2023-07-14
今晚去咗呢間新開嘅陳怡興潮州飯店食晚飯,餐廳裝修佈置同埋環境都比傳統潮州打冷餐廳乾淨企理👍🏼點菜之前會送上功夫茶,甘甘甜甜,順便可以清一清味蕾胡椒鹹菜豬肚湯印象中未試過咁清嘅豬肚湯,坊間一般都係奶白色嘅胡椒豬肚湯。依度就行清湯路線,好開胃,豬肚嘅數量都多,不過如果胡椒嘅味道可以再濃啲就更加正啦。🤣頭抽煎英䱽呢道菜嘅價錢都唔平,不過侍應介紹吓我哋決定試一試。魚肉設成魚柳咁樣煎,厚肉鮮甜,調味掌握得非常好,仲要全碟魚都冇骨,啱晒啲怕魚骨嘅朋友。上湯魚丸拼汕頭白魚蛋爽滑彈牙,有魚味得嚟亦唔會腥。配埋肉碎同埋蔬菜,清清地幾好🥰香酥芋蓉原隻帶子以前通常食開都係芋頭包住鴨肉,今次依度選擇咗包住鮮甜嘅原隻帶子,外邊嘅芋頭炸得好酥脆,芋蓉亦打得好細滑。帶子大粒且鮮甜,唔會炸過龍。呢碟食得出係手工菜,所以佢係值呢個價錢的🥹💜
點菜之前會送上功夫茶,甘甘甜甜,順便可以清一清味蕾
胡椒鹹菜豬肚湯
頭抽煎英䱽