Restaurant: Wong Chun Chun Thai Restaurant
Info:

2022-12-30 1582 views
完九龍城食、買、第二站來到九龍城區內數一數二的泰國菜館黃珍珍泰國菜館,尤記得從前住黃大仙時常來捧場。太耐沒來幫襯已經忘記原來有下層用餐區,我覺得這兒的環境比樓上坐得更加舒適。甫坐下率先品嚐泰式燒豬頸肉$118,燒至焦香的豬頸肉沾上搭配的醬汁仍是那份美味的感覺,伴碟的蝦片也非省油燈香脆可口不容錯過啊。緊接著的是咖哩炒大頭蝦$258,超巨的大頭蝦口感鮮爽加上香濃的咖喱汁非常惹味,剩下的咖喱汁用熱烘烘的麵包配吃真的可以停不了口喔。最後餐廳特別為冬天推出了暖在心頭的冬陰魚$268,將泰國紅寶石魚炸至金黃香脆然後加入秘製的冬陰湯配合明爐上檯,在冷冷的冬季跟摯愛親朋一起分享真的暖在心頭。

2022-12-17
2022-12-28 395 views
早前參加了「九龍城⻝、買、玩」活動,之後便和友人在九龍城多間餐廳遊走,一次過試盡多間食店不同的撚手菜;而第二站是九龍城的老牌泰國菜館~黃珍珍,在90年代黃珍珍可以說是泰國菜的代名詞,相信大家對她也不會感到陌生。雖然現時九龍城遍地泰國菜館,但黃珍珍仍能屹立至今,相信一定有其過人之處。餐廳分一樓及地庫兩層,而地庫更有個小小舞台,攪小型聚會就至啱不過了。冬陰魚~店子於今個冬天特別推出這個寓意「年年有餘」的冬陰魚;先將泰國紅寶石魚炸至金黃酥脆,後再置於明爐上以保持溫度;倒入以檸檬葉、香茅辣姜、魚露和辣椒膏秘製而成的冬陰湯,湯底酸辣帶勁,肉香脆又不失魚味,開胃兼保暖;確是冬季必食之選!咖哩炒大頭蝦配麵包~這味菜是咖哩炒蟹的變奏版,蝦肉鮮甜美味,選用鳳香園香脆豬仔包;澆上惹味的咖哩汁,真係越食越開胃!泰式燒豬頸肉~爽口惹味的燒豬頸肉應該無人不愛吧?配埋自家製的酸辣蘸汁就更加滋味;炸得香脆的蝦片當配角,送酒一流。青檸梳打青甜解喝,不錯。保持傳統又不失創新精神,相信這便是能屹立九龍城多年的原因吧?黃珍珍泰國菜館地址: 九龍城打鼓嶺道23號百營中心地庫至1樓電話: 27166269

冬陰魚~
泰國紅寶石魚
冬陰湯
冬陰魚

咖哩炒大頭蝦配麵包~

咖哩炒大頭蝦配麵包

泰式燒豬頸肉~
泰式燒豬頸肉

青檸梳打青甜解喝,不錯。
青檸梳打

冬陰魚
咖哩炒大頭蝦配麵包
泰式燒豬頸肉
  • 青檸梳打
最近參與的「九龍城食、買、玩」活動,先後去了兩間泰國菜館,一間是屹立九龍城多年的老字號「黃珍珍泰國菜館」,另一間是後起之秀,在九龍城和其他地區開了多間分店的「小曼谷」。先說「黃珍珍」這間在九龍城區開業多年,歷久不衰的泰國菜館,其實我已多年沒有去過了,這次到訪,吃飯的地方是在之前並不知道的地庫樓層,地方偌大的。食泰國菜,咖喱是其中一樣幾近必點的菜式,這天吃的「咖喱大頭蝦配麵包」,豬仔包十分香脆,把豬仔包掰開蘸以香濃惹味的咖喱汁吃,相當不錯。在咖喱汁中暢泳的大蝦,肉厚膏多,同樣好吃。這裡的「泰式燒豬頸肉」是有炸得脆卜卜的蝦片做配角的,豬頸肉燒得香,肉質也夠嫩,但又有點咬口,蘸點泰式燒汁,挺美味。這天還吃了一道特別的「冬蔭魚」,炸得通透的泰國紅寶石魚,吃前先以另上的秘製冬蔭功湯汁連同冬蔭湯的基本材料,草菇、冬菇、粟米仔等物澆在魚上,並且在盛載紅寶石魚的魚形盛器下點火加熱保溫,待得湯汁沸騰冒煙,便可趁熱享用。泰國來的紅寶石魚,炸過之後,雖然並不嫩滑,但結實的魚肉,配以酸辣的冬蔭湯汁,仍是不錯的組合,香口惹味,是一道配搭新穎的新派泰國菜式。在泰國菜館林立的九龍城區,「黃珍珍」可以屹立多年,歷久不
在泰國菜館林立的九龍城區,「黃珍珍」可以屹立多年,歷久不哀,自有它的道理。
  • 泰式燒豬頸肉
  • 咖喱大頭蝦配麵包
  • 冬蔭魚
2022-12-16 380 views
黃珍珍在九龍城已有四十年歴史, 還記得它和附近的黃明記, 是童年我在九龍城的回憶, 能在九龍城屹立如此長的時間, 再加上三層的樓面, 也許不是這區最好食的, 但必然是其中一家最成功的泰國菜館. 啟德機場搬走, 再加上兩次疫情也能頂住, 難得工作經過, 就在這𥚃吃個Working Lunch. 餐廳裝橫典雅光鮮, 店面清潔, 這些也是同區其他泰國菜餐廳少見的.午餐六七十元一位, 價格OK, 豬手飯的豬手份量不少, 又有滷蛋, 相當飽肚. 豬手入味, 皮腍而且去毛去得夠乾淨, 肉有點實, 以如此價錢有如此份量與水準, 還算可以. 餐湯的冬陰功辣度強而香料味到, 沒有太多椰奶, 質感較稀. 炸軟殼蟹比不少食肆大隻, 炸皮較薄而脆, 啖啖肉有驚喜. 醬汁如果再辣一點, 就更惹味.Wong Chun Chun is the most famous and luxurious Thai restaurant at Kowloon City and she has been established for 40 years. The deco is nice with ancient Thai st

Wong Chun Chun is the most famous and luxurious Thai restaurant at Kowloon City and she has been established for 40 years. The deco is nice with ancient Thai style. She has several flours and can contain a lot of foodies. The lunch is not expensive and the pork knuckle rice is good.
黃珍珍-我細細個就聽呢個名啦成日想試九龍城小泰國嘅泰菜今次就試咗佢先啦想食生蝦同咖喱蟹記住都要提早預訂果然名不虛傳生蝦上枱果陣放曬乾冰視覺味覺都滿足到一定要捉緊時間拍片呀蝦肉肥同爽身腸清得乾淨比一般食開嘅都為大夾埋蒜片同辣椒食更覺鮮味咖哩汁入面都滿滿蟹肉絲味道偏甜識食梗係食蟹鉗仲可以叫麵包蘸曬啲汁冬陰功足料個人認為可以再辣同酸啲椰奶亦可再加強不得不提綠豆冰比紅豆冰清香又無咁甜啲豆大大粒兼煮到軟身非常推薦
黃珍珍-我細細個就聽呢個名啦

比紅豆冰清香又無咁甜

啲豆大大粒兼煮到軟身

非常推薦

2022-09-26 1308 views
🌟港鐵宋王臺站 B3出口 2分鐘路程🌟豪華外觀及裝潢❣️好耐冇去過九龍城啦❣️經朋友介紹同朋友一齊去九龍城做全身泰式按摩 按摩完之後 食泰國菜就最啱啦❣️九龍城區有大大小小唔同嘅泰國菜館 但係我就被呢間黃珍珍泰國菜館嘅外觀吸引❣️原本以為只有2層 點知原來仲有地庫嗰層菜館又唔少 #打卡位 好適合閨蜜朋友一齊去傾偈食嘢由於我哋五個人去 我哋都二話不說揀咗個四人餐 價值 $1188🌼冬陰功湯-酸嘅程度啱啱好-湯入面有四隻大蝦 大蝦鮮甜厚肉 仲有啖啖蝦膏🌼醃生蝦刺身-8隻生蝦隻隻都厚肉鮮甜-加埋個泰式辣汁蒜片辣椒片 好味呀🌼鹹魚炒椰菜苗-見到一粒粒鹹魚 椰菜苗新鮮🌼青咖喱雞配 法國麵包-雞嘅份量好多 再配香甜青咖喱汁 點法國麵包 好好食呀🌼泰汁燒羊架-4舊羊架醃得好入味 唔會太鹹- 每舊羊架都好厚身 但唔會因為咁而好韌 咬唔到-燒得好好味呀🌼明爐蒸烏頭-烏頭好大條厚身多肉-但好似少咗檸檬酸味少左泰式嘅風味-反而點嗰個特色醬汁 仲好食🌼泰式甜品-椰汁糕斑蘭糕椰肉大菜糕 芒果糯米糍-呢幾樣甜品都令我好驚喜各有特色🌼芒果糯米飯 $68-食泰國嘢梗係要食呢樣啦- 不過不失❣️一日之内做咗按摩食咗泰國嘢 真係好
🌟港鐵宋王臺站 B3出口 2分鐘路程

-呢幾樣甜品都令我好驚喜各有特色

🌼芒果糯米飯 $68
-食泰國嘢梗係要食呢樣啦
- 不過不失

❣️一日之内做咗按摩食咗泰國嘢 真係好似去咗轉泰國旅行咁🫣🫣
2022-09-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 生蝦刺身
  • 冬蔭功湯
2022-09-14 1020 views
高質泰國餐廳🍴果然去九龍城就是要食泰國嘢因為屯馬線開通左,嚟呢邊真係好方便。呢間餐廳好大間,佈置得都幾靚幾有feel,啲野食好好食。😋😋同朋友嚟傾吓偈絕對推薦👍🏼
高質泰國餐廳🍴
果然去九龍城就是要食泰國嘢
因為屯馬線開通左,
嚟呢邊真係好方便。
呢間餐廳好大間,
佈置得都幾靚幾有feel,
啲野食好好食。😋😋
同朋友嚟傾吓偈絕對推薦👍🏼
幫襯勁買💛黃珍珍泰國菜館 🪷講到要感受最地道嘅泰國風情,一定會係去有「香港小泰國」之稱嘅九龍城🇹🇭 呢到有各式各樣嘅泰國餐廳、雜貨鋪、按摩店💆🏻 區內地標泰菜「黃珍珍」係路口佔據兩層,大大嘅招牌加上紫金色外牆,非常搶眼🧞對九龍城嘅餐廳嘅印象都係比較平民樸實,但一入門口就見到好多黃金擺設,感受到餐廳嘅龍頭地位🔱 店內係好多細節位都希望呈現更多泰國特色,包括棕色嘅竹籐櫈,銀色泰式錫水壺,同埋唔同大小嘅神像🐘上菜速度非常快,所以先可以同一時間所有食物相機食先🤪珍珍推介二人餐 🤝🏼|冬蔭功湯 🥘個湯嘅顏色雖然偏橙,不過酸味比辣味更出。二人餐果然就有兩隻蝦兩隻青口唔使爭,蝦好大隻,仲要開咗邊,挑咗蝦腸,非常貼心。除咗海鮮之外,草菇、秀珍菇同蕃茄仔都好足料🍄|大蝦金柚沙律 🦐沙律嘅大蝦一樣都係挑左腸,柚子果肉都好大舊,唔會話好碎濕濕,柚子皮亦都去得好清,啖啖肉咁食,加埋酸甜清新嘅醬汁,真係乙好開胃。反而比冬蔭公湯仲辣少少😂 份量好多,好似食極都有⋯最終都食淨左少少🤧|炸蝦餅 🍤雖然蝦嘅鮮味好出,但少少失望嘅係口感就唔夠彈牙爽口🙈|什錦串燒沙爹 🥓豬|雞表面燒到微焦嘅串燒都不錯🍖 兩者相就鍾意雞肉啲
幫襯勁買💛

黃珍珍泰國菜館 🪷

上菜速度非常快,所以先可以同一時間所有食物相機食先🤪

珍珍推介二人餐 🤝🏼

珍珍推介二人餐

|冬蔭功湯 🥘

冬蔭功湯

|大蝦金柚沙律 🦐

大蝦金柚沙律

|炸蝦餅 🍤

炸蝦餅

雖然蝦嘅鮮味好出,但少少失望嘅係口感就唔夠彈牙爽口🙈

|什錦串燒沙爹 🥓
豬|雞

什錦串燒沙爹

表面燒到微焦嘅串燒都不錯🍖 兩者相就鍾意雞肉啲,因為雞肉嘅先天優勢就係肉質係嫩滑啲,沙嗲醬好出色!椰味同花生味都好濃郁🥜 最重要係個份量夠我哋一啖串燒一啖醬咁食😋

|椰汁青咖喱牛腩 🍛
|法國麵包 🥖

唔知大家其實分唔分到三種咖哩嘅分別呢🚦?

🔴 主要用紅尖椒炮製,辣度係三者之最
🟡椰香味較重,味道偏甜
🟢 主要用青尖椒炮製,辣中帶酸

大大舊嘅牛腩浮晒上面,份量又多,連調味用嘅青檸都好大個😂 配埋個法包,就連咖喱汁都一滴都冇🥖

|豆醬炒通菜🫘

|泰式甜品 🍮
椰汁西米糕果然係壓軸出場🌿 白色嘅係原味,綠色係班蘭❇️

椰汁西米糕

上面嗰層嘅椰汁好夠厚,滿滿嘅椰香班蘭味,再加少少嘅鹹味就更加香口🥥 下面嘅西米粒粒分明,口感Q彈,而唔到overcook左變糊狀🤢

原味椰汁西米糕

|青檸梳打 🛁
必嗌嘅消暑解渴飲品💦 出邊有時飲嘅青檸梳打係原味嘅梳打水加幾片青檸,但呢度係先榨左青檸汁入梳打水到,所以味道較濃🔪

|珍多冰 🧪
明明記得係嗌珍多冰唔係三色冰,以為淨係得綠色粉條,但係嚟到發現杯飲品好似有其他配料🧐 椰奶香味十足,又不會太甜🌴

青檸梳打  珍多冰

套餐唔包飲品,唯有就咁單點,不過其實價錢都偏貴🙈 餐廳當然唔係以平價消費做定位,以呢個質素同埋環境嚟講,呢個價錢算係食得過😗 埋單嘅時候餐廳仲送咗張優惠券,星期一至四晚市有八折優惠,店員以少少口音嘅廣東話同我哋講歡迎下次再嚟🧲

支持良心小店💛
椰汁西米糕
原味椰汁西米糕
青檸梳打  珍多冰
2022-08-01 900 views
Rarely given a negative rating here at OpenRice but this particular restaurant was really unworthy for serving mediocre Thai food on top of lousy service attitude. What a disgrace to Thailand, the country being famous for smiles. There are plenty of better Thai restaurants in the neighbourhood, no need to waste money on this obsolete place.
2022-07-31 941 views
黃珍珍終於裝修完,一行六人到這裡食晚飯,枱與枱之間好闊落,坐得好舒服。叫左個$988/4人餐,加$318 改了咖喱蟹,另外加多左碟泰式炒粉和咸魚椰菜苗。冬陰功湯,酸度夠料也多,好醒胃。串燒(雞/豬)肉質仍有水份同好香炭燒味。大蝦柚子沙律,隻蝦好彈牙好新鮮,柚子又夠凍。炸蝦餅,蝦膠又係好彈牙,但伴碟嘅蝦片有啲淋左。南乳燒雞半隻,冇乜南乳味,而且吾太熱。馬拉盞通菜,味濃有獲氣。咖喱蟹,份量大但個汁好似浠左d。咸魚椰菜苗,夠味但系又系吾夠熱。泰式炒粉和法包,冇試。甜品拼盤,芒果糯米糍中間大大粒芒果肉,椰青水大菜糕夠甜又夠凍。埋單$1510/6位,好幾碟菜吾夠熱,有點扣分。
冬陰功湯,酸度夠料也多,好醒胃。
串燒(雞/豬)肉質仍有水份同好香炭燒味。
大蝦柚子沙律,隻蝦好彈牙好新鮮,柚子又夠凍。
炸蝦餅,蝦膠又係好彈牙,但伴碟嘅蝦片有啲淋左。
南乳燒雞半隻,冇乜南乳味,而且吾太熱。
馬拉盞通菜,味濃有獲氣。
咖喱蟹,份量大但個汁好似浠左d。
咸魚椰菜苗,夠味但系又系吾夠熱。
泰式炒粉和法包,冇試。
埋單$1510/6位,好幾碟菜吾夠熱,有點扣分。

2022-07-31
2022-07-29 761 views
九龍城最出名就係泰國嘢,講到泰國嘢,黃珍珍多年來屹立不倒,幾乎你搭車經過都會見到佢嘅大名,兩層高嘅佢究竟啲嘢食係咪都保持到水準呢,好耐之前有嚟過食,隔咗咁耐再食質素又係點呢,今日就嚟試吓😆😆🦐生蝦刺身:用乾冰來做裝飾,令到成個菜好似點咗精咁,生蝦有分六隻同八隻,都係配咗傳統嘅蒜頭同辣椒,夠晒新鮮之餘生蝦亦都好彈牙,每一隻都係咁新鮮,好味😋😋🐷泰式辣肉碎生菜包:雖然我知道生菜唔係重點,但佢嘅生菜真係好新鮮,每一棵都係綠油油的,至於到返個主菜辣肉碎,佢驚辣都唔係好勁,對我嚟講小辣,肉碎炒得好香,每一粒都好分明,裏面加咗洋蔥同青檸汁,令到成份更加惹味👍🏻👍🏻🦀香酥軟殼蟹:睇落去有啲單調,伴碟都一般,但食落去都OK嘅,雖然佢有啲淋,但裏面嘅蟹肉都係新鮮嘅,係美中不足唔係好夠脆😌😌🦐咖喱炒大頭蝦配法式麵包:呢款菜式我真係要讚一讚個法包,唔係好多地方會用呢款嘅麵包來沾,但佢嘅麵包送上嚟嘅時候都係熱辣辣,啱啱焗好嘅感覺,佢出面嘅又夠脆,裏面都軟熟,雖然只係一個配菜但我覺得都好重要,另外佢嘅咖喱炒大頭蝦既咖喱醬都好滑身,味道都香濃,但大頭蝦有啲遜色,唔係好夠大隻之餘,有啲肉質冇咁爽,不過大概耂有6至7

🦐咖喱炒大頭蝦配法式麵包:呢款菜式我真係要讚一讚個法包,唔係好多地方會用呢款嘅麵包來沾,但佢嘅麵包送上嚟嘅時候都係熱辣辣,啱啱焗好嘅感覺,佢出面嘅又夠脆,裏面都軟熟,雖然只係一個配菜但我覺得都好重要,另外佢嘅咖喱炒大頭蝦既咖喱醬都好滑身,味道都香濃,但大頭蝦有啲遜色,唔係好夠大隻之餘,有啲肉質冇咁爽,不過大概耂有6至7隻左右

🐔荷葉包雞:有6件,荷葉包得夠實 ,鎖住雞肉嘅肉汁,食落好嫩滑,好有雞味👍🏻👍🏻

🍍原個菠蘿炒飯:出面好多地方都會有呢度菜,但佢呢度炒得好有鑊氣,配料都好多,而每一粒嘅飯粒都係金黃色嘅,粒粒分明,菠蘿粒都夠多,每一啖都食到唔同配料,唔錯唔錯😋😋

🥥椰汁西米糕:最後既甜品我哋嗌咗六件嘅西米糕,其實佢同出邊食嘅都冇咩太大分別,我覺得只要係新鮮,夠凍,材料夠豐富,就可以做到基本嘅好食,味道都唔係話特別有特色,只可以講味到係ok既,另外野飲就叫左有椰青,香濃奶茶同凍檸樂,奶茶比較特別嘅係佢又真係幾濃郁,茶底夠濃先可以令到整杯都好香,又滑😆😆
2022-07-15 690 views
旅發局 賞你食買到$200當$400 coupon揀左黃珍珍呢間老牌泰國菜吃之前打過來問,可否扣減該coupon,不過d職員就完全唔知咩coupon扣減呢樣嘢(有d卑佢嚇窒左,唔係卑左錢用唔到呀)唔理了,看左coupon條款細則,正正常常,就去吃個lunch。叫左1個lunch set$58,波蘿炒飯跟湯+$12有珍多冰(波蘿炒飯都足料,味道不錯,吃到兒時泰國菜味道)冬陰功湯$138:都唔錯,辣味唔係好夠,足料,有3隻大頭蝦,好新鮮。小食雙拼(炸蝦餅&魚餅)$138:炸蝦餅都唔錯,好有兒時食的傳統味道,魚餅就一般,唔係之前吃開個d有種香料,辣味咁。豬牛雞沙嗲半打$118:都正常味道,肉質都算軟熟,沙嗲醬都好味。明爐泰式烏頭$218:都一大條烏頭,湯頭泰式酸味,唔錯,不過烏頭肉質感覺鞋口咁,唔知係咪個火一路滾關係,熟過頭。整體服務不錯,食物質素質量都唔差,對得住個價錢。
旅發局 賞你食買到$200當$400 coupon
揀左黃珍珍呢間老牌泰國菜

叫左1個lunch set$58,波蘿炒飯跟湯+$12
有珍多冰(波蘿炒飯都足料,味道不錯,吃到兒時泰國菜味道)

整體服務不錯,食物質素質量都唔差,對得住個價錢。

2022-06-28 534 views
Lunch hour 12點去,無乜人去依到因為近公司,唔逼,同埋比較乾淨不過海南雞12點係無得食既,因為岩岩開鋪環境ok 乾淨企理跟餐紫菜湯,味濃,較咸蝦球冬陰公湯金邊粉賣相幾好,湯底ok,有草菇,加分美中不足係d金邊粉有陣米糠味咁聞落食落都有陣味
Lunch hour 12點去,無乜人
去依到因為近公司,唔逼,同埋比較乾淨
不過海南雞12點係無得食既,因為岩岩開鋪

環境ok 乾淨企理

跟餐紫菜湯,味濃,較咸

跟餐的紫菜湯

蝦球冬陰公湯金邊粉
賣相幾好,湯底ok,有草菇,加分
美中不足係d金邊粉有陣米糠味咁
聞落食落都有陣味
中蝦球冬陰公湯金邊粉

2022-06-12 488 views
今日去咗黃真真叫咗個外賣嘅芒果糯米飯,最近餐廳裝修,所以地下個入口貌似封咗,然後拎外賣我都要專登上2樓,希望佢盡快裝修完啦。佢嘅外賣芒果糯米飯芒果的份量大約一個左右,芒果同糯米飯之間用咗個膠片隔開左,糯米飯有白糯米飯同埋紫糯米飯。另外都好大方咁俾咗相當多嘅椰汁啱啱拎到嗰陣都仲係溫溫的芒果賣的相并非一流,但係都算甜,而且冇咩絲~當飯後甜品嘅話份量有少少多,個人覺得白糯米飯俾紫糯米飯好食一啲。椰汁佢個濃度都好適中,唔會好稀,甜度都很不錯

啱啱拎到嗰陣都仲係溫溫的

TakeAway
2022-06-11 549 views
全新裝修嘅黃真真,老實講裝修並不華麗,亦冇乜泰國嘅影子。但總算乾淨企理👍🏻但稍嫌擺枱太密,當逐漸人多嘅時候,非常嘈吵。講返食物,價錢算是中等,不算貴。招牌菜咖喱炒蟹,味道不錯,但一點也不辣,致於隻蟹,沒有肉,失望!串燒都很好味😋去骨鳳爪相當辣🌶🌶🌶泰式炒椰菜苗👍🏻其他炒粭一般般,乾炒牛肉河粉,牛肉只有幾件,太少了!反而濕炒海鮮河粉,相當齊料、蝦、魷魚之類,配菜亦很多,紅紅綠綠賣相不錯👍🏻芒果糯米飯冇得輸☺️