2017-10-13 39 浏览
剛好欣賞完熱情奔放的歌舞劇「沙漠女皇巴士團」就想吃點不一樣的冷靜下來。記起這裡有家我一直想試的日本丼飯店,就在這裡享受一個人的晚餐。角切雜錦魚生丼$138賣相一流的魚生丼套餐,有柚子汁撈新鮮蔬菜沙律,中間還夾了西柚碎,是個很開胃的前菜。麵豉湯味道適中,絕不是開粉的那一般貨色,是用心之作。重頭戲當然是那新鮮的角切魚生飯。三文魚、吞拿魚刺身、油甘魚、帆立貝、青瓜全部用料新鮮,魚生很鮮甜,入口即溶,配上青瓜、子薑和Wasabi,感覺清新怡人,一口氣便吃掉一大碗了。鹽燒雞翼$38吃飽飯還想吃點小食,就點了這個鹽燒雞翼,調味剛剛好,雞翼得又香又脆,加少少鹽、少少胡椒粉,就能帶出燒雞翼的可愛,只嫌兩隻有點不夠喉。在這個裝潢簡約的小店吃到心機日式料理,令一個人的晚餐也感覺溫馨得很。

角切雜錦魚生丼$138

麵豉湯味道適中,絕不是開粉的那一般貨色,是用心之作。

鹽燒雞翼$38

2017-10-13 51 浏览
同朋友睇銅鑼灣行完街 去到下午茶時間 周圍搵野食 平時夜晚見佢好多人 今日嚟到 冇乜人排隊 唔知咩事 一於入去試下 。先黎角切雜錦魚生丼,有三文魚,吞拿魚赤身, 油甘魚,帆立貝同青瓜。 黎到個飯大大碗, 跟埋個沙律同麵豉湯, 食飯set都唔錯, 角切魚生最緊要夠新鮮,好彩都做得唔錯,魚生冇腥臭味。特選燒鰻魚丼,鰻魚,雞蛋報稱選用新鮮北海道雞蛋。 來都個鰻魚已經分開咗幾嚿, 肉質都幾實淨, 但感覺上冇角切魚生咁抵食。小食雜錦天婦羅,大蝦,南瓜,冬菇,青椒, 茄子。 天婦羅反而做得唔錯, 個炸漿啱啱好, 最重要係新鮮即做。走嘅時候, 十分不幸,發現喺門口附近, 有一竇小強喺度生活, 好彩係門口附近, 如果喺舖頭真係大件事。

2017-10-13 51 浏览
當晚自己一人要係CWB搵食,見到呢間新開SUPERDON,門面光猛,裝修又成間MUJI甘,感覺幾好就入左去試試喇。MENU都有好多唔同既DON,生文魚呀,海膽呀,當然唔少得。不過見佢呢個北海道帆立貝,北寄貝,赤貝DON好似好少見,所以就揀左佢。個DON盛惠$188,有湯有沙律跟埋。實物同圖都有9成相似,第一印象幾好。帆立貝,北寄貝,赤貝 三種都好新鮮,唔會有腥味,當中最好食既係帆立貝,真係好鮮甜,$188有甘多份量,都唔算太貴~跟餐既沙律都好有水準WOR,唔係頹整。菜夠新鮮,仲好脆。上面仲有比左少少蟹肉,即時升呢。仲有個汁酸酸地好開胃!!價銳算合理,而且坐得好舒服,而且DON就最岩自己一個人果時食,係一個人用餐既好地方,絕對可以再回頭試多次~

個DON盛惠$188,有湯有沙律跟埋。

2017-10-11 152 浏览
我們每人點了一個丼飯套餐和一碟小食來分享。 丼飯套餐包括了一碗沙律和味噌湯。這裏的座位不多, 所以如果不想排隊, 就要早點去, 因為遲了來便要排隊, 這裏很快便坐滿了人。鹽燒牛舌串的牛舌爽口彈牙, 帶點燒汁和黑椒味, 非常惹味。火焰三色丼上有三文魚、中拖羅、左口魚背、三文魚籽。火炙三文魚很新鮮, 中拖羅和左口魚背都非常鮮甜肥美, 咬落充滿油脂香。這兒的壽司飯很軟熟, 上面有一些紫菜碎, 為壽司飯增添味道。 把微微燒過的刺身、三文魚籽和飯一同放入口中, 那種味道同感覺很棒! 吃過丼飯後很飽, 但沒有太多油膩感, 食完很滿足~
鹽燒牛舌串

鹽燒牛舌串的牛舌爽口彈牙, 帶點燒汁和黑椒味, 非常惹味。

火焰三色丼

吃過丼飯後很飽, 但沒有太多油膩感, 食完很滿足~
特選燒鰻魚丼
2017-10-11
鹽燒牛舌串
2017-10-11 100 浏览
🇯🇵 前排比Superdon 既丼飯洗哂版,今日終於的起心肝去試喇! 店鋪位置非常方便,一出銅鑼灣站C出口斜右面就係👍🏻1點半到去到,店內只有4-5枱客,所以唔洗等位。我地兩個人各自叫左個午市套餐,詳情如下:1. 三文魚·油甘魚·吞拿魚午市套餐($128) 三種魚都好新鮮 淨係睇相都見到好肥美 特別係啲油甘魚真係好正啊😍 2. 火焰三色丼 ($138)我朋友揀既火焰三色丼同樣獲得好評,值得一試。Superdon 午市套餐價錢合理,平均價$150,包括沙律、麵豉湯同丼飯。而且丼飯份量十足,冇咩花巧野但水準令我滿意,唔錯唔錯!

1. 三文魚·油甘魚·吞拿魚午市套餐($128)
三文魚·油甘魚·吞拿魚丼

2. 火焰三色丼 ($138)
火焰三色丼

我朋友揀既火焰三色丼同樣獲得好評,值得一試。

2017-10-11
2017-10-11 40 浏览
難得準時放工,急召好友晚飯詳談近況,約好到銅鑼灣時代廣場等。一上到地面就看見這家日式丼飯店,適逢好友也甚感興趣便入內一試。以鬧市地段來說店座位尚算舒適,裝潢簡潔為主,門囗有一排高枱近看師傅準備刺身丼,後面是廚房。我們選了走㾿另一邊的位置,點了三款食物。前菜 - 炸廣島蠔即叫即做的蠔非常鬆脆,蠔身飽滿爽甜又多汁,配上美乃滋及檸檬汁完全不覺油膩。火焰三色丼套餐沙津鮮嫩甜美,酸酸甜甜的醬汁勾起我的食欲。到主菜了,大大件的三文魚、左口魚及拖羅炙過後魚脂散發的香味令我急不及待開動。肥美的魚肉在口中溶化,每粒魚子都十分爽口,招募跟白飯絕配!天婦羅特上天丼除了蝦、菇、矮瓜之外,少有秋葵天婦羅,炸的火候控制得恰到好處,外脆內嫩,不會令人覺得油膩熱氣。可惜份量有些不足,友人不夠喉。

我們選了走㾿另一邊的位置,點了三款食物。

前菜 - 炸廣島蠔

火焰三色丼套餐

天婦羅特上天丼
2017-10-04
2017-10-10 27 浏览
尋晚同表姐去銅鑼灣食飯, 佢帶左我黎呢間食魚生飯既餐廳~ 我地一人一個餐, 因為佢中意食魚生, 特別係吞拿魚, 所以點左個三色吞拿魚飯. 有3款唔同既吞拿魚, 包括香蔥吞拿魚腩蓉、赤身、大吞拿魚腩, 佢地都好新鮮, 當中既大吞拿魚腩仲入口即溶,正!! 而配菜有黃蘿蔔、牛蒡等,都幾好食.我就麻麻地食生既, 所以叫左個和風炸雞飯, 炸雞啖啖肉, 出奇地唔會好熱氣, 而隔離既甜酸汁+沙律醬配上雞食都好入味~ OVERALL 都唔錯, 環境、服務都幾好, 不過如果平D就更好!
尋晚同表姐去銅鑼灣食飯, 佢帶左我黎呢間食魚生飯既餐廳~

2017-10-10
2017-10-10 31 浏览
一講起吃日本野,近期吃得最多系日本放題,因為適合一幫人聚會,又適合唔使理對方中意吃麥,有生有熟,自己order啦!如果2人吃日本餐又會點選擇?朋友話唔吃任吃,她話要吃質數,面對甘堅持的朋友,我通常就係照跟。super Don 設計簡潔,店面不大,很別緻,在牆上掛有幾盆盆栽點墬。門口很簡單,由於用玻璃門的原因,感覺店面很大朋友叫了一個雜錦天婦羅飯,先說說賣相,當然吸引,金黃色的,色澤均勻,可見大廚用心,再說說味道,外脆內滑的蝦,是我最愛,蕃薯很粉,南瓜甜而粉。沙律看似最簡單的菜式,只是一有不新鮮便一吃就知。面醬湯,味道洽到好處,我最怕太鹹。炸蠔,外脆,內還保持了蠔的嫩滑和水份。雜錦魚生好新鮮,一口放入口中,難以形容的幸福感,最特別的是飯和牛蒡,還是第一次吃呢,飯酸酸的,加一道微辣的醬,攪勻再吃,那是多麼美好的配搭。賣相是食物的很重要的一環,好吃的日本菜,也要加上賣相的設計,否則容易失色。只是加了一朵菊花。馬上感覺很清新。餐具也已簡單為主,配合整體感覺。滿意服務員各人的服務態度。

門口很簡單,由於用玻璃門的原因,感覺店面很大

沙律看似最簡單的菜式,只是一有不新鮮便一吃就知。

面醬湯,味道洽到好處,我最怕太鹹。

炸蠔,外脆,內還保持了蠔的嫩滑和水份。

餐具也已簡單為主,配合整體感覺。

滿意服務員各人的服務態度。
係日本好易就可以搵到食丼/便當SET既餐廳,但香港就真係唔多選擇。所以上次行街見到呢間新開既Superdon就已經好想試。Superdon裝修好清新簡潔,而且好鍾意佢既燈光,好有日光既感覺。和風炸雞丼 $98雖然呢到有好多魚生丼揀,不過我麻麻地魚生,就揀左個炸雞丼試下。比左好多件炸雞,全部都係新鮮炸起,雖然係好熱氣,但炸粉唔厚,又夠脆,真係好正!仲有雞件好JUICY,肉都好嫩,唔會炸到無哂水份/鞋十十,真係抵讚。仲有沙律同麵鼓湯送埋,沙律D菜條條都好翠綠新鮮,而且仲比左D鮮蟹肉,一D都唔頹。$98雖然話平唔平,話貴唔貴,但食物既質素係對得住呢個價錢。而且坐得舒服,STAFF都有善,有時一個人係CWB唔知食咩好,呢到都係一個唔錯選擇!
係日本好易就可以搵到食丼/便當SET既餐廳,
但香港就真係唔多選擇。
所以上次行街見到呢間新開既Superdon就已經好想試。
Superdon裝修好清新簡潔,
而且好鍾意佢既燈光,好有日光既感覺。
和風炸雞丼 $98
雖然呢到有好多魚生丼揀,
不過我麻麻地魚生,就揀左個炸雞丼試下。
比左好多件炸雞,全部都係新鮮炸起,
雖然係好熱氣,但炸粉唔厚,又夠脆,真係好正!
仲有雞件好JUICY,肉都好嫩,
唔會炸到無哂水份/鞋十十,真係抵讚。
仲有沙律同麵鼓湯送埋,
沙律D菜條條都好翠綠新鮮,
而且仲比左D鮮蟹肉,一D都唔頹。

$98雖然話平唔平,話貴唔貴,
但食物既質素係對得住呢個價錢。
而且坐得舒服,STAFF都有善,
有時一個人係CWB唔知食咩好,
呢到都係一個唔錯選擇!
2017-10-10 31 浏览
今晚本身約左朋友行銅鑼灣, 點知等極佢都放唔到工, 仲仍然開會>< 所以最後要自己一個人食DINNER !!臨時被放飛機, 感覺唔好受, 所以諗住食返餐好對自己好D.. 揀左スーパー丼 SUPERDON 食, 一直聽朋友講話好OK, 一於食下啦~揀左個吞拿魚三色丼,有大吞拿魚腩、香蔥吞拿魚蓉、赤身,樣樣都好新鮮,肥美! 另外加$20 有湯同沙律.BTW 聽職員講銀杏呢排當造, 所以都點左一串黎食, 食落一D都唔苦,正!
2017-10-09
2017-10-09 42 浏览
Lunch 最鐘意試新餐廳,因為可以食lunch set 試下有無下次。這個三角切套餐很多地方都有,不過今次小編想走三文魚,餐廳已經切好了,沒有得不要。上到台就發現,三文魚魚切角佔左大部分唔怪得無得改。套餐外觀都吸引如店鋪裝修一樣。不過食落就發現........飯太硬,不是平日食開的日本米質感,不知是放太耐還是米質問題。魚生就算吸格!有少少海膽,至於我最愛面鼓湯,都非常一般。餐牌上,可以自選刺身配飯,這個是比有心思

上到台就發現,三文魚魚切角佔左大部分
唔怪得無得改。套餐外觀都吸引如店鋪裝修一樣。

魚生就算吸格!有少少海膽,至於我最愛面鼓湯,都非常一般。

餐牌上,可以自選刺身配飯,這個是比有心思
2017-10-09
2017-10-08 30 浏览
收工後約咗朋友喺銅鑼灣食夜晚飯,佢揀咗呢間新開無耐嘅丼飯專門店。空間雖然不大,但刷白的牆身予人簡潔明淨之感,甚為舒適。鹽燒和牛粒串 $88一串就承惠$88,價錢雖然唔親民,但和牛粒口感軟腍,一啲都唔韌,用鹽燒,鹹鹹的好滋味!海膽 大吞拿魚腩 三文魚籽丼 $268刺身非常新鮮,海膽味道甘美,三文魚子粒粒爆滿圓潤,晶瑩剔透,撈飯食口感一流!醬燒廣島蠔丼 $138廣島蠔一碗有五隻,蠔邊燒得香脆可口,蠔味濃郁,香氣四溢,水準以上!想食美味嘅丼飯,唔一定要過海,而家連銅鑼灣都有得食啦!

空間雖然不大,但刷白的牆身予人簡潔明淨之感,甚為舒適。

鹽燒和牛粒串 $88

海膽 大吞拿魚腩 三文魚籽丼 $268

醬燒廣島蠔丼 $138

想食美味嘅丼飯,唔一定要過海,而家連銅鑼灣都有得食啦!
2017-09-25
2017-10-04 32 浏览
-夜晚晚 喺灣仔影完巨型月亮就過左黎銅鑼灣呢邊 近排鍾意左食丼飯haha🥅 第一次食呢間 有驚喜!呢個係三文魚親子丼🦈 好好味🤤 平時食開爭鮮啲頹飯 點都會有2/3粒三文魚籽喺上面 但係就勁腥 自此都有啲抗拒😂但今次令我完全改觀hahaa 好鍾意佢地一粒粒喺口入面爆既感覺😝三文魚都好厚切 有4舊 除此之外,仲有其他配菜架,有款配菜辣辣地 幾得意另外叫左個火焰三色丼都好正 😚Yea~~ 一上枱已經比佢吸引到流曬口水🤣🤣 有呑拿魚,三文魚,三文魚籽,仲有最正既係。。左口魚😝入口即溶,仲要超香!媽咪 好正🤤🤤兩個相比,比較鍾意火焰三色丼😝
夜晚晚 喺灣仔影完巨型月亮就過左黎銅鑼灣呢邊
近排鍾意左食丼飯haha🥅 第一次食呢間 有驚喜!

呢個係三文魚親子丼🦈 好好味🤤

三文魚都好厚切 有4舊
除此之外,仲有其他配菜架,有款配菜辣辣地 幾得意

兩個相比,比較鍾意火焰三色丼😝
2017-10-03 40 浏览
Less is more...Superdon走簡約風。室內裝潢以淺色木為主題,予人家的感覺。特別鍾意佢menu嘅design,冇多餘嘅裝飾,將食材列出感覺有啲幽默~最鍾意葱同洋葱~~~超多好正~superdon嘅丼唔玩創新,都係啲常見嘅款,但平凡中更見真章。薄切黑豚肉肥瘦均勻,除咗照燒醬汁嘅甜味,仲有糖份燒完嘅焦香味~薑末撈埋又軟又甜嘅洋葱都好滋味~珍珠米飽滿黏度高,撈蛋汁、葱花食,淨係飯都夠晒正啦~成碗飯冇專登整色整水,簡簡單單,食得出傳統滋味。好大碗丼。跟餐沙律幾有誠意。份量多不在話下,加咗蟹肉、西柚,醬油帶酸味,令沙律更開胃。面豉湯鹹度恰好。第一次食燒雞泡魚乾,同其他魚乾分別唔大,但味道濃郁,幼幼一條已經夠送一大勺飯。朋友嘅魚生飯都好吸引~*有乾淨洗手間*店員不停添茶

生薑燒黑豚肉丼

最鍾意葱同洋葱~~~超多好正~

薑末撈埋又軟又甜嘅洋葱都好滋味~

珍珠米飽滿黏度高,撈蛋汁、葱花食,淨係飯都夠晒正啦~
成碗飯冇專登整色整水,簡簡單單,食得出傳統滋味。

好大碗丼。

面豉湯鹹度恰好。

朋友嘅魚生飯都好吸引~

*有乾淨洗手間
*店員不停添茶
2017-10-03
生薑燒黑豚肉丼
2017-10-03 161 浏览
每個節日也是增肥的藉口! 臨近中秋節,同朋友到銅鑼灣附近尋覓好西, 發現了Super Don 這間日本料理, 毫不猶疑進去品嚐久違了的海鮮丼。餐廳光線充足, 令人精神為之一振, 準備開動!這客海鮮丼單是賣相已令人垂涎欲滴~ 刺身鮮豔奪目的外表已代替了文字表達其新鮮程度~欣賞這裏的三文魚籽調味恰到好處,不會過鹹,好好地保留了魚籽天然的鮮甜, 加上口感卜卜脆, 用來拌飯是味蕾的盛宴。這裏的海膽屬於少數令我滿意的品質, 入口非常幼滑鮮甜, 帶海水的微鹹, 最後又帶點回甘~多元化的漬物為整客海鮮丼錦上添花, 廚師細心地將辣蒜子, 牛蒡,酸薑片和鮮磨芥末, 成功不斷為味蕾帶來新鮮感!對我這個澱粉控來說,米飯的軟硬度和調味絕不能馬虎, 這裏的珍珠米烹調時間和水分恰到好處, 加上微量的壽司醋, 令人欲罷不能!麵豉湯也能反映餐廳對品質的追求, 咸道適中,豆味香濃, 還加入了不少海帶。沙律加入了蟹肉作點綴, 在放上了一片鮮西柚果肉片, 令本來平凡的沙律昇華。第一次食雞泡魚乾! 喜歡那甜甜的味道, 蜜汁調味豐富之餘不失絲絲魚肉口感, 點上些沙律醬美味星級。餐廳內部裝修有簡約美, 好似走進了無印餐廳般,
北海道海鮮丼

餐廳光線充足, 令人精神為之一振, 準備開動!

燒雞泡魚乾

餐廳內部裝修有簡約美, 好似走進了無印餐廳般, 整潔舒適!

300 蚊食到咁嘅質素好過食日式放題, 必定會回頭!
2017-10-03
北海道海鮮丼