2020-08-30 1151 浏览
由於有商場消費卷,即使要排長龍,也特意到訪。這家店也是日本過江龍,在日本築地那兒見過。餐廳的陳設和日本的差不多,整體光亮企埋,座位有一定距離,唔會背對背咁焗促。午飯時段,有午餐選擇。午餐有壽司、丼飯,亦有天婦羅、鰻魚飯和銀鱈魚西京燒等。每款午餐包括主食、前菜和面鼓湯,價錢由$98-$288。今日試試三色丼$258前菜是火腿薯茸,薯茸薯味十足,加上火腿,是十分日本的家常味道。面豉湯湯汁的味道溫和,沒有太濃太鹹,幾適合炎熱的夏日。三色丼的材料完全蓋過飯面,完完全全是香蔥吞拿魚蓉、海膽和三文魚籽,份量十足。海膽色彩鮮明,十分新鮮!海膽算不上極甜,仍然口感幼滑又creamy, 味道甜美,完全沒有半點腥味。而那吞拿魚腩蓉真滑溜,又鮮又滑,啖啖肉,加埋脹卜卜,又大粒又飽滿的三文魚籽,一咬爆汁,咸香鮮美,拌以滑滑的吞拿魚茸,加埋日本芥辣的辛和豉油的咸味,又鮮又美味!正呀!再加埋鮮甜的海膽,一口試均三種口味,正呀!真滿足!

由於有商場消費卷,即使要排長龍,也特意到訪。

每款午餐包括主食、前菜和面鼓湯,價錢由$98-$288。

今日試試三色丼$258

面豉湯湯汁的味道溫和,
沒有太濃太鹹,幾適合炎熱的夏日。

2020-08-27
午餐
2020-08-16 1259 浏览
日本吃貨好想食刺身,今次特登黎揀間有質素嘅試吓先豐州極上刺身set, 仲有枝清酒送,真係唔點唔得嘩海膽鮮甜香滑,刺身有爽甜,有油甘香,款款都食到齒頰留香😋日本岩蠔刺身蠔味濃,肉爽脆,有咬口,又係必試項目真心推介
日本吃貨好想食刺身,今次特登黎揀間有質素嘅試吓先

豐州極上刺身set, 仲有枝清酒送,真係唔點唔得

海膽鮮甜香滑,刺身有爽甜,有油甘香,款款都食到齒頰留香😋

日本岩蠔刺身

蠔味濃,肉爽脆,有咬口,又係必試項目

真心推介
2020-08-16 1462 浏览
去海港城買野順便食lunch,見到一間都幾出名嘅日本嘢,一於試吓!食完後最大嘅感想: 食物新鮮同好食,但係性價比低,兩個人的午餐食咗$944,裝修都唔算寬敞同埋好坐。不過海港城都係咁嘅價錢,食物好食就唔緊要啦😅首先係海鮮海草沙律同明太子玉子燒😋海鮮海草沙律 $98好欣賞個沙律,喺外面好少食到用唔同種類海草整成嘅沙律,感覺好新鮮!明太子玉子燒 $88明太子微辣,份量好豐富。不過有啲搶左玉子嘅味道。我嘗試淨食玉子,玉子好甜,餐牌寫到明係九州直送,每日限量!再來係壽司四件,我最鍾意嘅!!😋中拖羅壽司 $60超肥美,好新鮮,亦唔會過多脂肪。北海道產牡丹蝦壽司 $75鮮甜到不得了,好想encore!珍寶帆立貝壽司 $60我今日嘅最愛就係呢個珍寶帆立貝,好厚而且啖啖肉🤩燒牛舌 $68一開始好期待個牛舌,然後有少少失望!第一塊燒得太熟,仲有小小燶添🥺 第二同第三塊就燒得好好!燒蠔 $68催左三次單先來嘅燒烤,本身職員又話cancel,改完之後5分鐘突然送黎😫 創意手卷 海之寶玉子卷 $238等咗好耐,成餐食晒最後先黎呢個手卷,本身已經飽到食唔落,但係因為太好味,忍唔住食晒~🤩 由海膽,拖羅容,直到帶

首先係海鮮海草沙律同明太子玉子燒😋
海鮮海草沙律 $98
明太子玉子燒 $88

再來係壽司四件,我最鍾意嘅!!😋
中拖羅壽司 $60
超肥美,好新鮮,亦唔會過多脂肪。
北海道產牡丹蝦壽司 $75
鮮甜到不得了,好想encore!
珍寶帆立貝壽司 $60
我今日嘅最愛就係呢個珍寶帆立貝,好厚而且啖啖肉🤩

燒牛舌

燒牛舌 $68
燒蠔 $68

創意手卷 海之寶玉子卷 $238
等咗好耐,成餐食晒最後先黎呢個手卷,本身已經飽到食唔落,但係因為太好味,忍唔住食晒~🤩 由海膽,拖羅容,直到帶子卷,有好多層唔同嘅口感!😋
青檸梳打
2020-08-15
燒牛舌
青檸梳打
  • 海鮮海草沙律
2020-07-26 1100 浏览
貴價日本料理,想係海港城食好少少嘅都係呢啲價位 (人均$300 up)🤒我地食嗰晚好多人,所以就略嫌個環境太嘈,但枱與枱之間都算鬆動,坐得幾舒服🙆🏻‍♀️兩個人成餐飯埋單~$800,不過食唔飽🥺.🍣豐洲壽司盛$480 12件壽司,平均一件要$40(仲要加一)😐新鮮就一定架喇但實在太貴,寧願食立食,質素絕對唔會比呢間差,但價錢係佢嘅一半🤔.🍣龍蝦雜炊本身諗住嗌多個丼飯,不過諗諗下都係試其他嘢😗個飯幾清甜調味比較單調,個湯應該係靠龍蝦嘅鮮味帶出,但可惜個日食嘅龍蝦唔夠新鮮,所以個飯就變得好普通🥴都係個句,唔值呢個價,似食租金多個食飯😂.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 3/5👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3.5/5💰價錢: 2/5
🍣豐洲壽司
🍣龍蝦雜炊
🍽味道: 3.5/5
🏙環境: 3/5
👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3.5/5
💰價錢: 2/5
2020-07-25 841 浏览
每次經過呢到都好多人排隊!我食過三次,其中一次係訂左枱,兩次係walk in。今次分享係我感受最好既一次因為係同屋企人嚟,食得最「豪」嘅一次雖然訂左位,但等佢執枱都一段時間炙燒壽司盛極上壽司盛刺身鰻魚玉子燒炸雞天婦羅鯖魚兒童餐我諗唔使多講,睇相都感受到有幾好食。刺身好新鮮,熟食都好味,連侄女都讚兒童餐好食除左讚美,講下有咩唔好啦除左價錢貴同要等位(我試過walk in要等60分鐘)外,樓面都唔係好夠人,要舉好耐手先有人理。不過,宜家冇得去旅行,真係要食返多啲日本野至得呀
因為係同屋企人嚟,食得最「豪」嘅一次

雖然訂左位,但等佢執枱都一段時間

炙燒壽司

極上壽司

刺身

炸雞

天婦羅

鯖魚

兒童餐

除左讚美,講下有咩唔好啦
2020-05-24
呢排真係瘋狂食日本嘢滿足下自己冇得返鄉下嘅心情🥺今次嚟到喺海港城試呢一間食材每日都係日本運送嘅 @sushikan 🍣不過其實本身我自己就麻麻哋食生嘢,但係!!! 呢度嘅魚生真心有驚喜,我冇見過自己完全食唔停口、一啖接一啖咁食魚生👅.recently have been going crazy for japanese food 🇯🇵 this time got a chance to try @sushikan 🍣 and their freshly deliver japanese sashimi 😋 i have to be honest! im not a huge fan of raw foods 😆 but the sashimi was surprisingly really good! seriously couldn’t stop eating it 🤤 super fresh and for harbor city, its pretty affordable!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.3/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.3/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10
🌟食材新鮮 • 價錢係海港城來講合理✨

《王の海鮮丼》$300🌟8.5/10🌟
15 𝐾𝑖𝑛𝑑𝑠 𝑜𝑓 𝑆𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝐴𝑙𝑙-𝐼𝑛-𝑂𝑛𝑒
呢個真係魚生控必點‼️份量超級足料,15款築地直送嘅海產鋪滿左係壽司飯嘅上面,真係多到我哋有少少無從入手嘅感覺😻超滿足~
其實每一款魚生都好好食!!特別係龍蝦刺身、甘海老、帶子、鮑魚𝕆𝕄𝔾數下數下其實全部都好正!!連平時唔鍾意食海膽嘅我都覺得呢度嘅海膽好鮮甜😍
鮮花壽司蛋糕

《鮮花壽司蛋糕》🌟8.2/10🌟
介紹返,呢個係 @_seriousfoodblog_ 送俾我嘅𝕤𝕦𝕣𝕡𝕣𝕚𝕤𝕖 𝕓𝕚𝕣𝕥𝕙𝕕𝕒𝕪 𝕔𝕒𝕜𝕖🤗壽司蛋糕真係第一次食,夠曬特別!好鍾意佢裏便嘅壽司飯撈咗少少菇,令到成件事又增添另一番風味✨

《櫻芝炸蝦卷》$138🌟7.8/10🌟
𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝑅𝑜𝑙𝑙 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑆𝑎𝑘𝑢𝑟𝑎 𝑆ℎ𝑟𝑖𝑚𝑝
雖然呢個配搭都真係冇死嘅,但就係好夾好好食!芝士同櫻花蝦有一種融合咗嘅感覺,再加埋炸粉唔厚而又香脆嘅炸蝦,口感相當豐富!

《鰻魚玉子燒》$88🌟7.8/10🌟
𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝐸𝑔𝑔 𝑂𝑚𝑒𝑙𝑒𝑡 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝐸𝑒𝑙
有鰻魚夾咗喺玉子燒嘅中間令到成件事嘅口感層次好豐富~玉子燒嘅蛋味非常之香濃,再加埋淡淡的鰻魚汁,係一個食唔停口嘅配搭👅
免治雞軟骨棒

《免治雞軟骨棒》$28🌟8.2/10🌟
𝑀𝑖𝑛𝑐𝑒𝑑 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑆𝑜𝑓𝑡 𝐵𝑜𝑛𝑒 𝑆𝑘𝑒𝑤𝑒𝑟
即叫即燒~啖啖肉嘅同時雞軟骨碎令到口感軟中帶爽,再加少少燒汁,做小食一流!
串燒雞翼

𝑈𝑚𝑎i 𝑆𝑢𝑠ℎ𝑖𝐾𝑎𝑛 うまい鮨勘 @sushikanhk
📍#BELLYwongs_TST
#BELLYwongs_japanese 😇
鮮花壽司蛋糕
免治雞軟骨棒
串燒雞翼
無得飛✈️,阿叔👨🏾唯有繼續食日本嘢🍣當自己去咗旅行啦!😅今次嚟到呢間尖沙咀一個海港商場入邊幫襯食呢間壽司店,網上💻搵資料先知佢哋原來嚟自築地市場,更係第一間築地場內登陸香港嘅壽司店,食材每日都由日本🇯🇵直送,剛好滿足阿叔思鄉之情。😌.今次嚟到,剛巧撞正佢哋推出新宣傳,有幸食到呢個期間限定📅、一次過畀你食齊15款海產嘅 #王の海鮮丼。單睇丼飯賣相,真係嘩嘩聲😱,唔相機📸食先真係對唔住自己。15 款新鮮海產包括有龍蝦🦞、海膽、帆立貝、甘海老🦐、鮑魚、北寄貝、三文魚籽、蟹籽、蟹肉🦀、鰻魚、熟蝦、魚生碎、免治吞拿、八爪魚🦑、玉子🥚。.呢碗重量級丼飯🍚每日只賣10碗,原價$680,家陣$300就食到😱,淨係原隻龍蝦🦞刺身加金箔就已經值回票價啦👍🏽,龍蝦結實彈牙,清甜爽脆,其他刺身水準亦甚高,款款味道鮮甜,肉質肥美😋,一碗加埋前菜同味噌湯,一個人食實在太飽!🤤
2020-07-01 296 浏览
話說昨晚兩個人walk-in 等位,見仲有兩個號碼,咪諗住試下,等咗半小時入咗一枱,唔緊要咪等下,點知眼見4名操流利普通話嘅中國藉女人,同樣攞飛walk-in ,只等咗5分鐘就有枱入座,去問下個接待員仲要等大約幾耐,佢就話walk-in 係等好耐㗎,問佢點解4個大陸人咁快入得,佢就話4人枱嚟咪比佢入囉!我同友人即刻勁嬲,點解4人枱一定入4位,我地等半小時就不用理會,接待員態度明顯對大陸人友善,我兩個香港小市民就........諗住第一次食試下,現在唔會再諗去試,態度惡劣反映食物質素。完
2020-06-30
2020-06-27 516 浏览
每次經過都好多人,今日同友人一早訂咗枱試吓呢度嘅午餐海鮮丼,餐牌尚算幾多款式可供選擇。我倆話不說就被其中兩款王牌吸引咗食物尚算不過不失啦。如果行街攰攰地,都可以試吓值得一提係玉子燒好多蟹子

食物尚算不過不失啦。如果行街攰攰地,都可以試吓
值得一提係玉子燒好多蟹子
三色丼
2020-06-21 430 浏览
為左用埋harbour city 減$50 coupon , lunch 同兩位同事過黎食佢地lunch ,因為想試好耐。為左消費呢d coupon , 係最後幾日都見到各大食店都排曬隊,呢間都唔例外我地三個都點左佢地個燒豚丼,個餐個包少少前菜& 湯。我地坐bar 位,都有屏風擋下~個丼買相相當唔錯!燒豚肉非常肥美,燒得好香! 加上香蔥和芝麻更加帶出肉嘅鮮味。豚肉係偏肥,睇下你本身鐘意食瘦定肥嘅豬!雖然去唔到日本,係呢到都食到日本風味~

2020-06-19 582 浏览
因為有COUPON🎫, 所以我地二人👫🏻就決定去海港城SHOPPING+DINNER😁去到我地就決定醫左個肚之後先再去血拼. 但萬萬都諗唔到6點半就已經要等位囉!!! 當日仲要係星期三, D人好似唔洗返工咁! 🤦🏻‍♀️🤣但由於我實在太肚餓啦, 結果去左LADY M買左件CAKE頂住當先😅 去到8:10PM終於叫到我地NUMBER啦!!!!🎉入去之前, 店員先比d搓手液我地消毒雙手同探熱就安排入座, 入座後又好快地俸上熱茶🍵. 睇完MENU後, 我地就決定叫蟹肉沙律🥬, 甲羅燒🦀, 牛舌串🍢, 海膽壽司, 同鮪魚壽司盛🍣.蟹肉沙律 – 有驚喜. 蟹肉並唔係平時食果D蟹柳, 係真蟹肉🦀甲羅燒 – 個人覺得乾左D同咸左D, 平時出面食開有鵪鶉蛋🤔牛舌 – 燒得非常香口,食落去好彈牙😁海膽壽司 – 好正! 非常鮮甜😋鮪魚壽司盛 –拖羅肥美,油脂分佈平均,無得輸呀! 再加上價錢合理,質素高🥰😋整體用料新鮮同高質,唔會因為多人用COUPON而食物質素下降. 而且員工服務好好,不時會幫我地refill茶。👍

牛舌 – 燒得非常香口,食落去好彈牙😁
海膽壽司 – 好正! 非常鮮甜😋

蟹肉沙律
甲羅燒
牛舌串
海膽壽司
鮪魚壽司盛
2020-06-10
鮪魚壽司盛
跟朋友慶祝生日,挑了這家位於海港城的日本菜聽聞是第一家築地場內登陸香港的壽司店,早於2016年底開幕,我竟然現在才光顧三名女生胃口不大,餐牌上充滿各式各樣的魚生飯組合,看起來全都好吃很難選於是選了超特盛的王者海鮮丼($498),滿滿的一盤有十一種海鮮,帆立貝、北寄貝、三文魚籽還包括了龍蝦尾及鮑魚!! 三個女生分著吃大大盤的海鮮丼,還點了牛肉壽喜燒,上個月未天熱時還吃得下鍋物~湯底不會過甜,不像其他壽喜燒經驗,吃完不會口渴,吃得出沒添加味精啊!朋友生日想來個特別一點的蛋糕,於是提早一天預留了「鮮」花蛋糕($168),以日本直送海鮮炮製的壽司蛋糕,果然驚喜到朋友,店家還附上小小的生日牌子,十分貼心~最後不得不提飲品宇治抺茶沙冰,作為抺茶控看見定必心動,飲品份量大大杯不在話下,濃濃的抺茶味道,喝得出用上上乘抺茶粉,如果可以少甜一點便好了整體來說十分滿意,離開時已9時多仍見等候的人不少,相信貴得有道理啊!

還包括了龍蝦尾及鮑魚!!
王者海鮮丼

牛肉壽喜燒

「鮮」花蛋糕

最後不得不提飲品宇治抺茶沙冰,作為抺茶控看見定必心動,
如果可以少甜一點便好了

宇治抺茶沙冰

整體來說十分滿意,離開時已9時多仍見等候的人不少,
相信貴得有道理啊!
2020-05-25
庆祝纪念
生日
王者海鮮丼
「鮮」花蛋糕
宇治抺茶沙冰
2020-06-11 267 浏览
今日6點左右, 一行2人黎到拎飛,拎完飛行左十五分鐘,下一張飛就到我.雖然門口好多人, 但好彩, 唔洗等好耐😃被安排坐bar 檯, 但有腳搭位, 所以唔會辛苦.檯底仲有位置放隨身物.對住一班壽司師傅食野, 所以覺得氣氛好好呀!叫左海鮮海草沙律, 加洲卷, 蟹肉飯, 雞泡魚乾 同一串雞骨棒先講加洲卷, 份量都唔少, 中間仲有一碗蟹子青瓜沙律, 牛油果夠熟夠軟滑, 好味👍🏻海鮮海草沙律入面有雜錦刺身, 有飛魚子, 一隻蝦, 帶子, 三文魚, 配上唔同種類嘅海草, 爽口的質感, 好夾👍🏻雞泡魚乾不過不失.雞骨棒係朋友食嘅, 無投訴唔好食!蟹肉飯可以睇到真係大量蟹肉, 配有大量飛魚子, 6條蟹棒, 海膽同蛋絲.海膽味鮮, 無奇怪味道👍🏻飛魚子比較咸, 要配飯食.食到後期, 出現餸多過飯嘅情況😆真係好滿足😄
今日6點左右, 一行2人黎到拎飛,
拎完飛行左十五分鐘,
下一張飛就到我.
雖然門口好多人, 但好彩, 唔洗等好耐😃
被安排坐bar 檯, 但有腳搭位, 所以唔會辛苦.
檯底仲有位置放隨身物.

對住一班壽司師傅食野, 所以覺得氣氛好好呀!

雞泡魚乾不過不失.

雞骨棒係朋友食嘅, 無投訴唔好食!

海膽味鮮, 無奇怪味道👍🏻
飛魚子比較咸, 要配飯食.
食到後期, 出現餸多過飯嘅情況😆
真係好滿足😄
2020-06-11 253 浏览
性價比好低,食物唔好食,但價錢超貴,又無景,有coupon都已經覺得唔抵,無的話真係會揼心口..唔建議食依間,今次同老公食左兩個丼,松葉蟹無蟹味,海膽不過不失但份量少,成個飯只食左3分一,已經唔想再食落去...

2020.5.31 Sun 鰻魚飯&壽司真係好好食😋☺啲米飯又真係唔同啲。。米飯食落感覺輕身,好好食😍鰻魚又好香又大塊😋💗🌿海鮮海草沙律$98(有豐富嘅刺身 + 3款海藻。 刺身有吞拿魚粒,三文魚粒,半粒大帶子,刺身蝦一隻,仲有一款刺身魚粒。而且刺身本身有輕輕的沙律汁攪拌過。刺身好新鮮豐富,特別係帶子好食)🌿極上壽司盛 10件$350(嘩,最正係海膽。好鮮甜,唔會有馬糞臭味(因本人唔鍾意食馬糞海膽陣味),其餘9款都好新鮮。飯又唔會散,大小適中,好味道)🌿星級加州卷配蟹籽沙律$138(材料係無特別架啦!係普通蟹柳,加魚子,牛油果卷成,但就係果飯好食,整體又變得好食。)🌿鰻魚丼$168(不得了!鰻魚份量足。重點係堅好食。又香又夠肉!仲有果飯。。係呀。。又係個飯。。好好食。。。成個鰻魚飯都好好食😋)
2020.5.31 Sun 鰻魚飯&壽司真係好好食😋
💗