2018-01-16 72 浏览
是日夜晚經過呢間食台灣野既九份·十分,系餐廳門口餐牌上面既台灣菜式種類都好多,就決定入黎試下!餐廳環境乾淨企理,座位坐得都好舒服,見到裝修擺設都有獨特既既主題風格,晚飯時間基本都系滿座既〜前菜方面我就要左個什果明蝦凱撒沙律,呢個沙律真系好值得一試,所有既蔬菜同水果都好新鮮,d蝦更加系爽口加鮮味,沙律上面重鋪左d香脆既麵包粒,增加左成個沙律既口感同層次!九份·十分既萬巒豬手飯d豬手大大舊,又多肉,又嫩滑,淡淡肉,好抵食!聽講呢度既涼拌菜都幾出名,就要左個涼拌四季豆,呢個菜都出乎意料地好食,四季豆煮得正合我心意,食起黎非常之爽口,加埋濃濃既蒜香味,好有台灣菜既特色。然後我又叫多左個小食 - 忌廉芝士蘑菇雞翼.D雞翼脹卜卜好得意~咬開入面塞曬滿滿既忌廉加芝士,雞翼起左骨,食起黎好方便! 野飲就叫左杯熱奶茶,好大杯,味道系珍珠奶茶果一類型既奶茶味,但茶香比較濃,我都好中意!

咬開入面塞曬滿滿既忌廉加芝士,雞翼起左骨,食起黎好方便!

2018-01-15 81 浏览
今日入左天水圍搵幾個friend食lunch諗住試下久仰大名既九份十分去到既時候都幾多人不過好彩都唔洗等位餐牌好多選擇 花多眼亂有飯有麵有小食有甜品有特飲我叫左鹽酥雞排肉燥飯一上枱發現好大份雞排好香好鬆軟雞肉好嫩滑店員仲好貼心教我地可以按自己口味落啲調味粉試左咁多隻 最鐘意梅子粉朋友叫左蚵仔肉碎泡飯都係好大碗 蚵仔鮮甜 個湯都好好飲仲叫左3個小食皮蛋豆腐、涼拌三小碟(四季豆、牛筋同海蜇)同埋滷味拼盤全部都好出色豆腐好滑好食又唔易散涼拌小碟辣辣地好開胃拼盤有雞翼、滷蛋、大腸同腎好入味飲品叫左熱既胚芽珍珠奶茶好飲食完飯仲諗住叫個甜品女人真係有第二個胃食甜品架叫左白肉珍珠雙色冰淇淋鬆餅share食鬆餅好鬆軟好食配埋香竽雪糕簡直係一流好食過出面好多甜品鋪完全冇得輸下次可以再黎試下其他野
今日入左天水圍搵幾個friend食lunch

朋友叫左蚵仔肉碎泡飯
都係好大碗
蚵仔鮮甜 個湯都好好飲

仲叫左3個小食
皮蛋豆腐、涼拌三小碟(四季豆、牛筋同海蜇)同埋滷味拼盤
全部都好出色
豆腐好滑好食又唔易散
涼拌小碟辣辣地好開胃
拼盤有雞翼、滷蛋、大腸同腎
好入味

好食過出面好多甜品
完全冇得輸

下次可以再黎試下其他野

2018-01-14 60 浏览
今日黎到天水圍,平時好少黎呢區,都唔知食咩好,估唔到見到有九份十分上次係沙田食過,覺得幾好,所以今次encore呢間酒醉鮮鮑魚 一隻上次食左迷你size既醉鮑,好鐘意食今次叫大啲個款,同樣出色,有嚼勁又好濃酒香。醉溏心蛋必叫呀,溏心蛋口感極佳涼拌三小碟Encore! 最鐘意好有鹹香既四季豆同小辣惹味既牛筋雞腎角 趁熱食好正,雞腎好腍好入味,凍左就變得唔好食喇麻辣滷味大腸對我黎講唔算非常辣,可以過下辣癮咁部分大腸小肥。鹽酥排骨粒麵鹽酥排骨份量超級多,同原份鹽酥雞小食份量相若,價錢只係貴小小,係實惠之選。但我都係比較喜歡鹽酥雞,取其肉質較細嫩另外鹽酥排骨都可以拎六味調味粉台南咖哩雞翼飯個咖哩汁我幾鐘意,好送飯雞翼大大隻,如果係雞中翼會更加好,方便食用。
上次係沙田食過,覺得幾好,所以今次encore呢間

酒醉鮮鮑魚 一隻

上次食左迷你size既醉鮑,好鐘意食
今次叫大啲個款,同樣出色,有嚼勁又好濃酒香。

醉溏心蛋

必叫呀,溏心蛋口感極佳

涼拌三小碟

Encore! 最鐘意好有鹹香既四季豆同小辣惹味既牛筋

雞腎角

趁熱食好正,雞腎好腍好入味,凍左就變得唔好食喇

麻辣滷味大腸

對我黎講唔算非常辣,可以過下辣癮咁
部分大腸小肥。

鹽酥排骨粒麵

另外鹽酥排骨都可以拎六味調味粉

台南咖哩雞翼飯

個咖哩汁我幾鐘意,好送飯
雞翼大大隻,如果係雞中翼會更加好,方便食用。
2018-01-13 90 浏览
夜晚兩人來到天水圍T town,上openrice搵定資料先,近年開左好多新餐廳,呢間之前都未食過,見到相都好似幾吸引就黎左呢間。烤台式香腸肉燥飯:條香腸都烤得幾靚,咬落都幾脆口,但就唔係幾聞到有好香的烤腸味肉燥就幾易入口,唔會太梅同太硬古早醉雞米:醉雞不過不失,雞肉唔算太滑,聞落冇出面食過的醉雞咁大酒味個米粉好似比平時家庭裝的一包米粉份量少,如果夜晚只叫呢個醉雞米粉未必夠飽皮蛋豆腐:呢個菜皮蛋同豆腐都甜甜的,又凍又滑,特別係豆腐配的醬汁,滑入口特別有口感,可以作為開胃前菜珍珠奶茶:普通一杯珍珠奶茶,同出面冇咩特別整體都係好味的,賣相幾靚,價錢中等,下次可以再試

烤台式香腸肉燥飯:
條香腸都烤得幾靚,咬落都幾脆口
,但就唔係幾聞到有好香的烤腸味
肉燥就幾易入口,唔會太梅同太硬
烤台式香腸肉燥飯

古早醉雞米:
醉雞不過不失,雞肉唔算太滑,聞落冇出面食過的醉雞咁大酒味
古早醉雞米

皮蛋豆腐:

皮蛋豆腐

珍珠奶茶:
普通一杯珍珠奶茶,同出面冇咩特別

珍珠奶茶

整體都係好味的,賣相幾靚,價錢中等,下次可以再試
烤台式香腸肉燥飯
皮蛋豆腐
2018-01-10 70 浏览
Seeing that a new shop opened near my home. My friend and I decided to try out this restaurant. We chose this restaurant since the menu was attractive and the price was extremely reasonable.We ordered from the lunch set, I had the Rice with Fried Chicken Fillet and Marinated Minced Pork. Originally it costs $68. However, since it was lunch time, they offer lunch set from 11am to 5:30pm it cost only $52.This dish was extremely delicious. The chicken was crispy, and the portions were big. The minc

This dish was extremely delicious. The chicken was crispy, and the portions were big. The minced pork was also delicious. This meal is extremely worth it since its cheap, delicious and they cook it quickly. So, if you are hungry and looking for a place to eat, I highly recommend trying this dish. You will feel extremely satisfied.

Meanwhile, my friend ordered Rice with Tainan Curry Prawn. The prawns were amazing, the curry was delicious, and the potato wedges were cooked nicely. However, when combined all together it was slightly missing something. Nonetheless, this was a good dish.

We ended things by ordering milk tea, I had the Oreo milk tea while my friend had the chocolate milk tea. They were both delicious.

Overall, I recommend everyone to try this restaurant at least once. Who knows it may become your regular spot to eat at.
2018-01-03
2018-01-04 77 浏览
一睇個名就知係台式餐廳-九份十分令人好想念台灣,黎食個晚飯止下癮啦我最掛住既台灣美食一定係麵線,實在無其他地方食到。哩度有阿春麵線$28一碗仔,都算係咁。湯底都好好味,無可能同台灣味道比,但都算幾好味!醉鴨舌 酒味剛剛好,最愛鴨舌!醉雞食得多,第一次食醉鴨舌👍🏻👍🏻👍🏻唔夠喉再點多個醉小三 有蝦,鴨舌同鮑魚隻蝦係出奇地甜!👍🏻👍🏻👍🏻忌廉芝士磨菇雞翼鐘意食芝士應該覺得勁正,我就覺得太heavy了草莓雪糕鬆餅份量很大,抵食。不個鬆餅有點硬
一睇個名就知係台式餐廳-九份十分
令人好想念台灣,黎食個晚飯止下癮啦

醉鴨舌 酒味剛剛好,最愛鴨舌!
醉雞食得多,第一次食醉鴨舌👍🏻👍🏻👍🏻

唔夠喉再點多個醉小三
有蝦,鴨舌同鮑魚
隻蝦係出奇地甜!👍🏻👍🏻👍🏻

忌廉芝士磨菇雞翼
鐘意食芝士應該覺得勁正,我就覺得太heavy了

草莓雪糕鬆餅
份量很大,抵食。不個鬆餅有點硬

2017-12-29
2018-01-01 74 浏览
今天和朋友去了九份十分位於天水圍的分店吃晚飯,這家分店顧明思義是台式餐廳,鄰近輕鐵頌富站,挺方便。餐廳價位亦不貴,性價比高。我們二人點了一個前菜,一個主食,兩個小食,兩款甜品和兩杯特飲。前菜是什果明蝦凱撒沙律,非常足料,十分多份量,食量普通的女生可以四人一起吃也不為過,明蝦和水果也很多,佔了沙律的一半,真材實料,而且水果款式亦多樣化,超過四款水果,餐廳對水果毫不吝嗇,每顆果肉都很大,很有咬口。我們的主菜是基隆紫菜蝦泡飯,亦十分足料,湯的味道也很鮮很濃,但不油膩,實為不錯,份量也不少,有四碗一般飯碗的份量。我們叫的小食有溏心蛋和忌廉芝士蘑菇雞翅,份量是二人份量,作為餐前小食,絕對是不錯的選擇,尤其芝士愛好者,忌廉芝士蘑菇雞翅是必試的選擇。這店的甜品也是出乎意料的大份量,能作為四人的飯後甜品,雖然份量大,但質素絕不參差,我們叫的香蕉芝麻鬆餅和原味吉士可頌亦相當美味和足料,甜而不膩,能令人心情愉快之餘,還可滿足愛美的少女心,精緻的賣相也能為你騙到不少like喔!!此外,我們還叫兩杯特飲,分別是紫薯珍珠和維多莉亞的秘密。大多飲品的名稱也非常有創意,滲透著浪漫和神秘,非常吸引,就像今次點的維多莉

此外,我們還叫兩杯特飲,分別是紫薯珍珠和維多莉亞的秘密。大多飲品的名稱也非常有創意,滲透著浪漫和神秘,非常吸引,就像今次點的維多莉亞的秘密,其實是雜莓乳酪沙冰,十分大杯和足料,味道亦十分fresh, 十分解渴。

最後,個人認為,由於店鋪坐位有限和舒適,光顧的客人也很多,因此建議可早點去找位置,否則等位的時間或會很長。

這家店,我下次應該和多些朋友一起去,和朋友分著吃,便可品嘗更多菜式了。
午餐
聽說頌富商場多了很多食肆,趁著聖誕假期最後一晚,便乘輕鐵過去逛逛… 踏入商場好似冇乜特別立即上openrice搜尋有什麼好吃?原來天水圍區地標也新增了T Town時間也晚了... 沒多時間四處找吃,看到此店是其中一間多讚的好評,正好這時段又可即刻入座就試試吧看完餐牌發覺很多選擇都好想試… 但無奈八點半過後另一半不想吃太多唯有只選最想吃的,甜品就留待下一次… 選了一客沙拉及紅燒牛肉麵加兩杯飲品食物很快送上…先吃沙拉…鮮雜果+明蝦沙律68元算是很合理價錢,而且份量也不少…沙律菜及生果也很新鮮喜愛它用新鮮生果不是罐頭雜果… 跟著再試紅燒牛肉麵,因為另一半有些少喉痛不要辣,服務員建議可改造豬骨湯底沒有辣的,紅燒牛肉筋腩位都有些….非常之入味又軟又冧易入口而且餸料份量也算多下次再試要來一個原汁原味的紅燒牛肉麵湯底試了以上食品也頗滿意只可惜飲品較為失色沒有想像中的好…另一半選擇熱飲珍珠奶茶,可是送上的時候入口是暖暖的,另一半認為若果飲品不冷又不熱極為難飲…後來向服務員反映,他們也很快回應…立即收回再做,但估計可能只是微波爐翻熱吧…但無論如何,服務員態度都ok有禮貌至於杯凍榛果奶茶,選擇了少冰微甜,
立即上openrice搜尋有什麼好吃?
原來天水圍區地標也新增了T Town
食物很快送上…

先吃沙拉…
雜果明蝦凱撒沙律

鮮雜果+明蝦沙律68元算是很合理價錢,而且份量也不少…

沙律菜及生果也很新鮮
喜愛它用新鮮生果
不是罐頭雜果…

而且餸料份量也算多
下次再試要來一個原汁原味的紅燒牛肉麵湯底

試了以上食品也頗滿意
只可惜飲品較為失色
沒有想像中的好…

珍珠奶茶(熱)及榛果奶茶(凍)

但無論如何,服務員態度都ok有禮貌
至於杯凍榛果奶茶,選擇了少冰微甜,所以榛果味較淡,整杯飲品變得沒什麼味道…

是次用餐感覺良好,有機會再來…但到來之前要準備定現金
因這店只接受現金付款…

2017-12-26
雜果明蝦凱撒沙律
2017-12-27 86 浏览
我對台灣既熱愛已經到不可自拔既程度,最近天水圍開左間台式餐廳,我當然飛奔去試!門口大大個招牌寫住九份。十分,勾起我上次去唔成九份既回憶,嗚。晚餐時間人都幾多,好彩有位!醉溏心蛋($12/隻)不想食主食,就任性地叫左好多小食,包括呢一隻溏心蛋。溏心整得幾好,蛋黃流心得黎幾入味。綜合水果茶($48)台式餐廳必點,大大兜,杯入面有雪好既檸檬冰,一邊到水果茶入去,d檸檬冰就會慢慢融化,又冰涼又酸爽。茶香幾出,溝埋酸酸甜甜既蘋果、鳳梨、橙、百香果之類既水果,好清香。而且入面既水果都幾新鮮,飲完俾我全部食曬。古早醉鴿($78)呢個平時比較少見,通常都係醉雞多,但鴿肉比雞更加嫩滑。酒味香濃,醃得非常入味,不過我略嫌有點苦。芭樂鳳梨鹽水雞($58)鹽水雞又係一個台灣回憶!呢度就冇得好似台灣咁自己任揀配料,不過芭樂、菠蘿同雞肉都係最佳拍擋。鮮甜既菠蘿、芭樂中和左雞肉既飽濟感,鹹鹹甜甜咁,好開胃。呢間台灣野價錢黎講唔算貴,而且食物都幾足料,有台灣風味。終於揾到地方可以俾我一解對台灣既相思之苦啦!!!
晚餐時間人都幾多,好彩有位!

醉溏心蛋

醉溏心蛋($12/隻)

不想食主食,就任性地叫左好多小食,包括呢一隻溏心蛋。
溏心整得幾好,蛋黃流心得黎幾入味。

綜合水果茶
綜合水果茶($48)
而且入面既水果都幾新鮮,飲完俾我全部食曬。
古早醉鴿
古早醉鴿
古早醉鴿($78)
呢個平時比較少見,通常都係醉雞多,但鴿肉比雞更加嫩滑。
酒味香濃,醃得非常入味,不過我略嫌有點苦。
芭樂鳳梨鹽水雞
芭樂鳳梨鹽水雞($58)

鮮甜既菠蘿、芭樂中和左雞肉既飽濟感,鹹鹹甜甜咁,好開胃。

呢間台灣野價錢黎講唔算貴,而且食物都幾足料,有台灣風味。
終於揾到地方可以俾我一解對台灣既相思之苦啦!!!
2017-12-27 85 浏览
新開的正宗台灣菜餐廳在天水圍,確是有新鮮感和驚喜,入面裝潢也不錯,價格也尚可啦,食物方面真是可以不去台灣也嘗到寶島風味,個人推介是台灣紅焼牛肉面(可選粗或幼手工面)和小食,擔仔麵線,滷水豬腸、雞腎也不錯,台式飲品也足味,並不是單單糖水,好野說完。麻麻地就係佢地D吐司,太硬,硬到完全咬唔到,仲有服務態度麻麻,服務員常當值時常常談天説地(頗大聲的),不太顧全服務客人,這樣大減分數了。
2017-12-23 85 浏览
聽街坊講天水圍有間大約今年先在呢度開設分店的《九份.十份》,食客好多是堂食,連外買的單都唔少因見門外有人等外買,於是晚餐去食下先。台灣鹽酥雞,似酥炸得剛剛好,雞味十足面有少少酥炸味,有種獨特味道。基隆紫菜蝦麵泡飯, 有豐富食材於泡飯,有鮮味的蝦、紫菜....泡飯的湯飲落充滿蝦的濃味,時而食蝦、時而食泡飯,忙得幾開心。皮蛋豆腐,片片的皮蛋香再夾雜豆腐片,食極都是令人想食多幾口,因夠清新,連帶醬汁都成為冰盤的一部分,令味道便有清甜味道。叫左2杯飲品好飲。

叫左2杯飲品好飲。
2017-12-23 73 浏览
台灣餐廳有好多食客鍾意,因為都是亞洲菜式而且種類好多,同家人晚餐在天水圍的「九份.十份食」, 見到佢簡樸裝修加員工的勤快友善,令人有親切感。酒醉一口吉品飽(8隻),夾起飽魚入口有酒味,食的時候即時看到夠哂頂級,吸引到家人不斷食佢。鮮雜果明蝦凱撒沙拉,有中蝦,什菜、芒果... 有田園的清新。草莓蜜糖磚塊,是甜品的首選,製作要差不多15分鐘, 有單球雪榚,煎餅又硬中有軟,混合草莓蜜糖...的醬料,可以食到飽飽。原本叫左另一口味的甜品磚塊,都要叫店員取消呢,大家都食到好飽了。

2017-12-17 125 浏览
行行商場入去試下,又畀我發現到一間高質台灣野~雖然餐廳外觀似連鎖店,但食物又幾有水準,真係食得返台灣味呀~麵線同擔仔麵都係我最愛的台灣小吃,其實就算台式餐廳都好少地方有得食麵線(除了八方)所以一到有就即嗌!!麵線同湯比例好岩,食落唔會太稀,啖啖滿足感。味道很好,配料仲有肉丸同太腸~擔仔麵就冇咁出色 味道比較淡 不過入邊都有一隻蝦 有少少鮮味幾款小食都用咗醉雞汁做 個汁好惹味 鴨舌最好食吸收晒汁啲精華 不過全部做晒木耳做底 如果有多啲選擇就好啦另外兩款小食有牛筋海蜇同埋四季豆海蜇爽脆幾好食 牛筋好香辣 鍾意食辣嘅人就一定要食啦終於食到主菜沙律嘅份量好大好多豐富材料 三四個人食都得雞扒三文治亦都係好大份中間夾左幾款蔬菜 炒蛋仲有好好味嘅雞扒附送嘅手套先係重點😂巨型而且好厚 一開頭都唔知點食好雞扒超出色好有台灣嘅味道仲有啲麵包都好好食 入邊好鬆軟而且甜甜地 就算夾左三層都唔會覺得好乾胚芽珍珠奶茶 啲珍珠冇台式飲品店嗰啲咁煙煙韌 不過勝在份量夠多 大大杯水果冰茶唔單止落咗好多水果仲有個冰杯俾你倒啲茶落去飲

另外兩款小食有牛筋海蜇同埋四季豆

雞扒超出色好有台灣嘅味道

水果冰茶唔單止落咗好多水果
仲有個冰杯俾你倒啲茶落去飲
2017-12-15 82 浏览
成日行過都見佢滿滿人, 今日就去試下佢咩料子先😋原本以為叫下D 紅燒牛肉麵呀,雞扒麵咁...丫,點知佢都有好多款小食, 啱曬我D 貪心鬼。入面有個似老細嘅叔叔同我地講下笑,介紹下食物。 叫野食嘅心情都唔同曬先黎D 凍盤小食先,我叫左兩個凍盤小食每個有三款不同。先黎醉小三$148.酒味唔濃, 只係表面少少酒香已然, 我本身唔喜好飲酒 都接受到。鴨舌爽口, 唔係冧身嗰種, 鮑魚好驚喜竟然小食都會有咁大隻,但偏死實唔彈牙, 反而蝦比預期新鮮爽口的。每款都有木耳伴底,涼拌三小碟$68 ,要極力推介, 海哲係爽脆, 豆角非常嫩身配左好似麻醬嘅汁, 十分夾!還有一個麻辣牛根,非常好食, 辣度 剛剛好 ,又係爽口嘅感覺但無過冧過硬, 強烈推介,一食停唔到口。基隆紫菜蝦泡飯$68, 有成5-6 隻爽口彈牙嘅蝦,入面有一d細蜆肉,好多料 好大碗飯, 反而覺得湯唔夠。老皮嫩肉$28, 其實就即係鹵水豆腐,但咬落去似冧身嘅魚蛋。阿春麵線$28,出面比較少有得食,佢會分開跟三款調味料~蒜蓉/沙茶醬/醋。 咁就啱曬可以自己調味喇!Oreo曲奇奶茶珍珠$24, 落單時忘記叫小甜,心驚緊應該甜到死, 黎到竟然係剛剛

先黎D 凍盤小食先,我叫左兩個凍盤小食每個有三款不同。

Oreo曲奇奶茶珍珠$24, 落單時忘記叫小甜,心驚緊應該甜到死, 黎到竟然係剛剛好😍,沒有死甜, 有嘅係oreo 同奶香。

綜合水果茶$48,好好飲, 好fresh , 好多生果。
草莓雪糕鬆餅$62, 唔似平時食開的鬆餅, 偏硬淨, 切落去會脆嗰種! 有好多士多啤梨肉伴碟。

兩個人食真係飽到嘔, 因為每款食物一點都不嗇色, 大大碟。
2017-12-08 103 浏览
見蠔仔泡飯評價幾高,夜左收工於是叫個外賣試下,湯飯味道都ok, 唔淡,但打開發現有d偷工減料,蠔仔唔多,溝左蜆肉代替...大排檔都仲足料過佢,以$52黎講都有d貴。
見蠔仔泡飯評價幾高,夜左收工於是叫個外賣試下,