2018-10-05 337 浏览
好耐無食過拉麵啦!!( ´▽` )ノ.今日去試下呢間一盛極牛!.《#白牛拉麵 $108(一份和牛)》一盛極牛嘅湯頭可以話大有來頭啦!佢嘅湯底用咗帶骨髓的牛骨以大火熬煮足足二十個鐘!白牛嘅湯底會加咗白松露!好香牛骨味嘅同時白松露味都會淡淡咁帶左岀嚟!食落唔會好油膩,呢一點係值得一讚!而牛可以簡和牛刺身或者火灸,我就簡咗和牛刺身,和牛選用左來自熊本縣嘅「和王」同黑毛和牛,食落口真係入口即溶㗎🤭!溏心蛋都幾岀色,十分流心!其他配菜可以自由配搭,例如: 黑木耳絲、荀、紅椒絲etc.麵底方面用咗真空雞卵麵!有別於一般出面食到嘅拉麵底,蛋味重而且幾彈牙!好特別☺️☺️
好耐無食過拉麵啦!!( ´▽` )ノ
今日去試下呢間一盛極牛!
《#白牛拉麵 $108(一份和牛)》

2018-09-14
2018-10-05 190 浏览
今日去試左呢間一盛極牛!一盛極牛嘅湯頭可以話大有來頭因爲佢嘅湯底用咗帶骨髓的牛骨以大火熬煮足足二十個鐘所以有好重既牛味!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و岩哂鐘意食牛既朋友!當中既和牛當然比湯底更講究啦^_^ 牛係選用數量相當稀少珍貴的頂級品種「和王」與黑毛和牛。拉麵用左日本既真空雞卵麵,所以食落有同日本拉麵一樣既口感。唯一既缺點係和牛既份量比較少,只有兩塊但係鐘意食和牛既你可以+$30 多兩份和牛所以鐘意食牛既朋友仔可以一試!
今日去試左呢間一盛極牛!

岩哂鐘意食牛既朋友!

唯一既缺點係和牛既份量比較少,只有兩塊

但係鐘意食和牛既你可以+$30 多兩份和牛
所以鐘意食牛既朋友仔可以一試!
2018-09-14
2018-10-02 5622 浏览
雖然唔少拉麵湯都會放牛骨去增加鮮味,但完全用牛去做湯頭十分之少聞說呢間一盛極牛用牛骨湯底,一於黎試下!六點鐘先開,每日限售150碗,勁多人排隊....我到既時候已經7點等左20分鐘左右終於有得入,好彩今次自己黎,一個人坐長台易D等位拉麵有兩款湯,極牛同白牛。極牛原味,白牛加左白松露,為左試佢原味,我要左極牛!同一般拉麵店一樣,都可以揀要唔要配料,湯既濃度,麵既軟硬度,唯一特別既係可以揀要和牛剌身定係火炙!我比較少食和牛刺身怕食唔食,所以都係要左火炙咁岩長台位可以睇住師傅燒和牛,睇到都流口水餐廳都係傳統做法,有冰水提供,仲有唔同配料可以自己做調味點解餐廳唔同雞湯唔同豬骨湯反而用牛骨湯!? 緊係商業秘密啦~!但見佢對自己既湯,麵,蛋既介紹,又好似好高級牛骨湯 - 壯陽,長力氣牛肉 - A4以上頂級和牛麵 - 全日本製造彈牙麵條食下先知係咪講得咁出色!因為都比較多人,等左10分鐘多少少。麵要左普通硬度,湯要左普通濃度湯底顏色頗深,材料都好豐富,但有生洋蔥做配料,比較少見~食麵前先飲湯! 湯底呈然顏色深,但其實都幾清,無豬骨湯個種厚身既膠質感覺入口都好清,冇豬骨湯既膠質粘口同香滑,反而係濃烈既
聞說呢間一盛極牛用牛骨湯底,一於黎試下!

我比較少食和牛刺身怕食唔食,所以都係要左火炙

咁岩長台位可以睇住師傅燒和牛,睇到都流口水

餐廳都係傳統做法,有冰水提供,仲有唔同配料可以自己做調味

但見佢對自己既湯,麵,蛋既介紹,又好似好高級
牛骨湯 - 壯陽,長力氣
牛肉 - A4以上頂級和牛
麵 - 全日本製造彈牙麵條
食下先知係咪講得咁出色!
因為都比較多人,等左10分鐘多少少。
麵要左普通硬度,湯要左普通濃度
湯底顏色頗深,材料都好豐富,但有生洋蔥做配料,比較少見~
入口都好清,冇豬骨湯既膠質粘口同香滑,反而係濃烈既牛骨味(似平時食既牛骨髓)

火炙和牛,份量唔算多,同和牛刺身比燒完之後縮左水,有五塊!
入口油脂香十足,而且好滑,但牛味就一般,始終和牛係食香滑油脂為主,唔係食肉味

溏心蛋好有驚喜,可能佢用日本蛋? 蛋黃香味同平時既拉麵店唔同,蛋黃部分更粉更粘口,有種特別既蛋香

麵同平時食既唔同,餐廳用既係傳統拉麵,曲且粗
如果食昸幼麵既未必會鍾意,因為唔知佢用傳統拉麵所以點左普通硬。
粗身麵我喜歡硬少少,依家普通有少少偏軟,口感上差D~
但食落幾彈牙,而且蛋香味十足!
2018-10-01 378 浏览
一盛極牛🐂 (只賣極牛同白牛2款拉麵)主打和牛同牛骨湯的拉麵店。和牛用來自熊本縣的數量相當稀少珍貴的頂級品種「和王」。牛肉可以揀和牛刺身或火炙,價錢depends on你揀牛肉的份量。每碗的配菜都可以揀分量:有芽菜,黑木耳,荀,紫洋蔥,蔥,紅椒絲,溏心蛋,紫菜。麵係用日本的真空雞卵麵,彈力十足!鐘意食又粗又彈拉麵的朋友就岩晒。白牛拉麵🍜白松露香到一入間舖就聞到。拉麵一黎到都係好香松露味,飲啲湯去到食晒碗麵都仲有松露香。師傅應該好爽手地落左好多松露油🙈鐘意松露的不能錯過喔!不過就油左啲…同埋松露香蓋過左牛骨湯味。和牛刺身油脂分佈唔太靚…係有啲失望(明明見其他人的靚啲)😶…有啲靱…1份有2塊…牛味唔出…溏心蛋正常冇特別…HKD108 + 10 %極牛拉麵🍜熬煮20小時既牛骨湯,又濃又香甜,面頭有少少油。火炙牛燒過牛味出,油脂分佈平均,都幾香,1份得3塊,叫2份可能開心啲HKD108 + 10%
一盛極牛🐂 (只賣極牛同白牛2款拉麵)

白牛拉麵🍜
溏心蛋正常冇特別…
HKD108 + 10 %

極牛拉麵🍜
HKD108 + 10%
極牛拉麵
2018-09-28
極牛拉麵
  • 火炙牛
2018-10-01 186 浏览
今日朋友話同我黎食拉麵,係我最鐘意既日本菜呀,令本身心情唔太好既我,即刻開心番唔少,食物即魔力真係好大呀。極牛拉麵$148一向鐘意食牛肉,今次係和牛,真係令人更加開心喎。我叫左二份牛肉,但牛肉份量真心有點少,完全唔夠喉,哈哈哈,牛肉好腍好腍,未到入囗直化,但基本上唔洗點咬就食到。拉麵既牛味好重,越食就越鐘意,但個湯都幾油,好難飲得晒啦,哈哈。一盛極牛                                                             尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈地下A號舖

極牛拉麵$148

一向鐘意食牛肉,今次係和牛,真係令人更加開心喎。

一盛極牛

尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈地下A號舖
2018-10-01
2018-09-30 154 浏览
位於尖沙咀的 一極盛牛,是一間主打和牛的拉麵店。誰說拉麵只能配豚肉叉燒,和牛牛肉同樣是一個好搭配唷。和牛拉麵$148拉麵只有三種,分別是極牛拉麵,白牛拉麵和拌麵。而拉麵的價錢,則以和牛的數量計算,一份牛為$108,兩份為$148,三份為$188,是次選擇兩份牛的拉麵。和牛有分炙燒和刺身,我就選擇各一份試試吧。炙燒和牛牛味濃郁,焦香令牛肉更上一個層次,刺身牛被熱湯沉熟,肉質更腍嫩美味,可惜牛肉份量頗少,多一點更好啦。拉麵是粗身曲麵,彈牙度和嚼勁度也不錯,牛湯味道濃郁重味,若油份少一點就更加高分啦。
位於尖沙咀的 一極盛牛,是一間主打和牛的拉麵店。

誰說拉麵只能配豚肉叉燒,和牛牛肉同樣是一個好搭配唷。

和牛拉麵$148

2018-09-27
2018-09-29 4329 浏览
朋友終於工幹完畢,回港跟我吃晚飯。我這個拉麵控太思念拉麵的滋味,足足個半月沒吃過拉麵了,所以拉朋友陪我排隊吃拉麵。最近我在網上發現一間以牛為主打的拉麵,不論是湯底抑或是配料都採用上乘的牛食材,香港好像很少這類型拉麵店,我超想試呢。一盛極牛比想像多人,接近八時有十多人等侯,我們等了十五分鐘左右入座。這裡環境不錯,不會太擠迫,可以舒適地吃拉麵。我們不約而同選了白牛拉麵,大家都上了白松露,我們各自選配和牛刺身與火炙牛肉,待會可以交換品嚐一番,另外追加了半隻糖心蛋。期待已久的白牛拉麵上場,兩種截然不同的牛肉各有風采,可一次吃到,我都沒遺憾了。個人超愛吃筍,一口氣點了兩份,爽口的筍是拉麵的最佳拍檔。先喝一口湯頭,牛骨湯十分清甜,白松露香氣也不是蓋的,入口有股明顯的幽香,令人愛不惜口。火炙牛肉烤得不俗,肉質細嫩,也鎖住了肉汁,甜度破表,尤其在熱騰騰的時候放進嘴裡,更加好吃。極致鮮紅的和牛肉身,將我迷得暈頭轉向,怎麽可以這麼美,色澤如此均勻細緻。和牛刺身比火炙牛肉更厲害,超級的嫩,入口即化,豐潤的肉質溢出鮮美。拉麵煮得不賴,爽口彈牙,不會過於軟爛,是我喜愛的口感。

白牛拉麵 HKD108;不專業評級:5/10所謂既白牛其實就係 #白松露 牛肉湯底☺️ 濃郁白松露香氣配合濃厚牛肉湯底 味道相對會有層次感啲 豐富啲💗 一份入面有三塊火炙牛肉 牛肉雖薄小 卻擁有好強勁的牛味😋 口感接近入口即溶🤤 好正‼️ 不禁令L先生諗起佢前排去日本食到既神戶牛 而拉麵方面 係曲身拉麵 非L先生鍾愛既直身拉麵🙊 令人最失望既係真心食唔出佢所謂既「彈牙」感😰 一啲都唔彈牙 鹼水味亦相對較濃 本人不太愛🙅🏻‍♀️ 而且食拉麵我都幾著重配料份量🤤 我最愛就係少量拉麵配大量配料咁食 但我明明已經double 左啲配料 可惜....都係偏少💔.極牛拉麵 HKD108;不專業評級:4.5/10極牛的湯底就顧名思義係極濃郁牛味湯底🤣 每啖都特濃牛味 飲得出真係好花心思去煲💗 係香港日式拉麵店甚少見到如此高質既湯底😍 不過有個缺點就係太油膩☹️ 而好珍貴得一塊既和牛刺身反而無乜特別☹️ 除左薄到媽媽都唔認得之外 仲要無乜牛香 而且好失望一份入面得一塊😨😨好驚嚇‼️ 珍貴到呢🤦🏻‍♀️ 唔講真係以為係人地食剩😨.其實白牛湯底真心正既💗 但CP值太低了 和牛刺身就更加唔洗講🤦🏻‍♀️ CP值低到無盡頭
白牛拉麵 HKD108;不專業評級:5/10
極牛拉麵 HKD108;不專業評級:4.5/10
其實白牛湯底真心正既💗 但CP值太低了 和牛刺身就更加唔洗講🤦🏻‍♀️ CP值低到無盡頭 除非你極愛牛味湯底 否則都係食返其他普通日式拉麵店算拉🤷🏻‍♀️
推薦度:🌕🌕🌕🌕🌕(滿分十分)
2018-09-21
  • 白牛拉麵
2018-09-28 114 浏览
The weather was becoming cooler and it's time to explore new ramen shops! Upon looking up new shops, I came across 一盛極牛. What peaked my interest was that they served slices of raw beef with their ramen. That's curious enough for me to find them!一盛極牛 is located in Tsim Sha Tsui, in an area with many Korean restaurants.  It's actually located in a basement area. Layout has one bar table and several tables surrounding it. It's not very big but it didn't feel cramped.Menu is in the form of a check o

Menu is in the form of a check off piece of paper and everything is customizable. It's in English and Chinese. Price is by how many slices of beef you want.  And if you don't like raw beef, you can choose to have it cooked as well.

They also have a white truffle version.

I wasn't too into having  truffle, so I ordered  a regular bowl of ramen with two slices of beef ($148) as one slice was definitely not enough and three slices seemed a bit too over my budget. I chose a strong flavor and medium texture for my noodles.

They use wagyu beef from Kumamoto.  The beef had a good distribution of red meat and not a lot of fat content. But do not be dismayed. Even upon dunking it into my soup to heat it up, it was still moist and tender. There was a strong beef flavor as well.

The soup was a rich beef broth but it wasn't too oily. It was almost clear in appearance. It reminded me a bit like pho.

The egg was ok. I think I prefer the yolk to be more runny. This was a bit too over done for me.

The noodles were good. Springy and smooth, it clung to the soup well.

I'm glad I got there early as when I left, a queue started to form outside. Price range is a bit more than other places but then I think gone are the days when ramen cost under $100.  It did remind me of pho. The broth had that same taste and it wasn't oily at all. The beef was clearly the star. I suppose if you want a different sort of ramen, than this place is for you. It's definitely different.
2018-09-18
2018-09-27 116 浏览
終於黎到一盛和牛,聽聞呢度以和牛做賣點緊係要試牛肉刺身拉麵入到店舖,色調同牆上的電影廣告有點格格不入但主要試的是食物關係,還是評論番食物吧和牛- 牛味濃,有鮮甜味麵 - 正常,選擇普通硬度放耐了也不會太淋身湯- 牛骨味原全被醬油覆蓋,感覺有點咸蛋- 不錯整體而言,和牛一起步已在起跑線,湯還是在起點可能更後的位置,會有寧願用成碗麵換多一塊牛肉的感覺,若果主打係牛骨湯還需重點著手不得不讚店員很有禮貌和耐性聽取客人的意見,為店舖加了不少分數
終於黎到一盛和牛,聽聞呢度以和牛做賣點
緊係要試牛肉刺身拉麵

入到店舖,色調同牆上的電影廣告有點格格不入
但主要試的是食物關係,還是評論番食物吧

和牛- 牛味濃,有鮮甜味
麵 - 正常,選擇普通硬度放耐了也不會太淋身
湯- 牛骨味原全被醬油覆蓋,感覺有點咸
蛋- 不錯

2018-09-26 100 浏览
門口見到呢隻比風吹住 gei 牛都笑死  亦都令我諗起呢一個 topic -  拉風的牛 拉風係大陸用語意思係前衛 ,出色 ,cool 前衛: 牛肉面係台灣菜就見得多,日本拉面又多數係豬肉叉燒 ,今次牛肉加拉面又真係幾少見又前衛 出色 : 係因為呢一碗白牛拉面 用左極濃白松露湯底 香味撲鼻 份量都唔細 成碗滿滿牛肉加溏心蛋,芽菜同黑木耳絲等配菜牛肉可揀 刺身或者火炙揀左刺身 食落有少少似越南個隻生牛肉不過較厚身 味道較淡 碗面亦都出色在於食完之後個陣白松露味亦都久久不散 Cool : 在於裝修,成間店都貼滿唔同年代日本電影海報,相信老闆係一個好熱愛日本文化 gei 人
拉風係大陸用語意思係前衛 ,出色 ,cool

份量都唔細 成碗滿滿牛肉加溏心蛋,芽菜同黑木耳絲等配菜

牛肉可揀 刺身或者火炙
揀左刺身 食落有少少似越南個隻生牛肉不過較厚身 味道較淡

碗面亦都出色在於食完之後個陣白松露味亦都久久不散

2018-09-26 95 浏览
拉麵就吃得多,和牛拉麵就真係未試過🙈餐廳以日本簡約風裝修,貼滿好多日本電影海報大大隻字 “和王”😍有極王拉麵同白牛拉麵🍜我同朋友就一人叫左一碗☺️等候既時候,睇到呢張紙,有介紹返餐廳~果然吾馬虎,淨係牛骨湯底都煮二十小時,牛氣十足~極牛拉麵🍜可以品嚐到牛骨湯既鮮味,牛味濃郁,精華所在,我自己就覺得極牛拉麵既湯底係無白牛拉麵咁濃味既(當然,都睇返你點填選擇濃度g雞卵麵幼軟彈牙,好好味😋主角和牛係超級好味,後悔無叫三份!好滑嫩,鮮味十足,薄薄的火炙牛,燒得香裏面又滑🤤🤤💕仲有大大粒糖心蛋,又甜又滑野飲就叫左可爾必思,乳酪味梳打😝

大大隻字 “和王”😍

有極王拉麵同白牛拉麵🍜我同朋友就一人叫左一碗☺️

雞卵麵幼軟彈牙,好好味😋
主角和牛係超級好味,後悔無叫三份!
好滑嫩,鮮味十足,薄薄的火炙牛,燒得香裏面又滑🤤🤤💕

仲有大大粒糖心蛋,又甜又滑

野飲就叫左可爾必思,乳酪味梳打😝
2018-09-26 74 浏览
尖沙咀最近開咗間和牛拉麵🤨鐘情日本嘢嘅我當然唔可以錯過!無諗過一到已大排長龍🧐相信大家都係冒著和牛而嚟😜但宜家天氣仲熱要等太耐其實都幾辛苦🙈白牛拉麵 $108餐廳格局睇得出別出心裁!仿效日本街邊嘅拉麵店,加上一啲日式復古海報,有如置身日本👍🏻其實等得唔算耐,大概20分鐘就食得。湯底相當濃郁,但我本身只選普通,所以可能餐廳都以濃命為主,大家可以揀淡啲如果怕太濃。佢有得揀火炙和牛同和牛刺身,向來厭少嘅我得知刺身得一片🙈所以就揀咗火炙和牛!脂肪比例好平均,肉質都算細嫩。而且熱辣辣時仲聞到牛味嘅香。麵質略厭有少少韌,如怕太韌建議揀腍身啲😊值得一睇係必試店內嘅檸檬🍋水😛,好重檸檬味,食完濃味少少嘅拉麵要嚟清清口腔係不錯選擇😊🍽6/10🔎 一盛極牛尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈地下A號舖

白牛拉麵 $108

🍽6/10
🔎 一盛極牛
尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈地下A號舖
2018-09-26 69 浏览
小妹以往食開都係豬骨湯拉麵🐷今次聽到用牛骨製成嘅拉麵湯底🤤牛控嘅我不能不去食啦😈牛控嘅你敬請注意⚠️是次點左「白牛拉麵」🍜湯底選用牛骨💁🏻‍♀️煲足20小時熬製🔥令湯底嘅牛味十足拉麵揀左偏硬😃口感唔錯😚有嚼口和牛來自熊本縣🐮每塊都係大腿上肉😉呢到嘅和牛可選刺身或火灸選擇🙌🏻小妹揀左火灸😍入口油脂香🤪肉質軟腍點解叫白牛?🧐 因加左白松露🍄但白松露嘅味道唔太突出😂白松露可以再濃D😎效果更佳
小妹以往食開都係豬骨湯拉麵🐷
入口油脂香🤪肉質軟腍
點解叫白牛?🧐 因加左白松露🍄
但白松露嘅味道唔太突出😂白松露可以再濃D😎效果更佳
2018-09-25 81 浏览
呢排新開既拉麵店,中意食牛既我就梗係唔放過🤣排左一下隊,終於入到去了,坐係bar枱位望到廚師準備拉麵😝有檸檬水,同七味粉芝麻等等俾你調味點餐紙,我選擇咗白牛拉麵🍜除咗出名嘅牛骨湯之外仲有白松露!😍肉嘅份量選擇左兩份覺得啱啱好😋我係揀咗火灸牛既,湯底都選擇咗濃味🤤牛骨湯底本身已經濃郁,再加上淡淡的松露香,真係好特別😋兩者配合得好好,聽講牛骨湯底仲係大火熬煮二十小時,精華十足👍🏻拉麵好彈牙,湯底我都忍唔住係咁飲😽至於和牛,好軟身滑嫩,加上吸收左湯底嘅精華,更重牛肉,有啲入口即溶嘅感覺,好jeng😋另外亦有紫菜同糖心蛋作為配菜,糖心蛋亦都好Q彈🐣叫咗支波子汽水,係童年回憶💕
呢排新開既拉麵店,中意食牛既我就梗係唔放過🤣
排左一下隊,終於入到去了,坐係bar枱位望到廚師準備拉麵😝

有檸檬水,同七味粉芝麻等等俾你調味

叫咗支波子汽水,係童年回憶💕