2021-03-25
行開旺角突然好想食拉麵,於是我同孖寶爸搵到呢間 《一生懸麵》,有孖寶爸喜愛嘅沾麵同我鍾意既傳統湯拉麵^^😍。 雖然店外滿滿嘅人龍,但等候時間唔算好耐,大概等了30分鐘。而且等候時店員會預先給你落單紙,先挑選自己合適的拉麵🍜,慳番唔少時間。店舖雖然唔係好大,但坐得舒服👍🏻。魚介豚骨沾麵 ($78)沾麵可選熱/凍,沾麵湯魚介味濃郁又唔會腥,拉麵掛湯後非常好味😋! 我特別想講佢嘅叉燒,平時食開拉麵入面個D叉燒都淡而無味,但呢度嘅叉燒好似炭燒過咁,好香口好好味,肉身又夠腍,真係想食多幾件🥰~ 濃香櫻蝦油拉麵 ($83) 滿滿的櫻花蝦真是令人很雀躍🤩,令湯底更香濃,搭配流心蛋+好味叉燒,非常棒❤️! 唐揚炸雞( $32) 炸雞炸得好香脆可口得黎又唔會好油膩,好脆口😋! 章魚燒($28)好耐冇食章魚燒,細細粒但好足料,有大阪質素😌
店舖雖然唔係好大,但坐得舒服👍🏻。
魚介豚骨沾麵 ($78)
濃香櫻蝦油拉麵 ($83)
唐揚炸雞( $32)
炸雞炸得好香脆可口得黎又唔會好油膩,好脆口😋!
章魚燒($28)
好耐冇食章魚燒,細細粒但好足料,有大阪質素😌