Restaurant: Tim Ho Wan, the Dim-Sum Specialists
Info:

2013-02-10 25 views
是日來這邊探舊朋友, 見時候尚早, 不如就拉隊來這裡吃吃點心, 一住食一住等主人家回家. 星期日的下午二時許來到, 人客不少, 不過這家添好運是比較大, 等了不用幾分鐘就有位了. 不過我們五個人擠在一張四人檯, 實在相當擠逼. 看看點心紙, 當然還是有不少這裡的招牌, 就揀選了七款心水點心分吃.白灼青油菜 $10: 7分, 先來的是油菜, $10一客, 但份量是不少的, 是幾抵食的. 不過菜本身不算太靚, 有點黃, 但以這價位計, 當然收貨.古法糯米雞 $24: 8分, 每次來添好運都會點選一客古法糯米雞, 是日吃到的, 不會太濕, 糯米質感對辦, 用料足, 雞肉不會太實, 是有水準的.韭王鮮蝦腸 $19: 7分, 至於腸粉方面, 就揀了蝦腸, 腸粉皮不會太厚, 蝦肉就不太有鮮味, 還好是幾爽口的.晶瑩鮮蝦餃 $23: 7分, 也來了一客蝦餃, 蝦餃皮是幾薄的, 份量剛剛好, 不會太大粒, 吃落口更有口感. 不過跟蝦腸一樣, 蝦的鮮味不太足夠.鮮蝦燒賣皇 $23: 7分, 除了蝦餃, 當然也要來一客蝦餃的好朋友燒賣. 豬肉跟蝦肉的平衡做得不俗, 肉質也對辦, 一客$23, 有四粒, 其
鮮蝦燒賣皇 $23: 7分, 除了蝦餃, 當然也要來一客蝦餃的好朋友燒賣. 豬肉跟蝦肉的平衡做得不俗, 肉質也對辦, 一客$23, 有四粒, 其實也算是合理.
香滑馬拉糕 $14: 8分, 接下來的就是大家最喜歡的項目之一, 香滑馬拉糕是頌揚們吃點心的心頭好, 是日在添好運當然也要一試. 帶點豬油香, 幾香口, 糕身是幾鬆軟的, 帶點氣泡, 是令人滿意的.
酥皮焗叉燒包 $16: 9分, 最後是姍姍來遲的酥皮焗叉燒包, 畢竟差不多全場都會點選這招牌項目, 又是即焗的, 自然要多等一會. 新鮮焗起的, 上檯是當然是熱辣辣, 酥皮是相當香脆, 包身夠鬆軟, 用上的叉燒也算不俗, 肉質不會太實. 作為招牌點心, 依然是來到這裡不能錯過的項目.
是日再來到添好運, 整體來講還算是有水準的, 除了酥皮焗叉燒包之外, 香滑馬拉糕以及古法糯米雞也是令人滿意的. 服務方面, 當然是不能要求太多, 不過店員態度還算友善的. 至於價位方面, 連每位茶錢$2, 埋單每位$28, 實在是相當經濟. 只要不用大排長龍, 在這裡吃吃酥皮焗叉燒包, 怎也是無得輸的. 到了今年, 這家分店已經連續3年取得米芝蓮一星的榮譽, 不計較這裡環境的話, 也是合理的戰果.
$28 (Lunch)
  • 香滑馬拉糕
2013-02-03 17 views
一去到十點九,已經有人排隊,就即刻擺飛,好彩兩個人快啲所以吾洗五分鐘已經有位坐。叫左凰爪排骨飯,酥皮叉燒包,賽蟹春卷,仲有㻗菜蝦腸粉。1.凰爪排骨飯嘅排骨肉質吾錯,彈牙,肥瘦適中。2.酥皮叉燒包上碟時好熱,叉燒醃得好入味,可惜䶢左少少,掩蓋左酥皮嘅香甜味,似乎失左水準。3.賽蟹春卷價錢平但份量多,蛋白好滑,一流!食到最尾嗰舊仲好熱!4.最後,腸粉。個皮黏黏地,而蝦都好彈牙。但未食到翡菜嘅鮮味,有待改善。食物比其他點心鋪嘅質素高,但似乎未值openrice咁多好評,可能係羊群心理。加多一點,飲茶點少得香濃嘅茶?添好運嘅茶淡而無味,應好好改善。但大致上抵食,吾錯!
叫左凰爪排骨飯,酥皮叉燒包,賽蟹春卷,仲有㻗菜蝦腸粉。
1.凰爪排骨飯嘅排骨肉質吾錯,彈牙,肥瘦適中。

2013-02-03
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$38 (Breakfast)
  • 酥皮叉燒包,賽蟹春卷
2013-01-31 67 views
下晝2點幾去到門口已經有好多人等緊位,等左差唔多20~30分鐘到我地叫左蝦餃,牛肉腸,蘿蔔糕,酥皮叉燒包諗住食住先~點知已經冇下一ROUND蝦餃:有D細粒,D皮un un地,有D懷疑蝦系冰鮮,因為雖然爽口但真系食唔到咩蝦味...其中一粒我更加覺得個皮粉粉地牛肉腸:一碟有3條,系我食過既最幼身既牛肉腸...D皮好滑,但系都幾油,牛肉餡就普普通通啦,冇咩特別蘿蔔糕:用筷子一夾就散,食落都唔會太油,但系淡左D,不過都食到淡淡既蘿蔔味既酥皮叉燒包:E個系最遲黎既,都系唯一一樣我覺得好食既 佢D皮真系好酥脆,有小小甜但系唔似甜餐包咁甜到有D漏,入面D叉燒同個酥皮好夾,一口咬落去,好滿足呀真系唔明點解咁既質素仲有咁多人讚好食,唔通真系羊群效應,多人話好食所以個個都話正?!不過我就唔會再幫襯啦,至少唔會再黎深水埗E間分店P.S.原本有影相,但因手機被偷,所以只有純文字

酥皮叉燒包:E個系最遲黎既,都系唯一一樣我覺得好食既

P.S.原本有影相,但因手機被偷,所以只有純文字
$40 (Tea)
2013-01-20 28 views
又再來添好運,週末下午茶時份人不算多。今天點了「黃沙豬潤腸粉」及「潮州蒸粉果」。腸粉的皮還算OK滑,夾起來時也不易散,但豬潤太硬,份量又少,得幾條豬潤絲,又冇味,失望。粉果不過不失,皮的厚薄度尚可,料就算幾好咬口,但不夠香口。添好運的水準似乎並不穩定,今次真係感覺失準。
又再來添好運,週末下午茶時份人不算多。

今天點了「黃沙豬潤腸粉」及「潮州蒸粉果」。

粉果不過不失,皮的厚薄度尚可,料就算幾好咬口,但不夠香口。
添好運的水準似乎並不穩定,今次真係感覺失準。
2013-01-19
$29 (Tea)
2013-01-11 46 views
7-12-2012(五)「添好運點心專門店」是我的午膳飯堂之一。自從它在米芝蓮「摘星」過後,吃點心巳不再是酒樓的專利了!這裡的點心即點即蒸、價廉物美,叫我們怎樣不多去呢?今天,我和同事 jason, alex ,三劍俠一起又來到這兒品嘗點心。 由於今日趕 project, 我們做到成 2 pm 先記得仲未 lunch...... 最後,當然要吃飯啦!我們駕車 8 分鐘來到這兒,若不是駕車,這兒應不能成為我們的飯堂之一。2 點多來到門口,今天不算多人... 唔算要等好耐位,真好!「阿 thy, 填啦!」又係 jason, alex 的指定開場白!以前在天水圍工作的日子,舊女同事中文好,一坐低就會主動爭住寫,我完全唔駛俾意見...... 依家呢班同事好似好唔識中文字咁,佢地對中文字產生恐懼感同埋超級執筆忘字,英文反而完全無問題,奇怪!所以次次都要「迫」我填點心紙!救命 哈哈~ 我們三人叫了六款點心... 古法糯米雞:夠唒足料。 酥皮焗叉燒包:絕對係名物!熱辣辣、脆卜卜的酥皮外層,把瘦叉燒粒及甜醬汁鎖死著。咬開一啖... 醬汁洶湧而出,正! 黃沙豬潤腸:粉漿很細滑,腸粉的厚度也適中;潤
7-12-2012(五)

哈哈~
我們三人叫了六款點心...
古法糯米雞:夠唒足料。
黃沙豬潤腸:粉漿很細滑,腸粉的厚度也適中;潤腸切得細粒,入口沒有澀味,正!
豉汁蒸鳳爪:是次稍為淡了一點,油也多了一點,不過還在可接受的範圍內。
潮洲蒸粉果:餃皮軟腍,極容易咬開,大粒花生,很好吃!
香辣花素蒸餃:又是餃皮軟腍,極容易咬開, 頗辣,所以嚐不出素餡味道,只知道是爽脆的菜而已。

2012-12-07
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
  • 黃沙豬潤腸
20-12-2012(四)已不知第 N 次來「添好運」午膳,今次我與同事 alex 同 jason,"三劍俠" 一起再去「添好運」午膳。約1:30pm ,今天真好,門外不太多人,不用排隊便可入座,門口也有位置泊車。真好運!有我喜歡的小儀報導「添好運」的新聞呢!鳳爪排骨飯:盅頭不大,過過飯癮剛剛好。鳳爪只得一隻,都唔知點分,所以我沒吃,哈哈。排骨很入味,但最好的卻是飯,蒸得粒粒分明,又軟硬適中。酥皮焗叉燒包:每次來到都一定要吃,每次都沒有失望,熱度剛好,一端來已可以吃,三人,一人一個,不用爭。酥皮香脆,叉燒又香甜,比例合適,絕對推介。古法糯米雞:蒸得外面的糯米很香軟,內裡的肉汁仍能鎖住。蘿蔔糕:蘿蔔夠多,配上甜辣醬來吃更不錯~豬潤燒賣,豬潤夠爽口份量亦合理,溫度也很熱。「添好運」被譽為全球最平價的米芝蓮星級食店,抵食好吃,我絕對同意!
20-12-2012(四)

有我喜歡的小儀報導「添好運」的新聞呢!

古法糯米雞:蒸得外面的糯米很香軟,內裡的肉汁仍能鎖住。

蘿蔔糕:蘿蔔夠多,配上甜辣醬來吃更不錯~
豬潤燒賣,豬潤夠爽口份量亦合理,溫度也很熱。

2012-12-20
2013-01-05 98 views
響同學介紹 同J2 某旅遊節目又有介紹下, 決定去試下食先去到冇人等位, 立即有位, 待應比左個用大膠壺裝住既茶, 之後我同同學畫點心紙點心不算好多花款, 但有齊基本的點心, 以下係我地點左既點心2盅飯味道到位, 而肉餅味道較好粉皮 有口感, 不錯蝦餃都於中等左右等級和一般酒樓差不多特別在燒賣頂用紅棗裝飾總結來說, 以性價比來說, 這一家點心店算不錯, 當然未有一試難忘的程度, 不過行開去果邊一試無妨!個人評分如下:食物種類: 7/10食物質素: 7.5/10食物味道: 7/10食物份量: 7.5/10食物點綴: 6/10性價比: 7.5/10穩定度: 8/10服務: 7/10環境: 7/10衛生: 7/10----------------TOTAL: 71.5/100
響同學介紹 同J2 某旅遊節目又有介紹下, 決定去試下食先

鳳爪排骨飯 土尤肉餅飯
2盅飯味道到位, 而肉餅味道較好
蝦腸
粉皮 有口感, 不錯
蝦餃

衛生: 7/10
----------------
TOTAL: 71.5/100
2012-12-07
$61.5 (Dinner)
鳳爪排骨飯 土尤肉餅飯
蝦腸
蝦餃
燒賣
2012-12-25 14 views
前排見美芝蓮公佈星級食肆,見到添好運被評為一星食肆,咁啱又近我屋企就襯住放假黎試下剛到步已見門外有多人聚集,排隊取飛飛號74,但當時只叫到26號心諗有無咁旺場丫?但專程黎到點都想試一試點知可能太多人無等,等左大約半小時已可以入座內裏裝修還可以,茗茶用大高身膠壺普洱茶,不過都好熱。由於等位時已劃定點心紙,一坐低就遞紙俾阿姐。好快脆第一味點心就到賽螃蟹春卷 : 熱辣辣脆卜卜,裏面蛋白又幾滑,好味古法糯米雞 : 好大隻,餡料都好足,不過太滯豉汁蒸鳳爪 : 好淋,好入味,個汁較得正晶瑩鮮蝦餃 : E個無咩特別,同一般茶樓食到差唔多。豬膶豬肚燒買 : 燒賣肉好滑,豬膶豬肚都好爽口酥皮焗叉燒包 : E個見人講話必食就試下佢,一咬落口太完美啦!!熱辣辣麥西哥酥皮,入邊多汁叉燒,真係一試難忘食到好飽,有部份原因係隻糯米雞,最後嘆陣茶走人,大約食半個鐘左右,因為太多人等位,好多人都食完就走。

心諗有無咁旺場丫
?但專程黎到點都想試一試
點知可能太多人無等,等左大約半小時已可以入座

好快脆第一味點心就到

賽螃蟹春卷 : 熱辣辣脆卜卜,裏面蛋白又幾滑,好味

古法糯米雞 : 好大隻,餡料都好足,不過太滯

豉汁蒸鳳爪 : 好淋,好入味,個汁較得正

晶瑩鮮蝦餃 : E個無咩特別,同一般茶樓食到差唔多。

豬膶豬肚燒買 : 燒賣肉好滑,豬膶豬肚都好爽口

酥皮焗叉燒包 : E個見人講話必食就試下佢,一咬落口
太完美啦!!熱辣辣麥西哥酥皮,入邊多汁叉燒,真係一試難忘

2012-12-25
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$61.5 (Lunch)
Celebration
Christmas
  • 豬膶豬肚燒買
  • 賽螃蟹春卷
  • 豉汁蒸鳳爪
2012-12-08 79 views
蟬聯2013年米芝蓮一星, 依OpenRice所述: 一星(同類別中出眾的餐廳)剛路過這號稱全球最廉宜的「星級食府」, 見到唔洗等位, 兩隻熊就被編到屋柱後的四人檯, 檯面破爛, 牆壁亦甚多鉛筆塗鴉, 一定是慕名食客多手所為, 多數寫著「誰與誰到此一遊」、「誰"心心"誰」, 難聽的埋怨字句亦有堂食不收加一, 但茗茶每位$2, 茶是普洱茶, 用一大高身膠壺來盛載而非瓷茶壺賽螃蟹春卷 $18 ... 新鮮炸起熱辣辣, 不過隔油時間不夠耐, 滿手滿口都是油 蛋白餡挺身, 味道較淡, 春卷皮內還包著幾粒蔬菜, 要點淅醋吃, 整體味道一般。左一是香辣花素蒸餃 $15 ... 餃皮軟腍, 容易咬開, 一啖知衰因為辣味暴走, 還要是死辣不香 辣到連素餡味道也嚐不出, 只知道是爽爽脆脆的菜鮮蝦燒賣皇 $23 ... 豬肉與蝦的比例均等, 雖然咀嚼度不算彈牙, 都是半肥瘦飽滿之物;冬菇丁丁粒都有提味作用麵醬鮮肉釀茄子 $14 ... 麵醬唔夠濃, 釀茄子的豬肉餡腍糊糊, 茄子亦嗦不到麵醬味, 普通極點紫菜牛肉窩貼 $15 ... 窩貼皮咬落癡牙, 紫菜牛肉餡料不是肉球樣, 竟是糊糊一片 紫菜味道失

辣到連素餡味道也嚐不出, 只知道是爽爽脆脆的菜
紫菜味道失蹤, 只憑肉眼見到絲絲綠色絲狀物, 估計就是紫菜, 味道不甚討喜。
酥皮焗叉燒包 $16 ... 難怪是名物, 因為是全餐最好吃
熱辣辣脆卜卜的外層, 把粒粒帶嚼勁的瘦叉燒粒及甜蜜蜜醬汁包裹並鎖死著, 咬開一啖...蜜蜜醬汁洶湧流出, 小心燙口
加單叫甜品, 卻發現單上印著「快D」, 我們並沒有催單, 難道是通知廚房員工: 快D俾客人食完就買單----- (財源滾滾來)
鮮奶合桃露 $16 ... 稀質, 奶味唔多覺, 兼且起粒粒 (咬落又唔似合桃肉), 甜度一般

Other Info. : 餐後, 各熊都對[b](同類別中出眾的餐廳)[/b]這註釋有所懷疑...
2012-12-08
$60.50 (Dinner)
2012-11-27 27 views
住係附近,呢頭D野食就有食過,食評就未打過一篇.難得今日放假又無野,咪試開番個黎講下感想!黎呢間野食都係同屋企人黎食,貪就腳又近!!上星期5個日晏周黎食,門口有1炸人等緊,等左約莫10分鍾左右就入得去.同屋企人一行3人坐低,阿媽負責洗乾淨D瓷匙快子,我就負責點野食.見到種類咁多都唔知點簡,咁就唯有點番我平時食開個D啦!!因為個陣得3個人食,又未算係好肚餓,所以點左幾樣野!酥皮叉燒包~阿媽話要食,好耐無食過咁話咼!!仲有就係點到牛肉丸、燒賣、腸粉、白灼生菜等等.食落D野食唔會話好特別,味道普通囉,好似個燒賣咁,我就嚴佢D肥糕太多啦!!!而且腸粉皮又太粉,最好味都係個個酥皮叉燒包姐,夠香!不過整體黎講野食一般啦.
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2012-11-13 110 views
添好運點心專門店,聽聞好耐了,但一直冇機會食,之前系油麻地返工,都冇機會食間總店,因為次次落到去都見到人流街頭排到結尾,多到離譜。 後來添好運開始開設分店,深水埗尼度就有間,而且都頗具酒樓feel,唔駛逼得甘辛苦。 早上10點鐘去到,人流唔算多,摞左籌4個字就排到,唔算耐,普通酒樓飲茶都要排隊啦... 一坐低,即刻開茶(飲茶都系甘嘅啦)點知,阿姐被阿姐告知,茶水就系檯面果壺茶水,總系冇得揀,總要2蚊一位,咩道理(講得難聽d就系洗碗水一壺咯),完全冇味道嘅茶水,個心情即刻down到低谷... 點心紙得一張,選擇少到冇野講,最鍾意食嘅流沙奶黃包竟然都冇... 真想起身走人.... 冇晒心情,求其叫左必食叉燒酥皮包、蒸鳳爪...諗住求其食d走人 點心味道就ok,實事求是,不過冇茶飲,真系差好遠,地方又逼,比我感覺似快餐點心店多d,寧願去傳統酒樓飲茶好過啦。 也許心情好會去總店試下,其他分店算罷啦

真想起身走人....

也許心情好會去總店試下,其他分店算罷啦

2012-11-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$39 (Breakfast)
2012-11-11 17 views
返完大陸...落返黎一早plan好去添好運...因聽說是得過米芝蓮....所以就慕名而來...因為旺角分店太多人...所以就去左深水埗依間....同埋上openrice睇到食評話依間大過旺角分店...而且唔駛等咁耐...大約下午3點4到....3點8點可以入去了....等位其間....已經揀好食d咩....同加上唔係太多選擇...油菜....普通...無特別之處...蝦餃...雖然皮薄..但有d粉粉地...蝦都幾爽口...燒賣.....入面全部都得豬肉....味道一般....如果加d蝦肉係入面...我覺得會好食d....鳳爪...味道差d...但本身鳳爪都幾淋....一啜皮同骨都好易分開....如果汁方面濃d會更好....酥皮叉燒包....最好食果樣...熱辣辣....咬落幾鬆軟...饀唔會多到一口流出黎....份量剛剛好....味道亦唔會太鹹...可以一試..
大約下午3點4到....3點8點可以入去了....
油菜....普通...無特別之處...
蝦餃...雖然皮薄..但有d粉粉地...蝦都幾爽口...
Other Info. : 無我想像中咁好食....當中亦有d仲差過其他酒樓...可能因為太出名...多人左...所以質素下降...
2012-11-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
  • 酥皮叉燒包
2012-10-27 17 views
這一次甜心聚,本來沒有我份兒,因為女友突有要事不能出席,所以,由我頂上。深水埗的添好運,二樓是做私房點心,更要預訂才有得吃,聽說是主理人培哥,想做回一些當年在龍景軒,那一類比較精美的點心。其實,只是用料較為高級一點,以鵝肝來作炸粉果的餡料,夠新奇,但味道有點曖昧,似乎鵝肝不大適合用來作炸粉果。現今有很多點心店可吃到鮑魚雞粒酥,點一龍的做得不錯,這裡亦有水準,鮑魚連同濃甜的鮑汁,與雞粒,酥化的撻底一口過,豪氣干雲,$38一粒,不算是小數目也。與其說沒吃過鮑魚雞粒酥就說沒來過添好運,不如說是叉燒包?添好運正是憑著此味起朵,上一次來吃水準不及廣華街店,今次吃到的餡料堆得滿滿,外層雪山包身鬆軟,叉燒餡味道香甜。燕液滑雞窩 是另一種點心豪華化,以燕窩點綴著雞肉,頗為特別。甜品則雷聲大,雨點小,西米布甸是水準以下,水汪汪的質感,令人搖頭。燕窩蛋撻只是浮誇之作,吃的是燕窩的質感,蛋撻本身質素一般而已。外表像蘿蔔絲酥餅的雪蛤奶皇酥,內裡的餡頗滑,但味道沒甚特別之處。價錢不大便宜,每人消費要$200大元,不如實際一點,在地下吃個普通點心,才算是添好運的真面目。

2012-10-17 5 views
男朋友推介,一定要試喇 由於食物的選擇唔多,所以對於有選擇困難症的我就好快揀好食咩喇 先黎個鳳爪排骨飯可能太多客人的關係, 飯有D生, 大大隻糯米雞(古法糯米雞)係呢度個個都必食的!因為真係好大,成個拳頭段, 而且餡料足夠,好味!!古法馬拉糕其實有幾古法我真係唔知,不過幾口感鬆軟既酥皮焗叉燒包. 都係一個必食的食物!內脆外軟,好濃蜜汁味!!GOOD~豬膶燒買係我第1次食,1食愛上總結: 連鎖式的點心專門店仍保持傳統點心的味道, 相比其他連鎖式的餐廳水準不斷下降, 絕對要試試
男朋友推介,一定要試喇
先黎個鳳爪排骨飯
可能太多客人的關係, 飯有D生,
大大隻糯米雞(古法糯米雞)
係呢度個個都必食的!
因為真係好大,成個拳頭段, 而且餡料足夠,好味!!
古法馬拉糕
其實有幾古法我真係唔知,不過幾口感鬆軟既
酥皮焗叉燒包. 都係一個必食的食物!
內脆外軟,好濃蜜汁味!!GOOD~
豬膶燒買
係我第1次食,1食愛上

2012-09-09
$55 (Dinner)
  • 古法糯米雞
一直都好想去平民米豬蓮點心店「添好運」試吓, 但係真係好驚要企係人多擠迫嘅街道上面等粒幾兩粒鐘, 我驚未食到點心已經要CALL白車...近日得知佢係深水埗嘅分店原來有得預訂VIP房, 最低消費1000蚊, 仲可以預訂私房點心, OK喎... 好似話幾難BOOK... 事不宜遲, 剩翻10日左右, 即刻打去了解吓先... OH... 竟然仲有位!!! 太好啦!!! 不過就要比500蚊DEPOSIT, 冇得BANK-IN, 要親身去到門市付款, 都幾有難度... 好彩得朋友幫忙前往, 呢餐壽宴先成事!!! 感謝~VIP房係餐廳樓上, 有幾間房, 我地坐最入果間北京廳, 入面有2張枱, 今晚得我地, 可以放聲大笑, 唔使驚嘈親人, FREE到爆!!!私房點心要2日前落單, 啱啱換咗新私房菜單, 加入蟹粉類點心... 可能好多人會為之瘋狂, 可惜我地呢班C9次次食親大閘蟹餐都係冇人肯食大閘蟹, 次次都食剩晒... 所以張餐單換上時令大閘蟹反而令我地選擇少咗...原隻鮑魚雞粒酥 (私房點心) -- 冇食過鮑魚雞粒酥, 等於冇o黎過添好運!!! 酥皮好香牛油味, 仲要鬆化到一夾即散, 成枱都係老友

VIP房

原隻鮑魚雞粒酥
原隻鮑魚雞粒酥 (私房點心)

-- 冇食過鮑魚雞粒酥, 等於冇o黎過添好運!!! 酥皮好香牛油味, 仲要鬆化到一夾即散, 成枱都係老友, 我都唔客氣啦, 放棄筷子伸手去拎, 真係一D儀態都冇, 哈哈哈... 鮑魚比想像中大, 好有咬口, 個鮑汁煮得好好味, 比米豬蓮三星更好味!!! 如果可以打包1隻比另一半食就好啦!!!
燕液滑雞窩
燕液滑雞窩 (私房點心)
-- 呢個重點係食面頭嘅燕窩, 個包都幾鬆軟, 中間D餡有菇, 好重菇味, 搞到我了走咗D菇之後都冇咩餡剩翻低...
鵝肝醬炸粉果
鵝肝醬炸粉果 (私房點心)
-- 粉果入面真係好大舊鵝肝醬呀, 好重鵝肝味呀!!! 唯一嘅缺點係太油, 食1件都要好大勇氣...
蟹粉脆鍋巴
蟹粉脆鍋巴 (私房點心)

-- 蟹粉好有蟹味, 味道偏鹹, 而且幾油, 鍋巴脆脆... 係蟹粉菜色之中最好食的一道...
蟹粉香蔥煎腸粉
蟹粉香蔥煎腸粉 (私房點心)
-- 蟹粉好有蟹味, 味道偏鹹, 而且幾油, 腸粉冇咩特別...
蟹粉雜菜煎餃子
蟹粉雜菜煎餃子 (私房點心)
-- 蟹粉好有蟹味, 味道偏鹹, 而且幾油, 餃子煎得幾香...
酥皮焗叉燒包
酥皮焗叉燒包 (招牌菜)
-- 個皮脆得好特別, 好好味, 班友仔之後亂加單, 得9個大人加3個小朋友, 竟然前後ORDER咗12隻, 真係CRAZY!!!
鳳爪排骨飯, 香滑馬拉糕, 黃沙豬潤腸
鳳爪排骨飯
-- 係叫比D小朋友食...

香滑馬拉糕 (招牌菜)
-- 馬拉糕蔗糖味重, 好香, 甜度適中, 不愧係招牌菜...

黃沙豬潤腸 (招牌菜)
-- 黃沙豬潤腸嘅腸粉好薄呀, 豬潤味濃, 好得呀!!! 遲o黎嘅朋友好識貨, 唔知自己食緊咩, 但係話好味要再加單, 呢D就係招牌菜嘅魅力...
潮州蒸粉果, 家鄉咸水角, 晶瑩鮮蝦餃
潮州蒸粉果(招牌菜)
-- 粉果唔係話好出眾, 但味道都OK, 而且個皮都晶瑩剔透, 人多都可以一試

家鄉咸水角
-- 餡料味道OK, 唔太油...

晶瑩鮮蝦餃(招牌菜)
-- 蝦餃皮薄餡靚, D蝦好鮮甜...

免治牛肉腸、韭黃鮮蝦腸
-- 腸粉真係好得, 皮薄餡靚...

幾輪廝殺後, 清晒枱面, 侍應阿姐幫我地叫起私房甜品...
提子乾花生酥
提子乾花生酥 (私房點心)
-- 嘩!!! 好巨型嘅花生呀!!! 好好味呀, 提子乾好香甜, 花生味好重, 餡嘅口感似啱啱整起仲熱辣辣軟淋淋嘅花生糖... 之前我仲為咗冇得食核桃酥而耿耿於懷, 點知花生酥一樣出色!!!
煎薑汁桂圓糕
煎薑汁桂圓糕 (私房點心)
-- 嘩!!! 好夠薑呀!!! 好似過薑!!! 桂圓味比薑味蓋過晒, 隱隱食到桂圓肉... 不過整體都幾好味... 好彩我平時去澳門都會買即制薑糖食吓, 如果唔係可能會食唔落呢個"激"薑桂圓糕...

薑汁撞鮮奶 (私房點心)
-- 朋友話好重奶味, 好滑... 佢等呢個即制薑汁撞鮮奶等到條頸都長, 佢都係自己攞o黎, 侍應阿姐問咗幾次起得未, 佢就嫌人地煩, 叫人唔好起住... 結果人地問到第3次定第4次, 佢先比人叫起, 之後又走去嘈人話咁耐都未有得食, 佢好趕時間之類... 點解呢個地球D人咁野蠻o架?!!

我全晚最鐘意係鮑魚酥, 第二就係呢個花生酥...

侍應阿姐全天侯服侍, 大家有講有笑, 雖然唔係酒店級服務, 但係舒服自在, 很棒!!!

有機會都會同另一半一齊再o黎, 不過要搵齊一大班人SHARE MINIMUM CHARGE係有D難度...

$160 (Dinner)
Celebration
Birthday