網上吹墟要等两個鐘, 中午時份一點鐘只得五, 六個人等, 等了五分鐘後入席. (吹水)店員解釋白丸和赤丸分別, 白丸是純豬骨湯底, 赤丸是豬骨湯底加黑蒜醬油再加少少辣, 聽起來比白丸吸引和惹味.最後點了赤丸.麵來了, 很大碗和碗很熱, 嚐了一口湯, 個碗比湯熱, 但也眞的像有阿媽煲豬骨湯的豬骨味, 慢慢口裡開始渗着陣陣味精咸味(=出前一丁黑蒜麻油味), 又話用很多豬骨煲既湯底, 最後又係加味精.個辣醬要另上因為是魚蛋檔的辣豆板醬水準個麵的質地, 其實是一般般, 普通水準, 但是份量只適合減緊肥既女仔進食.總結: 名不符實, 吹墟成份太多
百丸

個辣醬要另上因為是魚蛋檔的辣豆板醬水準

總結: 名不符實, 吹墟成份太多
2012-06-15
2012-06-04 39 浏览
好多朋友都話好好食,所以專程出去食,見到超多人排隊都照等入到去招呼唔錯上菜時間都 OK 快,不需 10 分鐘已經有麵送上不過當食第一口時就覺得不值呢個價錢和等這麼久跟日本拉麵店比仍差一大段距離1. 湯不夠濃2. 麵的份量也少3. 差燒也淡而無味可能是我的期望過高吧
好多朋友都話好好食,所以專程出去食,見到超多人排隊都照等

入到去招呼唔錯

3. 差燒也淡而無味

可能是我的期望過高吧
2012-06-03
2012-06-04 5 浏览
等位聽講系必須嘅……入到去即落ORDER叫左赤丸同白丸兩碗,五分鐘之後就有得食了赤丸個湯夠濃厚,厚到有些許膩,配細幼面一般,豚肉夠爛,肥瘦唔夠平均,口感一般,但辣味唔錯,系我心水嘅果種辣而不熱白丸唔系我食,但系距食到一半就加面,應該味道都OK趕時間無食其他,下次得閒去中環果間試下
等位聽講系必須嘅……
白丸唔系我食,但系距食到一半就加面,應該味道都OK
趕時間無食其他,下次得閒去中環果間試下
2012-06-02
2012-05-30 8 浏览
有時候,我真的不明白香港人的口味,香港人的瘋狂. 很多時候,在新聞又好,朋友口中得知也好,我都不能理解香港人能夠為了一間餐廳,一種食物而甘願苦苦的排兩個鐘頭隊. 當然,這是別人的選擇,我並沒有干預的能力.但兩個鐘頭的時間,真的值得嗎? 我發現香港人有一種特別的性格-就是貪新鮮,別人試了但你未試,不就沒有話題可談了嘛? 相反,我不喜歡排隊,不喜歡等候.對我來說嘛,我寧可比別人遲一步去充份地享受那種美好.(當然,學業與工作是另一回事啦)承接上文,我之所以有此番見解是源於我兩天前到訪位於尖沙咀的一風堂 Ippudo HK的覺悟. 還記得大約一年前曾經過這間一風堂,心血來潮想試一下究竟傳說中的一風堂排隊要多久..誰知接過籌後才驚覺要等足個半小時,這才急忙地離開.一年後的星期一下午三時許,我再次回到這個難以置信的地方.更為驚訝的是,一年後的今天只有小貓三四隻.論食物,真的沒有大家贊的有多好,亦沒有所謂的傳說拉麵.很普通,很細小的拉麵.很普通,很簡單的叉燒角包.普通的食材,但偏貴的價錢. 論服務,少人的鐘數沒有令員工的態度變得更為體貼,反而變得非常的敷衍.是因為累了嗎? 不知道是否一年後的水準變差
有時候,我真的不明白香港人的口味,香港人的瘋狂.

不知道是否一年後的水準變差了(聽聞中環的分店最好)

但說真的,排兩個鐘隊真的不值得.再次回來更不值得.
2012-05-28
2012-05-22 94 浏览
還記得這店開張第一個禮拜,門口堆滿人的情況… 今天見等候的人不多,終於決定排隊試一下這期待已久的拉麵店。輪候用的電子提示系統不錯,會提前幾個號碼打給你,提你於十分鐘內回到餐廳。叫了赤丸新味加溫泉蛋,叉燒角包和沖繩冬甩伴雲呢拿雪糕 赤丸新味不是太辣,初初吃得還覺不錯,紅味噌跟湯底蠻配的…但多吃兩口就發現湯底除了那個香辣比較特別之外,就沒有其他驚喜了"論濃厚度,豚王和鳥華絕對做得比較好。用的是幼身麵條,算不過不失吧 (個人比較喜歡粗身的拉麵)叉燒還不錯,半肥瘦的,我這個怕吃肥肉的也把它全吃掉了。叉燒角包用了北京填鴨那種皮來包著一塊厚叉燒,配上生菜和沙律醬,比較少見,頗有心思的一道菜。這個溫泉蛋跟我想像的很不一樣 從沒在拉麵店吃過這樣的蛋…它不是熱而是冰的,滑滑的口感,不錯耶!冬甩算炸得不錯,不會太油,脆脆的用來伴雲呢拿雪糕剛好。但以如果分開評論的話,兩者也不算特出,作為價錢$3x的甜品,算合格的了。餐廳的服務是不錯,有日本集團的質素,環境也算舒服,不會因人多而太擠迫。香港拉麵店來說,一風堂整體是合格的,但如果要我再排隊來吃就不太可能了…對它期望太高,實際上雷聲大雨點小" 只能說它是間日本的
還記得這店開張第一個禮拜,門口堆滿人的情況…
今天見等候的人不多,終於決定排隊試一下這期待已久的拉麵店。

叫了赤丸新味加溫泉蛋叉燒角包沖繩冬甩伴雲呢拿雪糕
赤丸新味
赤丸新味不是太辣,初初吃得還覺不錯,紅味噌跟湯底蠻配的…
論濃厚度,豚王和鳥華絕對做得比較好。

用的是幼身麵條,算不過不失吧 (個人比較喜歡粗身的拉麵)
叉燒還不錯,半肥瘦的,我這個怕吃肥肉的也把它全吃掉了。

溫泉蛋
這個溫泉蛋跟我想像的很不一樣

沖繩冬甩伴雲呢拿雪糕
冬甩算炸得不錯,不會太油,脆脆的用來伴雲呢拿雪糕剛好。

對它期望太高,實際上雷聲大雨點小"
只能說它是間日本的集團式拉麵店,一試無妨。
2012-05-22
溫泉蛋
2012-05-20 16 浏览
白丸.......正白丸湯底雖然無豚王咁濃,但不失為好湯底,比隱世嘅出色好多.叉燒角包...正小妹本身唔食肥肉,但此包夾住一件半肥瘦豬肉,無辦法,一心到店朝聖,無理由呂叫咗唔食,誰不知,食落完全無肥膩感覺,仲好好食....一個字...正.
白丸.......正
白丸湯底雖然無豚王咁濃,但不失為好湯底,比隱世嘅出色好多.
白丸......正
叉燒角包...正
题外话/补充资料: 12:00前去少D人排隊.
2012-05-19
白丸......正
  • 一風堂叉燒角包
  • 白丸元味拉麵
2012-05-16 27 浏览
吃一風堂,我是先去銅鑼灣的分店。這次的第一次到訪尖沙嘴的。讓我大爲驚訝。因爲餐牌内容不同,而且質素遠高於銅鑼灣的。可能是第一號店的關係吧。首先原來餐牌内的拉麵款式不同。尖沙嘴的拉麵排陣和日本的很相似,反而銅鑼灣的是很不同。餐牌給了我驚喜,先來一個白丸。賣相非常對辦!跟在日本吃的差不多一模一樣。喝一口湯,豬骨味濃郁,甜味迅速在口腔擴張,越喝越有味道,沒有喝多幾口便悶的感覺。麵更是非常出色,正宗博多細麵,夠幼身,易入口,有嚼勁,爽口。麵的粗幼,看可能不能說出分別,吃起來便立刻知道。那種感覺正正就是在日本吃的感覺!非常正宗!再來一個赤丸,湯底細麵同樣出色,辣味令拉麵更加惹味,辣得恰到好處!非常滿足的一個午餐!因爲終於找到一時很滿意的拉麵店!一定要再回來!不過只限尖沙嘴店!
吃一風堂,我是先去銅鑼灣的分店。

這次的第一次到訪尖沙嘴的。讓我大爲驚訝。

餐牌。
餐牌給了我驚喜,先來一個白丸。
白丸-非常出色!
賣相非常對辦!跟在日本吃的差不多一模一樣。

麵無得頂!
赤丸

2012-05-12
白丸-非常出色!
餐牌。
麵無得頂!
赤丸
  • 白丸元味
2012-05-14 6 浏览
第一次幫襯一風堂,之前聽朋友說這店在日本很出名,食物味道很好等等,但品嚐過後,只覺味道不錯,但又不至於有很大驚喜。我們兩個人去,大概一點鐘,只剩一字排開長枱,侍應問我地介唔介意,當然唔介意,最緊要唔駛等~我點了一風堂雞湯豬骨,味道不錯。每次食拉麵都會飲湯底,這個湯底不太油,鹹淡亦適中。朋友點了白丸元味,是特幼麵條,朋友說味道略淡,而且他喜歡吃粗而彎曲的拉麵,這次初嚐特幼拉麵,感覺不太像拉麵。拉麵份量不多,男仔未必飽肚,但HK$68 - HK$78一碗,好像是貴了一點~~

2012-05-06
2012-05-13 77 浏览
終於可以去拜會一下呢間高食評既拉麵店, 但失望而回.....如要等一小時換來此質素, 跟本不值得.....麵質一般, 湯味道濃烈, 喜歡濃味的不錯選擇這個冇特別炸物一堆, 不吃也罷 唯一推介.....讚辣辣地, 冇乜特別
麵質一般, 湯味道濃烈, 喜歡濃味的不錯選擇
白丸
這個冇特別
雞湯豚肉拉麵
炸物一堆, 不吃也罷
牛蒡薄脆
唯一推介.....讚
叉燒角包
辣辣地, 冇乜特別
爆裂豆腐
2012-05-05
叉燒角包
2012-05-11 19 浏览
無時間影相排隊時間非常長,和女友攞2人飛,結果40個號碼等左差不多1個鐘頭!當我地等完之後入去點菜門面裝修都幾好服務態度都幾好但系一上菜份量少到我3個鐘頭後餓到有少少胃痛,(想去食宵夜),價錢不是特別貴,不過性價比就很低啦赤丸的湯味很濃郁,果然是招牌吖!面條都相對彈牙,可惜分量偏少,油略多,初時食都覺得幾好味,吃到後面覺得有點油膩,總的來說還是不錯的第二道菜是祭典飯,第三道菜是牛蒡薄餅,沒有什麼可圈可點的地方,普普通通,實在不值得我和女友等了60分鐘~
無時間影相
一上菜
2012-05-11
  • 赤丸新味
2012-05-10 5 浏览
果然,人怕出名豬怕肥一出左名,就多人挑剔一樣要左赤丸,湯底熱辣辣,麵質有嚼勁先60幾蚊70幾一個拉麵仲要係尖沙咀依種味道加環境,我覺得係一個好好既食堂........我會再keep住幫襯........(分店愈開愈多,無需要等咁耐位,感覺好好多)
果然,人怕出名豬怕肥
一出左名,就多人挑剔
一樣要左赤丸,湯底熱辣辣,麵質有嚼勁
先60幾蚊70幾一個拉麵
仲要係尖沙咀
依種味道加環境,我覺得係一個好好既食堂........

我會再keep住幫襯........
(分店愈開愈多,無需要等咁耐位,感覺好好多)

2012-04-30
2012-05-10 7 浏览
今日好想食拉面,同朋友行完街去0左呢間試下。白丸-望落去幾油,但0岩我wor,不嬲覺得好味同健康好難並儲,太刻意去油反而錯過好多好0野。 面身係我中意0既幼身面。其實成日聽日講咩掛湯個d,都唔係咁明。不過自己覺得幼身面係會索多d湯。 美中不足係唔夠熱。朋友叫赤丸,佢就接受唔到太油。本身睇完openrice d 評語,覺得好似一般。但食完之後又覺得唔錯,可以encore。
今日好想食拉面,同朋友行完街去0左呢間試下。

美中不足係唔夠熱。

朋友叫赤丸,佢就接受唔到太油。

本身睇完openrice d 評語,覺得好似一般。
但食完之後又覺得唔錯,可以encore。
2012-05-08
2012-05-09 4 浏览
近來香港拉麵大戰越演越烈, 梗係要去潮聖一下啦!晚上8:15去到, 自助拎飛等位...等下等下.. 都等左成40 mins.... 真係腳仔都軟.....入到去~環境有少少昏暗, 坐好左, 睇menu~~一般赤丸,白丸都係68蚊~中等價錢啦我就要左個赤丸, 豬仔就要左個橫濱唔知咩拉麵, 有得揀湯底添!佢要左豬骨湯, 麵就要普通既軟硬度~~仲叫左2個小食, 分別係炸雞同埋餃子!坐左5分鐘, d野就黎了, 打頭陣係我既赤丸!!先飲啖湯, 好香濃豬骨味, 少少辣, 冇搶哂豬骨既地位!個叉燒, 真係不得不讚!!!因為我好怕食到肉類既味道 (所謂既"雞除"同"豬除")但奈何好多時食拉麵既叉燒都帶有呢種味.... 今次一風堂呢個, 竟然一d呢d豬氣味都冇!!叉燒半肥瘦, 一d都唔o鞋!好surprise我!!!! 加分加分呀!!!!!豬仔既橫濱麵都相繼到步!由於我好想食隻蛋, 豬仔唯有讓左俾我XDDD碗麵隔離, 仲有3種調味品, 一個係胡椒,一個係醋,仲有一個..我唔記得左係乜..豬仔既評價係, 湯好有味道, 唔油膩, 叉燒質素都OK!隻蛋就等我黎講啦HAHHA~我覺得淡左D, 佢應該冇搵味醂浸過

近來香港拉麵大戰越演越烈, 梗係要去潮聖一下啦!
晚上8:15去到, 自助拎飛等位...

入到去~環境有少少昏暗,
坐好左, 睇menu~~
一般赤丸,白丸都係68蚊~中等價錢啦
佢要左豬骨湯, 麵就要普通既軟硬度~~
仲叫左2個小食, 分別係炸雞同埋餃子!

坐左5分鐘, d野就黎了, 打頭陣係我既赤丸!!
好味!!
先飲啖湯, 好香濃豬骨味, 少少辣, 冇搶哂豬骨既地位!
個叉燒, 真係不得不讚!!!
因為我好怕食到肉類既味道 (所謂既"雞除"同"豬除")
但奈何好多時食拉麵既叉燒都帶有呢種味....
今次一風堂呢個, 竟然一d呢d豬氣味都冇!!

叉燒半肥瘦, 一d都唔o鞋!
好surprise我!!!! 加分加分呀!!!!!

豬仔既橫濱麵都相繼到步!
由於我好想食隻蛋, 豬仔唯有讓左俾我XDDD

豬仔既評價係, 湯好有味道, 唔油膩, 叉燒質素都OK!
隻蛋就等我黎講啦HAHHA~
我覺得淡左D, 佢應該冇搵味醂浸過..如果有返DD味就更加好!

最後小食都相繼黎齊啦!
炸雞: 好炸!..=.= 佢好似用左D燕麥片上左係雞上面一齊炸, 感覺有D滯口...
餃子: 皮好薄, 不過唔夠脆, 但味道OK!!

整體係滿意的一餐!!!
题外话/补充资料: 食完後, 同豬仔傾下呢間野的評價 豬仔話..無論環境,食品,服務都係中上既水準 的確,樓面人手好夠, 禮貌亦好好 坐唔會好迫夾, bar枱個邊即頭空左添 豬仔話, 佢應該係想控制食物出餐時間, 如果坐滿哂, 入面又唔夠師傅就會影響質素! 我聽完都好認同~~:) 仲有, 佢可以將日本拉麵呢樣咁平民既野做到咁高檔次 真係好厲害! 不過當然啦, 一分錢一分貨, 呢晚盛惠$255.2~~ 真係未試過食拉麵要2百幾蚊呀!!!
2012-05-08
好味!!
  • 赤丸新味
2012-05-09 23 浏览
今次一行9人,點菜的時候很困難,而且吃的時候發現份量很少…芥末蟹肉牛油果伴脆餅感覺很fusion,味道清新,但不覺得有很多蟹肉。牛蒡薄脆覺得牛蒡的比例很小(只有那麼幾支)但因為炸得很香口,所以好吃~拉麵系列,其實客人不能從餐牌上的名字知道它們是什麼,吃著吃著的時候就發現有些有溫泉蛋,有辣,有其他伴醬料…但我覺得拉麵湯底很好,不是很咸的那一種!一風堂祭典飯這個份量我覺得一個人吃也會覺得少…風神雷神雞,$38兩件…但真的炸得很脆很好吃!鐵板燒牛肉粒,$88…旁邊的是洋蔥和薯仔。就是這樣,吃了不是很飽的一頓,但舌頭是挺滿足的!建議來這邊光顧的話要早點來,不然又要等個1,2小時!
今次一行9人,點菜的時候很困難,
而且吃的時候發現份量很少…
芥末蟹肉牛油果伴脆餅
感覺很fusion,味道清新,但不覺得有很多蟹肉。
牛蒡薄脆
覺得牛蒡的比例很小(只有那麼幾支)
但因為炸得很香口,所以好吃~
拉麵系列,其實客人不能從餐牌上的名字知道它們是什麼,
吃著吃著的時候就發現有些有溫泉蛋,有辣,有其他伴醬料…
但我覺得拉麵湯底很好,不是很咸的那一種!
一風堂祭典飯
這個份量我覺得一個人吃也會覺得少…
風神雷神雞,$38兩件…

但真的炸得很脆很好吃!
鐵板燒牛肉粒,$88…
旁邊的是洋蔥和薯仔。

就是這樣,吃了不是很飽的一頓,但舌頭是挺滿足的!
建議來這邊光顧的話要早點來,
不然又要等個1,2小時!

2012-05-06
庆祝纪念
生日
  • 風神雷神炸雞,芥末蟹肉牛油果伴脆餅
OK!
2012-05-01 14 浏览
今日同事LAST DAY祝佢前程錦繡去左呢間排隊野,去到係唔洗排既,真係好,仲要有卡位其實唔記得個麵係咩名,好似得呢個連蛋,其他要加錢.個湯好咸,我未食過日本的,但聽講日本所有拉麵D湯都好咸唔知同個濃字扯唔扯上關係.不過都算好味既,呢個好似係雞湯.個蛋流心,正!麵就簡左硬,食落真係硬,O岩哂我心水!仲要加底,呢碗野夠我食既咩-O-加底個麵好似加左D麻油,正另叫左個包,唔記得咩名,入面有塊同拉麵上一樣的肉,有1塊菜同小小沙律醫,麻麻地呢個,可以不試如果唔洗排隊,都想試下第2個麵
今日同事LAST DAY
祝佢前程錦繡

去左呢間排隊野,去到係唔洗排既,真係好,仲要有卡位

如果唔洗排隊,都想試下第2個麵
2012-02-02