2015-11-21 2895 浏览
自從他們剛開時來了幾次外, 都很久沒來。這裡每天都排長龍, 反正中環不愁無飯開, 就沒再來過。今天好想食燒味, 見他又不算排長龍就去了。好好彩, 一個人所以立刻有位。沒多想就叫了叉燒燒鵝瀨粉 ($48)。很快就到, 還不錯, 至少沒“豬頭骨”。叉燒半肥瘦, 略有酒味, 好“lum”; 燒鵝也不錯, 肉質軟又不會過咸。 可能我無慢吞吞, 又無要三要四, 所以對我都不是很惡。但見到他們對其他客人就比較不耐煩, 有點惡。所以如果來就最好想好你想食什麼, 將就些不要左揀右揀想坐哪張枱, 就 ok。堂食會好食過外賣。

叉燒燒鵝瀨粉

叉燒燒鵝瀨粉
  • 燒鵝
2015-11-02 4075 浏览
「不是說在中環上班的嗎, 怎可能未吃過?」每一次和朋友說起「我未吃過一樂啊」的時候, 他們都表示好驚訝。真是的, 有甚麼好大驚小怪的? 中午時分的中環處處人頭湧湧, 一樂燒鵝的門口情況更壞。在狹窄破爛又高低不平的石級之上, 一左一右兩條人龍, 分別是排隊堂食和買外賣的, 極熱鬧。在這吃飯, 夏天熱冬天冷, 而且熱門小店吃飯總是特別趕, 怎麼和朋友聊天? 晚上下班了, 總想快快離開中環區, 也不會巴巴的要來吃燒鵝啊。要找原因總是說不完, 反正結果就是: 沒吃過。事情總會有改變的一天。終於有一晚, 下班了, 還是來了。晚上的情形要好得多, 至少沒有長長的人龍。但小店之內一直都是接近滿座的狀態。果然是人氣店, 真的不可小覤呢。寸金尺土的中環, 不能要求環境有多好。抬頭看牆上的菜單, 林林總總的使人眼花撩亂。幸好知道自己要吃的是燒鵝脾飯, 很快就找到它。HK$88, 不便宜。聽聞還有免切的版本, 不過會貴一點, 不知是不是真的。燒鵝脾飯上枱, 看到它比碟子還要長的身型, 心中又不禁暗爽。最愛的是它的色澤, 深紅油亮, 美麗得很。鵝肉濃而不膻, 質地滑; 鵝皮有一點微脆, 皮下連有少量脂肪, 入
馳名燒鵝脾飯
「不是說在中環上班的嗎, 怎可能未吃過?」

要找原因總是說不完, 反正結果就是: 沒吃過。
燒鵝脾飯
事情總會有改變的一天。終於有一晚, 下班了, 還是來了。

燒鵝脾飯上枱, 看到它比碟子還要長的身型, 心中又不禁暗爽。最愛的是它的色澤, 深紅油亮, 美麗得很。鵝肉濃而不膻, 質地滑; 鵝皮有一點微脆, 皮下連有少量脂肪, 入口甘香, 好吃。不過底下的飯比鵝更吸引, 吸盡了醬汁和鵝油, 香得不行。
梅醬
吃燒鵝怎可以沒有梅醬。這裡明明是賣燒鵝的地方, 卻不會自動把梅醬奉上 - 你一定要自己跟店員要。這梅醬甜甜酸酸很提味, 也解膩, 一定不可以少。
鵝胸叉燒雙拼
對胸肉有愛的我, 也不忘叫個鵝胸, 順道試一試叉燒。鵝胸口感自然是比較柴的, 不過愛的胸的人就是會對那一絲絲的肉不能忘懷。味道夠香, 也就覺得滿意了。至於叉燒, 當然是面目模糊沒有性格, 可以不理。

還是推薦配飯, 比米粉要好得多。吃得燒鵝就不要把卡路里呀脂肪呀放在心里, 盡情享受才是正經。

不知道是不是晚上的緣故, 沒有看到疑似老闆娘發脾氣, 卻看到店員和熟客「打牙骹」, 狀甚親切。感覺還好啊。

2015-10-26
梅醬
一生人第一次第寫食評!因為實在超級不知所謂!不想大家再遭殃!第一次去這間野(所謂米芝連推薦),點知成間強國人食,得遊客食,心想不妙!叫了燒鵝米,冇想過原來似美心下午茶既20燒鵝米,收$50碗,片唔脆、肉唔太新鮮,諗住以為米芝連店,提提佢地水準,話比佢聽燒鵝唔夠新鮮,點知廣東話不準既阿姐:「唔新鮮?第一次聽!唔好食,就下次唔好黎!」嘩!我都係第一次聽一間打開門做生意個人咁講野!!我同佢地講:你地咁樣做生意!?阿姐即刻話:「你阻我收工,你快d食完,快d走!你阻住我呀⋯⋯!」我話你地仲有大把人食,所以仲唔知做得差,並對人咁驕傲!離開後,我心想,米芝連,都係得個名!一間掛住米芝連環,連食客一句助進步的批評,都完全接受唔到!認真低水準的米芝連店!更影衰米芝連!還有要比樓樓下食評比個👍!(不知所謂)實在寫太貼切啦!😂😂😂 原來這間店個個都咁冇禮貌!我還以為得我聽過這麼冇禮貌既生意人,態度超低劣!串!不緊要!你比到你味道,或許串得起!但你這個貨色⋯⋯ 真講唔埋幾時執!
题外话/补充资料: 不講惡劣態度、地方dirty、價錢低於品質, 就招牌貨燒鵝都唔掂!可以唔洗去! 若比下面「細項評分」,希望openrice改善系統,有「負分」比食評家比!
2015-09-23
  • 燒鵝同$25爛油菜都唔掂!
2015-08-26 3953 浏览
中午去到人不多,不用等位。上菜時間很快(可能人不多)。我點了燒肉燒鹅飯,飯到時已经有點失望,因為整體的份量很少,像下午茶邊份量。講下主角燒鹅,份量有4-5片簿切的,無鹅味,肉只有死咸。燒肉就是一般正常。不會再食下次
2015-08-26 3457 浏览
中環返工, 人人話一樂燒鵝好好食, 今日滿心歡喜早左放飯去食, 去到一坐低叫左個燒鵝飯, 三分鐘即有, 一黎見到好細碟,飯唔多, 燒鵝都唔多, 下午茶size, 心諗咁燒鵝應該好好食, 一食落去無咩味, 再試真 d, 真係無味, 食餅有餅味, 食鵝竟然無味, 食完只係得三成飽, 如果大家無期望去食可能都重ok, 當普通燒味飯黎食50蚊又唔抵, 可能佢有好食過只不過我食唔到
2015-08-17 3295 浏览
上星期同朋友一齊去食,點知食到一肚氣!由於我先到,所以就入去坐低先,佢地仲有一段時間先到,我都無霸住張枱,等佢地黎到先再搵位,期間都有其他食客坐我隔離用餐,朋友入到黎叫餐一直都無問題,但睇番張單就出事!佢話我早左黎霸住張枱,所以朋友的飲品都要計原價,(2點後平d) 我2點前入坐,俾多d錢唔係問題,但我邊有霸住張枱呢?首先,我在等候其間有叫飯食,張枱都有其他人坐,我都無唔俾人坐,第二,朋友黎到都要等一陣先有位坐,咁都叫霸位?你無病呀!叫左碟鵝脾飯,肉又唔滑,又乾👎🏻👎🏻👎🏻其他野食又更加唔使講啦,一個字,差!到食完飯俾錢喇,仲衰! 朋友有計清楚的習慣,個收銀悔悔氣氣俾張單佢話:計錯就你搵我,我俾番你!到走左出門口仲送左句X街俾我地,E D食店,簡直貼錢買難受!去前要三思!
上星期同朋友一齊去食,點知食到一肚氣!
叫左碟鵝脾飯,肉又唔滑,又乾👎🏻👎🏻👎🏻
其他野食又更加唔使講啦,一個字,差!
鵝脾飯
2015-07-29 3597 浏览
中環的午飯時間, 沒事做沒約人我通常都只想到一樂。一樂這個地方, 有人說要堂食才地道, 我說, 如果想要不受氣又安安樂樂舒舒服服的吃一餐飯, 非要外賣不可(前提當然是午飯時間你不介意繼續留在公司)。所以今日我又要買外賣了, 等外賣途中遇到一個小插曲, 不得不提。去過一樂的人都知道, 餐廳門口的通道是頗窄的, 只能僅僅夠兩個人通過。而餐廳老闆娘的態度, 堪稱經典, 少少事都可以勾起佢條筋。此時有一個女人企在餐廳門口等外賣, 突然聽到平時態度已經完全睇心情的老闆娘大聲叫門口的女人"行開一邊, 唔好阻住條路"。女人即時反擊叫老闆娘唔好咁大聲, 然後一輪激烈對罵。此時的我只站在一旁, 恕我沒有拍片, 因為在中環返工的我當日都著得ok elegant所以我不願意拍片時被老闆娘發現然後又要潑婦罵街一般。對罵的結局是, 老闆娘大鬧"我唔做你生意呀!", 女人話"你做生意唔係咁樣態度, 你唔做我生意俾返$48我!" 老闆娘以10米範圍都聽到的聲量再大鬧"俾返錢你, 你躝呀!""躝"呢個字, 由一個餐廳老闆娘對客人講出, 何其沉重。這間餐廳對食客的態度是怎樣, 從這件小事表露無遺。講返燒鵝, $48的燒
中環的午飯時間, 沒事做沒約人我通常都只想到一樂。

講返燒鵝, $48的燒鵝瀨本身已經不算便宜, 所以我平時是不會再加錢要鵝脾的, 但間中我都會幸運地得到鵝脾瀨。
燒鵝皮香, 肥肉適中, 燒鵝肉滑, 算是香港數一數二的了。

但這樣的燒鵝, 不喜歡受氣如我, 始終只會買外賣而絕不會堂食的。
2015-07-29
10 分钟 (外卖自取)
2015-07-25 3467 浏览
食慣燒味嘅我,同女朋友一齊嚟試下依間馳名燒味舖本身諗住就收舖,可能質素會下降所以抱住唔大嘅期望嗌咗碗 燒鵝切雞瀨同叉燒燒鵝瀨樓面呀姐話切雞賣曬,所以轉咗燒鵝油雞瀨仲未回過神嚟,兩碗瀨粉就已經上台了油雞、叉燒、燒鵝都好有色澤飲一淡個湯,濃郁嘅燒味汁都滲入咗湯底,一個字'正'!燒鵝皮酥脆,肉質中上偏滑,唔會得骨,搭配上酸梅汁一流;叉燒睇落去好厚實,半肥瘦,一咬落去,成夠叉燒喺口中融咗,好鬆軟,肥而不膩,啱曬我依啲鍾意'啖啖肉'嘅食肉獸;油雞,都值得一試,皮薄肉滑唯一值得改善嘅喺位置偏窄
食慣燒味嘅我,同女朋友一齊嚟試下依間馳名燒味舖
本身諗住就收舖,可能質素會下降
所以抱住唔大嘅期望嗌咗碗 燒鵝切雞瀨同叉燒燒鵝瀨
樓面呀姐話切雞賣曬,所以轉咗燒鵝油雞瀨
仲未回過神嚟,兩碗瀨粉就已經上台了

油雞、叉燒、燒鵝都好有色澤
飲一淡個湯,濃郁嘅燒味汁都滲入咗湯底,一個字'正'!

燒鵝皮酥脆,肉質中上偏滑,唔會得骨,搭配上酸梅汁一流;
油雞,都值得一試,皮薄肉滑

唯一值得改善嘅喺位置偏窄
燒鵝油雞瀨
叉燒燒鵝瀨
2015-07-19
燒鵝油雞瀨
叉燒燒鵝瀨
食燒鵝我不嬲喜愛「一樂」,位置搬了,還是麻甩格局,五顏六色的筷子,任你搭配:下午茶時間,本來想吃燒鵝髀。大家記得如果有得揀的話,一定會吃左髀。 阿姐話燒鵝髀賣晒,但係D燒鵝吊晒出嚟喎,可能留返做晚市。既來之則安之,要了「半肥叉拼鵝胸」,鵝肉仍然沖滿油香,肉不老,半肥叉燒得燶邊,收貨。記得要吃它的「冰花梅醬」,點燒鵝是畫龍點睛,更提肉味!

記得要吃它的「冰花梅醬」,點燒鵝是畫龍點睛,更提肉味!
2015-06-28
下午茶
  • 燒鵝
2015-07-20 2767 浏览
我叫左一碗叉鵝飯,令我感到所謂嘅(回味無窮),學May 姐話齋「雞汁口有雞汁味」,冇理由鵝冇鵝味嫁姐!一擺舊鵝入口,嘩!!仲軔過香口膠,This is the worst 叉鵝飯I have ever ate 😝!話就話係米芝蓮,但係我超唔認同lor。$48一碗飯,成何體統!?去一間普通酒樓食仲好la!
2015-07-20
5 分钟 (外卖自取)
2015-06-20 3294 浏览
一樂燒鵝, 從它未入米芝蓮推薦前已經想過去試, 直到它拿了推介後, 也未有動身去試. 兩老曾經光顧過, 對它的燒鵝讚不絕口, 極力推介, 於是決定動身前去一試.周六午飯時候, 小店擠滿食客, 侍應大嬸找了三人座位給我們. 茶記格局, 走廊只容得一人前行, 好不容易才擠得下! 一坐下, 大嬸已經急不及待要我們點菜. 放眼四周, 來這店的食客, 不少都是慕燒鵝髀名而來, 差不多每枱都"梗有一碟響枱度"! 而且$88一碟也不算很貴, 於是我們便點燒鵝髀飯, 怎料大嬸竟然說單點燒鵝髀暫停! 如果點例牌下裝或者半隻就有! 居然有如此安排, 心裡不停說"有冇搞錯?!". 不過一場來到, 算了, 就點燒鵝飯和燒鵝米粉.燒鵝飯和燒鵝米粉不消一會便送上來, 但是沒有酸甜醬! 酸甜醬是燒鵝的最佳拍檔, 除了減輕油膩感外, 還可提昇鵝肉鮮味.不過兩老說, 酸甜醬是要向侍應要求才送上的. 眼見一碟碟的酸甜醬, 其實一早放在廚房窗前, 但卻沒有隨鵝送上, 也許是為免浪費, 不過如此做法, 感覺有點小家. 。燒鵝飯比預期中的細碟, 不過上面放了不少燒鵝. 燒鵝外皮褐紅色帶有光澤, 鵝皮頗香脆, 皮下帶有脂肪但不算
燒鵝飯比預期中的細碟, 不過上面放了不少燒鵝. 燒鵝外皮褐紅色帶有光澤, 鵝皮頗香脆, 皮下帶有脂肪但不算多; 鵝肉鮮味多汁, 嫩滑冇渣, 就算是鵝胸位置也不嚡口. 白飯水準一般, 不過吸收了鵝油香味, 怎會不美味? 不過白飯份量偏小, 小女子吃還應該夠飽, 大男人呢...肯定不夠!
至於燒鵝米粉, 賣相比燒鵝飯差, 而且燒鵝不是另上的, 全都浸在湯內, 所以整碗米粉也變得很油膩, 燒鵝皮也很快浸腍, 鵝肉味也被浸淡了不少, 大大影響味道. 如果燒鵝是用小碟另上的話, 賣相和食味也好得多!

來這店光顧的, 大都是為燒鵝而來, 所以服務和環境方面都不要有甚麼要求. 老實說, 燒鵝的味道還是不錯的, 而且火侯也到家, 不過偏油膩. 如果下次再來光顧的話, 還是吃燒鵝飯好了.
2015-05-09
  • 燒鵝飯
2015-06-17 2224 浏览
晚上8時45分左右進店,一入到去,伙計就逼你快快落order,話乜都無哂,得返燒鵝,之後我點左個燒鵝瀨。 燒鵝整得唔錯,皮下有少少油脂,也不會太肥,皮也很脆,不過都沒有太大驚喜。瀨粉質感普通,湯唔夠熱。 跟餐無俾甜酸梅子醬,要同夥計request先拎黎。 食到一半,接近9時,可能趕收工,燈熄了一些,冷氣關掉(搞到我之後10分鐘都好熱,食到出哂汗),即時店內靜了下來,此時店內還有一半人未走,大家都有點驚愕,真的要這麼趕嗎?之後伙計收哂錢,收哂D檯面其他野,一個二個望住你,好似希望你即時離開,好讓他們可以盡快收工。總結:食品質素是中上,但服務態度真的很有問題,而且全香港好多其他燒鵝飯店也可以有這個食物水準,甚至更好~

瀨粉質感普通,湯唔夠熱。
跟餐無俾甜酸梅子醬,要同夥計request先拎黎。

燒鵝瀨
2015-06-16
2015-06-16 1715 浏览
今晚專程冒名以來,因我係超鍾意食燒鵝,但今晚試了—樂燒鵝脾真的很失望,第一啖巳滿口油,肉質鞋口又沒有味道.另女兒叫了一碟义燒飯,义燒咬落好硬又鞋,可能我期望太高,所以很失望,没有下次
一樂燒鹅脾
2015-06-15
2015-06-15 7808 浏览
my favoruite roast goose restaurant in hong kong. we found yat lok 一乐 roast goose at stanley street w/o much difficulty on 3.6.2015.place had a constant turnover of patrons, even at 5pm. we returned from cheung chau island长州岛 so was quite late.we ordered the roast goose drumstick quarter=HK$150it was super delicious!^^ wow! the aroma. so very intense, yet the meat is moist, tender, flavourful & not really strong taste. really love it! ^^the dumplings were pretty good. i guess not really cheap at
the dumplings were pretty good. i guess not really cheap at HK$48 for 7, but quite ok.
really enjoy the roast goose here. will always come back here when in hong kong!
dumplings=HK$48 for 7
dumplings=HK$48 for 7
yat lok 一乐 roast goose drumstick quarter
2015-06-03
2015-06-10 1394 浏览
一家人慕名遠道而來,點了半隻燒鵝,一份燒肉叉燒雙拼,還加了2份菜心,燒鵝,燒肉,叉燒肉質香嫩滑美,白飯也選用了上好的香米,粒粒分明,咬勁很好,菜心很甜美很好吃,夥計態度不錯,上菜速度快,非常值得推薦,一級棒