2018-04-30 472 浏览
今天約了幾個朋友在旺角晚飯聚舊, 大家忽然興之所至想去打邊爐, 其中一個朋友提議去這間略為特色的一鍋瘋火鍋店食,因這裏是一人一鍋的, 加上火鍋質素不錯 ,所以大家都贊成去試下。這間火鍋店就在女人街頭段, 隔離就是街坊cafe ,非常易搵。進入店內,雖然店鋪面積不大,但勝在座位寬敞,加上每人都有一鍋自己滾下滾下, 一邊滾一邊聊天,簡直是人生一大享受。價錢方面,只需198蚊,便有粥底火鍋,加上多種海鮮和其它肉、菜配料, 夠曬豐富。 若嫌不夠豐富,可加40蚊便升級至至尊配料, 火鍋配料更為鼎盛 所以大家一致決定提升至至尊版套餐。首先我們先選粥底, 最終選了粟米 、椰子和今天限定嘅菠菜湯底, 三款湯底之中以菠菜湯底最正, 菠菜味濃, 簡直健康美味。菠菜湯底椰子湯底粟米湯底之後選海鮮,由於升級緣故,原本只有六款海鮮提升至七款。海鮮分別有蟹、鮑魚、貴妃蚌、蝦、沙白、花甲和班片, 款款新鮮、味道鮮濃。 當中以蟹最為吸引, 因為蟹膏好多,令到湯底甚為入味。其次貴妃蚌食落爽口鮮甜,至於鮑魚、蝦和花甲也極為新鮮,還很生猛。最後是班片,是厚切的,食落沒有骨,啖啖肉,魚味十足,極為豐富。後選配料, 有迷你拼盤

班片

後選配料, 有迷你拼盤,分別提升至手製四色丸, 有鮮茄丸、木耳丸、菠蘿雞肉丸和玫瑰花丸。咁特色嘅丸,都是第一次食, 味道確實與別不同。 其餘火鍋配料, 可在當中肉類、丸類、餃類、菜類、火鍋必食類、 幾十款任君選擇, 每人可選三種,所以人多的話,可以款款都食到,果真滋味。

迷你拼盤

整體而言,這間一鍋瘋一人一鍋,材料豐富。當中海鮮極為生猛,連加一每人都是二百多元,最後還有粥底可食, 簡直超級大豐富 ,下次可以繼續光顧。

2018-04-23
班片
迷你拼盤
2018-04-29 37 浏览
黎到旺角通菜街緊係要試下食一鍋瘋啦!餐廳環境舒適企理衛生,而且服務態度唔錯,仲會介紹食客不同的款式食品,值得一試。呢個係菠菜湯底,味道特別美味,而且香味濃郁,健康有益!呢個係椰子湯底,鮮香味俱全,放入火鍋配料,味道一流。入口非常清新,配搭粥底確係唔錯。呢個係飯前小食,非常開胃!有蕃茄、生菜、青瓜,配上芝麻醬!呢個就係最出名嘅海鮮拼盤啦!有飽魚、蜆肉、鮮蝦、螃蟹仲有象拔蚌,味道好味非常新鮮,即叫即煮,價錢一啲都唔貴,可以值得一試!

呢個係菠菜湯底,味道特別美味,而且香味濃郁,健康有益!

呢個係飯前小食,
非常開胃!有蕃茄、生菜、青瓜,配上芝麻醬!

2018-04-29
2018-04-28 43 浏览
星期一,朋友說帶我吃新開的火鍋粥店,他說那裏是一人一鍋的,十分方便。這裏是先選粥底,然後再吃海鮮,才食配料,最後當然是吃粥底了。我選了期間限定的菠菜粥底,而朋友就選了粟米粥底。這就是菠菜粥底,所以是綠色的。味道不是很重的菠菜味,只有很淡的菠菜味。首先是吃海鮮,海鮮他們提供了六款,包括了蜆、蟹、鮑魚、蝦等等...份量比我們想像得多,而且十分新鮮。然後就是吃配料了,除了提供了手製丸之外,另外每人還可以選擇三款配料,我選擇了水魷、豬皮及牛柏葉,味道也很好。吃完這個之後,我也已經飽了,吃不下粥底了

2018-04-28 49 浏览
星期二晚,在旺角逛街之際,突然覺得好肚餓,所以就在通菜街附近找了一間看起來幾有趣的火鍋店,湯底有不同顏色,有紫色,黃色,橙色,白色和綠色。而且有人訪問過,所以我們就進去嘗一下。環境也不錯,很乾淨衛生,座位也寬闊。他們是叫套餐的,每人特價$198。1. 我們每人可以叫自己喜歡的粥底(紫色-紫薯,黃色-粟米,橙色-甘筍,白色-椰子和綠色-菠菜)。2. 6款時令海鮮。3. 迷你拼盤、美國豚肉,時蔬,加上每位可以再加點了3種食物 (我們2個人,就可以點6種食。)如果每位加$40可以升級,由6種海鮮至7種(蟹,鮑魚,貴妃蚌,蝦沙白,花甲同班片),迷你拼盤可升級到手打丸。頭盤也多了。我們點了升級版,我叫了紫薯湯底,我朋友叫了栗米湯底。頭盤味道不錯。海鮮也新鮮和甜美,我覺得他們的蟹是最好吃的,很多膏,而且蟹肉好甜。吃完火鍋後,他們會放粥底在火鍋裏,煲一會,我們就有海鮮甜粥底吃。總概來說,食物不錯,尤其是他們的海鮮。
田園沙律
秘制小黃瓜
新鮮海鮮
貴妃蚌
2018-04-27 31 浏览
喺旺角識捐窿捐隙其實在好多有heart嘅食店,女人街2側係其中一個地方。一鍋瘋,食物如其名,一人一鍋,性價比crazy.正價198有6款海鮮+丸物拼盤+3款蔬菜+美國豚肉+每人3款自選配料! 最後仲整埋個粥俾你食!瘋!癲!打邊爐前先黎個沙律,咁大個仔都好似未試過,crazy。因為有海鮮,所以特別叫左個椰子粥底等佢鮮上加鮮一盤海鮮上枱,有姿勢有實際。新鮮程度自己睇相,有圖有真相另外,加左2隻象拔蚌,清洗得好乾淨粥底可以令到d海鮮保持滑溜,比起湯底火鍋容易控制好多。味道又唔會俾湯味搶走食完海鮮其實都開始有d飽意,parts再黎個自選,迷你拼盤,蔬菜共冶一爐,眼看這所謂2人份量可算係有d over。最後加入南瓜粒芋頭粒黎做個粥。因為實在太飽,只好2個人share1個粥。蟹+椰子嘅味最為突出,正是我揀椰子味粥底嘅動機PS. 1,醬料中的蒜蓉好好味,應該係用熟油淋生蒜,好有家嘅感覺2,食粥之前記得清空個碗,因為聽到隔離枱話d粥有辣椒味3,Openrice 做緊3折優惠4,砵蘭街有分店5,老闆係幾個後生仔,要多d支持創業人士(因為本人都係,所以好明白),加油

一鍋瘋,食物如其名,一人一鍋,性價比crazy.

打邊爐前先黎個沙律,咁大個仔都好似未試過,crazy。

因為有海鮮,所以特別叫左個椰子粥底等佢鮮上加鮮

一盤海鮮上枱,有姿勢有實際。
新鮮程度自己睇相,有圖有真相

另外,加左2隻象拔蚌,清洗得好乾淨

最後加入南瓜粒芋頭粒黎做個粥。
因為實在太飽,只好2個人share1個粥。
蟹+椰子嘅味最為突出,正是我揀椰子味粥底嘅動機

PS.
1,醬料中的蒜蓉好好味,應該係用熟油淋生蒜,好有家嘅感覺

2,食粥之前記得清空個碗,因為聽到隔離枱話d粥有辣椒味

3,Openrice 做緊3折優惠
4,砵蘭街有分店

2018-04-20 26 浏览
朋友約咗我去試新式嘅一人一鍋火鍋,地點係位於女人街內新開無耐的一鍋瘋,淨係聽個名已經覺得好新穎!果然食法都係好新穎嘅,每人一鍋嘅湯底,可以自選粟米、菠菜、椰子或紫薯做湯底。我地選了粟米和椰子,感覺上比較襯海鮮。跟住上咗兩碟前菜,分別係涼伴青瓜及蔬菜沙律,青瓜酸酸辣辣幾好味!侍應先上咗海鮮拼盤,睇落幾吸引,食落都幾新鮮,尢其個蟹好甜。跟住再上其他火鍋料,份量真係唔講得少,好多款不同的丸和餃子,牛肉及豚肉都幾多!食完已差不多飽,待應加了香芋及南瓜蓉在湯底煮一陣,再加上粥底一齊煮,每人一鍋的海鮮粥便完成了!總括來說,呢餐食得開心又食得飽!係欠了啤酒!

總括來說,呢餐食得開心又食得飽!係欠了啤酒!
2018-04-13
2018-04-15 46 浏览
黎個七彩的火鍋, 呢到都幾特別, 有好多唔同顏色既湯底選擇, 我地叫左一個綠色一個黃色, 哈哈…..分別係波菜同粟米, 呢2個湯底真係好特別, 未試過, 一上枱就已經覺得顏色好靚, 飲落仲有D原材料&粥水既味道.呢個餐有個海鮮拼盤, 自選配料 & 火鍋拼盤. 呢個海鮮拼盤真係不得了, D海鮮仲識動架, 好新鮮. 雖然湯底係綠色, 但都唔會令到D海鮮變色, 係會帶少少波菜, 而味道都唔會被波菜既味道蓋住. 粟米湯底會比軟清甜, 咁樣食蟹仲更加鮮味, 都幾夾.呢個火鍋拼盤好似大雜會咁, 好豐富, 咩丸都有, 菜都有幾款, 建議自選個到可以唔使叫菜, 呢到都夠哂, 其中有一款係蝦餃, 好鬼正, 一口一粒, 必試!!飲品方便竟然有OJ, 哈哈…好耐無飲過啦, 即刻叫返罐!!

飲品方便竟然有OJ, 哈哈…好耐無飲過啦, 即刻叫返罐!!

2018-03-15
2018-04-14 48 浏览
今日打邊爐一人一個鍋,湯底又幾特別,又有海鮮拼盆。有5重湯底選擇:粟米,甘荀,椰子,紫薯和菠菜。一人一鍋湯底選擇紫薯和菠菜。海鮮拼盆:蟹,蜆,蝦,貴妃蚌,鮑魚,花甲六種海鮮,另外加$18有一隻象拔蚌。全部海鮮都好新鮮😍蜆仔好新鮮鮮甜又冇沙。加$18有一隻象拔蚌,象拔蚌滾兩三分鐘拎起好爽口彈牙,新鮮甜鮮味十足。蝦滾完之後依然大大隻,蝦肉爽口彈牙。鮑魚好爽口好鮮甜。蟹有糕肉質夠實,好新鮮鮮甜。仲有一大盆火鍋配料;午餐肉,肥牛,豚肉,娃娃菜,魚丸,蘿蔔,海膽丸,豬肉丸,餃子等。吃完這些配料之後就加上南瓜粒,芋頭粒和米飯一起落去煮。滾完之後粥好綿好香一點調味都唔使落已很鮮甜。
今日打邊爐一人一個鍋,湯底又幾特別,又有海鮮拼盆。
有5重湯底選擇:粟米,甘荀,椰子,紫薯和菠菜。
一人一鍋湯底選擇紫薯和菠菜。
海鮮拼盆
蜆仔好新鮮鮮甜又冇沙。
象拔蚌
蝦滾完之後依然大大隻,蝦肉爽口彈牙。
鮑魚
鮑魚好爽口好鮮甜。
蟹有糕肉質夠實,好新鮮鮮甜。
2018-04-10
海鮮拼盆
象拔蚌
鮑魚
就每位$238的二人套餐升級版,二人食用,一定足夠先來個餐前沙律清一清口腔先 !客人可以因應自己的個人喜好,為自己選擇屬於自己一鍋的火鍋湯底,當然它亦是一個粥底火鍋,所以要選擇味道的同時,都要注意到其味道就是你最後吃完所有火鍋配料後,吃粥的味道 !而今日我所選擇的就是黃色的粟米味,對面的就是友人的椰子味湯底這個就是餐廳對介的至尊版火鍋套餐 ! 可見圖中的配料,海鮮連其他食材都相當澎湃 ! 海鮮正如餐牌所說共有7款,包括蟹,鮑魚,蚌等等 ; 其他食材就包括肉丸,蔬菜等等自己一個鍋的好處就是不用公筷,煮食的時間都可以自己控制 ; 最先食的就是這個花甲,味道新鮮無沙,只需大約3-4分鐘左右就已經高溫熟透了貴妃蚌就夠大隻,非常新鮮,肉感豐富,是個不錯的配料套餐當中,甚至包括鮑魚 ! 鮑魚的口感就夠爽,亦同樣是新鮮的且沒有異味,所以這個套餐絕對抵食蟹就同樣地顯得出這套餐食材的新鮮,可見它的蟹膏是有多麼的澎湃啊 ! 非常有驚喜,味道亦很鮮,肉質鮮嫩,唯一問題就只是吃蟹會比較麻煩吧,哈哈其他食材都確是不錯,可見例如肥牛的色澤都非常鮮明,各款的口感及味道都不錯當吃完所有海鮮及食材之後,可示意店員為火鍋

就每位$238的二人套餐升級版,二人食用,一定足夠

先來個餐前沙律清一清口腔先 !

貴妃蚌就夠大隻,非常新鮮,肉感豐富,是個不錯的配料

當吃完所有海鮮及食材之後,可示意店員為火鍋加入米粥,再加以攪拌,正式進入吃粥的階段

大約花2-3分鐘攪拌及煮爛米粥後,粥底就正式完成,同時吸收了早前各項火鍋配料食材的精華,粥的味道亦變得不只有粟米味,就算吃到很飽,但怎都要吃一點 !

最後,就是套餐包括在內的甜品 - 鴛鴦番薯波,番薯波團炸香後,再於上面加上芝麻醬,暖暖的一口吃掉,口感煙煙韌韌而且不油膩,絕對不錯 !
2018-04-11 48 浏览
今日約咗老公及老爺奶奶在廣華醫院探完病之後在旺角食飯,搜尋左一間新開嘅一人火鍋,咁新潮嘅嘢其實唔知老爺奶奶接唔接受到!好彩食完之後佢哋都好開心!因為真係幾豐富,食到攬住個肚走!餐廳喺通菜街附近,都唔算難搵。新玩法係先食海鮮火鍋,然後再食其他火鍋配料!最後加入粥左火鍋湯底裏。先上左兩個前菜,有沙律同青瓜。主角終於上場,一班好吸引嘅海鮮,奶奶都嘩一聲,話咁豪華!侍應見你食到差唔多就上手打丸同豚肉其實呢個時候已經食到好飽,在想買其他火鍋配料!真係完全食唔晒,最後又要老爺發揮佢嘅小宇宙,開咗佢個黑洞,先至可以K.O.晒所有火鍋料。買咗單先至仲有甜品送,呢個係炸番薯球,番薯球OK,咁上面個汁就一般。
餐廳喺通菜街附近,都唔算難搵。

先上左兩個前菜,有沙律同青瓜。
主角終於上場,一班好吸引嘅海鮮,奶奶都嘩一聲,話咁豪華!

侍應見你食到差唔多就上手打丸同豚肉

2018-04-09 60 浏览
今日食左一間好特別既粥底火鍋,個粥底有唔同味道選擇,而且一人一鍋,可以每人食唔同味道粥底有粟米、甘荀、椰子、紫薯、波菜既選擇我就揀左甘荀,而細佬就揀左紫薯,一開始,個湯底無咩味,只是顏色上的分別,但放完海鮮、肉類及丸類之後,所有既鮮味及肉味就慢慢出哂黎啦個海鮮併盤一啲都唔吝嗇,好豐富的,有鮑魚、沙白、蟹、蝦、花甲、蚌全部都好鮮甜,花甲完全無沙的,全部都洗得好乾淨,鮑魚都去哂腸呢個蚌好大隻,又爽口鮑魚都好爽口,又容易咬開豚肉、墨魚丸、魚丸、豬肉丸、粟米、午餐肉、餃子、蘿蔔、雞批菇、蟹粉丸、墨魚滑呢個係2人份量,唔好睇小佢呀,因為之後個湯底仲會加芋頭粒、南瓜粒、米飯,整返個粥,所以一定會夠飽最後果part先係精華所在,個粥吸哂啲海鮮鮮味,特別鮮甜,雖然食到好飽,但我都清哂,唔捨得浪費左去
今日食左一間好特別既粥底火鍋
,個粥底有唔同味道選擇,而且一人一鍋,可以每人食唔同味道

粥底有粟米、甘荀、椰子、紫薯、波菜既選擇

呢個蚌好大隻,又爽口
鮑魚都好爽口,又容易咬開

最後果part先係精華所在
2018-04-09
2018-04-09 35 浏览
今日心血來潮想吃粥底火鍋,這間餐廳價錢合理,用料十足,所以來一試。我點的是期間限定的菠菜粥底,比較少見。粥底有淡淡的蔬菜味,感覺很清新。海鮮盤大大份,絕無欺場。包括蟹、蜆、貴妃蚌、鮑魚等,海蝦新鮮得還在郁動。按照指示煮海鮮,保證不會過熟。雖然餐廳有提供調味料,但不用添加也很夠鮮甜。鮮蝦肉厚彈牙,鮑魚肥美鮮甜,蟹肉甜美,貴妃蚌很爽口。除了海鮮,後食配料還包括迷你拼盤、豚肉和時蔬。另外每人可以揀三款配料,我們揀了肥牛、豬潤、萵筍、芋絲、腸仔和響鈴。全部都份量十足,完全滿足大胃王的需求。吃到後期,侍應會為你加入芋頭粒和南瓜粒。吃完所有配料後,加了米糊煮一會兒,粥就煮成了。我因為太飽,只加了少量米糊,所以煮出來的粥比較稀。粥裡有香濃海鮮味,煮得又綿又軟,十分美味。

2018-03-22
2018-04-05 38 浏览
之前見到有介紹呢間火鍋店, 都幾特色下, 所以就黎試試LOW, 哈哈….其實我係比佢D湯底吸引住, 五顏六色的, 黎到就緊係即係叫左我最鍾意既紫色啦, 重點係紫薯, 好健康既湯底, 不過飲落去都幾特別, 有淡淡既紫薯香味再加左粥水既味道, 原來一陣打完邊爐會變左粥GA BO. 朋友叫左個椰子味既粥水湯底, 聞落好香椰子味.跟住會黎一盤海鮮拼盤, 大大盤, 賣相相當吸引, 仲要識動架D海鮮, 好新鮮, 有蜆, 鮑魚, 非常大隻, 肉質仲好彈牙TIM. 跟住仲有蝦, 大大隻又有膏, 仲要D殼好薄身, 肉質相當爽口. 仲有扇貝, 又係大大隻, 好鮮味, 証明真係好新鮮. 仲有呢隻重頭戲 – 蟹, 唔好睇佢細細隻, 但食落都好多肉下GA….仲要有好多蟹糕TIM AR食完海鮮, 可以每人選3款火鍋配料, 打邊爐點可以無肥牛呀, 肉質一D 都唔會硬. 仲有就係響鈴, 同埋生菜等等…. 除左呢D配料之後, 原來餐廳已預備好一盤迷你拼盤, 有多種丸類, 美國豚肉, 肉質爽口, 仲有3款時蔬TIM, 真係食到你飽, 哈哈…..最後又係重頭戲之一, 就係店員會加入南瓜料, 芋頭粒及米糊, 滾起食得, 味道

最後又係重頭戲之一, 就係店員會加入南瓜料, 芋頭粒及米糊, 滾起食得, 味道新甜, 因為頭先個D海鮮既鮮味都係哂入面.
2018-03-19
今次講既係一人一鍋, 主打無添加, 無色素蔬茶湯底既海鮮粥底火鍋, 係咪一聽就覺得好dry好菜唔吸引, 放心, 今次絕對唔係伏!.先黎講下個火鍋🍲包D咩先▶️6款特選海鮮, 有蟹, 鮑魚, 海蝦, 貴妃蚌, 花甲同沙白(類似蜆既貝類)▶️配料拼盤包括有美國豚肉片, 4款小丸子(貢丸,魚蛋, 龍蝦丸同墨丸), 2款手工餃, 另外仲可以自選多3款▶️4款時蔬, 栗米🌽, 白蘿蔔🥕, 雞脾菇, 娃娃菜▶️話都明湯底係主打, 咁有D咩呢? 有椰子,甘荀, 栗米, 紫薯, 同一款季節限定(🥦🥦🥦菠菜)任揀一款, 叫得做限定, 即係有今生無來世, 下次黎都未必叫得返, 雖然佢個樣好伏, 不過為左大家, 我都割豁左出去!▶️食完最後仲有得加個粥底.🔹海鮮粥底火鍋 $198坐底揀好左個火鍋底, 姐姐好快手就已經送個田園沙律黎, 跟手又好快出埋個湯底同海鮮拼盤黎.個菠菜湯底好綠, 綠到好似果D巫婆湯咁, 仲要滾到起哂泡, 真係好有halloween feel, 食落第一啖好菜同比較淡口. 唔理37廿一, 落左D海鮮先, 好在D海鮮都幾新鮮, 幾有鮮味, 蟹雖然得每人半隻, 但都幾多肉仲要有膏tim, 蝦同貴花蚌都

先黎講下個火鍋🍲包D咩先

▶️4款時蔬, 栗米🌽, 白蘿蔔🥕, 雞脾菇, 娃娃菜

▶️食完最後仲有得加個粥底
🔹海鮮粥底火鍋 $198

蝦同貴花蚌都有一隻手咁大, 肉質好彈牙!

要讚一讚既係佢仲有張紙教你每隻海鮮落既次序同要滾幾耐. 仲有佢D海鮮洗得好乾淨, 鮮鮑魚既內臟污漕野都清好哂, D蜆又一粒沙都無

配料方面我地3個人可以叫多9隻餸, 我地都係叫D肥牛呀, 墨魚滑呀, 響鈴個D, 肥牛豚肉片幾大片, 唔會好肥, 肥牛肉味油脂味較重, 肉味好濃. 拼盤既小丸子粒粒size都好mini但佢有好多粒, 其實呢食到後面已經好飽, 細細粒易接受好多

係你食到就黎反艇既時候, 仲有得加個粥底, 芋頭粒同南瓜粒落D湯度, 頭先全部D海鮮呀肥牛呀既精華就全部滾哂去個湯底, 仲有個菠菜底, 混合埋個種既好味, 真係幾飽都唔好錯過個粥
話說我真係食太飽, 所以叫左佢比細份D既粥, 我宜家勁後悔!!!!! 同埋可以自己一個人獨食哂成個粥底火鍋, 感覺好滿足!
2018-03-26
2018-03-20 62 浏览
跟家人來到旺角行街,見到一間食店窗廚後放了兩個竹筒已放滿了食物,一個放了蝦蟹、胞魚、扇貝、蜆等,另一個放了小丸子、迷你餃子和火鍋食材。賣相都好吸引。當我地相量食唔食之時,店員很有禮貌地再介紹貴店精髓,就係食完海鮮後再食配料,跟著食粥。我聽完後就入內試試。我們各選自己喜愛的味道湯低,我選了粟米湯,原來最基本湯低都可以做出水準。今次食完呢個火鍋都覺得幾好,因是食海鮮先,跟著食附加丸和餃,沒有太多肉類,湯低無咁肥。最後食個海鮮粟米粥。真係好胞了
最後食個海鮮粟米粥。真係好胞了
2018-03-19