經過見到新開一心試一試,結果被那服務態度嚇走,決定唔會入去光顧(都排咗20分鐘)我們二個人是排第二,前面都是二人,等了一會,有二位客人走了,前面二人便安排入座。再等一會,有四位客人離開,侍應小姐推門望一望我:你兩位等等,後面三位入先。我已經呆一呆,心以為有客人埋緊單啦,點知等了又再等,我後面再排了一個人。侍應小姐便推門你一位過來。其實去過日本的朋友都應該知道,日本餐廳是按排隊次序先後入座的。等了二十分鐘我不介意,也並不介意你讓我後面的三位客人先入坐四人枱,一位客人又入先,而是侍應小姐你應該同我講一聲先,這是日本餐廳的基本服務態度。我已沒有興趣試試食物水平,這個港式茶餐廳的服務態度,實在另我卻步。

2017-06-14 54 浏览
又到周未梗係试新野啦,由於之前中伏太深,中伏率太高,所以今次都唔係抱好大既期望,今次又係睇飲食男女報導过,其实睇蘋果D野十单都中左11单伏架啦,但今次同個朋友想食魚生飯都有段日子,親佢开左無耐一次試下!我地12.00去唔使等位就入得啦,食完都坐到八,九成!我叫左个海膽切角魚生反,星期六,日加20有沙律同湯,1-5係送既!沙律超级好食,入面有兩片西柚简直係畫龍點晴,沙律菜好新鲜,配上沙律汁好开胃,我地都激讚,湯就一般正常!講反我個don就又係只能用新鲜黎形容,海膽入口即溶,鲜甜,我下次会主攻海膽,鱼子十分飽滿,切角既幾款魚生好新鲜,朋友碗don亦十分出色,鱼生片係厚切,份量十足,我地一直感觉食唔完!總括,午市既價錢亦比足份量!抵讚!仲有我好鐘意佢地既芥末,一放入醬油到就散開溶化。正

我地12.00去唔使等位就入得啦,食完都坐到八,九成!

2017-06-13 33 浏览
依間日本餐廳環境好清新舒適,食物質素一流!物有所值!第一次黎食,同朋友一人叫左一個丼set,兩款都好好味!特上天婦羅丼依個天婦羅丼賣相非常吸引!而且份量十足,用料好新鮮!入面有三隻大蝦!蝦肉新鮮彈牙,炸粉唔會太厚,就算放耐左食落都仲係好蘇脆!食得出用料上盛!除左大蝦之外,仲有南瓜,蕃薯,茄子,冬茹,而最特別係有海膽天婦羅!海膽用紫菜包住,外面再沾上炸粉,食落外皮蘇脆,而入面嘅海膽就好鮮甜,加上炸熟左,令海膽食落好香口!再點埋個天婦羅汁就更好味啦!依個天婦羅丼絕對真材實料,值得推介!火焰三色丼依個三色丼有三種刺身,包括北海道帆立貝,北寄貝和赤貝。刺身顔色好靚睇得出好新鮮!仲有小菊花做擺盆,令成個丼賣相更靚更吸引!帆立北勁厚切!食落好新甜,又厚肉,令人好滿足!另外北寄貝同赤貝都好厚肉,食落爽甜!另外要讚一讚跟餐的味噌湯同沙律!味噌湯味道啱啱好,唔會太咸,入面有好多腐皮絲,豆腐粒同海帶。而沙律用料都好新鮮,有沙律菜,豆腐粒同蕃茄,仲加左芝麻醬調味,味道清新!

特上天婦羅丼

火焰三色丼

• 火焰三色丼
2017-06-13 94 浏览
今天,朋友說要尋回上星期錯過了的海洋之味。相約到銅鑼灣 SuperDon 午餐。這裡的裝潢簡約清新,明亮舒適。朋友點的當然是海鮮丼,香蔥吞拿魚腩蓉,吞拿魚赤身丼。魚腩蓉鋪滿飯面,上方放著兩片嫰紅的吞拿魚,柔軟鮮美,混著香蔥及芝麻的魚腩蓉,鮮香之外,還有一份嚼口,皆因這個魚腩蓉,魚筋綿綿,反而伴著多款漬物較有驚喜,除了黃蘿蔔、薑片、蒜、還有牛蒡,各樣亦爽脆入味,令這碗飯生色不少。自己的日式滑蛋雞肉丼,賣相色澤悅目,淡黃的滑蛋,口感水潤,雞肉軟滑,飯香蛋香,標準滋味。還有,定食配著味噌湯及豆腐野菜沙拉,其實定食很還未上桌時,老遠已聽到店員說「 味噌湯不夠熱 」果然,這碗湯是沒有熱度的,要說只可以稱得上是微暖,朋友說可能是午餐時間,客人太多,到這個下午茶時段,湯存量不多,容易放涼,但熱湯沒有熱度,就是不對味,還好沙拉尚算標準之味。

2017-06-12
2017-06-13 42 浏览
有時一個食飯,選擇可以隨意,不用你就我,我就你!是晚就去Superdon ,食評個個讚,自己都想去試試真偽食店很易搵,白色嘅門面,很搶眼,按門入去,門口已企了幾位服務員招呼,全是年青人,一個人被安排坐吧位,腳短的我,坐上去有d難度。坐下來點餐,望望食譜,選了熟的炸蠔丼,服務員落單時,同我講需要10分鐘時間,自己不怕等,要即做就是要時間吧!炸蠔丼上檯喇!嘩!見到5隻蠔鋪在飯上,急不及待先咬一口蠔,味道的確好,繼續食一口飯,飯是粒粒圓大的,很有𡁻感,胃細嘅我將碗飯完全吃清乾Superdon店子細細,能做出令人回味的食物,是值得大家去幫襯,價錢是貴了點,但味道值回,就抵晒啦!評分食物:A環境:B服務:B

食物:A
環境:B
服務:B

2017-06-08
2017-06-13 27 浏览
我對食日本菜的要求都幾高,呢間絕對有水準,當然價錢都係番到幸好不用排太久,星期六下午1點左右,等10分鐘就有位子了!地方都幾窄,同旁邊人坐得有d close左D,但食物是有驚喜的!星期六下午是有set lunch的 大拖羅,海膽,帶子,蟹腳,劍魚腩,三文魚籽 Don!叫了少飯,都係食剩d d. 湯和沙拉都 okay~ 侍應都常來倒茶! 推薦的,可以一試!Superdon Hokkaido Lunch Set 味道幾好! 可以一試的!
我對食日本菜的要求都幾高,呢間絕對有水準,當然價錢都係番到

2017-04-14
2017-06-12 88 浏览
見裝修同餐牌都幾ok於是入去試下個 lunch. 當時餐廳唔夠一半人。我哋兩個人,我到先,朋友後到。侍應帶我行到半路,忽然問我人齊未。。。佢話平時要人齊先入得,今次就算數啦。(但就帶住我一個人行咗入餐廳一半先講!)我坐底冇兩分鐘,另一個睇落senior d 嘅侍應就過嚟問我有冇訂枱,冇訂枱要人齊先入得喎?!?!我明顯係未齊人,但你就帶咗我入嚟。我問你咁講係咪想我走?佢就好悔氣咁話你講到朋友幾時到你咪坐囉。我好後悔冇即時走!我地叫咗生薑豚肉丼同海膽角切魚生丼。兩個都幾好食,但我都一定唔會再番嚟。食到一肚氣!我地坐咗個半鐘,全程最多得一半枱有客。我左邊右分別有一同兩張4位枱,有兩個客入,佢就安排同我地搭枱。有客人拎住把遮,外面天朗氣清,佢要求人地放把遮喺外面。嗰個客人話把遮乾嘅,佢就好悔氣咁話「你鍾意啦」

周日與朋友到銅鑼灣行街, shopping 前開餐相信是指定動作吧!由sogo沿駱克道一直走,發現有一間純白色小店 - superdon,從透明玻璃大門看過去,發現食客挺多,相信品質有一定水準,就入內試試。 Superdon 顧名思義就是指日式丼飯,這裏的海鮮魚生食材全都是由築地市場每日空運到港,保證新鮮。 這裏的丼飯選擇極多,提供16款丼飯,8款是刺身飯,8款是熟食,比例一半一半。 午市時段,每個丼飯內已包括沙律及麵豉湯。原以為沙律沒有什麼特別,只是普通的雜菜而已,沒想到內裏放了西柚、蝦肉及車厘茄,令口感及層次感頓時豐富起來。 特上天婦羅丼 - 天婦羅丼的賣相不錯,內裏的材料超級豐富,包括有大蝦3大隻,還有南瓜片、蕃薯、茄子、冬菇及蔬菜。 天婦羅入口非常酥脆,就是放涼了,仍然能保持香脆口感,而且炸漿不厚,薄薄一層的包在食物表面,所以入口不會糊在咀裏。 大蝦天婦羅真的非常好吃,因為蝦肉味道鮮甜,而且口感爽口彈牙,不用蘸上醬汁,都就已經相信鮮味。 另外,南瓜及蕃薯片同樣是我的心水推介,因為味道真的超級香甜,炸香後,甜度提升,變得甜美爽脆,超讚。 吞拿魚三色丼 - 三色丼的賣相同樣不

吞拿魚三色丼 - 三色丼的賣相同樣不錯,而三色太概是指吞拿魚蓉、吞拿魚腩及吞拿魚刺身

吞拿魚蓉非常美味,加點醬汁拌飯吃,令每一口飯都帶有吞拿魚的甘香鮮味。

個人認為最好吃就是吞拿魚腩,肉質呈淡紅色,帶有霜降的雪花紋理, 而且脂肪含量較多,口感鮮嫩肥美,入口時油香滿腔,有入口即滆的效果。

而吞拿魚刺身的肉質較為結實,魚味較吞拿魚腩清淡,但魚鮮味濃,加上油脂豐腴,魚油甘香,鮮甜味美!

午餐
  • 吞拿魚三色丼
2017-06-12 6103 浏览
喺銅鑼灣呢頭有唔少美味高質既餐廳,我同朋友都好中意過海覓食~ 今晚心血來潮想食日本菜,聽聞Superdon 既丼真係好正,啲相睇落又好吸引,咁就一於去試下,睇下係咪真係色香味俱全。😜我地一入座 餐桌已經放好餐具、餐牌同埋熱茶 餐牌內有多款菜式 有唔同既丼物、刺身、飲品 我同幾個朋友一時間都有選擇困難症 用左一段時間 先做到決定角切雜錦魚生丼 $138我最後決定點角切雜錦魚生飯😝 期待已久既魚生飯終於出現!😍😍 。我首先飲左麵豉湯,個人習慣飯前飲湯。麵豉湯味道濃郁,入面放左豆腐、海帶做配料,味道更加鮮甜清新,好中諗軟綿綿既白豆腐,非常香滑~重點係魚生飯!睇佢既賣相已經令人垂涎三尺,角切魚生飯既選料包括帶子、三文魚、吞拿魚、北寄貝同埋三文魚籽等等。另外仲有薑、青瓜作為配料。魚生丼係名副其實既色香味俱全😍😋為左俾大家睇真啲 我為魚生黎一個近鏡😂 角切魚生粒粒都厚身,包保食客滿意。三文魚遇上三文魚籽,呢個美味組合絕對可以滿足味覺既享受。鮮甜既帶子同吞拿魚亦係我既最愛😍😋豚肉丼 $108朋友點左溫泉蛋豚肉飯~ 同樣有湯同埋美味既沙律🥗 我都忍唔住試左佢既豚肉~味道好唔錯豚肉同洋蔥既味道好夾~豚

我地一入座 餐桌已經放好餐具、餐牌同埋熱茶

角切雜錦魚生丼 $138

豚肉丼 $108

豚肉同洋蔥既味道好夾~豚肉帶有肉既鮮味 甜甜既洋蔥帶點香氣 兩者既特色都好鮮明

天婦羅丼 $168

另一個朋友點左天婦羅丼~~ 天婦羅既選擇好多 有蝦、南瓜、茄子🍆等等 我就緊係食左朋友既天婦羅蝦啦🍤 麵粉唔算太厚 同蝦既比例都適中 炸天婦羅蝦好彈牙~南瓜都幾香甜👍🏼

最後埋單大概500 蚊 總括而言 餐廳氣氛好之餘 食物質素亦唔錯~ 我諗係喜歡食日式魚生丼朋友既天堂 😇🤤
2017-06-11 140 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-自從愛上享受美味既刺身後,周圍去食不同的丼飯店也是一種樂趣,不過勝價比高的,又會回頭食的始終不多!前排去左銅鑼灣一間開業不久的日式丼飯店,一出地鐵行兩三分鐘就到,對於身為路痴的小妹,真係超方便。餐廳沒有一個正式中文名稱,所以門口用上日文名稱和英文店名SUPERDON,有前衛的感覺。拉開趟門,餐廳環境以白色為主調,給人很簡潔的感覺。呈長方形的用餐環境,座位不多,左邊係高枱位,沿住狹窄的路直入右邊就係數張二至四人枱,枱與枱之間甚為迫狹,算不上係舒適,特別係出面多人等位時都唔會坐得耐。餐廳有照顧到不食刺身的客人,所以餐牌上有分刺身或熟食丼飯,刺身丼飯較特別的有貝殻類丼飯、馬糞海膽丼飯、吞拿魚三色丼、北海道海鮮丼和自選海鮮丼;熟食的有特選鰻魚丼、黑松露和牛丼、醬燒廣島蠔丼、熊本A5和牛火焰刺身丼等,其實好多款都想試!餐牌除左圖文並茂外,仲會列明每份丼入面材料既份量,例如幾片刺身、幾份海膽,同埋有邊款配菜,很清楚又貼心!吞拿魚三色丼 $238(加$20 轉定食有埋蟹肉沙律同麵豉湯)唔使估都知我又係叫吞拿魚丼,一碗有大

吞拿魚三色丼 $238
(加$20 轉定食有埋蟹肉沙律同麵豉湯)
唔使估都知我又係叫吞拿魚丼,一碗有大拖羅、赤身同香蔥吞拿魚腩蓉,如果價錢貴少少,有埋中拖羅就更完美喇。
蟹肉柚子汁沙律

套餐中的蟹肉柚子汁沙律,食落甚足料,有不少蟹肉和蔬菜在內,配上柚子汁,夏天食很開胃。

成碗粉紅色的吞拿魚丼望到都吸引,望落去甚為豐富;除此之外,配菜有牛蒡、薑片,仲有平時食Omakase先有供應的面豉蒜頭,整體大大加分啊!
吞拿魚三色丼

先食赤紅色的赤身,顏色望上去唔會暗淡無光,食落質感軟嫩,魚味甚重;

一球粉嫩色的吞拿魚腩蓉,上面加左少許蔥花提味,自行添加少許豉油和芥辣拌勻,食落好惹味,有魚香得來也伴隨點魚脂香。

最正係兩片呈粉紅色兼厚切的的大拖羅,入口軟滑無筋,滿咀充斥著魚油香,幸福就係咁簡單!

整碗丼飯,每款吞拿魚都食到應有既味道,米飯用上珍珠米,粒粒飽滿,配上恰到好處的醋味,令人食慾大增!
和風炸雞丼

小妹品嚐緊美味既吞拿魚三色丼同時,男人就叫左個和風炸雞丼 $98
(加多$20 轉定食有埋蟹肉沙律同麵豉湯)
炸雞數量唔少,接近鋪滿成碗丼飯,另外仲跟埋沙律醬同雞汁比你蘸黎食,仲細心配上青檸比你檸汁落炸雞度,更加開胃。

炸雞的外皮咬落不算是很薄那種,不過新鮮炸起,咬落相當香脆可口,幼嫩的雞肉咬落充滿著肉汁,相當不錯!
吞拿魚三色丼
2017-06-11 48 浏览
好難得今日咁岩同好姊妹都得閒,所以就約埋一齊行街,食飯,gathering。行咗一陣,我地就打算食日本野。路經銅鑼灣一角,我地就見到呢間日本食肆,朋友就即刻喊肚餓...入到去,我地發現裡面嘅裝修好日本風,成個感覺就好似去左日本咁。鍾意食魚生嘅朋友即刻order左角切雜錦魚生丼。我就叫左個特上天婦羅丼。 等左唔夠10分鐘,我個天婦羅丼($168)就黎左。成碗野一上枱,我地就已經聞到股香味。3隻蝦雖然炸過,但入口一啲都唔油膩。更加重要嘅係,我食到啖啖鮮蝦味,完全無麪粉多過蝦肉嘅情況出現。其他食材,例如炸茄子,南瓜都做得好甘香。再過多陣,朋友個魚生丼 ($138)就黎左。 望落去,完全明白咩叫「色,香,味」俱全。三文魚腩同三文魚子放得好整齊,一啲都無亂七八糟嘅問題。我淺嚐左朋友嘅魚腩一啖,真係好味到「哇!」左出黎。我好耐都無食過咁嫩滑嘅三文魚啦。2個套餐都有沙律同面鼓湯做配搭。真係又有得食,又有得飲呀!食完之後,我同朋友都一致提出,下次再黎銅鑼灣shopping,一定要再去食Superdon 呀!P.S 碗面鼓湯真係幾好飲

等左唔夠10分鐘,我個天婦羅丼($168)就黎左。

其他食材,例如炸茄子,南瓜都做得好甘香。

再過多陣,朋友個魚生丼 ($138)就黎左。

2個套餐都有沙律同面鼓湯做配搭。真係又有得食,又有得飲呀!

P.S 碗面鼓湯真係幾好飲

• 角切雜錦魚生丼
2017-06-10 42 浏览
開左無耐既丼丼餐廳 本來係為左牛肉丼而來既 但因為皮膚敏感就放棄食牛了雖然我無特別好海鮮 但呢個的確都吸引到我既目光 大大粒既三文魚籽同滿滿既海膽😍A先生就點左呢個食 咩都有D 價錢都吸引D😂加$20就可以有個SET 有埋沙律同麵鼓湯 三文魚籽份量絕對唔孤寒 另外貪心既A先生話什綿咩都有 最岩佢 食材食得出新鮮 厚身 尤其係鮮美既三文魚呢個就係我食既吉烈豬扒丼 雞蛋好滑好滑 撈落飯飯又另一番風味另外豬扒 出面脆身得來 裏面都好滑鍾意佢嘅麵鼓湯唔會味精味 沙律有少少食唔慣 因為偏酸最後就係加左$25點我最喜愛飲品-波子汽水
A先生就點左呢個食 咩都有D 價錢都吸引D😂
加$20就可以有個SET 有埋沙律同麵鼓湯
另外豬扒 出面脆身得來 裏面都好滑

鍾意佢嘅麵鼓湯唔會味精味

沙律有少少食唔慣 因為偏酸
最後就係加左$25點我最喜愛飲品-波子汽水
2017-06-10 53 浏览
媽媽成日話隔離飯香。近來好多飯局已經好多日無番屋企食飯,今日出街去開cwb都要搵間食飯既 餐廳位於sogo後面既個條街,主要賣宜家大熱既丼。除左魚生丼,仲有熱既熟食丼,我地就每樣試個啦一入餐廳你會感得好光猛、簡單、乾淨,同muji俾你既感覺差唔多,正正反映日式餐廳既特式。好鐘意呢d擺得咁靚既食物,未食都開心曬啦北海道帆立貝、北寄貝、赤貝丼全部都係爽口鮮甜,最有心見到帶子用檸檬夾住,呢d係反映廚師精心既設計同準備。帶子大大粒好厚肉、赤貝好爽。醬燒廣島蠔丼其實我鐘意呢個丼多d因為鐘意佢個燒汁,撈飯一流茄子都𠝹花𠝹得咁靚,實在心甜了蠔大大粒,肉多汁正!平時d日式味噌湯,我唔會飲今次我飲曬因堅好飲,有海帶油豆卜條吸曬味正!
餐廳位於sogo後面既個條街,主要賣宜家大熱既丼。

除左魚生丼,仲有熱既熟食丼,我地就每樣試個啦
正正反映日式餐廳既特式。

好鐘意呢d擺得咁靚既食物,未食都開心曬啦

北海道帆立貝、北寄貝、赤貝丼
全部都係爽口鮮甜,最有心見到帶子用檸檬夾住,
呢d係反映廚師精心既設計同準備。
帶子大大粒好厚肉、赤貝好爽。

醬燒廣島蠔丼

其實我鐘意呢個丼多d
因為鐘意佢個燒汁,撈飯一流
茄子都𠝹花𠝹得咁靚,實在心甜了
蠔大大粒,肉多汁正!
平時d日式味噌湯,我唔會飲
今次我飲曬因堅好飲,有海帶油豆卜條吸曬味正!
2017-06-09
2017-06-10 62 浏览
今日一個人走到銅鑼灣食飯,經過時代附近發覺有間日式丼飯專門店,天氣炎熱食啲冰涼食物會比較開胃。有多款特色丼飯供應,旁邊仲有列出份量,好細心啊唔想食指定丼飯,仲可以自選,拼出自己的飯類。餐廳環境裝修好簡約,簡單好舒服。香蔥吞拿魚蓉·吞拿魚赤身飯。我無要到自選丼飯因爲怕麻煩,都要在餐廳選擇好了吞拿魚比較合我胃口,喜歡吞拿魚蓉加上香蔥,入口清香魚味清清,唔會太膩,吞拿魚厚切鮮甜,無雪藏味道非常合我心意。套餐仲有沙律和麵豉湯。
有多款特色丼飯供應,旁邊仲有列出份量,好細心啊

唔想食指定丼飯,仲可以自選,拼出自己的飯類。
餐廳環境裝修好簡約,簡單好舒服。
香蔥吞拿魚蓉·吞拿魚赤身飯。
我無要到自選丼飯因爲怕麻煩,都要在餐廳選擇好了
1K
2017-06-09 491 浏览
以我ex-girlfriend嘅非官方統計,10個女仔,9個半都鍾意食日本菜,另外半個都係因為皮膚問題,唔太敢食生冷野。所以香港有好多日本餐廳,由主打壽司、日式火鍋、鐵板燒、和風定食等。到近年大行其道嘅丼飯!今日就等我帶A姐去試試呢間位於銅鑼灣新開嘅スーパー丼 Superdon啦!一入到去,已經感受到日系嘅文青簡約風格,由傢俬設計,已至餐具小擺設,真係好啱我呢個偽文青呀!北海道海鮮:配料包括大拖羅、油甘魚、帆立貝、長腳蟹、三文魚籽,同最吸引嘅北海道馬糞海膽!各類食材都夠晒新鮮(呢個應該係基本要求),北海道馬糞海膽,入口真係好鮮甜呀,一啲苦味都無;大拖羅入口即溶,真係一啖一滋味,肉質相當鮮嫩;帆立貝夠晒厚身,睇menu以為有三粒,但原來只係開邊,夾埋都有1粒半;長腳蟹好鮮甜,口感唔錯;三文魚籽份量好多,粒粒都大大粒卜卜聲!特選鰻魚丼:原來丼除咗可以係魚生之後,仲有好多熟食選擇!呢個特選鰻魚丼,份量唔少,眼睇都有成條鰻魚份量。師傅用秘製醬汁燒製嘅鰻魚,唔腥唔膩,同鰻魚夠晒match,燒到又香又脆,正!鰻食無骨又有口感,飯嘅份量夠晒,食完真係夠晒飽呀。如果想豐富啲,可以加$20轉定食,包括沙

如果想豐富啲,可以加$20轉定食,包括沙律同麵豉湯!

巨峰Calpis乳酸、波子汽水:加入巨峰提子味道嘅Calpis,唔會太甜,巨峰味濃。
2017-05-22