2019-11-21
今晚約咗死黨放工嚮新公司樓下附近食飯 .呢間叫 "一葉台灣料理" 小店式經營 但客人如雲 就算平日都好多客人光顧 原因一定係做得好有水準 先至有長期客人既保證呢。因為上菜都幾快 我地等咗一陣職員巳安排卡位俾我地坐 環境感覺舒境乾淨. 我地坐低職員先給我們清茶 為我地介紹餸菜 我地最後點咗幾個小菜: 魚香茄子 沙茶牛肉 紫菜蚵仔湯 白飯 同甜品。先講個魚香茄子 $78 呢碟茄子一上枱熱辣辣. 即時一陣撲鼻香迎面而來 .食落口.茄子既鮮嫩 配上魚碎蝦米乾加上辣椒香蔥一齊炒.每根茄子都夾雜著配料.每次入口啖啖惹味 炒得又好味又夠火候 。另外一道小菜 沙茶牛肉 . $103好大碟.牛肉好新鮮好嫩滑 .加上洋蔥.芹菜.再配上惹味既沙茶醬一齊炒 .洋蔥加埋芹菜既清爽口感同鮮嫩既牛肉 .呢碟餸菜色香味俱佳.成道菜既靈魂即時出晒黎.勁好食. 用嚟送飯一流。另一道紫菜蚵仔湯. $78紫菜清甜 足料既蚵仔蠔大大粒毫不吝嗇 配上豆腐清湯底.雖然簡單的一道湯. 也清新鮮甜無比。最後我地點了個甜品 .台式黑糖糕 $22糕點鬆軟黑糖甜味剛好。咁好既食物質素同味道.怪不知客人不絕外賣不停啦。下次都帶屋企人黎食
呢間叫 "一葉台灣料理" 小店式經營 但客人如雲
魚香茄子 沙茶牛肉 紫菜蚵仔湯 白飯 同甜品。
先講個魚香茄子 $78
呢碟茄子一上枱熱辣辣.
即時一陣撲鼻香迎面而來 .
每次入口啖啖惹味 炒得又好味又夠火候 。
另外一道小菜 沙茶牛肉 . $103
勁好食. 用嚟送飯一流。
另一道紫菜蚵仔湯. $78
最後我地點了個甜品 .台式黑糖糕 $22
糕點鬆軟黑糖甜味剛好。
咁好既食物質素同味道.怪不知客人不絕外賣不停啦。下次都帶屋企人黎食先.回頭客一定唔少得我。