2012-01-29 22 浏览
第一次來到尖沙咀的一風堂,真的久仰大名,已經三時多差不多四時,外面的人還很多,等了差不多半個小時才有位,不太緊放假時間不太趕。拿了一張一風味單張,內裹有一風堂漫畫,他們很貼心有中文及英文,令更加多人認識到一風堂的歷史。很喜歡這裹的裝潢,給人一種很舒服的感覺。其中放湯匙的碗應該是一條魚,紅色的魚很好意頭呢。另外有一個放芝麻的器皿亦是“紅檔檔”的,唯獨不喜歡他們的枱而已。打開一風堂的餐牌,感覺選擇不多,其中拉麵只有赤丸及白丸,說真的以六十八元的價錢吃一碗拉麵絕對是差不多了。來了我點的白丸,有兩塊豚肉,有少量配料(對不起我想不出這個的名稱)。拉麵方面有硬和普通供選擇,選了普通。湯底濃而不太油膩,味道可口。拉麵方面這裹是使用較幼身的拉麵,第一次吃到這種麵,還算彈牙爽口。豚肉味道不錯可惜沒有溏心蛋送上,配料個人認為是最好吃的,很有口感!整體來說麵和湯都很好吃所以我又清碗了,可惜的是份量始終對一個男仕來說有點不夠吃,大家不妨試一下加底吧!PS.需加一服務費
PS.需加一服務費
2012-01-25
2012-01-29 6 浏览
約了友人睇梁漢文演唱會,睇之前便早一點到尖沙咀看看食什麼好。之前上OPENRICE睇過呢間拉面鋪幾多好評,便打算試試啦。約6:15去到,等了25分鐘便安排入位。不太喜歡一有客人全場員工就一起喊日文"歡迎光臨",有點吵耳呢,幸好我們被安排坐最入面的位置,所以整個晚飯都很寧靜,員工也不會因為我們坐最入面而忽略我們。叫了:赤丸--很喜歡濃濃的湯底,不過肉就少了點,只得兩塊,不太夠喉。叉燒角包--好味,包很軟妻香,雖然肉和菜好像很普通,但和醬加在一起便十分美味。千層餃子--正~ 本人是芝士和茄汁怪,很喜歡這種西式煮法。不過缺點是餃子很易爛,要很小心食。燒銀X魚--1般。價錢幾貴。差不多100元,味道和價錢不太值。不過煮得幾滑且沒有冰味。鰻魚天婦羅--不推介。沒有了燒鰻魚那種甜甜濃香的味道,只像吃一塊沒有味道的炸物,還是燒鰻魚才能最配合。不建議各位食這個。辣豆腐鍋--好味道。SIZE 好細,我想入面只有約10塊小豆腐。酸辣的湯加上香滑豆腐再加類似酸菜的伴料,很增食慾。我將D湯和我的赤丸面混在一起,更加好味。

叫了:

2012-01-28
  • 赤丸新味
  • 叉燒角包
  • 千層餃子
2012-01-27 49 浏览
又來一風堂,今次等位的時間明顯縮短,可能因為未到晚飯的黃金時段,加上銅鑼灣已有第二分店,有分流作用,大家不用再蜂擁而至。我們吃了~千層餃子($58):面層的芝士很香,味道很特別。白丸元味($68):拉麵依舊彈牙,湯底不算濃,但仍有豬骨味兼不覺得像添加了味精。辣肉味噌拉麵($78):之前光顧只有三款拉麵可選,今次看到有未吃過的拉麵,當然要一試。拉麵評價同上,但個人還是比較喜歡原汁原味的白丸元味。

我們吃了~
千層餃子($58):面層的芝士很香,味道很特別。
千層餃子
白丸元味
辣肉味噌拉麵
2011-12-27
白丸元味
辣肉味噌拉麵
千層餃子
2012-01-26 9 浏览
新年食中餐食到見到飯都想嘔. 一有機會出街即刻食日本野. 雖然要等位, 但好在舖頭隔離好多野睇, 一路shopping一路等都ok. 其實個多月前lunch黎食過一次, 當時餐牌上選擇很少. 點知前日黎到選擇多左好多! (定上次有人羅漏左個餐牌過我) Anyway, encore得當然覺得ok先再黎. 坐得舒服+好乾淨+裝修靚. 上次試左白丸元味, 覺得湯底雖然唔夠香, 但好在一d都唔油同食完唔會好口渴. 麵幼軟硬適中 (麵質其實似陽春麵多過似日式拉麵). 今次試赤丸新味($68), 佢的麵依然係好正, 但紅色辣醬的辣味蓋過左湯底的味. 今次的肉比較多肥膏, 好在配菜都算多. 如果有半隻溏心蛋就更正…另外試左芥末蟹肉牛油果怑脆餅($68). 芥末牛油果+脆餅的味幾特別, 芥末份量比想像中易入口. 但唔鍾意整體的醬太多, 加上個人其實唔太牛油果浸味, 所以對我黎講, 呢碟野同我碗麵一樣價錢好貴... 總結: 唔覺呢度貴過出面幾多, 因為印象中日本拉麵都係呢個價 XD. 尖咀呢頭好似冇其他好的拉麵舖, 所以會繼續encore…好可惜仲未有緣食過豚王同魂, 冇得比較…不過男士黎食要預左一碗未

總結: 唔覺呢度貴過出面幾多, 因為印象中日本拉麵都係呢個價 XD. 尖咀呢頭好似冇其他好的拉麵舖, 所以會繼續encore…好可惜仲未有緣食過豚王同魂, 冇得比較…不過男士黎食要預左一碗未必飽, 呢度碗麵偏細.
2012-01-20 57 浏览
近排一鼓拉麵風殺到來, 在openrice 看到很多間都新開就位居榜首. 但我可一間也沒試過. 今次有朋友回港, 選了一風堂來一試拉麵熱.才12時已經有不少人在等位了. 我們等了20min 就有位. 坐位舒服, 但這裡的格局似乎不適合多過4人來食.我們點了一赤丸一白丸, 叉燒包, 餃子. 是日本侍應替我們落單, 他覆單時會用唔鹹唔淡的廣東話覆, 看來他應該只懂食物的廣東話, 讀"餃子"還feel 到有點日本味道.我點了赤丸, 紅紅的. 好像很多油. 食落也不是, 可以接受吧. 湯底香而頗濃. 我還是比較喜歡白丸, 試過一口覺得比較清一點.拉麵沒有給我們挑硬度. 可能已適應港人口味吧. 我也覺得硬度ok, 我沒去過日本不知什麼叫"正宗"了.沒有加蛋, 雖然是精髓, 但$10一隻... 落唔到手...之後點了招牌叉燒包, 包熱而且非常軟熟, 叉燒夠淋, 汁又夠濃, 普普通通一個包夾片叉燒都可以如此好味! , 只是有沙律醬這個配搭又是有點奇怪.叫了份餃子, 煎得並不油, 小小的餃子, 皮薄, 但咸不多, 食落不會油淋淋, 也可算是佳作.可以再encore, 但要排隊就....... 諗過先.

想起魔術師 Albert 的紅白
叉燒包!
餃子

, 只是有沙律醬這個配搭又是有點奇怪.

可以再encore, 但要排隊就....... 諗過先.
2011-09-24
想起魔術師 Albert 的紅白
叉燒包!
餃子
  • 叉燒角包
2012-01-19 66 浏览
一直聽到身邊友人提起這個名字 , 誇得天上有地下無。所以一直好奇「一風堂」這名字有多響。上了開飯看看 , 笑臉遍地 , 便一個人去一探究竟。由於是一個人的關係 , 在七點也不用等位便可入座( 一個人吃飯的好處 莆上座 , 便聽到源源不絕的「歡迎光臨」 , 侍應像山谷回音邊重覆響應門口的第一聲歡迎光臨 , 很是嘈吵 , 若是想盈造日本巷店的氣氛則大可不必了 , 香港人不吃這套。看了看餐牌便點了一碗赤丸 , 一份餃子 , 都是滿獲好評之選。上菜時間很快 , 不會因點單多而慢上菜。先來了赤丸 , 點的是正常面質 , 我多點了溫泉蛋。喝了一口湯頭 , 滿滿的豬骨油脂味溢入口中 , 的確是不錯的豬骨湯 , 各種配料也處理得不錯 , 再吃一口面 , 卻沒預期中的驚喜。不知是否迎合香港人口味 , 正常面質好像過於軟 , 沒有彈牙的口感 , 而且拉麵本身味道流於一般 , 沒有蛋香味 , 但仍可靠湯底補回。溫泉蛋生熟拿捏得不錯 , 若可以放上小許調味則是更佳。之後來了餃子。附上調味醋。本人是餃子狂 , 所以對餃子挺期待的 , 上菜時鐵板仍沙沙作響 , 吃一口餃子 , 肉餡做的不錯 , 調味也到家 , 就

上菜時間很快 , 不會因點單多而慢上菜。
先來了赤丸 , 點的是正常面質 , 我多點了溫泉蛋。
赤丸拉麵

之後來了餃子。附上調味醋。
本人是餃子狂 , 所以對餃子挺期待的 , 上菜時鐵板仍沙沙作響 , 吃一口餃子 , 肉餡做的不錯 , 調味也到家 , 就是餃子皮令人失望 , 過於軟 , 而且和旁邊的餃子貼了一起 , 不易分開 , 且餃子皮一夾便破 , 一點彈性也沒有。作為煎餃也不夠香脆 , 到喉不到肺的。有點失望。服務很好 , 侍應會適時滿上水杯。

總結而言 , 以這個價錢而言 , 質素還是可以的。只是坊間的炒作和報導似乎有誇大之嫌 , 使筆者期望過高方有失望的反差。就筆者個人而言 , 沒有感覺到食評中所說的完美 , 在食物的一些細節上可多花心思 , 才對得起那店外長長的人龍。
2012-01-18
2012-01-16 10 浏览
星期六中午見無乜人等位,於是決心一試.在等位期間見到有一團內地遊客經過,個導遊同啲客人說這是一間日本有名的拉麵店,如果大家稍後有時間,可以一試.不其然想起自己去旅行時也有相同的情景.叫了一個赤丸新味和一個KASANE雞湯,要軟麵,個赤丸新味上枱時,有一堆辣醬在中央,以我不吃得太辣的人,第一時間將它"不"走,湯底很野味,豚肉有三片,算厚,肥瘦不均,但尚算一碗美味的日本拉麵.至於個雞湯麵,有兩大塊日本叉燒同一隻温泉蛋,雞湯夠味得來不太咸,非常好味.一風堂叉燒角包--包不硬,夠軟,叉燒亦很美味,雖然加了沙拉醬和生菜,但食落卻不會搶了叉燒的味道.一風堂風神雷神--叫了甜味,這個炸雞非常好味,個皮卜卜脆,又甜甜地,可以說是食過的最好味的炸雞.

2012-01-14
2012-01-04 5 浏览
下午2點到都仲有唔了人係度等緊,等了30分鐘左右終於可以入座了。店內的座位都算唔小,有些座位會比較密。我點了赤丸+叉燒角包, 另外加了一隻半熟蛋。先講叉燒角包,無什麼特別好食,個包唔夠鬆軟,那些叉燒也是普普通通。那赤丸拉麵的湯幾濃郁,與辣汁配合是不錯的一個組合。拉麵的硬度我選了普通。講真這拉麵的質素比我在日本食的拉麵仲差好遠,拉麵欠缺彈牙的感覺。這只能說不過不失,唔可以叫做好。拉麵入面的叉燒也太硬了,實屬一般。另加的半熟蛋是唯一一樣可讚的食物,半熟蛋煮得岩岩好,一咬入面蛋汁慢慢流出來。大家一定要叫半熟蛋啊。如果未試過一風堂的朋友,可以一試的。但我應該未必再一次去光顧了。下一次我會試下其他較為細的拉麵店(魂)。

2011-12-31 9 浏览
女友點咗碗赤丸,湯底一流。我就點咗碗辣肉味噌, not bad, 由於近年不喜歡太重口味,覺得咸咗D! 但係都好好食,拉麵正,所以我再追加,點咗炸雞塊,有D硬,味都唔差,同啤酒好夾!我係非常憎排隊的,但呢次都可接受。最後要讚服務一流,尤奇見到個類似個高級少少嘅姐姐請一個小朋友食甜品,有人情味
  • 赤丸,餃子
2011-12-30 63 浏览
身邊朋友極力推介"一風堂",而咁岩三眼仔先生又係拉麵狂人,今日佢生日,咁一於同佢食拉麵慶祝!!!大約7:15PM 到咗門口攞飛等位。(嘩!!! 已經有成百幾個NUMBER 喺前面等緊呀!!! )唔......食好野係要付出代價架!!! 好!我地等!!!! 等咗大約一個鍾,終於到我地喇!!! (值得一讚嘅係門口嘅侍應個個都好有禮貌,好親切。)食拉麵緊係要食豬骨湯底啦,所以決定食"赤丸"!! 湯底勁濃,好味~ 不過個人認為油咗少少!!!三眼仔先生叫咗個"雞湯豚肉拉麵"勁濃嘅雞湯,超正!! 最重要係唔油膩!!*** 好驚喜呢度係同日本一樣,只要個碗仲有湯剩,佢地都可以為你加麵架!! ***因為得2個人食,食得唔多,所以淨係叫多咗個"千層餃子"嚟送麵。唔知係唔係個麵油膩咗啲,所以呢個餃子酸酸地又幾好食!!總之一句講晒:驚喜之作!!!

食拉麵緊係要食豬骨湯底啦,所以決定食"赤丸"!!
"赤丸"
湯底勁濃,好味~ 不過個人認為油咗少少!!!

三眼仔先生叫咗個"雞湯豚肉拉麵"
雞湯豚肉拉麵
勁濃嘅雞湯,超正!! 最重要係唔油膩!!

"千層餃子"
唔知係唔係個麵油膩咗啲,所以呢個餃子酸酸地又幾好食!!

總之一句講晒:驚喜之作!!!
庆祝纪念
生日
"赤丸"
雞湯豚肉拉麵
"千層餃子"
2011-12-28 10 浏览
適逢星期一放假, 特意前來試試這長期排隊的拉麵店 閒日下午2時半都要攞飛等位 好彩都係等5張飛十分鐘左右就有位啦 !一入門口d員工都會一齊叫,感覺佢地好有team spirit !之前做左功課嘅關係, 其實心中已有目標食甚麼 : (1) 赤丸新味 (2) 叉燒角包 (3) 溏心蛋 先講拉麵 - 赤丸新味, 落order嘅時間會問你d面要硬or普通, 我要左普通食拉麵要飲埋d湯先表達到俾師傅知佢嘅拉麵係掂嘅 ! 個湯係唔錯, 唔會太"傑"而且夠晒味 可惜我飲左一半已經飽左, 我仲要食其他野ga ma 只能放棄...叉燒角包 - 叉燒香脆夠晒味, 最讚係軟綿綿嘅包, 好夾 我最鍾意這個 溏心蛋 - 有水準, 一咬開見到d蛋黃汁流出來 又係一個必叫 I am quite sure I will come again to try other food !!!
適逢星期一放假, 特意前來試試這長期排隊的拉麵店

閒日下午2時半都要攞飛等位
好彩都係等5張飛十分鐘左右就有位啦 !

可惜我飲左一半已經飽左, 我仲要食其他野ga ma
只能放棄...

叉燒角包 - 叉燒香脆夠晒味, 最讚係軟綿綿嘅包, 好夾
我最鍾意這個

溏心蛋 - 有水準, 一咬開見到d蛋黃汁流出來
又係一個必叫

2011-12-19
  • 一風堂叉燒角包
今天在尖沙咀區開會,11:30am開完會後要食午飯,馬上想起「一風堂」,於是走去排隊。幸好只有兩個人排隊,一會兒,已有十多人在我的後面排隊。店舖開門後,我便被安排坐在吧枱。環境:舒適寬敝,可能坐吧枱的關係,面向日籍廚師,又聽到店員一同以日語叫「歡迎光臨」,那一刻彷彿身處東京街頭食拉麵。但店員不斷重複叫「歡迎光臨」,我開始覺得很嘈吵了,我真的想安安靜靜地食拉麵,為什麼不只安排門口的侍應生叫呢?食物:麵條彈牙,豬骨湯底濃郁,最正的半熟蛋,有漏油的感覺!叉燒角包外形獨特,麵包香滑,唯叉燒沒有什麼特別!服務:不需要叫也會自動自覺添茶,值得嘉許!價錢 :約100元,以午飯來說都算貴了。

服務:不需要叫也會自動自覺添茶,值得嘉許!

價錢 :約100元,以午飯來說都算貴了。
2011-08-02
2011-12-19 4 浏览
邊個話有左銅鑼灣分店就容易D有位架?anyway,都係行街行到唔記得左時間,撞正放工兼且星期五0既peak time,都總算等得唔太長時間啦皆因攞左籌都係繼續過海港城行嘛預0岩差唔多時間,再等幾分鐘就入得去,入到去,令我同朋友嘩然!!!!點解要咁多人一齊嗌,我明白咁樣好似可以顯示食店員工0既士氣高昂同團隊精神,之但係,想安安靜靜,或者應該話冇咁似酒樓大排檔咁嘈吵0既環境下食野都未為過吧??其實,我唔知店員一齊嗌0個句係咩意思,我只係為左食,就係咁簡單。事實上,呢度服務唔錯,店員好友善,第一個serve我地0既係日本人,親切です~我一早已經諗定左要食豬骨雞湯拉麵,最期待係個溫泉蛋0既呢~朋友叫0既都係一樣,仲要叫埋個叉燒角包,好鍾意呢種包0既皮﹙真係討厭……唔想俾人諗埋一邊﹚可能日本人解讀錯左我地0既order,只係黎左一碗麵咋!我地梗係拿拿林order多一次啦!先黎0既就係呢碗囉~雖然有好多我唔鍾意食0既蔥粒,但係個湯真係好鬼濃郁呀!差唔多飲哂架我當然,為免隻溫泉蛋受浸太長時間會軟化,我趕緊撈起慢慢細嚐,woo好滑溜呢,d蛋黃一咬之下傾瀉出黎,那種金黃,引人垂涎三尺喔!!!!!拿穩匙更
皆因攞左籌都係繼續過海港城行嘛

好滑溜呢,d蛋黃一咬之下傾瀉出黎,那種金黃,引人垂涎三尺喔!!!!!拿穩匙更,為怕漏失一點一滴溫泉蛋0既精華
你地睇下
令人垂涎0既溫泉蛋
叉燒嘛,食唔出有幾特別,總算係咬落唔碎唔韌唔帶渣,比好多食店好架喇~而個麵,我覺得幾爽口,最緊要係絕對唔會黐埋一pat,一條一條好分明,我覺得唔錯

個角包,呢個呀
都係0個句,食唔出有幾特別,不過幾欣賞佢唔油膩,都有d驚會配d唔知咩咩醬汁破壞左個包白白0既簡單清新外型,下次會試另一d野。

最後想讚讚呢度添茶0既效率幾高,唔駛浪費口水催,係好服務之一

Anyway,希望下次去食0既時候唔會再係咁嘈就好了
2011-12-09
庆祝纪念
生日
令人垂涎0既溫泉蛋
2011-12-18 11 浏览
我很喜歡正宗日本豬骨湯拉麵,聽聞一風堂的拉麵不錦,就專承去試下,好彩只係等左一陣,叫了一碗白丸和辣肉味噌,湯頭很濃得好味,半熟蛋亦是必點的,非常好食,再叫了個炸牛蒡,這個非常香脆,辣豆腐鍋味道都很好,豆腐好滑,是有一點辣,還有他們的餃子也必點的,餃子皮薄如透明,好好食,服務員態度很好,環境坐得很舒適!值得再食呀!讚!
2011-12-17
用餐优惠
其他
  • 白元拉麵
2011-12-13 11 浏览
光臨之時, 正值此店人氣火旺之時, 下午二時到達, 需輪侯一百多張籌......八十分中過後......終於可以入坐後畢餐牌, 先來一個赤丸 和 白丸 再加兩隻溏心蛋白丸先來, 果然豬骨味十分濃郁, 入口有黏口的感覺, 但又不會覺得油膩, 叉燒十分香口, 肉味濃郁.麵質幼細, 但充滿蛋香, 和湯底十分匹配赤丸加入了蒜和味噌, 又有另一番的味道, 比白丸吃起來跟能刺激食慾另一眼前一亮是按下來的溏心蛋, 用木盒盛著, 賣相已經一流, 咬開白滑的蛋白, 發覺除了流心外, 蛋黃味道確實一絕吃畢之後, 決定再來一個叉燒角包, 煎餃子 和 辣肉味噌拉麵叉燒角包味道不錯, 叉燒香脆, 油分足充, 加上軟綿綿的包, 吃得滿足煎餃子弄得香口, 故很快也被消滅了最後來的 是辣肉味噌拉麵可能是已吃罷早前兩款拉麵, 嗜過辣肉味噌拉麵後, 發覺味道不太可口, 應該說是辣肉味太強蓋過了湯底原先的味道總括言而, 此店是值得再去的, 但應該要避開繁忙時間 而免等候時間過長.

八十分中過後......終於可以入坐

後畢餐牌, 先來一個赤丸 和 白丸 再加兩隻溏心蛋

麵質幼細, 但充滿蛋香, 和湯底十分匹配

煎餃子弄得香口, 故很快也被消滅了
最後來的 是辣肉味噌拉麵

• 一風堂叉燒角包