2021-04-18 314 浏览
 一生悬面我bookmark左好耐la,见到啲人成日话要排队先食到,所以一路都冇去试🙈见到佢系荃湾开左新分店,谂住应该会少人知啲,所以即刻去左!呢度既沾面同拉面都好多人推荐,所以谂拣咩食既时候都挣扎左好耐😂  同埋呢度好好既系,佢每枱都会有个电炉!可以用黎加热翻个沾面既汤汁♨️好贴心好好🤤  不过唔知系咪我对佢太大期望,我觉得冇我想像中咁好味,觉得之前食过其他铺头既沾面更加好食🙈定系可能旺角间分店会好食啲?有冇食过既人可以话我知😛 1⃣️海老沾面($83)沾面汁上面有好多好多樱花虾,个汤汁冇未去到好浓味,我会觉得再浓味啲会好啲🤔入面除左樱花虾之外仲有啲葱,同埋两旧煮淋左既猪腩肉,肥肉比较多,入口即溶。  面方面拣左冷面标准硬度,面唔算好冻偏向接近室温,有少少失望,而且面质偏淋,觉得应该嗌偏硬先啱😕同埋觉得只面好唔挂汁...  觉得个沾面食落系几好味既,有几香既虾既鲜味,但系我觉得唔够浓,未去到人地讲得咁好食。另外配料方面有笋、糖心蛋同埋两片叉烧。叉烧炙烧过之后油脂感既丰富🤩而且肉质唔会好干好柴👍  另外最欣赏呢度既系个电炉!个沾面汁冻左啲既时候加翻热佢再沾过啲面黎食,正啊😋  2⃣️特浓豚骨沾面

1⃣️海老沾面($83)
海老沾面

2⃣️特浓豚骨沾面($78)
特浓豚骨沾面
觉得呢个比起樱花虾果款好食。呢款浓好多,但系个人觉得有啲太咸,咸味有啲盖过左汤底本身既豚骨香。  呢款拣左热面,但系都系觉得面质唔系我钟意既,唔够烟韧有弹性,冇乜咬口同埋好易散。  不过呢款食完之后加清汤饮几好饮🤤

3⃣️野菜山拉面($73)
野菜山拉面
呢款反而系我最钟意既🤩面头铺满芽菜、椰菜、蒜蓉,一样有两片叉烧。饮落味道冇咁浓咁重口味,但系因为加左蒜蓉,本身清少少既豚骨香加埋蒜蓉既香更加上左一个层次!而且呢款拉面好似系其他拉面店比较少见,建议可以试下!

4⃣️章鱼烧($28)
章鱼烧
比我想像中好😳有六大粒章鱼烧,淋少左满满既酱汁、紫菜同埋木鱼丝,每粒章鱼烧入面都食到章鱼🐙而且章鱼烧既质感系偏软但系唔系淋瘪瘪咁。

5⃣️唐扬炸鸡($32)
唐扬炸鸡
炸鸡有四大件!每件都好juicy 外皮炸得好脆😌啖啖肉,点埋啲沙律酱食一流!
特浓豚骨沾面
野菜山拉面