Restaurant: Wong Chun Chun Thai Restaurant
Info:

2024-03-29 260 views
九龍城雖然有好多泰國餐廳,但個人比較鍾意去黃珍珍,因為座位比闊落,裝修格調以木色同綠色為主,感覺比較舒適。兩個人嚟,散叫左3款食物:🍽️明爐烏頭-烏頭好大條,足夠4個人食,加上有好多香茅,食落唔覺得腥,就咁食都好夠夠味,仲可以配埋醬汁,不過對我嚟講就辣左少少。🍽️麵醬炒椰菜苗-味道其實唔錯的,可惜椰菜苗咬落有啲硬,如果炒淋少少會更好。🍽️辣椒膏炒河-好多蝦,味道好惹味,呢個都幾好食。兩個人埋單接近$500,呢個價錢就不過不失啦!
兩個人嚟,散叫左3款食物:
🍽️辣椒膏炒河-好多蝦,味道好惹味,呢個都幾好食。
兩個人埋單接近$500,呢個價錢就不過不失啦!
2024-03-26
  • 泰式明爐烏頭魚
2024-03-25 324 views
男朋友廣州親戚嚟香港玩幾日,其中一日就嚟咗呢間舖頭食晚飯。成個環境係乾淨企理,場地都十分之大,坐得都幾舒服。我哋八個人,叫咗大概11道餸。第一道係泰式鳳爪佢味道唔似平時啲鳳爪咁有酸甜嘅感覺,係偏向酸辣白醋味嗰隻酸,同埋個辣味都比平時街邊食嗰啲鳳爪辣。好味指數:👍👍👍第二道餸係酥炸軟殼蟹呢度送非常之酥脆,一上枱,無論大人細路都好快食晒,我哋仲叫多咗一碟。外皮酥脆,裏面嫩滑。好味指數:👍👍👍👍👍第三道菜係馬拉盞炒通菜冇平時食開啲馬拉盞通菜咁濃味,同埋份量比較少,就當普通叫個炒通菜食。好味指數:👍👍👍第四道菜係海南雞飯雞整得很嫩滑,成枱人都覺得好食,又係一個好快清晒嘅餸,雞整得唔會感覺好油膩,同埋雞肉係滑得黎熟嘅,平時出去係好易唔熟。好味指數:👍👍👍👍👍第五度餸係泰式小食拼盤12件好適合一家人一圍枱叫一碟,樣樣都有啲,蝦片好脆口,整體都唔錯。好味指數:👍👍👍👍第六道餸係大蝦陰功湯食泰國餸必須要一試冬陰功湯,一試便知道間舖係咪泰國人幫手打理。試完結果話我知:普普通通,一一般般正正常常。好味指數:👍👍👍+0.5第七度餸係佢哋泰式燒豬頸肉豬頸肉唔會好乾身,都比較Juicy搽咗蜜糖,所以識落嘅感覺都
男朋友廣州親戚嚟香港玩幾日,其中一日就嚟咗呢間舖頭食晚飯。
成個環境係乾淨企理,場地都十分之大,坐得都幾舒服。

我哋八個人,叫咗大概11道餸。

第一道係泰式鳳爪

好味指數:👍👍👍👍

第六道餸係大蝦陰功湯
好味指數:👍👍👍+0.5

第七度餸係佢哋泰式燒豬頸肉
豬頸肉唔會好乾身,都比較Juicy搽咗蜜糖,所以識落嘅感覺都有少少似食咁蜜汁叉燒,又係一個大人小朋友都比較喜歡食嘅菜式。
好味指數:👍👍👍👍+0.5

第八道餸係泰式牛肉炒粉絲
整體味道係傾向先甜同酸,個感覺味道都比較一般,都唔算炒得特別香。牛肉都處理得比較乾身有少少似迷你牛肉乾。我個人覺得比較一般,但係大陸啲親戚就覺得幾好食。
好味指數:👍👍

第九道菜係泰式咖喱蟹
咖喱汁撈雞油飯,好好味,令其咖喱味好突出。食蟹係比較論盡,但係佢啲蟹好有個鮮味喺度,都非常之唔錯,可以一試。
好味指數:👍👍👍👍+0.5

第10道菜係泰式串燒雞牛肉
串燒一啲都唔乾身,沙嗲汁都幾好食嘅,食開泰國菜又鍾意食串燒嘅朋友,呢度數都唔係伏😂
好味指數:👍👍👍+0.5

整體評論:地方比較大,坐得都比較舒服,但係同樣價錢都比較貴嘅,八個人共食咗$3300落樓,如果招呼或者禮待顧客或者親戚係可以試吓呢一間。雖然唔係我覺得最好食嘅泰國菜餐廳,通常真係泰國人開嘅泰式餐廳係比較小型嘅,所以都坐得冇咁舒服,如果多人得來又想坐得舒舒服服,依家都可以一試,當然價錢就都比較貴的。

色:👍👍👍👍👍
香:👍👍👍
味:👍👍👍👍
CP值:👍👍👍
環境及干淨度:👍👍👍👍

2024-03-23
2024-03-18 198 views
黃珍珍是九龍城的老牌泰國料理餐廳,亦是九龍城第一代泰菜館。食物方面選擇種類繁多,食材用料亦新鮮,但味道上不算驚艷,只可說是不過不失。餐廳環境比九龍城一般泰菜館乾淨企理,相對上價錢亦比較進取,適合與長輩和家庭聚餐的地方。Wong Chun Chun is the first generation Thai restaurant in Kowloon City, owing to its long-established history of Thai restaurants in Hong Kong. The restaurant provides a wide variety of food options with fresh ingredients. The food taste is acceptable but won't be expected to tickle our taste buds for this time. The restaurant environment is decent; however, the prices are relatively more

Wong Chun Chun is the first generation Thai restaurant in Kowloon City, owing to its long-established history of Thai restaurants in Hong Kong. The restaurant provides a wide variety of food options with fresh ingredients. The food taste is acceptable but won't be expected to tickle our taste buds for this time. The restaurant environment is decent; however, the prices are relatively more aggressive compared to other Thai restaurants in the same district. To wrap up, it is still a nice option for family gathering or celebration.
🔘 金柚大蝦沙律 Pomelo Prawn Salad | hkd$148
柚子香甜,大蝦爽口彈牙,配上酸辣醬汁,味道清新開胃,可點!

🔘 酸辣脫骨鳳爪 Spicy and Sour Chicken Feet Salad | hkd$86
脫骨鳳爪沒有醃入味,感覺只是白恰鳳爪淋上醬汁,酸辣醬汁亦不足夠,頗為失望…

🔘 小食拼盤 Snack Platter (12件/pieces) | hkd$258
小食拼盤選擇了蝦餅和春卷雙拼,熱辣辣亦香口,整體正常發揮

🔘 泰式燒豬頸肉 Grilled Pork Cheek | hkd$138
一共有六大件豬頸肉,旁邊附有餐廳有名的蝦片,豬頸肉邊有炭香味,口感爽口,表現不錯,但早前介紹的泰仔美食的燒豬頸肉更為出色!

🔘 冬陰功湯 Tom Yum Kung Soup (中/middle) | hkd$228
泰菜不能缺少的冬陰功湯表現出色,湯的酸辣平衡得好,檸檬和香茅香撲鼻而來,亦有數隻大頭蝦於湯內,蝦肉爽口新鮮,不錯!

🔘 酸辣明爐蒸烏頭魚 Steamed Grey Mullet with Spicy and Sour Sauce on Stove | hkd$238
烏頭魚肉質嫩滑,亦不會有魚腥味,旁邊亦附上一碗酸辣醬汁,可根據個人口味淋酸辣醬汁在蒸魚上~

🔘 咖喱炒蟹 Fried Crab with Curry Sauce | hkd$488
本次最期待的咖喱炒蟹,蟹肉肉質嫩滑,可感受到食材的新鮮,但可惜咖喱醬汁奶香不足,咖喱味也不夠惹味,蟹和醬汁亦有些分離的感覺,有點失望…

🔘 法式麵包 French Bread (5個/pieces) | hkd$45
選用了九龍城鳳香園麵包店的法式麵包,外殼烤得香脆,麵包體亦鬆軟好味,適合沾上咖喱炒蟹的咖喱汁,一口接一口!

🔘 馬拉盞炒通菜 Fried Morning Glory with Belachan | hkd$98
正常發揮~

🔘 菠蘿炒飯 Fried Rice with Pineapple | hkd$128
菠蘿炒飯用真正的菠蘿為碟,配料有大蝦、青豆、腰果、肉鬆、菠蘿粒、提子乾、和臘腸粒,整體不過不失,可點亦可不點~
🍽️ 食物 | Food: 3.3/5
🌅 環境 | Environment: 4/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5
💰 價錢 | Price: 3/5
📝 總結 | CP Value: 3.5/5
A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.

泰式燒豬頸肉 Grilled Pork Cheek
泰式燒豬頸肉 Grilled Pork Cheek
2024-01-17 557 views
下午6點前就已經有幾個人喺到排隊等位!🥺好多唔同款式嘅泰國菜好多都想食泰式炒金邊粉好好食,酸酸甜甜,份量適中蝦嘅數量又唔會太少,撈埋花生碎食更加更加香!肉碎生菜包都好新鮮,肉碎肥瘦均勻不過就有d辣🥵椰汁糕好好食,斑蘭味嗰款都好香楊枝甘露都好香椰汁味,芒果同西柚都唔少 🥹啖啖都食到👍🏻臨走見到人地點左原個菠蘿🍍炒飯好似幾正不過要同多d人黎食再share可以試到更多款式!下次想食泰國菜都會黎encore!
下午6點前就已經有幾個人喺到排隊等位!🥺
好多唔同款式嘅泰國菜好多都想食
泰式炒金邊粉好好食,酸酸甜甜,份量適中
蝦嘅數量又唔會太少,撈埋花生碎食更加更加香!

肉碎生菜包都好新鮮,肉碎肥瘦均勻
不過就有d辣🥵

椰汁糕好好食,斑蘭味嗰款都好香
楊枝甘露都好香椰汁味,芒果同西柚都唔少 🥹
啖啖都食到👍🏻
臨走見到人地點左原個菠蘿🍍炒飯好似幾正
不過要同多d人黎食再share可以試到更多款式!
下次想食泰國菜都會黎encore!
2023-12-18 414 views
嚟到九龍城,就梗係要食泰國嘢啦,今日同朋友嚟咗黃珍珍食,好鍾意食佢哋嘅南乳燒雞,大大隻又入味,食落口會啖雞肉都有南乳嘅香味😍🤗仲有飲埋佢哋嘅椰青,簡直就係爽
2023-10-13 924 views
抵食份量足泰國菜今日突然間好想食大閘蟹就揸車去九龍城買買完大閘蟹就搵嘢食之前食過黃珍珍覺得幾好味,就同老公去試吓酸辣脫骨鳳爪 $86呢個鳳爪都幾辣,但係又幾好味馬拉盞炒通菜 $98好爽好嫩嘅炒通菜海鮮炒粉(濕炒)$128勁大碟炒河粉,之前喺第二間食過覺得幾好食就愛上咗泰式嘅海鮮炒河呢間都唔錯,勁多海鮮,魷魚勁新鮮彈牙仲有新鮮大蝦🍤同青口河粉大大塊幾得意,唔係一條條的🥰芒果沙冰特飲 $58好大杯,飲極都仲有,好抵飲咸檸七喜 $40賣相普通啲,味道正常黃珍珍泰國菜館 (九龍城)九龍城打鼓嶺道23號百營中心地庫至1樓
抵食份量足泰國菜

今日突然間好想食大閘蟹
就揸車去九龍城買
買完大閘蟹就搵嘢食
之前食過黃珍珍覺得幾好味,就同老公去試吓

酸辣脫骨鳳爪 $86
呢個鳳爪都幾辣,但係又幾好味

馬拉盞炒通菜 $98
好爽好嫩嘅炒通菜

海鮮炒粉(濕炒)$128
勁大碟炒河粉,之前喺第二間食過覺得幾好食
就愛上咗泰式嘅海鮮炒河
呢間都唔錯,勁多海鮮,魷魚勁新鮮彈牙
仲有新鮮大蝦🍤同青口
河粉大大塊幾得意,唔係一條條的🥰

芒果沙冰特飲 $58
好大杯,飲極都仲有,好抵飲

咸檸七喜 $40
賣相普通啲,味道正常

黃珍珍泰國菜館 (九龍城)
九龍城打鼓嶺道23號百營中心地庫至1樓
  • 泰式炒粉
  • 馬拉盞炒通菜
2023-09-25 1940 views
每當同人講起我喺九龍城附近返工,話題就會即刻轉移咗去泰國菜😋今日約朋友食飯,嚟到九龍城,基本上都唔洗諗食咩😌,一定係食泰國菜 😋之前試過小曼谷,都幾抵食,份量大價錢又平。但係今次想搵間坐得舒服啲嘅,可以傾下計嘅地方。同事就介紹黃珍珍,話一定有位 👍🏻餐廳好大,有兩層,就算冇訂位,walk in 應該都有機會唔洗等位。青木瓜沙律 ($98)木瓜沙律配生菜,我望住朋友,係咪要用生菜包住沙律 😳見識少,第一次見木瓜沙律配生菜上,唔係好知點食 😅木瓜沙律好惹味,越食越開胃。泰汁燒日本魷魚 ($148)其實係第一次喺泰國餐廳食燒魷魚 😝魷魚燒得好香,而且好嫩。好多時最怕煮魷魚,一係驚唔熟,一係就硬到食橡筋。哩個唔會,好好食‼️食唔停口‼️馬拉盞炒通菜 ($98)雖然話係馬拉盞,但一啲都唔辣。基本上食泰國嘢都一定會叫嘅嘢食。雜錦串燒 (6件) ($138)豬肉、牛肉、雞肉我哋兩個人食,叫一個細嘅雜錦串燒岩岩好,每人兩串,豬、牛、雞都食到。今次哩個串燒係點沙爹汁啦。燒得好香,火侯岩岩好。肉質好淋,唔會燒到好乾,推薦 👍🏻椰青 ($52)珍多冰 ($42)落單後,第一樣嘢到嘅就係珍多冰🍹珍多冰唔係好甜,而
之前試過小曼谷,都幾抵食,份量大價錢又平。
但係今次想搵間坐得舒服啲嘅,可以傾下計嘅地方。
同事就介紹黃珍珍,話一定有位 👍🏻

青木瓜沙律 ($98)

木瓜沙律配生菜,我望住朋友,係咪要用生菜包住沙律 😳
見識少,第一次見木瓜沙律配生菜上,唔係好知點食 😅
木瓜沙律好惹味,越食越開胃。

泰汁燒日本魷魚 ($148)

其實係第一次喺泰國餐廳食燒魷魚 😝
魷魚燒得好香,而且好嫩。
好多時最怕煮魷魚,一係驚唔熟,一係就硬到食橡筋。
哩個唔會,好好食‼️
食唔停口‼️

馬拉盞炒通菜 ($98)

雖然話係馬拉盞,但一啲都唔辣。
基本上食泰國嘢都一定會叫嘅嘢食。

雜錦串燒 (6件) ($138)
豬肉、牛肉、雞肉

今次哩個串燒係點沙爹汁啦。
燒得好香,火侯岩岩好。
肉質好淋,唔會燒到好乾,推薦 👍🏻

椰青 ($52)
珍多冰 ($42)

落單後,第一樣嘢到嘅就係珍多冰🍹
珍多冰唔係好甜,而且好足料。
係兒時回憶,以前細個屋企人帶我去食泰國嘢,一定會叫。

喺九龍城叫做食過兩次泰國嘢,兩間比較之下,我會推薦哩間。
環境坐得舒服啲,又乾淨啲。
價錢中間,唔算太貴。
食物味道、賣相、份量都同價錢成正比,值得一試。
2023-09-09 990 views
餐廳地下果層樓底高,空間感十足,坐得好舒服,服務不錯。泰菜很正宗,大份又好食,冬陰功湯最正,夠曬香辣惹味,炸蝦餅同春卷都好好食,泰式糕點拼盤亦都唔錯。適合一班人舒舒服服聚一聚。
  • 蝦餅
  • 泰式甜品
  • 冬陰功
2023-08-15 870 views
前排因為成日唔係香港而小咗好多機會四出嚐泰🥹,琴晚終於又再次出動,約埋班舊同事拾回久違嘅家鄉味道😘。一行6人去咗食嗰間屹立九龍城多年嘅黃珍珍泰國菜館。有時行街偷聽到人哋介紹九龍城有咩泰國菜時,「黃珍珍」呢三個字不時都會聽到。呢間嘢算係香港耳熟能詳同比較出名號泰菜館之一。由於對上食呢間嘢已經係好多年前,所以今次我懷住初心嘗試呢間「泰」出名號嘅泰菜館😜。🍴冬蔭功湯 🌟🌟🌟多人一齊去食泰菜,最棹忌就係分贓唔勻😩!但,黃珍珍呢個冬蔭功湯份量足,夠我哋6個分勻有凸,每個人可以分到一隻海蝦,嘻嘻嘻😬。首先,呢個湯落咗好多紅辣椒碎,所以飲落都幾辣(唔太建議唔食得辣嘅你去嗌,又或者叫佢小辣),夠過癮!;另外,個湯南薑味唔算好濃,感覺廚師側重辣椒嘅味道而加少咗南薑落去;最後,講返隻蝦,蝦的確每人有一隻,但只係個種細細隻海蝦,而且唔太新鮮😞…… 🍴泰式燒豬頸肉 🌟🌟唔合格😞!肉質太老嚡,乾噌噌,完全唔係個種醃到好霖又嫩口嘅泰式豬頸肉……我自己有個對燒豬頸肉嘅評分準則—肉汁鎖唔鎖得實。然而,黃珍珍呢味燒豬頸肉太令我失望,咬落無咩肉汁,火燒太大燒到個肉身好乾,即使蘸咗佢個羅望子醬汁(偏甜),都唔覺有令佢起死回

🍴冬蔭功湯 🌟🌟🌟
冬蔭公湯(大)

🍴泰式燒豬頸肉 🌟🌟
泰式燒豬頸肉

唔合格😞!肉質太老嚡,乾噌噌,完全唔係個種醃到好霖又嫩口嘅泰式豬頸肉……我自己有個對燒豬頸肉嘅評分準則—肉汁鎖唔鎖得實。然而,黃珍珍呢味燒豬頸肉太令我失望,咬落無咩肉汁,火燒太大燒到個肉身好乾,即使蘸咗佢個羅望子醬汁(偏甜),都唔覺有令佢起死回生🥹!

🍴什錦串燒(豬牛雞各2)🌟🌟⭐️
什錦串燒

不過不失嘅串燒,唔算太有特色🙂。佢個沙嗲醬比較稀,唔係個種黏黏稠稠;然後,三款串燒缺少炭火烤味,反而有種甜甜嘅味道(可能同醃料有關?),而肉質尚算嫩滑,所有嘢都中規中矩。

🍴小食拼盤(香葉包雞、炸蝦餅、泰式春卷,香辣炸魚餅)🌟🌟⭐️
不過不失的小食拼盤,勉強合格🙂。每道泰式小食唔會好食到驚艷到你,過下口癮送下啤酒完全無問題🍻。香葉包雞,雞肉有層淡淡斑蘭香葉味,唔多只係剛好有,唔算好食,但叫擺得落口;炸蝦餅🍤,平平無奇,似現成做好拎去解凍然後油炸嘅食品;泰式春卷,尚算香脆但偏油;香辣魚餅,感覺都係現成貨……整體味道一般,但呢個小食拼盤上得好慢,我哋食到主菜咁上下先上😵‍💫。
小食拼盤(8件)

🍴泰式辣豬肉碎生菜包🌟🌟🌟🌟
上菜時,個泰式豬肉碎望落乾噌噌,心入面即刻大大對佢打咗個折扣🤨。但一食落,就被佢個味道狠狠打咗我一巴😳。肉碎成功鎖住泰式醬汁,配搭上自帶肉汁嘅光環,就算唔包生菜就咁放入口都超正啊!佢個種曖昧辣味(算係辣?定唔算辣?),配上各種香料嘅加乘,令到我一啖接一啖咁食唔停!真係菜不可以貌相啊,抵讚🤭!
泰式辣豬肉碎生菜包

🍴酸辣脫骨鳳爪 🌟🌟🌟
酸辣脫骨鳳爪

我記得食呢道菜之前,我同其中一位朋友講:其實呢啲無骨鳳爪,係由廚房啲姐姐用口親自吮出嚟😂。當然呢個關於無骨鳳爪嘅都市傳說係假㗎啦!講翻正經嘢先,呢道酸辣鳳爪咬落Q軟唔算太硬,配上佢哋嘅秘製涼伴辣汁食落相當惹味😗。

🍴黃咖喱軟殼蟹 🌟🌟🌟
黃咖喱軟殼蟹

泰式蟹料理🦀,如咖喱炒蟹、炸軟殼蟹,蟹肉奄列,淨係聽到個蟹字都會流晒口水🤤!由於食咖喱炒蟹又要剝殼然後整到隻手好污糟(我心思思好想試),一行人決定改試軟殼蟹!個黃咖喱偏水,味道唔算濃,一啲都唔辣(可能同我可以食得好辣有關?),軟殼蟹蘸咗呢個咖喱都唔會得得特別好食😅;即使被厚粉包裹嘅軟殼蟹食落仍不失其鮮味,蟹肉厚實,絕對對得起呢個價錢!唔似我之喺某啲餐廳食個種7:3 粉蟹比例嘅炸軟殼蟹。如果個咖喱做得出色啲,相信可以為呢道加分。建議單點佢嗰個炸軟殼蟹就可以了。

🍴泰式炒粉 🌟🌟🌟
千祈唔好比佢個名呃咗!其實呢個就係PAD THAI!黃珍珍嘅PAD THAI相當好味,麵身介乎濕同乾之間,口感煙韌,而且充滿鑊氣,好食!蛋花、芽菜,蔥花比例恰到好處,最緊要係啲蝦仁相當彈牙,索晒醬料嘅蝦仁食落真係無得輸!不過有啲美中不足係,啲蝦乾仔小得可憐,如果比多啲嘅話,炒落一定更香😗!

重新出發,繼續嚐泰😎。食完呢間位於九龍城嘅多年老店,心情有啲複雜😖,可能期望過高吧?驚艷程度感覺沒有如坊間所形容的。由於性價比不大,除非係某朋友指定要食呢間,否則我短期內應該唔會再光顧🙂
泰式炒粉
2023-08-02
泰式辣豬肉碎生菜包
2023-07-28 858 views
今日去九龍城食泰國菜去試下一隻好出名嘅黃珍珍,樣樣都想食,所以叫咗個二人餐試吓都幾貴吓最平嗰個餐都588啱啱上菜嘅時候覺得啲餸好細碟,點知最後都覺得好飽!款式都算多,有冬陰功串燒炸物通菜咖喱甜品,但係就唔包飲品啦!同埋佢上菜速度係超級快,突然間上晒啲嘢成張枱都冇位,後尾放唔到,侍應就將啲啲餸夾佢隻細碟度,繼續上菜,但係去到甜品嗰陣叫佢上又等咗好耐都未有😅味道係好食,特別醬汁有一款有啲蜜糖味幾好食,同埋佢咖喱嗰個包好獨特你浸好耐佢都係會好香脆,好配合個咖喱食!最後加埋一2人食左640幾蚊都真係幾貴!#dinner #food #yummyfood #yummy#九龍城#泰國菜

2023-07-19 531 views
見到啲泰國風裝潢,啲笑容嘅服務生,好似咁就即刻拉哂我哋走入咗泰國嘅世界。啊時已經中午,啊啲肚餓得咕咕叫,仲未有咁快試到啊啲美食。先嚟嘅係招牌菜式:生蝦刺身,鮑汁螺片,炒椰菜苗,同埋咖哩炒蟹。生蝦刺身新鮮爽脆,配埋酸甜嘅青檸汁同泰式辣椒,入口即化,真係開胃到爆。啊啲味道令我哋馬上諗起之前去泰國嗰次旅行,啲美麗海灘,啲椰林,啲大自然風景,好似就喺眼前咁。鮑汁螺片係我哋第一次試,啊啲味道真係驚艷到我哋。螺片鮮嫩多汁,鮑汁入味,仲帶埋啲微微辣勁,啊啲醬汁就好啱啱哋配啊啲飯,真係無得挑剔。炒椰菜苗清爽開胃,啊啲椰菜苗口感嫩脆,加埋泰式香料同清淡嘅椰汁味,味道有啲獨特。啊道菜好似帶我哋去到泰國農村咁,有種寧靜恬淡嘅感覺。最後,啊最期待嘅咖哩炒蟹上嚟啦。呢道菜係我哋全家人嘅至愛,廚師將蟹肉同香濃嘅咖哩醬完美結合,辣味適中,特別啱啲廣東人嘅胃口。有泰國風味嘅咖哩炒蟹,係呢頓飯嘅絕佳亮點。

2023-07-16
Type of Meal
Dinner
2023-07-19 517 views
🍤香菜芒果炒蝦球芒果甜,蝦球爽彈牙,水汪汪既芡汁,只食到單獨食材味道,冇食材融合既味道👎🏻🍤小食拼盤裡面有魚餅、蝦餅、香葉包雞、春卷、蝦片,春卷最出色,爆饀香脆;第二係蝦餅,爽口彈牙有蝦味;第三係香葉包雞,好juicy,肉質嫩滑;第四係魚餅;香料蓋過左魚味,又可能香料唔勁,魚餅會腥!?🥢鮮椰芯軟殼蟹炒飯個擺盤有啲頹,不過外脆內軟軟殼蟹,蟹膏味突出,咬落去爆汁再伴飯食正🥬生菜包全場最好味既一碟,肉碎炒得香,每粒都分明,仲有洋蔥粒,蔥粒,辣椒一齊炒,辣辣地夠惹味,生菜好新鮮翠綠,爽脆👍🏻📍黃珍珍泰國菜館

🍤香菜芒果炒蝦球

🍤小食拼盤

🥢鮮椰芯軟殼蟹炒飯

🥬生菜包

📍黃珍珍泰國菜館

2023-07-09 442 views
懶洋洋的星期日,30幾度高溫,炎炎夏日午餐食乜好?不如先來個芒果沙冰,又或泰式特濃冰鎭奶茶,然後來一客泰式生蝦,人少少要個小的(6隻蝦),人多可以要來個大的(12隻),一面欣賞乾冰加水冒出來陣陣飄渺的白煙的仙氣效果,一面享受新鮮爽脆,醮了秘制醬汁的生蝦,刺激視覺之餘,也滿足好口感,想飽肚可以加個濃濃的黃咖喱羊腩㷛,配新鮮出爐脆卜卜的豬仔包就更錦上添花了!本來打算點的椰汁木薯和香芒糯米飯,唯有期待下次了!
芒果沙冰
又或泰式特濃冰鎭奶茶,
冰鎮泰式奶茶
黃咖喱羊腩煲配豬仔包
本來打算點的椰汁木薯和香芒糯米飯,唯有期待下次了!
芒果沙冰
冰鎮泰式奶茶
黃咖喱羊腩煲配豬仔包
2023-06-25 412 views
星期日同屋企人嚟咗九龍城嘅老字號餐廳黃珍珍食嘢,呢度嘅菜式好豐富,令人目不暇給。其中一道最出色嘅菜式係黃咖哩大蝦。大蝦好新鮮,咖哩醬汁好香濃,加埋啲蔬菜,洋蔥同椰漿,真係好好味。另外,佢哋嘅蒜蓉包都好出色,外脆內軟,蒜味好香濃,點咖哩一流。啲雜錦串燒都好食,烤得啱啱好,好入味。炒通茶同冬蔭功湯都好正,味道濃郁。最後嚟到嘅香葉辣椒肉碎炒飯都好出色,炒得香口,辣度啱啱好,肉碎多,幾好味。如果鐘意啲辣嘢,呢道好多菜式都啱。係九龍城咁多年,黃珍珍裝修後水準都keep到,菜式豐富,值得一試!

2023-05-30 505 views
🍍菠蘿炒飯菠蘿炒飯賣相唔錯,用左原個菠蘿裝住d飯,面頭有蝦同肉鬆點綴☺️炒飯粒粒分明,味道唔會太重👍🏻臘腸同提子乾令個飯多左少少甜味,越食越開胃😋蝦既份量都唔少,有四隻左右,size都正常🦐🐔青咖喱雞 青咖喱椰漿味道濃郁,撈飯一流🍚雞肉麻麻地,雖然份量比足,但部份肉質比較柴,而且醃得唔夠入味,比較可惜🥲每次黎九龍城都幫襯隆姐,今次打算試試其他,見呢間好出名所以就幫襯下!🙈個人覺得隆姐味道比較出色,但係環境一定係呢間舒服,每張檯既座位好闊,而且同隔離都有足夠距離😎食完仲可以去附近「彩虹」買泰式糕點🌈

🍍菠蘿炒飯

🐔青咖喱雞