2024-03-18
首先係上海生煎包。呢道菜係一個好受歡迎嘅中國小食,通常以豬肉餡料為主。呢啲生煎包外皮酥脆,內部多汁,口感好好。我鍾意佢哋煎煮嘅方式,會喺包子底部形成一層金黃色嘅酥皮,好好味。然後係大份蝦仁炒滑蛋。呢道菜以鮮嫩嘅蝦仁同滑蛋炒製而成。蝦仁嘅口感鮮嫩多汁,同滑蛋嘅柔滑口感相互融合,好好味。呢道菜嘅烹飪技巧好恰到好處,保持咗食材嘅原汁原味。再嚟就係上湯菜苗,呢係一道清爽嘅菜品。菜苗經過快速嘅烹煮,保持咗佢哋嘅綠色同脆嫩嘅口感。上湯嘅味道更增添咗菜苗嘅鮮甜風味,令整道菜更加開胃。相思骨係一道經典嘅中式菜,以排骨為主要食材。相思骨帶有楊梅嘅酸味,每一口都充滿咗豐富嘅肉香同骨髓嘅滋味,好好食。楊州炒飯係一道具有地方特色嘅中國經典炒飯。佢以米飯、蛋、火腿、蝦仁同蔬菜等多種食材炒製而成。呢道炒飯嘅味道豐富,米飯鬆散,每一口都可以品嚐到各種食材嘅鮮美同香氣,好啱做主食。最後係豆漿,呢係一種傳統嘅中國早餐飲品。豆漿以黃豆為主要原料,經過研磨、濾汁等工藝製成。呢杯豆漿口感綿密順滑,豆香濃郁,係一個營養豐富嘅選擇,總括而言,你叫嘅呢啲菜品喺味道同口感上都表現得好好。佢哋代表咗上海菜嘅傳統美味同多樣性。