2017-08-13 583 浏览
終於有時間去搵間靚靚嘅日本餐廳食啦,今次就去咗銅鑼灣嘅一杯屋,上網睇介紹係一間日本嘅居酒屋,有刺身去到全消大部份嘅日式料理都食到,地點位於SOGO隔離嘅澳門逸園中心,全座都有唔少嘅日本嘢食,唔知呢間又有啲咩特別拿手菜式呢。一入到去,侍應安排我哋兩個坐吧枱,我這最終仔坐吧枱可以睇到廚師整嘅食架啦,吧枱隔離仲坐左三個日本人,佢哋全部都係喺香港做嘢,仲好親切咁樣教我地日本嘅正確食法添。鯛魚薄切刺身$98呢個真係不得了,好好食,首先$98已經有成碟 ,切得好薄好透明,刀工一流,再夾少少辣蘿蔔蓉同埋蔥花捲埋一齊食,魚片彈牙,好有咬口,裏面嘅蘿蔔用少少辣再加埋個醋酸酸地,帶出魚肉嘅鮮味。炭燒蠔$83有三隻,分別係原味,蒜蓉燒,同埋醬油燒,三隻色我都有唔同嘅味道,而且真係好都唔算細隻,幾抵食,我這個人最鍾意就係醬油燒,甜甜地得來可以帶出蠔嘅鮮味,但係又唔會太濃蓋過咗蠔嘅海水味。炭燒和牛串$68攤銷好友炭火香,牛肉燒得啱啱好,一啲都唔韌,外皮香脆,但係裏面好鬆軟,而且牛味十足。吞拿魚串燒$78好少何會食到吞拿魚做嘅串燒,呢度嘅吞拿魚都幾厚切,口感幾好,而且吞拿魚嘅纖維比較多,就說燒完都唔會散開晒,真係

鯛魚薄切刺身$98

炭燒蠔$83

炭燒和牛串$68

吞拿魚串燒$78

好少何會食到吞拿魚做嘅串燒,呢度嘅吞拿魚都幾厚切,口感幾好,而且吞拿魚嘅纖維比較多,就說燒完都唔會散開晒,真係魚啱啱好燒到熟,裏面仲有少少粉紅色,好有吞拿魚嘅充滿魚油既香氣。

牛舌定食$138

我覺得呢個係今晚所有菜裏面最抵食嘅一個定食,分別有燒牛舌,有八片咁多,廚子之外仲有個牛尾湯,同埋煮山藥,你香港真係唔係成日搵到地方有山藥食,可能因為個質感係比夠杰達達, 唔係好多人鍾意食,但係我就非常鍾意用佢來送飯,黏黏嘅感覺令到成個飯嘅味道更加濃郁。牛舌都燒得好好味,出面香脆,裏面好多汁。

山芋好燒$88

有啲似大阪燒,但係裏面用咗山芋,食落都好健康,上面嘅醬汁完全同大阪燒一樣,甜甜地鹹鹹地好開胃,大份又夠飽肚。

蘋果雪芭$58

賣相已經贏晒啦,真係一個原隻蘋果上,打開個蘋果蓋,裏面嘅說吧有濃烈嘅青森蘋果香味,每一啖都好似飲緊蘋果汁咁。

兩個人食咗$800都唔使,但係食材就相當高級,真係物超所值啦。
2017-07-22
Love love love the beer recommended by the staffs! Went perfectly well with the tableful of delicacies! 意式鯛魚刺身 $98Very fresh and delicately sliced! Nice plate of freshness to start off the meal!蒲燒鰻魚 $138As Eel lover, this was definitely on spot! Favourably seasoned and texture-wise for my liking! 炒銀杏 $63Nice try! You just had to wash your hands after peeling off the coat though. 炸雞膝軟骨 $58Crunchy texture! Definitely luscious! 明太子玉子卷 $88牛舌定食(1人前)$138茶泡飯 $38

意式鯛魚刺身 $98

• 炸雞膝軟骨
  • 蒲燒鰻魚
  • 明太子玉子卷
2017-08-07 111 浏览
炭燒上等牛舌 $128個日無哂極上牛舌 店員就介紹食上等雖然等級上有分別 但味道都唔錯油份無極上多 但平較平均 而且好腍唔鐘意太肥嘅人 呢個係唔錯選擇刺身盛合 什錦刺身 竹五點 $398五點包括三文魚 呑拿魚 甜蝦 牡丹蝦樣樣都係厚切 又新鮮三文魚肥美 呑會魚入口即溶最正係有大大隻嘅牡丹蝦蝦肉夠爽夠甜 而且蝦頭仲有好多蝦膏無得彈什錦串燒五串 $158有冬菇 雞翼 蕃茄 雞軟骨同豬頸肉土鍋飯係呢度岀名嘅招牌菜鍾意食魚嘅人千祈唔好錯過要注意想食就要一開始落order因為製作時間需要45分鐘鯛魚土鍋飯 $16845分鐘過後終於有得食上到枱 有店員親自為你拆肉將魚頭嘅肉同飯撈埋鍋底亦有一層薄薄嘅飯焦食落比較糊口 有啲似糊仔魚味十分香濃 飯焦香脆三文魚親子土鍋飯 $148另一個就係三文魚親子飯故名思義就係三文魚塊加上魚子鍾意大啖肉嘅朋友就啱魚子咬爆左之後 鹹鹹地 非常鮮
炭燒上等牛舌 $128

故名思義就係三文魚塊加上魚子
鍾意大啖肉嘅朋友就啱
魚子咬爆左之後 鹹鹹地 非常鮮
2017-08-07 97 浏览
今日同男朋友去咗銅鑼灣,拍下拖、行街睇戲食飯。今晚去又嚟到澳門逸園撐枱腳,今次試另一間-一杯屋(又係日本野)坐低左就那那林叫嘢食啦!落完order冇幾耐就上咗個appetiser係燜牛舌粒,鬆軟嘅肉味重,配酸酸嘅醬汁立刻開胃!第二樣前菜就係叫咗男朋友最鍾意食嘅醬油漬小魷魚$58,呢樣野唔算得係我最愛所以只食咗一粒,但係男朋友大贊呀話好新鮮好好味!呢個係一杯屋嘅特製沙律,$98一碗,經理建議將隔離細細兜嗰啲酸酸汁到落去撈埋一齊先好食,又真係幾好味喎啲魚生又新鮮啲菜又唔老,就算唔洗點Wasabi都好好味呀呢一款叫做極上牛舌他他$108,將啲蔥花同辣菜譜擺落兜酸酸的汁,然後牛舌包幾條洋蔥,再點嚟食,好有鮮味呀牛全部都係牛~ 韓國風牛舌刺身,$78,實物比菜單上面嘅照片好看得多了,雖然望落紅紅的但係唔係真係血味啊好生啊咁樣,反而係充滿鮮味好重肉味好啦食夠肉啦係時候叫番啲海鮮嚟食吓啦~叫咗串燒帶子同埋串燒牡蠣,分別係$45同埋$48咬落多汁,唔會好似咬擦子膠呢樣就係我最期待嘅炭燒黑雞$88,可見廚師係十分之有心機去煮啊!看見那熊熊烈火,so impressive 正因為咁呢一味餸雖然充滿炭味但係
)坐低左就那那林叫嘢食啦!

落完order冇幾耐就上咗個appetiser
係燜牛舌粒,鬆軟嘅肉味重,配酸酸嘅醬汁
立刻開胃!

第二樣前菜就係叫咗男朋友最鍾意食嘅醬油漬小魷魚

牛全部都係牛~
但係唔係真係血味啊好生啊咁樣,反而係充滿鮮味好重肉味

咬落多汁,唔會好似咬擦子膠

呢樣就係我最期待嘅炭燒黑雞$88,
可見廚師係十分之有心機去煮啊!
看見那熊熊烈火,so impressive
正因為咁呢一味餸雖然充滿炭味但係又不失佢嘅雞味,點一點旁邊附上嘅青椒醬,我覺得係一個好有趣嘅配搭

以上呢一塊絕對唔係xx燒
佢叫做山芋好燒,$88,開頭見到個名都以為係有芋頭嘅,但其實係淮山嚟㗎並唔係芋頭,不過淮山都好味所以決定一試
呢個份量對於兩個人來講有啲太多啦我覺得適合三至四個人食 ~不過呢一味餸嘅口感相當好,有少少姜啦木魚淮山有啲沙律醬,味道好豐富不過真係有啲飽啦

到最後經理送咗甜品俾我哋食~就係菠蘿雪芭
呢度嘅服務質素好好,對待客人嘅態度都好有禮貌

• 牛舌全餐
1K
2017-08-06 484 浏览
A姐未識我之前係所有內臟都唔食,但自從被我迫過佢食牛舌(佢堅稱牛舌都係內臟)之後,佢就深深愛上呢個食物,仲突然自稱係牛舌控!我哋今日就去到銅鑼灣逸園中心嘅一杯屋,重點當然係主打嘅仙台牛舌啦!聽講係好耐好耐之前……故事返到去二戰期間,美軍出晒名鍾意食牛肉,但牛舌就會被丟棄,不過,由於當時嘅日本糧食短缺,所以仙台人就會用炭火將牛舌燒熟,仲發覺原來咁好味,仲成為仙台嘅名物添!返到嚟一杯屋,坐低無耐,店員就送上毛巾、前菜薯仔沙律同茶,服務都算唔錯呀。而店內嘅燒烤則用上備長炭,加上抽風系統好好,咁就唔駛驚店內好大油煙啦!牧丹蝦刺身+牧丹蝦味噌湯食日本嘢最鍾意就係剌身,而呢度嘅刺身首推牧丹蝦!蝦肉企身,夠晒彈牙,大大隻又夠晒鮮甜!而蝦頭仲可以叫廚師幫你整味噌湯添,呢個味噌湯真係夠晒鮮甜呀!串燒(雞翼、雞腿肉、拖羅)雞翼同雞腿肉嘅味道OK,肉質嫩滑,提議加少少七味粉調味,即刻變得好好味啦!至於,串燒拖羅嘅脂肪好平均,充滿魚油嘅香味。炭燒魷魚腳魷魚腳帶有微微嘅炭香,燒得微燶。炭燒極上牛舌定食等咗咁耐,終於等到牛舌喇!經過炭火嘅燒烤,牛舌嘅肉汁被鎖住,肉質軟腍彈牙仲好有牛嘅香味,肉汁豐富濃厚!定食仲包牛

前菜薯仔沙律

炭燒魷魚腳

魷魚腳帶有微微嘅炭香,燒得微燶。

炭燒極上牛舌定食
等咗咁耐,終於等到牛舌喇!經過炭火嘅燒烤,牛舌嘅肉汁被鎖住,肉質軟腍彈牙仲好有牛嘅香味,肉汁豐富濃厚!定食仲包牛舌湯、燕麥飯同山藥!真係好豐富呀!

土鍋三文魚親子飯
一大煲嘅三文魚親子飯,拌飯味道清香,鮮味十足!係一個喜出望外嘅選擇!
2017-07-04
前菜薯仔沙律
2017-08-06 131 浏览
有一段時間冇去過日本居酒屋,同朋友傾下傾下,已經不自覺流晒口水,最後就拉埋佢一齊同我食囉XD係附近行左兩轉,聽講呢間牛舌幾出名,而我地又想食下燒物,就上左去坐低~和風風格既裝潢,地方都幾易搵。環境氣氛唔錯,背景放住日文歌,牆身亦都掛左唔少日本風景相,令我好想再去日本~~MENU大部份食物都有相應既相,見到邊啲吸引就嗌,刺身、燒物、天婦羅等等,應有盡有。款式多多,一應區全,相比起放題,居酒屋更岩我心水~以冷盤牛舌粒作前菜,牛舌口感頗彈牙,香味濃郁。炭烤極上牛舌,黎到呢間當然要嗌佢地既必吃之選,牛舌炸至鮮嫩粉色,溫度暖熱易入口。牛舌肉質腍軟,嫩滑香口,每咬一下都充滿肉汁,炭香味令牛舌感覺更加昇華~什錦刺身,三文魚、拖羅等等入口即溶,鮮味可口,份量點到即止。明太子玉子燒 ,玉子燒口感鬆軟,帶淡淡蛋香再加上鮮咸既明太子,玉子可以中和番明太子既咸味,食落有層次感,值得一食!金菇麥豚肉卷,燒至金黃色,金菇食落相當爽口,而豚肉則帶淡淡脂香,不錯~魷魚筒 ,魷魚口感煙韌,食落去陣陣炭燒過既苦澀味,而且偏乾身,個人覺得配燒汁會更佳~
有一段時間冇去過日本居酒屋,
同朋友傾下傾下,已經不自覺流晒口水,
最後就拉埋佢一齊同我食囉XD

和風風格既裝潢,地方都幾易搵。

款式多多,一應區全,相比起放題,居酒屋更岩我心水~
牛舌前菜

以冷盤牛舌粒作前菜,牛舌口感頗彈牙,香味濃郁。
炭烤極上牛舌

炭烤極上牛舌,黎到呢間當然要嗌佢地既必吃之選,
什錦刺身

明太子玉子燒

玉子可以中和番明太子既咸味,食落有層次感,值得一食!
金菇麥豚肉卷

魷魚筒

牛舌前菜
什錦刺身
明太子玉子燒
金菇麥豚肉卷
先排同個friend講起牛舌,佢就講起喺銅鑼灣有間牛舌味道好好,所以我哋就話不如一齊去食啦!未入到門口,係門口已經聽到入邊有啲日本人喺度講緊嘢!連日本人都會嚟食,睇嚟呢間野日本嘢都應該好正宗餐廳每日都會有一款指定前菜!我地當日食嘅係薯仔沙律,入邊夾咗蛋同蔬菜,食落都幾清新!我地先點咗呢個山芋好燒$88,就咁睇會以為係大阪燒!不過切開就會知道中間夾雜咗好多山芋同埋蔬菜!據聞山芋營養價值豐富,所以呢個絕對係健康之選!之後就係我地最期待嘅牛舌啦本來我哋係想食炭燒極上牛舌嘅!不過好可惜我哋去到嘅時候,已經賣晒!所以我哋退而求其次,叫咗一個次一等炭燒上等牛舌$128。雖然係次一等,但係味道都好好!口感軟脆,而且會有少少炭燒味,再淋點檸檬汁提吓味,感覺更爽口如果你本身都好鍾意嗰一陣炭燒味嘅話,呢個炭火黑雞$88絕對要試吓由於佢哋係半開放式廚房,所以師傅整嘅時候,你會見到有熊熊嘅火光!唔好以為咁燒法,啲雞肉會好韌,食落反而好嫩滑,而且因為有陣陣嘅炭燒味,所以會特別惹味,送酒食一流!嚟到咁正宗嘅日本餐廳,又點可以唔試下佢哋嘅雜錦大蝦天婦籮$138!炸漿唔會好厚, 薄薄一層!識落外脆內軟,讚!最後我地見

之後就係我地最期待嘅牛舌啦
所以我哋退而求其次,叫咗一個次一等炭燒上等牛舌$128。

最後我地見呢個日本黑豬蒸籠$168 個樣咁特別,所以就叫嚟試吓,點知出乎意料地有驚喜
蒸肉餅我就食得多,但就咁將啲豬肉攞去蒸,就真係第一次!

食法有好多種!不過我哋比較喜歡將豬肉夾住一啲配料一齊食!

將所有配料捲埋一齊之後,再點少少豉油!食唔會覺得肥膩,反而覺得口感好豐富
而且由於我加咗少少辣椒,所心食落有小小辣辣地嘅感覺,特別滋味!

食完呢餐飯,我終於知道點解佢可以有咁多日本人幫襯啦

2017-08-02
  • 牛舌
2017-08-05 152 浏览
岩去完昇龍道,仲好懷念當地既風景、人情同美食,日日雲遊太空都唔係辦法,一於食餐日本野解下單思之苦先餐廳位於銅鑼灣近Sogo位置,非常方便日式既擺設同大門,似居酒屋Mood到想飲酒,梅酒就最岩喇,甜甜地又開胃,足足飲左兩個round 炭烤極上牛舌,係無得彈既,牛舌厚薄適中,燒得剛好,一上枱就已經好香既燒烤肉味,令唔「好」牛舌既我都食唔停串燒餸酒,岩曬咁岩今次臨走喺大板又係食過呢款原鍋魚飯,美味無窮,既然呢度有梗係試啦原鍋煲完上枱一打開魚飯香味四散,好期待呀店員會將魚另上拆肉,米飯唔乾,吸收曬魚既香味,連埋一齊食簡直人間美食,個人覺得呢個價錢係超值

餐廳位於銅鑼灣近Sogo位置,非常方便

日式既擺設同大門,似居酒屋

串燒餸酒,岩曬

原鍋煲完上枱
土鍋鯛魚飯

一打開魚飯香味四散,好期待呀

2017-07-26 81 浏览
超級和味嘅樓上居酒屋, 三文魚腩刺身雖然唔多, 魚腩部位脂肪比例均勻, 口感夠曬滑, 食埋一杯屋嘅特製沙律, 人生實在太美好, 不過我覺得生菜同魚生並唔係真係太夾, 勝在嗰度嘅魚生真係比出面新鮮
  • 三文魚腩
2017-07-25 270 浏览
據說,今年,小妹要在逆境中,孤軍作戰,直到年尾方休。 唉,既要多做事,又要少說話﹗這種日子,真的很難捱啊﹗ 幸而,「飯友」總在身旁,唾手可得。 這夜,約了大叔,去了繞富日本風情的「一杯屋」,欲借杯酒,解千愁﹗ 甫坐下,侍應旋即斟茶,且作介紹。據說,這兒是唯一獲香港政府頒發「炭火使用許可牌照」的正宗日本炭火燒烤専門店,主打仙台的食物,串燒挺有名的。大叔要喝清酒,在侍應介紹下,小妹要了這一杯入口甘甜且帶花香的「作惠乃智純米吟釀」,呷一口,花香在口中滲出雲呢拿的香氣,以及宜人的果香味,口感又十分爽滑,適合女士飲用。 大叔,要來了一杯「久保田千壽吟嚷」,據說,此酒口感順暢,具有馥郁辛辣的個性。 點餐後,侍應送上前菜 - 是混入青瓜和紅蘿蔔的薯仔蛋沙律,食味紛陳,口感豐富,挺不錯的。只是,埋單時,始知每位盛惠$30﹗ 年紀大了,總愛先吃點沙律菜,感覺較為健康點兒﹗牛油果飛魚子沙律$78,除了油潤甘美的牛油果和爽脆鮮美的飛魚子外,當然少不了了鮮爽脆的沙律菜和青瓜,再混入濃香麻醬,清爽且好吃。 雜錦刺身$268,有厚切拖羅、三文魚和油甘魚各三片,看似不多,卻足以教人吃得飽飽也﹗三款刺身新鮮度十足,且
據說,今年,小妹要在逆境中,孤軍作戰,直到年尾方休。
唉,既要多做事,又要少說話﹗這種日子,真的很難捱啊﹗
幸而,「飯友」總在身旁,唾手可得。
雜錦刺身$268,有厚切拖羅、三文魚和油甘魚各三片,看似不多,卻足以教人吃得飽飽也﹗三款刺身新鮮度十足,且屬油潤肥美質佳之作,教人莫不吃得舔舔脷!
吃過刺身,緊接是香口炸物出場了﹗雜錦大蝦天婦羅$138,有炸蝦、炸茄子、炸蕃薯和炸南瓜各兩件,炸物沾上薄漿同炸,外脆內軟。吃時,蘸上醬汁同吃,別有一番滋味﹗
既有店內有炭火串燒,豈能不試﹗?眼闊肚窄,要了四串稍作一嚐。
串烤鰻魚$48露筍麥豚肉卷$38,吃起來油潤甘鮮且多汁,且帶炭火的香氣。
雞肉丸$36雞軟骨$30,前者內有鵪鶉蛋,後者口感香脆。
東坡肉吃得多,日本東坡肉$68,還是第一次品嚐。
東坡肉選用了五花腩,肥瘦得宜,浸在滷水汁中,肉質軟腍且入味。
滷蛋,小妺最愛也。
飯後,點來了一客椰子雪葩$58。吃一口,清涼濃郁的椰子奶香,充滿了東南亞風味,以半殼的椰子盛著,既高雅又美觀。
2017-07-03
2017-07-24 194 浏览
位於銅鑼灣的一杯屋,是一間主打仙台牛舌的餐廳。今天相約一位好友來到吃晚餐,難得叫好友從天水圍到銅鑼灣,我們更嚐試了一杯米吟釀呢。文佳人純米吟釀$498/本服務員推介的文佳人,是有炭酸的米吟釀,有點像波子汔水。由於我不喝酒,由朋友仔代勞啦。前菜$30前菜是煮茄子,味道清淡,配以醬油較好。日本產黑豚蒸籠$168未嚐過日本的蒸籠美食,今晚一於嚐嚐吧。蒸籠大大一個,氣派逼人,兩人台差點放不下呢。大蒸籠內整齊排列日本產的黑豚,賣相吸引,二人分享好像有點多哦。黑豚半肥半瘦,肉質腍軟,豬肉鮮甜,以蒸籠清蒸,清淡美味。想重囗味一點,可把辣蘿蔔和香蔥放入酸汁,沾一沾進食,更為惹味哦。黑豚底部內藏超級大量芽菜,小女子不愛好芽菜,但也吃光光,好健康阿。炭火黑雞$88雖然不是坐在廚師台,但我在遠處也愛到紅紅烈火阿。廚師以猛火燒雞,香氣慢慢傳過來了。黑雞果然是黑蚊蚊,雞件細而多,每件都充滿炭香。入囗雞件炭味激濃,是重囗味人士之選哦。可配以柚子醬,味道更為惹味。鹿兒島莊摩芋$68我和好友都喜歡吃蕃薯,特別是日本產的鹿兒島蕃薯。沒看清楚餐牌,我還以為是蕃薯條不是蕃薯片呢。切成薄片的蕃薯片,份量不少。薄片香甜香脆,可
位於銅鑼灣的一杯屋,是一間主打仙台牛舌的餐廳。

文佳人純米吟釀$498/本

前菜$30

前菜是煮茄子,味道清淡,配以醬油較好。

日本產黑豚蒸籠$168

黑豚半肥半瘦,肉質腍軟,豬肉鮮甜,以蒸籠清蒸,清淡美味。

炭火黑雞$88

鹿兒島莊摩芋$68

我和好友都喜歡吃蕃薯,特別是日本產的鹿兒島蕃薯。沒看清楚餐牌,我還以為是蕃薯條不是蕃薯片呢。切成薄片的蕃薯片,份量不少。薄片香甜香脆,可沾上沖縄黑蜜,味道更好哦。

炭燒上等牛舌$128

明明點選極上牛舌,但服務員下錯單變成上等牛舌,不過也沒所謂啦。
牛舌是餐廳主打美食,牛舌一客多片,可供二人享用。牛舌呈嫩紅色,熟度剛好。牛舌肉質腍軟,嫩滑爽彈,肉汁滿滿,與方間的牛舌質素高得多了,非常美味哦

配以醃製椰菜和漬辣椒,把牛舌的油膩清乾淨了。

三文魚飯團和明太子飯團$28/個

除點選飽肚的丼飯,我更獨自追加飯團兩個呢。飯團可選燒或不燒,當然要燒飯團,味道更好也。飯團帶有飯焦,扎肉不易鬆散,味道不錯。
2017-07-23
2017-07-24 91 浏览
上到去餐廳門口好日式 入到去發現佢全部掛住仙台既相 發來呢間係仙台風既日本餐廳我地嗌左牛舌個牛舌真係無得頂爽脆 我地滴左檸檬汁上去更顯出佢既鮮味燒得岩岩好 又無穌味 又爽口 必點 呢個我覺得真係鎮店之寶蒸豬肉好多豬肉 我同我個fd 2個食唔晒佢係一片片好薄既豬肉 底部有芽菜 仲有韮菜 比左個汁我地點我地問佢點樣好食 佢有好多種食法 可以靜點個汁黎食又可以夾d芽菜同韮菜食其實佢個豬肉好甜 就甘點個汁都好食但佢最後先上呢道菜 真係好飽 但係最後都食晒d豬肉前菜有凍豆腐牛油果沙律上菜果刻我諗嘩~~好多牛油果呀正呀 配一碟麻醬比我地自己落 唔洗驚唔夠又唔怕店家幫我地落太多 自己既菜自己決定 仲有蟹子係面串燒豬肉蘆筍蘆荀鮮甜係合格既又唔會燒得太老 粒粒和牛 一粒粒排得好精緻 好juice 口感好滑 牛味好香 同埋佢既燒汁同個牛柳粒好夾最後一要試下佢地嘅清酒,好純好清,我揀左凍飲,好好飲
上到去餐廳門口

其實佢個豬肉好甜 就甘點個汁都好食
但佢最後先上呢道菜 真係好飽 但係最後都食晒d豬肉

前菜有凍豆腐

牛油果沙律
上菜果刻我諗嘩~~
仲有蟹子係面

串燒豬肉蘆筍
蘆荀鮮甜係合格既又唔會燒得太老

粒粒和牛 一粒粒排得好精緻 好juice
口感好滑 牛味好香 同埋佢既燒汁同個牛柳粒好夾

最後一要試下佢地嘅清酒,好純好清,我揀左凍飲,好好飲
2017-07-23 147 浏览
周末的晚上,除了是家庭日,有時出外吃頓豐富晚餐的確是賞心樂事。走崔店舖熱鬧非常,除了因為有不少日藉捧場客和充滿居酒屋氣氛,落單一浪接一浪的炭燒物煙火不停也為餐廳帶來滿室熱力。牛舌似乎是此店的主打,怎說也要一試。本想點極上牛舌,可惜當晚只提供上等牛舌,驟看名堂理應也是上乘款式。精打細算的我最後點選定食,既有一大碗麥飯,亦有湯品,比單點更抵吃。厚切牛舌以炭火烤得外脆內軟而彈牙,經炭火洗禮後牛味發揮得淋漓盡致,不愧為鎮店之寶。一大碗麥飯正合心意,絕對不用說"少飯",因為飯味香麥味濃,一片牛舌一口飯美味無窮。店員另外給了一客山芋,說是加上醬油撈飯吃, 口感有點像年糕帶點澀,很特別。烤鰻魚風味有點像脆鱔,外皮比平常的脆口,魚身較厚很有滿足感。之前在日本吃過炭燒生蠔後一直念念不忘,看到餐牌提供炭烤牡蠣怎能錯過。蠔殼都烤得金黃,蠔肉烤熟後仍十分飽滿,蠔汁在殼內滾動, 把熱辣辣的蠔肉滑進口中果然鮮甜無比,連殼烹調就能原汁原味保留蠔的精華。最後一道菜更加出人意表,想不到這道炭烤黑雞如此搶火。經幾番在高升的熊熊烈火中烤過後, 雞肉充滿原始的炭火和濃濃煙燻味。這種風味不常有, 師傅在爐旁的功架亦令人神服。幸

幸好有這杯柚子汔酒清熱解渴, 喉嚨暫時安然無恙。
2017-07-22
  • 上等牛舌定食
餐廳裝修圖有得睇, 偏向和風式, 裝修本來就很好坐位也舒服, 有小量bar 台坐^^~基本上環境我十分滿意~前菜為牛舌, 我本人其實不太喜歡牛舌, 但第一口食落去時, 發現呢間餐廳的牛舌跟平時食的有所不同,這個口感彈牙, 食落去有小小似豬肉的味道, 為冷盤. 作為前菜十分好味和有特色!炭燒牛扒 118$ 牛扒肉汁算多, 主要味道比較濃, 師傅會係我地面前燒,因為我地係bar 台可以見到! 燒既爐夠高溫,都可以見到空氣在動, 夠高溫燒可以令牛肉汁更易鎖住.明太子玉子燒 88$呢道值得食, 我叫這道菜,朋友還跟我搶來食!我覺得好味,主要在於口感上, 蛋個個都有食過,但煮得質感好食,就比較考功夫, 這個玉子燒比較鬆軟,又帶小小爽/彈的感覺. 一試難忘, 如試餐廳必叫.獺祭酒上就比較濃味, 酒精成份比較高!飲落味道清甜, 甜味比較重, 易入口!餐廳內如點酒我推薦這款!裝酒的方法也很特色! 有上下2個杯! 飲的時候要小心流出XD極上牛舌定食 168$此為餐廳王牌食物之一, 我覺得口感同出面真的很不同,跟前菜也十分不同, 基本上同為牛舌, 但在餐廳裹我食了十分多不同味道到牛舌!這個十分彈牙爽口,

餐廳裝修圖有得睇, 偏向和風式, 裝修本來就很好
坐位也舒服, 有小量bar 台坐^^~
基本上環境我十分滿意~
前菜為牛舌, 我本人其實不太喜歡牛舌,
但第一口食落去時, 發現呢間餐廳的牛舌跟平時食的有所不同,

炭燒牛扒 118$
牛扒肉汁算多, 主要味道比較濃, 師傅會係我地面前燒,
因為我地係bar 台可以見到! 燒既爐夠高溫,
都可以見到空氣在動, 夠高溫燒可以令牛肉汁更易鎖住.

明太子玉子燒 88$
呢道值得食, 我叫這道菜,朋友還跟我搶來食!
我覺得好味,主要在於口感上, 蛋個個都有食過,
但煮得質感好食,就比較考功夫, 這個玉子燒比較鬆軟,
又帶小小爽/彈的感覺. 一試難忘, 如試餐廳必叫.

獺祭酒上就比較濃味, 酒精成份比較高!
飲落味道清甜, 甜味比較重, 易入口!
餐廳內如點酒我推薦這款!
極上牛舌定食 168$
此為餐廳王牌食物之一, 我覺得口感同出面真的很不同,
這個十分彈牙爽口, 味道濃+多汁, 份量算多~ 不論是否喜愛牛舌都值得一試,
連我平時不吃牛舌的人也覺得十分讚!

整體服飾水平,
環境, 裝修, 食物都十分出色,
沒有有什麼不滿意^^
2017-07-23
2017-07-22 139 浏览
人與人之間的關係很微妙,特別是身邊最親的人,會變得敏感,可能是面子關係,可能是太在乎對方對自己的想法,有時會因為一句說話而生氣,換著以前的我,一定抗爭到底,但人大了想法不同了,不想吵架不想冷戰,只想盡快和好,回復快樂的生活,才是雙贏的處理方式。  今晚是我們的紀念日,預約了他喜歡吃的日本料理菜,一杯屋主打仙台菜式,牛舌是名物,還有很多特色料理,日本人都喜歡來光顧呢。 原來想坐吧枱位睇師傅以備長炭燒烤食物,但這邊頗熱,就遷移往望著希慎的座位,景觀蠻不錯的。 我們不太懂喝清酒,有種辛辣感,但要慶祝一下也想碰碰杯,而以清酒配上日本食物也很夾呢。 牛舌前菜$30好喜歡這款前菜,調味醬汁剛好,有不少蔥花,味道很有在地日本居酒屋的風情,牛舌細細粒方便吃,口感軟中有彈性。 車厘茄$26: 烤過的車厘茄特別多汁,也好像特別甜,簡簡單單不用特別調味已很美味。露筍豚肉卷$38: 露筍爽嫩多汁無渣,薄薄的豚肉烤得焦香,肉和蔬菜一起吃,得到微妙的化學作用,滋味倍增。 山芋好燒$88大阪燒食得多,以山芋做的燒餅第一次食,可以話比大家知,係強烈推介的!裡面有椰菜同山芋蓉,感覺好健康,味道天然,特別又好味
牛舌前菜$30
山芋好燒$88
大阪燒食得多,以山芋做的燒餅第一次食,可以話比大家知,係強烈推介的!裡面有椰菜同山芋蓉,感覺好健康,味道天然,特別又好味,山芋即淮山,會有點黏的感覺,但這樣呈現較易被接受。
蒲燒鰻魚$138
備長炭燒烤食物中,最能突出其炭火香味的就是這個蒲燒鰻魚,所以它不像別的店落很多鰻魚醬汁一味的甜,醬汁較輕反能突出其燒烤香味,外脆內軟肥瘦適宜,值得一試。
雞肉丸$36
烤得外皮色澤金黃誘人,散發香濃味道,雞棒由雞肉及軟骨組成,內裡隱藏著鵪鶉蛋,意想不到,這做法相對雞肉份量較少,令人有點意猶未盡。
上等牛舌定食$138
最上等的極上牛舌每日是限量的,這天已賣完,唯有叫次一等的上等牛舌,因為一定要吃牛舌啊!
定食有牛舌、飯、牛骨湯、山芋蓉,好豐富呢!
日本米做的飯,香甜又粒粒分明,軟硬適中。
備長炭烤牛舌,有種特別炭香,牛舌較有嚼勁,件數頗多,另附有日式醃菜,少少酸香味道,爽口,似泡菜但沒有韓式的濃烈,很清新。
牛骨湯看起來很清,味道卻很夠,牛骨味濃,並有好多蔥增添風味。
店員細心講解山芋蓉食法,可將蛋黃和山芋攪拌好,再加醬油及芥末,黏黏的口感,蘊藏豐富的營養,將它撈飯吃,令白飯加分不少。之前在北海道吃過山芋撈蕎麥麵,想不到在香港也嚐到類似風味,真令人懷念。
這裡用的碗都很精美,相信是來自日本,下次去日本要留意是否癰這些碗買,吃飯都吃得特別開心。
鯛魚薄切刺身$98
薄如紙的鯛魚刺身,顯示出師傅刀功一流,魚肉透薄帶有紅邊,蘸上酸汁帶起了鮮味,令人吃不停口,想起曾在東京一間釣魚餐廳,吃到釣上來的魚刺身就好像這條魚的味道了。
一杯屋令人好有驚喜,食物都很有在地居酒屋感覺,令我們像重回日本,而且價錢又合理,實在令我們很滿意。在餐廳內以備長炭燒烤製作食物在香港是少見的,備長炭的好處是以高溫鎖住肉汁,及少炭灰以免食物沾上。
兩個人一起沒那麼簡單,每個人有自己的脾氣,有意見不合、吵架時,還靠大家互相遷就、忍讓,解決大大小小的事情,努力的繼續走下去。
庆祝纪念
纪念日