2014-07-29 4568 浏览
平時行過中環士丹尼街都會見到鋪頭出面有好多人排隊等位大家都應該係為左平價享受米芝蓮野食而黎今次特登夜晚放工黎食 貪佢少人D唔使等位裡面唔大但都算幾乾淨 一入到就會見到老闆娘熱情招呼宜家都好少有餐廳仲咁有人情味咁一場黎到就緊係叫番個招牌 《原隻燒鵝脾瀨粉》真心正過鏞記好多 D燒鵝好juicy 皮夠脆下次有機會再食 ;p
平時行過中環士丹尼街

D燒鵝好juicy 皮夠脆

下次有機會再食 ;p
2014-07-29
  • 原隻燒鵝脾瀨粉
放午飯去試下這間多人到不得了的茶餐廳,最终是吃了兩碗粉。招牌燒鵝算是好味,燒鵝皮脆,肉亦算鬆軟。义燒水準一般不太差,但唔會再去,服務態度極差,無禮貌,話自己有好多客在外面,你們叫得唔夠多(午餐2個人叫一個飯一個菜都唔夠)就唔做,有最低消費又唔清楚,每人要消費50元,但每人叫個粉45元又OK!
题外话/补充资料: 不要自以食物好味就可以,花無百日紅。
2014-07-25
2014-07-22 3517 浏览
星期六同老公仔去中環食燒鵝, 在華豐同一樂之間選擇, 結果去左一樂.好在, 去到唔駛等位, 坐在半邊卡位, 叫左义燒燒鵝飯, $47.  义燒略為瘦了點, 唔夠香燒鵝的確一流, 燒鵝皮很脆, 沒太多脂肪, 咬落去係"爽"一聲, 從來未食過如此美味的燒鵝皮.  至於义燒同燒鵝既份量, 我覺得足夠, 只是飯少了一點, 如加多一點點會更好

义燒略為瘦了點, 唔夠香

2014-07-19
2014-07-18 3009 浏览
今日在金鐘做野心血來潮來到一樂食個燒鵝賴粉坐低叫咗一燒鵝賴粉食下裝五分鐘之後熱辣辣燒鵝賴粉放低燒鵝一如以往, 一陣陣好香鵝味肉質好結實彈牙有咬口,香脆的鵝皮仲有肉唔會乾,而且仲有少少肉汁賴粉都大碗份量十足~座位不算很舒服,但尚算清潔整齊下次來中環,一定再捧場
今日在金鐘做野
心血來潮來到一樂食個燒鵝賴粉
坐低叫咗一燒鵝賴粉食下裝
五分鐘之後熱辣辣燒鵝賴粉放低
燒鵝一如以往, 一陣陣好香鵝味
肉質好結實彈牙有咬口,香脆的鵝皮
仲有肉唔會乾,而且仲有少少肉汁
賴粉都大碗份量十足~
座位不算很舒服,但尚算清潔整齊
下次來中環,一定再捧場
2014-06-16 3285 浏览
星期六下午一行三人在這間荼餐廳叫半隻燒鵝和瀨粉等一試,簡直令全枱人失望不矣!燒鵝瘦到像皮包骨,一隻脾咬落更沒有口感衹是層皮有小小脆脆哋其它都是一般水準之下!很奇怪這些燒鵝質素橫諗掂諗都冇可能有米芝蓮獎狀況且價錢怎值480大元一隻?憑良心說出並非克意中傷!不信可以一試。
2014-06-12 3212 浏览
我是中環的上班一族, 昨天工作了漫長的朝早, 終於到了每天最珍貴的時間- LUNCH TIME!滿心歡喜,與同事去了2012獲選為米芝蓮推介食肆 - 一樂燒鵝 , 結果食到一肚氣!!以下的文章句句屬實,並冇虛言!希望大家花小小時間閱讀一下!如果兄弟姊妹們也遇過同樣事情,請幫忙廣傳出去,打擊這些無良心的食肆!當日,我叫了一牒燒肉燒鵝飯,第一口燒鵝就有問題,好不新鮮,燒鵝冇味,還有一點澀鯹味。再食第二件燒鵝,鵝皮不脆,肉極其乾,我用力咬都咬不下。 於是我便跟老闆要求換一碟新鮮的。我只剛開始食第二件鵝,以為身為老闆的他,會很樂意立刻換給我。這不是獲選為米芝蓮推介食肆的應有態度嗎?接下來的是我跟老闆的對話,之後發生的事真的令人非常憤怒,震驚和惋惜!「憤怒」我:我呢碟燒鵝有問題唔係好新鮮喎,仲有一D澀鯹味添,可以換一碟新既俾我嗎?老闆:我D燒鵝唔會有問題,點解我要換第二碟俾你?我:老闆 , 我唔係講大話要呃你嗰幾舊燒鵝,你不如自己試下啦!老闆:我係唔會試個喎,你揀過第二樣啦! 你食左第二樣都有問題的話,咪即係你有問題囉!我:。。。老闆!我只係想黎食你地招牌燒鵝啫,你應該換一牒新鮮既俾我 ,你冇不

「憤怒」

老闆:我D燒鵝唔會有問題,點解我要換第二碟俾你?
我:。。。老闆!我只係想黎食你地招牌燒鵝啫,你應該換一牒新鮮既俾我 ,你冇不特止,仲要話我有問題? 駛唔駛呀?(你D燒鵝有問題係因為我有問題? 唔係呀嗎!?

「震驚」
最後,老闆堅持不換燒鵝,還不停說我有問題,我無可奈何地便選擇了把單取消了。我的天呀!我整係想食個好D既LUNCH啫,食物差不特止,仲要咁既態度?有冇攪錯呀!

於是我跟同事立刻離開座位。誰知!!!我們把老闆改好的單給了門口收錢阿嬸, 她竟然不肯收錢並質問我們為什麼有兩個人但只是食了一牒飯 47蚊。 我跟她說我的單取消了。 我的同事便給了$100給她,黑口黑面的她竟將找續“拍” 在枱上然後說:咁你以後唔好再黎啦!我嚇了一跳說:我地唔會再黎。 她再很大聲說:最好呀咁,千祈唔好再黎添呀!最好你唔好再黎呀!我大把客!(原來她是老闆的老婆!)
我真的嚇驚了
,一間米芝蓮推介食肆,招牌之作燒鵝唔好食之餘 ,我想不到竟然身為老闆的夫婦, 竟可以以這極度惡劣的態度對待客人!

「惋惜」
惋惜既係,因為香港太多人,也有很多遊客,餐廳唔KEEP QUALITY之餘還變本加厲,没有良心作業。食物做得不好,服務態度奇差,恃住拿了米芝蓮,收費都算了,仲要俾隻巢皮肉乾既鵝,真係貼錢買難受!

2014-05-22
2014-05-17 3626 浏览
人在中環,午餐有時候是身不由己的。午市人龍長排長有的一樂,唯有在周末上班才去。失落一:一心想食心愛的鵝脾飯,卻没有鵝脾!Are you kidding me? fine. 就叫叉鵝飯。(後記:30秒後說普通話的遊客卻可以點鵝脾瀨……) 失落二: 鵝皮不脆,肉乾,然後又沒有给我酸梅醬。 (問了兩次,終於賞賜。) 原因可能是多數客人只會點鵝脾,鵝肉因而放得太久?失落三: 招牌蜜汁叉燒瘦和乾(那刻想起穿著紅底的方力申),蜜汁失蹤,要靠賞賜的酸梅醬補救。與其說是招牌菜,那其實是自拆招牌之作。或者,一樂其實只有燒鵝脾,其他燒味連cafe de central都好味過佢。
叉燒鵝飯
2014-05-17
2014-04-23 3373 浏览
很久沒有食過這樣美味的燒餓,一行九人,七大兩小,除了粉麵菜其他之類,另掃了隻半燒鵝!皮脆香,肉軟滑,比起上兩條街爭產那間現在的水準,這裡的燒鵝一定贏哂!雖然是茶餐廳型式,價錢亦不算便宜,$480一隻,而且這裡用的鵝種較細隻。但好味就乜都抵番。隻鵝脾食到骨都仲燙咀。食到鵝胸都係咁軟滑;完全不是市面一般鞋到柴皮的!其他的叉燒、攦粉、餃子等就不過不失啦!
其他的叉燒、攦粉、餃子等就不過不失啦!

2014-04-21
2014-04-14 2851 浏览
 跟朋友去 SHOPPING ,就對面就是這間食店聽說出名燒鵝. 入去試下進去客人人數都坐滿七成.一場來到. 當然要試貴店的招牌燒鵝跟朋友一人一碟燒鵝比飯賣相可以,但食下去是失望到極點燒鵝比層皮不香不脆 . 肉質鬆. 生口感, 沒味道. 點解還有這樣多人說美味燒鵝的基本皮脆肉鮮. 無 一點能做到. 我在想是我口太勺.我問我朋友. 友人也一樣說法可能我倆是外星人吧, 地球人口味不合我們整體來說我倆不會再光顧這店.

跟朋友去 SHOPPING ,就對面就是這間食店
聽說出名燒鵝. 入去試下
進去客人人數都坐滿七成.
一場來到. 當然要試貴店的招牌燒鵝
跟朋友一人一碟燒鵝比飯
賣相可以,但食下去是失望到極點

燒鵝的基本皮脆肉鮮. 無 一點能做到.
我在想是我口太勺.我問我朋友. 友人也一樣說法
可能我倆是外星人吧, 地球人口味不合我們
整體來說我倆不會再光顧這店.
2014-04-10
2014-04-10 2296 浏览
物理治療前來了一樂吃了一碟叉燒併燒鵝飯 $42打正米芝連大名鵝飯一定是名物, 是這樣的, 鵝肉皮脆肉嫩是常識。皮下暗藏著一層脂肪, 十分邪惡但如果唔食就一定罪過。至於叉燒肥瘦分得頗平均, 邊位多焦夠香但頗硬, 蜜味亦不足。對於澱粉控而言, 這碟飯份量未免太小吧, 你估全世界的女也在減肥狀態吧。再者飯的溫度只是微暖 。
物理治療前來了一樂吃了一碟叉燒併燒鵝飯 $42
皮下暗藏著一層脂肪, 十分邪惡但如果唔食就一定罪過。
再者飯的溫度只是微暖 。
题外话/补充资料: 老實說雖然價錢唔貴但實在失望, 相信唔會再有令小妹番兜的理由。
2014-04-07
2014-04-06 2242 浏览
一樂燒鵝令人回味無窮,雖然坐得迫但都係值得照去。 等位連食完前後只需20分鐘,要倒入口咁滯,但依然美味不減。正午12點去到,因為1位所以唔洗等,行入去都未坐低就叫定燒鵝飯喇。今次唔係咁好彩,比中碟無乜肉嘅燒鵝,好瘦呀,之前幾次食都皮脆肉厚架!鵝肉juicy白飯熱辣辣,清曬
一樂燒鵝令人回味無窮,雖然坐得迫但都係值得照去。
等位連食完前後只需20分鐘,要倒入口咁滯,但依然美味不減。

2014-02-22
2014-02-05 5897 浏览
豚王機件故障的關係讓我們有機會一試隔鄰的一樂傳統燒臘餐廳格局貼滿燒鵝脾瀨的相片六十九蚊一碗,就試試你值不值這個價!一上桌,燒鵝脾很大隻皮燒得很靚,油光閃閃湯充滿燒鵝油香酸梅醬要另外要求點燒鵝吃,比同一條街的名店更好食另外點了半肥瘦叉燒飯及芥蘭一樣精彩隔幾天再帶了新加坡朋友來品嚐她大讚是人間美味
燒鵝瀨粉
豚王機件故障的關係
讓我們有機會一試隔鄰的一樂

傳統燒臘餐廳格局
貼滿燒鵝脾瀨的相片
六十九蚊一碗,就試試你值不值這個價!

一上桌,燒鵝脾很大隻
皮燒得很靚,油光閃閃
湯充滿燒鵝油香

酸梅醬要另外要求
點燒鵝吃,比同一條街的名店更好食

另外點了半肥瘦叉燒飯及芥蘭
一樣精彩

隔幾天再帶了新加坡朋友來品嚐
她大讚是人間美味

2014-01-17
燒鵝瀨粉
2014-01-19 2713 浏览
脆皮燒鵝肶瀨 $6919-12-2013(好食指數:7.5/10)鵝肶啖啖肉,皮好脆,脂肪比例啱啱好,咬一口好有肉汁,好入味。不過肉質有少少韌。湯底較濃,送瀨粉啱哂
脆皮燒鵝肶瀨 $69
19-12-2013
(好食指數:7.5/10)
2013-12-19
2013-12-20 2394 浏览
搬回中環返工後就經常來這間我第一次食時覺得是全香港最好味的燒鵝。 不約朋友食晏的日子就最喜歡來到這裡買外賣, 12時多離開公司, 不消10分鐘來到, 門口已經企了人龍。今日又要了我的至愛燒鵝瀨。等了不夠10分鐘已經有得攞。坐在公司的位置, 有時比在這間餐廳給人迫著吃更好。拿到返公司還是熱熱的, 我叫的燒鵝竟然給了我燒鵝脾!   吃過的人就知道這裡的燒鵝和燒鵝脾價錢上的分別了。燒鵝比較肥, 對於我這類不太喜歡吃肥肉的人, 揀出來不別就是了。燒鵝比出面很多的餐廳香。今日的湯底有點咸, 還是上兩次吃的味道好一點。但是以這樣的價錢, 在中環這個地方找到我喜歡吃的, 我還是會繼續來。

今日又要了我的至愛燒鵝瀨。等了不夠10分鐘已經有得攞。

坐在公司的位置, 有時比在這間餐廳給人迫著吃更好。

拿到返公司還是熱熱的, 我叫的燒鵝竟然給了我燒鵝脾!
 吃過的人就知道這裡的燒鵝和燒鵝脾價錢上的分別了。
今日的湯底有點咸, 還是上兩次吃的味道好一點。

2013-12-19
10 分钟 (外卖自取)
2013-12-02 6354 浏览
This is a Mich 1 star....., is it?I was here for a quick lunch after the rush hour. Ordered its signature roast goose noodle, no drink. While waiting, i was surprised to see a glass of water here costs $3 and glass of tea costs $10! Is it a 5-star hotel? Feel quite bad of it and think is it because they want to trick on toursits?The bowl came quickly and i was so hungry to had a big bite of the goose. Its so-so, very very so-so.... The skin and meat separated, not too fat, so its nothing special

The skin and meat separated, not too fat, so its nothing special at all.
 I was quite disappointed and just finished up as quickly as i can.

The worse thing happened after i left - throughout the whole afternoon, i was extremely thirsty!
 There was so much MSG added and its a torture to my mouth and throat the entire day!!

I dont mind its Mich star, i dun mind its hygiene, i dun mind its price. However, i do mind its excessive artificial added taste which suffer its customer a whole day!
 Very disappointing!