2018-05-17 128 浏览
新蒲崗以前是工廠區,自從大部分工廠北移,工廈活化之後,越來越多食肆在這區開業。今晚便來到吃上海菜。這裡有卡位、方枱,還有二樓,而且空間寛鬆,坐得舒服。這間上海菜館跟傳統沒有分別,都有一個開放式的廚房,可以看到廚師👨‍🍳製造上海飽點。我們要了二人套餐$238,酸辣湯、花鵰醉雞、回鍋肉、上海粗炒、高力豆沙,另加了一個鮮肉小籠包$36。一枝青島啤酒$28。青島啤酒,非常夠凍,飲落令人暑氣盡消。酸辣湯,材料豐富,酸辣味道均勻。花鵰醉雞,酒味香醇,雞肉嫩滑。回鍋肉,配合豆乾、椰菜、青椒、大蔥、紅辣,而肉片不會乾身,香味十足,稱得正宗回鍋肉。上海粗炒,上枱時,熱氣騰騰,香味四溢,我已經很久沒有吃過這麼夠鑊氣的粗炒了。高力豆沙,外皮彈性十足,豆沙饀豐富。鮮肉小籠包,即叫即蒸,新鮮熱騰騰,採用新鮮豬肉製成,肉汁豐富,點些醋,味道更佳。非常欣賞廚師👨‍🍳炒餸的鑊氣,下次想吃上海菜,必定再來。
這裡有卡位、方枱,還有二樓,而且空間寛鬆,坐得舒服。

青島啤酒,非常夠凍,飲落令人暑氣盡消。

酸辣湯,材料豐富,酸辣味道均勻。

花鵰醉雞,酒味香醇,雞肉嫩滑。

高力豆沙,外皮彈性十足,豆沙饀豐富。

非常欣賞廚師👨‍🍳炒餸的鑊氣,下次想吃上海菜,必定再來。

2018-05-16 62 浏览
同屋企人去完新蒲崗探親戚之後覺得好肚餓,所以就隨意OpenRice左附近睇吓有咩食,就發現到呢一間上海菜,我同屋企人都好鍾意食上海菜,所以諗都唔使諗就沖左入去啦。由於我地比較早入座,所以都唔使點等位,環境幾闊落。望到餐牌,菜式好多,價錢亦都唔貴,十分好。由於天氣比較熱同埋太肚餓嘅關係,我哋總共叫咗六個菜式,主要都係涼食無乜熱食。食上海菜一定要嗌小籠包同生煎包喇,新鮮出爐,啱啱上菜嘅時候仲帽緊煙,小籠包皮薄涵靚多汁,用料豐富。而生煎包個底煎得岩岩好,脆脆地,有豐富肉汁,十分美味。涼食方面有涼拌雞絲粉皮,麻醬分量充足,粉皮滑。口水雞唔會太麻辣,好惹味,雞肉多又少骨。而四喜烤夫,就好似酸齋咁樣,不過就用咗上海嘅方法去烹調,酸酸甜甜開胃。最後就嗌咗經典嘅手抓餅,手抓餅比較薄身,咸咸地,新鮮出爐仲好脆。同埋一份甜品煎芋餅,有芋泥同埋紅豆泥,甜而不膩,食過返尋味。

2018-05-15
用餐优惠
試食活動
2018-05-16 72 浏览
由於我都幾世俗特別食方面,簡直俗不可耐所以當新蒲崗的友人叫我去一個「三分俗氣」的名食店我毫不猶豫立即响應滷水牛腱拼海哲四大塊牛腱肉是單叫的凍盤55$貨真價實午餐可包一杯熱豆漿出乎意料之外地厚、濃郁香醇👌俗氣擔擔麵最愛最終生煎饅頭😘💪👍皮香厚而煎透夠脆夠熱夠😂頂癮!是近年難得一見的生煎飽其二是炒鱔糊非常感謝現在的上海店少有的一菜他們炒出熱多韮王實在達懷舊風情午餐有一個57$四川酸菜魚白飯餐57$與炒鱔糊一樣是我推薦本人見有蟹粉小籠包60$4 個也來一烟醺蛋又是難得上海館肯造的野12$ 一個這裡還賣清真牛肉餅好脆內部牛肉的腌製幾鮮口奇怪的就是連高力豆沙小小地頭一個超強上海鋪我讚
由於我都幾世俗

最愛最終
生煎饅頭
😘💪👍皮香
厚而煎透
夠脆夠熱夠😂頂癮!
是近年

• 生煎包
  • 豆漿
  • 炒鱔糊
  • 排骨擔擔麵
Lucas小食家剛去啟德1號看看樓盤,附近的食肆選擇不是太多,便乘車到附近 (平時很少去的) 新蒲崗尋找美食,最後找來這家三分俗氣,真的是很多驚喜的上海菜! 這次本來想點套餐,但餐牌上又有一些廚師推介想試一試,所以還是散叫。 首當其衝是這個相當足料的酸辣湯﹝看圖就知道了﹞不算太辣,不吃辣的朋友不坊大膽試試。 暖暖胃後來一客水晶肴肉,很大的一塊,可能要分兩口吃了,瘦肉香酥、肥肉不膩,做得不錯。 吃完冷盤就來熱呼呼的炸乳鴿,外皮脆卜卜,鴿肉幼嫩。 之後焦點菜蟹粉賽螃蟹終於都出場,蟹味相當濃郁,點上鎮江香醋,味道更上一層樓。 最後出場的是招牌小籠包,裡面有滿滿的湯,大家小心熱哦~ 整體而言,這家上海菜價錢十分大眾化,但味道卻出神入化,有機會一定要來試試看。
Lucas小食家剛去啟德1號看看樓盤,
附近的食肆選擇不是太多,
便乘車到附近 (平時很少去的) 新蒲崗尋找美食,
最後找來這家三分俗氣,
真的是很多驚喜的上海菜!

這次本來想點套餐,
但餐牌上又有一些廚師推介想試一試,
所以還是散叫。

首當其衝是這個相當足料的酸辣湯﹝看圖就知道了﹞
不算太辣,不吃辣的朋友不坊大膽試試。

酸辣湯
暖暖胃後來一客水晶肴肉,很大的一塊,
可能要分兩口吃了,瘦肉香酥、肥肉不膩,做得不錯。

水晶肴肉
吃完冷盤就來熱呼呼的炸乳鴿,外皮脆卜卜,
鴿肉幼嫩。

炸乳鴿
之後焦點菜蟹粉賽螃蟹終於都出場,
蟹味相當濃郁,點上鎮江香醋,味道更上一層樓。

蟹粉賽螃蟹
最後出場的是招牌小籠包,
裡面有滿滿的湯,大家小心熱哦~

招牌小籠包
整體而言,這家上海菜價錢十分大眾化,但味道卻出神入化,
有機會一定要來試試看。
2018-05-14
水晶肴肉
炸乳鴿
招牌小籠包
2018-05-13 73 浏览
本人好少去新蒲崗食野,因搭車不太方便又冇咩商場好行,朋友住果頭附近帶我去食上海菜。見到個二人餐又幾吸引,又有好多不同種類選擇。粟米魚肚羹好滑又清甜甜,湯又夠結有魚肚,粟米和蛋花。三絲粉皮有青瓜,火腿和雞肉絲下面舖滿粉皮,配上胡麻醬和芝麻粒好香口,粉皮又煙韌。水煮牛肉牛肉煮到好香又有少少辣,牛肉好嫩口,內里有勤菜和水晶粉條,粉條好煙韌又索了醬汁的味道。三鮮炒年糕有大白菜,雞肉和火腿,年糕好煙韌又有咬口,味道又適中不會太咸,高力豆沙是實心無窿,質地柔軟內里包住一小粒豆沙,又不會太甜
見到個二人餐又幾吸引,又有好多不同種類選擇。
粟米魚肚羹
粟米魚肚羹好滑又清甜甜,湯又夠結有魚肚,粟米和蛋花。
三絲粉皮
水煮牛肉
三鮮炒年糕
高力豆沙
高力豆沙是實心無窿,質地柔軟內里包住一小粒豆沙,又不會太甜
2018-05-10
粟米魚肚羹
三絲粉皮
水煮牛肉
三鮮炒年糕
2018-05-13 177 浏览
新蒲崗雖然舊區,但好食嘅餐廳都很多,而且大部份價錢合理,所以我經常都會去,今日行經衍慶街近彩虹道,見到呢間上海食館門面幾靚,今晚就吃上海菜喇樓上仲有層客座,轉頭已經坐滿晒點菜是自助形式,劃點菜紙,正宗上海菜館,諗得到的上海菜式都有齊,小籠包,葱油餅,排骨麵,賽螃蟹,片皮鴨都有蟹粉小籠包一籠四隻,捧上桌脹卜卜,外皮夠晒薄皮,入邊饀料有好多蟹粉,橙色蟹羔都清晰睇見,超足料,入口蟹味濃郁,確實係必點菜式清真牛肉餅外皮煎得金黃色,入邊是一片片鮮牛肉,咬開大量肉汁溢出,超級惹味俗氣上海粗炒鑊氣十足,麵條夠彈牙,配料有很多冬菇及蔬菜,又夠大碟,足足夾到成六小碗足料酸辣湯一碗真係湯如其名,夠晒足料,有大量豬肚,瘦肉,筍絲,食到最尾都仲有很多料,好抵食韮皇炒鱔糊鱔糊一向是我至愛,要正宗上海菜館先做得好,呢度師傅功力好,鱔肉完全無骨,而且魚肉爽脆有唉咬口,韮皇炒到僅僅熟,呢方面簡直絕配雪山高力豆莎一客四個,炸到脹卜卜,外邊鋪上白糖粉,見到就忍唔住即食,入口鬆軟,豆沙比例啱啱好,唔會太甜呢間上海菜味道同菜式堪稱最正宗,又夠足料,一定會再幫襯

樓上仲有層客座,轉頭已經坐滿晒

蟹粉小籠包

一籠四隻,捧上桌脹卜卜,外皮夠晒薄皮,入邊饀料有好多蟹粉,

橙色蟹羔都清晰睇見,超足料,入口蟹味濃郁,確實係必點菜式

清真牛肉餅

外皮煎得金黃色,入邊是一片片鮮牛肉,

咬開大量肉汁溢出,超級惹味

俗氣上海粗炒

足料酸辣湯一碗

真係湯如其名,夠晒足料,有大量豬肚,瘦肉,筍絲,

食到最尾都仲有很多料,好抵食

韮皇炒鱔糊

雪山高力豆莎

呢間上海菜味道同菜式堪稱最正宗,又夠足料,一定會再幫襯

• 韮皇炒鱔糊
2018-05-11 77 浏览
食過好幾次了,味道一流,而且價錢公道,絕對食得過座位又坐得舒服,又多數有位!因為仲有上層坐位上層仲有電視睇添呀!小籠包熱辣辣上場味道好!仲有勁多湯汁!午餐係百搭組合,小籠包都係$33三隻擔擔麵湯底夠濃郁,啖啖花生香,跟套餐個麵$30,仲包埋飲品,凍飲都係加$2真係好鍾意食三分俗氣勁推介
食過好幾次了,味道一流,而且價錢公道,絕對食得過
座位又坐得舒服,又多數有位!因為仲有上層坐位
上層仲有電視睇添呀!

小籠包熱辣辣上場
味道好!仲有勁多湯汁!午餐係百搭組合,小籠包都係$33三隻

擔擔麵湯底夠濃郁,啖啖花生香
,跟套餐個麵$30,仲包埋飲品,凍飲都係加$2

真係好鍾意食三分俗氣
勁推介
2018-05-06 158 浏览
入去有侍應但冇人理 , 直行直過,背影像Messi✅服務態度差✅落單冇筆,推行環保自動化✅上錯菜 ✅全程有小昆蟲和飛飛相伴, 絕不孤單。一路食,一路在你耳邊伴奏,還在湯裡暢泳 ✅👏🏻👍🏻👍🏻👍🏻 鹹過倉井空,絕冇格仔。wow!! 正呀 ✅👏🏻👍🏻叫菜面有豬肉加雞肉,素食者充滿驚喜又抵食 ✅👍🏻👏🏻三分俗氣還能生存,絕對是飲食界的奇跡。今日有幸能見證這神話。此刻無價有仇的人一定要介紹佢來嘗試 - 三分俗氣
入去有侍應但冇人理 , 直行直過,背影像Messi✅
服務態度差✅
落單冇筆,推行環保自動化✅
上錯菜 ✅
鹹過倉井空,絕冇格仔。wow!! 正呀 ✅👏🏻👍🏻
叫菜面有豬肉加雞肉,素食者充滿驚喜又抵食 ✅👍🏻👏🏻

此刻無價

有仇的人一定要介紹佢來嘗試 - 三分俗氣
2018-04-25 198 浏览
老婆好掛住佢個小籠包等老婆收工果陣就一齊去再食下但今次比上次差左...份量係細左 味道都差左..豬扒菜飯仲係後期加工...小籠包就KEEP到水準但係奶荼就崩杯...我都真係...O晒嘴
老婆好掛住佢個小籠包
等老婆收工果陣就一齊去再食下
但今次比上次差左...
份量係細左 味道都差左..
豬扒菜飯仲係後期加工...
小籠包就KEEP到水準
但係奶荼就崩杯...
我都真係...O晒嘴
2018-04-21
2018-04-17 243 浏览
邊行邊搵食,因為角度問題,睇錯係三分「谷」氣跟著就入左嚟食勒~店面無精緻裝修,簡單格局。自己剔完食咩就交比侍應~糖醋魚塊糖醋汁同咕嚕肉個汁一模一樣,我地多數會食埋啲配料,青椒、蕃茄同洋蔥都有炒熟,多數餐廳都只會兜兩兜,時常食到生洋蔥~京葱羊肉配薄餅羊肉同葱比例一比一,羊「酥」味越嚼越出~薄餅得四塊,唔夠包羊肉,建議放涼先好拎起,我地諗住襯熱食,但黏得太實,一拎起就爛左~高力豆沙有都必點既甜點,落單時說明叫起就可以餐後先嚟,但食食下突然上枱,侍應都好唔好意思咁講對唔住,咁就唯有食左先囉⋯⋯咬一口,味道係好食既,但第一次食到係實心無窿所以我叫佢做高力豆沙包,啲豆沙餡偏少,但綿綿的質地都唔錯既,唔同師傅做法唔同掛,不過就好易飽咗囉⋯⋯招牌鮮肉小籠包新鮮蒸起,我覺得醋同薑絲用來減低油膩感,呢個湯汁豐富但不覺油膩唔點醋都ok水煮牛肉麵面頭一層全是油,辣度屬中度,叫得水煮既菜式一定係嗜辣之人,呢個麵未能滿足,不夠過癮⋯⋯菜肉雲吞見到啲紫菜諗起潮州四寶河加埋蛋絲,有點格格不入⋯⋯湯鹹鹹地,算不上好味,整體味道一般
邊行邊搵食,因為角度問題,睇錯係三分「谷」氣
跟著就入左嚟食勒~
店面無精緻裝修,簡單格局。

自己剔完食咩就交比侍應

京葱羊肉配薄餅
羊肉同葱比例一比一,羊「酥」味越嚼越出~
薄餅

薄餅

雪山高力豆沙

咬一口,味道係好食既,但第一次食到係實心無窿

唔點醋都ok

水煮牛肉麵

水煮牛肉麵
鮮菜肉雲吞

菜肉雲吞
見到啲紫菜諗起潮州四寶河

2018-04-13 248 浏览
今晚去咗新蒲崗就試吓宜間啦!去得上海菜館一定會叫酸辣湯啦, 味道可以,只係鹽咗少少,不過可以接受嘅, 小龍包都可以,皮唔厚,收囗位唔會太厚, 有肉汁(冇慶麵咁鮮味), 上海韮菜餅好脆😋😋😋😋, 牛肉餅唔好食(興興好食好多),肉汁唔夠,又有少少鞋澀澀感覺,肉質唔嫩👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻. 椰茸煎芋餅底部冇煎咁👎🏻👎🏻👎🏻,好彩唔係好甜.酸辣湯一窩$52小龍包$60上海韮菜餅$36牛肉包$32入面餡料椰茸煎芋餅$36底

酸辣湯一窩$52

小龍包$60

上海韮菜餅$36

牛肉包$32

入面餡料

椰茸煎芋餅$36

2018-03-16
2018-03-27 249 浏览
超咸既上海炒刀削麵😐應該係重手左⋯建議點粗炒 大大碟 正常咸 不過油左d🤫同事既擔擔刀削麵都唔錯😋不過想食擔擔麵既話建議去後一條街既手拉麵小廚👻午餐可以加配小食 生煎包唔錯啊🤡😣打到呢度 突然好想食手拉麵小廚既擔擔麵
午餐可以加配小食 生煎包唔錯啊🤡
😣打到呢度 突然好想食手拉麵小廚既擔擔麵
  • 生煎包
2018-03-23 255 浏览
之前食過祥興記既生煎包,突然想試試其他地方既,東周刊有編關於全港生煎包既文章,其中第一位就係新蒲崗尼間三分俗氣.滿懷期待,舖頭離地鐵站都幾遠.行左10分鐘左右.門口有玻璃見到整包既全過程.d檯超大闊,環境一般同茶記差唔多.有小小邋遢.可能係差唔多收工.好趕.點左2樣嘢生煎包,豆沙餅一杯蔗汁,一豆漿.好快就上菜.賣相一般,底唔夠脆,面皮色唔係好金黃.偏白色.咬開,乾身,無爆汁,肉無夠燙.底唔夠脆.豆沙餅就唔好提.得個甜.杯蔗水叔叔地.豆漿😓唔想講.咁就香港第一生煎包?東周刊你都幾L假.
之前食過祥興記既生煎包,
突然想試試其他地方既,
滿懷期待,
舖頭離地鐵站都幾遠.
行左10分鐘左右.
門口有玻璃見到整包既全過程.
d檯超大闊,環境一般同茶記差唔多.
有小小邋遢.
可能係差唔多收工.
好趕.
點左2樣嘢
生煎包,豆沙餅
一杯蔗汁,一豆漿.
好快就上菜.
賣相一般,底唔夠脆,面皮色唔係好金黃.
偏白色.
咬開,乾身,無爆汁,肉無夠燙.
底唔夠脆.
豆沙餅就唔好提.
得個甜.
杯蔗水叔叔地.
豆漿😓
唔想講.
咁就香港第一生煎包?
東周刊你都幾L假.
2018-03-23 203 浏览
原以為新蒲崗係一個美食沙漠,點知隨住係度返工既日子越耐,開始識得捐窿捐罅搵隱世美食,呢日男朋友尼搵我食飯,又係內街搵到一間上海菜餐廳。Lunch 時間都幾多人放飯尼呢度食,不過原來店仔細細,內有乾坤!佢有上層架我就揀左自選套餐 既擔擔刀削麵 + 小籠包男朋友就揀左雞扒菜飯 + 三絲粉皮另外再叫多左個煎鍋貼雞扒炸得香脆但唔會乾,雞肉好夠滑擔擔刀削麵有得揀辣或者唔辣,我係揀左唔辣既湯底非常濃郁,有花生味可惜刀削麵唔係手削,薄左少少,口感爭DD小籠包比起連鎖上海菜館大隻,皮厚薄岩岩好!!夾起唔會穿,咬開肉汁好香,肉味濃非常高質!三絲粉皮,一人份量尼講非常夠食落足本真係有三絲,上麻醬亦唔會落少,好食煎鍋貼唔係我想像之中既形象,平時食開係似餃子形狀皮薄炸得香脆,唔會太過油不過餡唔多,前後兩邊都係得皮如果足餡會好好多總括尼講,呢間既食物好有水準,會多D尼食!!

我就揀左自選套餐 既擔擔刀削麵 + 小籠包
男朋友就揀左雞扒菜飯 + 三絲粉皮
另外再叫多左個煎鍋貼
雞扒炸得香脆但唔會乾,雞肉好夠滑
擔擔刀削麵有得揀辣或者唔辣,我係揀左唔辣既
湯底非常濃郁,有花生味
可惜刀削麵唔係手削,薄左少少,口感爭DD
小籠包比起連鎖上海菜館大隻,
皮厚薄岩岩好!!
夾起唔會穿,咬開肉汁好香,肉味濃非常高質!
三絲粉皮,一人份量尼講非常夠食
落足本真係有三絲,上麻醬亦唔會落少,好食
煎鍋貼唔係我想像之中既形象,
平時食開係似餃子形狀
皮薄炸得香脆,唔會太過油
不過餡唔多,前後兩邊都係得皮
如果足餡會好好多

總括尼講,呢間既食物好有水準,會多D尼食!!
2018-03-22
  • 小籠包,三絲粉皮
2018-03-17 120 浏览
食物不錯, 但服務非常差, 叫佢哋check 吓有冇漏單, 佢好惡咁話等吓啦!價錢不貴, 其實幾抵食, 擔擔麵,小籠包也是水準以上的, 但也不等於可以這樣凶狠嘅態度對客的阿!