2023-10-13 31 浏览
又到生日月,又有藉口去大吃大喝!🤪見到三日月做緊優惠,$498一位有澳洲龍蝦 •美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐🤤🤤又唔貴過,就去試下!餐廳環境舒適,有席前燒bar 枱,餐枱區同私人包廂!🥙Appetizer 前菜三小點~煙燻雞肉,麻醬豆腐,牛蒡~煙燻雞肉~煙燻三文魚就食得多,煙燻雞肉就第一次試,好特別!雞肉有煙燻既香味但唔會好鹹,雞肉質好滑好嫩!😋麻醬豆腐~清滑的豆腐上配麻醬,再加一點有微鹹芝麻提升左層次牛蒡~好健康,口感爽!🥗Salad 海葡萄沙律海葡萄有好清新海水味好fresh ,有檸檬味既汁配沙律菜香蕃茄,好開胃!🦞Fresh Live Australian Lobster 鮮活澳洲龍蝦澳洲鮮活龍蝦🦞師傅話佢冇煮到全煮,咁可食到龍蝦更鮮甜既味!🤤師傅仲留左龍蝦既膏去煮汁,鮮味提升!伴碟都滿滿誠意,用紫薯粉加食用花,連花都可食埋!連頂上都要有一片英國芫荽,師傅介紹話無中國芫荽咁濃味,好易入口!🍥Chawanmushi 茶碗蒸想不到茶碗蒸一道平時好普通的一道菜會咁有驚喜!茶碗蒸面加左三文魚籽,滿口都是海鮮既鮮甜,再吃味道確係不同,店員介紹原來係用左鰹魚湯汁和黑松露油去蒸蛋😳唔

🥙Appetizer 前菜三小點
~煙燻雞肉,麻醬豆腐,牛蒡~
麻醬豆腐~清滑的豆腐上配麻醬,再加一點有微鹹芝麻提升左層次
牛蒡~好健康,口感爽!

🥗Salad 海葡萄沙律

🍥Chawanmushi 茶碗蒸
想不到茶碗蒸一道平時好普通的一道菜會咁有驚喜!茶碗蒸面加左三文魚籽,滿口都是海鮮既鮮甜,再吃味道確係不同,店員介紹原來係用左鰹魚湯汁和黑松露油去蒸蛋😳唔怪得咁鮮味!做菜細節上既堅持,係會令到人感到驚艷!

🥦 Teppanyaki Grill Veggie 鐵板燒日本野菜
炸蒜片好食好香脆!冬菇和蘆筍師傅用左岩鹽及黑胡椒炒😋

🥩US Prime Ribeye Beef Roll 美國Prime肉眼薄燒卷
美國 Prime肉眼薄燒卷,肉味超濃😋 師傅燒到五成熟,鎖住左肉汁😋 包住蔥同菇食,口感豐富!還提供酸汁,麵豉汁,麻醬可自選配搭!

🍙Teppan Fried Rice 鐵板炒飯
鐵板炒飯有櫻花蝦,白飯魚,梅子醬,鰹魚去炒,師傅話食到一半,再加鰹魚湯,wasabi變茶漬飯食,一飯兩食,好有特色!聽到間離枱客人仲話佢係為左個炒飯再番黎食!

🦞Lobster Miso Soup 龍蝦味噌湯
龍蝦味噌湯係用番剛才澳洲龍蝦個頭去煮湯,所以好鮮!

🍮 Dessert 甜品
甜品係豆腐雪糕,加上士多啤梨脆米及朱古力醬,成為完美的句號。

有成9道菜!質素又咁高質,有價惠價真係好好抵食🤤性價比高😍

🍱餐廳:三日月 一(尖沙咀)
🏫地址: 📌尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
@mikazukihk
2023-10-12 23 浏览
朋友生日book咗間鐵板燒同佢慶祝🥳餐廳環境空間感十足,座位很多,另外有獨立房間。我地選了三日月一人前鐵板燒$798一位首先付上沙律菜🥗前菜三小點有牛蒡漬,麻醬豆腐,煙燻雞肉🔸️茶碗蒸有三文魚籽配松露油非常香🥚口感超級滑溜🔸️鐵板燒北海渡帆立貝新鮮肥厚大隻,面層煎到好香,口感彈牙😋🔸️深海野生白鱈魚煎到外脆內軟嫩,配上白蜆汁及香草醬,味道更加鮮味另外朋友選了虎蝦🔸️帝王虎蝦個汁係用蝦膏製成,蝦肉非常彈牙🦐蝦頭蝦尾煎到好薄脆,由蝦頭食到蝦尾都可以吃,非常香口惹味🔸️紐西蘭肉眼扒點了五成熟,師傅烹調得好好,煎到鎖住肉汁🥩肉質好軟嫩,又可配上酸汁,面豉,胡麻醬汁,味道又另一種層次🔸️配上鐵板燒日本野菜有番薯、蓮藕、鮮冬菇、露筍吃新鮮野菜解吓油膩感😁🔸️鐵板炒飯我平時去到炒飯已經飽🍚但不得不讚師傅手勢👍佢炒既飯真心好好食,好乾身粒粒分明,加了鰹魚花,樱花蝦,酸梅醬炒,夠穫氣又惹味,仲可以吃到一半加wasabi 及魚湯做個茶漬飯添,我竟然成碗食哂😆最後仲有味噌湯及甜品😋哩餐好滿足👍食物選材新鮮,師傅手勢好好,值得再來😊

我地選了
三日月一人前鐵板燒$798一位

首先付上沙律菜🥗
前菜三小點有牛蒡漬,麻醬豆腐,煙燻雞肉

🔸️茶碗蒸
有三文魚籽配松露油非常香🥚口感超級滑溜

🔸️鐵板燒北海渡帆立貝
新鮮肥厚大隻,面層煎到好香,口感彈牙😋

🔸️深海野生白鱈魚
煎到外脆內軟嫩,配上白蜆汁及香草醬,味道更加鮮味

另外朋友選了虎蝦
🔸️帝王虎蝦

🔸️紐西蘭肉眼扒

🔸️配上鐵板燒日本野菜
有番薯、蓮藕、鮮冬菇、露筍
吃新鮮野菜解吓油膩感😁

🔸️鐵板炒飯

最後仲有味噌湯及甜品😋哩餐好滿足👍

食物選材新鮮,師傅手勢好好,值得再來😊
2023-10-05
  • 鐵板燒北海渡帆立貝
  • 茶碗蒸
  • 帝王虎蝦
  • 深海野生白鱈魚
✨日式簡約風格裝修, 店內樓底高, 座位寬敞舒適, 落地大玻璃夠開揚, 另一邊係鐵板燒吧枱, 設計簡潔型格😍👯我哋點選咗2份✨三日月一人前鐵板餐 $798✨前菜三小點牛蒡、茄子、煙燻雞肉入口嫩滑🥗沙律蔬菜新鮮爽口, 上面放上Q彈粒粒嘅海葡萄, 拌和胡麻醬, 清新開胃🥰✨鐵板燒北海道帆立貝以煮溶咗牛油淋上面, 菠菜拌底,碟邊灑上紫薯粉, 上枱賣相美觀😍店員建議帆立貝沾上碟邊嘅紫薯粉吃, 入口味帶香甜及油香😋✨茶碗蒸三文魚子鋪面及松露油, 香味濃沃, 底層有木耳絲, 口感層次豐富🤩🦐帝王虎蝦原隻開邊鐵板燒香, 蝦殼煎至脆口, 用蝦膏煮汁淋上面, 色香味俱全❤️🍄選用黑蒜油鐵板香煎日本野菜, 更能帶出蔬菜鮮味👍🥩紐西蘭肉眼扒肉厚 juice 牛味濃, 有嚼口感😋🧑‍💼店員特別推介, 每日以鮮蒜片刨片後, 油泡製嘅炸蒜片, 夾肉一起食, 滿口融合了蒜香肉味, 超有滿足感🤩🥣味噌湯🍚鐵板炒飯自家製酸梅汁夾雜木魚、櫻花蝦炒飯, 鹹香與微酸味混雜, 令整個炒飯無油膩感😋2食:茶漬飯特別淆製鰹魚湯, 淋上炒飯再加點 wasabi 拌和一起吃, 又係另一番滋味😍👍店員細心建議, 先食一半炒飯, 另一半做茶

👯我哋點選咗2份
✨三日月一人前鐵板餐 $798

✨前菜三小點
牛蒡、茄子、煙燻雞肉入口嫩滑

✨鐵板燒北海道帆立貝
以煮溶咗牛油淋上面, 菠菜拌底,
碟邊灑上紫薯粉, 上枱賣相美觀😍
店員建議帆立貝沾上碟邊嘅紫薯粉吃, 入口味帶香甜及油香😋

✨茶碗蒸

🦐帝王虎蝦

🍄選用黑蒜油鐵板香煎日本野菜, 更能帶出蔬菜鮮味👍

🥩紐西蘭肉眼扒
肉厚 juice 牛味濃, 有嚼口感😋

🥣味噌湯

🍚鐵板炒飯
2食:茶漬飯
👍店員細心建議, 先食一半炒飯, 另一半做茶漬飯再吃, 一款炒飯, 兩種不同味道 🥰

🌈餐後甜品有彩蛋🌈
店員服務態度真係細心有禮, 知道我們這餐是慶生飯聚, 特別在甜品碟上寫上 “Happy Birthday“ , 擺盤精緻, 超有喜感🥰
🍧豆腐雪糕
🍈哈密瓜卷
2023-10-03
今日嚟到尖沙咀呢一間三日月食鐵板燒同朋友慶祝生日飯,之前好彩我哋都同餐廳預約咗位置,去到嘅時候都見到餐廳非常多人,我哋大概係七點嘅時候去到同店員確認咗預約之後就可以入去 餐廳嘅裝修非常時尚,亦都同日本嘅鐵板燒餐廳非常似,充滿日本嘅味道!由於慶祝生日嘅關係,我哋就叫咗兩個極上一人前鐵板餐,食物種類都非常多,我哋就每樣都揀咗少少兩個人share! 頭盤有三樣唔同嘅嘢食,包括係漬物豆腐同埋煙燻雞肉,個人嚟講覺得煙燻雞肉幾好食口感亦都幾特別刺身就有吞拿魚甜蝦,吞拿魚嘅口感非常好,而且厚切!油脂非常飽滿,甜蝦亦都非常好食食得出本身來貨非常新鮮我哋就揀咗和牛/豬各一,海鮮就有鮑魚同埋大蝦!鮑魚再加埋昆布汁嘅口感非常好食而且南非鮑魚非常新鮮嚟嘅時候本身仲係每一隻都識得郁,燒完之後每一隻都非常爽口彈牙,再加埋廚師特製嘅醬汁,將成個菜嘅味道昇華!正!✌🏻 大蝦,亦都用咗蝦頭,造成一個特別嘅醬汁,口感亦都非常好味,食得出廚師嘅功架! A4鹿兒島和牛卷,係我覺得成晚嘅主角,廚師燒得唔係非常熟,中間仲有粉紅色,成個肉質非常好食,咬落去嘅第一啖已經充滿油香,再加埋本身餐廳配搭嘅醬汁,簡直係非常好食!日本鹿兒島黑

A4鹿兒島和牛卷,係我覺得成晚嘅主角,廚師燒得唔係非常熟,中間仲有粉紅色,成個肉質非常好食,咬落去嘅第一啖已經充滿油香,再加埋本身餐廳配搭嘅醬汁,簡直係非常好食!日本鹿兒島黑豚,亦都做得非常香味道亦都比我想像中好食,因為好多豬肉都會做得太硬嘅口感,呢一間餐廳喺肉質做得非常好,亦都可以鎖緊肉汁!最後食埋佢嘅炒飯再加埋雪糕簡直係大滿足!麵豉湯亦都非常好飲😀
  • 帝皇虎蝦
  • 茶碗蒸
  • 甜品
  • 味噌湯
  • 鮮活南非鮑魚
  • 刺身
2023-10-11 10 浏览
好耐冇食過鐵板燒🔥當然要找間高質嘅試試啦!今日去咗呢間《三日月》日本餐廳,裝修以灰格調和木系為主題,場內座位闊落,亦有鐵板燒料理枱,邊睇邊食,視覺享受😌!前菜~牛旁(爽脆口感)日本豆腐(特別滑溜)煙燻雞肉(肉質嫩滑)海葡萄沙律(清爽,配上特製醬汁,酸酸地好開胃)主食~野生白雪魚~外層薄脆,內裏又滑又嫩,再沾上白蜆汁,鮮甜度滿分🥰連埋法國雜菜一齊食,層次又再提升👍🏻👍🏻👍🏻!虎蝦~大大隻肉質爽口,再以蝦頭蝦膏製作醬汁,所以味道特別濃郁,蝦鬚都可以食埋😄,脆卜卜好香口!薄豬卷~包住蘆筍絲和雜菇,一入口,滿滿肉汁和蔬菜的鮮味,配合得很不錯👍🏻👍🏻!蒸蛋~加咗黑松露油,一打開已經好香,而底層就有木耳絲,再配合滑溜的蒸蛋,整體層次不錯!海膽炒飯~再食埋個鐵板炒飯,麵豉湯和紅豆雪糕,超飽又滿足😌!

前菜~
牛旁(爽脆口感)
日本豆腐(特別滑溜)
煙燻雞肉(肉質嫩滑)
海葡萄沙律(清爽,配上特製醬汁,酸酸地好開胃)

主食~

2023-10-10 14 浏览
朋友生日我地今晚食鐵板燒慶祝,我地選擇左位於尖沙咀三日月,環境寛敞唔會覺得有壓迫感,待應服務態度都很好。我地點左一人鮑魚虎蝦餐,食到非常飽。海葡萄沙律沙律新鮮爽口,海葡萄增加口感,味道清新。餐前三小點豆腐豆味濃郁,螺肉口感彈牙,牛蒡條有咬口。生蠔即開即食,好夠凍,入口質感爽口。茶碗蒸蛋味濃郁,口感滑嘟嘟,加左松露油超香。南非鮑魚肉質肥美,鮮嫩爽口,一點都唔靭,連鮑魚肝都可以食。虎蝦口感爽口彈牙,師傅將蝦頭膏煮成醬汁,味道濃郁,蝦頭煎到脆卜卜。封門柳叫左5成熟,牛肉味香濃,軟林多汁,並蒜片一齊食口感更佳。櫻花蝦炒飯炒到好乾身,粒粒分明,加入自家制梅子醬味道酸酸地,食到一半之後可以加茶入去變成茶漬飯。甜品香濃紅豆雪糕加左脆脆作為結尾。

我地點左一人鮑魚虎蝦餐,食到非常飽。

海葡萄沙律
沙律新鮮爽口,海葡萄增加口感,味道清新。

餐前三小點
豆腐豆味濃郁,螺肉口感彈牙,牛蒡條有咬口。

生蠔
即開即食,好夠凍,入口質感爽口。

茶碗蒸
蛋味濃郁,口感滑嘟嘟,加左松露油超香。

南非鮑魚
肉質肥美,鮮嫩爽口,一點都唔靭,連鮑魚肝都可以食。

虎蝦

封門柳
叫左5成熟,牛肉味香濃,軟林多汁,並蒜片一齊食口感更佳。

櫻花蝦炒飯

甜品
香濃紅豆雪糕加左脆脆作為結尾。
2023-10-10 11 浏览
🤩前菜三小點有牛蒡,木魚碎茄子,煙燻雞肉。它包括了三種不同的小點,帶來了多樣的口味和質地☺️🤩沙律師傅用咗新鮮嘅蕃茄仔,柚子汁整開胃嘅沙律。仲有梅味嘅味道,為整餐帶來一些清新的口感。🤩鮮活澳洲龍蝦充分體驗它的鮮甜和彈性。龍蝦可以搭配牛油,同埋秘製醬汁。師傅仲將龍蝦頭嘅龍蝦膏炒成醬汁。好惹味👍👍🤩茶碗蒸廚師落咗松露油,帶出層次感。這道菜的目的是為了讓食材的原味盡可能地呈現😋😋🤩鐵板燒日本野菜使用了新鮮的日本野菜,會加入一些調味料以增添和式風味👍👍🤩美國Prime肉眼薄燒卷肉質上乘和豐富的脂肪 M 斑紋。將肉眼切成薄片,然後烤至適度的熟度。可以配埋岩鹽或者黑椒粉去食。師傅仲建議可以夾買炸蒜頭落去牛肉薄片入邊食埋,味道更加惹味。這種烹調方式可以使肉眼保持嫩滑多汁的口感,同時保留了牛肉的原始風味,超級好食🥰🥰🤩鐵板炒飯結合了鐵板燒和炒飯的特色,帶有一些焦香味道😋🤩龍蝦味噌湯龍蝦的鮮味和味噌的豐富風味相互融合,帶給湯品濃郁的滋味☺️☺️🤩新鮮象拔蚌加$498,食了象拔蚌,超級新鮮,爽口彈牙,用鐵板燒嘅方式嚟煮,能夠帶出象拔蚌嘅鮮味,亦都保持到佢嘅爽口嘅口感🥰🥰甜品也很好食👍👍
🤩前菜三小點

🤩沙律

🤩鮮活澳洲龍蝦

🤩茶碗蒸

🤩鐵板燒日本野菜
使用了新鮮的日本野菜,會加入一些調味料以增添和式風味👍👍

🤩美國Prime肉眼薄燒卷

🤩鐵板炒飯
結合了鐵板燒和炒飯的特色,帶有一些焦香味道😋

🤩龍蝦味噌湯

🤩新鮮象拔蚌

甜品也很好食👍👍
1K
2023-10-07 18 浏览
朋友話要食好西,今次挑選了以鐵板燒為主的三日月。三日月極上一人前鐵板餐 ($998)由開胃前菜三小點拉開序幕,包括牛蒡、麻醬豆腐及煙燻雞肉刺身。接著出場的是極上刺身,有赤身、甜蝦和油甘魚,款款鮮味。兵庫縣生蠔肉質飽滿鮮嫩,口感爽滑,蠔味澎湃,加上日本酸汁和魚子,提升鮮味!鮮活南非鮑魚南非鮑魚生熟程度恰到好處,柔軟爽彈,加入堅魚湯和新鮮昆布,令鮑魚吃來更鮮美。深海野生白鱈魚油份豐富,肉質札實細膩,配搭酸酸的醬汁,相當開胃。茶碗蒸表面有一層鰹魚湯汁,吃起來滑嫩鮮味。師傅使用松露油與蛋汁一起蒸,添松露芳香,底部加入黑木耳絲更添口感。紐西蘭羊架軟腍,伴以日本照燒汁,味道香甜帶有日式風味。櫻花蝦炒飯粒粒分明,乾身不油膩。先吃原味,餘下的倒入鰹魚湯做茶漬飯,一飯兩食,雙重享受 。豆腐味雪糕,由日本直送,食落軟滑,有陣陣豆腐味,感覺清新。
朋友話要食好西,今次挑選了以鐵板燒為主的三日月。
三日月極上一人前鐵板餐 ($998)
由開胃前菜三小點拉開序幕,包括牛蒡、麻醬豆腐及煙燻雞肉刺身
接著出場的是極上刺身,有赤身、甜蝦和油甘魚,款款鮮味。
鮮活南非鮑魚
深海野生白鱈魚
油份豐富,肉質札實細膩,配搭酸酸的醬汁,相當開胃。
紐西蘭羊架軟腍,伴以日本照燒汁,味道香甜帶有日式風味。
櫻花蝦炒飯粒粒分明,乾身不油膩。
先吃原味,餘下的倒入鰹魚湯做茶漬飯,一飯兩食,雙重享受 。
豆腐味雪糕,由日本直送,食落軟滑,有陣陣豆腐味,感覺清新。
今次來到尖沙咀 試了三日月完整的一個鐵板燒套餐 9道菜來說好抵食 性價比高店員也會耐心解釋每道菜👨🏻‍🍳•➸澳洲龍蝦 •美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐 | $498【Appetizer 前菜三小點】牛蒡 麻醬豆腐 煙燻雞肉•【Salad 沙律】第一次吃海葡萄沙律!海葡萄是一種可食用的綠藻 口感就像魚子而且營養價值充足 鈣含量高配上沙律菜和柚子醬汁十分開胃🥢•【Fresh Live Australian Lobster 鮮活澳洲龍蝦 9.5/10】龍蝦是最有驚喜個人最喜歡的一道菜!師傅把龍蝦做到7-8成熟 跟中式不同作法所以特別爽口鮮甜 還有用龍蝦頭膏做的醬汁🤤伴碟有食用花和紫薯粉 都可以點作調味 色香味俱全🦞•【Chawanmushi 茶碗蒸 8.5/10】跟平時吃的挺不一樣 面層和裡面都有松露油 魚籽蛋還是很嫩滑 底下有木耳絲🥚•【Teppanyaki Grill Veggie 鐵板燒日本野菜】【US Prime Ribeye Beef Roll 美國Prime肉眼薄燒卷】9/10野菜有加入黑松露油調味的蘆筍 另外還有蓮藕 蕃薯 和菇金菇牛卷很滋味 沾上一點岩鹽 然後分別嘗試
今次來到尖沙咀 試了三日月完整的一個鐵板燒套餐

9道菜來說好抵食 性價比高
店員也會耐心解釋每道菜👨🏻‍🍳

【Appetizer 前菜三小點】
牛蒡 麻醬豆腐 煙燻雞肉

【Salad 沙律】
第一次吃海葡萄沙律!
海葡萄是一種可食用的綠藻 口感就像魚子
而且營養價值充足 鈣含量高
配上沙律菜和柚子醬汁十分開胃🥢

鮮活澳洲龍蝦

龍蝦是最有驚喜個人最喜歡的一道菜!
師傅把龍蝦做到7-8成熟 跟中式不同作法

鐵板燒日本野菜, 美國Prime肉眼薄燒卷

野菜有加入黑松露油調味的蘆筍 另外還有蓮藕 蕃薯 和菇
金菇牛卷很滋味 沾上一點岩鹽
然後分別嘗試由右至左的酸汁 麵豉汁 和芝麻醬😋

【Teppan Fried Rice 鐵板炒飯 7.5/10】

師傅加入了白飯魚乾 櫻花蝦 木魚和酸梅醬炒飯
酸梅醬不算很突出所以那種鐵板燒味偏濃
個人覺得加入鰹魚湯和wasabi後更容易入口 胡椒味更突出😌

【Lobster Miso Soup 龍蝦味噌湯 8/10】
龍蝦味噌湯

龍蝦頭回來了🤣

【Dessert 甜品

雪糕+穀物

套餐限定在星期一至五午市供應 所以大家可以跟朋友約定時間再來喔👯‍♀️
鮮活澳洲龍蝦
  • 前菜
  • 鐵板燒日本野菜
  • A4鹿兒島和牛薄燒卷
2023-10-05 18 浏览
之前bookmark呢間鐵板燒宜家做緊午市特惠套餐。$498一位成九道菜。1. 前菜三小點包括有煙熏雞肉、麵醬芝麻豆腐、漬牛蒡。2. 沙律沖繩海葡萄柚子沙律同時間都嚟咗,海葡萄其實係一類海藻,口感似食緊蟹籽3. 鮮活澳洲龍蝦一位有半隻澳洲龍蝦,師傅用龍蝦膏、牛油、醬油做汁煎龍蝦。新鮮蝦非常之爽彈。食完話個半個龍蝦頭會拎去煮最後個湯。4. 茶碗蒸呢個幾特別,係有松露油係面,木耳絲喺底,入面有啲本菇。口感好特別。5. 鐵板燒日本野菜有蘆筍、番薯、蓮藕、冬菇配碟面嘅俯瞰圖胡椒同岩鹽。6. 美國Prime肉眼薄燒卷入面包著本菇同蔥,有三種汁點,酸汁、麵豉醬、麻醬。加埋炸蒜片一齊食。食鐵板燒最正都係食牛肉。7. 鐵板炒飯見師傅落咗櫻花蝦、蝦皮,仲落咗梅子粉,炒飯食落有好輕微嘅酸味,中和返之前嘅油膩感。食到一半,會俾壺鰹魚湯你倒落碗加埋wasabi做茶漬飯。8. 龍蝦味噌湯之前個龍蝦頭返嚟啦,煲味噌湯超鮮甜。9. 甜品最後食埋個豆腐雪糕配士多啤梨脆粒。

1. 前菜三小點
包括有煙熏雞肉、麵醬芝麻豆腐、漬牛蒡。

2. 沙律

3. 鮮活澳洲龍蝦

4. 茶碗蒸

5. 鐵板燒日本野菜
有蘆筍、番薯、蓮藕、冬菇配碟面嘅俯瞰圖胡椒同岩鹽。

6. 美國Prime肉眼薄燒卷

7. 鐵板炒飯

8. 龍蝦味噌湯
之前個龍蝦頭返嚟啦,煲味噌湯超鮮甜。

9. 甜品
最後食埋個豆腐雪糕配士多啤梨脆粒。
2023-09-29
午餐
📍#三日月 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖♡人均消費: $1096▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次到訪既係位於尖沙咀金馬倫道廣場既三日月,餐廳主打係以高質鐵板燒為主,環境舒適乾淨,坐係bar枱望住師傅烹調料理都係一種視覺享受☺️當日我地叫左 #澳洲龍蝦・#美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐,係逢星期一至五午市先有㗎~.👉🏻#澳洲龍蝦#美國Prime 肉眼薄燒👉🏻#9道菜午市套餐✨#前菜三小點✨#沙律前菜包括有牛蒡、日本芝麻醬豆腐、煙燻雞肉~✨#茶碗蒸茶碗蒸非常香滑,上面加咗好香既松露油,亦加上左三文魚子,味道鮮鹹,發現裏面仲有木耳絲,增添左更豐富嘅口感~✨#鮮活澳洲龍蝦今日嘅VIP就係龍蝦🦞龍蝦汁用左本身自己嘅龍蝦膏 加上香草醬整成醬汁,質感好厚,味道好香🥺加上龍蝦爽口彈牙,啖啖肉,超好食!旁邊仲有紫薯粉作點綴✨#鐵板燒日本野菜✨#美國Prime肉眼薄燒卷薄薄既美國Prime肉眼卷住金菇、蔥花黎燒,別有一番風味,美國Prime肉眼本身個肉已經好好味,就算燒完既金菇、蔥花亦完全唔會乾,入口咇哂汁,非常juicy,可自由加上岩鹽、黑椒、酸汁、麵豉汁、胡麻醬,個人最喜歡
📍#三日月 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖

♡人均消費: $1096

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

👉🏻#澳洲龍蝦#美國Prime 肉眼薄燒
👉🏻#9道菜午市套餐

✨#前菜三小點
✨#沙律
前菜包括有牛蒡、日本芝麻醬豆腐、煙燻雞肉~

✨#茶碗蒸

✨#鮮活澳洲龍蝦

✨#鐵板燒日本野菜
✨#美國Prime肉眼薄燒卷
薄薄既美國Prime肉眼卷住金菇、蔥花黎燒,別有一番風味,美國Prime肉眼本身個肉已經好好味,就算燒完既金菇、蔥花亦完全唔會乾,入口咇哂汁,非常juicy,可自由加上岩鹽、黑椒、酸汁、麵豉汁、胡麻醬,個人最喜歡就是黑椒☺️

✨#鐵板炒飯
當日最好食既除左鐵板龍蝦,呢個炒飯都非常好食,先將櫻花蝦乾、白飯魚乾炒香,再加入白飯、自家製梅子醬同木魚乾,飯粒炒得夠乾身,自家製梅子醬香味好岀。廚師介紹可先食一半原味鐵板炒飯,之後可再加上鰹魚湯同芥末造成茶漬飯,兩種口味下,個人覺得後煮更好食🤤估唔到鰹魚湯同芥末都可以咁夾! !

✨#龍蝦味噌湯
龍蝦味噌湯用返個龍蝦頭整成,增加返陣陣鮮味~唔錯。

✨#甜品
甜品全部由日本直送,今日random 既甜品係#士多啤梨卷#十勝紅豆雪糕🫘 士多啤梨卷個cream好滑,士多啤梨味好香🍓 紅豆雪糕甜度適中,入口有少少紅豆蓉咁~很不錯

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-10-04 25 浏览
因突然間想食鐵板燒,於是就上網搵下有冇心水😎今次就比我搵到依間幾有誠意嘅”三日月”喇🙌🏻鋪內環境幾有格調👍🏻店內擺位亦非常闊落😊因爲可以欣賞師傅即場嘅手勢絕對係鐵板燒最吸引嘅一環☺️所以我地就揀左吧枱位坐喇👏🏻👏🏻坐低後,職員會好細心咁過嚟逐一講解有咩特別食材、同各套餐嘅分別🤗👍🏻餐前沙律沙律菜配上海葡萄,再用柚子加強清香感,開胃一流👌🏻😊前菜三小點有鮑魚片、豆腐及牛蒡🤗豆腐豆味非常好濃👌🏻👍🏻刺身拼盤有油甘魚、赤身同甜蝦🤗三款肉質都算新鮮👌🏻季節時令生蠔來自兵庫縣生蠔🤤非常新鮮、肉質爽脆肥美👍🏻因本身已加左日本酸汁同黑魚子、可更加帶出蠔本身嘅鮮味👍🏻👍🏻👍🏻鮮活鮑魚我同朋友分別試左南非同日本嘅鮑魚、南非鮑魚因肉質較厚實☺️師傅用上紫菜昆布汁配襯、更加能夠突顯鮑魚嘅鮮味👍🏻師父更將日本鮑魚切粒處理,令到肉質唔會過硬👏🏻鮮味得嚟仲可以保留鮑魚嘅煙韌口感👏🏻👏🏻👏🏻就連鮑魚肝臟都煎得非常香脆、幾有驚喜🤤👍🏻👍🏻鐵板燒北海道帆立貝帆立貝好新鮮、啖啖肉😌夠晒爽甜👍🏻A4鹿兒島和牛薄燒卷肉香味濃🤤油香亦豐富、配上金菇、蔥花更能減小油膩感👍🏻職員仲主動介紹三款特製醬汁👌🏻個人推介蔥花蘿蔔蓉、令肉質多左

餐前沙律
沙律菜配上海葡萄,再用柚子加強清香感,開胃一流👌🏻😊

前菜三小點
有鮑魚片、豆腐及牛蒡🤗豆腐豆味非常好濃👌🏻👍🏻

刺身拼盤

有油甘魚、赤身同甜蝦🤗三款肉質都算新鮮👌🏻

季節時令生蠔

鮮活鮑魚

就連鮑魚肝臟都煎得非常香脆、幾有驚喜🤤👍🏻👍🏻

鐵板燒北海道帆立貝
帆立貝好新鮮、啖啖肉😌夠晒爽甜👍🏻

A4鹿兒島和牛薄燒卷

肉香味濃🤤油香亦豐富、配上金菇、蔥花更能減小油膩感👍🏻
職員仲主動介紹三款特製醬汁👌🏻個人推介蔥花蘿蔔蓉、令肉質多左種清爽感👏🏻👏🏻

鐵板封門柳

朋友最愛嘅封門柳😊牛味濃郁、仲保留到豐富肉汁👍🏻

茶碗蒸

用左鰹魚湯汁同黑松露油做底、配上三文魚籽嚟食🤗清甜得嚟非常香滑、小有高質嘅茶碗蒸👏🏻👏🏻👏🏻

鐵板炒飯

職員會先細心介紹兩種食法👍🏻炒飯本身用左櫻花蝦、白飯魚乾、木魚絲炒☺️再加埋酸梅汁👍🏻飯炒得夠乾身,配料口感亦非常豐富,加上帶有少少酸梅汁、仲可減少油膩感👏🏻
食咗一半之後、就可以加埋鰹魚湯同山葵變成茶漬飯、令到炒飯加多左層清香感👏🏻👏🏻

同朋友食完都覺得十分滿足嘅一餐👍🏻食材用料非常新鮮👏🏻職員嘅服務亦非常細心😊值得回頭再試👍🏻
  • A4鹿兒島和牛卷
2023-10-03 42 浏览
唔值,海鮮無乜鮮味,用好多唔夾嘅醬料,蓋過咗食材本身嘅味道。用蝦頭煮嘅麵豉湯完全無蝦嘅鮮味。食菜個沙律仲有象拔蚌同加錢嘅蜆最好食,其他無喇。上餐手勢唔好,啲用具同菜求其擺無下次。
用蝦頭煮嘅麵豉湯完全無蝦嘅鮮味。
食菜個沙律仲有象拔蚌同加錢嘅蜆最好食,其他無喇。
上餐手勢唔好,啲用具同菜求其擺
無下次。
庆祝纪念
生日
2023-10-03 34 浏览
同事上星期食過覺得好好食,性價比好高,今日約咗個客食飯,就嚟呢度試吓。$498 有九道菜,包括澳洲龍蝦,美國prime肉眼,去邊度搵?龍蝦十分新鮮美味,尤其係佢個汁,用龍蝦膏煮成,不能食剩。師傅說龍蝦不能煮全熟,佢係日本大廚我當然會聽佢講啦,食七八成熟,非常之新鮮嫩滑。美國Prime肉眼牛味香濃,捲着什菇更香口。茶碗蒸極香滑炒飯都好有特色,可以做茶漬飯。真係要讚下服務,店員和經理服務態度一流,日本師傅功架更加不用多講。綜合而言,值得推介。

澳洲龍蝦

美國Prime肉眼牛味香濃,捲着什菇更香口。

茶碗蒸極香滑
茶碗蒸

炒飯都好有特色,可以做茶漬飯。

櫻花炒飯
2023-09-21
澳洲龍蝦
櫻花炒飯
2023-10-03 24 浏览
尖沙咀餐廳雖然多,但要搵一間質素好嘅餐廳度有難度,好彩今日就遇到呢間鐵板餐餐廳喺金馬會廣場嘅三樓,位置非常方便我哋今日就揀咗一個叫極上一人錢鐵燈板餐,每位$998前菜有三個小點同埋一個沙律,少點分別有牛蒡、冷豆腐同埋一件刺身,賣相精緻,沙律方面加咗海葡萄爽口好fresh,同埋加上柚子醋,食落好開胃生蠔上面加左黑松露,其實本人就真係唔食生蠔,但果日就即管一試,又真係幾好倉喎,完全唔腥,仲幾鮮汁,加上日本酸汁唔需要再加任何調味,正😄刺身方便分別有油甘魚、甜蝦同赤身,刺身新鮮甜美,絕對食得出係靚嘅質素鮑魚賣相非常吸引,燒過嘅飽魚爽口彈牙好味道,下面嘅昆布充滿鏗魚高湯,好入味,另外仲有鮑魚肝,呢樣真係好小食,服務員話師傅徹底清洗乾淨可以放心食用,食落唔腥,都幾特別唔錯呢個茶碗蒸入邊加咗鰹魚湯,好香,下邊再放一左啲木耳絲上去,嫩滑嘅蒸蛋配爽口嘅木耳絲,正👍🏼呢隻帝王虎蝦不能了,大大隻,肉質勁爽口蝦牙,配埋佢嘅醬汁好快已經ko哂美國安格斯牛柳佢分別有三種醬汁可點,服務員建議我哋首先原汁原味唔好加任何嘢,牛肉質地嫩滑唔鞋,唔配其他調味就可以食得出佢嘅肉味,三種醬汁有酸汁味噌胡麻醬,各有各特色,配上蒜

餐廳喺金馬會廣場嘅三樓,位置非常方便

我哋今日就揀咗一個叫極上一人錢鐵燈板餐,每位$998

三種醬汁有酸汁味噌胡麻醬,各有各特色,配上蒜片,香口惹味,好食😋

鐵板炒飯香氣撲鼻,加咗啲櫻花蝦好惹味,服務員建議我哋食到一半就再落鏗魚湯,又係另外一種風味,滿足

最後一個益力多味嘅雪糕作為總結,今餐真係食得十分滿足😌