2018-09-10 130 浏览
難得留學十幾年嘅老友返黎香港,於是約埋三幾舊友一齊為佢洗塵,揀左中華匯館係想佢清一清咸水味,食返啲高質中菜拾回親切感。亦同時方便大家中環放工唔使咁急趕。花雕醉乳鴿。葽酒味香得黎唔會令人有醉意,因為係凍食關係,乳鴿嫩滑中帶結實亦無半點羶味。浸煮得連骨都可以咀嚼落肚。酥炸豆腐。咸香外表包住嫩滑豆腐,豆香幾濃,作為開胃前菜弔發食慾啱啱好。金牌叉燒。用上鹿兒島黑毛豬肉製成,叉燒甜度啱啱好弔出豬肉本身嘅甘甜,加上燒到有少少燶邊,全枱人一致好評。水晶蝦球。蝦肉都好彈牙,師傅將蝦仁開邊挑腸後再剁過幾刀做成花球狀,令到入口更爽滑。只用少許辣椒及香芧調味,完全係食出蝦仁嘅鮮及脆。話梅豬蹄。味道有啲似豬腳薑,但額外有陣梅子嘅香味。豬腳嘅油膩逼晒出黎,留低嘅係膠質及啫喱狀口感,酸酸甜甜令人回味。水煮魚片。雖然好多辣椒係表面,但辣味唔算高停留係口腔亦唔長,反正麻痺感覺會長啲。啱晒我啲想食辣嘅刺激又唔想辣到着火嘅人士。魚片好嫩滑,內藏嘅薯粉吸晒湯汁嘅精華,一定唔可以錯過。辣子雞粒。少許嘅辣味俾辣椒嘅香氣蓋得好多,雞粒一口大小又酥脆,覺得混和埋落水煮魚同食個未道會更夾。腐皮卷。一個字-酥脆。一咬落去卜卜脆,完全係
花雕醉乳鴿
酥炸豆腐
金牌鹿兒島蜜汁叉燒
香芧水晶蝦球
話梅豬蹄
水煮石斑魚片
辣子雞粒
腐皮卷
腐皮卷。一個字-酥脆。一咬落去卜卜脆,完全係食腐皮嘅豆香,內餡都係木耳肉碎,幾唔錯。
炒地三鮮
炒地三鮮。濃濃嘅東北風味菜式,以豆乾取代土豆增添味道。四季豆/茄子/豆乾/青椒等都切得大小均等,所以口感一致爽脆中帶點辣味,好過癮。
杏仁酥及芝麻卷
杏仁酥及芝麻卷。最後嘅甜點係傳統中式糕點,杏仁酥好鬆化好香杏仁味。而芝麻卷唔算甜,同樣芝麻味十足香,兩款都好食。
普洱
嘆住美食吹下水,回億童年往事着實令人愉快。同時又慶幸大家友誼常在,唔會因為時間而淡忘,呢啲都係大家食住中菜先感受到,其他國家嘅菜式就缺少了呢點嘅親切感。
2018-09-02
炒地三鮮
杏仁酥及芝麻卷
普洱
2018-09-09 100 浏览
上週朋友和客戶晚飯後,強力推介這家位於中環的中菜廳。適逢好友從外地回來,正好相約一同前往。餐廳一如許多fine dining 的餐廳,枱的數量唔多,只有十多張左右。餐廳的裝潢格調高雅,帶一點中式元素,又不失時尚感。餐具和陳設也美輪美奐,令我十分期待。小拼盤:鹿兒島茶美豚叉燒/雲南黑皮雞樅菌/鹽燒鮑魚 $150 這叉燒是招牌菜,叉燒肥瘦到位,色澤紅潤,充滿光澤。叉焼切得帶一點厚度,口感十足,既有濃郁肉香,又沒有半點豬羶味。而且叉焼入口油潤,脂香豐腴,加上甜蜜蜜的蜜汁,真是巧妙,難道這就是鹿兒島茶美豚的威力?這可算是我食過頭一二位的叉燒,同香宮有得fight, 真令人再三回味。而那雲南黑皮雞中菌正值時令,鮮甜肥厚,口感爽脆,茹菌味濃厚。而那鹽燒鮑魚烹煮到位,鮑魚肉質爽彈,又帶椒鹽的香口風味,一點也不韌,好吃!冰鎮或汁煮鮑魚都吃得多,椒鹽的煮法都是第一次。松茸汁浸豆腐$100(位)有聞這個湯是這兒的招牌菜,不得不試。湯色清澈,看著切得美如菊花的豆腐在水中蕩漾,真的很美。這湯汁味道極為鮮甜,松茸味十分濃茸,再配上嫩豆腐的豆香,味道配撘巧妙。細問製作方法想回家製作,方知道這湯是全素!估唔到全素完

餐具和陳設也美輪美奐,令我十分期待。

冰鎮或汁煮鮑魚都吃得多,椒鹽的煮法都是第一次。

松茸汁浸豆腐$100(位)

有聞這個湯是這兒的招牌菜,不得不試。湯色清澈,看著切得美如菊花的豆腐在水中蕩漾,真的很美。這湯汁味道極為鮮甜,松茸味十分濃茸,再配上嫩豆腐的豆香,味道配撘巧妙。細問製作方法想回家製作,方知道這湯是全素!估唔到全素完全無用肉都可以咁鮮味,原來關鍵在用文火熬製三小時,真是要巧心慢工。

黃燜汁鱔皇鍋粑$180(位)

膳皇脆香爽嫩,加上膳肉肥美厚身,口感十足又彈牙。配上喬頭皮製作的黃燜汁,味道辛香,加埋脆卜卜的鍋粑,口感更為豐富,惹味可口。

話梅豬手$220

豬手炆到軟腍入味,入口即化。即使怕肥,也不敵那酸酸甜甜又滑溜溜的豬手誘惑。豬手質地軟滑,口感黏黏,帶著豐厚的骨膠原,還有話梅獨有的酸甜味,味道濃郁,真的好下飯。

石窩海味撈粗麵$320

這撈粗看似平實,但味道十分驚喜!oh my god! 從未吃過撈麵是如此濃香鮮美!粗麵沒有半點鹼水味,經旦汁的包裹,麵條口感爽滑濕潤,鮑汁均勻地掛在麵上,每一口都充滿了濃郁的海珍鮮味!加上配料有鮑魚絲、花膠和海參,認真滋味!第一次發現撈粗可以美比法式的龍蝦意粉。

芒果布甸$68/桂花紅豆糕$14/金沙奶皇馬拉糕$14

芒果布甸造型很美,一如游動中的鯉魚,味道甜甜地,芒果味唔係最濃,口感香滑。桂花糕帶有濃濃的桂花清香,加埋香甜的紅豆,味道清甜淡雅,質地軟滑,真好吃!馬拉糕太好吃了!熱騰騰的馬拉糕,一層一層的夾有奶皇和金沙旦黃,質地軟滑鬆軟,既有奶黃的旦奶甜香,又有旦王的甘香點綴,好好味呀!比傳統千層糕更好吃。

今曰的晚餐實在驚喜連連,菜餚的水準甚高,味道和香宮、欣圖軒和六公館不遑多讓,值得一試。

2018-09-09
2018-09-09 90 浏览
今日經朋友介紹來左哩度食中菜,環境超高級,有種名人飯堂感覺。無論臺或台上杯杯碟碟都好別緻,菜式更加精緻。我地叫左半隻貴妃雞,好滑而且好有雞味,鹹度適中。一個炒飯裡面有燒鵝肉粒,飯炒得粒粒均勻,非常幹身,而且不油,最怕吃上油油黏黏的炒飯。椒鹽九肚魚外脆內軟,裡面魚還嫩嫩滑滑的、好吃,超野味。黑松露雜菌炒斑片無論是魚還是菌都好入味,魚食得出好新鮮,彈牙,爽脆。推戰話梅南瓜完全吃不出南瓜味道,全部都是話梅,本人不太喜歡話梅,決定一般般。話梅肘子話梅把原本油膩的肘子變得不錯,肘子滑滑軟軟的。黑魚子糖心蛋黑魚子好鮮,而蛋好入味其他幾個糕點都不錯,尤其桂花糕,核桃酥,不過總結價錢還是貴的,畢竟環境值上
好滑而且好有雞味,鹹度適中。
一個炒飯
椒鹽九肚魚
外脆內軟,裡面魚還嫩嫩滑滑的、好吃,超野味。
黑松露雜菌炒斑片
無論是魚還是菌都好入味,魚食得出好新鮮,彈牙,爽脆。推戰
話梅南瓜
話梅肘子
話梅把原本油膩的肘子變得不錯,肘子滑滑軟軟的。
黑魚子糖心蛋
黑魚子好鮮,而蛋好入味
其他幾個糕點都不錯,尤其桂花糕,核桃酥
,不過總結價錢還是貴的,畢竟環境值上
話梅南瓜
貴妃雞
核桃酥
桂花糕
2018-09-08 861 浏览
今日去中華滙館食晚餐,喱到地理位置好方便,係d出口行過黎都係幾分鐘!入到去覺得喱到裝修都幾靚,好中式,坐得都幾舒服。睇睇餐牌都有好多唔同嘅中菜食!酥炸九肚魚:好香,個外皮脆,九肚魚則好滑! 都幾好味,配埋個gip汁食一流啊!話梅南瓜:喱個菜式好特別,從來都未食過,佢係凍食嘅,啲南瓜完全唔似南瓜,冇乜南瓜味,反而就好濃嘅話梅味,就好似食緊一個南瓜texture 嘅話梅。作為餐前小食,都非常好,好開胃。佢一碟有好多舊,我覺得夠四至六個人食,因為佢都幾酸下,一個人食唔到咁多舊,如果佢冇咁酸會更加好。黑魚子溏心蛋:呢個糖心蛋幾好食,上面嗰啲係魚子,個糖心蛋黃好流心啊!宮廷貴妃雞:呢個貴妃雞雞肉好滑啊,一啲都唔肥,可以連皮食,味道都相當唔錯。佢有跟薑蓉一齊上,但係本身已經好夠味,唔點都可以。炒飯:個炒飯炒得好香口,啲肉應該係燒鵝/鴨肉,好夠味,啲飯粒唔會太淋,都炒得好乾爽。話梅豬手:個豬手好淋,好有話梅味,另外我仲覺得佢好似薑醋嗰啲豬手,都幾好味,但食得多食到最後就會覺得有啲啲膩。合桃酥:個合桃酥好鬆脆,同好香。馬拉糕:馬拉糕就好鬆軟,一層層咁,好有水準。桂花紅豆糕:桂花紅豆糕係一層桂花一層紅豆

酥炸九肚魚:

話梅南瓜:

黑魚子溏心蛋:
呢個糖心蛋幾好食,上面嗰啲係魚子,個糖心蛋黃好流心啊!

宮廷貴妃雞:

炒飯:

話梅豬手:

合桃酥:
個合桃酥好鬆脆,同好香。

馬拉糕:
馬拉糕就好鬆軟,一層層咁,好有水準。

桂花紅豆糕:
桂花紅豆糕係一層桂花一層紅豆。紅豆甜,食落又有桂花嘅香味,非常唔錯。

人均消費大概$470。
2018-08-24
2018-09-08 105 浏览
外面落住細雨,同朋友嚟到呢間餐廳食中菜一入到接待處,店員已經主動幫我哋收好雨具,仲俾咗個tag我哋,提醒我哋走嘅時候拎遮,好貼心坐底先發現都幾多人食不過好彩空間好夠大,檯同檯之間相隔好遠,唔怕會俾人聽到自己講咩叫咗壺菊花茶,店員示意啲茶要焗一陣閒聊幾句後,陣陣菊花香撲鼻而來同一般茶樓唔同,呢度嘅茶杯比較薄,茶具亦較為典雅聽住中國風嘅純音樂品茗,確係十分舒暢前菜三食有:麻辣口水雞,蜜汁叉燒同黑魚籽流心蛋口水雞去骨,雞肉滑嫩,配上四川麻辣醬,辣得過癮蜜汁叉燒同樣出色,叉燒肥瘦均勻,溫熱,入口即融最後嘅黑魚籽亦為滷過嘅流心蛋嘅味道增添唔少層次同朋友叫咗兩個唔同嘅湯飲,分別係杏汁豬肺湯同花旗蔘鱷魚肉湯鱷魚肉湯十分清純,飲落蔘味甚重,落足心機煲杏汁豬肺湯更加唔使講,濃郁嘅杏汁好香,配上爽口彈牙嘅白肺片同幾棵青菜,呢個配搭同味道真係令人難忘下一道菜係炸脆鱔,下面墊住鍋巴,即係一啲脆米上菜時店員再淋上黃色嘅醬汁,亦不忘提醒我哋醬汁帶微辣鱔肉彈牙肉厚,炸得酥脆,連皮食已經好香,加埋下面脆口嘅脆米,口感好豐富甜酸獅子頭亦係中菜中十分講究嘅一道菜甜酸醬用咗醋同薑一齊去煮,味道西施牛尾十分惹味,驟眼睇落有,
外面落住細雨,同朋友嚟到呢間餐廳食中菜

坐底先發現都幾多人食

叫咗壺菊花茶,店員示意啲茶要焗一陣
閒聊幾句後,陣陣菊花香撲鼻而來

同一般茶樓唔同,呢度嘅茶杯比較薄,茶具亦較為典雅
聽住中國風嘅純音樂品茗,確係十分舒暢

前菜三食有:麻辣口水雞,蜜汁叉燒同黑魚籽流心蛋
口水雞去骨,雞肉滑嫩,配上四川麻辣醬,辣得過癮
蜜汁叉燒同樣出色,叉燒肥瘦均勻,溫熱,入口即融
最後嘅黑魚籽亦為滷過嘅流心蛋嘅味道增添唔少層次

同朋友叫咗兩個唔同嘅湯飲,分別係杏汁豬肺湯同花旗蔘鱷魚肉湯
鱷魚肉湯十分清純,飲落蔘味甚重,落足心機煲
脆鱔鍋巴

下一道菜係炸脆鱔,下面墊住鍋巴,即係一啲脆米
上菜時店員再淋上黃色嘅醬汁,亦不忘提醒我哋醬汁帶微辣

甜酸獅子頭亦係中菜中十分講究嘅一道菜
甜酸醬用咗醋同薑一齊去煮,味道

西施牛尾

西施牛尾十分惹味,驟眼睇落有,蕃茄,原粒去核紅棗肉,桂圓肉,食落小酸小鹹,十分開胃
牛尾炆得好淋,食落都好入味

食嘅期間店員都會不停咁換上熱茶,服務十分周到

鮮蝦子柚皮

店員幫我哋切好鮮蝦子柚皮,一開4
蝦子味道好香,令成個醬汁充滿鮮味
柚皮處理過後好粉糯,食落索哂醬汁嘅味道,呢道功夫菜好抵食

蟹肉煎生麵

蟹肉煎生麵都好靚,煎得金黃香脆嘅生麵食落有兩種截然不同嘅口感,加上雪白蟹肉煮成嘅汁,呢個生麵好香又飽肚,不過略嫌有點油膩
南瓜鮑魚湯飯

南瓜鮑魚湯飯有原隻新鮮鮑魚,湯入面有新鮮草菇,南瓜粒等,食落好清甜

最後甜品係懷舊芝麻卷同紅豆桂花糕
兩款中式甜品都係雪凍過嘅,清甜不膩
芝麻卷好軟熟彈牙,食落亦有濃濃嘅黑芝麻香
桂花糕嘅底部有粒粒紅豆,同桂花嘅香味好夾

最後店員仲同我哋換過壺新茶,叫我哋慢慢坐慢慢傾偈
聽住周杰倫嘅青花瓷純音樂,係咁有特色嘅中菜館品饌,真係一樂事!
脆鱔鍋巴
西施牛尾
鮮蝦子柚皮
  • 蝦子柚皮
2018-09-08 64 浏览
今晚同外國返黎既朋友食飯,我帶左佢黎高級中菜食=]一黎先叫壺菊花茶,清新好飲,侍應會KEEP 住幫我地加茶~之後就叫左2個小菜~花雕醉乳鴿,醉乳鴿皮層潤澤,肉質軟嫩,花雕酒味醇香。話梅南瓜,南瓜口感好好,食落味道偏酸,不過係好清新,愈食化開胃!清炒河蝦仁,比較清淡健康既菜式,蝦仁配松子,配埋浙醋,原汁原味,可以突出蝦仁既鮮美!燒鵝例牌,肉味香濃,皮脆肉嫩,配點酸梅汁更正,食落啖啖肉。鴨汁鱆魚飯d 鴨汁係用燒鴨既汁去炒既飯,飯粒分明,食落鮮甜!甜品方面—金沙奶黃馬拉糕,蛋味很濃郁,入口鬆軟綿密,奶黃味又唔會太甜,nice。overall 服務好, 食物品質高, 下次可以再食其他菜式!
今晚同外國返黎既朋友食飯,我帶左佢黎高級中菜食=]
一黎先叫壺菊花茶,清新好飲,侍應會KEEP 住幫我地加茶~
之後就叫左2個小菜~
花雕醉乳鴿,醉乳鴿皮層潤澤,肉質軟嫩,花雕酒味醇香。
燒鵝例牌,肉味香濃,皮脆肉嫩,配點酸梅汁更正,食落啖啖肉。

2018-09-07
3K
2018-09-07 92 浏览
友人歌莉情有獨鍾中菜,每次一定有新地點新警喜介紹給我。平時行經中環士丹利街通常會留意那間有名氣茶室,周圍的食肆基乎被遺忘,原來有間高級中菜館就在茶室對面,門前重門深鎖好有氣派。內裡派頭十足,服務有禮。黑魚籽溏心蛋 $110面上鋪上黑魚籽,味道鹹香,賣相矜貴。採用了鴨蛋,入口帶有濃濃煙熏效果,蛋味濃厚。脆炸九肚魚 $90外脆內軟,不油膩。魚味香濃夠香甜,配以炸椒蒜,特別惹味。清湯蘿蔔和牛 $360這個食到手指👍。採用牛肩部位格外軟腍,入口即化的口感回味無窮。蘿蔔清淡得嚟又吸盡清湯精華,好入味。金貝雞米炒粉絲 $180炒粉絲真的好巧工夫。炒得乾爽,粉絲條條分明。配料有蛋絲,炸過的瑤柱絲和芽菜。每啖都充滿爽口感。蛋白杏仁茶 $48味道不夠濃稠,不過好滋潤。
友人歌莉情有獨鍾中菜,每次一定有新地點新警喜介紹給我。

黑魚籽溏心蛋 $110

脆炸九肚魚 $90
外脆內軟,不油膩。魚味香濃夠香甜,配以炸椒蒜,特別惹味。

清湯蘿蔔和牛 $360

金貝雞米炒粉絲 $180

蛋白杏仁茶 $48
味道不夠濃稠,不過好滋潤。

2018-09-06
2018-09-06 69 浏览
話說呢幾日都不斷落雨,正值當日滂沱大雨,同女朋友一家book左呢間中華滙館食飯,同時亦都慶祝女友農歷生日。因為同另一半一家人食飯,所以特登地揀左一間中式餐廳。呢間中華滙館裝修得好別緻,古色古香,餐具、茶具都別有新意,精緻細膩。我地點左普洱作餐茶,茶色一貫偏重橙紅色,但入口卻比茶色略淡,茶葉味仍香濃,以一杯茶就可以略為睇出整體餐廳質素之高。因為慶祝另一半生日既關係,我地點起菜黎都不作考量,想食就叫。金磚豆腐,本人十分喜愛既一道前菜。豆腐外皮炸到香脆,顏色呈金黃色,十分香口,內層則非常嫩滑,一放入口就可以享受兩種口感,無論口感、味道也是一流。花鵰乳鴿。花鵰酒撲鼻,未食就散發著陣陣的酒香味。鴿肉嫩滑,如果鐘意飲酒既朋友,應該會更愛這說菜。日本豚肉叉燒,整頓晚餐最為驚喜既一道菜。叉燒選料十分上乘,外層燒到橙紅色,泛著肉油同密汁。叉燒既肥瘦比例剛好,帶適量既油脂,入口既口感好豐富,肉裹仍鎖住肉汁,肉汁同醬汁混合。本人層係另一間米芝蓮餐廳食過一道畢生難忘既叉燒,而呢道則不相上下。香茅蝦球。主要既香料係香茅同辣椒粒,再爆炒鮮蝦球。用料新鮮,蝦肉差不多有半個手心咁大,入口爽口彈牙。加上香茅既獨特香味以

香茅蝦球。主要既香料係香茅同辣椒粒,再爆炒鮮蝦球。用料新鮮,蝦肉差不多有半個手心咁大,入口爽口彈牙。加上香茅既獨特香味以及辣椒粒滲出既微辣,十分惹味。

話梅炆豬手。整件豬手都好入味, 炆得好軟淋,入口唔會覺肥,入口即溶 骨膠元含量非常高。整道菜既重點係用左話梅去炆煮,所以會有陣陣既話梅香,令豬手食落去清新點,減薄油膩感

水煮石斑。石斑肉厚身有口感,湯面鋪滿辣椒乾,鮮紅既湯底且麻且辣。入面仲有小量芽菜等配菜,配菜吸收曬麻辣味,食起黎更加惹味刺激。

四川辣子雞。滿滿既辣辣同雞粒混合埋一齊。淨看已經感覺到個辣度。雞肉細細粒及去埋骨,炸得小小酥脆,又香又麻,絕對係送飯既首選

麵醬三香條 。呢道菜由茄子絲,豆乾絲和四季豆配麵醬爆炒而成。四季豆圓而幼身,食落好爽口,茄子絲同豆乾絲則十分入味。呢道菜有鑊氣之餘,調味都剛剛好。

素菜腐皮卷。外層香脆,內裹有木耳令口感更加豐富,入口有一點點油,但偏偏就令整道菜更香口。

最後係甜點,芝麻卷合桃酥同懷舊芝麻卷。合桃酥鬆化,估唔到咁傳統的糕餅都有得食。懷舊芝麻卷則口感煙韌及散發濃郁既芝麻味,但甜而不膩,岩曬我地口味

一餐滿足後,鋪外仍然滂沱大雨,我地則繼續係店內飲茶、談天,說不出既休閒。
2018-09-06 153 浏览
小時候,總是覺得廣東菜比較古老,多數同家人或是一圍圍聚餐先會食..長大後先知道粵菜嘅箇中精髓,要稱得上色香味俱全唔係容易嘅事。粵菜包含左中國文化、歷史、藝術、民俗,融會貫通。宜家甚至會覺得粵菜係一種學問,由處理挑選食材 至揀選一種烹調方法去發揮食材既特點都要互相配合,不斷鑽研!講返呢間中菜廳~發現呢度緣於有次同位auntie喺對面既老牌名人飯堂飲茶...見到呢間中菜館!上網睇吓原來係新派名人飯堂,好多名人明星會包房用餐添!  呢度好多菜式都融入了多個派系,一種食材更加可以用唔同烹調方法,就算menu上無既都可以order。點菜時不妨問問侍應比吓意見!! 當天服務員推介咗滷水鵝肝比我地用'三浸'鹵水汁泡製而成,三浸既意思係浸泡過3盆秘製鹵水汁,令質感比較實淨。 一向喜愛鵝肝嘅我,初嘗這個做法,入口帶甘香、口感細膩幼滑。跟法式煎煮既做法來得有質感,唔會有油既感覺。然後係選用婆參做既一道駐顏前菜:麻辣海參海參浸發非常考功夫,處理不當或者遇到油份都會爛開。一般海參會以燴、炆手法烹煮。呢度以冷盤既方式,口感更加爽滑、有嚼勁。加上帶點花椒香氣,少少辣口~幾惹味! 冷盤過後要滋潤一下!🍴松茸花膠燉響
粵菜包含左中國文化、歷史、藝術、民俗,融會貫通。
宜家甚至會覺得粵菜係一種學問,

講返呢間中菜廳~
上網睇吓原來係新派名人飯堂,好多名人明星會包房用餐添!

點菜時不妨問問侍應比吓意見!!
當天服務員推介咗滷水鵝肝比我地
一向喜愛鵝肝嘅我,初嘗這個做法,入口帶甘香、口感細膩幼滑。
跟法式煎煮既做法來得有質感,唔會有油既感覺。
滷水鵝肝
然後係選用婆參做既一道駐顏前菜:麻辣海參
麻辣海參
海參浸發非常考功夫,處理不當或者遇到油份都會爛開。
一般海參會以燴、炆手法烹煮。
呢度以冷盤既方式,口感更加爽滑、有嚼勁。
加上帶點花椒香氣,少少辣口~幾惹味!

冷盤過後要滋潤一下!

🍴松茸花膠燉響螺
松茸擁有獨特既甜鮮香味,配以厚身既花膠,入口富彈性超豐富既骨膠原。
加埋同樣滋補養顏既響螺,湯頭味帶甘甜潤喉。
松茸花膠燉響螺

🍴杏汁燉白肺湯
每次見到白肺湯,腦海總是浮現...多功夫...好難洗既字眼
年幼時見媽媽處理一個白肺要幾句鐘,由一個粉紅色既豬肺清洗至白,仲有多重工序。
所以外出用餐點這個湯就最好不過!
先嚐一口杏汁,陣陣杏香撲鼻而來,現磨既杏仁,令質感更濃稠,感覺滑溜。
白肺咬口軟腍,清清肺熱!菜膽亦帶清甜。

杏汁燉白肺湯

🍴銀絲焗釀鮮蟹蓋
用2隻蟹拆出蟹肉,滿滿釀入蟹蓋,一絲絲既蟹肉真係多得不得了,蟹既鮮味仲帶點洋蔥清香!
銀絲焗釀鮮蟹蓋
🍴潮式湯煮東星班
店員先提醒小心魚骨~
其實食落只有數條小骨,不過都盡見服務細心。
呢度菜用上了東星班既腹鰭附近既肉,肉質實淨。
奶白色既魚湯有陣陣胡椒,感覺暖胃。
潮式湯煮東星班
再來一客家鄉豆腐,好有風味既一道菜。

金黃色既滑豆腐,淡淡豆香。加上尖辣、紅辣椒既襯托不但增添色彩更能刺激一下舌尖,份外惹味!
家鄉豆腐

🍴北海道A4和牛沙嗲炒腸粉
用布拉腸粉代替粉麵既角色,腸粉又薄又滑,入口順滑。
和牛碎粒肉味較濃,用熱鍋裝住有沙嗲汁既腸粉香氣四溢~
北海道A4和牛沙嗲炒腸粉

最後奉上甜點三重奏作結~

打開蒸籠,香噴噴既奶皇馬拉糕帶來一陣蛋黃奶黃香味~
仲有香濃既黑芝麻卷,充滿古早風味~芝麻味濃又滑溜!
桂花紅豆糕都好清香。
最後不得不讚呢度既service,每道菜都會介紹一下,感覺親切!

滷水鵝肝
麻辣海參
松茸花膠燉響螺
杏汁燉白肺湯
銀絲焗釀鮮蟹蓋
潮式湯煮東星班
北海道A4和牛沙嗲炒腸粉
2018-09-06 225 浏览
「中華滙館」🥢給我的印象是私隱度高和食物質素佳,所以不少歌星明人🌟也是這裡的常客。服務方面絕對是五星級水準👍🏻,由入門口一刻開始已經招呼殷勤,茶具器皿🥄🍽也是一絲不苟,這個人手打造的純銅水壺是焦點所在,簡單的一杯熱茶☕️感覺也截然不同,進食每度菜也會換上不同餐具🍴🥢,十分貼心❣️。頭盤必食的鹿兒島茶美豚叉燒♨️,來自鹿兒島的茶美豚,是以綠茶粉、甘薯、木薯、麥類混合而成的飼料飼養,由於綠茶粉的茶單寧具有抑制血壓、抗菌、抗酸化及強化維生素作用,所以茶美豚的肉味十分甜美😋,沒有豬臊味,而且口感十足,店員還會提醒大家要趁熱食,真的非同凡響,一試難忘🤗。蜂巢鳳尾蝦🦐,金黃色的蜂巢外皮入口會滲出竽頭的香味,網狀的感覺過後再嚐到蝦的爽滑彈牙👍🏻,還透著微煙,著實不錯喔。香煎北海道帶子,微微煎封的北海道帶子,舖上份量不少的魚子帶出鮮味,用南瓜🎃蓉伴食,當然要用刀叉🍴慢慢品嚐一下,鮮甜味美。銀絲焗醸鮮蟹蓋🦀,大量蟹肉釀在蟹蓋內,吃的時候清楚看見絲絲蟹肉,入口鮮甜😋,酥香而不膩。脆皮炸子雞🐔,精妙之處是紙一般薄的外皮,皮層下沒有多餘的油脂,而雞肉嫰香肉軟,配以檸檬🍋汁和淮鹽兩種不同配料提升層次感。欖菜肉碎炒飯,

銀絲焗醸鮮蟹蓋
欖菜肉碎炒飯
欖菜肉碎炒飯,㰖菜獨有的香味,伴著肉碎、蛋碎和生菜絲,米飯乾身而不膩,正正就是炒飯的精膸👍🏻。
桃膠椰汁西米露
飯後甜品🍮「桃膠椰汁西米露」,涼浸浸的感覺絕對是最佳享受,桃膠滋補養顏,西米和椰漿特別香滑,十分令人滿意。
還有幸運的是,今晚我們碰上了一位關姓女歌星呢😍😍😍
銀絲焗醸鮮蟹蓋
欖菜肉碎炒飯
桃膠椰汁西米露
2018-09-03 777 浏览
月頭又臨近中秋節,當然要帶兩老去食好野啦😎😎係時候帶佢地出城,去中環行下😇 揀左距離地鐵站唔遠既中華匯館,門面好decent 入到去都幾surprise,以為會係一般大大間有好多枱既中菜廳,原來係比較private得十張枱左右既高檔次中菜館。枱面既decoration同碗筷都好靚☺️頭盤⭕️金磚豆腐 (上) $80 外脆內滑😍 外層脆皮薄得黎唔會一夾就散👍🏻 豆腐滑到入口即溶味道調得好好🉐🉐🉐 ⭕️話梅南瓜 (下) $60南瓜🎃口感好好,爽口一d都唔似食開既質感咬落無南瓜味,好重話梅味味道偏酸好清新好特別 ⭕️鹿兒島茶美豚叉燒 $280叉燒十分十分林😋😍肥瘦剛剛好唔會太肥蜜汁好入味,十分高質的叉燒🉐🉐湯羹⭕️金湯海皇羹 $100入口好香濃既鮮味,仲有粒粒龍蝦肉👍🏻,質感濃厚⭕️松茸汁浸豆腐 (素) $100味道清甜,豆腐切絲完全睇唔出係豆腐⭕️杏汁燉白肺 $120 杏汁超級濃😳 質感比一般既杏汁豬肺湯稠身,仲有兩片豬肺同菜,未免太好飲🤤 必試🉐🉐🉐⭕️酸辣羹 $90除左偏辣左少少,整體味道唔錯前菜⭕️黃燜汁鱔皇鍋粑 $180 鱔好新鮮👍🏻鍋粑上既鱔炸至脆身,配上香脆既鍋粑,淋上濃郁既黃燜汁,外皮有少少林
月頭又臨近中秋節,當然要帶兩老去食好野啦😎😎
係時候帶佢地出城,去中環行下😇
揀左距離地鐵站唔遠既中華匯館,門面好decent

頭盤
⭕️金磚豆腐 (上) $80
外脆內滑😍
外層脆皮薄得黎唔會一夾就散👍🏻 豆腐滑到入口即溶
味道調得好好🉐🉐🉐
⭕️話梅南瓜 (下) $60
南瓜🎃口感好好,爽口一d都唔似食開既質感
咬落無南瓜味,好重話梅味
味道偏酸好清新好特別
金磚豆腐 (上)  &  話梅南瓜 (下)

⭕️鹿兒島茶美豚叉燒 $280
叉燒十分十分林😋😍
肥瘦剛剛好唔會太肥
蜜汁好入味,十分高質的叉燒🉐🉐

湯羹
⭕️金湯海皇羹 $100
入口好香濃既鮮味,仲有粒粒龍蝦肉👍🏻,質感濃厚
⭕️松茸汁浸豆腐 (素) $100
味道清甜,豆腐切絲完全睇唔出係豆腐
⭕️杏汁燉白肺 $120
⭕️酸辣羹 $90
除左偏辣左少少,整體味道唔錯

前菜
⭕️黃燜汁鱔皇鍋粑 $180
鱔好新鮮👍🏻
鍋粑上既鱔炸至脆身,配上香脆既鍋粑,淋上濃郁既黃燜汁,外皮有少少林但咬落仲脆🉐🉐
黃燜汁鱔皇鍋粑

⭕️剁椒東星班 $280
東星班翅位,肉質嫩滑十分鮮味!
剁椒味重得黎唔會蓋過左魚鮮味,不過偏辣喔,唔食辣既未必受到
剁椒東星班

⭕️黑魚子帶子刺身 $180
帶子本身係刺身,淋上熱辣辣既南瓜汁
帶子只有七八成熟,入面仲係生生地,超級鮮甜☺️☺️🉐🉐🉐
黑魚子帶子刺身

主菜
⭕️懷舊八寶鴨 $580
八寶鴨內釀有薏米、蓮子等食材,炆鴨既過程中醬汁滲曬入去十分入味🤤
鴨肉炆得十分林,一d都唔鞋口,鴨皮香得黎唔肥膩👍🏻
侍應會跟據人數幫大家分埋,十分細心👍🏻

⭕️麵醬三香條 $180
三絲分別係法邊豆、茄子同豆乾
加入麵醬炒十分野味
法邊豆好爽口,口感一流
茄子同豆乾索曬麵醬好濃味🉐🉐
麵醬三香條

甜品
⭕️芝麻卷 $56
芝麻味十分濃😳 甜度適中,口感軟熟唔痴牙👍🏻
⭕️合桃酥 $56
合挑酥內有餡😳 口感十分鬆化☺️
芝麻卷   &  合桃酥

⚠️餐廳只有十張枱左右,一定要預約喔
入到去感覺好private同高尚,環境唔太嘈又唔會話好靜,好岩一家人傾計☺️
2018-09-01
金磚豆腐 (上)  &  話梅南瓜 (下)
黃燜汁鱔皇鍋粑
剁椒東星班
黑魚子帶子刺身
麵醬三香條
芝麻卷   &  合桃酥
  • 杏汁燉白肺
  • 懷舊芝麻卷
2018-08-27 1112 浏览
中華匯館又到了吃好東西紓緩壓力的時候,今天和朋友去中環尋找好東西,想找一間環境雅致,富有中國特色的餐廳慢慢地一邊聊天,一邊品嚐中國菜。餐廳不算很大,但是環境也不算太侷促,裝修富有中國特色,但令一邊廂,擺滿了各式各樣的走,一邊品嚐中菜,一般也可以品嚐美酒,人生一大樂事。一頓美味的晚飯由頭盤開始,服務員很細心地為我們作介紹,也特意提醒我們吃頭盤的次序冷盤:涼拌海蜇頭、金鑽豆腐、辣豬手。次序由左至右吃起,目的是由淡味開始品嚐到濃味,好讓你的舌頭先來一個熱身。海蜇頭非常爽口,酸度亦剛剛好,吃後讓你食慾大增,金磚豆腐亦相當嫩滑,入口即溶,而冷盤辣豬手帶着麻辣香味,以前邊兩款食物即成了很大的對比。看着豬手上面花椒,已急不及待把它放進口裏,果然是我很喜歡的麻辣,不過這道菜辣味不算太重,就算不能吃辣的也容易入口。銀絲伴蟹蓋採用新鮮越南蟹,整個係由新鮮手拆蟹肉釀成,不添加任何配料,讓你食出最原始新鮮蟹肉的鮮味。醉蟹過來,有看出一試一試的蟹肉呢!西施牛尾一上枱,已能嗅到香濃的醬汁味,而且烹調的時間亦很足,醬汁二完全融入牛尾當中,但肉質一點也不老,醬汁加入紅棗及圓肉,入口即滲出其淡淡的清香和一份清甜。蝦子油
中華匯館

冷盤:涼拌海蜇頭、金鑽豆腐、辣豬手。

蝦子油皮不是很多地方可以品嚐,真的是誠意之作。柚皮口感鬆軟,雖然不是珍貴的食材,但是製作的方法十分繁複,在香港並不是很多地方可以吃得到呢。製作時要先把柚皮燒焦外層,然後用刀刮去或用手擦丟黃色外層,沖洗乾淨後再用水泡浸,功夫繁多,所以在家不容易做到,能夠吃到這道菜十分幸運,而吃到好吃的柚皮更是難得!

鮑魚爆米泡飯配以原隻鮑魚,再加上魚及南瓜煮成的湯底,湯底甜中帶鮮。最驚喜是這個泡飯,加入了泡米後,增加了不同的口感。

黑松露北海道帶子伴南瓜湯底,以刺身級別帶子,所以中間的部份是半生熟的。這個帶子實在比我想像中巨型,晚上是滿分的,白色配橙黃色,相當吸睛。半生熟帶子非常嫩滑,這個可算是一個冷盤,個人更喜愛熱食呢。

獅子頭
這歌這道菜的賣點是他的醬汁,有別於上海的菜色,這個醬汁帶一點酸酸甜甜,非常醒胃。

羊肚菌腐皮卷,外皮煎得頗乾身,優點是不會太油膩,裏面包裹着羊肚菌,配合醋汁一起進食,帶出羊肚菌鮮味。

總括來說,這裏的菜色,也是有心思的,而且環境很舒適,適合和朋友聊聊天,品嚐一頓美味的中餐。
2018-08-27 529 浏览
今日中環見客,特意帶客人試試這間中環高級中菜館,名人食堂- 中華滙館,這餐廳很出名,因為這裏用的食材高級,而且可以在鬧市中享受佳餚美酒。之前已經光顧過,有幾道菜式真是食過難忘,而家這家的服務水準很高,請客就一定唔會失禮。👍鹿兒島茶美豚叉燒$280,這碟叉燒賣相吸引,燒烤過後叉燒色澤紅潤光良, 肉香多汁。 無論叉燒醬汁調味嘅甜度、油脂嘅分佈和口感嘅軟硬度,都拿捏到位,色香味美。椒麻和牛肩肉$180用上A5和牛,牛肩肉嫩滑無筋,入口即融,店員介紹這是蒙古製法,薄薄炸了一層裹住牛肩肉,加上孜然粉和小小麻椒,又是一道必點的招牌菜,此菜式跟一碟醬汁是用牛骨熬制而成的,牛肩肉左醬汁,更顯風味,這是我從來未試過的口感。中菜真是博大精深。話梅南瓜$60,賣相精緻, 砌成一朵花形狀 。而南瓜肉配上話梅醃製,食落酸酸甜甜,加上南瓜口感爽實而不軟淋, 這款前菜簡直醒神開胃。花鵰乳鴿$180,乳鴿肉嫩鮮美,花鵰酒分享撲鼻,食落令人有幾分醉意,是被美味陶醉。銀絲焗釀蟹蓋$220,將蟹拆肉入饌,配洋蔥粒, 每一啖都是肉,鮮味無比。實在太令人滿足。主食是金貝雞米炒粉絲 $180,炒得很乾身,而且具彈性,煙韌有嚼感,
椒麻和牛肩肉$180

主食是金貝雞米炒粉絲 $180,炒得很乾身,而且具彈性,煙韌有嚼感,真夠鑊氣。

最後要試埋甜品,巧手製作馬拉糕$56/4件,食得出的層次口感,不會太甜,鬆軟彈牙。
合桃酥$56/4件,一咬下去那種是聽得出的鬆化,想不到連傳統的糖餅也會有得食👍

蛋白杏仁茶$48,帶有杏仁獨有既堅果香味,半粘稠既口感,白滑細緻,而且做到順滑無渣。

總括而言,這間名人飯堂雖然價錢不是大眾化,但絕對物有所值,高質嘅食物,裝修格調高尚,服務一流👍
2018-08-26
2018-08-24 156 浏览
母親大人生日,負責搵餐廳的我,不敢怠慢,在我精挑細選之下,選擇了這間名人飯堂,位於中環的高級中菜館,中華匯館。門面是低調的,私隱度極高,打開大門進去,迎面是侍應殷勤的招呼,這裏的裝修氣派 ,高雅時尚舒適,令我印象深刻。母親更為喜悅。餐牌以中菜為主,大多用料上乘,已經讓食客非常有信心,由鮑參翅肚到小炒小菜都有,各有特式。侍應很有耐心介紹菜式,讓我們都會覺得自己是貴賓,絕對是五星級酒店服務水平。壽眉$25/位母親淺嚐一口,此乃上等南山壽眉,茶色橙黃至深黃,入口味醇而香,香鮮純。鹿兒島茶豚叉燒$280此餐廳以叉燒為出名,我們是慕叉燒名而來的。此叉燒特別在於選取鹿兒島縣飼養豬,牠們的脂肪含量不會太多,較為健康! 用這茶豚肉做的叉燒,入口帶有豬肉香味,肉質嫩滑,爽口豐彈性!叉燒燒得完美,與蜜汁的配搭,天衣無縫,就算到我寫食評的這一刻,也是在回味那時的味道。梅子南瓜$60梅子滲出酸酸甜甜的味道,配上南瓜的微甜,形成了新的配搭,甘香可口,賣相非常吸引。花鵰醉乳鴿$180首先賣相好靚, 每一碟餸的出品都像藝術品一樣,乳鴿擺成一隻鳳凰,菜色用上頂鴿, 乳鴿肉嫩鮮美,帶花鵰酒香, 令人陶醉,乳鴿皮晶瑩有彈

母親更為喜悅。

壽眉$25/位

鹿兒島茶豚叉燒$280

梅子南瓜$60

花鵰醉乳鴿$180
首先賣相好靚, 每一碟餸的出品都像藝術品一樣,乳鴿擺成一隻鳳凰,菜色用上頂鴿, 乳鴿肉嫩鮮美,帶花鵰酒香, 令人陶醉,乳鴿皮晶瑩有彈性,在此一定下了不少功夫,令口感如此美妙。

銀絲焗釀鮮蟹蓋$220
整個蟹蓋讓滿了蟹肉,蟹肉無比鮮甜,一縷縷的蟹肉,處理得非常乾淨,沒有一點蟹殻碎。

西施牛尾$180
必試菜式👍大廚把谷飼牛以慢煮方式烹調,約3小時牛尾被燘香軟起來!入口香滑,肉質細嫩,整個口腔都充滿鮮牛香味。

香煎北海道帶子$180
帶子肉厚肥美,鮮味十足,面層是頂級魚子醬,配搭口感豐富。

麵醬三香條$180
蔬菜方面選了麵醬三香條,你上枱的時候已經聞到了香味,很有鑊氣,菜色以茄子絲,豆乾絲和四季豆爆炒而成,四季豆是外國品種,不是香港本地那種,圓而幼身,青翠,食落爽脆,整到菜式有鑊氣之餘,調味不會過鹹。

金貝雞米炒粉絲$180
炸過的瑤柱絲,散落在粉絲上,粉絲炒到乾身,沒有黏在一起,大廚的功夫非常利害,我們四個人,每人都食到兩碗,份量算多,雞米和蛋絲配埋彈口的粉絲口感豐富。

鮮蝦籽柚皮$120
這個菜色很多中菜廳都沒有,想不到在這名人飯堂可以吃到如此的菜色,母親十分之興奮,柚皮非常軟身,鮮蝦籽味濃郁,食落很是滋味。

蛋白杏仁茶$48
紅豆沙$48
紅棗茶湯丸$48
桃膠椰汁西米露$48

餐廳服務一流,除了主動為客人倒茶、介紹每道菜的用料和烹調方法,還會在客人吃完每道菜後收起不需要的餐具,服務水平高,不槐是名人飯堂,但是價錢平均每人消費只是600元左右,能夠食到如此水準,真是物超所值。
2018-08-21
庆祝纪念
生日
  • 鹿兒島茶美豚叉燒
  • 話梅南瓜
  • 西施牛尾
2018-08-24 116 浏览
之前男朋友同屋企人食過呢間餐廳覺得好食,今日就帶左我黎食😋門面非常有氣派!內在環境都十分寬敞,全部枱之間都有一定嘅距離,都幾舒服餐具品枱上嘅擺設都好精緻首先金磚豆腐、叉燒同海蜇頭呢三樣野入面,我同男朋友最鍾意嘅都係金磚豆腐,外皮脆薄,豆腐滑到好似食緊豆腐花一樣,豆味極濃郁~叉燒就比一般嘅更加爽口彈牙,而海蜇頭爽得來都比較厚肉👍北海道2L級帶子 $180煎得岩岩好,中間仲有小小生,非常鮮!呢個蟹蓋真係食唔停!$220蟹蓋入面塞滿蟹肉絲,啖啖蟹肉🦀佢地仲加左洋蔥絲落去增加口感👍辣子雞$260呢個辣子雞小小麻小小辣,用黎送飯一流~全部雞都切到細細粒又去晒骨,脂肪同肉比例剛好🐔腐皮卷 $180呢個係素菜腐皮卷,入面有木耳增加口感,雖然佢呢個係炸腐皮卷,但一啲都唔油,香脆可口!鮑魚撈飯原隻鮑魚放面,睇見都流口水,鮑魚夠淋而且入味,側邊仲有小小魯肉撈飯,一等享受🤤最後就係甜品喇,芝麻卷$14夠煙銀,芝麻味再濃小小就更好合桃酥$14更加出色!意想不到咁鬆化,而且有陣陣合桃香😋蛋白杏仁茶$48質感絲滑般,夠杏仁香👍食咗咁多嘢最後埋單$1648,估計屋企人應該會好鍾意,下次帶佢哋食先!
之前男朋友同屋企人食過呢間餐廳覺得好食,今日就帶左我黎食😋

門面非常有氣派!

內在環境都十分寬敞,全部枱之間都有一定嘅距離,都幾舒服

餐具品枱上嘅擺設都好精緻

首先金磚豆腐、叉燒同海蜇頭
叉燒就比一般嘅更加爽口彈牙,而海蜇頭爽得來都比較厚肉👍

北海道2L級帶子 $180
煎得岩岩好,中間仲有小小生,非常鮮!

呢個蟹蓋真係食唔停!$220

辣子雞$260

腐皮卷 $180

鮑魚撈飯

最後就係甜品喇,芝麻卷$14夠煙銀,芝麻味再濃小小就更好

合桃酥$14更加出色!意想不到咁鬆化,而且有陣陣合桃香😋

蛋白杏仁茶$48
質感絲滑般,夠杏仁香👍