喺旺角staycation🛌上openrice搵附近餐廳🍴無意中見到呢間名好得意嘅拉麵店👀見評價唔錯決定去試試佢!🍜白湯豚骨拉麵 $68食拉麵第一啖飲左湯底先😋湯底濃郁厚滑 一啲都唔油膩 冇太多味精味道 食晒成碗麵都唔會好頸渴👍🏻 另外叉燒雖然唔係入口即溶嘅程度 但係都幾腍 肥瘦剛好 另外仲有半熟蛋/木耳/荀乾等等 特別要讚下荀乾 唔會食到渣同埋冇奇怪嘅味🥺✨🍜辛辣沾麵 $78沾麵嘅麵條比起拉麵粗身~更有咬口💕本身以為佢地嘅辛辣湯底唔太辣 因為望落去同拉麵嘅一樣都係冇乜油脂喺面👀點知都幾有驚喜!!平時食開辣嘅我覺得超惹味🌶我覺得濃稠度適中 不過男朋友就比較期待會有更加稠身嘅湯底😢另外配菜都係有齊晒半熟蛋等等~💌兩款嘅麵量都比起出面食開嘅多 食得超滿足 下單之後等大概5分鐘就食得 店內仲提供冰檸檬水 環境乾淨舒服 有機會會再去食✨

🍜白湯豚骨拉麵 $68

🍜辛辣沾麵 $78

辛辣沾麵
2021-04-26
辛辣沾麵
2021-04-28 104 浏览
通菜街嘅兩邊一向都多小店餐廳,而每一次經過呢間一生懸麵都總會見到長長嘅人龍,令到我一直都好想嚟食,睇吓係咪真係咁值得去排隊.星期五嘅夜晚同朋友喺旺角諗左好耐都唔知食咩好,見都係大概7點度諗住應該未算太多人,所以就決定去呢間拉麵舖試吓。不過我哋實在太天真喇,離遠已經見到好長嘅人龍,仲心諗應該係隔離鋪姐,點知行近啲就見到原來真係等緊一生懸麵嘅人,總共排過左成兩個鋪位有多 😳😳.差唔多排到門口嘅時候,侍應會比張點餐紙你填好晒要啲乜,佢哋選擇唔算多,拉麵沾麵各四款另外仲有一個期間限定。最尾等咗差唔多成一個鐘先有得入,因為喺門口已經點哂嘢食,所以坐低冇耐就已經可以開始食luu!!!.辛辣沾麵 ($78)又再一次喺唔使點諗嘅情況下即刻揀左menu上辣嘅option 😂 一嚟到發覺份量都唔少,每碗有兩大塊叉燒同半隻溏心蛋。每塊叉燒都有再燒過少少表面,食落更香口,不過叉燒肥左少少,有啲肥膏多過肉,如果唔中意食肥嘅朋友就要考慮一下了。我嗰隻溏心蛋成功做到流心效果(不過朋友嗰隻就熟左啲,所以煮嘅時間有參差 😶)麵揀左”較柔”但唔會因為甘而一 ’pat’,佢個沾麵湯底亦好香濃,一開始唔算辣,係食食下個辣味會

辛辣沾麵 ($78)

麵揀左”較柔”但唔會因為甘而一 ’pat’,佢個沾麵湯底亦好香濃,一開始唔算辣,係食食下個辣味會再出啲,湯入面亦有少少叉燒粒令成個湯冇甘寡,而麵亦成功做到掛湯效果!

濃香櫻蝦沾麵 ($83)
朋友叫左呢度最出名嗰櫻蝦沾麵,一嚟度時就見到海量嘅櫻花蝦喺嗰湯上面超級吸引!試左佢嗰款幾啖,湯嚟講比起辣嗰款冇甘濃郁,所以亦相對嚟講令到掛湯效果冇另一款甘好。不過因為超足料所以食嘅時候啖啖有蝦、蝦味亦好出,中意食蝦嘅絕對會超滿足 😌😌

呢間餐廳的確幾好食,但下次再食始終會揀喺冇甘多人嘅時間先嚟了,畢竟等一個鐘的確有啲耐嘛🙈🙈
2021-04-27 121 浏览
˚ ꒰ 一 生 懸 麵 ꒱ ◞  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️ [ 特濃豚骨沾麵 ]$78  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀豚骨湯好濃味,拉麵都好掛湯~叉燒係炙燒過嘅,都幾有特色,不過略嫌有啲乾。  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀味道: 7.5/10回頭度: maybe  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀✨小心啲冷氣機水可能會滴咗去啲嘢食入面呀( ᵕ̣̣̣̣̣̣﹏ᵕ̣̣̣̣̣̣)  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀📍一生懸麵 (旺角)旺角通菜街73號地下
˚ ꒰ 一 生 懸 麵 ꒱ ◞
▫️ [ 特濃豚骨沾麵 ]$78
味道: 7.5/10
回頭度: maybe
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍一生懸麵 (旺角)
旺角通菜街73號地下
2021-04-02
2021-04-25 10353 浏览
哩間真係超人氣🍲拉麵沾麵店!!平日7點已經排哂長籠👫 都要排大約半個鐘先入得🙀到我食完8點幾走都仲排緊隊,疫市下有咁好既成績真係唔惹少👍·🦐濃香櫻蝦油拉麵  HKD$83 (叉燒+$15,麵底100g+$15)海量嘅櫻花蝦鋪滿面😍 多到連一條麵都見唔到,好誇張🙀湯底都好高質,充滿住好鮮好濃郁既蝦味🦐 麵質有3種質感選擇而拉麵係屬幼麵類,都幾掛湯👍本身成碗麵份量好多,加左麵底真係食到超飽😋·🌶辛辣沾麵  HKD$78 (半熟蛋+$12, 竹荀+$10)沾麵辛辣湯底🌶比我想像中偏向無咁辣,個人覺得如果再辣啲會更惹味呢😆 所以有少少失望呢🤨而湯底質地十分濃稠,所以粗身既麵質掛湯力好高🥣 叉燒經微微灸燒過帶點焦香🔥半熟蛋溏心度恰到好處👍個人好喜歡😻 仲有竹荀都好好味🤤 唔會過酸仲有點脆口,好彩加左錢加配有海量份量🤩 開心yeah~·🍗唐揚炸雞  HKD$324大件,件件都好大件🤗 炸粉漿唔厚食到啖啖肉,正!·🥟煎餃子  HKD$28質感偏向較腍身,內餡幾紮實,不過不失。

哩間真係超人氣🍲拉麵沾麵店!!

平日7點已經排哂長籠👫 都要排大約半個鐘先入得🙀

到我食完8點幾走都仲排緊隊,疫市下有咁好既成績真係唔惹少👍

海量嘅櫻花蝦鋪滿面😍 多到連一條麵都見唔到,好誇張🙀

湯底都好高質,充滿住好鮮好濃郁既蝦味🦐 麵質有3種質感選擇

🍗唐揚炸雞  HKD$32

4大件,件件都好大件🤗 炸粉漿唔厚食到啖啖肉,正!

🥟煎餃子  HKD$28

質感偏向較腍身,內餡幾紮實,不過不失。
2021-03-25
2021-04-18 339 浏览
 一生懸麵我bookmark左好耐la,見到啲人成日話要排隊先食到,所以一路都冇去試🙈見到佢係荃灣開左新分店,諗住應該會少人知啲,所以即刻去左!呢度既沾麵同拉麵都好多人推薦,所以諗揀咩食既時候都掙扎左好耐😂  同埋呢度好好既係,佢每枱都會有個電爐!可以用黎加熱翻個沾麵既湯汁♨️好貼心好好🤤  不過唔知係咪我對佢太大期望,我覺得冇我想像中咁好味,覺得之前食過其他鋪頭既沾麵更加好食🙈定係可能旺角間分店會好食啲?有冇食過既人可以話我知😛 1⃣️海老沾麵($83)沾麵汁上面有好多好多櫻花蝦,個湯汁冇未去到好濃味,我會覺得再濃味啲會好啲🤔入面除左櫻花蝦之外仲有啲蔥,同埋兩舊煮淋左既豬腩肉,肥肉比較多,入口即溶。  麵方面揀左冷麵標準硬度,麵唔算好凍偏向接近室溫,有少少失望,而且麵質偏淋,覺得應該嗌偏硬先啱😕同埋覺得隻麵好唔掛汁...  覺得個沾麵食落係幾好味既,有幾香既蝦既鮮味,但係我覺得唔夠濃,未去到人地講得咁好食。另外配料方面有筍、糖心蛋同埋兩片叉燒。叉燒炙燒過之後油脂感既豐富🤩而且肉質唔會好乾好柴👍  另外最欣賞呢度既係個電爐!個沾麵汁凍左啲既時候加翻熱佢再沾過啲麵黎食,正啊😋  2⃣️特濃豚骨沾麵

1⃣️海老沾麵($83)
海老沾麵

2⃣️特濃豚骨沾麵($78)
特濃豚骨沾麵
覺得呢個比起櫻花蝦果款好食。呢款濃好多,但係個人覺得有啲太鹹,鹹味有啲蓋過左湯底本身既豚骨香。  呢款揀左熱麵,但係都係覺得麵質唔係我鍾意既,唔夠煙韌有彈性,冇乜咬口同埋好易散。  不過呢款食完之後加清湯飲幾好飲🤤

3⃣️野菜山拉麵($73)
野菜山拉麵
呢款反而係我最鍾意既🤩面頭鋪滿芽菜、椰菜、蒜蓉,一樣有兩片叉燒。飲落味道冇咁濃咁重口味,但係因為加左蒜蓉,本身清少少既豚骨香加埋蒜蓉既香更加上左一個層次!而且呢款拉麵好似係其他拉麵店比較少見,建議可以試下!

4⃣️章魚燒($28)
章魚燒
比我想像中好😳有六大粒章魚燒,淋少左滿滿既醬汁、紫菜同埋木魚絲,每粒章魚燒入面都食到章魚🐙而且章魚燒既質感係偏軟但係唔係淋癟癟咁。

5⃣️唐揚炸雞($32)
唐揚炸雞
炸雞有四大件!每件都好juicy 外皮炸得好脆😌啖啖肉,點埋啲沙律醬食一流!
野菜山拉麵
章魚燒
2021-04-11 187 浏览
/一生懸麵取自日文一生懸命指"💪🏻努力不懈、將事情做到極致"呢到既麵條與一般拉麵店不同 以全粒粉製成 成份包括麥皮、胚芽和胚乳等 營養價值豐富 質感有嚼勁🍜🐟魚介豚骨沾麵($78)沾麵供冷/熱選擇 湯底由豬骨🐷、雞肉🐤、鰹魚🐟以及野菜🥬熬製而成湯底濃厚 但又唔會過鹹 做到掛湯效果 加上青檸汁更清新輕柔麵質既軟硬度剛好 叉燒有厚厚兩塊 油脂感滿滿 經過炙燒後 食落更香口🧄名古屋二郎系拉麵($73)配料有大量芽菜、椰菜及蒜頭 堆到成座山咁高啊 湯底濃厚之餘 仲好清甜半熟蛋係額外追加的(+$12)生熟程度也剛好🥚⚠️由於冇得book位 所以晚市非常多人排隊 記住預返時間去排隊啊!一生懸麵 📍旺角通菜街73號地下#anygoodfood_hk#anygoodfood_Mongkok
一生懸麵取自日文一生懸命指"💪🏻努力不懈、將事情做到極致"

🐟魚介豚骨沾麵($78)
沾麵供冷/熱選擇
輕柔麵質既軟硬度剛好
叉燒有厚厚兩塊 油脂感滿滿 經過炙燒後 食落更香口

🧄名古屋二郎系拉麵($73)
配料有大量芽菜、椰菜及蒜頭 堆到成座山咁高啊
湯底濃厚之餘 仲好清甜
半熟蛋係額外追加的(+$12)生熟程度也剛好🥚

一生懸麵
📍旺角通菜街73號地下

#anygoodfood_hk
#anygoodfood_Mongkok
2021-04-10 132 浏览
獨食都係一種生活態度,我就係鍾意自己食嘢,唔使就人哋,今日食咩?獨食例牌菜拉麵!喺旺角搵到呢間黃店,喺門口排隊都排咗一個鐘。好,坐低睇吓有咩好食先。濃香櫻花蝦沾麵,非常驚喜,成個沾麵湯底鋪滿滿櫻花蝦,忍唔住要食一啖櫻花蝦飲一啖湯,櫻花蝦脆脆地加上鹹香味,越食越追住食。仲有兩大塊叉燒,煎得香香,有肉得來帶點脂肪。唔怪得要排一個鐘先可以食到,物有所值。章魚燒,咬落表面香脆,裡面柔軟唔會食到成口粉,最重要係上面有紫菜同埋多醬,正!
好,坐低睇吓有咩好食先。

2021-04-08 84 浏览
今次就去咗旺角食日本拉麵🤤,首先要讚下員工既服務,雖然等位等咗一段時間,但店員非常貼心,特登拎2杯水出黎比我地解解渴☺️加分!▫️濃厚豚骨沾麵(凍麵) 推介!一般沾麵既湯都會有啲太咸,但依個豚骨湯既沾麵湯底濃郁得黎唔會好咸,而麵底都算彈牙而且較粗身同有咬口,麵身雖然無味但沾埋湯就好夠味,附送既叉燒(偏肥少少)、溏心蛋等等配料味道正常水準。▫️白湯豚骨拉麵🍜 雖然都係豚骨湯但味道同沾麵個隻唔同,依隻湯底就係平時拉麵店個啲豬骨湯味,較清少少,味道正常普通,但就無乜特別,而麵底係中幼身麵,有少少淋,整體普通。▫️章魚燒🐙 唔推介🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️,味道超級一般,仲要本身黎到已經凍曬,似整定好奈,而且外皮淋patpat😟

▫️濃厚豚骨沾麵(凍麵)

▫️白湯豚骨拉麵🍜

▫️章魚燒🐙
2021-04-06 139 浏览
-{黃店💛旺角豚骨沾麵🍜}好耐之前食過一次~咁啱又想食沾麵就黎左依度🤩當晚8點幾就仲排緊隊證明真係幾受歡迎🙌🤤濃厚豚骨沾麵🤤 ($78)一個碗麵有200g都幾多😚啲麵夾夾下有啲散 想再有彈性啲冇乜咬口!叉燒有火炙過幾好 但真係好肥🥺食食下有啲濟👀隻溫泉蛋有少少過熟冇乜流心 但冇腥味嘅🙊湯底冇味精味都濃郁係唔錯~👖褲評: 6/10🤤雞軟骨棒🤤 ($28)雞棒食落勁似麥樂雞嗰種唔同肉嘅部位打埋一舊再加章魚燒醬🧐我就麻麻地但友人幾鐘意😂😂😂👖褲評: 5/10明明之前覺得幾好食🧐不過旺角沾麵選擇唔多 依度都可以一試嘅🙊性價比: 6.8/10服務: 7.5/10環境: 8/10🔔小tips: 見倒學生星期四食出示證件有8折!🚩一生懸麵🚩地址: 旺角通菜街73號地下牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下121號舖荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖#fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai日本菜 #fuudjai拉麵 #fuudjai旺角 #fuudjai牛頭角
{黃店💛旺角豚骨沾麵🍜}

🤤濃厚豚骨沾麵🤤 ($78)

👖褲評: 6/10

🤤雞軟骨棒🤤 ($28)

👖褲評: 5/10

性價比: 6.8/10
服務: 7.5/10
環境: 8/10

🔔小tips:
見倒學生星期四食出示證件有8折!

🚩一生懸麵🚩

濃厚豚骨沾麵
雞軟骨棒
  • 特濃豚骨沾麵
  • 雞軟骨棒
超多人排隊嘅黃色拉麵店💛一生懸麵🍜▫️呢間位於旺角同九龍灣嘅拉麵店,聽過好多朋友介紹話呢間好食,為食兔都一直想試好耐,唔知質素如何呢🤩▫️櫻蝦油拉麵($83)湯底充滿濃郁嘅蝦味😍而且重好濃厚,拉麵面頭鋪滿全部櫻花蝦!真係好充料!拉麵簡左偏硬身,食落就偏正常口感,而叉燒係半肥瘦,有火炙過,所以會係入口即溶,又有煙燻嘅味道,溏心蛋都做得不錯~▫️魚介豚湯沾麵($83)沾麵湯底偏稀好似普通拉麵湯底一樣,唔太掛汁,不過魚介味都足夠,但為食兔同朋友都覺得佢地沾麵底做得出色啲,比較有咬口啲,而且麵條較粗身,沾麵好食過拉麵!▫️地址:旺角通菜街73號地下。牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下121號舖。▫️為食指數:7.5(10分為最多)抵食指數: 7.5
超多人排隊嘅黃色拉麵店💛一生懸麵🍜
▫️
櫻蝦油拉麵($83)
▫️
魚介豚湯沾麵($83)
地址:
旺角通菜街73號地下。
牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下121號舖。
▫️
為食指數:7.5(10分為最多)
抵食指數: 7.5
2021-04-01 113 浏览
我不知我在排隊是為什麼,我在排隊等候多時,一件厚面皮不要面的老野,直衝入去坐下,店員沒有理會他打佔,讓他坐下招呼,真是很好笑無諗過依間野會咁,以後都唔會再幫襯垃圾
店員沒有理會他打佔,讓他坐下招呼,真是很好笑
無諗過依間野會咁,以後都唔會再幫襯
垃圾
2021-04-01
2021-03-27 238 浏览
一直都好想試呢間好出名嘅分店,但每次去到都大排長龍😭今次終於下定決心去排隊試試,雖然排咗差超過半個鐘,但質素果然冇令我失望✨餐牌非常簡單直接,一睇已經知道有咩選擇,容易對應所點嘅食物作出相應調整白湯豚骨拉麵個湯底味道好濃郁但唔似味精味,而且入面嘅叉燒仲要係半肥瘦嘅,食落去特別好口感😋我覺得辛辣拉麵個湯底就唔算太辣,但係如果有唔同程度比消費者選擇可能會更好🤔味道一樣都好農郁,而且唔會比辣味cover曬拉麵原本要有嘅味,而且仲有好多菜,感覺都好健康🤣最值得一提係喺度消費仲可以儲印花,每五個就可以換一個小食,十個就可以換一碗拉麵,真係好掋㗎😙
一直都好想試呢間好出名嘅分店,但每次去到都大排長龍😭
辛辣拉麵
2021-03-25
辛辣拉麵
2021-03-25 114 浏览
行開旺角突然好想食拉麵,於是我同孖寶爸搵到呢間 《一生懸麵》,有孖寶爸喜愛嘅沾麵同我鍾意既傳統湯拉麵^^😍。 雖然店外滿滿嘅人龍,但等候時間唔算好耐,大概等了30分鐘。而且等候時店員會預先給你落單紙,先挑選自己合適的拉麵🍜,慳番唔少時間。店舖雖然唔係好大,但坐得舒服👍🏻。魚介豚骨沾麵 ($78)沾麵可選熱/凍,沾麵湯魚介味濃郁又唔會腥,拉麵掛湯後非常好味😋! 我特別想講佢嘅叉燒,平時食開拉麵入面個D叉燒都淡而無味,但呢度嘅叉燒好似炭燒過咁,好香口好好味,肉身又夠腍,真係想食多幾件🥰~ 濃香櫻蝦油拉麵 ($83) 滿滿的櫻花蝦真是令人很雀躍🤩,令湯底更香濃,搭配流心蛋+好味叉燒,非常棒❤️! 唐揚炸雞( $32) 炸雞炸得好香脆可口得黎又唔會好油膩,好脆口😋! 章魚燒($28)好耐冇食章魚燒,細細粒但好足料,有大阪質素😌

店舖雖然唔係好大,但坐得舒服👍🏻。

魚介豚骨沾麵 ($78)

濃香櫻蝦油拉麵 ($83)

唐揚炸雞( $32)
炸雞炸得好香脆可口得黎又唔會好油膩,好脆口😋!

章魚燒($28)
好耐冇食章魚燒,細細粒但好足料,有大阪質素😌

2021-03-15
  • 濃香櫻蝦沾麵
  • 魚介豚骨沾麵
2021-03-24 111 浏览
/ /真係超級超級掛住日本🇯🇵好耐冇食過沾麵/拉麵啦!見到呢間又有櫻花湯底🌸吸引著我夜晚7-8點嚟到嘅時候已經大排長龍差唔多都得咗40分鐘,但係值得嘅💗😍濃香櫻花沾麵🌸海量嘅櫻花已經贏哂啦‼️湯底仲好鮮味,係好濃嘅蝦味麵質我揀咗標準,真係啱啱好,彈牙有咬口仲有叉燒同半熟溏心蛋魚介豚骨沾麵魚介湯底好濃郁,真係掛到湯我就揀咗熱嘅沾麵,配埋啲蔥真係特別香叉燒好嫩口,仲有炭燒嘅味道!仲叫咗兩樣小食同啤酒🍻雞軟骨棒🐤唐揚炸雞🍗
/ /
真係超級超級掛住日本🇯🇵
好耐冇食過沾麵/拉麵啦!
見到呢間又有櫻花湯底🌸吸引著我
夜晚7-8點嚟到嘅時候已經大排長龍
差唔多都得咗40分鐘,但係值得嘅💗😍

濃香櫻花沾麵🌸

海量嘅櫻花已經贏哂啦‼️
湯底仲好鮮味,係好濃嘅蝦味
麵質我揀咗標準,真係啱啱好,彈牙有咬口
仲有叉燒同半熟溏心蛋

魚介豚骨沾麵

魚介湯底好濃郁,真係掛到湯
我就揀咗熱嘅沾麵,配埋啲蔥真係特別香
叉燒好嫩口,仲有炭燒嘅味道!

仲叫咗兩樣小食同啤酒🍻
雞軟骨棒🐤

唐揚炸雞🍗
  • 濃香櫻蝦沾麵
  • 魚介豚骨沾麵
  • 雞軟骨棒
2021-03-21 195 浏览
認識一生懸麵是因為之前禁晚市堂食期間行過, 依然見到長長人龍等他的外賣。 今次專登晚市過來一試他的麵食, 餐廳主要分沾麵和拉麵系列。和朋友收工立即來到, 在這間人氣店也已經要等上 約20分鐘, 沒有不耐煩反而有更大的期待。 和朋友都比較喜歡吃沾麵, 所以我叫了辛辣沾麵(熱麵條), 他叫了濃香櫻蝦沾麵( 冷麵條) 再加看到隔離枱非常吸引的唐揚炸雞 和煎餃子。辛辣沾麵( 熱麵條)麵條是可以自選熱或冷的, 熱麵條感覺有比較香麥味, 亦都比較軟滑。 搓麵粉過程應該加了蕎麥, 所以每一條麵條上都可以看到, 麥香充足, 齋吃麵條已經非常美味。 辛辣沾醬香而不辣, 沾醬裏頭也有些 叉燒粒和香料, 真材實料 , 而且非常好的一點是吃完不覺得油膩。 叉燒肥瘦適中, 而且有心機的 炙燒過表面, 吃落更加香口。 溏心蛋的火候也剛好, 好好味。濃香櫻蝦沾麵 (冷麵條)朋友本身想叫另一款沾麵, 但實在被櫻花蝦沾麵的賣相擄走了初心。 沾醬完全鋪滿了櫻花蝦, 未上檯已經可以聞到濃濃的蝦香, 吃下一口更令口腔充滿鮮味。 每一口沾麵也夾雜到櫻花蝦, 非常豐富滿足。 冷麵條也比較彈牙, 剛好比較配合櫻花蝦沾醬。唐揚炸雞大

辛辣沾麵( 熱麵條)

濃香櫻蝦沾麵 (冷麵條)

唐揚炸雞

大大件的五件炸雞, 炸得非常金黃脆口, 炸漿薄身不油膩, 雞肉依然新鮮嫩滑。

煎餃子

外皮鬆脆, 餡料是充滿肉汁的豬肉和蔬菜餡, 點附帶的醋好吃, 但個人覺得點上沾麵醬更加有風味。

我和朋友都為這次餐廳選擇 「沾沾自喜」( 自己寫完這句也覺得老土,哈哈……)
2021-02-24