Restaurant: Wong Chun Chun Thai Restaurant
Info:

🍽️黃珍珍泰國菜館黃珍珍?我細細個就聽過呢個名啦但今次真係第一次入去食🤣果然係老字號 一入去就見到個明星食緊飯我地有6個人叫左個珍珍推介6人餐+生蝦🌟生蝦刺身 $248/12隻上碟時出晒煙非常之打卡able生蝦質素亦很好 肥大又彈牙 食落好滿足不過$248呢個價 隔離街可以食到2碟12隻🌟泰式特濃奶茶冰呢個奶茶嘅特別之處係冰都係用奶茶造的放耐咗都唔會變淡係超濃郁的奶茶 推介👍🏻🌟鮑汁螺片炒椰菜苗一上碟覺得呢個菜好中式🤣螺片好嫩滑 味道出色🌟泰式明爐烏頭烏頭少骨好方便食用 不過魚肉唔夠嫩滑比平時食既少汁 口味亦較為清淡🌟咖哩炒蟹+法國麵包蟹肉嫩滑新鮮 咖哩味有點淡個汁配麵包食都OK 如果變成薄餅會更好其他嘢食中規中矩就唔詳細寫了可能為左迎合香港人嘅口味感覺上所有野都偏向淡味D價錢亦比鄰近泰國菜貴如果想同長輩/屋企人食飯或者想搵坐得舒服食物質素穩定既黃珍珍👌🏻📍黃珍珍泰國菜館九龍城打鼓嶺道23號百營中心地庫至1樓
🍽️黃珍珍泰國菜館

柚子大蝦沙律
  • 泰式特濃奶茶冰
  • 金柚大蝦沙律
2023-05-15 471 views
偶爾會到九龍城食晏,呢次就嚟黃珍珍食泰國菜。呢度午市人唔太多,座位好寬敞,有向街大玻璃,餐廳充滿自然光,都幾舒服。午市餐牌喺九龍城講唔算太貴。呢次叫咗個牛腩中蝦球冬陰功湯金邊粉( $78 ),跟個前菜係泰式沙律,同冬瓜肉丸餐湯,好香芹菜味,味道都唔錯。另加$22要泰式特濃奶茶冰,啲冰係用奶茶做嘅,唔會越飲越淡,好正。仲要玩少少gimmick,奶茶同奶冰分開上,等你睇到啲冰係真材實料。金邊粉上枱時賣相麻麻地,食食吓發現啲蝦埋晒喺碗底,份量都幾多。牛腩亦都夠腍;冬陰功湯味道濃郁。整體幾滿意。

午市餐湯
泰式特濃奶茶冰
牛腩中蝦球冬陰功湯金邊粉
牛腩中蝦球冬陰功湯金邊粉
$110 (Lunch)
2023-05-04 357 views
黃珍珍應該係無人不曉的泰菜餐廳,想食泰菜就會諗到黃珍珍,就好似想食瑞士雞翼會諗到太平館😹其實去黃珍珍都係食回憶,味道正常,一定唔會中伏,咖喱炒蟹喺必嗌🦀同埋坐得寬落,適合家庭聚會🫶🏻
講起香港小泰國之稱必然會諗到九龍城 城寨嘅多年歷史同埋文化包容性令好多移居香港嘅泰國人係個度紮根 形成九龍城大街小巷嘅泰式餐廳 店鋪😗呢間「地頭蛇」係九龍城地標 一座金碧輝煌嘅樓宇寫住「黃珍珍」 係呢度乃至香港有名嘅泰國菜館 就算坐擁兩層 都有唔少食客排隊等候 好彩我地來得早 可以直接上樓上享受😎🥘珍珍滋味四人餐💰1288菜單睇到眼花撩亂所以就咁嗌左個四人餐 都包左好多野食 上菜速度都好快 我地坐左一陣之後就勁多人 店員由本身悠閒都變到忙到無停手🐟泰式明爐蒸魚(烏頭)雖然係最後先來但係都留左肚比條魚 個爐係典型嘅魚型 啱啱好fit到條烏頭 雖然望落好清 但係魚上面有各式各樣嘅蔥 下面都仲有酸白菜同埋肉丸 係泰式嘅酸味🫰🏻講返魚本身 魚肉唔係嫩嘅口感 但係骨好少 可以一大舊咁擺落口😋食魚嘅酸汁好開胃 淨係酸酸地好清涼!🍣腌生蝦刺身呢味上到來真係幾正 視覺味覺雙重享受!首先就飽左眼福先 D乾冰係生蝦刺身中間冒起 成張台都煙霧瀰漫🫧等左一陣終於冇左🤣但係就見到中間嘅水柱係度噴泡泡一共有八隻生蝦 每一隻上面都有辣椒同生蒜頭 仲有D苦瓜係冰上面 keep住D生蝦夠凍同新鮮 要點嘅醬係有D芥辣味嘅

🥘珍珍滋味四人餐
💰1288

🐟泰式明爐蒸魚(烏頭)

🍣腌生蝦刺身

一共有八隻生蝦 每一隻上面都有辣椒同生蒜頭 仲有D苦瓜係冰上面 keep住D生蝦夠凍同新鮮 要點嘅醬係有D芥辣味嘅汁 好似食壽司咁去腥!蝦肉好多汁又肥美 一啖一定食唔曬😎呢個超推薦!

🥘椰汁青咖哩雞
青咖哩係一煲熱辣辣嘅 但係我地食唔切所以就凍左先食☹️配左4個法國麵包可以點來食 果然咖哩配麵包都係最正!青咖哩係加左椰漿嘅咖哩 所以顏色會比較綠 質感都比較稀 入面雞嘅份量好多 仲有好多類似翠玉瓜但係係圓形版🤣不過就略顯唔夠濃味 麵包唔係好索汁 點沙嗲醬反而更好味!

🍖什錦沙嗲串燒(豬、雞)
豬同雞就一定係串燒必食 配左嘅沙嗲醬花生味好突出 都幾濃郁 同埋肉質好好 唔會太肥但係又唔會好難咬!

🍖泰汁燒羊架
羊架係比較少見嘅菜式 呢度配左沙嗲醬同一隻辣辣地嘅醬 可以用手拎起錫紙包住嘅部分然後直接食!羊架本身有舊羊骨 燒得有D焦黑 肉都有D肥肉或者係筋嘅部分 但係燒完就出左好多油勁香!肉質唔係特別硬或者實 保留左D肉汁 比較軟 幾易咬😋

🫕冬蔭功湯
冬陰功係泰國菜嘅頭盤兼開胃菜 份量都唔少夠曬4人份 有4隻大蝦每個人都可以食😋入面都喲i菇等等嘅必有配料 湯唔係好油都唔算太辣 酸辣味真係唔錯!

🥙鹹魚炒芥蘭
係芥蘭同椰菜苗中間揀左芥蘭 呢隻竟然冇芥蘭嘅苦味!而且好嫩 連根都唔會咬唔郁!

🍰泰式甜品
分別有3隻 椰青糕 芒果糯米糍同埋椰汁西米糕 椰青糕切開四份啱啱好一人一塊 除左椰青水都有一絲絲嘅椰肉 所以除左清甜嘅椰青水香味都會有比較油但係絲滑嘅椰子肉!

芒果糯米糍睇落好細 但係非常實淨!一個沈甸甸咁 切開一半先可以食到🤣入面有芒果碎好香甜 芒果糯米皮糯米粉份量好足 所以食落比較冇乜拉扯性 但係就好糯 上面仲有D椰蓉好香!

椰汁西米糕下面嘅葉子包法同其他地方有D唔同 比較拱 所以西米糕份量冇咁足 椰汁部分鹹嘅同下面西米甜得好夾 雖然有D粟米 但係個人唔太鍾意

🍧珍多冰
💰42
呢度用比較闊身嘅杯 入面有三色條 椰果同埋D豆類 好多料!

🍧龍眼冰
💰42
龍眼冰龍眼都唔少 好清甜🍧

🥥椰青
💰52
椰青水冇偷工減料 超多超解渴 椰肉都好多

整體來講呢度菜式都多 而且口味多數用唔同嘅泰式汁所以好地道 甜品除左套餐包嘅都仲有西米露等等!我地對面仲有幾台係包左做生日宴 老人家都唔少 都幾啱唔同人胃口!

📌 黃珍珍泰國菜館 (九龍城)
九龍城打鼓嶺道23號百營中心地庫至1樓
2023-04-08
  • 什錦串燒沙爹
  • 生蝦刺身
  • 泰式明爐烏頭魚
  • 芒果糯米糍
2023-04-13 368 views
有朋自遠方來,一行八人到這裡食晚飯。咖喱大頭蝦配法包,個汁先系主角,充滿了大量洋蔥和配菜,配上法包,好食。串燒一打(豬、雞、牛)豬和雞燒得時間啱啱好,至於牛肉今次燒得過左火位,有啲難咬。蒜子胡椒鮮魷,魷魚碎濕濕,炸得又乾,好差,這味餸是我們每次必點的,下次可能要剔除不叫了。大蝦柚子沙律,冇食,但朋友話甜甜酸酸又夠凍,好開胃。燒豬頸肉,片豬頸肉肉汁豐富又彈牙,份量不多,但都好食。菠蘿炒飯、鹹魚炒椰炒苗、泰式炒金邊粉,保持一貫水準。青檸梳打2杯,吾夠甜又吾夠檸。加一罐可樂,埋單$1487/8位,可以啦。
有朋自遠方來,一行八人到這裡食晚飯。
大蝦柚子沙律,冇食,但朋友話甜甜酸酸又夠凍,好開胃。
燒豬頸肉,片豬頸肉肉汁豐富又彈牙,份量不多,但都好食。
菠蘿炒飯、鹹魚炒椰炒苗、泰式炒金邊粉,保持一貫水準。
青檸梳打2杯,吾夠甜又吾夠檸。
加一罐可樂,埋單$1487/8位,可以啦。
2023-04-08
2023-04-10 313 views
毛毛細雨,坐在窗旁,與細雨共餐,十分浪漫。🍲冬蔭功湯呢個湯足料好飲,唔太辣,香料味濃,蝦都很爽口好食。🦐醃生蝦刺身有一塊苦瓜、辣椒、蒜頭夾住塊爽爽既蝦,如果點一點隔離個個酸酸地清清新新既汁,有少少辣,但整體而言很美味。🐑泰汁燒羊架羊架燒得有啲乾身,食落肉都冧既。🍢什錦串燒沙爹本身啲肉都係冧既,點啲香口有奶味既沙爹醬,味道唔錯。🍛椰汁青咖哩咖哩本身都很香口,有椰奶味,用嚟點麵包幾好味,如果有飯,送飯都一流。🥖法國麵包個麵包烤得好香脆,就咁食都好食,點埋咖哩更加好食了。🥬咸魚炒椰菜苗呢碟本身啲椰菜好爽口,咸魚好香,但一定要連埋啲菜一齊食,如果唔係就會太咸了。🍬泰式甜品佢有芒果糯米糍再加椰汁糕,兩款甜品都好食,芒果糯米糍芒果都香甜,椰汁糕就椰汁淡淡既香,整體唔錯。🇹🇭泰式炒粉金邊粉好彈牙,加埋啲醬,好正,蝦球好彈牙。餐廳都不限時間用餐,岩哂促膝詳談。#黃珍珍泰國菜館 #冬蔭功湯 #醃生蝦刺身 #泰汁燒羊架 #什錦串燒沙爹 #椰汁青咖哩 #法國麵包 #咸魚炒椰菜苗 #泰式甜品 #泰式炒粉

毛毛細雨,坐在窗旁,與細雨共餐,十分浪漫。

🍲冬蔭功湯
呢個湯足料好飲,唔太辣,香料味濃,蝦都很爽口好食。

🦐醃生蝦刺身

🐑泰汁燒羊架
羊架燒得有啲乾身,食落肉都冧既。

🍢什錦串燒沙爹
本身啲肉都係冧既,點啲香口有奶味既沙爹醬,味道唔錯。

🍛椰汁青咖哩

🥖法國麵包
個麵包烤得好香脆,就咁食都好食,點埋咖哩更加好食了。

🥬咸魚炒椰菜苗

🍬泰式甜品

🇹🇭泰式炒粉
金邊粉好彈牙,加埋啲醬,好正,蝦球好彈牙。

餐廳都不限時間用餐,岩哂促膝詳談。

2023-03-28 344 views
黃珍珍 裝修好環境舒適中午時段亦未算多人叫咗午市套餐✨串燒糯米飯,配木瓜沙律👉🏻串燒係兩串雞兩串豬串燒來講算係幾好食,肉質都滑味道唔會過鹹,亦唔會無味👉🏻木瓜沙律唔會好似出邊嘅咁酸,味道剛剛好,可以解膩👉🏻糯米飯配嘅糯米飯份量,大約好似一個女仔嘅拳頭比較失望,因為糯米飯比較硬唔係想像之中,好似芒果糯米飯咁軟熟同埋一啲味道都冇,以為會有少少椰汁味隨餐仲有一兜酸辣汁,嗰兜就真係好野味鍾意食辣嘅,會好過癮✨海南雞飯海南雞飯咁啱比到雞髀,雞肉滑好食雞髀亦都係啖啖肉,隨餐亦都有碟小沙律✨最想講嘅就係杯泰式奶茶冰單叫要$48,跟餐就加$12見到啲冰都係奶茶做嘅覺得有誠意飲落係正常嘅泰式奶茶甜味
黃珍珍 裝修好環境舒適
中午時段亦未算多人

叫咗午市套餐
✨串燒糯米飯,配木瓜沙律
👉🏻串燒係兩串雞兩串豬
串燒來講算係幾好食,肉質都滑
味道唔會過鹹,亦唔會無味
👉🏻木瓜沙律
唔會好似出邊嘅咁酸,味道剛剛好,可以解膩
👉🏻糯米飯
配嘅糯米飯份量,大約好似一個女仔嘅拳頭
比較失望,因為糯米飯比較硬
唔係想像之中,好似芒果糯米飯咁軟熟
同埋一啲味道都冇,以為會有少少椰汁味

隨餐仲有一兜酸辣汁,嗰兜就真係好野味
鍾意食辣嘅,會好過癮

✨海南雞飯
海南雞飯咁啱比到雞髀,雞肉滑好食
雞髀亦都係啖啖肉,隨餐亦都有碟小沙律

✨最想講嘅就係杯泰式奶茶冰

海南雞飯
串燒糯米飯,配木瓜沙律
海南雞飯
泰式奶茶冰
雖然交通有點不方便,但是綜合環境、食物款式、食物味道,價錢來說,是最好。九龍城有極多泰國菜,有便宜有貴的,黃珍珍是偏貴的,但比它貴,又不特別好食的也有不少。椰汁算是泰國菜特式,而它是有啫喱,而且夠大杯。傳統冬陰功湯,不過不失。蝦片+泰式燒肉,燒得有水準,價錢亦ok. 小食併盤,見到款式是比較豐富。岩岩炸起,又不會太油,外脆內嫩。波羅炒飯,份量夠多,亦炒得有水準,好新鮮的大波羅,但冇乜料,也冇海鮮。坐位比較寬敞,適合一大班人去,但環境很嘈雜。

椰汁算是泰國菜特式,而它是有啫喱,而且夠大杯。

傳統冬陰功湯,不過不失。

蝦片+泰式燒肉,燒得有水準,價錢亦ok.

坐位比較寬敞,適合一大班人去,但環境很嘈雜。

2023-03-07 394 views
如果你來到九龍城,但是竟然說你沒有吃過 黃珍珍泰國菜館,那你就真的要重來一趟了。 這家泰國菜館,環境舒適,裝修大氣(對比同區其他泰國飯店來說), 菜餚便宜但非常好吃,你幾乎找不到毛病那種。每逢星期五我們都會TGIF 一下,找一些香港值得吃,但又不是酒店那種價位的小資餐廳來一下。不瞞您說,這家絕對是我們的TOP 3 餐館!1)泰式燒豬頸肉 $118如圖所見,這個燒豬頸肉分量很足,足足兩排肉,旁邊配點自家的薯片。燒豬頸肉每一片都非常好吃,調味很好,肉質彈牙鮮嫩,有點超嫩版叉燒的感覺,但是你又能吃到屬於燒豬頸肉的脆,不得不說店家在選肉和火候方面功力十分深厚。我更想強調的是,118港幣能吃到這樣的燒豬頸肉簡直是獨一無二,食客賺翻了,很多燒豬頸肉飯只有幾片都要賣80多90塊港幣,這個小菜簡直是超值超預期的選擇! 相信我,這個是必點皇牌!2)椰汁青咖哩羊腩 $118 + 白飯 $15羊腩又是其他店很貴的存在,但是這家餐廳羊腩、牛腩幾乎同價。你可以黃咖哩,紅咖哩,青咖哩,店家跟我們說青咖哩更值得推薦,所以我們平常吃黃咖哩的人決定一嘗青咖哩。這裡的青咖哩加了椰汁調和辣度,所以吃起來十分容易入口,而且也

1)泰式燒豬頸肉 $118

2)椰汁青咖哩羊腩 $118 + 白飯 $15
羊腩又是其他店很貴的存在,但是這家餐廳羊腩、牛腩幾乎同價。你可以黃咖哩,紅咖哩,青咖哩,店家跟我們說青咖哩更值得推薦,所以我們平常吃黃咖哩的人決定一嘗青咖哩。這裡的青咖哩加了椰汁調和辣度,所以吃起來十分容易入口,而且也能豐富味蕾滋味。 主角羊腩,非常大塊!軟糯!羊膏不多,恰到好處,所以並不肥膩。 大概5-6大塊的羊腩,不得不說,性價比真的無可挑剔! 喜歡吃羊腩的朋友一定一定要來一道哦!

3)鮮蟹肉南瓜羹 (細) $116
這道菜在泰國餐廳比較少有提供,於是我們嘗嘗這個湯。 蟹肉非常多,南瓜羹並不水。照片看起來以為全是南瓜汁,但是吃起來真的是南瓜打出來的真材實料,蟹肉也是非常新鮮,不是那種軟爛的感覺,吃起來是有新鮮蟹肉的口感的。我們兩個人喝不完,打包回家了,隔天再吃也是一樣美味! 我覺得這道羹湯真的是非常適合養生的朋友,泰國菜不一定是冬陰功湯哦~

總體而言,這家餐廳幾乎可以滿分!
2023-03-05 213 views
又懷念黃珍珍的招牌菜咖哩炒蟹🦀️,趁週末來解解饞熱烘烘的香脆豬仔包,浇上香浓的咖哩蟹汁,很惹味,每次來必點泰汁燒日本魷魚🦑,有手臂那麼大條,嫩口又入味,口感Q彈
又懷念黃珍珍的招牌菜咖哩炒蟹🦀️,趁週末來解解饞
熱烘烘的香脆豬仔包,浇上香浓的咖哩蟹汁,很惹味,每次來必點
泰汁燒日本魷魚🦑,有手臂那麼大條,嫩口又入味,口感Q彈
  • 什錦串燒沙爹
  • 咖哩炒蟹
2023-03-03 176 views
黃珍珍泰國菜館還提供各種精緻的菜餚,包括生煆刺生和咖喱蟹。生煆刺生是一道以新鮮的刺生為主要材料的菜餚,以特殊的醬料和新鮮的蔬菜為調味,口感非常鮮美。咖喱蟹是一道以新鮮的蟹肉為主要材料的菜餚,以咖喱粉為調味,口感非常香辣。此外,餐廳還提供各種精緻的小菜,如芝麻球、豆腐等,口感非常棒。黃珍珍泰國菜館的服務也很出色,服務人員非常友善,能夠及時滿足客人的需求。此外,餐廳的環境也非常舒適,可以讓客人放鬆身心,更能夠享受美食。總而言之,黃珍珍泰國菜館是一家值得推薦的餐廳,不僅提供精緻的泰國菜和小菜,還擁有出色的服務和舒適的環境。

2023-03-01
2023-02-19 263 views
去到九龍城就諗要食泰國菜,喺九龍城試過幾間,而黃珍珍呢一間,都係唯一一間會重複去食。海鮮炒飯:海鮮用了新鮮,炒飯有飯香,叫飯食嘅時候最好配一個咖喱,咁樣就最抵食。明爐烏頭:呢個係必食!必食!必食!睇相都可以見到條魚係有魚油,屋企人話有魚油嘅魚,係新鮮同埋好食。如果覺得湯汁唔夠,可以叫侍應加湯汁落條魚度。另外裏便都有少少大嚿嘅豬肉碎,個底有少少菜,佢哋吸收咗魚嘅精華。燒豬頸肉:呢個唔係串燒系列,不過好食過串燒,價錢上抵食好多,又方便好多,唔會有竹籤阻住晒。佢就好似泰國版嘅叉燒咁,甜甜地,油脂分布平均,呢個都係必食。

2023-01-19 426 views
📍黃珍珍泰國菜館一講九龍城就會唸起泰國菜,冇做資料搜集之下盲試呢間黃珍珍泰國菜館😌依舊嘅佛系~成個感覺似中菜館,座位寬敞舒適🦦食物整體都幾好,冬蔭功湯較為印象深刻!-▫️冬陰功(細)雖然係細煲,但都有3-4碗湯,啱晒2-3人;材料一啲都唔hea🦐🦐🦐有3隻爆膏大頭蝦,而且係彈牙鮮甜!仲有幾多菇。冬陰功夠酸,微辣,飲落幾順👍🏻▫️海鮮炒飯材料都有誠意嘅,但對炒飯有少少失望🥲唔夠乾(戴頭盔:唔知泰國炒飯係咪都係咁)🤔而且炒得唔夠均勻,有啲鮮魷特別鹹…▫️生菜包夠酸微辣,調味唔錯,份量都夠多;生菜可以多啲就好啦~🤭▫️泰式楊枝甘露芒果又幾甜wo,柚子唔會好苦,加埋椰汁糕條又幾特別😬▫️龍眼冰都重龍眼味,唔係死甜-💰:$466(連加一)

📍黃珍珍泰國菜館

▫️冬陰功(細)

▫️海鮮炒飯

▫️生菜包
夠酸微辣,調味唔錯,份量都夠多;生菜可以多啲就好啦~🤭

▫️泰式楊枝甘露
芒果又幾甜wo,柚子唔會好苦,加埋椰汁糕條又幾特別😬

▫️龍眼冰
都重龍眼味,唔係死甜
💰:$466(連加一)
2023-01-10 2413 views
今餐港台 DJ @singau 提早同小弟吃熱辣辣泰國菜慶祝牛一,大快朵頤。九龍城有「小泰國」之稱,有不少泰國朋友聚居,泰國菜館大大小小琳琅滿目,其中一間就是歷史悠久的「黃珍珍」,真係細細個就聽過呢個名 XD可能店名易記,又易入腦,「黃珍珍」可說是當時泰國菜的代名詞,很多朋友應該對它的名字都也不會陌生。今次再來,室內感覺光鮮亮麗:先來個「泰式豬肉碎生菜包」$118此菜屬泰東北菜系,將免治豬肉、檸檬葉、香茅、九層塔、辣椒、蔥頭、魚露等炒成香肉碎,再加青檸汁,以惹味作主導:再用附上清脆的唐生菜葉包來吃:肉粒不會炒到水汪汪,味覺豐富,醌胃,用新鮮爽脆的生菜以清潔好的手現包現吃,豪氣之餘也甚有滿足感:其實在泰國,此類炒肉碎通常會配飯吃或做沙律,調味在不同地區也不太清一色一樣,這個我覺得好吃就行:「泰汁燒日本魷魚」$118這個要趁熱吃,原條魷魚差不多有我一隻前手臂這樣長!魷魚塗上燒汁和泰式酸辣汁去烤,烤得旁邊微微焦香,仍保留彈牙的神髓,互相分享一條份量剛好:「泰式咖哩蟹配麵包」$438吃泰菜,咖喱炒蟹真是必點之物。用上一斤重斯里蘭卡肉蟹,加入洋蔥、泰國芹菜、咖喱粉、椰奶、雞蛋及辣椒膏等先炒後煮:
今次再來,室內感覺光鮮亮麗:
先來個「泰式豬肉碎生菜包」$118
再用附上清脆的唐生菜葉包來吃:
泰汁燒日本魷魚」$118
這個要趁熱吃,原條魷魚差不多有我一隻前手臂這樣長!
泰式咖哩蟹配麵包」$438
蟹肉厚身,蟹拑的肉巨大隻:
我覺得泰國咖哩比一般咖喱的汁料比較稀,香料層次就比較多,最好用來點麵包吃:
咖喱汁本身不太辣,不像印度咖喱那種風味,卻仍很惹味,汁用來拌飯或沾麵包吃是個無得輸的組合,亦俘虜了不少食客的芳心。
泰式明爐鳥頭魚」$238
用小火爐燒着上桌,邊吃邊烤,我挺喜歡這種擺盤:
烏頭魚肉嫩滑,皮下脂肪肥美,特製的香檸酸辣湯汁令人開胃非常。這個越食越滾熱,辣得剌澈,酸得醒胃:
食到呢度已經飽到捧住個肚 XD 最後有 @singau 送上的生日蛋糕:誠心許願:謝謝送上生日禮物啊!轉眼又一年,多謝你的祝福,也齊齊吃了一頓滋味的泰國菜 🇹🇭 祝你電台節目收聽率繼續節節上升,大家新一年都要繼續努力加油!
2023-01-02
$450 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 泰式豬肉碎生菜包
  • 泰汁燒日本魷魚
  • 泰式咖哩蟹配麵包
  • 泰式明爐鳥頭魚
自從佐敦嘅分店結業之後,我已經好少去黃珍珍食飯喇,今日去開九龍城行街,見到呢間咁大間嘅黃珍珍,好想去回味一下,所以就同朋友揀咗呢度食晚飯,以前佐敦分店仲喺度嘅時候,因為近返工所以經常都會去食,而且次次都會食嗰幾味,因為真係好好食。其中一味係泰式生蝦,佢做嘅生蝦係特別精緻,除咗爽口之外,佢仲加咗啲類似乾冰嘅物體,令到佢有一陣就煙霧出嚟,好似仙境咁樣。另外個羊架又係非常之正幾乎次次都會叫,好香好有咬口。另外仲有菠蘿炒飯啦,炒得好香,同埋幾個人食嘅時候,就會叫個冬陰功湯,因為兩個人有一煲就真係太大啦,三四個人有呢就啱啱好,仲有滿到瀉嘅芒果沙冰啦,同埋好特別嘅凍奶茶,都係必食嘅!
2022-11-17