2020-12-09
1986 浏览
前日下午食左四個蛋糕之後太飽,去到好夜先肚餓,所以拖到九點先食dinner。為左遷就喺觀塘返工嘅朋友,所以去左觀塘dinner。朋友話佢喺呢間餐廳食過lunch幾好食,所以就帶左我黎呢到食dinner啦。既然朋友食過,咁揀野食呢個咁粗重嘅工作就交比佢啦。然後我望到張單,見到佢淨係揀左一個刺身飯、一份蒜蓉燒茄子同一個叫串炸摩天輪嘅野食,兩個人share食。我就好驚訝咁問佢:「下?你淨係叫一個飯?你肯定我會夠飽?」不過既然佢食過,咁佢應該知嘅,咁我就信住佢先啦。🍣丼瀛特選丼 $188有劍魚腩2片、三文魚2片、海膽一格、牡丹蝦1隻、帆立貝1隻同埋三文魚籽。望落個碗雖然有啲細,但係食落發現個碗好深,所以裝左好多刺身飯,真係兩個人share再加啲其他小食都夠,特別係仲有個蒜蓉燒茄子同埋有咁多樣炸物嘅串炸摩天輪。刺身幾新鮮,海膽有鮮甜嘅味道,整體黎講,呢個價錢食到咁多款,仲要有嘅質素嘅刺身真係幾抵。🍆蒜蓉燒茄子 $58燒茄子有四大舊,茄子會切開一半,中間有滿滿嘅蒜蓉同蔥花喺入面,蒜蓉會將茄子嘅味道帶出嚟,一齊咬落蒜蓉同茄子度,真係夠晒滿足感。不過略嫌多油左少少,如果少啲油會好啲。🎡串炸摩天輪 $1
既然朋友食過,咁揀野食呢個咁粗重嘅工作就交比佢啦。
🍣丼瀛特選丼 $188
丼瀛特選丼
🍆蒜蓉燒茄子 $58
蒜蓉燒茄子
🎡串炸摩天輪 $168
我見到呢個名嗰陣睇漏左個炸字,以為係食串燒。個摩天輪都幾得意,真係可以轉架,上面有五個籃仔,每個籃仔入面都有2-4件炸物,例如唐揚雞塊、芝士年糕、炸紫薯餅、炸蝦、炸蠔、炸粟米餅,炸得非常香脆。不過我本身平時少食炸物,所以呢個主要係朋友食。不過如果鍾意食炸物嘅朋友,食呢個摩天輪應該會好滿足。
串炸摩天輪
結論:真係夠飽,仲要都真係食得幾飽。