2018-10-21 22 浏览
係銅鑼灣行完街肚餓,見到有間日式丼飯店,細細間但8點半過後都仲有幾多人排隊,心諗應該唔會中伏啦,我又好耐冇食過日本野,今餐就決定係佢啦!排咗大約15分鐘左右就有得入去,餐牌以丼飯為主,刺身丼同熟食丼都有,大約十幾種。本來好想試下佢個北海道帆立貝北寄貝赤貝丼,點之賣晒,好失望!另外仲有幾款刺身丼都賣晒...想試嘅朋友䏲嚟要早啲去啦。最後同朋友分別叫左三文魚蟹籽丼,和風炸雞丼,炸紫南瓜薯餅,鹽燒雞翼同鹽燒牛舌串。上菜都幾快,先講三文魚蟹籽丼:三文魚夠晒肥美彈牙,相當新鮮,配埋脆卜卜嘅蟹籽,食落口感好有層次,不過如果可以多啲蟹籽更好。和風炸雞丼:望落炸雞多到成座山咁,份量好足!炸雞皮薄肉厚,正。仲配咗2種醬汁,一款酸酸辣辣,另一款係蛋黃醬,幾貼心。炸紫南瓜薯餅:外皮脆卜卜,個餡有濃濃南瓜味,唔錯。鹽燒牛舌串:我同友人都大推,食落爽口燒得又香,而且調味仲剛剛好! 相比之下鹽燒雞翼就比較一般,但係雞皮都燒得好香脆,好入味。最後兩個人堆單3百幾,都幾抵,但下次一定要早啲去,唔係啲熱門刺身丼飯會賣晒!

炸紫南瓜薯餅:外皮脆卜卜,個餡有濃濃南瓜味,唔錯。

相比之下鹽燒雞翼就比較一般,但係雞皮都燒得好香脆,好入味。

2018-10-18
  • 三文魚蟹籽丼,
  • 鹽燒牛舌串
2018-10-18 36 浏览
話說愛隊輸波既然今年大多都同 superbowl 無緣 就袋住 superdon 先 下一下火當然叫杯啤酒冷靜一下自己 HKD 35 份量應該係半 pint 左右 細細杯岩岩好配一碗飯有酒當然要有佐酒小食 - 枝豆 HKD 28 炸軟殻蟹- HKD 58 真心平 叫埋黎送酒 ! 既然輸波總要發洩一下 做食肉獸 大塊肉先至滿足 北海道玉子黑松露和牛 don - HKD  268份量大大份冇欺場 未上台己經有黑松露香味湧出黎 簡簡單單食材 就係 牛 + 蛋 + 黑松露每樣都各司其職 恰到好處 你睇塊肉真係唔係薄切 ga ! 夠誠意  !
下一下火當然叫杯啤酒冷靜一下自己
HKD 35
份量應該係半 pint 左右 細細杯岩岩好配一碗飯
有酒當然要有佐酒小食 - 枝豆 HKD 28
炸軟殻蟹- HKD 58
真心平 叫埋黎送酒 !

既然輸波總要發洩一下
做食肉獸 大塊肉先至滿足

北海道玉子黑松露和牛 don - HKD  268

份量大大份冇欺場
未上台己經有黑松露香味湧出黎
簡簡單單食材 就係 牛 + 蛋 + 黑松露
每樣都各司其職 恰到好處

你睇塊肉真係唔係薄切 ga !
夠誠意  !
2018-10-18 97 浏览
有時都要比另一半一啲驚喜既,今晚就突然接佢收工,同佢食佢最喜愛既日式餐廳一入到去有明亮白光既大廳,牆上面仲有幾盆小盆栽,令人覺得放鬆背後直接睇到廚師佢地既烹調過程連餐牌都設計成簡潔路線我自己點左個火焰三色丼經過火烤既過程,魚肉中既油份逼出陣陣香氣,左口魚背不但之嫩滑,而且入口即化三文魚籽一啲腥味都無,粒粒飽滿而且充滿甘甜小弟本身喜歡食煎餃子,皮薄餡靚,外脆內嫩女友則喜歡食軟殼蟹一上枱就已經望到蟹膏多到散落係碟中天婦羅漿又薄又脆,加上蟹肉既鮮甜味已經可以配上一碗白飯最後兩個都滿足咁食完整個晚餐

背後直接睇到廚師佢地既烹調過程

連餐牌都設計成簡潔路線

火焰三色丼

我自己點左個火焰三色丼

三文魚籽一啲腥味都無,粒粒飽滿而且充滿甘甜

日式餃子

小弟本身喜歡食煎餃子,皮薄餡靚,外脆內嫩

女友則喜歡食軟殼蟹

一上枱就已經望到蟹膏多到散落係碟中
天婦羅漿又薄又脆,加上蟹肉既鮮甜味
已經可以配上一碗白飯

最後兩個都滿足咁食完整個晚餐

2018-09-25
火焰三色丼
日式餃子
炸軟殼蟹
  • 海膽,大吞拿魚腩,三文魚籽丼
  • 鹽燒和牛粒串
2018-10-14 95 浏览
參觀完,會展的電子展後,便行去銅鑼灣食下午茶,因為晚上還有大餐,所以這餐只能輕食。剛好,我女朋友沉迷臉書,發現這間店近期做緊優惠,只要讚好店家的專頁及分享,就可以享用買一送一優惠。我當然趁今天下午,去品嚐一下。店位於駱克道,交通便利,門面以及室內,均以白色為主。坐下後,店員詳細介紹買一送一優惠,有四款可以選擇,我當然選它的招牌,也是最貴的,熊本A5和牛火焰剌身丼。雖然不是百分百生的牛肉,是經火輕輕烤過,油脂味更重,香味有點似炒牛河,入口軟熟。將蛋,飯,醬油,芥末,牛,混合一起,味道超讚,不過飯的口感,硬了一些。扺玩指數2+/3,買一送一真的很抵,但原價真的貴,環境略迫,服務有待改善。スーパー丼 superdon 人均消費:200-300元地址: 銅鑼灣駱克道501號地舖#請follow我緣食魔宮

スーパー丼 superdon 人均消費:200-300元
地址: 銅鑼灣駱克道501號地舖

#請follow我緣食魔宮
熊本A5和牛火焰剌身丼
2018-10-14
2018-10-14 52 浏览
見買一送一優惠,當然要試下。之前經開依間專食丼,一直都想食,但價錢偏貴。今次食主要因為慶祝分店開張,所以有買一送一優惠。環境偏窄,每張枱距離偏貼,坐就唔太舒服。但只有指定4款有買一送一優惠,不過都切合埋唔食生的朋友仔。兩生兩熟供選擇。我選擇豪食一次,和牛刺身。和牛火焰刺身丼,肉質淋,薄身,油脂都重。食完成碗都唔會覺得太油膩。但分量相對細碗,如果比較大食的朋友,可能要加20蚊配沙律同湯。不過日本米相對其他丼店,偏硬身。

我選擇豪食一次,和牛刺身

不過日本米相對其他丼店,偏硬身。
2018-10-14
  • 火焰熊本A5和牛刺身丼
2018-10-13 48 浏览
當你一個人在銅鑼灣想食飯,唔知食乜好,又想食好啲,唔好虐待自己的時候,但又怕比人覺得一個人食飯好慘時,我於是去這裡獨食,對自己好一點又有幸福的感覺!這個燒雞泡魚干是必點的,比起一般其他店舖的燒雞泡魚干更為出色,食落十分柔軟,上枱時熱辣辣的,作為餐前小食及配合啤酒是一流的選擇。我點左$268特上北海道海鮮丼,價錢雖然有啲貴,但係值得的,每一樣材料都好新鮮,海膽10分香濃,鮮甜,不過要食快啲食,因為好快就會溶咗係啲飯到,以免浪費!大吞拿魚腩必須要讚,油脂分佈一流,好好味,沒有根的,而且超厚身,仲有好多大配角架,三文魚子好大粒,唔會太鹹,粒粒都有爆汁嘅感覺,帶子超爽口,油金魚有好肥美,超級讚呀,全部材料都是來自北海道的,重拾不少在北海道旅行的開心日子!好幸福哦!另外我要提一提有一些醃漬過的蒜頭及類似准生嘅物體,出邊都好少有,幾特別唔錯!燒雞翼係人人都鍾意食嘅,佢哋啲雞好似來自沖繩的,特別彈牙,廚師好細心將雞翼切開,變成單骨,食落去唔麻煩,而且可以保住我一啲斯文形象,好適合我們港女去食, yeah !做女人要間中對下自己好先至得嘅!
  • 燒雞泡魚乾
  • 特上北海道海鮮丼
  • 燒雞翼
✏️角切雜錦飯 ($128)✏️三文魚親子丼 ($148)叫左2個飯 分別係角切雜錦飯同三文魚親子丼🐟 其實我揀角切都係貪佢咩都可以試試 不過魚生嘅份量真心唔係好多 而且食唔到鮮味 仲要魚味都唔太出 唯一比較做得幾好嘅我覺得係啲醃物😂 不過我真係寧願俾多少少就食到doraya成個set🤧😢😢
✏️角切雜錦飯 ($128)

✏️三文魚親子丼 ($148)

2018-10-10 34 浏览
今晚喺銅鑼灣收工,喺度諗究竟食咩好呢?Dinner時間周圍都好多人,諗到頭都爆埋朋友突然間諗起呢間日式餐廳,一於行去睇吓有冇位先點知有位又唔使等,真係好好彩呀!哩間裝修簡約,真係好有日本風而且仲有好多野食選擇喎,見到好多人都叫呢個西冷牛丼,我哋梗係唔執輸啦🤪🤪🤪再叫咗個海膽吞拿魚定食,配埋沙律同味噌湯西冷牛丼又幾好味喎,肉質岩岩好,粉紅食架,勁重牛味,滿足哂我鐘意食牛既慾望呀🤫🤫🤫🤫🤫至於嗰海膽丼都OKaY喎,係新鮮既,甜甜的
朋友突然間諗起呢間日式餐廳,一於行去睇吓有冇位先

2018-10-10 3405 浏览
其家這一家店在銅鑼灣已開了一段時間,一直都沒有機會走進去!今天下午吃了一餐很不化算的日本餐,所以把心一橫拉埋老公又去吃日本餐!所以我終於有機會可以試到了!店鋪是地鋪,門面看似比較細,但很有modern風格,不像一般的日本風情。我一直以為位置很小,原來也有一個長方形位置 都可以坐到20-24人的。而走廊位置就是廚房,位置小小,但空間活用,非常骨子!每張檯左下角都貼上這個提示,原來他們是可以儲分的!枝豆 $28其實平時都會去超級市埸買黎食,但是老公實在太愛,所以他說要order,我也沒有say no!想不到原來份量也不少!炸軟殼蟹 $58這個都是近期很喜歡點的日本菜,今次拍照錯了重點,可能太想快一點吃到了!哈哈!還配了醬汁食用,一大隻,一人一半!雖然有少少油,但也是十分滋味的。重點是 竟!然!有!蟹!膏!這是第一次吃而有的,意想不到!特上北海道海鮮丼 $268一埸來到我們選了比較高價的丼飯!這個是有大拖羅兩片、油甘魚兩片、帆立貝兩片、海膽及三文魚籽,還是日本蘿荀作配菜!其實主要我想想吃拖羅及帶子,想不到他們每一片的都是厚切!每件都很新鮮精美!北海道玉子黑松露和牛丼 $268店鋪有註明他們是
所以我終於有機會可以試到了!
而走廊位置就是廚房,位置小小,但空間活用,非常骨子!
每張檯左下角都貼上這個提示,原來他們是可以儲分的!

枝豆 $28
想不到原來份量也不少!

炸軟殼蟹 $58

還配了醬汁食用,一大隻,一人一半!
雖然有少少油,但也是十分滋味的。
重點是 竟!然!有!蟹!膏!
這是第一次吃而有的,意想不到!

特上北海道海鮮丼 $268
一埸來到我們選了比較高價的丼飯!

北海道玉子黑松露和牛丼 $268
店鋪有註明他們是選用新鮮北海道雞蛋,看到整隻蛋顏色均勻,蛋味很香,
而和牛有一定的份量,外面是有輕輕煽過的,外面暖,並不會太生!
每口牛都有濃濃的牛味,不會太厚但又很有口感,非常滿足。

赤富士山葡萄梳打 $30
原本我以為是一杯杯上的,原來是一枝枝現成的,又幾特別!
味道一點也不甜,女士們可以放心飲用,冰冰的葡萄味,非常好!
2018-10-10 74 浏览
日式飲食文化在香港生生不息。迴轉壽司、日式放題、鐵板燒、日式咖哩、拉麵…成行成市。當中對食材要求較高的日式丼飯,相對未至於泛濫。今天就選擇了他們其中一員,嚐一嚐鮮味。自選海鮮丼 (北海道馬糞海膽 + 大吞拿魚腩 + 三文魚腩)北海道馬糞海膽: 色澤金黃、表面乾身、顆粒明顯、味濃、肉厚肥大、甘甜、零腥味,好味到心心眼。大吞拿魚腩: 雪花紋有相你睇。入口軟滑無筋,滿咀魚油香。三文魚腩: 厚切、肥美。配料: 麵豉蒜頭,非常惹味。鹽燒牛舌串又係有相你睇。牛舌厚切串燒,爽口彈牙,簡單配上海鹽黑椒調味,無得輸。炸軟殼蟹香脆唔油膩。啖啖肉!整體食材非常出色。分錢分貨。

北海道馬糞海膽:

大吞拿魚腩:
雪花紋有相你睇。入口軟滑無筋,滿咀魚油香。

三文魚腩:
厚切、肥美。

配料:
麵豉蒜頭,非常惹味。

炸軟殼蟹
香脆唔油膩。啖啖肉!
炸軟殼蟹

整體食材非常出色。分錢分貨。
2018-10-08
2018-10-10 49 浏览
呢間位置駱克道嘅餐廳, 門面同室內都以白色 & 淺木色為主調, 簡潔得黎又好舒服。餐廳主要係食丼飯, 有多款魚生丼飯或其他熟食類嘅丼飯揀。自選海鮮丼 (北海道馬糞海膽、大吞拿魚腩、三文魚腩)自選嘅好處就係可以 Order 你最想食嘅刺身類, 呢 3 款加加埋要 $358, 雖然有少少貴, 但其實只要係好食嘅, 我都覺得 OK ! 北海道馬糞海膽被日本人稱為最矜貴 & 最高品質嘅海膽, 海膽肉質較肥厚, 味道甘香濃郁又甜美。 大吞拿魚腩係刺身界極品中嘅極品, 肉質肥美, 佈滿油脂雪花, 入口即溶, 滿口油香。三文魚腩係厚切, 肉質細嫩, 魚油豐富。自選海鮮丼 (北海道馬糞海膽、北海道帆立貝、三文魚腩)呢款自選海鮮丼盛惠 $276, 同之前嗰款一樣都係有北海道馬糞海膽 & 三文魚腩, 而唯一唔同係 Order 左款北海道帆立貝。帆立貝肉厚味甜, 食落去有 D 彈性。另外, 每款海鮮丼飯都附上 3 款漬物, 3 款口感都唔一樣介。

餐廳主要係食丼飯, 有多款魚生丼飯或其他熟食類嘅丼飯揀。

自選海鮮丼 (北海道馬糞海膽、大吞拿魚腩、三文魚腩)

自選海鮮丼 (北海道馬糞海膽、北海道帆立貝、三文魚腩)

2018-10-08
2018-10-09 2357 浏览
好鍾意食日本嘢嘅男朋友,知道銅鑼灣有間專門做丼飯既食店,就帶埋我去嘗試,真係好驚喜店舖裝修好簡約,餐牌都好簡約,但好多選擇,亦有自選丼,但好似我呢d有選擇困難症既人,當然都係直接揀已經配搭好既丼飯更好。海膽,大吞拿魚腩,三文魚籽丼海膽少少腥都沒有,只有濃郁既鮮甜味係口腔散發夾起望望塊吞拿魚腩,真係吸引味蕾吞拿魚腩軟嫩,入口有溶化既感覺,而魚油既香味會留係口中揮之不散 連一直最怕有腥味三文魚籽,都只有香甜,每粒都好似鮮味炸彈一樣係口中爆開。配菜更有牛蒡條、醃製過既蒜頭及蘿蔔,最意想不到蒜頭我竟然可以原粒咬入口,同時無令口腔留下揮之不去既蒜味芥末係自家磨,食落去會有顆粒既感覺,而且都挺攻鼻,但又好香。鹽燒牛舌串厚切既牛舌彈牙,每一次咀嚼都有肉汁滲出配上法式芥末籽仲有西式風味。今餐令我好滿足,亦足以令係CWB返工既我,再一次自己去享受下午茶,下午茶仲會平D添~

海膽,大吞拿魚腩,三文魚籽丼
海膽少少腥都沒有,只有濃郁既鮮甜味係口腔散發
夾起望望塊吞拿魚腩,真係吸引味蕾

鹽燒牛舌串
厚切既牛舌彈牙,每一次咀嚼都有肉汁滲出
配上法式芥末籽仲有西式風味。

2018-09-12
  • 鹽燒牛舌串
2018-10-08 65 浏览
某日經過Superdon 已經好想試下,因為個人獨愛簡約風,每次見到黑白灰或者日系裝修,就自自然然覺得好吸引。今日終於有時間去試一試,全店以白灰木色為主調,整齊,每張枱就只得一壺日本豉油,無多餘嘅嘢。餐牌圖文並茂,每款丼旁邊都有內含材料嘅圖片,真係唔識字/懶得睇字都可以叫到嘢食!由於前幾日都食咗幾日日本嘢,食得魚生太多。今日想一改口味,食熱食!好彩呢到都有好幾款熟食丼選擇,最後我揀咗個北海道玉子黑松露和牛丼。上枱時聞到和牛嘅香味,見到隻晶瑩剔透嘅北海道蛋,仲有淡淡嘅黑松露香味同大量香蔥,真係即時食指大動!和牛果然無令我失望,廚師煮到medium rare ,外層啡色焦香,內裡紅紅嫩滑。食落肉味濃郁,又唔覺得好油膩。北海道玉子都係主角,篤穿蛋黃嘅時候,見佢慢慢流落d飯到,真係幾治癒!蛋黃比一般嘅濃稠,幾香,可能因為無蛋白嘅關係,所以一d都唔腥!用來混合日本米,再撈埋一大堆香蔥一齊食,真係好鬼正!咪睇佢碗細細,但和牛其實都有原整一塊,再加埋d飯,食晒其實都好飽肚。間中食豪少少獎勵下自己,都唔過份丫

2018-10-05
2018-10-08 102 浏览
Superdon位於銅鑼灣鬧市之中, 位置非常方便,在地鐵站附近, 步行數分鐘就到。餐廳裝修簡約, 以白色同淡木色為主,十分舒適。 有多種丼飯給客人選擇, 除了刺身丼飯外,仲有不少熟食丼飯選擇。 我選了一個《特上北海道海鮮丼》同一個《滑蛋吉列豚肉丼》 開心share。 材料豐富嘅《特上北海道海鮮丼$268》,包括有海膽、大拖羅、油甘魚同三文魚籽。海膽十分好味, 非常甘香,口感香滑, 真係愛不釋手。 十分肥美嘅大拖羅,入口溶化, 仲有香濃魚油香味。 三文魚籽非常鮮甜, 口感彈牙爽囗, 撈上飯一起食, 超正! 《滑蛋吉列豚肉丼 $108》 豚肉加上麵包糠後,放入油炸,高溫將肉汁鎖住, 十分juicy ! 外層脆口, 豚肉爽囗, 味道惹味, 再加洋蔥同滑蛋一齊食, 十分好味, 一個字「正」!

餐廳裝修簡約, 以白色同淡木色為主,十分舒適。

海膽十分好味, 非常甘香,口感香滑, 真係愛不釋手。

十分肥美嘅大拖羅,入口溶化, 仲有香濃魚油香味。

三文魚籽非常鮮甜, 口感彈牙爽囗, 撈上飯一起食, 超正!

《滑蛋吉列豚肉丼 $108》

2018-10-07 36 浏览
Superdon has been on my to-eat list since they opened a year ago. Authentic Japanese don which is perfectly instagram-able! We came here late on a Tuesday night, so it’s quite cozy and chilled since their interior is in a modern Japanese style - very bright too. we ordered two dons, one sashimi don and one grilled salmon, fish bowl. Both were fresh and delicious. The pickles in the bowl were very yummy too, I loved it. there’s also a QR code on the table for diners to register to come their memb
there’s also a QR code on the table for diners to register to come their member, we also did it
the don I ordered was the sashimi don, with five different kinds of fishes; each piece was perfectly sliced and I cannot stop taking photos of this colorful don.
on the other hand, the grilled salmon and tuna don was great too. Grilled perfectly which made it super tasty.

Overall, this restaurant didn’t disappoint me at all and I will definitely be back to try their grilled oysters don!!