2010-02-28
今個星期日約左班舊同事飲茶團拜, 大家話搵D新意, 唔去銅鑼灣, 最後訂左美麗華商場個間翠亨村酒樓, 結果不單只食唔到d咩, ....最後仲被激親.......真係嬲到暈呀!!!! 成件事係咁嘅: 我係二月二十五日打電話去訂咗一張16人枱, 諗住週日去一班人飲茶高興下 二月二十八日 12:00 noon - 我地有人準時到達攞檯, d人跟住陸續到達 12:20pm – 見d人到得咁上下, 我地開始叫第一輪點心同其他小食 12:31pm – 個部長落好單, 俾番張電腦紀錄紙我地. 我地就一邊拜年派/收利是, 一邊等野食. 同時, 我地又將第二輪o既點心紙交俾部長 12:42pm – 我地見等得都有一段時間都未有點心, 就叫部長姐姐同我地跟下, 點知部長姐姐話個電腦system lock住左d單, 第一輪個d點心都未出, 佢會連埋第二輪d同我地追 12:55pm - 終於有侍應送食物來我地張檯, 放低左一大碟咁多嘅煎腸粉....我地一檯17人望住碟腸粉…決定等其他野到埋一齊食 1:05pm – 一d動靜都無, 我地再問部長, 佢都係話蒸緊, 會幫我地追. 我決定起身去問同熟客吹緊水o既曾經
成件事係咁嘅:
1:05pm – 一d動靜都無, 我地再問部長, 佢都係話蒸緊, 會幫我地追. 我決定起身去問同熟客吹緊水o既曾經理, 同佢表示我地坐左成30分鐘都只係來得一碟煎腸粉俾17個人, 佢一句唔好意思同對唔住都無, 淨係話 “個電腦system壞左, 要等耐d, 你將就下喇” , 仲話 “你張檯d野嚟緊啦” , 咁呢個時侯又真係有人上緊菜俾我地張檯, 咁我就番去睇下點啦. 原來都係無點心, 只係嚟左廚部嘅野, 即係有2碟菜, 同一碟雞翼.
1:10pm – 炒飯同陳村粉都到喇, 但都係無點心. 我地再叫部長姐姐追, 佢都係話仲有兩分鐘就有…….好, 我地唯有食住等, 17個人, 好容易咁就清哂檯上d野,
1:15pm – 望穿秋水嘅點心終於出場喇, 不過都只係得我地第一輪叫嘅野…..我地見好似有d起色, 再劃第三張點心紙
1:20pm - 交左張點心紙, 叫部長姐姐快d跟進第二輪d點心..我地有人等到好肚餓, 惟有食住珍寶珠, 又或者出去食煙….眼見不停有侍應捧點心出來, 不過全部都無我地份
1:35pm – 我地再問部長姐姐幾時有野食, 佢就攞張單叫我地剔起邊d野嚟左, 佢入廚房再追. 好, 我地又照做
1:40pm – 我地實在忍無可忍, 叫左個經理埋嚟反映我地嘅不滿. 呢位曾經理佢又係無一句唔好意思, 對唔住之類嘅說話, 仲要惡過你, 態度惡劣到不得了咁話: “我頭先都交代左原因啦, 你地咁勞嘈都解決唔到問題架”….嘩!!!!!!!!!!!!!!! 咁我地係幾時可以有野食, 同埋係有無得食先, 我地等左1小時30分鐘仲叫唔忍耐? 佢唔答我地, 一副做唔做我地生意都無所謂咁, 我地惟有即刻埋單拉隊走人, 去鴻星再食過!
曾經理即刻叫部長同我地埋單, 仲話只係收我地9位茶錢, 加一小費照收!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
出到門口, 好聲好氣咁問知客姐姐拉攞佢地嘅卡片, 個姐姐黑口黑面好似唔想俾咁, 再問佢攞意見紙, 佢又粒聲唔出行左去, 跟住出來好無禮貌咁遞張卡俾我, 由頭到尾一句多謝都無. 我明白真係有咩主管, 咪有咩下屬!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
由頭到尾只有個部長姐姐同我地講過唔好意思, 其他人一句道歉都無不特止, 仲要無禮貌, 態度惡劣, 不負責任
我地一檯17人都係講道理嘅人, 你地酒樓system出問題, 我地都好忍耐. 我地雖然唔係熟客, 但係當日17人嘅消費額都唔會低啦, 點知要受曾經理白眼, 貼錢買難!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作為服務行業,無禮貌係死罪, 仲話自己係高級食府, 以客為先潻!!!!!!!!