2017-07-23 244 浏览
出開銅鑼灣就緊係要搵野食,第一個選擇緊係日本野,開業唔係好左戈,去到既時候岩岩開市冇耐人唔算多。坐bar枱位置可以睇到師傅整野,有lunch menu,但假期關係,如果配埋沙律同湯要加$20,平日就唔需要。• 北海道海鮮丼 $208有大Tuna,油甘魚,海膽,帆立貝,三文魚籽,蟹腳。好豐富,而且都好新鮮!正係食埋啲魚生都飽,飯煮得岩岩好睇得出粒粒分明。沙律菜配醋上面有啲蟹肉,唔求其。留意齊人先可以入坐。

• 北海道海鮮丼 $208
北海道海鮮丼

留意齊人先可以入坐。
2017-07-15
2017-07-21 360 浏览
最近自己一個人到了日本旅行。花了整整十一天的時間走遍了一次東京。大概吃得最多的便是丼飯。日本的丼飯都剛剛好一人份量,有湯有飲品有配上小沙拉。最適合一個人的我。回港後想好好懷念一下日本的時光。所以今天相約了男朋友到銅鑼灣的一家高質日本don飯店好好相眾。不到吃晚餐的時間門口早已人頭湧湧,我們大約等了五分鐘左右,店員安排我們坐在近門口的吧枱。我已經肚餓難耐了,先來一客生的,Seared sashimi rice bowl。魚生真的十分新鮮,不論熟的還是不熟的,味道鮮嫩甘甜有魚味,一點魚腥都沒有。近看魚肉肉質肥美。乾淨又閃著點點油脂,好不吸引。這個飯完全把我帶回東京⋯仿似身於日本的築地般,吃著剛剛打上來的魚兒。而沙拉是走特別的風格,帶有點點兒西柚味,苦澀中帶著水果香。男朋友則叫了一個熟的,生薑燒豚肉丼,我們一生一熟,兩全其美。你以為熟飯會較為失色嗎?非也非也⋯反而我更喜燒男友那碗,果然是「隔離飯香」。飯面上的雞蛋黃圓滾滾的,晶瑩剔透。好不漂亮。豚肉不會太老太多,恰到好處。整體而言這店的水準算高,地方企理乾淨又夠整潔。不論店的外型設計還是店內的一椅一桌都簡單又隨性,有種直接了當的小清新。店內燈
最適合一個人的我。

Seared sashimi rice bowl

近看魚肉肉質肥美。乾淨又閃著點點油脂,好不吸引。

而沙拉是走特別的風格,帶有點點兒西柚味,苦澀中帶著水果香。

生薑燒豚肉丼

飯面上的雞蛋黃圓滾滾的,晶瑩剔透。好不漂亮。
豚肉不會太老太多,恰到好處。

整體而言這店的水準算高,地方企理乾淨又夠整潔。
店內燈火通明,地方雖小但五臟俱全。
在吧枱上更能清楚看見廚師們為你準備,貼心但又保持適當距離。是間非常日式的小飯店呢!
Seared sashimi rice bowl
2017-07-21 271 浏览
之前經過都總係好多人排隊,今日專登襯平日早d黎試下。純白既鋪面好eyecatching,第一次見以為食甜品。lunchset menu睇落唔算平,但比起正價已經平左大約$50,仲有得揀海鮮或者熟嘅肉全是段都有自選海鮮don可選,當然啦最少要叫三款火焰三色don刺身嘅份量都幾多吞拿魚有兩篇三文魚同左口魚各有三片,全部刺身都好肥好新鮮真係好好食食咗五分之四就已經好飽好飽!同埋沙律都好新鮮架!記得食埋佢呀!個人認為鰻魚飯定食都幾抵,鰻魚嘅份量好多而且肥香油啱啱好!覺得都好好食不過價錢偏高,建議先試吓一至五嘅lunch set襯無人嘅時候影咗一啲內部嘅環境,有乾淨嘅廁所
之前經過都總係好多人排隊,今日專登襯平日早d黎試下。

純白既鋪面好eyecatching,第一次見以為食甜品

全是段都有自選海鮮don可選,當然啦最少要叫三款

個人認為鰻魚飯定食都幾抵,鰻魚嘅份量好多而且肥香油啱啱好!

襯無人嘅時候影咗一啲內部嘅環境,有乾淨嘅廁所
2017-07-18 291 浏览
放lunch近近地黎附近呢間丼屋試下!平時成日要排隊,今日落大雨⛈冇咩人係個好機會😎 成身濕唒入到去 waiter第一時間幫我收好把傘☔️又俾紙巾我抹乾個身!第一印象已經唔錯👍🏻 lunch價錢合理$138有海膽角切丼set!呢個角切同出面唔同唔係俾用剩嘅頭頭尾尾俾你 有帆立貝、三文魚腩、拖羅粒都有少少,三文魚子仲大大粒 ,仲有北海道馬糞海膽(waiter話佢地老闆只入北海道馬糞海膽)絕對唔係求其!😍👍🏻
2017-07-18
2017-07-18 242 浏览
未去之前期望唔高,仲好擔心係伏,因為去過同區一間要排隊既釜飯店,勁伏 !講返 Super don先,佢一碗唔算好大,女仔岩岩好,男仔可能要加 d side dish先夠飽。d海鮮都幾夠份量同 新鮮。佢有 pre-set好既 魚生 combination don, 或者你唔仲意既話自己點仲意既combination都得,但就會貴 d.另外佢都有熟食don, for example 鰻魚飯,滑蛋豬扒,牛肉etc. 最後點咗生薑豚肉don都幾好食,d肉片唔乾,仲有隻蛋黃撈飯。成個 don濃淡適中 幾好食。

2017-07-18 196 浏览
剛登上本週第一位既食店, 就特意黎試試😇😇 碰巧今日落雨唔需要排隊就可以入座了!海膽 · 魚生雜錦丼配料非常豐富, 有三至四款魚生 (三文魚、三文魚籽、吞拿魚、帶子、左口魚) 一般街上白飯既比例較多, 好多時候會食剩, 但係呢度每一口飯都食到幾樣配料, 好滿足😍😍 魚生好新鮮, 入口即溶.題外話:碰巧朋友手機冇電, 問問店員有冇充電器提供, 就幫我地攞左去叉. 服務非常細心😉😉

海膽 · 魚生雜錦丼

2017-07-17
2017-07-18 304 浏览
自從上次食完尖沙咀《鉄火堂》中伏後,對魚生飯非常有陰影😆都要一段時間平復心情先敢再食,今次銅鑼灣呢間《Superdon》算係穩定番軍心,實物與menu相去不遠👌海膽、大吞拿魚腩、三文魚籽丼,個吞拿魚腩似樣喇👍北海道海鮮丼,有六種魚,啱晒貪心嘅我🤗兩個同價HK$268(未計加一)🍱呢間可以encore,下次試牛丼👌
海膽、大吞拿魚腩、三文魚籽丼
2017-07-08
$294.8 (宵夜)
海膽、大吞拿魚腩、三文魚籽丼
2017-07-17 263 浏览
第2次黎食,上一次食係啱啱開嘅時候!真心要讚無論熟飯、魚生飯都keep到quality!! 😻今次食黑松露和牛🐮丼同埋自選三文魚🐟/帆立目🐚/甜蝦🦐丼Order嗰時叫和牛50%熟因為自己鍾意生D!雖然on diet 叫少汁,但本身牛肉就已經好juicy!! 👍🏻 魚生方面更值得讚賞!冇因為出左名多人食就轉cheap貨...只係普通三文魚,都未叫腩位就已經好鮮甜!帆立貝同甜蝦一D雪藏味都冇 一食就知好新鮮!會再黎試其他
今次食黑松露和牛🐮丼同埋自選三文魚🐟/帆立目🐚/甜蝦🦐丼

2017-07-05
  • 黑松露和牛丼
2017-07-17 300 浏览
收工係銅鑼灣,一個人做到差唔多九點幾先係公司走,累到不得了。本來諗住求其食 d 野,快餐店解決,但經過呢間之前無留意過既日式餐廳,門口排左好多人,既然已經做得咁辛苦,不如食好 d, 膽粗粗埋去問有無一位,店員居然話有,總算發現一個人既好處入到去店員安排坐門口既 Bar 枱,雖然坐 Bar 枱,但每個客人都分得好開,唔會好似迴轉壽司咁迫,一讚由於早幾日腸胃炎,所以雖然見到 D 刺身丼好吸引,但都唔敢叫,最後選擇左天婦羅丼定食首先佢個沙律唔算太細,沙律菜算新鮮,最開心係有不少蟹肉係上面,即刻好開胃至於個主菜,特別要讚一讚天婦羅蝦,兩隻蝦 size 算大隻,而且佢個脆漿係炸得超級鬆軟,蝦亦都保持爽身,正另外其他炸物唔會因爲擺耐左而好淋,食完一個男人都會覺得飽,性價比高下次要試埋刺身丼,由於坐 Bar 枱,望住個制作過程知道佢夠新鮮,下次要再黎試下先

2017-07-16 638 浏览
星期日下晝要過海去天后整少少嘢,順道先去銅鑼灣SUPERDON潮聖一下。C出口過對面馬路就係,下晝好在食客唔多,等咗幾分鐘就有得入座,餐廳偏向簡約風,又夠光線充足,俾到人乾淨嘅感覺👍🏼太多選擇真係唔知點揀,就交由店員幫手決定。🤔介紹咗幾款,最後都係揀咗兩樣熟丼,一個係火炙三色丼,同一個特選燒鰻魚丼。先來嘅係火炙三色丼有三文魚、中拖羅、左口魚背同三文魚籽,呢期我愛上咗食左口魚背,喜歡佢魚味夠濃夠軟滑,輕輕燒過嘅左口魚油脂香味更出;中拖羅都出奇地肥美,肉質亦好細緻。另外值得一讚係店員毫不吝嗇地俾咗好多新鮮生葵,唔係平時開水嘅粉狀wasabi。燒鰻魚丼就要等多一陣,未上到枱已經聞到香噴噴嘅燒鰻魚味,有幾舊厚身鰻魚配上蛋絲同海苔,可能食材新鮮,覺得鰻魚嘅肉質好軟稔,邊緣位置帶點點焦香。Overall以地點價錢同質素嚟講,點都值得再來😆😆

Overall以地點價錢同質素嚟講,點都值得再來😆😆

2017-07-15 501 浏览
見間嘢喺openrice拎獎就試下啦,星期六下午五點幾無乜人,裡面好多吉臺,但係都唔俾我地坐,而係要坐喺兩邊都已經有人嘅臺,好迫⋯侍應又企喺度望住人食嘢,唔係好知自己做緊乜咁⋯叫咗個海鮮丼盛惠$268+10%, 舊芥末大過粒帶子⋯成三百蚊嘅一碗飯,完全唔覺值喺邊度⋯或者就係俾哂喺租金

2017-07-15 545 浏览
第二次食係晚餐,呢次啲嘢雪藏味好大,啲大拖羅仲要好多根,蟹腳好乾,其他個啲算係正常,個飯嘅粘性都ok嘅,麵豉湯飲落都正常。服務態度算係正常嘅,個環境都算幾好,但食物嘅質素唔值268蚊一個丼,20蚊沙律加麵豉湯,未計加一。。。第一次食係lunch time,佢個set lunch 三文魚,油甘魚,赤身丼,當時佢個味係正常,埋單係141蚊,呢個價都可以接受嘅。。。但經過第二次食之後,暫時都唔會再去呢間餐廳。。。

但經過第二次食之後,暫時都唔會再去呢間餐廳。。。
2017-07-14
2017-07-14 370 浏览
滿心歡喜第一次黎食飯見到好多正評兩個人一齊去,一個叫左吞拿魚腩蓉、牡丹蝦、活赤貝,另一個叫左三文魚腩、牡丹蝦、油甘魚。黎到發現三文魚腩點解咁似普通三文魚嘅?本身以為啲三文魚腩唔靚,自己又好肚餓,所以冇特別為意。點知隔離枱又叫咗三文魚腩,人哋個塊係正正式式油脂分佈好靚嘅三文魚腩。嗰時就嚟埋單,諗住可能自己講得衰,人哋聽錯咗我叫三文魚,但睇返張單,發現真係叫咗三文魚腩。我即刻同侍應講頭先嚟咗嘅係三文魚,之後佢質問我,點解你覺得唔係三文魚腩,我心諗:其實我都有食過三文魚腩,點會唔識分?同埋同隔離枱叫既完全唔一樣😡我好好耐性咁解釋頭先嗰塊同隔離枱有咩唔同。之後佢又叫左個高級d黎職員同我地講,話依家對質唔到。我心諗:其實都係差十蚊姐?只不過想clarify返頭先黎錯左,又唔係俾唔起,客人會唔會為左十蚊屈你先?可能我地應該真係要早d講,但我唔認為需要咁樣質問客人。第一次寫食評,因為真係好嬲。呢間餐廳無下次,又唔抵食。
滿心歡喜第一次黎食飯
見到好多正評

第一次寫食評,因為真係好嬲。呢間餐廳無下次,又唔抵食。

2017-07-14 215 浏览
まずい係日文既"難吃"我覺得間舖名唔應該叫"スーパー丼", 應該叫"不味い丼"好似之前有間粉面舖都叫"好難X牛肉麵"尋日黎到, 男朋友叫左自選飯(大トロ、うに、サーモンハラミ)我叫左黑松露和牛丼. 先講黑松露和牛丼, 個黑松露真係......得果一點點...而且味道唔香, 要放到近鼻1CM先聞到囉....D和牛數量上係多, 但只係食到第3塊就冇汁變乾身....乜和牛質素咁差咩男朋友個自選飯直頭慘到想退貨, 入口即溶? 冇。 肉質? 只可以講入到口。刀功? 勁啊! 三文魚腩係薄切三小塊架)))))價錢? 份量咁小家兩碗得個名既日本野連加一成700蚊囉仲有個男WAITER 反應更加係一流,  因為碗飯個大トロ睇落唔似係トロ, 所以問個WAITER 想CONFIRM返啦.佢竟然係答我: "我唔太清楚啊, 要你自己睇啦"我地即刻黑人問號+白眼你都好意思答得出啦記得門口張請人貼住話要識日文, 呢D 明顯係學日文但唔學習埋日本文化既人
まずい係日文既"難吃"
我覺得間舖名唔應該叫"スーパー丼", 應該叫"不味い丼"

好似之前有間粉面舖都叫"好難X牛肉麵"
我叫左黑松露和牛丼.

男朋友個自選飯直頭慘到想退貨,

入口即溶? 冇。

肉質? 只可以講入到口。
刀功? 勁啊! 三文魚腩係薄切三小塊架
)))))
價錢? 份量咁小家兩碗得個名既日本野連加一成700蚊囉

佢竟然係答我: "我唔太清楚啊, 要你自己睇啦"
我地即刻黑人問號+白眼
你都好意思答得出啦

自選海鮮丼
2017-07-13
銅鑼灣人氣店,剛巧要去銅鑼灣修理電話,完事後就跟著google map的指引來到superdon.店面不特出,很容易就會走過。3時多到達店舖,1人不用等位直接入座。lunch set 有不同選擇,價格合理。可惜當日是星期六,星期六日是不包括湯及沙律。點了海膽三文魚子吞拿魚蓉don,等了差不多十多分鐘。刺生份量足夠,黃蘿蔔下有其他醃菜。三文魚子鮮甜脆口,吞拿魚蓉不會很碎,能吃到一啖啖魚肉,魚肉十分新鮮。最有驚喜是海膽,與出面$60 海膽手捲無得比,鮮甜,creammy,一小口海膽味可以充滿整個口腔。

店面不特出,很容易就會走過。

3時多到達店舖,1人不用等位直接入座。

lunch set 有不同選擇,價格合理。
可惜當日是星期六,星期六日是不包括湯及沙律。

點了海膽三文魚子吞拿魚蓉don,

等了差不多十多分鐘。
刺生份量足夠,黃蘿蔔下有其他醃菜。

三文魚子鮮甜脆口,
吞拿魚蓉不會很碎,能吃到一啖啖魚肉,魚肉十分新鮮。