2018-11-15 25 浏览
之前已經食過Superdon兩次,覺得佢嘅性價比中規中矩,所以即使銅鑼灣有好多日式丼飯選擇,但想食刺身飯嘅時候,我首選都係佢。因為佢嘅簡約日式裝修,令人感覺好舒服,都係吸引我嘅地方。對上黎食,好似都已經係半年前,今次再食,見到佢Menu多咗好多新產品。我同屋企人叫咗個特上北海道海鮮丼、一個北海道玉子黑松露和牛丼。佢嘅刺身飯唔使講,貫徹一貫嘅新鮮肥美。但呢個和牛飯真係要提一提,粒蛋同黑松露撈埋個飯,令到個飯口感非常有層次,好香。而佢嘅和牛又燒得剛剛好,好juicy!真係好好食。

2018-11-14 27 浏览
最近食中菜食到個人都肥曬了,一由食下日式料理,清一清先,加上自己也是一個魚生控.有來自沖繩的啤酒大家可以試一試,不知道點解,日本啤酒比較香滑的.半開放式的廚房十分清潔,食得安心,本食店離mtr 5 min ,十分方便,座位舒服,是相約朋友不錯的選擇.有set ,有自選魚生的飯.三文魚十分新鮮好味,加上爽口的魚䰵.不同魚類的拼盤,提提大家,本食店選用全部都是日本米,十分有水準保證!充滿肉汁的餃子.香口的和牛串.
有set ,有自選魚生的飯.
三文魚十分新鮮好味,加上爽口的魚䰵.
充滿肉汁的餃子.
香口的和牛串.
2018-11-14 32 浏览
我記得呢間superdon 一開業嗰陣勁多人排隊,我又見入面好似好小位甘,嗰陣就冇排。晚飯七點幾行過竟然見到冇人! 就入左去食la~~叫左個火炙三色don, 黎到個樣普通,不過都幾快就上 枱!速度唔錯!食落火灸度~~~個邊邊位真係火灸咗!!!!!!!入面既肉就冇,控制得好好!:)呢個係個小驚喜! 唔錯既!配菜方面,有唔同既漬!酸酸地都唔錯。。。本身我唔太鍾意食漬,,但都食哂總括黎講,係值得一試,但價錢偏貴呢!
晚飯七點幾行過竟然見到冇人! 就入左去食la~~
叫左個火炙三色don,
黎到個樣普通,不過都幾快就上 枱!
速度唔錯!
食落火灸度~~~
個邊邊位真係火灸咗!!!!!!!
入面既肉就冇,控制得好好!:)
呢個係個小驚喜! 唔錯既!
配菜方面,有唔同既漬!
酸酸地都唔錯。。。本身我唔太鍾意食漬,,但都食哂
總括黎講,係值得一試,但價錢偏貴呢!

魚生尚算新鮮-大拖羅肥美,三文魚籽一粒粒有咬口。海膽味道十分淡而無味,賣相亦不似其他新鮮的海膽那麼鮮黃,而是淡黃偏暗的顏色。可是HKD238大元換來1.5個手掌般大的魚生飯實在是有點兒少。隔壁Doraya的份量比這家更多起碼30%。餃子也是偏細質,味道一般,有點像超市買回來的王將餃子的質素。比較有驚喜的是沙律。蟹籽和蟹柳配上lettuce 和 salad dressing,十分開胃。味道總體來講是可以的,可惜Cp值不高。

味道總體來講是可以的,可惜Cp值不高。
2018-11-13 90 浏览
魚生飯一向是減肥及健身人士的恩物,美味飽肚之餘更有豐富蛋白質可作運動後之補充。位於銅鑼灣的SuperDon位置十分方便,一出地鐵站C出口便看到。午課跑步訓練後吃個丼也不過分吧😋點了特上北海道海鮮丼,午市套餐$208,包括一麵豉湯及前菜沙律。沙律上有不少蟹籽,蔬菜亦新鮮,口感甚佳。丼裡材料豐富,有中拖羅、油甘魚、帆立貝、海膽及三文魚籽。刺身新鮮,中拖羅肥美帶甘甜;帆立貝帶陣陣鮮檸香氣;三文魚籽卜卜脆,醃製後配飯同吃增添口感,本人認為略鹹了一點;最愛當然是海膽😋😋鮮甜軟滑,一口海膽一口白飯就是滿滿的幸福感😋鹽燒和牛粒串$88和牛粒肉嫩味濃,燒至微焦,配芥末醬提升香味,不錯👍🏻除食物外,店員服務亦細心有禮,不斷為客人添加熱茶,值得一讚👍🏻

鹽燒和牛粒串
鹽燒和牛粒串$88
和牛粒肉嫩味濃,燒至微焦,配芥末醬提升香味,不錯👍🏻

鹽燒和牛粒串
2018-11-13 25 浏览
半年一度崇光感謝祭在這幾星期舉行,掃貨之前先在附近食飽飽,之後有氣有力掃貨。Superdon在崇光百貨附近的,在銅鑼灣地鐵站C出口行數分鐘就到。Superdon店舖設計時尚得來亦都好乾淨企理,令人食得好放心。海膽·大吞拿魚腩·三文魚籽丼魚生鋪得滿滿的,好豐富。大吞拿魚腩立立令,是厚切的,紋理好靚好清晰,入口肥美兼且即溶。海膽是一片片原片的,好靚,好新鮮,而且入口即溶,無藥味。三文魚籽舖得滿滿的,卜卜脆,魚油豐富。食完整碗真的令人大滿足。三文魚蟹籽丼這裏的三文魚並不普通,片片都是超級肥美兼且厚切,魚身立立令好新鮮,魚油好豐富。蟹籽卜卜脆,配上粒粒分明的日本米一同食更添美味。這裏有各式其式的丼,亦有自行配搭的丼,緊有一款啱口味。

三文魚蟹籽丼

這裏有各式其式的丼,亦有自行配搭的丼,緊有一款啱口味。
2018-11-11
2018-11-12 30 浏览
今日和朋友在銅鑼灣吃日本丼飯,一直都很想試這間Superdon,平日經過店外一直以為只有數個座位,想不到入面還有多張檯,整間店約有30個座位,店內裝修簡約,坐得特別輕鬆,我們9點半來到,店內不算太多人,不用排隊,想不到還有自己App,可以申請成為會員,我也立即下載了看看有什麼優惠。全店選用日本產米,而且還有沖繩啤酒,可惜我兩天後都去沖繩酒廠,可以不停飲,最後都是沒有點到。我和朋友分別點了雜錦海鮮丼、北海道帆立貝赤貝北寄貝丼、日式餃子。加二十元可以轉成套餐,有蟹籽沙律和麵豉湯。雜錦海鮮丼勝在夠多種類,有三文魚、劍魚、八爪魚、希靈魚、有頭甜蝦,每款都是厚切,鮮味十足,甜蝦沒有黑頭,還有少量漬物,應該是蒜頭漬和准山漬,芥辣不是平日吃到的泥膠芥辣,是有自己調過味道的,日本米粒粒分明,黏度足,100分!北海道帆立貝赤貝北寄貝丼 朋友的評語跟我差不多,有讚無彈!總評:服務一流,有不停加茶,食物也是不用懷疑,100分!

雜錦海鮮丼

北海道帆立貝、北寄貝、赤貝丼

北海道帆立貝赤貝北寄貝丼 朋友的評語跟我差不多,有讚無彈!
餃子

總評:服務一流,有不停加茶,食物也是不用懷疑,100分!
2018-11-08
雜錦海鮮丼
餃子
2018-11-12 15 浏览
超開心,銅鑼灣都俾我搵到呢間性價比咁高GE日本野~~首先唔使諗先嗌左特上北海道海鮮丼,有海膽、油甘魚、吞拿魚腩同三文魚子,吞拿魚腩真係有種入口即溶GE感覺,三文魚子真係一咬爆汗,其實除左刺身,飯GE質素會完全影響用餐體驗,呢度GE飯調味剛好,飯粒分明,令成碗丼好完整海膽有D唔夠喉,即刻要多板特上馬糞海膽!!色澤金黃,一片片分明,望落好新鮮,食落真係好感動呀~~好綿密細緻GE香滑,一啖吞落去超正,用紫菜包住食仲有質感日式鵝肝丼,好似無咩地方可以食到鵝肝丼,仲要每一塊都超級厚身,鋪滿成個飯面,仲有一細碗濃稠醬汁配,但我覺得唔使加汁都夠哂味
超開心,銅鑼灣都俾我搵到呢間性價比咁高GE日本野~~
2018-11-12 22 浏览
A clean and bright new sashimi don restaurant with white deco. We came here for early dinner before watching Sicario 2. A serving of dumpling was also ordered. It was perfectly fried and it was a good appetiser before our sashimi don came.I ordered Sea urchin, fatty tuna and salmon roe bowl while my husband ordered a mix cut sashimi bowl. My fatty tuna was fresh and it melted in your mouth instantly, which was very satisfying. The salmon roe and sea urchin were tasty. The portion was just perfec

I ordered Sea urchin, fatty tuna and salmon roe bowl while my husband ordered a mix cut sashimi bowl. My fatty tuna was fresh and it melted in your mouth instantly, which was very satisfying. The salmon roe and sea urchin were tasty. The portion was just perfect for me as I don’t eat much.

My husband’s mix cut don came with miso soup and salad. We liked the salad a lot - crisp, crunchy and yum.

Okinawa Orion beer was on draft. The beer was a good addition to the sashimi don.
2018-11-12 12 浏览
老公今日突然話想過銅鑼灣SOGO行下,順便睇吓有咩平嘢買,咁好啦,星期日就即管同佢我去同人哋迫下啦😂,行到咁上下開始覺得有啲肚餓,就上返地面睇吓有咩食,望到對面有一間食丼飯,見佢又好似幾好咁就入咗去啦,裝修都非常舒適,服務員好好禮貌,我叫咗個裏邊有,海膽、大吞拿魚腩、三文魚魚子,海膽非常鮮甜👍🏻,大吞拿魚腩非常多魚油,入口即溶,三文魚子都非常新鮮👍🏻,而另外一碗就叫咗,雜錦海鮮丼,入面有三文魚、北寄貝、八爪魚🐙、油甘魚、甜蝦及希靈魚,材料一樣都非常新鮮👍🏻,每人再加左$20,有一碗味增湯同一個沙律🥗,整體來講,刺身非常新鮮👍🏻👍🏻
2018-11-12 21 浏览
難得過海黎到銅鑼灣,更係要爭取時間行街,但又要醫肚又唔想求其食,最好選擇更係食丼飯啦!之前已經聽朋友講e間丼飯唔錯,就試試佢先!一坐低侍應就送上熱茶,環境係簡單舒服既,餐牌打開一睇丼飯種類好多,唔食生仲有好多熟食丼,眼花撩亂,但因為見到佢有廚師推薦鹽燒三文魚鮫想試,所以最後揀左個特上北海道海鮮丼,貪佢好多餸可以兩個人share食,咁又可以叫多個小食,叫咩就更係我最愛既牛舌串燒啦特上北海道海鮮丼,魚生鋪滿飯面,每樣都新鮮,最值得讚係油甘魚,甘甜仲有淡淡魚油香牛舌串燒完全冇令我失望,咬落去牛味同佢既油脂一齊爆發出理,好香好好食建議襯熱食鹽燒三文魚鮫,魚皮部分煎到脆口,但魚肉保持到juicy

建議襯熱食

鹽燒三文魚鮫,魚皮部分煎到脆口,但魚肉保持到juicy

2018-11-11 18 浏览
忽然好想念日本,好想食到刺身飯,咁岩行街俾我經過呢間專食刺身既日本餐廳,二話不說入左去先講刺身飯花多眼亂都唔個食咩好,好想咩都點哂黎食呀,樣樣都咁吸引,真係好難決擇呀!左揀右揀最後都係揀左最最最鐘意食既「吞拿魚三色丼$238」有(大吞拿魚腩、香蔥吞拿魚腩蓉、吞拿魚刺身)魚腩肥瘦均勻、刺身入口已有點即容既口感,魚腩蓉撈埋日本珍珠米一齊食真係吞拿魚控既美食呀老公叫左熟食「特選燒鰻魚丼」$168用上特選鰻魚,北海道雞蛋,鰻魚不腥仲大大塊燒得剛剛好火候,雞蛋嫩滑,撈埋埋鰻魚汁一起食十分好吃,份量岩岩好超讚..

左揀右揀最後都係揀左最最最鐘意食既
「吞拿魚三色丼$238」
有(大吞拿魚腩、香蔥吞拿魚腩蓉、吞拿魚刺身

老公叫左熟食「特選燒鰻魚丼」$168
超讚..
2018-11-08
  • 吞拿魚三色丼
  • 特選燒鰻魚丼
2018-11-11 31 浏览
好耐冇去日本了,實在令人掛念。掛念日本的一切,好想食日本野。銅鑼灣行街見到スーパー丼,就好想試下。店內環境簡潔,有日式餐館的味道,墻上貼著「日本米使用」。令人感覺好親切。除左丼,有好多小食揀,炸南瓜薯餅,炸得實在系超級酥脆,入面的南瓜餡好creamy,保留了南瓜的鮮甜,超級好味,不過要小心燙,岩岩炸出來真系好熱。主食系特上天婦羅丼,賣相超級吸引,有兩支炸大蝦,兩塊南瓜,兩塊蕃薯,茄子,香菇...跟一碗天婦羅汁,好豐富。天婦羅炸粉好薄,完全保留到食材的原質。另外仲點左份日式餃子,煎餃皮薄,餡包滿,都好好味。

好耐冇去日本了,實在令人掛念。
掛念日本的一切,好想食日本野。
銅鑼灣行街見到スーパー丼,就好想試下。

天婦羅炸粉好薄,完全保留到食材的原質。

另外仲點左份日式餃子,煎餃皮薄,餡包滿,都好好味。

2018-11-10
  • 特上北海道海鮮丼
  • 日式餃子
  • 炸南瓜餅
2018-11-06 31 浏览
一入到餐廳 雖然地方唔大但見到餐廳裝修比較簡潔 都幾鍾意😁打開MenuMeun 同裝修一樣都好簡潔 每一款魚生飯都有清楚列明裏邊有啲乜嘢材料咁當然打開第一頁。。。。見到咁多海膽就系必叫na😆😆另外我個人非常鍾意食牛舌同軟殼蟹所以就叫左呢兩款小食naaa~魚生飯一上碟 即刻心心眼😍海膽顏色都好靚好新鮮 而且份量有多成個擺位同menu圖片都冇乜唔同😍😍😍正正絕對係適合打卡na!一入口啖啖都有魚子。。。好正丫 所以呢個我都好推介嘅~軟殼蟹成隻上比較特別 非常值得影相 haha味道都唔錯 就系好似有啲唔夠脆🤔牛舌就夠晒入味同厚身 真係食兩串先夠皮😆總括尼講 我都覺得佢嘅價錢同食物質素絕對成正比所以我都會再嚟幫襯😙😙😙
一入到餐廳 雖然地方唔大
但見到餐廳裝修比較簡潔 都幾鍾意😁
打開Menu

Meun 同裝修一樣都好簡潔
每一款魚生飯都有清楚列明裏邊有啲乜嘢材料
咁當然打開第一頁。。。。
見到咁多海膽就系必叫na😆😆
另外我個人非常鍾意食牛舌同軟殼蟹
所以就叫左呢兩款小食naaa~

魚生飯一上碟 即刻心心眼😍
海膽顏色都好靚好新鮮 而且份量有多
成個擺位同menu圖片都冇乜唔同😍😍😍正正
絕對係適合打卡na!
一入口啖啖都有魚子。。。好正丫
所以呢個我都好推介嘅~

軟殼蟹成隻上比較特別 非常值得影相 haha
味道都唔錯 就系好似有啲唔夠脆🤔
牛舌就夠晒入味同厚身 真係食兩串先夠皮😆
總括尼講
我都覺得佢嘅價錢同食物質素絕對成正比
所以我都會再嚟幫襯😙😙😙
2018-11-06 69 浏览
2018年11月3日。晴。銅鑼灣。行街行咗成日,早早就肚餓想食嘢平時經過見到呢間餐廳都會大排長龍呢日咁早未有人排,就食佢啦~店內裝修簡約,白雪雪咁,再貼咗啲日文poster,宣傳又得,增添日本風情又得兩個人食嗌咗兩個丼同一份小食日式炸雞,$68配咗沙律醬同個調咗味嘅醋炸雞肉質嫩滑,仲好多汁,唔會乾曾曾沾醋同沙律醬各有風味~北海道帆立貝、北寄貝、赤貝丼,$188三種貝類,帆立貝好厚,入口即融中間夾咗切片檸檬,令味道更清新~北寄貝平時都會食到,但呢度嘅北寄貝size大好多!赤貝較少食到,爽口彈牙!特上北海道海鮮丼,$268北海道嘅海鮮特別鮮味,所以要試試!呢個丼有多種材料:大拖羅、油甘魚、海膽、帆立貝、三文魚籽其中大拖羅真係超級正!一擺入口就開始融化,唔似食緊魚,有極品雪花牛肉嘅質感!油甘魚、海膽都好鮮美~意想不想嘅係,另一樣非常欣賞嘅係丼上面都會有兩款漬物:牛蒡同蒜頭牛蒡醃到非常入味,但唔會過酸或者過鹹,味道恰到好處,質感依然爽脆蒜頭更加出色,唔會有生蒜嘅辣味,醃料好好味,好味到想就咁買啲蒜頭返屋企食!赤富士山葡萄梳打,$30飲品嗌咗呢樽得意嘅葡萄梳打個樽靚之餘,顏色亦好靚紫紅色嘅梳打香
平時經過見到呢間餐廳都會大排長龍
呢日咁早未有人排,就食佢啦~
兩個人食嗌咗兩個丼同一份小食
日式炸雞
日式炸雞,$68
配咗沙律醬同個調咗味嘅醋
炸雞肉質嫩滑,仲好多汁,唔會乾曾曾
沾醋同沙律醬各有風味~
北海道帆立貝、北寄貝、赤貝丼,$188
三種貝類,帆立貝好厚,入口即融
中間夾咗切片檸檬,令味道更清新~
北寄貝平時都會食到,但呢度嘅北寄貝size大好多!
赤貝較少食到,爽口彈牙!
特上北海道海鮮丼,$268
北海道嘅海鮮特別鮮味,所以要試試!
呢個丼有多種材料:大拖羅、油甘魚、海膽、帆立貝、三文魚籽
油甘魚、海膽都好鮮美~
赤富士山葡萄梳打
赤富士山葡萄梳打,$30
飲品嗌咗呢樽得意嘅葡萄梳打
個樽靚之餘,顏色亦好靚
紫紅色嘅梳打香甜,似飲緊真正提子汁咁好味~~
2018-11-03
日式炸雞