2017-12-01 38 浏览
今日係happy friday加上出咗糧,食餐好嘅獎勵自己 一直都有留意呢間日式丼餐廳,佢嘅設計好清新舒服!今日試咗佢新出嘅日式醬燒鵝肝丼, 鵝肝淡淡肥美醬汁香濃!有成三大塊咁多呀! 飯面再鋪上茄子同露筍! 鵝肝煎得外脆內嫩!好食仲有麵豉湯同埋配菜沙律。另外再叫多一次串燒和牛粒,十分有驚喜。油分均等,啖啖肉,不會燒得過火好軟腍,而且肉心略紅!燒得恰到好處!推介值得一提係,此店全用日本米,我最愛!我見到師傳即場煮米飯!
今日係happy friday加上出咗糧,食餐好嘅獎勵自己
一直都有留意呢間日式丼餐廳,佢嘅設計好清新舒服!

今日試咗佢新出嘅日式醬燒鵝肝丼, 鵝肝淡淡肥美醬汁香濃!

仲有麵豉湯同埋配菜沙律。

另外再叫多一次串燒和牛粒,十分有驚喜。

值得一提係,此店全用日本米,我最愛!

我見到師傳即場煮米飯!

2017-11-27 45 浏览
呢道標榜只採用日本大米 保證質量丼飯款式選擇好多 有熱有冷今次就試左招牌既日式三文魚親子丼三文魚親子丼 148套餐有沙律同埋麵豉湯非常豐富而且份量十足和風沙律非常新鮮可口加入左柚子醋份外清新麵豉湯亦都非常濃郁依家天氣涼涼地飲完好暖胃三文魚非常肥美鮮甜三文魚子亦都好鮮味 口感好脆另外碗內亦有不同嘅漬物 同一般食嘅好唔同相當足料 日式炸雞 $68炸雞非常香脆可口而且一咬落去非常多肉汁無論係點上醬汁或者沙律醬都好好味一個小食配一個主菜真係好滿足好飽肚

呢道標榜只採用日本大米 保證質量

而且一咬落去非常多肉汁
無論係點上醬汁或者沙律醬都好好味
一個小食配一個主菜真係好滿足好飽肚
2017-11-27 88 浏览
日式丼飯衣加愈開愈多,SuperDon喺銅鑼灣好就腳,就睇下你係龍定鳯!日本米使用,我的最愛!簡約木系設計,好日式!三文魚親子丼 $148+$20(沙津+麵豉湯)好豐富既丼飯,餸既比例好多, 驚喜在丼嘅前菜非常好食,有辣味蒜頭,牛蒡同酸黃瓜!第一次食辣味蒜頭,唔會好辣同太重味。三文魚非常鮮味,肥美,唔係腩位到食到魚油香。三文魚䰵好多,每一粒都晶凝通透,食落口「卜卜」聲,d汁爆到成口係,正!蟹肉沙津用上真蟹肉而非蟹柳,蟹肉鮮甜,沙津菜新鮮,食到「sharp sharp」聲!串燒和牛粒 $88一串4粒,油份均勻,燒得好香口,中間微紅,唔會over cook,肉質一流,雖然未去到入口即溶,但係好「淋」,誠意推介!登記埋做會員,可以儲分攞優惠!

日本米使用,我的最愛!

簡約木系設計,好日式!

三文魚親子丼 $148+$20(沙津+麵豉湯)

串燒和牛粒 $88

登記埋做會員,可以儲分攞優惠!
2017-11-26 67 浏览
看到網上很多人說比爆x屋好吃千倍,所以來一試。店子簡潔,店員比爆x屋好多了(除了某男店員)剛來時只有我們一枱客人,店員很多又站在我們附近,所以有點尷尬。跟朋友看完菜單點了海鮮丼,但實物來了我跟朋友內心OS了,比照片小幾倍,$268一碗+1服務費,如果要轉定食加$20,真的雖然魚生鮮味,但有種被騙了的感覺😭😭我的大拖小到捨不得吃,說真的有點失望。這個價錢,我寧願到定食Dxxxxx或是德x好了。不會再來了。
看到網上很多人說比爆x屋好吃千倍,所以來一試。
海鮮丼
2017-11-24 91 浏览
最近經過銅鑼灣駱克道發現多了一間日式食店,午市時間見人流不算太多,而且有午時定食可算,沒有時間到日本吃喝玩樂,偶爾對自己好一點,吃個豐富午餐來平衡一下吧!餐廳面積不算太大,大概可以容納30人左右;沒有豪華的裝潢,簡簡單單。午市定食有「生」有熟的套餐,包沙律和麵豉湯,另加錢可有飲料海膽、香蔥、吞拿魚朒蓉、三文魚子丼 $188-HKD ,賣相很吸引的定食套餐麵豉湯一點都不「hea」,有香蔥、腐皮等湯料日式芝麻醬沙律採用新鮮蔬菜海膽、香蔥、吞拿魚朒蓉、三文魚子丼是其中一款推薦定食單看色彩繽紛的食材配搭(海膽、香蔥、吞拿魚朒蓉、三文魚子),已經令食指大動吞拿魚朒蓉入口即溶,配上香蔥有效辟去魚腥味粒粒三文魚籽是我的最愛,最喜歡逐粒咬破,Juicy的口感意想不到才$58-HKD的炸軟殼蟹是原隻上碟,而且size比如期中大呢~軟殼蟹的脆漿薄脆,蟹肉肉汁仍然保留,還吃到啖啖肉和蟹膏~

午市定食有「生」有熟的套餐,包沙律和麵豉湯,另加錢可有飲料
海膽、香蔥、吞拿魚朒蓉、三文魚子丼 (午市定食套餐)

麵豉湯一點都不「hea」,有香蔥、腐皮等湯料

日式芝麻醬沙律採用新鮮蔬菜
海膽、香蔥、吞拿魚朒蓉、三文魚子丼

海膽、香蔥、吞拿魚朒蓉、三文魚子丼是其中一款推薦定食

海膽、香蔥、吞拿魚朒蓉、三文魚子丼

吞拿魚朒蓉入口即溶,配上香蔥有效辟去魚腥味

粒粒三文魚籽是我的最愛,最喜歡逐粒咬破,Juicy的口感
炸軟殼蟹
軟殼蟹的脆漿薄脆,蟹肉肉汁仍然保留,還吃到啖啖肉和蟹膏~
题外话/补充资料: 有加一收費
海膽、香蔥、吞拿魚朒蓉、三文魚子丼 (午市定食套餐)
炸軟殼蟹
2017-11-22 65 浏览
幾個月前食過一直念念不忘,今日難得過海決定再食😋換了新餐牌,店員也全換了新面孔,感覺冷冰冰的,記得上次來有位長髮女店員很好笑容,見我入店時身上濕了(外面大雨)馬上遞上紙巾,我走的時候更提醒我拎雨傘,這個貼心的服務令我一直記住,換上的店員個個目無表情,落完單後各自站立一旁玩手機(工作時間可以這樣?)客人叫也聽不到😓。言歸正傳,食物方面鵝肝飯分量足,煎到外面香脆非常好吃😋👍鰻魚飯不過不失,只是價錢尚算經濟($108)相比之下$138鵝肝飯真的超抵食😁
题外话/补充资料: 後話:進食期間見到地上、梳化都有不少塵埃垃圾,比之前感覺污糟好多,食肆應該多注意清潔,最恐怖係廁所,座廁很多污漬尿漬,有些已經乾掉,彷彿很久沒清潔般,公廁還比較乾淨一點😱所以最後不敢使用,寧願忍一忍好了😤
  • 鵝肝飯
2017-11-22 76 浏览
呢間位於銅鑼灣既日式丼飯裝潢簡約、燈光充足,丼飯賣相吸引👍🏼我點左新出既日式鵝肝丼$198,跟前菜,味噌湯加$20一上菜已經聞到好香喇! 鵝肝有三塊,非常肥美!😳 好飽滿呀,咬落去會溢啲汁出黎, 個醬汁又好好味🤤 同埋有茄子同露荀等蔬菜,係match 的!鹽燒和牛粒串 $88鎖住到肉汁,肉質又夠軟腍,簡簡單單用鹽調味已經能帶出牛粒既味道,好好食👍🏼三文魚親子丼 $148 顏色鮮豔,賣相吸引😋 三文魚刺身鮮甜肥美,有好多三文魚子👍🏼 食埋沙律同麵豉湯,夠飽了,呢餐都幾滿足😚

我點左新出既日式鵝肝丼$198,跟前菜,味噌湯加$20

鹽燒和牛粒串 $88

三文魚親子丼 $148

午餐
2017-11-21 59 浏览
Superdon不是第一次前來,上次相約好友到此已見識到此店的威力。新鮮的用料實力非凡,利用日本的原產地的米飯,每粒都帶有飯香及軟身。餐牌上以冷食的三文魚丼最為吸引力,不過熟食更勝一籌。全因上次吃過廣列蠔已經令我留下深刻印象。今回Superdon又有新驚喜,日式醬燒鵝肝丼$198或香蔥A5和牛卷丼。小妹決定選擇前者鵝肝全因少見又想知道其巧妙之處。鵝肝一共有3件並加入燒茄子。只需添加$20便可享有味噌湯及沙津菜。鵝肝的厚切煎出油份,利用日本醬油下油份滲透肥美不行了。一口飯配上燒過的茄子,可以綜和其膩度。味噌湯不會太咸剛剛好,另外有蟹柳沙津菜添加少許蔬菜汁,份外開胃。最後追加多碟串燒和牛粒 $88,和牛燒得恰到好處內含紅肉不會太膩,旁邊加入檸檬或芥子芥末。不過一串得4粒,略微未夠喉不過和牛也是少吃多滋味系列。

2017-11-20
2017-11-21 37 浏览
想嚟食好耐咖啦,終於被我試到雖然撿到個餐牌都幾貴150-200所以等食物果陣都會懷住緊張嘅心情怕meet唔到預期中嘅FF不過上嚟之後->大成功呢碗スパー有三款野食分別喺火炙三文魚,三文魚籽同埋左口魚邊新鮮到無論,啲魚生帶油脂至於仲帶點甜味魚肉嫩到呢(有時候火炙會overcooked)外脆脆內鮮火候啱啱好唯一有啲可惜喺佢從廚房攞過嚟果幾秒表面已經開始凍所以要盡快食左啲魚生先跟住會剩好多飯囉哈哈順帶一提啲三文魚籽都好正,新鮮到仲見到一粒粒癡埋極力推薦

想嚟食好耐咖啦,終於被我試到
雖然撿到個餐牌都幾貴150-200
所以等食物果陣都會懷住緊張嘅心情
怕meet唔到預期中嘅FF

不過上嚟之後->大成功
呢碗スパー有三款野食
分別喺火炙三文魚,三文魚籽同埋左口魚邊
新鮮到無論,啲魚生帶油脂至於仲帶點甜味
魚肉嫩到呢(有時候火炙會overcooked)外脆脆內鮮
火候啱啱好
唯一有啲可惜喺佢從廚房攞過嚟果幾秒表面已經開始凍
所以要盡快食左啲魚生先
跟住會剩好多飯囉哈哈
順帶一提啲三文魚籽都好正,新鮮到仲見到一粒粒癡埋
極力推薦
2017-11-02
2017-11-20 3659 浏览
今個星期Sogo週年慶,所以星期日約了妹妹到銅鑼灣Sogo逛街。血拼完一輪,我們找了一間食日本丼飯的餐廳醫肚。日本的丼飯套餐附上味噌湯(湯料十足)和沙拉菜(有點蟹肉在沙律內)。妹妹選了「北海道海鮮丼$268」,海鮮丼看來也很新鮮海鮮丼包括(大拖羅,油甘魚,海膽,三文魚籽,帆立貝和蟹腳肉)我平時食開刺身丼,鰻魚丼,滑蛋炸豬排丼就食得多喇。今次就試吓「superdon 」新登場既丼飯,日式醬燒鵝肝丼$198。鵝肝丼內有3件茄子,3件鵝肝和露荀。還有點芝麻和蔥花淋在餸菜上面,增添美味餓肝煎得香脆可口,醬油汁甜鹹度適中,一啖咬下去,feel到鵝肝外脆內軟!好味。沒騙你的!咬開入面真係好軟好嫩滑㗎!我們另外order咗小食「炸生蠔」,一碟3件,脆漿不會太厚(油份剛好,不會太油膩),蠔肉肥美,好香喔⋯⋯用手機download superdon QR code, 每$1 蚊有1分,儲滿650分可以換小食。順帶一提,如果套餐指定丼飯唔啱食,哩間餐廳仲可以自選丼飯㗎!

妹妹選了「北海道海鮮丼$268」,海鮮丼看來也很新鮮

沒騙你的!咬開入面真係好軟好嫩滑㗎!

2017-11-19
2017-11-20 57 浏览
星期日行街經過這家在銅鑼灣鬧市的一間店舖,外觀店面小,容易被其他大型廣告牌遮擋,但內裏空間舒適。我和朋友每人點了一個餐,有熱餸飯,有生餸飯,另外多叫一個小食便是了!她點了新登場的日式醬鵝肝Don, 我點了北海道海鮮Don,另外點了一份炸蠔,大家share.首先來了北海道海鮮Don,一個套餐內包括了沙拉,麵鼓湯。海鮮Don食材相當豐富,包含了海膽,油甘魚,吞拿魚,蟹腳,帶子,三文魚子,醃蘿蔔,牛蒡,醃蒜頭和酸薑,材料新鮮。我朋友叫的日式醬燒鵝肝Don,一樣有沙拉和麵鼓湯附送。Don內除了鵝肝還配有茄子和蘆筍,味道甜蜜蜜的,鵝肝份量不少!酥炸生蠔,好吃哦!酥酥脆脆的。兩個人吃得很滿足又滿意哦!

酥炸生蠔,好吃哦!酥酥脆脆的。兩個人吃得很滿足又滿意哦!
2017-11-18
午餐
2017-11-20 37 浏览
Hello Openrice Friend and Welcome to Charlotte's eating corner 😘一次滿足了幾個願望的丼! 這個北海道海鮮丼有齊我喜歡的魚生種類,套餐內包括了麵鼓湯和西柚沙拉。現在續一介紹吓有什麼材料:油脂豐腴的: 吞拿魚和油甘魚,一啖口落去的柔軟嫩滑口感, 個人比較喜歡油甘魚,肉質紋理好咀嚼後不帶筋吞下肚子。3位一體的: 帶子,帶子應粒分成3件再用檸檬片分隔開,吃的時候我嘗試連同檸檬(請不要吃檸檬皮)一起咬,酸酸的檸檬汁帶起帶子的鮮味,醒神曬! 唔怕酸嘅,你都可以試一試哦 !金黃海膽:因為它的色澤反映了它的新鮮度,金黃亮澤不帶黑的,味道清甜新鮮。咔噗哧魚油:三文魚子,每粒都晶瑩剔透,咬下去爆出來的汁好似小時候吃的魚油丸。仿蟹柳的真蟹腳:這Don一來到,我本來都想問是否貨不對版!點解圖上影的是蟹腳?卻給我蟹柳呢?真喺唔試唔知咩叫好! 我夾起放在口咬,才恍然大悟,它一絲一絲扎實的蟹肉纖維,普通麵粉做的蟹柳又怎能相比呢?!還要細心地扯走了蟹腳的軟絲骨,才上碟。好彩問一問試一試,要不然真的出大洋相了!主要的魚生已有,另外丼內還有配菜:酸薑,醃漬蒜

油脂豐腴的: 吞拿魚和油甘魚,一啖口落去的柔軟嫩滑口感, 個人比較喜歡油甘魚,肉質紋理好咀嚼後不帶筋吞下肚子。3位一體的: 帶子,帶子應粒分成3件再用檸檬片分隔開,吃的時候我嘗試連同檸檬(請不要吃檸檬皮)一起咬,酸酸的檸檬汁帶起帶子的鮮味,醒神曬! 唔怕酸嘅,你都可以試一試哦 !金黃海膽:因為它的色澤反映了它的新鮮度,金黃亮澤不帶黑的,味道清甜新鮮。咔噗哧魚油:三文魚子,每粒都晶瑩剔透,咬下去爆出來的汁好似小時候吃的魚油丸。仿蟹柳的真蟹腳:這Don一來到,我本來都想問是否貨不對版!點解圖上影的是蟹腳?卻給我蟹柳呢?真喺唔試唔知咩叫好! 我夾起放在口咬,才恍然大悟,它一絲一絲扎實的蟹肉纖維,普通麵粉做的蟹柳又怎能相比呢?!還要細心地扯走了蟹腳的軟絲骨,才上碟。好彩問一問試一試,要不然真的出大洋相了!主要的魚生已有,另外丼內還有配菜:酸薑,醃漬蒜頭,醃漬牛蒡和醃漬蘿蔔,這些酸脆的食材,再配搭柔滑鮮甜的魚生,今餐下午就很滿足了!
還有晚上的大閘蟹……期待下個介紹!!

2017-11-16 105 浏览
日式丼飯真係食極都唔會厭,琴日約左係銅鑼灣番工既朋友食呢間丼飯。裝修好簡約,都幾有日本風格。我地叫左兩款share 食三文魚親子丼 $148三文魚親子通常都會好食,唔怕伏,所以我成日揀呢個😎呢個既三文魚新鮮,如果再厚切啲會更好。三文魚子好似比出面多數食到既有更多油鮨 🤔 加$20 有埋沙律同麵豉湯,都幾好,同埋一定夠飽😂日式鵝肝丼 $198 呢個係新品,有三塊鵝肝,真係超級肥美!好似第一次食咁肥美既鵝肝!食第一啖既時候有心心眼既感覺😍 茄子都燒得好食,加埋露荀係爽既,呢個丼好好食,不過食到大半既時候會覺得好膩,所以建議同朋友share . 鹽燒和牛粒串 $88四粒🙈都算貴,好在係好好食!好juicy 🤤

裝修好簡約,都幾有日本風格。

我地叫左兩款share 食
三文魚親子丼 $148

加$20 有埋沙律同麵豉湯,都幾好,同埋一定夠飽😂
日式鵝肝丼 $198

日式鵝肝丼

鹽燒和牛粒串 $88
鹽燒和牛粒串

四粒🙈都算貴,好在係好好食!好juicy 🤤
日式鵝肝丼
2017-11-15 1742 浏览
在兩個月前,跟好姊妹到銅鑼灣食飯,飯後各自走!而我食飽飽,沿銅鑼灣行去灣仔搭巴士!經過駱克道,見到有間新開的日式丼小店 <Superdon スーパー丼>!一於找天爸爸媽咪旅行時,我走過來吧!小店不論門面抑或店內,均以白色為主調,簡潔光猛!鋪位狹長,日式設計裝潢!除了有入門口的 L 吧枱位置之外,這裡後半部份設有2人桌及4人桌!坐得舒適!乾淨企理!供應日式「丼」為主打!種類繁多,絕大部份的食材是海鮮! 價錢合理!如果選不到心水選擇的話,另可自選食材!也有熟食丼!適合不同口味的食客要求!店員們殷勤有禮!記得有位靚女經理熱情招待!加$20 配套餐,包括:沙律及味噌湯,更划算!沙律配和風醋汁酸咪咪!令人打開味蕾!加入蟹肉,口味上即時生色不少! 清新開胃!醬燒廣島蠔丼 $138飽滿的炸廣島蠔火候準繩!炸至表面金黃香脆,內裡帶有蠔汁!同時,以醬燒烹調,蠔也吸收到醬汁的精華! 令我也覺得回味無窮!茄子界成格仔,更易提升本身的口味,入口軟滑清甜!並綴以蘆筍及蔥花!日本米飯粒粒雪白飽滿,吸收醬汁後拌勻,其口味令我很開胃!一口接一口!味噌湯經常喝到坊間的味噌湯是死鹹,店方的貨色鹹度恰到好處
一於找天爸爸媽咪旅行時,我走過來吧!

供應日式「丼」為主打!種類繁多,絕大部份的食材是海鮮!
 價錢合理!如果選不到心水選擇的話,另可自選食材!
也有熟食丼!適合不同口味的食客要求!

店員們殷勤有禮!記得有位靚女經理熱情招待!

加$20 配套餐,包括:沙律及味噌湯,更划算!

沙律
配和風醋汁酸咪咪!令人打開味蕾!
加入蟹肉,口味上即時生色不少!
 清新開胃!
沙律
醬燒廣島蠔丼 $138
 令我也覺得回味無窮!

醬燒廣島蠔丼

炸廣島蠔
味噌湯
經常喝到坊間的味噌湯是死鹹,店方的貨色鹹度恰到好處!很合個人胃口!

味噌湯
這間小店食物水準非常不錯,以食物質素來說,賣的是上乘食材,絕對物有所值!
2017-09-21
$173.8 (晚餐)
醬燒廣島蠔丼
2017-11-14 63 浏览
早排我既Facebook 同Instagram 都比superdon既相片洗版,試過既朋友都話唔錯。難得今日經過見唔洗等位,當然試下啦叫左一個火焰三色丼,盛惠$188,考慮到銅鑼灣既租金,價錢都可以接受。好快就有得食服務相當有效率加左$20轉為定食,有麵豉湯同沙律,第一眼感覺好吸引呀蟹肉西柚沙律,沙律菜十分新鮮,味道清新麵豉湯調味適中,唔會過鹹。一眼望去,有三片三文魚同左口魚背,兩片中吞拿魚腩,粒粒晶瑩剔透又飽滿既三文魚籽,同埋數款漬物。三款魚生都微微炙過,燒得剛剛好。每款魚生既魚脂都十分豐腴,尤其是中吞拿魚腩,魚脂係口中融化,再配上三文魚籽同飯一齊食,真係好幸福呀三文魚籽完全唔腥,好好食!下次黎應該會揀一個三文魚籽份量更多既丼飯飯嘅份量出乎意料嘅多,整碗吃畢後相當滿足。而我唔太喜歡漬物,所以就無嘗試過,不便加以評論。另外店面簡潔明亮,茶帶麥香,店員亦會主動為客人斟茶,整個用餐體驗都非常滿意。

好快就有得食
服務相當有效率

加左$20轉為定食,有麵豉湯同沙律,第一眼感覺好吸引呀

蟹肉西柚沙律,沙律菜十分新鮮,味道清新

麵豉湯調味適中,唔會過鹹。

飯嘅份量出乎意料嘅多,整碗吃畢後相當滿足。

而我唔太喜歡漬物,所以就無嘗試過,不便加以評論。