2018-11-24 135 浏览
想同朋友搵個靜靜地既地方食飯Open rice 見到三川 就去試下去到環境都ok 心想應該食物都唔差叫左三樣野 一樣飲品7百頭埋單冰頭 不過不失 普通玉子 夠熱 但無汁 唔夠味 普通主打刺生拼盤 叫左最貴既相中話有魚 但黎到 無相中各樣都係普通味 無話好好食 好似貴少少既放題質素大蝦🦐係咁多樣叫做最好失望位一:紫菜唔脆 另外,最大問題係d海膽海膽有怪味 唔新鮮 嚴格來講係有啲臭我同朋友要飲啖酒先呑心想同職員講叫佢哋留意一下但反映完個男職員冇咩反應“oh 好呀”就走左 完全冇想跟進嘅意欲如果你話會留意下 我都覺得 d間餐廳可以再試但冷漠既反應 有d反感一間日本餐廳 魚生品質出問題 我覺得要重視一下所以我地再同另一位女待應講 佢都有話唔好意思 同都有禮貌雖然 我唔知道 最後廚房有無人知d海膽有問題但我就唔會再去食了
想同朋友搵個靜靜地既地方食飯

相中各樣都係普通味 無話好好食
好似貴少少既放題質素
大蝦🦐係咁多樣叫做最好
失望位一:紫菜唔脆
另外,最大問題係d海膽
海膽有怪味 唔新鮮 嚴格來講係有啲臭
佢都有話唔好意思 同都有禮貌
雖然 我唔知道 最後廚房有無人知d海膽有問題
但我就唔會再去食了
2018-11-23 50 浏览
星期日和友人看完電影後已經晚上九時多,大家意猶未盡又想找個地方坐下...朋友提議不如去日式居酒屋啦,可以叫一些東西喝酒聊天~於是上網看一下附近有沒有好地方~就給我們找到了三川啦三川的門口不太明顯呢,所以他們放了一個易拉架在店前去吸引客人~剛好他們在做秋之祭半價自選6式2人套餐~只是$398,可以揀選6款食物,聽落都性價比不錯,恰好我們又是9時後的時段,可以一試啊!餐廳位於地庫,要行一條樓梯才到達呢~落到去餐廳,小小的日本居酒屋的感覺,播著日本的流行曲~真的很像在日本呢侍應給了半價自選6式2人套餐的menu給我們,原來他們六式分別有沙律鍋物燒物主菜刺身甜品~可以隨時加一些錢去upgrade想食的東西,自由度也頗大~另外還有可以每人加200多元加一個240分鐘任飲放題,有很多日本清酒可以揀選,性價比也不錯啦因為朋友不喝酒,所以我們只選了半價自選6式2人套餐~沙律要了蟹籽沙律~有蟹柳絲,青瓜絲和蟹子。青瓜爽脆新鮮,配以卜卜蟹籽加添口感~作為沙律的確比較開胃鍋物選了日式牛肉鍋~用壽喜燒汁上的日式牛肉鍋,牛肉上時還是紅色的,我們可以看見鍋內的熱湯慢慢令到牛肉變熟,這樣做牛肉才不會太un~配以一隻

因為朋友不喝酒,所以我們只選了半價自選6式2人套餐~

沙律要了蟹籽沙律~

鍋物選了日式牛肉鍋~
用壽喜燒汁上的日式牛肉鍋,牛肉上時還是紅色的,我們可以看見鍋內的熱湯慢慢令到牛肉變熟,這樣做牛肉才不會太un~配以一隻生雞蛋,當你拌以熱辣辣的上湯就可以吃到剛熟的雞蛋和牛肉~ 湯底偏甜惹味,野菜清甜爽脆,粉絲很入味,豆腐也很滑~份量也不少足夠二人吃~

燒物選了鹽燒鯖魚~
鹽燒鯖魚可說是料理難度比較高的一道菜,因為稍為燒得不好就會很腥~這間餐廳鹽燒鯖魚的水準拿捏得很好~上菜時已聞到鯖魚很香而且份量也不少呢!不是一兩啖就吃完的那種份量!魚皮燒得香脆,魚肉剛熟不會太乾~灑上伴碟的檸檬更加鮮味~而且店員也會給你一些木魚汁去點魚肉~也是吃到不同的風味啦

主菜食事我們看見原條蒲燒鰻魚飯就二話不說點了!
一看見碟飯真的很驚喜,很大條原條燒鰻魚呢!平時係其他餐廳點也至少要百五元或以上,現在這個餐簡直超值啦!鰻魚多汁厚肉,最驚喜的位置是整條鰻魚也沒有一條要吐出來的魚骨!聽說是用新鮮的真正鰻魚才可以做到這個效果呢!飯量也足夠可以拌汁去吃!推介呢!

刺身我們看見原板海膽覺得很驚喜!這個價位的套餐竟然還可以選原板海膽!當然要試一試啦~
這間餐廳真的給了我們原板厚厚的海膽~海膽顏色是比較淺色的,味道鮮甜,加上附送的紫菜很爽脆,加上滑滑的鮮甜海膽~感到很滿足呢!

最後甜品我們要了芝麻和紅豆雪糕來結束這一個宵夜套餐~芝麻味雪糕十分濃厚的黑芝麻味道~雪糕比較硬身不會容易溶掉~紅豆雪糕也有很多紅豆~可能是自家製的呢!

另外我點了啤酒喝和朋友點了士多啤梨梳打~朋友說士多啤梨梳打不太甜,帶有微微的士多啤梨味而且頗大杯~不錯的呢

嘿嘿這個宵夜套餐真的很性價比高,下次要相約多點朋友一起試多些食物!
2018-11-23 37 浏览
約咗家姐今晚出來傾12月旅行安排,大家想找處吃得好又坐得舒適地方。 行經銅鑼灣永光大廈,就看見有個大stand ,沿著樓梯向下望也有日式掛布及食物相,好有東京街頭feel。這個9點後宵夜時段套餐真的超抵,可以自選6式套餐,包括沙律丶鍋物丶燒物丶食事丶刺身及甜品。 有120分鐘任飲放題,方便放工同同事暢談暢飲,工作壓力大解放。豆腐野菜沙律,豆腐份量好多,麻醬沙律汁又香。原板海膽刺身海膽肥美又新鮮,海膽鮮甜加上青瓜絲及紫菜,巧巧味,真是要熱烈推介泡菜豚肉鍋,豚肉薄片帶有少少軟骨,好有咬口。 泡著雜菜底加上豚肉,令湯底帶著清甜。鹽燒鯖魚,燒至表層焦香,魚肉嫩滑,沾上沾汁味道也不錯高菜蟹膏蟹肉炒飯,用鐡板盛起,未吃已聞到濃濃好香蟹膏味,炒飯內更又有絲絲蟹肉。 我這個蟹迷,對它一吃難忘,一下子吃光光。綠茶雪糕,綠茶味濃又滑。 紅豆雪糕,有粒粒紅豆,真材實料。

這個9點後宵夜時段套餐真的超抵,可以自選6式套餐,包括沙律丶鍋物丶燒物丶食事丶刺身甜品

豆腐野菜沙律,豆腐份量好多,麻醬沙律汁又香。

原板海膽刺身

鹽燒鯖魚,燒至表層焦香,魚肉嫩滑,沾上沾汁味道也不錯

綠茶雪糕,綠茶味濃又滑。 紅豆雪糕,有粒粒紅豆,真材實料。
2018-11-20 1358 浏览
平日的時間路過銅鑼灣,通常都不會留意到地庫的餐廳,不過今天被這間好評甚多的餐廳吸引到,就是因為他們打著2小時任飲的各大日本清酒,連獺祭都有!套餐本身除了任飲還有個套餐,也是幾飽肚,而且每款都有些的款式。沙律:首先要了豆腐野菜沙律,非常多的嫩豆腐量!而且是下了芝麻醬的沙律,所以吃起來特別和式也夠甜。鍋物:之後的雞丸豆腐野菜鍋,意想不到雞丸有5顆,都是帶些香蒽味的雞肉丸,不過本人不愛吃蒽,喜歡蒽的應該很愛吧?裡面帶些麵條,還有相當多的冬菇跟黃芽白,非常健康。燒物:選了燒蠔,感覺很粉也夠熟,帶些微酒香也甜甜的。醬汁十分香濃,算是不錯啦~食事:除了那一堆澱粉,我只發現一個看得上眼的蒲燒原條鰻魚飯,鰻魚的份量可真巨大,而且細骨不算很多,份量來說,光這條鰻魚+飯就已足夠飽了!刺身:相當出色的一板海膽!甜,濃,滑,無腥味!398竟然有這質素跟份量,令人讚歎!最後的是甜品,點了一份抹茶雪糕,帶點抹茶的澀,但還沒解凍好的樣子,吃起來沒有冰味,感覺是還好啦。侍應服務態度不俗,$398來說CP值滿高的,值得大家光顧

沙律:

鍋物:

燒物:

食事:

刺身

侍應服務態度不俗,$398來說CP值滿高的,值得大家光顧
2018-11-18 34 浏览
今天和友人在銅鑼灣逛街。逛完已晚上9點多。就在附近搵食。行行下無意中發現了永光商業大廈的三川居酒屋推出宵夜時段的自選套餐, 又有120分鐘任飲放題。我們覺得吸引, 就入去三川居酒屋試下。其實120分鐘任飲放題的確吸引, 我們心思思。不過我們兩個女仔怕太多, 於是選擇了$398(二人)的自選套餐。好抵呀! 原價要$800。宵夜時段只是$398。包六款食物。我們選擇了如下的食物。沙律:蟹籽沙律爽脆, 清新!味蕾清新!刺身:三文魚刺身三文魚和三文魚腩各三片。其中三文魚腩是厚切, 肥美。鍋物:泡菜豚肉鍋有豚肉, 金菇, 泡菜, 野菜,熱辣辣又辣辣地, 都幾刺激。燒物:姿燒日本魷魚筒我們很喜愛這個魷魚筒。原隻魷魚燒製。魷魚面有醬汁,美味!食事:高菜蟹膏蟹肉炒飯絲絲的蟹肉, 不算多。不過炒飯幾大碟, 足夠二人份量。甜品:我們要了紅豆雪糕。食完雪糕已飽飽了。係銅鑼灣地段,$398的套餐For兩個人食而有6款食物, 都係幾抵。

沙律:蟹籽沙律

爽脆, 清新!味蕾清新!

刺身:三文魚刺身

三文魚和三文魚腩各三片。其中三文魚腩是厚切, 肥美。

鍋物:泡菜豚肉鍋

燒物:姿燒日本魷魚筒

我們很喜愛這個魷魚筒。原隻魷魚燒製。魷魚面有醬汁,美味!

食事:高菜蟹膏蟹肉炒飯

絲絲的蟹肉, 不算多。不過炒飯幾大碟, 足夠二人份量。

2018-11-18 38 浏览
深夜時間特別易肚餓🤢 想食好野又想錫住個荷包 所以今次泥到依間 見佢9pm後有個夜宵優惠!三文魚麻醬凍蕃茄係幾清新既頭盤😀 一開始賣相好似朵花咁 好吸引😻 三文魚都算新鮮 雖然麻醬真係可以夾好多野,個人覺得麻醬同蕃茄好夾刺身係有三文魚同三文魚腩 食落啖啖魚肉既感覺好爽 夠肥美同埋新鮮👍🏻清酒煮蜆反而有啲啲失望 雖然隻隻都大大隻 但啲蜆未做到清甜既感覺🤥 唔太覺得有清酒味 反而似係清水煮蜆 仲有食落都幾韌下 好考牙力先食到鹽燒鯖魚就值得讚既 燒得好入味😋 皮夠脆 肉質嫩滑 食落個口會充滿魚油 所以怕膩最好都係唧啲檸檬汁去中和下😙之後叫左個蒲燒原條饅魚飯 一上碟見到成條饅魚真係已經流哂口水! 鰻魚個醬汁偏稠身 偏咸左啲 因為底下飯既量唔多 食落都幾膩下🙆🏻‍♀ 不過鰻魚都算軟嫩 仲有帶彈性 但無話特別好出色 所以如果下次再泥食就會試第二樣最後仲會送埋甜品 每日一客雪糕 食左紅豆同芝麻味 芝麻味正正常常 但紅豆就略嫌甜左啲🙈不過總括泥講$398兩個人包哂沙律、鍋物、燒物、主菜、刺身同甜品 銅鑼灣醫肚既都算係咁啦😙

不過總括泥講$398兩個人包哂沙律、鍋物、燒物、主菜、刺身甜品 銅鑼灣醫肚既都算係咁啦😙

宵夜抵食二人/四人餐😍Price: $398 for 2 (9:00後)以下每樣揀一款!😍 好多好抵食🤗 (如果你夜收工就一流了!)沙律: 豆腐野菜沙律🥗,好清新!鍋物: 泡菜豚肉鍋,入邊啲菜唔係泡菜🤔不過食落就有啲辣,個人來講唔係特別喜歡燒物: 鹽燒鯖魚🐟,呢個燒得幾好食👍🏼食事: 牛肉湯手打烏冬刺身: 原版海膽刺身,用紫菜包住食😍甜品: 紅豆,芝麻雪糕 仲可以加120分鐘任飲放題❤️宵夜又有新地方啦!
宵夜抵食二人/四人餐😍
Price: $398 for 2 (9:00後)

沙律: 豆腐野菜沙律🥗,好清新!

燒物: 鹽燒鯖魚🐟,呢個燒得幾好食👍🏼

食事: 牛肉湯手打烏冬

刺身: 原版海膽刺身,用紫菜包住食😍

甜品: 紅豆,芝麻雪糕

仲可以加120分鐘任飲放題❤️

宵夜又有新地方啦!
2018-11-17 33 浏览
深夜總是餓..同朋友銅鑼灣血拼完餓餓地係永光中心地下呢間三川食下嘢,見到佢有個6道菜嘅二人套餐,宵夜不過係$398,咁抵緊係朴搥試下😆和風魚生沙律魚生好鮮味,而且勁足料,全部都大大舊!加埋蟹籽好有口感,沙律菜都好爽口新鮮!清酒煮蜆蜆肉大大隻但一啲沙都無,而且充滿濃濃的酒香,而湯汁則因蜆肉而變得清甜鮮美,超好飲!!姿燒日本魷魚筒原條燒魷魚筒,魷魚筒好新鮮,可以一咬即斷,好食,日式醬汁更帶出左魷魚鮮甜可口嘅味道👍🏻三文魚、三文魚腩刺身三文魚鮮甜唔腥,三文魚腩更係切得好厚生,上面有厚厚嘅脂肪層,口感極佳!高菜蟹膏蟹肉炒飯炒飯以鐵板上,保留飯溫之餘更令飯粒帶點焦香,蟹膏蟹肉份量亦足,食落好香口💓芝麻+綠茶雪糕好喜歡佢嘅芝麻味,超香濃嘅芝麻香味,入囗餘香不散,綠茶味亦清新!

和風魚生沙律

清酒煮蜆

姿燒日本魷魚筒

三文魚、三文魚腩刺身

高菜蟹膏蟹肉炒飯

芝麻+綠茶雪糕
2018-11-15 55 浏览
在銅鑼灣血拼到好夜,想找間環境舒適的餐廳坐下來休息和醫肚,看到這間日本料理餐廳九點後宵夜套餐半價!!還有2小時獺祭真澄放題任飲日本酒,愛酒人士不能錯過。期間限定的宵夜套餐足二人份量,由沙律、刺身、燒物、鍋物、食事至甜品,樣樣有齊,非常豐富!刺身更可選原板海膽、生蠔或時令當造的秋刀魚,超抵!餐廳的裝潢就如正宗日本居酒屋般,全店以木為主,簡約得來和風味濃厚,還播放著很多經典日本歌曲,好有氣氛。喜歡餐廳一半座位都是設有間隔的廂座卡位,坐得舒適及富私人空間。店員們的服務亦佳,親切有禮又殷勤,會經常主動添茶和收拾。三文魚腩和三文魚刺身非常新鮮,特別三文魚腩魚脂豐富,十分肥美鮮甜,好不夠喉。本家薯仔沙律有很大一團的薯仔蓉,綿密得來又夾雜不少薯仔粒,薯味十足。還淋上大量芝麻醬,這個組合無懈可擊,配埋新鮮蕃茄和菜,大開胃口。姿燒日本魷魚筒原隻上份量十足,肉質好有彈性好爽口,又不乾不韌,大量燒汁令魷魚好入味卻不會好咸。泡菜豚肉鍋熱騰騰的,湯料夠多,豚肉十分嫩滑爽口,肥瘦均匀。湯底味道濃郁,有陣陣泡菜香辣味。高菜蟹膏蟹肉炒飯以鐵板上,好有鑊氣,又造成飯焦,脆脆的好有咬口。炒飯夾雜很多大大條又粗身的蟹肉和蟹

店員們的服務亦佳,親切有禮又殷勤,會經常主動添茶和收拾。

高菜蟹膏蟹肉炒飯以鐵板上,好有鑊氣,又造成飯焦,脆脆的好有咬口。炒飯夾雜很多大大條又粗身的蟹肉和蟹膏,足料又濃味,還有士多啤梨和酸酸的高菜,中和了咸味和油膩感。

最後吃埋大大球的芝麻和紅豆雪糕,大滿足!
2018-11-13 42 浏览
好耐無見大學同學,所以又約左去銅鑼灣食晚飯!朋友放工有野做,所以要成 9 點先食到野,不過香港勝在係不夜天,9 點銅鑼灣都大把野揀,最尾嚟左呢度,環境都幾舒服!見佢個宵夜時段二人前先$398,仲有好多野食,所以就要左呢個set !佢仲有一個120分鐘任飲放題,朋友話其實好抵,因為包好多靚酒,可惜大家聽朝都要早起,所以放棄左!首先前菜有六款揀,我地要左個三文魚麻醬凍蕃茄,造型好可愛,蕃茄雪到凍冰冰加埋麻醬好好食!上面仲有成三塊三文魚刺身,好足料!鍋物有豆腐野菜鍋、泡菜豚肉鍋、牛肉鍋同清酒煮蜆揀,朋友鍾意食辣所以揀左泡菜鍋!嚟到發覺大鑊了,因為好大鍋,好在泡菜辣辣地好惹味,但就真係食到勁飽!燒物有蠔、三文魚頭等揀,我地要左魷魚筒,嚟到賣相都覺吸引,魷魚筒大大隻,燒到勁香,勁快比我清哂!主食有飯有麵揀,我地揀左牛肉烏冬,清清地不錯!見到刺身有得揀原板海膽真係好驚喜,仲係到諗有冇咁着數呀,點知原來真係有,其實淨係呢板海膽都值回票價!海膽好新鮮,配埋紫菜食真係不得了!最尾仲有一人一個雪糕,其實呢個餐真係好抵食,食到我地勁飽,又多選擇,下次都會再嚟食呀!
好耐無見大學同學,所以又約左去銅鑼灣食晚飯!

主食有飯有麵揀,我地揀左牛肉烏冬,清清地不錯!
2018-11-12 1034 浏览
今日係sogo附近搵食,見到呢間餐度有個宵夜時段自選set 好似都唔錯。仲有120分鐘任飲放題🍻🍻:-)落一層樓梯,就是一間好有feel既日本居酒屋黎,放滿了好多唔同款既清酒。🍶2人自選套餐$398,係A-F 每款揀一樣。😃前菜: 蟹籽沙律🥗作為我們的開胃前菜好多既蟹籽,撈匀黎食。每啖青瓜都有蟹籽,食落好爽口又口感!😃小食:鹽燒鯖魚🐟燒到好靚!外皮好香脆。加入檸檬汁調出鯖魚鮮味!雖然有配埋醬汁,但鯖魚本身都好夠味!啖啖肉,又幾惹味!!刺身:識揀當然係揀一板既海膽啦!😍😍海膽好上濃郁既海水味,好creamy!😃配埋青瓜同紫菜包埋黎食。正呀!紫菜夠哂脆!泡菜豚肉雜菜鍋🥘湯底好夠泡菜味,辣辣地好惹味好香!豚肉都有好多塊,食落有啲軟骨位,好煙韌!除左雜菜,冬菇豆腐仲有粉絲!😍五目茶蕎麥麵🍝涼涼地食落好開胃!五目茶夠哂味,蕎麥麵沾一沾黎食。夠哂滋味。😃甜品:紅豆雪糕 🍨🍨

:-)

2人自選套餐$398,係A-F 每款揀一樣。😃
前菜: 蟹籽沙律🥗作為我們的開胃前菜

小食:鹽燒鯖魚🐟
燒到好靚!外皮好香脆。加入檸檬汁調出鯖魚鮮味!
雖然有配埋醬汁,但鯖魚本身都好夠味!啖啖肉,又幾惹味!!

刺身:識揀當然係揀一板既海膽啦!😍😍

海膽好上濃郁既海水味,好creamy!😃
配埋青瓜同紫菜包埋黎食。正呀!
紫菜夠哂脆!

泡菜豚肉雜菜鍋🥘
湯底好夠泡菜味,辣辣地好惹味好香!
豚肉都有好多塊,食落有啲軟骨位,好煙韌!
除左雜菜,冬菇豆腐仲有粉絲!😍

五目茶蕎麥麵🍝涼涼地食落好開胃!

五目茶夠哂味,蕎麥麵沾一沾黎食。夠哂滋味。😃

甜品:紅豆雪糕 🍨🍨

2018-11-12 64 浏览
工作量越來越多,冇九點鐘都咪駛旨意走人。辛苦搵來志在食,今日索性約埋同事放工後去附近的三川居酒屋,互相聯宜一下。該店現正進行期間限定,於9:00後,便可以半價亨用一套六道菜的自選料理,慳番唔少! 除此以外,還有另一個超值優惠唔可以錯過㗎! 那就是120分鐘任飲放題,可惜明早要開會,唯有下次了。沙律: 三文魚麻醬凍蕃茄蕃茄去皮後淋上香香的芝痳醬汁,加上是凍吃,即刻胃口大增。鍋物: 泡菜豚肉鍋不單是鍋大大,內裡的食材一樣是份量十足,就算來兩個大食男,相信也是都足夠的。燒物: 牛油焗金菇打開錫紙後,陣陣牛油香。一定是時間及溫度掌握得好,才能有此效果。食事: 原板海膽壽司嘩! 單看色澤已肯定是新鮮非常,我唔客氣喇!刺身: 中華冷拉面很彈牙,而且還能感覺到蛋白的味道,正!甜品: 紅豆雪糕嫩滑的雪糕,配上大大粒的紅豆,豐富了口感,可唔可以要多份呢?

沙律: 三文魚麻醬凍蕃茄
蕃茄去皮後淋上香香的芝痳醬汁,加上是凍吃,即刻胃口大增。

鍋物: 泡菜豚肉鍋

燒物: 牛油焗金菇

食事: 原板海膽壽司
嘩! 單看色澤已肯定是新鮮非常,我唔客氣喇!

刺身: 中華冷拉面
很彈牙,而且還能感覺到蛋白的味道,正!

甜品: 紅豆雪糕
2018-11-11 597 浏览
趁Sogo做緊promotion,約左媽咪去血拼一番。可能是太過忘形,不知不覺間經已是9:30pm了。我們拿著大包細包戰利品,嚮附近的三川居酒屋食日本料理。裝潢以木為主,感覺舖適自然。或許是過了繁忙時間,人流不算多,跟人流處處的地面大街或商場比,感覺來得自在輕鬆。真是幸運,餐廳嚮每晚九時後的宵夜時段推出了高達半價的期間限定,每set有齊六道菜式,好吸引呀!雖然是半價推廣,但水準及質素沒有將貨就價,實是可貴。加上由前菜到甜品,每樣都有4至6個option,必可切合不同人各自的喜好A. 豆腐野菜沙律---混入了芝痳醬,開胃醒口又健康B. 清酒煮蜆---相比起嚮慣常吃的料理店,明顯大大隻,仲好鮮甜添C. 姿燒日本魷魚簡---將原隻切圈燒製,再掃上美味燒汁,滋味得很D. 三文魚及腩刺身---he he he...我媽咪不吃生,整碟厚切、肥美又新鮮的刺身,我唯有食晒佢啦E. 高菜蟹膏蟹肉炒飯---賣相不算突出,但離遠已聞到陣陣蟹的鮮味F. 綠茶雪糕---向來相機先食的我,遇到我的至愛,只能講句...抱歉...相機未食我已食晒聽店員講,現時同時做緊個120分鐘任飲放題,除左青酒、梅酒等,還有各式梳

A. 豆腐野菜沙律---混入了芝痳醬,開胃醒口又健康

聽店員講,現時同時做緊個120分鐘任飲放題,除左青酒、梅酒等,還有各式梳打、汽水和生啤。但因要駕車關係而未能暢飲,可惜...下次一定要再來補番過夠
  • 高菜蟹膏蟹肉炒飯
2018-11-11 33 浏览
(三川居酒屋)位於銅鑼灣軒尼詩道永光商業大廈地庫,是一個不少人會前往的food destination,從銅鑼灣站的B 出口出發,不消一分鐘方可抵達。最近餐廳大灑gimmick,在九點後推出自選套餐及宵夜時段,另外仲有120分鐘任飲放題,相當抵食。彷如置身於溫馨小木屋,好warm,今晚點選了秋天必食之選2人前$398大滿足晚市套餐。豆腐野菜沙律,胡麻醬香甜,配合豆腐的香滑,不錯。三文魚腩刺身,魚腩位多,滿脂香。泡菜豚肉鍋,泡菜味稍不足,畢竟餐廳不是主打韓國菜,豚肉肉感富足,帶肉香。鹽燒鯖魚,烤煎時間恰好,魚肉爽彈香甜,相當可口。高菜蟹膏蟹肉炒飯,蟹肉分量足,與飯比例1:3,cp值高。芝麻雪糕,自家製夠健康,帶芝麻清香。

豆腐野菜沙律,胡麻醬香甜,配合豆腐的香滑,不錯。

三文魚腩刺身,魚腩位多,滿脂香。

鹽燒鯖魚,烤煎時間恰好,魚肉爽彈香甜,相當可口。

高菜蟹膏蟹肉炒飯,蟹肉分量足,與飯比例1:3,cp值高。

芝麻雪糕,自家製夠健康,帶芝麻清香。

2018-11-09 487 浏览
呢間餐廳位置真係唔容易搵,因為係地庫,地面既入口好細,要經過一條樓梯落去,不過好有日本感覺,因為日本好多餐廳都係細細間唔起眼,入到去有個大既酒櫃,入面放咗好多來自日本既酒,可以講好有居酒屋既感覺大滿足套餐$398和風魚生沙律 (+$28)魚生包括有三文魚、八爪魚、吞拿魚等等,加埋柚子醋,好開胃好Fresh泡菜豚肉鍋入面有好足量既娃娃菜,仲有豚肉、豆腐、比教粗身粉絲,成個湯底都好入味,加埋泡菜又有少少辣,的確幾好味姿燒日本魷魚筒魷魚筒都唔細隻架,最好既係燒到邊邊位有焦香味,又有好香海鮮香味,又唔會燒到乾,一邊飲酒一邊食,人生一大享受原板海膽刺身海膽唔算好多,但勝在夠新鮮,海膽食落都好鮮甜,加埋青瓜又帶多重口感高菜蟹膏蟹肉炒飯呢個飯仲加咗榨菜落去炒,不過就比較咸同無咩蟹膏味,但真係見到有蟹肉,所以都係真材實料呢到仲有120分鐘任飲放題,見到都係由日本入口,相信識飲酒之人都應該可以睇得出D酒有幾正,最岩約埋朋友黎吹水飲酒
呢間餐廳位置真係唔容易搵,
入面放咗好多來自日本既酒,可以講好有居酒屋既感覺

大滿足套餐$398
和風魚生沙律 (+$28)

泡菜豚肉鍋
入面有好足量既娃娃菜,

姿燒日本魷魚筒
又唔會燒到乾,一邊飲酒一邊食,人生一大享受

原板海膽刺身
海膽唔算好多,但勝在夠新鮮,
海膽食落都好鮮甜,加埋青瓜又帶多重口感

高菜蟹膏蟹肉炒飯
呢個飯仲加咗榨菜落去炒,

呢到仲有120分鐘任飲放題,見到都係由日本入口,
  • 姿燒日本魷魚筒