2024-03-06 66 浏览
今日要同大家分享深水埗美食,首先係花鵰醉雞。呢道菜嘅雞肉鮮嫩多汁,加埋花鵰醉醬,味道更加香濃。醉雞入口滑嫩,醬汁完美嘅平衡令人回味無窮。肉質鮮甜,加埋啲特別嘅醬汁,真係一絕。另一款係鮮肉小籠包。包子皮薄軟滑,入面嘅肉餡鮮美多汁,每一個小籠包都有豐富嘅湯汁。一咬落去,湯汁同肉汁會一齊爆出嚟,令人驚艷。鮮肉小籠包係絕對嘅小吃經典,好適合做為點心或者正餐。回鍋肉粗炒係另一道令人垂涎嘅菜式。回鍋肉外脆內嫩,肉質鮮美,加埋辣椒同蒜末,味道香辣開胃。回鍋肉粗炒嘅獨特味道同滋味,配上炒得香脆嘅蔬菜,真係令人食指大動。蒜蓉豆苗係一道清爽嘅菜式。豆苗炒得剛熟,保持咗豆苗嘅鮮甜味道同脆口質感。蒜蓉香氣四溢,令呢道菜更加香味十足。食落唔會覺得膩口,而且豆苗嘅營養價值都好高,真係健康又美味。最後一樣係豆沙鍋餅。鍋餅外皮煎得金黃酥脆,內裡嘅豆沙餡香甜滑順。每一口都可以感受到外脆內軟嘅食感同豆沙嘅香甜味道,真係令人回味無窮。