2008-03-17 7 浏览
首先感謝小美小姐的光臨以及寶貴的意見,對於文中提及的那位同事,令貴客不快,我們十分抱歉。我們在顧客服務方面有所不足,以後定必加以改善。而文中提及的那位同事我們會加以督促及處分。期望您再次的光臨,享受我們一流的食物與服務。謝謝!
首先感謝小美小姐的光臨以及寶貴的意見,對於文中提及的

那位同事,令貴客不快,我們十分抱歉。我們在顧客服務方

面有所不足,以後定必加以改善。而文中提及的那位同事

2008-03-16 11 浏览
食左壽司定食. 80蚊有壽司有烏冬. 壽司新鮮, 雜菜烏冬夠清新.餐飲點左熱咖啡. 竟然係原壺mocha pot上. 非常香濃. 有驚喜!!
2008-03-15 13 浏览
約了友人晚飯又沒有IDEAS,朋友突然想起"一門"便去試試WALK IN..可惜最後一張indoor檯都被我們前面的一對情侶先行了一步,以為要轉場再覓食,幸好侍應非常識做,話只有outdoor,但有人會吸煙問我們會不會介意,我們雖然不吸煙,但有位當然不介意啦。點了蟹肉玉子,羊鞍,芝士雞肉及帶子串燒,還有喬麥麵....其他都忘記了各方面都很好,串燒好吃,蟹肉玉子也非常香滑。環境也很好,outdoor比較通風,因室內有油煙味,未必人人喜歡呢。一星期吃了兩次一門,感覺都很滿足

一星期吃了兩次一門,感覺都很滿足
2008-03-15 6 浏览
替友人補祝生日,選了這裡。因為我想不到去那兒吃飯,而且很久也沒有來過,所以便選了這裡。沒有訂位,等了一會兒,侍應問坐bar檯有沒有問題。沒有什麼所謂了。點了最愛的蟹肉玉子,還保持著昔日的水準,蛋還是那麼嫩滑,甜甜的玉子配上蟹肉,令我每次來到都要來一客。溫泉蛋,一人一個,不錯的,配上日本鼓油及蔥花。京燒銀雪魚,燒得微焦,但覺得味道上略甜,但也給我吃光。三文魚刺身,一般。燒雞肉烏冬,是用來填肚的。雞肉略鞋,但烏冬保持煙韌,湯底略鹹。服務是不錯的,但下次來都是訂位好些。

溫泉蛋,一人一個,不錯的,配上日本鼓油及蔥花。

京燒銀雪魚,燒得微焦,但覺得味道上略甜,但也給我吃光。

三文魚刺身,一般。

服務是不錯的,但下次來都是訂位好些。
2008-03-14 10 浏览
本人和朋友在三月六日及十三日到一門吃晚飯都有同一感受、先講三月六日我和兩位朋友九時左右到一門吃晚飯、坐在上邊檯有位男侍應十分沒禮貌我們問問題他很悔氣說等下@我們只好問其侍應好彩其他侍應都好有禮貌說不好意思請等等我幫你們看看、到我們吃完D碟、他經過的時候他當不見我們只好交給他、他食悔氣接了、我們這晚十分氣憤不過好彩有其好侍應、我們商量過給他一次機會.到了十三日我們又到一門吃晚飯今次我們坐OUTDOOR很不好彩又是這位男侍應、他過了一星期態度都是十分劣叫他換碟都叫了三次令我們感到十分氣憤他應該不適宜做飲食業‧甚麼叫敬業樂業叫他看下劉德華的廣告喇、我們暫時都不會到一門吃晚飯叫他好好返醒下‧他的名牌叫STE!!
2008-03-13 21 浏览
老公說了不只一次要嘗「一門」之味. 今天晚上, 我倆難得比平常早下班, 就跟他一起去. 沒訂座, 幸好還有"Bar檯". 嗜羊的我們, 見到餐牌上有"羊菜”, 一定不會放過. 但是這個京蔥羊肉卻令人失望…羊肉變了羊碎, 又沒有羊味…一點不覺得在吃羊肉…幸好, 燒物實在有水準, 燒雞翼及燒牛舌均不錯, 不會過焦, 或過乾, 只是雞翼略嫌細小了點…帶子燒餅也不俗, 帶著蛋香, 而且很飽肚. 老公認為帶子太細小, 我卻覺得這樣反而更好, 每件均包含一至兩隻帶子.個人最愛是燒茄子. 跟一般燒茄子不同, 上面沒有醬料. 上桌時白白的茄子上加了木魚絲. 吃到蔬菜的新鮮和甜味, 還有點juicy. 吃過幾個濃味的菜色後, 再吃這清新的菜色, 感覺很refresh!可惜店內環境太暗, 加上沒有帶相機, 所以用手機拍的照片不太清楚, 不能令大家看到菜色的真面目.

沒有羊味的京蔥羊肉
燒物有水準
帶子燒餅
2008-03-02 30 浏览
特別的居食屋, 鹽燒牛舌+ 海鮮刺身沙律每次必食!
特別的居食屋, 鹽燒牛舌+ 海鮮刺身沙律每次必食!
2008-02-22 18 浏览
昨天和朋友剄一門吃晚飯十分開心好好味、我們吃了刺身、壽司、厚玉子、牛舌、羊扒、甲胸、帶子、汁燒牛肉、東洋卷、辣味大蝦沙律、蚧肉炒飯很美味、不過要等很久因為太多人了但我們不介意等、好彩我們夜D才到因為早段他們有時間要交檯所以我們會選擇夜少少才到就不要趕交檯、食得開心D‧不過要等不是問題只是服務、、、、、、、那位高瘦瘦待應服務真是聞名不如見面、服務太差、又沒有禮貌問他食物怎樣他很悔氣好似我欠他一樣、他有沒有看食評還對客人沒禮貌、不尊重客人也是不尊重自己的職位、叫他好好檢討下‧好彩其他服務員十有禮貌可以令人舒服點我們也會繼續到一門吃晚飯的o
昨天和朋友剄一門吃晚飯十分開心好好味、我們吃了刺身壽司、厚玉子、牛舌、羊扒、甲胸、帶子、汁燒牛肉、東洋卷、辣味大蝦沙律、蚧肉炒飯很美味、不過要等很久因為太多人了但我們不介意等、好彩我們夜D才到因為早段他們有時間要交檯所以我們會選擇夜少少才到就不要趕交檯、食得開心D‧不過要等不是問題只是服務、、、、、、、那位高瘦瘦待應服務真是聞名不如見面、服務太差、又沒有禮貌問他食物怎樣他很悔氣好似我欠他一樣、他有沒有看食評還對客人沒禮貌、不尊重客人也是不尊重自己的職位、叫他好好檢討下‧好彩其他服務員十有禮貌可以令人舒服點我們也會繼續到一門吃晚飯的o
2008-02-21 8 浏览
上期日同老公第一次來吃晚飯,叫了以下多款食物:1. 軟殼蟹沙律─軟殼蟹好脆好好味,一定要試。2. 蟹肉玉子─蛋沒想像中滑,可能期望過高,有點失望。3. 雜錦?身五件─分兩種價錢,我地叫最貴果五款試,不過除了甜蝦好食之外,其餘只一般,如拖羅入口有點渣,所以只能說新鮮但不算最好。4. 京燒銀雪魚─幾好味,醬汁及伴碟的雜菌都好惹味。5. 燒羊扖 ─好香、多肉汁,就算係四十大元一塊都要試。6. 串燒─只了兩款,芝士肉好新鮮,雖然店員話會有點膩,但愛吃芝士的我又覺得幾好食喎!三文魚就OK啦!但現場就有很多人叫燒翼,下次要試下先。7. 飲品─陳年柑桔蜜(熱)感覺滋潤,西柚燒酒梳打則沒有了網友講的西柚和榨汁器,不好玩。8. 甜品─多數人會叫芒汁豆乳凍,我也要了一客,豆乳真的很滑,但原來合桃茶(露)湯圓才是最好味,好有合桃香,湯圓細細粒又有餡,好食過「滿記」好多!之前都有點擔心服務問題,不過又比想像中好喎!可能有批評就有進步啦!總之環境算好,食物也算好吃,但一定要訂位和不要坐近燒串燒的油煙位置。
上期日同老公第一次來吃晚飯,叫了以下多款食物:
1. 軟殼蟹沙律─軟殼蟹好脆好好味,一定要試。
2. 蟹肉玉子─蛋沒想像中滑,可能期望過高,有點失望。
4. 京燒銀雪魚─幾好味,醬汁及伴碟的雜菌都好惹味。
5. 燒羊扖 ─好香、多肉汁,就算係四十大元一塊都要試。
2008-02-20 8 浏览
同幾個舊同學gathering, 朋友見openrice有咁多好評, 就試下啦, 點知...叫左牛舌, 10件sushi, xx玉子卷, 帶子薄餅, 石頭飯, 東洋卷etc... 無一樣特別好食, 係個東洋卷同牛舌叫做好少少(但都唔算超好食). 個石頭飯就連吉之島個foodcourt都好食過佢. 個帶子薄餅d帶子又少又細, 每隻帶子個size係手指尾既拍甲咁細.基本上今次既結論係: 我唔會再去, 亦會介紹朋友唔好去.

基本上今次既結論係: 我唔會再去, 亦會介紹朋友唔好去.

2008-02-15 28 浏览
尋晚同男朋友去左一門食晚飯叫佢咁多笑臉, 都好有期待可能正因為咁, 反而覺得冇乜驚喜食物質素屬於中上, 但以呢個價黎講只係普普通通服務都ok, 收碟斟茶都好快可能係因為想趕我地走, 我地book6點半,8點半就要交點左菜之後要等一段時間先有菜上點知一黎就係咁黎, 攪到張檯都放唔落而且又唔知食邊d先好, 串燒放得耐又怕佢凍刺身放得耐又怕佢變尋晚食左好多野,包括:海鮮沙律:幾好,魚生夠生鮮,個醬酸味味好開胃,都幾大碟,2-4人食都ok厚燒蟹肉玉子:係招牌菜,剛煎起時熱辣辣真係正,不過凍左就普通左,同埋份量略多,我地得兩個人都幾滯雜錦刺身(盛):二百八十幾蚊先得五款刺身,分別係臉魚腩、甜蝦、三文魚腩、赤貝同埋(唔知係咪立魚),係新鮮,最正係三文魚腩,有少少入口即溶既感覺,每款刺身只有兩件,抵唔抵食就見仁見智喇廚師推介壽司共十件:二百蚊得十件,d飯就幾好食,但冇乜新鮮感,最好食係甜蝦壽司,上面有d三文魚籽,d蝦好鮮甜,配搭好好,其他就普通d燒紅薯:好食,甜,香,唔乾,燒得剛剛好,同埋我本身鍾意食番薯^^串燒帶子:普通,有點膩串燒牛舌:好惹味!肉汁都好多!呢個係唯一我地encore既,份量又唔算
尋晚同男朋友去左一門食晚飯
叫佢咁多笑臉, 都好有期待
可能正因為咁, 反而覺得冇乜驚喜
食物質素屬於中上, 但以呢個價黎講只係普普通通
服務都ok, 收碟斟茶都好快
可能係因為想趕我地走, 我地book6點半,8點半就要交
點左菜之後要等一段時間先有菜上
點知一黎就係咁黎, 攪到張檯都放唔落
而且又唔知食邊d先好, 串燒放得耐又怕佢凍
刺身放得耐又怕佢變
尋晚食左好多野,包括:
串燒帶子:普通,有點膩
串燒牛舌:好惹味!肉汁都好多!呢個係唯一我地encore既,份量又唔算多,又抵食
鹽燒大蝦:好爽口,好新鮮,鹽味剛剛好,仲好香
銀鱈魚西京燒:好普通,乾左少少,仲好多骨,平就平,質素認真麻麻
紅豆湯燒年糕:好味,年糕香口又煙靭,甜甜地剛剛好,d紅豆沙就一般
甜點三色(唔記得係咪呢個名):一款係豆腐花加士多啤梨醬,幾好,想像中的味道,咁腐花好滑好嫰,第二款係豆腐花加芒果醬同第一款差唔多,冇乜持別,第三款係綠茶雪糕加紅豆,普通,想像中的味道

總結係:都可以一試^^
2008-02-13 21 浏览
我時常和朋友到一門吃飯、前兩天又和朋友到一門吃飯發現食品一次比一次好,我最愛吃羊扒、壽司、刺身、牛肉石頭飯好好味、朋友們也覺得很好食也覺得一次比一次進步真是食得好開心、以後也會繼續到一門吃飯也帶朋友到一門、繼續努力加油一門永遠支持你。後記:今次我班朋友有少少不開心因為有位高高瘦瘦男侍應十分無禮貌、他們說己不是第一次無禮貌的、他們覺得忍無可忍才說來的、這位男侍應十分沒禮貌好似我們欠他一樣、問他問題他就很沒禮貌的叫他收吃完的碗碟他都很悔氣又不答我們、希望他明白穿得制服就要尊重這套制服敬業樂業‧
我時常和朋友到一門吃飯、前兩天又和朋友到一門吃飯發現食品一次比一次好,我最愛吃羊扒、壽司刺身、牛肉石頭飯好好味、朋友們也覺得很好食也覺得一次比一次進步真是食得好開心、以後也會繼續到一門吃飯也帶朋友到一門、繼續努力加油一門永遠支持你。後記:今次我班朋友有少少不開心因為有位高高瘦瘦男侍應十分無禮貌、他們說己不是第一次無禮貌的、他們覺得忍無可忍才說來的、這位男侍應十分沒禮貌好似我們欠他一樣、問他問題他就很沒禮貌的叫他收吃完的碗碟他都很悔氣又不答我們、希望他明白穿得制服就要尊重這套制服敬業樂業‧
2008-02-03 21 浏览
This is one of my jap favorite restaurant... the selection of food are nice. Fresh sushi (much better than "Wor Man") BBQ xo tongue is my favorite... all the other dishes like prawns salad are sashimis are above standard too.

做生意真係一門超高深學問!尤其是做飲食,餐\廳!個人講,都有唔少不愉快經歷!上次「寧記」事件記憶猶新!今次去一間一年前去過日本餐\廳食週年+兩個月晚飯(遲慶祝啦!)竟然都俾我遇到一個不愉快經歷!而呢間餐\廳就係唔識得呢一門做生意學問「一門」!去之前原本諗住就算冇一個超開心經歷都唔會有一個太唔開心經歷…因為食物我食過都覺得幾正先會一年後再光顧!一年光顧一次雖然唔屬於熟客但都係客人!訂時,我好大意咁訂張「求其」!佢\話「八點半鐘交有冇問題?」我話「冇!」其實已經係問題!原本諗住如果叫支酒飲住應該唔會有人趕我走!點知…因為冇時間諗太多…結果…去到現場時候就得到「求其」待遇!到場時原本都覺得ok!因為經理有禮帶我去張坐低!我坐低後…想轉…因為坐太近吧好油煙…唔舒服!結果經理同我轉!佢\強調八點半要交,因為有個20人party訂!當時都覺得幾奇怪,因為個20人party係訂一個坐10人VIP房+外面黐住間房兩張,而成個位係長型,咁佢\點傾計呢?不如分開兩日約啦!而我就坐VIP房黐住門口張(即其中一張外面啦!又即係中間位置張啦!大家有唔明可以個別問我個位置圖!)我都係諗「我唔走你吹得我漲咩?最憎俾

訂時,我好大意咁訂張「求其」!
佢\話「八點半鐘交有冇問題?」
我話「冇!」

到場時原本都覺得ok!因為經理有禮帶我去張坐低!我坐低後…想轉…因為坐太近吧好油煙…唔舒服!結果經理同我轉!佢\強調八點半要交,因為有個20人party訂!當時都覺得幾奇怪,因為個20人party係訂一個坐10人VIP房+外面黐住間房兩張,而成個位係長型,咁佢\點傾計呢?不如分開兩日約啦!而我就坐VIP房黐住門口張(即其中一張外面啦!又即係中間位置張啦!大家有唔明可以個別問我個位置圖!)我都係諗「我唔走你吹得我漲咩?最憎俾人趕走!」

last order第一次!
食到八點唔到,侍應第一次過叫last order,我奇怪問「噤快?」侍應話「因為有食物要做幾個字,所以要早少少落…」結果我都有叫,八點鬆到,我慢慢食!因為我支酒都未飲完,冇理由因為人話last order我就倒晒支酒落肚咖!唔先?

last order第二次!
剛剛叫個菜都未食完又有侍應走過問last order仲有冇叫!我又order個支豆酒!其實唔係想為難佢\,只係我都想飲埋支酒!其實食緊同時,VIP房20人party有幾個人已經到,佢\入房,聽到侍應同佢\訂位都應該幾熟,因為係叫客人名字而唔係姓。本來都冇特別八卦係咩人,但係我又真係太近,佢\一路都有人,結果我唔小心就見到原來係徐濠瑩梁漢文劉浩龍等人…

last order第三次!
食緊支豆同時,侍應又過問仲有冇叫!last order第三次!我就話睇先!結果我都冇叫其他…但係支酒仲未飲晒,支豆又未食晒,所以我繼續坐。

人客到第一次!
過交時間,又冇再叫,當然就係「小姐麻煩埋埋張單先啦!」埋單之後我仲未飲完支酒!大佬!有計傾就一定傾住傾住咖啦!真係唔會因為埋單就將支酒倒落個肚度咖嗎!都係呢句啦!隔一陣,有個侍應埋就「唔好意思呀!個客到」跟著我只係講句「哦好啦!我飲埋走呀!」佢\就九十度鞠躬噤講「唔好意思」講真!我唔係想留難佢\,只係我真係未飲完!跟著就因為咁搞到我又多話題傾落去!你越叫我走我咪越多討論囉!真係會咖嗎!就呢個話題我都會發表大家意見啦!又點可能早走到呢?留意返當時阿大客間房已經爆咖啦!侍應就係咁眼超超我同埋同同事講「lai囉!」

人客到第二次!
隔一陣,阿經理走過同我講「客人到啦!或者我俾個吧位你過去慢慢飲啦」我即刻答「我真係淨返好少咖咋!可唔可以飲埋走呢?」佢\俾一個好為難扁嘴反應我就行開啦!因為咁我又再討論呢個話題!洗唔洗咁先?趕人走到咁?講真!你都要負責啦!張係你俾我,你明知有明星客你都俾我?係咪真係怪你「經驗淺」俾我個樣呃到先?既然你俾得張我你自己就要負責啦!我唔走唔關我事咖嗎!係你自己一相情願以為我會走!

人客到第三次!
真係嬲!因為我原本唔係傾呢個話題!只係佢\隔十五分鐘過一次先會搞到我繼續傾落去!如果你唔係狂走過趨我可能我早半個鐘走啦!跟著又係之前條侍應過九十度鞠躬話「唔好意思…個客到啦!」大佬呀!我都有眼睇咖!鬼唔知你個客到咩!我就繼續話「哦好呀!我飲埋走咖啦!」之後佢\侍應行過都狂啤我!喂大佬!我真係未飲完嗎!點解要我就你先?你越趨我我就越唔走!究竟佢\有冇諗過咖?

呢件事件入面我可以結論呢個所謂服務性行業真係有待改進!
第一:
作為一個經理,你明知個20人party係明星你會唔會噤輕易放張俾一個唔係熟客呢?如果我係狗仔隊咁點算?你又點知我會識咩人呢?真係可以諗噤少?
第二:
放得張俾人你就已經take一個risk咖啦!你真係噤天真信一個叫一支酒客?你都唔知我會唔會興起叫多支咖喎!
第三:
當你真係要唔得失你客都可以有好多種做法咖!例如你可以堅持唔轉俾我但可以用另一個方法安撫我咖!請我食都解決到啦!到噤不幸你轉俾我而我又唔想走就唔係我責任啦嗎!你作為經理係要負責解決呢件事情,唔去得失任何一方先咖!你見到人係明星你就去先服侍人呢個諗法係最錯!你唔識我你又唔知我係乜水唔代表我係普通市民!我可以係你老細個朋友咖!

最後,我飲完走,行出去時阿經理講「多謝晒唐小姐」我心諗「唔洗啦!下次都唔會再幫襯!」我都相信佢\會black list我咖啦!不過冇所謂!因為係我決定black list佢\先囉!嘩哈哈哈哈哈哈哈哈!

總結就係:做生意係一門好高深學問!勸各位有志投身做生意,尤其係飲食業真係要諗清楚!因為為短線投資真係會得失好多客咖!
2008-01-19 4 浏览
突然想起要俾返個"笑臉"一門...太耐之前食啦...唔係好記得食了什麼...大概係:南瓜雞肉: 因為自己鐘意食南瓜, 所以覺得呢個超正, 南瓜泥好有南瓜味, 甜甜地仲有一樣係用煎薄餅包住的壽司, 好好食...其他的都唔記得了, 純粹為了補返個"笑" :->
突然想起要俾返個"笑臉"一門...

太耐之前食啦...唔係好記得食了什麼...大概係:

仲有一樣係用煎薄餅包住的壽司, 好好食...

其他的都唔記得了, 純粹為了補返個"笑" :->