2024-09-17 387 views
同事介紹話呢間食潮州菜好正宗,今日終於抽到時間嚟試下,果然好正,每道菜嘅味道都夠哂到位。二十年老菜甫豬肚湯呢個年份嘅老菜甫,有藥用價值,非常陳年咸香,湯頭經過長時間熬煮,清甜得嚟有深度。豬肚爽嫩入味,菜甫的清香與湯的鮮味相互融合,係我近期飲過最好嘅湯👍👍梅汁鱔球梅汁鱔球使用新鮮嘅白鱔製作,搭配酸甜嘅梅汁,令鱔球嘅鮮味更加突出。梅汁嘅酸香平衡咗炸鱔魚嘅油膩感,每一口都爽彈juicy,最難得嘅係白鱔嘅骨都被廚師去得非常乾淨,就算平時唔太食魚嘅人亦都適合👍什菌爆炒海參柳什菌爆炒海參柳選用咗多種新鮮菌類,加入海參炒至香氣四溢。餐廳一般食海參都係食炆嘅比較多,炒嘅海參原來非常特別,香好多之餘仲保留咗海參軟腍又實在嘅口感😋碧綠川椒雞川椒的香氣同雞胸肉嘅鮮嫩形成絕妙嘅對比,讓每一口都充滿驚喜,雖然濃味,但係唔會太辣,但係花椒嘅香味好明顯🤤潮州炒魚麵魚麵成日聽,但今日第一次食,食落有啲魚蛋口感,爽得嚟又似麵,不過冇魚骨冇魚腥味,師傅炒得有獲氣,撈埋潮洲辣椒油一齊食仲正!😆見佢哋仲有包箱可以book, 啱哂一大家人節日family day活動,而且餐點夠多款式,後生同老一輩嘅人一齊食都冇問題。

二十年老菜甫豬肚湯

梅汁鱔球

什菌爆炒海參柳

碧綠川椒雞

潮州炒魚麵

2024-09-09
2024-07-01 1899 views
生醃膏蟹是一道具有獨特風味的潮汕菜式,以新鮮的膏蟹為主料,通過特殊的醃製方法,使螃蟹肉質更加鮮嫩豐潤。鮮豔的橙色的蟹膏和透明的蟹肉呈啫喱狀,味道鮮甜中帶有濃郁蒜蓉辣椒醃料的風味,風味獨特係香港先敢試。糯米釀雞翼將糯米和香料填充其中,再油炸到外皮香脆金黃鮮亮,入而既糯米鬆軟飽滿,糯米的粘性與雞肉結合,為整道菜帶來了豐富的口感層次。梅汁炆豬手使用梅汁和香料炆煮而成,豬手經過炆煮後,肉質變得極為軟嫩,入口即化。梅汁的酸甜味與豬肉的鮮美相得益彰,非常送飯。桑椹酒是一種以桑椹釀製,具有豐富的果香和獨特的口感,入口柔順,並帶有微妙的酸甜味。聽說這種酒還具有一定的保健功效,據說能夠淨化血液。福果甜芋泥是一道傳統的甜點,芋泥質地細膩滑潤,口感極為順滑。芋頭經過烹煮和拌打後,變成了柔軟的泥狀,口感豐潤,絕對能夠滿足甜食愛好者的味蕾。清心丸綠豆爽是一道解渴的傳統飲品,具有清熱解毒的功效,入口清涼。最後仲有好濃茶香既功夫茶送,成晚既服務都超好,定期黎check下使唔使換碟同加茶。💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐📍陳儀興尚潮樓 (英皇道)🏠 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

📍陳儀興尚潮樓 (英皇道)
🏠 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk #必食 #必食推介 #美食 #美食推薦
#生醃 #酒 #潮州菜 #生蟹 #lunch #潮州美食 #quarrybay #豬手 #香港潮州菜關注組 #打卡 #eatwithfoodiez
  • 梅汁豬手
2024-05-26 2575 views
位於鰂魚涌英皇道的陳儀興尚潮樓是一家以潮州菜為主打的餐廳,L型的餐廳佈局也不會讓我覺得很侷促。首先我們選了例牌份量的鵝片$188,每一片鵝肉都鮮嫩多汁,入口即化,滷汁濃厚。鵝腸$168,鵝腸充份吸收了滷汁的味道,香氣撲鼻,口感鮮美。荔芋香酥鵝$168,外酥內軟,荔芋的香甜與鵝肉的鮮美完美融合。潮式胡椒鹹菜浸台山蠔$268,蠔肉鮮嫩,搭配潮州特有的胡椒鹹菜,味道獨特。肚肉苦瓜煲$128,煲湯濃郁,肚肉入口即化,苦瓜的清香中和了肚肉的油膩,美味可口。欖菜肉碎炒飯$118,炒飯香氣四溢,欖菜與肉碎的搭配,讓人胃口大開。飯前飯後都搭配了功夫茶-烏崬單叢茶;入口後,茶葉散發出清新的清香,口感柔和細膩,不帶任何的苦澀味道,茶湯滋味鮮甜,回甘持久。最後還是少不了每人來份糖水;清心丸綠豆湯$45,舒爽的口感。除了美味的菜品,陳儀興尚潮樓的環境也是一大亮點。餐廳裝修簡約大方,溫馨舒適,讓人感覺彷彿置身於家中。服務人員姐姐們熱情周到,笑容滿面,讓我們感受到好溫暖。

首先我們選了例牌份量的鵝片$188,
每一片鵝肉都鮮嫩多汁,入口即化,滷汁濃厚。
鵝片

鵝腸

肚肉苦瓜煲

欖菜肉碎炒飯

功夫茶
清心丸綠豆湯

服務人員姐姐們熱情周到,笑容滿面,讓我們感受到好溫暖。
鵝片
鵝腸
肚肉苦瓜煲
欖菜肉碎炒飯
功夫茶
清心丸綠豆湯
  • 滷水鵝片
2 day(s) ago 0 views
最近同屋企人去左陳儀興食飯,真係一個吾錯嘅選擇,今次我特別試左佢地嘅鵝肉同魚露浸花甲,令人好驚喜🥳😈鵝肉💰168鵝肉外皮香滑,肉質鮮嫩,配上特製醬汁,味道更加有層次🥳襯托出鵝肉嘅鮮味😈魚露浸花甲💰198味道超出色,花甲經過魚露浸泡,吸收左魚露嘅咸香,口感滑嫩,非常入味😈糯米釀雞翼💰116雞翼外皮香脆,咬落去有少少肉汁,吾會有乾柴嘅感覺😍入面嘅糯米吸引左雞肉嘅鮮味,口感豐富,每一啖都充滿濃郁嘅香氣,大推😈椒鹽九肚魚💰188九肚魚經過油炸後,外脆內嫰,色香味俱全,我地好快就清哂😈芋蓉原隻帶子(6件)💰298一上菜已經聞到濃郁芋頭味,估吾到帶子同芋頭會咁夾,帶子出面鋪滿一層香滑嘅芋泥,味道好濃烈,又吾搶帶子鮮味,超有心思💙😈炸普寧豆腐💰88味道正宗,外層嘅炸衣非常酥脆,咬落去果陣感受到豆腐嘅香滑,超有驚喜

😈鵝肉💰168

😈魚露浸花甲💰198

😈糯米釀雞翼💰116

😈椒鹽九肚魚💰188
九肚魚經過油炸後,外脆內嫰,色香味俱全,我地好快就清哂

😈芋蓉原隻帶子(6件)💰298

😈炸普寧豆腐💰88

3 day(s) ago 0 views
今日同屋企人黎陳儀興食飯,呢間餐廳一直都好多人鍾意,我地今日黎都係全場爆滿,記得要提早訂位我地叫左好多野食,店員一開始送左功夫茶🫖,茶香濃郁1️⃣鵝肉💰168鵝肉係必叫,滷水汁唔會好咸,啱啱好,鵝肉肥美,鵝肉鮮嫩,入口好順滑,唔會鞋,必叫👍2️⃣炸普寧豆腐💰88普寧豆腐每日由普寧新鮮運到,炸到外層酥脆、裡面嫩滑,點埋韭菜鹽水,風味獨特😎3️⃣糯米釀雞翼2隻💰116糯米釀雞翼將雞肉、糯米、香料一齊釀,再油炸,外皮好酥脆,糯米吸收左雞肉精華,充滿黏性,好食👍4️⃣魚露浸花甲💰198我本身以為魚露浸會好咸,原來啱啱好,花甲完全無沙,處理得好好,肉質飽滿鮮甜,魚露令花甲味道更加突出5️⃣椒鹽九肚魚💰188即叫即炸,外層好酥脆,裡面九肚魚好滑,連骨都可以吞落去👍6️⃣芋蓉原隻帶子(6件)💰298呢個芋頭蓉好香,一上臺已經聞到,外層鬆化,內層綿密,帶子保留到鮮嫩口感,炸得啱啱好,同埋份量都幾多,啱曬一家人一人一粒,鍾意食芋頭一定要叫❤️消費價錢:2人💰1195,人均💰597.5結論:(10分為滿分)味道:7.5/10性價比:7.5/10回頭指數:7.5/10餐廳名稱:陳儀興尚潮樓餐廳地址:鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

我地叫左好多野食,店員一開始送左功夫茶🫖,茶香濃郁

1️⃣鵝肉💰168

2️⃣炸普寧豆腐💰88

3️⃣糯米釀雞翼2隻💰116

4️⃣魚露浸花甲💰198

5️⃣椒鹽九肚魚💰188
即叫即炸,外層好酥脆,裡面九肚魚好滑,連骨都可以吞落去👍

6️⃣芋蓉原隻帶子(6件)💰298

消費價錢:2人💰1195,人均💰597.5

結論:
(10分為滿分)

味道:7.5/10
性價比:7.5/10
回頭指數:7.5/10

餐廳名稱:陳儀興尚潮樓
餐廳地址:鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖
2024-09-23 0 views
鰂魚涌開咗一間正宗馳名嘅潮州菜,而且相信陳儀興這個品牌大家都不陌生,適合家庭聚會好地方!潮州菜最馳名當然要吃 #滷水 ,品嚐了陳儀興的 #鵝三寶 $298 、 #新鮮大墨魚 $145,吃出淡淡恰好的潮州滷水,但重點是鵝三寶中 #鵝肝 、#鵝肉 、#鵝腸 都非常嫩口富彈性,每口都滿滿鵝香;大墨魚更是Q彈帶咬口,而滷水底有豆腐墊底,令每口豆腐都非常入味。除滷水外,還有更多特色美食,超推介 #芙蓉香酥鵝 $168 ,表面炸得非常酥脆,口感香脆之餘更帶空氣感,香脆背後就是芋頭鵝,層次感滿滿!#梅汁鱔球 $298 醬汁、外皮脆漿帶出鱔球之香;#糖醋煎餅 $118 亦算是潮州菜最具特色主食/甜品。總體而言,食物質素高,價錢都非常合理,餐前餐後都奉上潮州的 #功夫茶,服務都非常到位,真的適合團聚用餐!

• 功夫茶
  • 鵝三寶
2024-09-18 149 views
已經很久沒有吃潮州菜,今晚便來到這間位於鰂魚涌新建成商廈內的潮州菜館。茘芋香酥鵝$168 ,外表鬆軟可口,內裏的芋泥味道十足,加上帶點甘香味道的鵝肉,是這裏的名物。傳統炸蝦棗蟹棗$188 ,蝦棗蟹棗外脆內軟,內裏的餡料還有馬蹄碎,增加了味道層次。吃多了還可以點自家製的桔仔醬汁,去除油膩感。蠔仔方魚肉碎粥$75,方魚香脆,蠔仔份量十足,而且味道鮮甜,沒有腥味,是一道地道的潮州粥品。清心丸綠豆爽$45 ,甜度適中,清心丸爽口彈牙,綠豆份量十足,是吃潮州'甜品必點之一。福果甜芋泥$45,用豬油製成的芋泥,甜度頗高,是潮州甜品的特色之一。

2024-09-18 134 views
這間老牌潮州食肆,由新蒲崗時候已經光顧,近年發展了高級潮州路線,今晚便來到這裏。這幢以食肆為主的商廈,內裏的食肆都是高檔,而這間裝修傳統的潮州酒家,座位寬敞,坐得舒適。富貴自選套餐一位。金牌紅燒翅(足三兩)$488,潮州蠔仔烙 。金牌紅燒翅,雞湯香味濃郁,魚翅每條都像牙簽一樣粗,而且份量十足,雖然說是一人份量,吃完這個次已經有點飽了。潮州蠔仔烙,蠔仔尺寸頗大,而且份量十足,外表香脆可口,內裏煙煙韌韌,加點魚露和胡椒粉,可以增加味道層次。這個潮州蠔仔烙,是近期吃過的最好味的一個。潮州功夫茶,餐前餐後都必有潮州功夫茶,味道甘香,非常有潮州特色。茶位$15

這個潮州蠔仔烙,是近期吃過的最好味的一個。

茶位$15
2024-09-18 88 views
之前去過新蒲崗食過佢嘅玫瑰餐廳,一直都好鍾意佢哋餐廳嘅風格,簡單樸實,真材實料,將潮州菜嘅精髓帶出嚟今日呢間係同一集團,但係當然靚仔好多,特登屋企人嚟食💪💪二十年老菜甫豬肚湯湯底清甜且富有深度。經過長時間的熬煮,湯中的豬肚柔嫩,菜甫的清香與湯的鮮味都食得到,是一道非常滋補的湯品😋梅汁鱔球這道梅汁鱔球選用了新鮮的鱔魚🍬,肉質鮮嫩,搭配酸甜的梅汁,口感獨特。梅汁的酸香讓鱔球更加開胃什菌爆炒海參柳需然388hkd 但海參份量超多,搭配海參柳,口感滑嫩。炒製過程中,菌類的香氣與海參的鮮味相結合碧綠川椒雞川椒幾香,辣可以再多啲,川椒的香氣與雞肉的鮮嫩完美融合,而家呢度菜用雞胸都吾會柴,幾好🫡🫡炒魚面湯就食得多,炒都係第一次,更香,而且加埋辣醬,香上加香!😋😋

今日呢間係同一集團,但係當然靚仔好多,特登屋企人嚟食💪💪

二十年老菜甫豬肚湯

梅汁鱔球

什菌爆炒海參柳

碧綠川椒雞

炒魚面

2024-09-16 108 views
陳儀興絕對係🇭🇰香港本地潮州菜嘅老字號👍之一,呢間喺鰂魚湧嘅陳儀興尚潮樓🤩無論係裝修環境、服務、衛生定係食品賣相都十分之😍高級精緻。一坐低職員💁‍♂️就會逢上功夫茶,可以一路品銘🍵一路睇餐牌揀下食啲咩🤤。潮汕滷水🥰絕對係嚟呢度必食嘅,鵝三寶🪿有肥美入味嘅鵝肉、爽口嫩滑嘅鵝腸👍同埋軟滑甘香嘅鵝肝,三樣👌都係呢度嘅招牌美味!另外滷水大墨魚🔪片到又薄又滑,入口勁鮮味🦑,而且滷水味香濃十分之啱我口味😋。梅汁🐟鱔球係大廚時令推介之一,鎅花鱔球賣相好靚🤩好吸引,入口鮮味彈牙之中帶有陣陣漬🤤梅嘅酸甜香味,配埋炸珍珠菜🥬一齊食十分之有層次!荔芋香酥鵝🪿係我好鍾意食嘅其中一道菜😍,加上手工繁複依家已經越嚟越少💁‍♂️餐廳有供應。鵝肉又淋又滑,🤩上面鋪滿芋泥,入口鹹甜鬆脆😋好好味!糖醋煎麵🍜質感半脆有麵香,配埋🧂糖同埋醋一齊食好🤤開胃。

糖醋煎麵🍜質感半脆有麵香,配埋🧂糖同埋醋一齊食好🤤開胃。
2024-09-09 183 views
我媽咪是潮州人, 有天說想食潮州粥正宗菜式, 我馬上想起有間高質菜館: 陳儀興尚潮樓!位置在鰂魚涌甲級寫字樓7樓,餐廳裝修帶有傳統中式古典,設計磨沙山水屏風分隔,感覺私隱提高一點都不錯!餐廳主打潮州菜,提供多種鹵水,海鮮小菜供客人選擇,服務員都親善有禮!蠔仔方魚肉碎粥肥美蠔仔差不多鋪滿整碗粥,方魚口感帶有鹹香味,蠔仔鮮甜大粒是我們最愛!還有鹵水鵝肝入味好吃😋, 新鮮味十足,一塊塊慢慢品嚐好滋味!最後還有甜點糖水呢

蠔仔方魚肉碎粥

最後還有甜點糖水