2024-01-17 176 views
行過千禧新世界酒店,朋友拉我去試下佢哋嘅下午茶,話說真係意外地正!整個下午被一輪又一輪嘅美食充滿,個個飽到令你想躺喺沙發度打個盹咁。😌嚟頭先係啲鹹點,真係樣樣皆驚喜。鮑魚雞肉撻,一啖咬落去香脆熱辣,好有層次;馬介休鴨肝薯蓉球超正!外皮脆卜卜,入面嘅鴨肝味道夠哂香濃,而且薯蓉滑唔膩口,係我食過最好食嘅之一。明太子三文治就幾得意,清新之餘又帶啲微辣,啖啖都想攞多件來過癮。至於甜品,我就尤其鍾意嗰件藍莓芝士餅,幾輕盈而且唔甜膩。啖啖芝士,每一啖都似乎喺度同你講故仔,令你無法抗拒!🍰真係要讚下佢哋嘅茶同服務,成個下午茶體驗得來又放鬆,又唔會覺得太矜貴。員工睇見你茶杯見底,會馬上過來問你要唔要再添,咁細心嘅服務真係少見。不過,啲椅子坐耐咗會有少少硬,不過假如你唔係坐嗰款大肥佬,應該問題唔大。總結,如果你想找個地方同三五知己嘆下下午茶,呢度真係一個好揀擇。無論係食物質素,定係服務,都令人留下好印象。下次有機會,我一定會再嚟!🍴🫖👌

呢日約左同屋企人嘆tea, 佢地揀左呢間: 因為地方寬敞樓底較高大家就試 “光影盛夏下午茶” , 成set賣相真係好有盛夏feel 15分鐘內就上碟啦~除左香橙scone, 鹹點包括: 三文治, 鮑魚撻, 蟹肉牛油果沙律撻, 鴨肝慕絲+紅桑子啫喱,  雞卷+紫菜+紅菜頭汁甜點包括: 豆乳布甸(接上圖), 接骨木花蘋果酒啫喱, 紫羅蘭雜莓脆筒, 西瓜青柑桔慕絲, 菠蘿椰香乳酪慕絲仲有額外小食: 迷你帶子包, 咖喱雞肉棒, 焗海鮮撻今次我地嗌左好多杯野飲, 包括好適合打卡既特飲 "Silent Rose " , "Coco Beach" ; 同埋其他cocktail~屋企人覺得整體味道ok👌🏻 原來鹹點好食過甜點, 首推 “迷你帶子包” , “咖喱雞肉棒” 同埋 “鮑魚撻” 甜點首推 “接骨木花蘋果酒啫喱” 同埋 “紫羅蘭雜莓脆筒” 不過野飲就麻麻地啦😅另外, 職員好幫得手: 尤其幫到同座小朋友換櫈同埋我地可以傾足三個幾鐘; 所以會下次再黎啦~
15分鐘內就上碟啦~
光影盛夏下午茶
光影盛夏下午茶  (1人份)

除左香橙scone, 鹹點包括:
三文治, 鮑魚撻,
甜點包括:
豆乳布甸(接上圖),
仲有額外小食:
迷你帶子包, 咖喱雞肉棒, 焗海鮮撻
甜點首推 “接骨木花蘋果酒啫喱” 同埋 “紫羅蘭雜莓脆筒”
不過野飲就麻麻地啦😅

另外, 職員好幫得手: 尤其幫到同座小朋友換櫈
同埋我地可以傾足三個幾鐘; 所以會下次再黎啦~
2023-08-27
$428 (Tea)
2023-08-26 503 views
約咗好耐嘅生日飯🎂終於食到,而且終於試到一直係to go list上嘅千禧新世界酒店嘅下午茶,評價一直唔錯,所以期待值幾高🤩🤩今次係lounge嘅tea set就唔係signature可以自由揀鹹甜點嘅set,係set好咗,不過都係鹹點比甜點多,男士都啱食😏😏整體食物質素係云云酒店下午茶嚟講幾高👍🏻👍🏻鹹點每款都好食😋尤其撻類都做得鬆化脆口,甜點造型靚之餘味道亦唔會令人失望或者得個甜字😆除咗大路嘅咖啡或茶之外呢度會推出限定嘅打卡特飲🥥🧈英式香橙鬆餅好食😍😍好多酒店下午茶嘅scones質素參差,但呢個做到✅牛油味香✅鬆化✅上枱時係暖嘅要點,焗到金黃色嘅scone非常鬆化👏🏻中間有適當嘅濕潤感之餘亦唔會黏笠或鬆散,質感做得好好😎😎中間食到啲橙皮增添酸甜味道。果醬不太甜亦不錯。🌭迷你帶子包🍗咖喱雞肉棒🦐焗海鮮撻三款另外奉上嘅鹹點,帶子包有帶子亦有蟹子沙律餡,口感豐富,麵包烘得剛剛好😙表面微脆,有少許牛油香。雞肉棒啖啖肉,咬開香脆炸皮,入面嘅肉好juicy💦不過無乜咖喱味。焗海鮮撻面頭嘅薯蓉軟滑creamy帶香濃薯仔香🥔🔺鴨肝慕絲、紅桑子啫喱、蔓越莓珍珠🥑蟹肉牛油果沙律撻🟢雞卷、紫菜、紅菜頭汁

🧈英式香橙鬆餅

🌭迷你帶子包
🍗咖喱雞肉棒
🦐焗海鮮撻

🔺鴨肝慕絲、紅桑子啫喱、蔓越莓珍珠
🥑蟹肉牛油果沙律撻
🟢雞卷、紫菜、紅菜頭汁
🥧鮑魚撻
🥪手工三文治
層架上嘅鹹點每款都好精緻😻😻好似甜品一樣。鴨肝慕絲顏色紅噹噹🤣紅桑子酸味突出,慕絲creamy,食到中間先會食到啲鴨肝嘅甘香,如果鴨肝味道出啲會更好。蟹肉撻面頭有隻蟹仔好搞笑🦀crunchy嘅蟹仔加上軟滑嘅蟹肉牛油果餡🥑以及好似鳳梨酥層皮一樣酥脆嘅外殼,口感豐富😋牛油果味突出。雞卷外層沾上大量紫菜碎,底下嘅餅乾脆卜卜,味道竟然帶濃郁嘅印度香料味🤪🤪食咗幾款鹹點,食呢個咁重口味有啲唔慣,不過味道都唔錯。🥧鮑魚撻有成隻鮑魚係面,餡料仲有好多粒粒鮑魚,煙煙韌韌,味道鹹香😋手工三文治有蛋沙律、蝦肉同魚子醬,味道正常,不過麵包略嫌較軟身。

🍎接骨木花蘋果啫喱
🍮豆乳布甸
🍍菠蘿椰香乳酪慕絲
🍉西瓜青柑桔慕絲
🍦紫羅蘭雜莓脆筒
蘋果啫喱整到啤酒造型🍺連面頭層泡都好似挺身啲嘅啫喱狀,酸酸咪咪好開胃😚豆乳布甸賣相充滿夏日沙灘感覺🏝️豆味唔算重,反而因為有木糠,好似食緊木糠布甸。乳酪mousse食到椰香🥥中間流心餡係酸酸咪咪嘅菠蘿味🍍配搭唔錯。西瓜mousse就唔係好食到西瓜味😂不過食到柑桔嘅酸甜都幾好食。雜莓脆筒造型可愛,不過可能放耐咗淋咗,建議一早食。

☕️薰衣草薄荷茶、Iced Latte

人均消費:$420
推介指數(10分為滿分):8分

2023-08-26
$420 (Tea)
// 𝙀𝙭𝙦𝙪𝙞𝙨𝙞𝙩𝙚 𝙃𝙤𝙩𝙚𝙡 𝘼𝙛𝙩𝙚𝙧𝙣𝙤𝙤𝙣 𝙏𝙚𝙖 𝙎𝙚𝙩 - 𝙏𝙝𝙚 𝙇𝙤𝙪𝙣𝙜𝙚 𝙖𝙩 𝙉𝙚𝙬 𝙒𝙤𝙧𝙡𝙙 𝙈𝙞𝙡𝙡𝙚𝙣𝙣𝙞𝙪𝙢 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜 𝙃𝙤𝙩𝙚𝙡 🥂 //-Bathed with natural sunlight in its contemporary yet cozy interior design, 𝐓𝐡𝐞 𝐋𝐨𝐮𝐧𝐠𝐞 𝐚𝐭 𝐍𝐞𝐰 𝐖𝐨𝐫𝐥𝐝 𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞𝐧𝐧𝐢𝐮𝐦 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠 𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥 spoils guests with its new afternoon tea set, featuring an array of luscious sweet treats bursting with refreshing fruit flavors alongside a range of delectable savories crafted with exquisite ingredients.-☞ 𝐓𝐇𝐄 𝐋𝐎𝐔𝐍𝐆𝐄 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 - 𝐇𝐊$𝟕𝟒𝟖 𝐏𝐞𝐫 𝐓𝐰𝐨Specially curated by Pastr
Specially curated by Pastry Chef Daniel Law, a selection of drool-worthy sweet treats including Strawberry Chocolate Tart, Mandarin Chocolate Mousse, Raspberry Lemon Pistachio Cake, Fig Passion Fruit Mousse, Yuzu Meringue, and Homemade English Cranberry Scone.
Savory highlights for weekdays include Abalone Tartlet, Alaskan Crabmeat and Avocado Bavarois with Smoked Herring Roe, Golden Foie Gras Nougat with Hazelnut and Onion Jam, Beetroot-infused Salmon Gravlax with Meyer Lemon Jam, Mascarpone Cheese and Salmon Roe, and Gourmet Finger Sandwich; while weekends are extra special with additional items on the menu, including Wagyu Beef and Kimchee Roll, Japanese Style Seafood Burger and Baked Conch and Abalone with Portugal Sauce.
The afternoon tea set comes with a choice of coffee, fruit and floral tea or herbal infusion for a soothing yet relaxing afternoon tea experience.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴛᴀᴅ-ʀᴘ-ᴡᴛs-sᴄɴ
2023-04-08 583 views
今日約了很久沒有見面的朋友到尖沙咀千禧新世界香港酒店high tea聚聚,雖然是假期但人不多。餐廳其實是在大堂的lounge, 雖然沒有海景,但樓底好高亦有落地大玻璃,所以好光猛。座位都好舒適闊落,我們被安排坐在弧形梳化位,方便三五知己傾計,窗邊位置反而要彎腰到茶几上吃東西應該會比較辛苦。Tea set 包括接近2O款不用加錢的茶飲可供選擇其中一款(亦有over$78的可選擇補錢加),我今日high tea 嘛,就揀了< lady lychee 貴婦荔枝茶>扮一扮貴婦~哈哈,還送紅或白酒一杯(不飲酒的可改揀橙汁)。鳥籠形狀的三層Tea set架好IGable ,每件都好吸引,以為只有鳥籠,非也~後來還另外上多了一碟鹹點,好豐富啊! 估不到名氣不太大的酒店Tea set 都做得咁好味,甜點全部都不太甜👍,鹹點亦各有特色,全set只有一兩件比較普通,我們吃到超飽啊。能夠做到有9成半食物都好味是一間CP值高的餐廳,大家可以一試。(Tea Set 內容太多~詳情請看圖6參考)

(Tea Set 內容太多~詳情請看圖6參考)
今年母親節,我請媽咪到尖沙咀麼地道千禧新世界香港酒店 Staycation,好讓她在母親節正日輕鬆一天吧! 兩日一夜的第一天,酒店房間享用 High Tea Set!Check in 當日,下午 2:00 開始,Check in 時,靚女職員問我們想要的飲品,等致電給我可取匙卡及送上兩支康乃馨,等約半個鐘才可取房;等到 3:30 才送上 High Tea Set 及飲品! 相當周到!為了裝飾,我在訂了酒店後,開始搜羅,貓貓假花及掛飾;媽咪就是女王,特意買了皇冠頭飾讓她戴上影相!Haha! High Tea Set以紙層架呈上,比起原裝餐廳內用餐的金屬層架,賣相失色很多要扣分!先嚐鹹點,後嚐甜點! 鹹點鮑魚酥鮑魚入味富彈性,加入肉粒增加鮮味,雙重鮮味,撻底鬆化!炒蛋蕃茄青瓜麥三文治濕潤的炒蛋及鮮紅清酸多汁的蕃茄,混合沙律醬、薄切青瓜片,選用麥包,整體清新健康!哈密瓜巴馬火腿水牛芝士甜蜜的哈密瓜、淡鹹的水牛芝士與鹹鮮的巴馬火腿,鹹甜交集都幾夾!黑松露雞肉窩夫黑松露為雞肉提味,迷你窩夫尚算香脆,配搭不錯!鵝肝醬方撻看似甜品,表面是果酸味果醬,軟滑的鵝肝醬,方形撻鬆脆! 甜點英式提子鬆餅配士多
 兩日一夜的第一天,酒店房間享用 High Tea Set!

相當周到!

High Tea Set
High Tea Set
先嚐鹹點,後嚐甜點!
鹹點
鮑魚酥
鮑魚入味富彈性,加入肉粒增加鮮味,雙重鮮味,撻底鬆化!
炒蛋蕃茄青瓜麥三文治
炒蛋蕃茄青瓜麥三文治
黑松露雞肉窩夫
黑松露為雞肉提味,迷你窩夫尚算香脆,配搭不錯!
鵝肝醬方撻
看似甜品,表面是果酸味果醬,軟滑的鵝肝醬,方形撻鬆脆!
甜點
配士多啤梨果醬及 Clotted cream
本身混合提子,我就不加上任何醬料,入口微甜帶濕潤!
玫瑰棉花糖撻
賣相精緻,表面是有彈性的棉花糖,灑上玫瑰花瓣碎,顯得美侖美奐,撻裡有清香輕盈幼滑的玫瑰味慕絲!內外兼備!
橙色流心慕絲
慕絲尚算挺身,切開後流心,給我驚喜!

橙色流心慕絲
紫色薰衣草慕絲卷
表面紫色是清幽的薰衣草口味,軟滑的慕絲,中間有果酸軟心,底部有海綿蛋糕!充滿層次感,不過不失!
紫色薰衣草慕絲卷
開心果撻
表面粉綠色的是濃郁開心果醬,甜美的朱古力醬,充滿果酸味的紅桑子醬,相對口味層次豐富!
珍珠朱古力蛋糕
珍珠是白朱古力,朱古力蛋糕不算好甜,一口嚐盡兩種朱古力為味蕾帶來不同的甜美!
珍珠朱古力蛋糕
Hot Latte
香滑順喉,味道甘香醇厚!

薄荷茶
勝在水溫夠熱辣辣!
Hot Latte & 薄荷茶
酒店服務好滿意,整體食物質素不錯!
美中不足只是用上紙層架,令賣相失色而扣分!
2022-05-08
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Tea
Celebration
Mother's Day
開心果撻
🕖時段-星期一下午我一星期前book位 當日唔多人只有3,4枱客 但提醒大家如果去high tea一定要早一日book 因為餐廳會因應booking預備食物份量 _💰優惠出示(實體)酒店會員卡有75折 抵好多‼️申請酒店會員卡費用全免 但原來要預10日左右郵寄比你 由於我申請時距離high tea booking得返唔夠一星期 hotel staff好nice咁優先process同埋放係餐廳比我去食high tea時直接pick up👍🏻_▫️Afternoon Tea Set $618/2人 (75折後連加一$525.3) tea set可以自選10款咸甜點 配2杯$75或以下的飲品(主要係茶 咖啡) 超過$75的要另外單點...整體咸點好食😋- 黑松露菌雞肉沙律配牛角窩夫 - toppings個味好 但窩夫比較硬- 三文治 - 幾fresh! 青瓜同吞拿魚fillings都幾夾 (唔知係咪每日唔同款 侍應比menu時會介紹)- 西班牙風乾火腿•水牛奶芝士•蜜瓜 - 味道不錯- 英式鬆餅 - 鐘意食scone 配埋clotted cream同果jam(可refill) 💯 因食唔哂 侍應
🕖時段-星期一下午
💰優惠

整體咸點好食😋
- 西班牙風乾火腿•水牛奶芝士•蜜瓜 - 味道不錯
- 英式鬆餅 - 鐘意食scone 配埋clotted cream同果jam(可refill) 💯 因食唔哂 侍應幫手包起仲比多set cream + jam😋 十分貼心
- 鵝肝慕絲甜酒啫喱 - 個人本身無飲開紅酒 覺得個酒味啫喱好怪 不太欣賞🙏🏻
- 甜點就不過不失 因為我不好甜 全部都覺得差不多😂

Mocha
雨前龍井

🍽環境
酒店lounge平日下午唔多人唔會好嘈 同朋友傾下計hea下都幾舒服
2022-05-02 1408 views
🌟記得上網申請membership,係免費申請,等大約10日先會收到寄來嘅實體會員證,到時埋單出示會員證可享有75折🌟.千禧新世界酒店入面有幾間餐廳日式菜西餐茶樓,網上見多人幫襯lounge,但我食完之後心得:好伏!唔抵食!貴得來又唔好食!如果冇申請會員冇折要原價食簡直過分!唔明點解會有人讚….前一日打去book枱都仲有位,對於即興想tea咁依間餐廳就一定有位。.Book枱講明想坐窗口位/圓沙發位,雖然佢講明話只會盡量安排,但去到同我講冇晒位最後安排咗門口位近樓梯,有少少失望,話晒我比成六百幾蚊一心黎high tea打卡架😓.環境方面只係好普通lounge,唔好期望係一啲好豪華酒店佈置,窗邊位景色亦只係馬路同貨車;內裏空間都算大多座位。服務態度正常,有應有嘅禮貌同服務。.最後食物方面味道唔太好食,份量偏少,雖然賣相都精緻,佢嘅特色係可以自由選擇食物款式同數量,例如你特別偏好甜食或鹹食。👓Tea Set💲星期一至五2:30-5:30 $618/2位 +1(每份下午茶包括鮑魚撻一件)💲星期六日公眾假期 2:30-5:30 $748/2位 +1(每份下午茶包括鮑魚撻、波士頓龍蝦包、黑松露蝦丸

👓Tea Set
💲星期六日公眾假期 2:30-5:30 $748/2位 +1(每份下午茶包括鮑魚撻、波士頓龍蝦包、黑松露蝦丸及半熟澳洲和牛蒜蓉多士各一件)

我係上星期五食,見menu同之前大家介紹唔同咗,沒有芝士蛋糕或紅絲絨蛋糕🙁除咗鮑魚撻係好食之外其他一律不了。
評分:6/10

食物質素唔太識欣賞,咬咗幾啖已經放棄了
抵玩Staycation package 包三餐,其中下午茶架☕️仲有人送上房,可以係房慢慢嘆。入住時可以係前台簡野飲,當中不乏解膩之選伯爵茶同咖啡☕️,真心有誠意。😍Savouries 鹹點🧇:黑松露菌雞肉沙律、牛角窩夫:黑松露味濃郁,雞絲配上沙律醬,加上芫茜做點綴,窩夫🧇保持脆口,一口Size 又吾會驚太飽。西班牙風乾火腿、水牛奶芝士、蜜瓜:風乾火腿咸咸香香,配搭軟滑水牛奶芝士、加上爆汁蜜瓜粒,又咸又香配如果配紅酒🍶就一流😆三文治:青瓜吞拿魚蕃茄三文治🥪,青瓜爽脆,蕃茄新鮮,吞拿魚已調味伴上沙律醬,成件事好清新。鵝肝慕絲、甜酒啫喱:鵝肝吾係人人食得慣,搞不好會有腥味,配上甜酒啫喱,解一解異味,唯個人食吾慣鮑魚撻:牛油撻皮吾夠牛油🧈香,但鮑魚好精緻😆細細仔吾會太韌,底部是爆炒雞肉粒Desserts 甜點🍮洛神花雲呢嗱慕絲:雲呢拿味棉花糖,加上洛神花花瓣點綴,整體吾太甜中和左,仲有淡淡洛神花清香,撻皮吾夠牛油香。薰衣草士多啤梨慕絲:紫色外表好吸引❤️薰衣草味好濃郁,好清新,草莓醬酸酸甜甜,蛋糕係底,夠曬鬆軟茉莉花朱古力餅:朱古力🍫好順滑,茉莉花味清新怡人,仲有碎碎朱古力,茉莉花入饌做仙人掌🌵

Savouries 鹹點🧇:

黑松露菌雞肉沙律、牛角窩夫:

西班牙風乾火腿、水牛奶芝士、蜜瓜:

三文治:

鵝肝慕絲、甜酒啫喱:

鮑魚撻:

Desserts 甜點🍮

茉莉花朱古力餅:朱古力🍫好順滑,茉莉花味清新怡人,仲有碎碎朱古力,茉莉花入饌做仙人掌🌵造型,睇得又好味😋

玫瑰荔枝紅桑子撻 :紅桑子酸酸味味,配上豐腴玫瑰🌹淡香加荔枝甜度,好開胃

#千禧新世界香港酒店🏨#抵玩staycation#包三餐#下午茶☕️#房內用餐🍴#西班牙風乾火腿#水牛奶芝士#蜜瓜#三文治🥪#鵝肝慕絲#鮑魚撻
2022-03-03 888 views
去千禧新世界酒店嘅staycation package,包埋The Lounge嘅下午茶套餐,會送上房比食客享用。今次入住,check in 時職員會問你送下午茶的時間,並且俾你點埋下午茶餐飲,準時下午3:00就有服務員按客房門鈴,將下午茶套餐及飲品放入紙袋,成袋俾你。酒店嘅下午茶套餐外型吸引,鮮橙色的圓錐型紙盒,包裹着一層層的食物架,有多款迷你蛋糕、三文治、鬆餅、鮑魚撻,每款食物都有兩個,大家唔使爭🤣呢間嘅甜品我最鍾意食佢嘅朱古力樹頭蛋卷,蛋糕外有一層朱古力,口感好正,另外佢個鮑魚撻真係有成粒鮑魚喺上面,喺新年時食好喜慶😁鬆餅就有啲乾,飲品嘅latte就非常唔錯,口感順滑,望着海景飲下午茶真係人生樂事🥰🥰🥰

2022-01-30
Type of Meal
Tea
  • 焗鮑魚雞肉酥
2022-01-08 772 views
千禧新世界香港酒店的Afternoon Tea Set一直有不錯的評價🫖✨ 這次的餐牌除了必有的「鮑魚雞肉撻」、「馬介休鴨肝薯蓉球」、「照燒和牛漢堡包」和「黑松露海鮮酥盒」以外,另有10款茶點可由客人自行選擇搭配,每位客人可從中挑選10款(🤔唔......關於這點有些迷,所以是會有人選擇同1款茶點來2份嗎?)我們選擇了每款茶點各自1份,鹹點有「慢煮竹炭三文魚卷」、「西班牙黑毛豬風乾火腿、半熟番茄🍅、牛油麵包」等等,甜點有「覆盆子紅絲絨蛋糕」、「杏脯栗子🌰慕絲」和「藍莓芝士餅」等等。雖然千禧茶點的賣相不算非常IGable,可是味道搭配相當和諧。值得讚賞的是它的甜點🍮 甜度剛好不會過膩。以往每逢吃到Tea Set的甜點都會有些苦惱,儘管愛吃,卻因為太甜而吃得有些艱辛😂 而千禧的甜點就不會有這個負擔💕

2021-12-12 584 views
聽講呢到既下午茶有唔少好評,所以就提早左半個月打電話預約,staff好好,主動問洗唔洗預留窗口位,為左影相靚d,我當然話好啦下午茶748兩位,提早做會員就有75折,平均每人都係大約300蚊,以酒店下午茶質素,非常抵食。佢既特別之處就係可以自選每人10件,如果唔好甜野既人,可以簡多d鹹點。佢既鹹點全部都好好食,特別推介馬介休鴨肝薯蓉球,鮑魚雞肉撻同明太子三文治。而甜點我就覺得不過不失,比較好食既係藍莓芝士餅,芝士餅好綿滑,甜度適中。tea set配埋自選茶或咖啡,staff會不時主動加茶,服務值得一讚

2021-11-29 473 views
今次已經係第二次食佢個tea set 第一次食嘅時候印象非常好 因為有得任選鹹點同甜點 今次住佢嘅酒店 亦附送咗下午茶 不過係外賣版 感覺同堂食差唔多 一貫嘅水準 特別鍾意佢個核桃撻 同埋紅絲絨蛋糕 唔會好甜 食到原材料嘅味道 非常唔錯
2021-11-26 371 views
因為系staycation 所以包了房間下午茶早餐晚餐嘅自助餐加房間享用嘅下午茶☕️今次就介紹房間嘅下午茶有咩特色!時間就係三點左右送上房都好快,職員會喺出邊門口交給你都非常衛生.我覺得因為以家疫情咁喺房食都好衛生,加上可以有唔同嘅感覺喺房食多幾享受😎我嘢食嘅款式都比較多…..有9款食物不過有啲失望就係通常我第一口食就一定係鬆餅佢嘅鬆餅係完全冇微暖加上比較硬身,實在大打折扣其他都有幾款嘅蛋糕款式…..都唔算太過特別啲蛋糕有啲乾身,藍莓芝士蛋糕都好淋身咸食方面有三文治火腿芝士,鮑魚仔撻,煙肉包住蜜瓜Check-in嘅時候佢會問你揀定你想飲啲咩嘅飲品揀咗兩杯茶就會一次過送埋上嚟整體嚟講下午荼冇特別太吸引,只系Package係包埋如果認真只係價錢食呢一個就真係性價比唔高….
因為系staycation 所以包了房間下午茶
早餐晚餐嘅自助餐加房間享用嘅下午茶☕️
今次就介紹房間嘅下午茶有咩特色!
我嘢食嘅款式都比較多…..有9款食物
其他都有幾款嘅蛋糕款式…..
都唔算太過特別啲蛋糕有啲乾身,藍莓芝士蛋糕都好淋身
咸食方面有三文治火腿芝士,鮑魚仔撻,煙肉包住蜜瓜
Check-in嘅時候佢會問你揀定你想飲啲咩嘅飲品
揀咗兩杯茶就會一次過送埋上嚟
整體嚟講下午荼冇特別太吸引,只系Package係包埋
如果認真只係價錢食呢一個就真係性價比唔高….

2021-11-16 586 views
🇭🇰The Lounge·Afternoon Tea Set $578 for two一入到房無耐佢地就會送個tea set上黎架啦 而且雖然佢係外賣 但係質素比我想像中好😚😚·Savouries l Scones佢呢個tea set應該一早整定好多份架啦 所以佢地既鹹點偏乾少少 尤其係個三文治同埋scone 不過佢三文治入面塊芝士幾香既🧀之後佢有個焦糖蘋果鴨胸卷幾好味 入面個蘋果超甜🍎個鮑魚雞肉撻都唔錯既 不過就放到凍左🤭🤭·Desserts反而佢地既甜點大部分都幾好食 佢個黑森林卷好濃朱古力味 而且出面個脆皮口感好好🍫汁後佢個紅莓合桃撻甜度剛剛好 而且入面既合桃超脆 佢個紅絲絨蛋糕都出奇地整得好好食 完全唔會太甜😍😍最後個藍莓芝士餅同栗子慕絲都正正常常😌·#rbyeat #rby好去處 #rbystaycation#rby西餐 #rbyteaset#rby尖沙咀·📍尖沙咀麼地道72號千禧新世界香港酒店M樓
🇭🇰The Lounge

#rby西餐 #rbyteaset
#rby尖沙咀
📍尖沙咀麼地道72號千禧新世界香港酒店M樓
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Tea)
Afternoon Tea Set
黑森林卷