2016-06-30 375 浏览
朋友的bb轉眼間已經2歲了,相當可愛,而且十分健康,真是幸福今天來到大埔探探他們,順道帶了一些bb衫給他在她家坐了大約1個小時,她老公回來,於是我們可以放低bb 2人去吃飯了在她樓下附近剛好有一家拉麵店,她說想吃很久了,不過老公不愛拉麵,今天終於有人陪她黑蒜油叉燒拉麵湯底唔太濃,易入口,適合香港人口味及拉麵入門者麵底雖然唔係用名牌拉麵,但都做得唔錯,起碼有口感份量剛剛好,不用加底,而且另外有小食呢玉子燒是這兒最好賣的小食,玉子相當香口,吃起來脆脆的蛋味亦相當濃厚,質感不錯只是店裡比較窄,要容忍一下呢

今天來到大埔探探他們,順道帶了一些bb衫給他

黑蒜油叉燒拉麵
湯底唔太濃,易入口,適合香港人口味及拉麵入門者

麵底雖然唔係用名牌拉麵,但都做得唔錯,起碼有口感

份量剛剛好,不用加底,而且另外有小食呢
玉子燒是這兒最好賣的小食,玉子相當香口,吃起來脆脆的

蛋味亦相當濃厚,質感不錯

只是店裡比較窄,要容忍一下呢
2016-06-29 401 浏览
去左呢間食日式拉麵店,環境吾錯,人客都好多,我地嗌左人個日式咖哩炸雞飯,諗住兩份分,吾洗好耐,就上碟,炸雞同飯係分開上的,飯嘅份量好多,仲有薯仔同紅蘿白,原本驚兩份分會太少,又吾會,咖哩係較甜嘅日本咖哩,吾會點辣,咖哩不多不少,岩岩好。炸雞好食,大大舊,熱辣辣,我食嘅係冇骨嘅,吾錯,炸粉層薄,但又食到好香口,好鬆軟嘅味道。另外我嗌了炸鴨舌,好好食丫,我同朋友都差不多兩爭來食,份量其實好多,好底食,一碗仔,入面好多舊鴨舌,但其實吾算叫炸,因為仲係濕濕有醬料入味了,加上葱花,小食一流,呢樣最推介。最後嗌多個炸蟹蓋食下,好食,炸到多脆內嫩,入面熱辣辣,但個蓋好脆身,我朋友先自己開始食埋個蟹蓋,覺得他傻左,但我又試下,又真係好脆,可見炸得好香口好脆,成個照食,真係好crazy丫,哈哈!

2016-06-26 197 浏览
 拉麵修行好像一生都不會完,每次吃過好的拉麵店,總想著這便是最好的但轉角遇到的可能又會是更好的今天吃到的,可能不是最好,但一定是最用心店舖裝修得像是日本居酒屋,頗有特式而有人情味,店員亦相當有禮貌當晚來的時候,十分多人,食物等候的時間也想像中長吃了一嗚拉麵,是店家的主打拉麵款式我選的是直麵,硬度要最硬的,這樣的口感是最好湯底是豬骨湯,味道不算太濃,比想像中啖,但另有一番味道,不像區外的拉麵店以濃味為主打,所以不太油膩麵條尚算煙韌,掛汁力一般,但以此價錢來說算是不錯比較多的是栗米,十分可口紫菜也是十分香脆,入口不俗叉燒肥瘦度剛好,入口肉味不錯,不會太肥膩整體感覺不錯,同區來說算是最好的拉麵店

但轉角遇到的可能又會是更好的
今天吃到的,可能不是最好,但一定是最用心

當晚來的時候,十分多人,食物等候的時間也想像中長
吃了一嗚拉麵,是店家的主打拉麵款式

我選的是直麵,硬度要最硬的,這樣的口感是最好

麵條尚算煙韌,掛汁力一般,但以此價錢來說算是不錯

比較多的是栗米,十分可口

紫菜也是十分香脆,入口不俗

叉燒肥瘦度剛好,入口肉味不錯,不會太肥膩

整體感覺不錯,同區來說算是最好的拉麵店

2016-06-25 237 浏览
好少去大埔,就入去行下街,係附近見呢間拉面店有人等位,好好食咁,咪試下!入到去,好有日本feel,四周都係木製品,掛畫都好特別!我地嗌左一個炒拉面,見係人氣嚟,果然都吾錯,好乾身,面質又好彈牙,好好食,加左豬肉粒丫菜丫等,同香料?好惹味!另外嗌左串燒,有墨魚咀串,同雞腎串,估吾到墨魚咀串會俾咁多粒,但講緊係十幾蚊,真係好底食,雞腎最怕燒太un,不過呢個吾會,岩岩好,加左少少鹽燒,好好味!仲嗌左個炒金菇,先講份量好大碟,有成碟炒面咁大碟,另外仲好細心,切到吾岩岩好,吾會咁長,食到痴晒牙,而旦吾會太乾身,仲有少少汁咁,令金菇嘅菇味仲保留住,好好食,好底食!
入到去,好有日本feel,四周都係木製品,掛畫都好特別!
2016-06-23 221 浏览
好多年冇食過拉麵啦, 估唔到大埔都會開拉麵店, 我都樂意去試下既~好似拉麵店咁都係有公眾筷子, 同凍水飲不過就好似唔係專賣拉麵咁, 好多串燒可以揀, 除此以外仲有飯叫...叫到佢地個炒拉麵係招牌, 所以即刻叫左, 估唔到都幾好食喎! 落左好多木魚, 所以一開始好有動感, 調味偏重於咸, 但就落左椰菜同芽菜調味, 所以有D天然菜既甜, 不過缺點就係在於冇肉...同炒得乾左少少同一般放題一樣既甜番薯, 食落既甜而且夠軟稔, 唔係中國番薯咁乾, 而且細細粒冇咁飽肚, 而且價錢合理, 只係$20, 如果唔飽不妨叫一個來試試, 當甜品都得!估唔到咁好食既日本雪糕, 冇雪味, 雪糕球軟硬適中, 而且開心果味我唔係好鐘意, 但佢做到好有芝麻味既FEEL, 而且口感入口即溶唔會有冰感, 開心果味唔會好假好化學, 叫日本雪糕咁普通可能會令人MISS左果個寶藏!

好似拉麵店咁都係有公眾筷子, 同凍水飲
2016-06-21 161 浏览
有很多時候總會怱視了一些在小街的食店,分分鐘都隱藏了不少美食!今晚就和朋友到大埔區試試這間日本小店「一鳴」,8:30pm,滿座,等了大約15分鐘有位了。一趟門就立即置身於日本一樣,店員熱情的招呼入座,店內無論是擺設和設計都充滿日本特色,播放著日本歌曲…不錯的氣氛!外面天氣炎熱,幸好店內冷氣充足,奉上一杯冰凍涼快的水,還帶點清新的檸檬香,立即降溫!快點食……先來個餐前小食燒魚翅乾$42魚翅燒至乾身,有口的感覺,好像燒雞泡魚乾一樣,配上沙律醬,尤其魚翅邊位置燒得黃金帶小小焦更可口,確實是一道美味小食!店長誠意介紹每天的特別推介:採用當日新鮮的食材造出各款菜式,今天推介的是「七味燒魚仲」$48,挑選了「懵仔魚」,厚身魚朳啖啖無骨的魚肉,鮮甜味非常突出,豐富的魚汁滿瀉了,再配上酸酸甜甜的配菜!十分特別的味道啊!很喜歡喔!鹽燒牛舌$38炸蟹蓋$28蟹蓋表面焗得香脆,滿口軟滑帶點鮮甜的蟹肉餡料。蟹蓋並不是大大隻,但蟹蓋全是漲卜卜的,而且是兩隻的份量。抵食!鹽燒雞腎$18燒雞腎脆口,味道並不會過重,但蔥花和炸蒜帶動了整個味蕾,十分香口!拉麵可選(直麵或曲麵,軟硬程度,香蔥份量,义燒或豬軟骨)我倆都
今晚就和朋友到大埔區試試這間日本小店「一鳴」,
8:30pm,滿座,等了大約15分鐘有位了。

先來個餐前小食
燒魚翅乾$42

店長誠意介紹每天的特別推介:
採用當日新鮮的食材造出各款菜式,今天推介的是「七味燒魚仲
」$48,
,再配上酸酸甜甜的配菜!十分特別的味道啊!很喜歡喔

鹽燒牛舌$38
炸蟹蓋$28
蟹蓋表面焗得香脆,滿口軟滑帶點鮮甜的蟹肉餡料。

鹽燒雞腎$18

拉麵可選(直麵或曲麵,軟硬程度,香蔥份量,义燒或豬軟骨)
我倆都選了义燒,果然無令我們失望!
义燒造得很好味道,切得薄薄的,一片片肥瘦適中,口感十分鬆軟,入口能慢慢溶化。Good!!!

洋柿●鳴(蕃茄豬骨湯拉麵)$68
選了直麵,幼直麵條,彈牙,爽口!
湯底充滿香濃的蕃茄鮮味,芝士燒香了軟軟的,夾起拉麵慢慢就溶合在一起
,味道恰好!有芝士的香味但又蓋不過蕃茄的原味,而且不會因為芝士又變得稠糊。

黑蒜●鳴(豬骨濃湯配以自家製黑蒜油)$68
這個拉麵賣相很吸引!
選了曲麵,圓曲麵條,剔透的質感,軟滑,都帶點彈牙口感!
只需放在面前,陣陣黑蒜油香味傳出來,香氣撲鼻!而且拉麵非常吸收湯的味道,十分香濃!

$68可以吃到這個質素的拉麵,確實超值呀!

食物質素不錯而且有驚喜,但更想讚美的是服務質素,即使在繁忙時間店員都不忘添水,看似是一般的服務,但很多餐店都做不到的啊!其實這點筆者都覺得非常重要啊…這都代表貼心的服務

到結帳的時候,店員能掛上親切笑容說句「多謝
」回贈給食客,這樣食客就更加留下了深刻的好印象啦!

下次會再來呀!

現在做什麼也流行說是CP值,彷彿是普通的貨物,只要賣的比正價低,便是超值了也因此香港人的水平好像越來越低所以我們這一代人更要堅守最後一道底線,不能一蟹不如一蟹今天來到一家拉麵店,CP值算是不錯如果要拿它跟正宗日本高水平拉麵店相比,一定相距什遠但如果你的要求只是好吃,什麼也不理,它便一定合格有餘拉麵麵條一般,不是一級水平但吃拉麵,除了麵條,湯底也是十分重要,這兒的湯底便是十分出色湯底濃郁,入口小小肥,相當不錯叉燒味道也是非常好只是70元左右,絕對超值

也因此香港人的水平好像越來越低

所以我們這一代人更要堅守最後一道底線,不能一蟹不如一蟹

今天來到一家拉麵店,CP值算是不錯
如果要拿它跟正宗日本高水平拉麵店相比,一定相距什遠

但如果你的要求只是好吃,什麼也不理,它便一定合格有餘

拉麵麵條一般,不是一級水平

湯底濃郁,入口小小肥,相當不錯

叉燒味道也是非常好

只是70元左右,絕對超值

2016-06-16 4286 浏览
話說前幾日放假入左大埔探下朋友,咁就順便食埋個晚飯先再番入九龍啦,朋友介紹話哩間又有酒飲又幾好Feel既日本料理餐館,又咁岩我地都係鍾意食日本野,所以就決定去哩間位於大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖名叫一鳴拉麵既日本料理餐館,仲以為只有拉麵食,原來仲有好多串燒丫,小食同飯架,都好多選擇!店鋪門口的裝飾同佈置都好有日本風的感覺都好多小食/串燒類別供選擇!因為都好肚餓,所以先叫左個咖哩豬頸肉飯黎醫下個肚先,份量都好多喎,咖哩味亦好香濃好味,豬頸肉又大片又爽口!鹽燒秋刀魚,真的煎得好完整而且食落仲好香口香脆,我連骨頭都食埋。一定要叫我最愛食既炸雞軟骨,又唔會炸到好多油係底,食落好爽脆,又夠大粒,好味道!日式炒雜菜,個醬汁炒埋一齊好惹味丫個菜,又夠靚D菜,唔會有爛葉出現!叫到餐單上係人氣之選緊係要試下哩個一口粟米球,好大粒丫,一口都食唔哂架,完全係成粒都係佈滿粟米再炸,好甘香口感,粟米仲好甜,好好味,我一個人食哂四粒丫…推介我好鍾意佢店內環境,真的超似日本的居酒屋一樣的裝潢,感覺同朋友吹水一流的好地方!又係人氣之選紅酒花螺,個醬汁調製得好惹味,又有少少紅酒味再加點spicy,食完一粒又一
店鋪門口的裝飾同佈置都好有日本風的感覺
都好多小食/串燒類別供選擇!
又係人氣之選紅酒花螺,個醬汁調製得好惹味,又有少少紅酒味再加點spicy,食完一粒又一粒架,花螺好新鮮爽口,而且都處理得好乾淨!
题外话/补充资料: 服務好好
  • 鹽燒秋刀魚
  • 一口粟米球
2016-06-14 108 浏览
一直很小來到大埔區,因為天氣熱了,大埔區除了超級城那邊外,其他地方也是很熱今天友人說有一家拉麵好像不錯,特意駕車過來跟我吃一嗚拉麵,一家在大埔的隱世拉麵店拉麵只有5款選擇,但正宗拉麵店是真的只有數款可以選擇的,貴精不貴多嘛我選了這個蕃茄湯拉麵蕃茄湯比較淡,但味道剛好,不油膩,非常清新叉燒不夠肥膩,但入口也是不錯麵條煙韌,咬口一流,糖心蛋半生熟,味道不錯算不上是一流拉麵店,但味道絕對不錯

今天友人說有一家拉麵好像不錯,特意駕車過來跟我吃

一嗚拉麵,一家在大埔的隱世拉麵店

我選了這個蕃茄湯拉麵

蕃茄湯比較淡,但味道剛好,不油膩,非常清新

叉燒不夠肥膩,但入口也是不錯
麵條煙韌,咬口一流,糖心蛋半生熟,味道不錯

算不上是一流拉麵店,但味道絕對不錯

2016-06-14 210 浏览
本大少又同女友出動, 黎到大埔覓食, 見到一嗚拉麵排晒隊. 都冇計啦, 而家好食既拉麵都要排隊! 叫左最普通既一嗚(濃湯豬骨湯), 湯底都幾濃, 麵就叫左硬同埋曲麵, 所以非常有咬口, 但又唔會太生, 硬得滯, 幾好幾好~叉燒同蛋都不錯, 叉燒入口即溶, 不過有點太薄, 蛋就醃得入味, 蛋黃剛好半流心, 應有的配料全部都有齊 燒黃金貝佢地只用左蔥黎調味, 反而冇咁搶味, 好鮮味同JUICY, 食落好似帶子咁好食, 估唔到又見識到D特別既食材啦~

2016-06-14 2942 浏览
話說最近黎大埔唔係「腸粉」就係「雞脾」,想轉下口味,拉麵一向係我喜歡美食之一~但要做到很日式很美味,湯底同麵質就很重要~係友人介紹黎到一鳴拉麵,係轉角小巷內,店面細細地,招牌斷很有和風feel,坐位不多20個左右吧,滿滿的客人,還有外面等位的客人,更加讓我期待這碗拉麵!!!等了大埔20分鐘左右,終於坐下來,店內也是行日式風格,要用order紙點餐,湯底有5種口味選擇,辣味、原味豬骨、黑蒜、番茄、黑椒,肉可以選叉燒或豬軟骨,而麵亦可以選擇曲麵或者直麵~選了最愛的黑蒜豬軟骨麵($68)~麵真的很彈牙,而湯頭方面濃度適中,不會太咸,淡淡的黑蒜味,開始時會覺得比較淡,但會越吃越好味!因為佢平時吃拉麵吃到最後會太咸,這個湯不會!!超級好味!!豬軟骨方面不會有軟,帶少少咬口,另有一番風味~半隻糖心蛋~好juicy~~男友喜歡吃炸雞,點了「一名創作醬伴炸香雞」($42),份量不多,炸雞外皮炸得很脆,但裡面還是很juicy,剛剛好,雞肉很嫩滑,再加上自家製醬,很美味!芝士玉子燒($58),切開是流心芝士,而玉子部分很滑,很軟,香味十足~完全滿足了愛芝士既我~又一拉麵口袋名單,睇黎最近都會成日黎大埔了⋯
話說最近黎大埔唔係「腸粉」就係「雞脾」,
想轉下口味,拉麵一向係我喜歡美食之一~
但要做到很日式很美味,湯底同麵質就很重要~

係友人介紹黎到一鳴拉麵,係轉角小巷內,
更加讓我期待這碗拉麵!!!
等了大埔20分鐘左右,終於坐下來,
店內也是行日式風格,要用order紙點餐,
選了最愛的黑蒜豬軟骨麵($68)~
黑蒜拉麵
一名炸香雞
芝士粟米玉子燒
又一拉麵口袋名單,睇黎最近都會成日黎大埔了⋯😋
2016-06-12
黑蒜拉麵
一名炸香雞
芝士粟米玉子燒
  • 粟米芝士玉子燒
2016-06-13 115 浏览
夜晚想食日本野,行行下見到間居酒屋就入去試下 一入到去就感覺到成間店充滿日本氛圍,燈光偏暗帶柔和感而且環境寧靜,比人好舒適嘅感覺 鋪頭嘅裝潢擺設,店員服飾都好有日本風味 座位供有不同選擇,一個人食都可以唔洗尷尬 我地叫左一鳴拉麵、炒拉麵同秋刀魚一鳴拉麵豬骨湯清而有味,麵條有彈性爽口 叉燒少肥偏瘦,食落去恰到好處,甜度亦適中 另外仲有海帶、紫菜、粟米同蔥材料豐富,一啖食落去夠晒口感 炒拉麵價錢非常親民($48),麵條炒得乾身香口加埋辣椒絲、脆卜卜嘅炸蒜同芝麻,食落去好爽脆令人想食完再食,真係值得一試 魚身燒得岩岩好,條魚好新鮮,而且魚肉多又嫩 另外服務態度幾好,問店員食物嘅問題佢都好認真介紹 店舖整體上比人感覺舒服,會想再光顧
夜晚想食日本野,行行下見到間居酒屋就入去試下
一入到去就感覺到成間店充滿日本氛圍,燈光偏暗帶柔和感
而且環境寧靜,比人好舒適嘅感覺

鋪頭嘅裝潢擺設,店員服飾都好有日本風味

座位供有不同選擇,一個人食都可以唔洗尷尬

我地叫左一鳴拉麵、炒拉麵同秋刀魚
一鳴拉麵,一鳴炒拉麵
一鳴拉麵豬骨湯清而有味,麵條有彈性爽口

叉燒少肥偏瘦,食落去恰到好處,甜度亦適中

另外仲有海帶、紫菜、粟米同蔥
材料豐富,一啖食落去夠晒口感

炒拉麵價錢非常親民($48),麵條炒得乾身香口
加埋辣椒絲、脆卜卜嘅炸蒜同芝麻,食落去好爽脆
令人想食完再食,真係值得一試
燒秋刀魚
魚身燒得岩岩好,條魚好新鮮,而且魚肉多又嫩

另外服務態度幾好,問店員食物嘅問題佢都好認真介紹

店舖整體上比人感覺舒服,會想再光顧
2016-06-10
2016-06-13 1940 浏览
週五的晚上,跟E先生兩個人來到這間隱身於大埔小巷之中的拉麵店-一鳴拉麵。店鋪裝潢採取一貫日式拉麵店風格,設有十個座位的拉麵吧檯,以及數張二至四人檯。除了拉麵之外,亦有小食、沙律、炸物、燒物、素類、煮物、主食及甜品等。此外,還有每日特別菜式,食品相當多元化。秋葵串燒 $15先來的是燒得外表乾身,裡面清甜可口的秋葵串燒,上面還灑上不少木魚碎,實在非常美味,讚!鹽燒雞軟骨 $18之後就到香脆可口的鹽燒雞軟骨,調味恰到好處,囗感富嚼勁,不錯!粟米芝士玉子燒 $58玉子燒蛋香十足,中間還有一層味道濃郁的芝士,裡面還有不少香甜粟米粒,而且做得鬆軟可口。一鳴炒拉麵 $48這次沒點湯拉麵,點了這個一鳴炒拉麵,拉麵煙韌彈牙,餡料不少,而且味道夠,十分滋味。一口粟米球 $38以粟米粒製成香脆可口的粟米球,上面還灑上芝士粉,香甜粟米配鹹香芝士粉,口感味道俱佳。日式炸餃子 $28外層炸得非常香脆的日式餃子,單吃會覺得有點硬,點了略帶微酸的醬汁則剛剛好,加上裡面餡料豐富,味道不錯。芝士年糕 $18外層口感煙煙韌韌,裡面芝士香濃滋味,最讚還是上面加上甜蜜糖漿,這樣吃來味道非常特別,讚!
秋葵串燒 $15
鹽燒雞軟骨 $18
粟米芝士玉子燒 $58
一鳴炒拉麵 $48
一口粟米球 $38
日式炸餃子 $28
芝士年糕 $18
2016-06-11 126 浏览
好多都話大埔好多好野食,所以黎買開野就睇下有咩特色野想食,哩個時候緊係靠openrice..搵丫搵。見到我身處地方附近有間日本料理就決定哩間去食晚飯啦,因為都行到好肚餓!當日6點鐘仲好早所以唔洗等位就入得啦!去到門口見到就覺得好似日本既居酒屋坐底後,店員介紹店內當日的特選菜單!都好多選擇喔!我極欣賞店內的裝潢,同朋友唱飲一番最合適唔好講笑!都市人收工都想減減壓、緊係要飲番一兩杯慰勞下自己一天的辛勞工作啦!紅酒煮花螺!個醬汁好惹味螺又大隻新鮮爽口!炸雞軟骨,份量都幾多又大粒,調味得好夠味,唔會炸到淋哂,放左一陣先食都仲好脆好味!咖哩豬頸肉飯個咖哩汁好好味丫,又唔會太spicy..而豬頸肉就好大塊好足料,肉質夠爽口!粟米球,我大愛,成舊都係粟米黎架,再散上芝士粉真係絕配既組合原來,我一個人食左3粒好好味!秋刀魚煎得岩岩好又唔會太過濃!好惹味丫!條魚都好新鮮!真係配酒一流每人都唔洗二百蚊就可以咁滿足
去到門口見到就覺得好似日本既居酒屋
坐底後,店員介紹店內當日的特選菜單!都好多選擇喔!
我極欣賞店內的裝潢,同朋友唱飲一番最合適
紅酒煮花螺!個醬汁好惹味
螺又大隻新鮮爽口!
咖哩豬頸肉飯
好好味!
每人都唔洗二百蚊就可以咁滿足
2016-06-09 113 浏览
中學果陣有個阿SIR叫鄭一鳴,成日話自己第日一定會一鳴驚人,無疑地佢吹水真係好叻,教書就麻麻不過從此之後一鳴依個動詞就好深入我心,所以先2日同朋友去左依間一鳴拉麵,就令我諗返起依段青春回憶講返野食,黎到拉麵店我一般唔會叫其他野食,剩係試拉麵,咁先試到拉麵店既功力食左個黑蔥湯底拉麵,個賣相唔差,拉麵麵條我選硬,因為口感會好D糖心蛋OK不過唔多夠味叉燒就肥左小小,個人唔多鍾意但湯底真係無得頂,味道唔會太濃,但係岩岩好,好有味道,而且唔多覺有味精,所以食完唔會成口油感覺唔錯,下次路過再黎啦

糖心蛋OK不過唔多夠味

叉燒就肥左小小,個人唔多鍾意

感覺唔錯,下次路過再黎啦