2024-03-26 81 浏览
深水埗呢邊好多嘢食,但係上海菜餐廳唔多,咁啱見到呢間就覺得幾吸引。佢哋有特價嘅晚市套餐都幾抵食,價錢親民,所以見到好多街坊客。我哋嗌咗砂鍋雞二人餐$288有¼隻嘅砂鍋雞,砂鍋雞切件,湯底嘅雞味都幾濃郁,可以直接飲,仲有娃娃菜,所以湯底好香甜,好飲。《招牌鮮肉爆汁小籠包》小籠包真係有驚喜,外皮啱啱好,唔會太薄,亦都唔會太厚,食起嚟係有口感,入邊嘅湯汁好多,真係做到爆汁!《宮保雞丁》呢個比較似住家菜,但係雞丁炒得入味,辣辣地,用嚟送飯真係一流,而我哋嗰飯揀咗菜飯,好味。《豆沙窩餅》呢個豆沙窩餅不過不失,個皮有啲腍,我估未必係即炸即整,但係紅豆唔算太甜。《黃金蝦球》估唔到呢度嘅黃金蝦球有出面港式小菜嘅水準,鹹蛋黃味好香濃,蝦球大大粒口感又好爽彈,值得推薦。《酸辣湯一位》$38食上海嘢梗係要嗌酸辣湯,辣辣地入邊嘅配料又好豐富真係好開胃。

《招牌鮮肉爆汁小籠包》

《宮保雞丁》

《豆沙窩餅》

《黃金蝦球》

《酸辣湯一位》$38

野食幾好,豆漿都好飲但態度太差,唔會再去本身book左夜晚7點食飯未夠7點去到餐廳,門口就有位阿姐即刻大聲鬧我做咩頭先打電話比我唔聽我話我電話無響過之後都入左去食飯,因為比較多人再搵其他餐廳有啲難野食其實幾好,但我覺得唔可能咁鬧個客同未夠鐘點解你要比我張臺其他人?態度極之惡劣,幾好食都唔會再去食..............................
野食幾好,豆漿都好飲
但態度太差,唔會再去
本身book左夜晚7點食飯
我話我電話無響過
之後都入左去食飯,因為比較多人再搵其他餐廳有啲難
野食其實幾好,但我覺得唔可能咁鬧個客
同未夠鐘點解你要比我張臺其他人?
2024-03-18 96 浏览
首先係上海生煎包。呢道菜係一個好受歡迎嘅中國小食,通常以豬肉餡料為主。呢啲生煎包外皮酥脆,內部多汁,口感好好。我鍾意佢哋煎煮嘅方式,會喺包子底部形成一層金黃色嘅酥皮,好好味。然後係大份蝦仁炒滑蛋。呢道菜以鮮嫩嘅蝦仁同滑蛋炒製而成。蝦仁嘅口感鮮嫩多汁,同滑蛋嘅柔滑口感相互融合,好好味。呢道菜嘅烹飪技巧好恰到好處,保持咗食材嘅原汁原味。再嚟就係上湯菜苗,呢係一道清爽嘅菜品。菜苗經過快速嘅烹煮,保持咗佢哋嘅綠色同脆嫩嘅口感。上湯嘅味道更增添咗菜苗嘅鮮甜風味,令整道菜更加開胃。相思骨係一道經典嘅中式菜,以排骨為主要食材。相思骨帶有楊梅嘅酸味,每一口都充滿咗豐富嘅肉香同骨髓嘅滋味,好好食。楊州炒飯係一道具有地方特色嘅中國經典炒飯。佢以米飯、蛋、火腿、蝦仁同蔬菜等多種食材炒製而成。呢道炒飯嘅味道豐富,米飯鬆散,每一口都可以品嚐到各種食材嘅鮮美同香氣,好啱做主食。最後係豆漿,呢係一種傳統嘅中國早餐飲品。豆漿以黃豆為主要原料,經過研磨、濾汁等工藝製成。呢杯豆漿口感綿密順滑,豆香濃郁,係一個營養豐富嘅選擇,總括而言,你叫嘅呢啲菜品喺味道同口感上都表現得好好。佢哋代表咗上海菜嘅傳統美味同多樣性。

今日約咗朋友去深水埗行街,行完街之後我想搵一間餐廳食飯,然後見到呢一間餐廳門口排晒隊, 6:00已經人才濟濟,應該係老字號,好受歡迎,質素有保證,所以入咗去試吓,估唔到第一次食,就覺得呢間餐廳有賓至如歸的感覺,而且食物質素好高,價錢經濟實惠,而且位置都好方便,非常容易搵到,所以如果下次朋友去旺角深水埗行街,一定要來試吓,因為我覺得呢間餐廳真係非常好食,首先我推介佢哋嘅高力豆沙,因為唔係好多餐廳都會有整到呢個食物,而且佢呢度係快靚正,豆沙個餡真係好好食,加埋口感軟綿綿,成個口感都好好食,好愛上了,而且呢度嘅蟹粉小籠包都係非常推介呀,裏面嘅肉質超級多份量,而且加埋蟹肉,真係好好食,味道好夾,出面都食唔到啊,而且全部都係新鮮熱辣辣,真係好專業👍👍👍
2024-03-11 93 浏览
深水埗不嬲都係非常多美食,估唔到今日又發現好嘢!今日要試嘅係一間上海菜。叫做萬家村。🤯🤯🤯涼拌四拼有非常多選擇,我揀咗以下菜式麻油海蜇:海蜇具有爽脆的口感會唔會?鎮江餚肉:鮮嫩多汁。這道菜有著深厚的醬香味道,與其他涼拌菜品搭配時能夠提供豐富的口感。手帕小青瓜:清爽的口感,適合作為開胃菜或配菜。花雕醉雞:雞肉先經過煮熟,然後浸泡在花雕酒和其他調味料中,使其入味。雞肉嫩滑多汁🤤🤤🤤🤤鮮肉小籠包:小籠包的特色是其饅頭皮薄而有彈性,內餡多汁鮮美。酸辣小雲吞:酸味和辣味相互融合,為這道湯餃帶來獨特的風味。鱔糊粗炒:鱔魚先被切成段狀,然後裹上麵粉糊,再油炸至金黃酥脆。炒鍋裡加入蔬菜和調味料,將油炸的鱔魚與其他配料一同翻炒雲腿津白:火腿的鹹香味和津白菜的爽脆口感,口味鮮美。

涼拌四拼有非常多選擇,我揀咗以下菜式

麻油海蜇:海蜇具有爽脆的口感會唔會?
手帕小青瓜:清爽的口感,適合作為開胃菜或配菜。

🤤🤤🤤🤤
鮮肉小籠包:

小籠包的特色是其饅頭皮薄而有彈性,內餡多汁鮮美。

酸辣小雲吞:

酸味和辣味相互融合,為這道湯餃帶來獨特的風味。

鱔糊粗炒:

雲腿津白:

火腿的鹹香味和津白菜的爽脆口感,口味鮮美。
2024-03-09 3016 浏览
今日黎到深水埗食野 6點幾經過呢間 上海萬家村小館 已經有唔少人食緊野 即刻睇下佢餐牌 啲小菜同小籠包都好吸引 就決定入去試下佢啦😬 坐低睇緊餐牌果陣 好多選擇 明明出邊好多人 但老闆勁好人叫我哋慢慢睇 好nice😊客飯套餐有小菜+飯+野飲 好抵😋 小食仲有好多 小籠包同生煎包都好吸引🤩 豬扒擔擔麵 $68上枱果下仲係出緊煙😍 岩岩炸好既豬扒 熱辣辣但啲肉又唔會做到好乾 仲係有肉汁😇擔擔麵 麵質軟身 湯底濃厚 好香少少辣 食食下啲面吸左啲湯 好野味😋 鮮肉生煎包 $48食生煎包前我一定會反轉個底睇下係咪煎得金黃🤣 呢間煎得金黃香脆 包係軟軟的 入面仲有肉汁 岩岩煎好熱辣辣就上枱 好好食呀🥹 椒鹽鮮魷 $100呢個係套餐黎嘅 我哋揀左菜飯 仲要左酸辣湯+$15 本身以為跟餐既唔會有好多 點知都係咁大碗😍 酸辣湯好開胃 有蛋花 木耳 荀等等好足料 味道岩岩好😇鮮魷就炸得香口脆身 好岩送飯呀😌 鮮肉小籠包 $48一定要熱辣辣食呀😋 小籠包夾起已經見到皮薄呀 咬開好多肉汁 好味🤤 酸辣土豆絲 $68土豆入味 酸酸辣辣好開胃 好好送飯🤣 高力豆沙 $52最後梗係要食個甜點啦😬 呢個係食到差唔多

豬扒擔擔麵 $68

酸辣土豆絲 $68
土豆入味 酸酸辣辣好開胃 好好送飯🤣
酸辣土豆絲

高力豆沙 $52
最後梗係要食個甜點啦😬 呢個係食到差唔多先上 真係熱辣辣架😍 咬開入面滿滿豆沙 甜度岩岩好 一啖一淡好快就食哂😋
高力豆沙

整體來講 呢間 上海萬家村小館 環境舒適熱鬧 老闆人很好很親切 食物質素不錯👍🏻 一定會再黎食😋
豬扒擔擔麵
鮮肉生煎包
椒鹽鮮魷配菜飯
鮮肉小籠包
酸辣土豆絲
高力豆沙
2024-03-09 52 浏览
深水埗出名多野食,前幾日出開深水埗買野,就系食街入左呢間上海餐廳食晚飯,都幾多選擇呢,價錢亦都好抵食😋一人晚市套餐都系一百蚊倒!我地就揀左個2人餐,有一款小食,一款小菜,仲有一個雲吞雞鍋,2個飯,2個飲品,咁多野食都系2百幾蚊咋,性價比高,非常豐富!雲吞雞鍋裏面都幾多雞件,可以飲埋個湯!金菇肥牛鍋份量非常多😂食極都仲系滿滿的料~之後仲追加左個乾扁四季豆同豆沙窩餅😋一次過食左好多上海特式小菜,肚子滿足的一餐!

2024-03-06 66 浏览
今日要同大家分享深水埗美食,首先係花鵰醉雞。呢道菜嘅雞肉鮮嫩多汁,加埋花鵰醉醬,味道更加香濃。醉雞入口滑嫩,醬汁完美嘅平衡令人回味無窮。肉質鮮甜,加埋啲特別嘅醬汁,真係一絕。另一款係鮮肉小籠包。包子皮薄軟滑,入面嘅肉餡鮮美多汁,每一個小籠包都有豐富嘅湯汁。一咬落去,湯汁同肉汁會一齊爆出嚟,令人驚艷。鮮肉小籠包係絕對嘅小吃經典,好適合做為點心或者正餐。回鍋肉粗炒係另一道令人垂涎嘅菜式。回鍋肉外脆內嫩,肉質鮮美,加埋辣椒同蒜末,味道香辣開胃。回鍋肉粗炒嘅獨特味道同滋味,配上炒得香脆嘅蔬菜,真係令人食指大動。蒜蓉豆苗係一道清爽嘅菜式。豆苗炒得剛熟,保持咗豆苗嘅鮮甜味道同脆口質感。蒜蓉香氣四溢,令呢道菜更加香味十足。食落唔會覺得膩口,而且豆苗嘅營養價值都好高,真係健康又美味。最後一樣係豆沙鍋餅。鍋餅外皮煎得金黃酥脆,內裡嘅豆沙餡香甜滑順。每一口都可以感受到外脆內軟嘅食感同豆沙嘅香甜味道,真係令人回味無窮。

2024-03-05 55 浏览
小店提供多款上海菜,包括小籠包、拉麵、水煮魚、松子魚、砂鍋雲吞雞、季節限定蟹粉。松子魚二人套餐陳醋木耳:木耳加入陳醋和椒絲,口感爽脆,係醒胃既冷盤。招牌鮮肉爆汁小籠包:新鮮熱烘烘,肉汁滿滿。松子黃花魚:魚炸得酥脆,去晒骨,炸粉厚度適中,配上酸酸甜甜既醬汁,開胃不膩,再加入大量松子、菠蘿、青椒、洋蔥,口感層次豐富極了。 揚州炒飯:炒飯粒粒分明,晶瑩透亮,加上雞蛋、雞肉、火腿、蝦仁、蔥花一起炒,色、香、味倶全。西蘭花炒蝦球:西蘭花爽口,蝦肉彈牙,配上韭黃、紅椒,更添香味。海鮮羹: 食材有旗鱼、鮮虾肉、蟹柳、雞蛋絲,用料充足,鮮甜可口。豆沙鍋餅:外皮香脆,裡面既豆沙蓉味道濃郁。自家製豆漿:豆味香濃,甜味適中。總結,食物好味,出菜快,價錢合理,值得推介。

松子魚二人套餐

陳醋木耳:木耳加入陳醋和椒絲,口感爽脆,係醒胃既冷盤。

招牌鮮肉爆汁小籠包:新鮮熱烘烘,肉汁滿滿。

豆沙鍋餅:外皮香脆,裡面既豆沙蓉味道濃郁。

自家製豆漿:豆味香濃,甜味適中。

總結,食物好味,出菜快,價錢合理,值得推介。

• 陳醋木耳
  • 招牌鮮肉爆汁小籠包
  • 松子黃花魚
  • 揚州炒飯
  • 西蘭花炒蝦球
  • 豆沙鍋餅
2024-03-03 65 浏览
周日晚上得空去吃饭,好久没来深水埗了,今天看到一家上海菜馆,于是决定去试一试,本来看店门其貌不扬,没想到他们家的菜非常好吃! 可以说,他们家的每一道菜,都非常有特色,非常有感觉! ⭐凉盘三拼 选了上海菜中最著名的熏鱼、镇江的肴肉和五香牛展,每一个的味道都非常棒!特别是,肴肉,鲜甜鲜甜的,超级满意! ⭐蒜泥白肉 微辣微甜,小小的辣,吃起来非常开心!而且,每一片都很薄,吃起来非常爽口。 ⭐糖醋鱼片 甜口的鱼!来香港了都知道鱼很贵的,他们家的鱼片不仅味道好,而且很甜,超喜欢! ⭐话梅相思骨 甜口~话梅好好吃呀!而且排骨也好嫩! 深水埗不愧是市井气息非常浓的地方,又平又好吃,两个人400有找。
可以说,他们家的每一道菜,都非常有特色,非常有感觉!
⭐凉盘三拼
⭐蒜泥白肉
⭐糖醋鱼片
⭐话梅相思骨
甜口~话梅好好吃呀!而且排骨也好嫩!
深水埗為人熟悉嘅除咗係電腦產品集中地之外,仲好多平民美食😬事關本身區內冇乜大商場,所以唔太多連鎖店,反而街坊小店就比較容易搵到,亦因此好輕易就食到唔同國家、菜系嘅美食😁上海菜一向深受香港人歡迎,今次就去咗福榮街呢間上海萬家村小館,距離地鐵站出口/長沙灣道都係兩三分鐘步程,非常之咁方便!價格親民,難怪當晚咁多街坊用膳👏瑤柱賽螃蟹上海菜經典菜式之一,其他餐廳基本上都唔會花心機煮呢碟餸🤣食材唔算名貴,卻相當考師傅嘅功架,難在要將蛋白火候控制得好好🤩黃金蝦球蝦肉鮮嫩爽甜,配上咸蛋黃外皮,口感一流😋非常之邪惡🤪回鍋肉食到回鍋肉應有嘅香濃惹味,五花肉爆得好香,配料好齊,好好送飯👻上海粗炒食上海嘢真係一定要整返碟粗炒!大大碟,份量贏晒😈擔擔麵都好受歡迎,前後左右唔少客人都有嗌到,可惜今次食得太飽,下次先再過嚟品嚐👍晚市有唔少套餐✌️
價格親民,難怪當晚咁多街坊用膳👏
瑤柱賽螃蟹
黃金蝦球
蝦肉鮮嫩爽甜,配上咸蛋黃外皮,口感一流😋非常之邪惡🤪
回鍋肉
上海粗炒
食上海嘢真係一定要整返碟粗炒!大大碟,份量贏晒😈
晚市有唔少套餐✌️
2024-02-29 52 浏览
因為黎緊會去旅行,所以去左深水埗整國際牌,然後就去左黃金附近閑逛,發現有間排隊等入坐既餐廳:「上海萬家村」,於是就望一望餐牌,價錢尚算吸引,而且有好多出名既上海特色菜式,例如:蟹粉小籠包,上海粗炒等;排左幾分鐘,好快就有坐位,舖內坐位略嫌有點逼,但係食客都互相讓道,都沒有太大問題;坐好便立即叫了一客蟹粉小籠包,上海粗炒及蟹粉扒豆苗,三樣出名的上海菜;等左一陣就上菜,最先出場既係蟹粉小籠包,小籠包外相一流,上面有蟹黃做點綴,咬開有湯汁流出,唔算太腥;然後到上海粗炒,肉絲同上海麵均勻地炒勻,亦都十分入味;最後就係蟹粉扒豆苗,豆苗上鋪滿由蟹粉同蟹黃混合芡汁羹,新鮮既豆苗加上濃味既芡汁羹,食落別有一番風味。下次可以挑戰食一些辣味上海菜。
2024-02-24 83 浏览
星期六和老公參加完前深水埗配水庫導賞團,去了深水埗上海萬家村小館吃晚餐。蟹粉小籠包小籠包皮不是薄皮那種,像包子那種,裡面湯汁很夠,蟹粉味道也重。涼拌雙拼選了鎮江餚肉和醉雞,肴肉香口,醉雞肉嫩。鹹肉豆腐湯用上鹹肉也想像得到湯是鹹的,不過材料份量十足,有大量的豆腐和小棠菜。魚香茄子煲選了一個晚市客飯套餐,茄子有很多,很入味,而且夠腍,很惹味,配白飯一流。擔擔麵套餐加了$15要擔擔麵,除了有花生醬味,還多了孜然粉,好吃。套餐跟一杯飲品,要熱豆漿。
蟹粉小籠包
蟹粉小籠包

涼拌雙拼
選了鎮江餚肉和醉雞,肴肉香口,醉雞肉嫩。
涼拌雙拼

鹹肉豆腐湯
鹹肉豆腐湯

擔擔麵
套餐跟一杯飲品,要熱豆漿。
熱豆漿
2024-02-24
$195.5 (晚餐)
2024-02-15 60 浏览
深水埗性價比食店 值得推介俾其他街坊整體好食 價錢合理干燒蝦球 $128蒜蓉、辣椒、醬油 青椒 紅椒粒 青蔥切花 再加入少量番茄醬 酸酸甜甜帶有一點辣 呢隻醬汁非常好味蝦肉去殼並去腸泥 肉身鮮嫩彈牙全份有12隻蝦 煮熟後本身蝦肉嘅水份減少所以微微曲卷形成好似一個球嘅形狀口水雞擔擔麵 $58暫時係我食過最好味嘅擔擔麵 花生醬味濃郁香辣得來又唔會搶晒花生醬嘅味道半肥瘦嘅免治肉碎 嫩滑口水雞配上麻辣滋味58呢個價錢 有一份小食再加嘢飲 抵!糖醋魚柳 $88外脆內軟 酸甜可口 包含糖、醋、番茄醬、醬油洋蔥 菠蘿唔少得 一道開胃又健康 可以減少油分攝取高力豆沙$52經典中式點心 柔軟滑順 細滑豆沙作為餡料甜度適中 餅皮 包住豆沙輕輕炸一炸第一次聽 第一次食上海萬家村小館深水埗福榮街117號地舖
深水埗性價比食店 值得推介俾其他街坊
整體好食 價錢合理

干燒蝦球 $128
蒜蓉、辣椒、醬油 青椒 紅椒粒 青蔥切花
再加入少量番茄醬 酸酸甜甜帶有一點辣 呢隻醬汁非常好味
蝦肉去殼並去腸泥 肉身鮮嫩彈牙
全份有12隻蝦 煮熟後本身蝦肉嘅水份減少
所以微微曲卷形成好似一個球嘅形狀

口水雞擔擔麵 $58
暫時係我食過最好味嘅擔擔麵 花生醬味濃郁
香辣得來又唔會搶晒花生醬嘅味道
半肥瘦嘅免治肉碎 嫩滑口水雞配上麻辣滋味
58呢個價錢 有一份小食再加嘢飲 抵!

糖醋魚柳 $88
外脆內軟 酸甜可口 包含糖、醋、番茄醬、醬油
洋蔥 菠蘿唔少得 一道開胃又健康 可以減少油分攝取

高力豆沙$52
經典中式點心 柔軟滑順 細滑豆沙作為餡料
甜度適中 餅皮 包住豆沙輕輕炸一炸
第一次聽 第一次食

上海萬家村小館
深水埗福榮街117號地舖
2024-02-01 299 浏览
已訂6人枱7:00pm,當晚6:50分收到店家來電。「你哋係未訂左7:00pm,你地黎唔黎嫁?唔黎我張枱比其他人啦!」電話傳來勞氣呀姐聲音。我:「我地訂7:00pm,5分鐘內到店舖啦。」呀姐:「你地再唔到我比其他客人嫁啦。」1:未到7:00pm店家想主動取消我booking2:語氣西,唔是一般西6:55pm我到店舖門口,店內完全沒有留枱的準備。門口還有客人等待入坐。我明白7:00pm是最旺時間,而正因為我和行動不便長輩晚餐,所以才訂枱。於是,我步向櫃台問呀姐「我訂左7:00pm6位。請問坐邊張?」呀姐:「丫,咁岩有多客人,你等一等,我收拾比你,有客人就走嫁啦。」(佢一開聲,我就肯定是來電的呀姐)我當然覺得氣頂,你吹我快d,本身都會早少少到既人,我比埋時間你,話5分鐘到,又無呃你,我現場望住佢個卡鐘先6:50。你間鋪訂張枱7:00pm,對我隻錶又唔準,對你個卡鐘又唔準,唔通我地鐵站行上去果5分鐘路都有時差呀?唔同時區嫁?如果唔係有老人家,呢餐我一定去第二間。服務負分就緊嫁啦,野食麻麻。野飲我重要進三次先比到我,豆漿姐。我其實由佢以前舊鋪已經有幫襯,但表現真係越嚟越差,無下次啦。
已訂6人枱7:00pm,當晚6:50分收到店家來電。
1:未到7:00pm店家想主動取消我booking
2:語氣西,唔是一般西
野飲我重要進三次先比到我,豆漿姐。
谷狗能氣