2011-08-20 6 浏览
已經係choose 閒日去試,都一早出到去(六點鐘),點知去到見到好多人已經係到等緊,好誇張!跟住用餐完畢後出到來,仲誇張~~最少有成30-40人等位!堆滿門口!!叫咗一碗赤丸新味,一風堂辣肉味噌,一風堂餃子,炸雞赤丸新味<<好味!麵質幼細,湯比較咸!一風堂辣肉味噌<<味道普通,較辣,炸雞ok~不過份量少,比起其他拉麵店炸雞佢算好味!!!一風堂餃子>>賣相普通,但估唔到佢好好味!!皮薄,肉少!女仕岩食!!整體來講唔錯,不過食完之後好口渴!

叫咗一碗赤丸新味,一風堂辣肉味噌,一風堂餃子,炸雞
赤丸新味<<好味!麵質幼細,湯比較咸!

一風堂辣肉味噌<<味道普通,較辣,
炸雞ok~不過份量少,比起其他拉麵店炸雞佢算好味!!!

整體來講唔錯,不過食完之後好口渴!
2011-07-22
  • 一風堂餃子
2011-08-20 16 浏览
見鋪天蓋地的宣傳就走去試下星期六晚已經6點去等都要成8點先有得食....不過食左半個鐘都冇...就要走人 本人鐘意濃味野咁就揀左赤丸少少辣, 都接受到個湯底好濃, 好足料同幾香, 如果鐘意食淡味嘅人會覺得咸而麵身好幼, 都幾彈牙不過好細碗, 食完一d都唔飽於是叫多個义燒角包因為見過人推介不過好失望, d义燒細塊到食左一半個包就冇哂剩番果半要就咁食d淡而無味嘅包因為期望太大所以真係有d失望如果冇期望去食反而會覺得ok不過咁就$110仲要唔飽都真係唔抵
見鋪天蓋地的宣傳就走去試下

星期六晚已經6點去等都要成8點先有得食....

不過食左半個鐘都冇...就要走人

本人鐘意濃味野咁就揀左赤丸
湯底味濃偏咸
少少辣, 都接受到

個湯底好濃, 好足料同幾香, 如果鐘意食淡味嘅人會覺得咸

而麵身好幼, 都幾彈牙

不過好細碗, 食完一d都唔飽

於是叫多個义燒角包因為見過人推介
普通貨色,不值一提
不過好失望, d义燒細塊到食左一半個包就冇哂

剩番果半要就咁食d淡而無味嘅包

因為期望太大所以真係有d失望

如果冇期望去食反而會覺得ok

不過咁就$110仲要唔飽都真係唔抵
湯底味濃偏咸
2011-08-19 8 浏览
早已聽聞食飯時間黎既話,一定要等兩三個鐘所以呢日就同朋友仔黎個early bird dinner,晏奏五點幾已經黎食晚飯黎到門口,前面排左2個單位既人等緊侍應帶位唔夠兩分鐘,我地已經坐低,當時鋪頭已經滿了大半白丸濃厚的豬骨湯底,雖見面頭有一薄薄的油層,但湯飲落是頗清的正在減肥既我明知豬骨湯唔好,但實在太美味,只好暫時置身段於一旁至於麵條义燒,就是普通而已赤丸朋友仔讓我試了一匙,感覺是在白丸的湯頭上添了味噌與蒜油,有一點點辣的味道半熟玉子不夠溏心,蛋味亦十分薄弱义燒角包落單之時,侍應姐姐曾問需唔需要分開上,我地話唔駛,點知咁就賴野碗麵食到一半左右,個义燒角包已經黎到,但我地無理,繼續食麵隔左一兩個字,放個包落口個麵包底俾蒸氣焗到又淋又濕服務方面,侍應人數極多,冰水亦密密添加只是幾乎每次有人客光臨,侍應們都大大聲的用日文表示歡迎,坐近門口既我覺得有點嘈
早已聽聞食飯時間黎既話,一定要等兩三個鐘

黎到門口,前面排左2個單位既人等緊侍應帶位
唔夠兩分鐘,我地已經坐低,當時鋪頭已經滿了大半

白丸
濃厚的豬骨湯底,雖見面頭有一薄薄的油層,但湯飲落是頗清的
至於麵條义燒,就是普通而已

赤丸

半熟玉子
不夠溏心,蛋味亦十分薄弱

义燒角包
碗麵食到一半左右,個义燒角包已經黎到,但我地無理,繼續食麵
隔左一兩個字,放個包落口
個麵包底俾蒸氣焗到又淋又濕

服務方面,侍應人數極多,冰水亦密密添加
2011-08-01
看到許多食評及難得香港有分店,便於下午去試食,約1點到達但有太多人等位,於是上樓上吃日本咖哩,行完街三點幾四點再去過,今次沒有人在出面排,但還是派張紙仔要等位看到舖內明明有吉位,便追問一下,女侍應竟黑面不悅話剛好執好枱,這時已有其他人要重複無謂地等(有個客人還自行寫輪侯紙仔)其實間舖未FULL,仲有吉位,但店員想出面時時有人排下哈哈! 好彩醒目只叫了一碗白丸試試先,和日本仙台店比較還差之千里,湯底應不似是用新鮮豬骨煲好耐,麵本身也不是自家制,又或你有去過真正日本湯麵店,在店外已嗅到湯底濃烈味道,連芝麻都香過人

看到舖內明明有吉位,便追問一下
,女侍應竟黑面不悅

其實間舖未FULL,仲有吉位,但店員想出面時時有人排下

哈哈!

2011-08-18
  • 冰水
2011-08-17 16 浏览
見一風堂近期在openrice人氣急升, 於是聞風而至, 晚上六時半到達已見門外人頭湧湧, 好不容易等位等了超過一個半小時才有位, 餐廳很乾淨整齊, 侍應生也很有禮貌, 我order 一碗白丸加了一隻蛋, 老公要了一碗赤丸, 再追加一個麵, 我倆也選擇麵質要比較軟, 還有order一個豆腐味噌沙律, 一個义燒角包, 一碟餃子. 很開心, 熱辣辣的麵很快送上, 枱上有放了有芝麻的樽, 可以自己磨碎芝麻放入麵裡, 在吃麵前, 先喝了一口湯, 湯濃而不咸且滑, 放了芝麻後更香, 麵的硬度也是我符合我的要求, 义燒是半肥瘦而且很淋很滑, 至於另加的半生熟蛋, 咬開一口, 裡面的唐心蛋黃立刻流出來, 實在太美味. 其他小吃反而只是普普通通, 不過不要緊, 因為一風堂主打的是拉麵. 一風堂果然名不虛傳, 也明白為何那麼多人在門外等位等兩三個鐘也不計較.

追加拉麵, 雖然用碟上, 但送上的時候是熱辣辣的
义燒角包, 普普通通
味噌豆腐沙律, 沙律配芝麻沙律醬與味噌豆腐好像有點不相配
好味的白丸拉麵加蛋
2011-08-16
追加拉麵, 雖然用碟上, 但送上的時候是熱辣辣的
好味的白丸拉麵加蛋
  • 白丸元味拉麵
2011-08-15 7 浏览
剛巧到尖沙咀工作,工作完成後三點多,而且又在新港鄰近,所以決定去最紅的一風堂走一趟,我到時都是等左25分鐘可以接受,因上次豚王等了一個半小時,我和自己説不可以再有下次。我入座後點了赤丸新味和溏心蛋,拉麵亦好快上枱,當我湯第一口湯不夠熱,而且湯底太濃變得太咸,要喝太多水,而溏心蛋只可以ok不大驚喜,總括由麵、湯底、叉燒及蛋,我比較喜歡豚王多一些因為他比較有質感。
2011-08-15 7 浏览
因名氣吸引,一放工即刻趕去嚐試,下午5點幾到,都要等20分鐘,的確犀利!!門口個招牌,真係有氣勢,令前來潮聖的人,更為踴躍...勁!店內裝飾都極為別緻,燈光柔和,幾適合情侶,有一幅湯碗牆又有一幅漫畫牆介紹一風堂參加拉麵比賽的漫畫故事先試了叉燒角包,味道好似中式梅菜扣肉飽,幾得意跟著試餃子,皮薄有肉汁,再加上蔥花和薑蓉一齊食,味道好相配,超正終於主角出場....(白丸),(赤丸)各試一碗,味道相比之下,味道濃郁的(赤丸)勝出!湯麵配料可另加,溫泉雞蛋非常流心,好正架!!
因名氣吸引,
一放工即刻趕去嚐試,
下午5點幾到,都要等20分鐘,的確犀利!!
門口個招牌,真係有氣勢,
令前來潮聖的人,更為踴躍...勁!
店內裝飾都極為別緻,
燈光柔和,幾適合情侶,
有一幅湯碗牆

又有一幅漫畫牆介紹一風堂參加拉麵比賽的漫畫故事

先試了叉燒角包,味道好似中式梅菜扣肉飽,幾得意

味道濃郁的(赤丸)勝出!

湯麵配料可另加,溫泉雞蛋非常流心,好正架!!
  • 叉燒角包
  • 餃子
  • 赤丸新味
2011-08-14 3 浏览
上星期四下午茶時段專程過去試,因為小弟早在日本一風堂池袋店幫襯過,所以對香港一風堂都有少許期望!到店前等了大約二十分鐘才入座,一入座馬上叫了一個白丸元味。大約五分鐘左右一碗熱辣辣白丸元味送到我面前,先飲一口白豬骨湯,湯底味道很濃和日本味道有八九成接近,豬骨湯面油量比日本好似少咗DD,order了硬身,直身博多幼麵底口感也是和日本一風堂一模一樣。不過記憶中日本一風堂是用粗身日本葱花,而本地一風堂卻用了較幼身葱花,义燒很淋也入味不過瘦咗少許(可能切位問題),記憶中日本一風堂义燒比較肥美不過能在香港可以這個食到這個質量的日式拉麵絕對合格有凸和價錢也相當合理!由於小弟在中上環住,所以較常幫襯豚皇,感覺上湯底味道豚皇比一風堂略為濃烈和層次感也複雜一點,而一風堂湯底味道則比較純和易入口!不過豚皇每次都有不同漬物供應,感覺上有街坊式拉麵店的一份誠意!一風堂則有高質量連鎖店feel,水準十分不俗!絕對值得一吃!

2011-08-14 3 浏览
開完會中午十一點幾係廣東道搵食,同事話附近有間人氣拉麵店咪去試下。十一點半去到已經有十幾人等開門,入到去坐低睇下餐牌,選擇奇少...得三款,點左白丸赤丸各一份加一客餃子,麵好快送到但一試....份量太少,三歲小孩都唔夠飽....唉!湯底偏濃,配料叉燒略薄。份餃子(五件)係食完碗麵十分鐘後到,味道一般....整体味道係水準之上,唯份量未能迎合需要,$68一碗與合味道柸麵差唔多份量真係過份
2011-08-14 11 浏览
人氣大熱嘅一風堂!!!!!!!終於鼓起勇氣去排隊星期日下午2pm去到! 哇! 一拎飛-->等110個位預在~ 好在附近有Harbour City ;P行街行到3:10pm到翻番去, 仲有30個到, 算係甘!-V-等左約3,4個字就入得0v0感覺很有氣派的meau點了赤丸新味! 天啊~太重口味吧=(本身一上嘅時候,飲左一啖豬骨湯係ok gei. d湯清清地, 香而濃但唔算好咸但係一攪埋d蒜油同味噌就真係咸左d=[面質叫左"普通", 但個人覺得偏軟而且唔知係咪等到有d餓, 個面好似有d細0___0Overall, 有d失望lor...如果排半個鐘會開心d
人氣大熱嘅一風堂!!!!!!!終於鼓起勇氣去排隊

點了赤丸新味!
赤丸新味!
天啊~太重口味吧=(
但係一攪埋d蒜油同味噌就真係咸左d=[
面質叫左"普通", 但個人覺得偏軟

而且唔知係咪等到有d餓, 個面好似有d細0___0

Overall, 有d失望lor...如果排半個鐘會開心d
2011-08-07
Meau!
赤丸新味!
2011-08-13 31 浏览
在大約一星期前,六點cwb放工,六點半趕到那飛,竟然要等100個number。明知自己和老婆都是不耐煩的人,所以決定下次先。等到今次,碰正兩個一起放假,5:40到了新港中心拿了個57號飛,叫到25好,覺得可以等下!好啦,入去時,有很好的reception!在店中的聽到帶客哥哥問好,都一起問好坐下發覺餐牌不是太多東西。兩個白丸元味+兩個溫泉蛋加個叉燒角包先來的是叉燒角包叉燒幾好食,但是其實會有一兩口是只食到饅頭包在深想其實只是叉燒兩薄片+饅頭然後就是白丸元味味道是好的但是,不是好到天上有地下無,而且食完好口渴(that means 味精)面的分量又少,男仔會唔太夠食蛋就真係唔錯其實都好味ge,但係搞搞下,加埋一,就要多過$200,有d唔抵見到好多食家都等好耐好耐如果我地等得再耐d可能會比個哭臉
明知自己和老婆都是不耐煩的人,所以決定下次先。

等到今次,碰正兩個一起放假,5:40到了新港中心
拿了個57號飛,叫到25好,覺得可以等下!

好啦,入去時,有很好的reception!
在店中的聽到帶客哥哥問好,都一起問好

坐下發覺餐牌不是太多東西。
兩個白丸元味+兩個溫泉蛋
加個叉燒角包

先來的是叉燒角包
叉燒角包
叉燒幾好食,但是其實會有一兩口是只食到饅頭包
在深想其實只是叉燒兩薄片+饅頭

然後就是白丸元味
白丸元味
味道是好的
面的分量又少,男仔會唔太夠食
蛋就真係唔錯

其實都好味ge,但係搞搞下,加埋一,就要多過$200,
有d唔抵

見到好多食家都等好耐好耐
如果我地等得再耐d可能會比個哭臉
2011-08-10
平日下午3點半黎到, 都要等十張枱 ~ 但好彩等左15mins 就入得. 等位期間有人問右邊既bar 位點解唔開放, recept 姐姐就話果邊裝修緊, 要遲d 先開放, 到時就會有多d 位, 唔駛等咁耐喎 ~今次叫左餃子, 白丸元味+ 蛋 & 赤丸+ 蛋- 餃子好快就到左, 一d 都唔油膩, 味道ok, 我最鐘意佢有薑容係面- 白丸既湯同叉燒都有好濃既豬味, 但叉燒只得兩小塊, 雖然好鬆軟, 但咸左d, 最重要係, 點解唔熱既?- 赤丸味較白丸濃, 有微辣, 可惜一搞d 醬油, 好多肥膏浮晒上面, 好得人驚. - 溏心蛋好入味, 不過2 碗麵內既蛋流心程度不一, 一隻蛋黃已凝固, 一隻係真係既流心......好多人都話赤丸濃味d, 好味d, 但一向鐘意食濃味野既友人, 竟然係一邊食麵, 一邊飲水.......食完一碗赤丸, 就飲左2 杯冰水 總括黎講, 如果唔駛等好耐位, 都可以一試, 但如果要等, 我會比較願意去排豚王.豚王比較岩我口味.不得不提, 呢度既staff 幾有禮貌, 不斷有客問3 款麵既分別, 佢地都好細心同有耐性咁解答, 又勤快 ~ 讚!

今次叫左餃子, 白丸元味+ 蛋 & 赤丸+ 蛋

食完一碗赤丸, 就飲左2 杯冰水

豚王比較岩我口味.

2011-08-10
2011-08-13 27 浏览
濃味湯底正!麵質剛剛爽口,豬肉入口即溶,真係好好味,可以在香港食到日本風味,最可惜我排了這麽久,入到去還見到好幾張吉枱!可否改善下,我會再去食架!thank you !
原味
原味
  • 白丸原味
2011-08-12 38 浏览
今日出開尖沙咀記起一風堂, 就同娘親揀左係到食拎籌 135, 但係嗌到 7x, 於是出左去行下街先番黎嗌到 136 但係 waitress 好好人即刻比我地補左位先即刻入得嗌野食係開飯睇得多, 一定嗌白丸元味同赤完新味先啦加埋溏沁蛋, 可惜溏沁蛋 1d 都唔糖沁 由於媽媽唔記得嗌走青, 所以面黎到個時佢係到 "筆" 走 d 蔥waiter 超細心, 一見到娘親咁做, 即刻主動黎幫佢換過碗面唔係拎入去 "筆" 走 d 蔥就算, 而係煮過碗!咁好服務, 抵佢咁好生意! 不過由於我地食野淡味, 所以覺得太濃味但係整體黎講係可以接受而且 d 叉燒真係有 match 過?白丸既瘦 d, 赤丸既一層肉一層脂肪, 正! 可惜覺得林左少少, 硬番 dd 會更正赤丸如樓下所講, 真係見到一粒粒肥膏!揀左硬 d 既面, 不過有少少未熟得透既 feel lol餃子真係鎖唒 d 肉汁係入面, 皮薄胡麻青瓜係 waitress 介紹的, 真係意外驚喜!青瓜入口爽脆, 食落去好香, 可能係佢落左味粉既關係吧, 但係我未食過咁好食既青瓜得兩個人食, 嗌唔到咁多, 下次一定會黎食叉燒包!見到隔離對情侶係到幫叉燒包影寫
今日出開尖沙咀記起一風堂, 就同娘親揀左係到食
拎籌 135, 但係嗌到 7x, 於是出左去行下街先
番黎嗌到 136

但係 waitress 好好人即刻比我地補左位先
即刻入得嗌野食

係開飯睇得多, 一定嗌白丸元味同赤完新味先啦
加埋溏沁蛋, 可惜溏沁蛋 1d 都唔糖沁

唔係拎入去 "筆" 走 d 蔥就算, 而係煮過碗!
咁好服務, 抵佢咁好生意!

不過由於我地食野淡味, 所以覺得太濃味
但係整體黎講係可以接受
而且 d 叉燒真係有 match 過?
白丸既瘦 d, 赤丸既一層肉一層脂肪, 正!

可惜覺得林左少少, 硬番 dd 會更正
赤丸如樓下所講, 真係見到一粒粒肥膏!
揀左硬 d 既面, 不過有少少未熟得透既 feel lol
餃子真係鎖唒 d 肉汁係入面, 皮薄
胡麻青瓜係 waitress 介紹的, 真係意外驚喜!
得兩個人食, 嗌唔到咁多, 下次一定會黎食叉燒包!
見到隔離對情侶係到幫叉燒包影寫真 xdd
2011-08-12
  • 餃子
  • 白丸元味
  • 赤丸新味
  • 胡麻青瓜
2011-08-12 10 浏览
一行六人去試吓日本來的一風堂拉麵, 排隊是指定動作, 幸好有空調及店鋪, 否則六個人一早走了。店員服務不錯有問即答,由於給了一個房給我們外面是怎樣就不知了~Menu 沒有太多漢字,不太親民,想追加如紫菜等都要問店員!食物方面,三個白丸兩個辣肉味增一個赤丸,三只半熟蛋及一個爆裂豆腐!1麵方面細心看及吃的時候是有分別的,但都不知何解三款都不掛湯?2湯方面只有白丸能感到有豬骨味,但絕不是濃的那一款,多油是少不免的,但加上麵一起吃更是不夠味不夠骨香!3辣肉味增更加蓋了豬骨味,只有其辣肉味增的香,油更多。辣肉粒粗糙,辣度普通而且份量不多,半天吊。4赤丸,一層黑蒜油一層辣油,兩種油都是令湯更沒有味的!只是黑蒜油卻香得要讚,是兩款付味豬骨湯中比較好的一款。5炸裂豆腐,炸過的麵條及豆腐加上辣肉味增,豆腐鋪在炸過的麵條上令麵條不脆,辣肉味增味道太強太咸,三不像的,叫人氣炸才是這個炸裂豆腐的重點!6半熟蛋是沒有錯的,好! 不是一隻只是淡淡的蛋,好像是加了點點鹽,咸度適中,蛋黃真是每一只都一樣,非常有水準!總結:三款拉麵的麵條是有心機之作有麥香,粗幼三款都不同,可惜不知何解不掛湯。豚角味道不夠都不夠滑,瘦肉
總結:

三款拉麵的麵條是有心機之作有麥香,粗幼三款都不同,可惜不知何解不掛湯。豚角味道不夠都不夠滑,瘦肉的位置與肥肉易分開,吃到了瘦的部份粗糙,肥的太易化開 ,加上配料不多,好像是全部都尚未完成的拉麵呢!

可能是給港島數間極濃豬骨湯先入為主的影響,以上三款骨湯太容易給人比較下去,覺得不夠濃不夠滑,可是人家真的沒有寫上是特濃的話,我都是覺有點點不足呢!

2011-08-07