2019-12-09
今日同男朋友一齊去探險,出到嚟鰂魚涌完全係人生路不熟,但係聽人講呢頭都好多嘢食。嚟到呢間台灣野,淨係個餐牌都見到佢哋花咗心思,而店入邊嘅職員全部都講普通話,似乎係台灣人開嘅,而眼見嚟親嘅客人都係上咗年紀,睇嚟呢度嘅台灣菜應該幾正宗。我哋唔知食咩好所以問咗職員有啲咩好介紹,佢介紹咗呢個三杯炒羊肉,話天氣凍可以暖身喎。佢啲羊肉都好林,而且三杯調味一啲都唔騷,啲洋蔥仲好甜添。另一個就嗌左冰梅排骨,呢一個都係職員介紹嘅,佢話酸酸甜甜好開胃,炸咗嘅排骨再用每一齊煮,啲排骨好入味,甜甜地,唔錯。仲有我哋嗌左一個櫻花蝦炒高麗菜,清清地又夠晒入味,啲菜又清甜,同啱啱兩個肉類嘅濃味造成強烈嘅對比。然後我哋兩個嗌左一個肉操飯share,佢個肉操飯真係好好食,啲肉操入邊仲有少少腩肉,好林,啲汁同個飯又好夾。最後甜品嗌左佢個九份綜合小丸子,佢啲芋圓同埋番薯圓係真係食到芋頭肉同蕃薯肉,而且唔會好甜, 煙煙韌韌,個糖水仲要係黑糖紅棗同埋蜜糖龍眼肉煮成,陣味好香。飲品方便就試咗個蜜桃乳酪梳打,但係杯野叫做初戀,睇嚟男朋友係想試返初戀嘅感覺。而我自己就帶咗杯黑糖薑母茶,佢嘅薑味真係超級濃,但係咁嘅天氣飲落真係好暖胃,
而我自己就帶咗杯黑糖薑母茶,佢嘅薑味真係超級濃,但係咁嘅天氣飲落真係好暖胃,不過因為佢個樣實在太似涼茶,所以我就冇影啦。
喺呢度食嘢,碟碟都好大碟,細食少少都食唔晒,所以呢個價錢來講算性價比高啦。