2016-05-17 273 views
在荃灣愉景新城附近的一間冰室,聽說這裡的瑞士汁雞翼和雞脾都很出名,今天剛好在荃灣見工,剛剛好是午餐時間後,人也不太多可以直接入座。在卡位坐下後就留意到牆上掛著的牌子,都是冰室的的推介和人氣食物,格調有幾分懷舊的感覺。選擇困難的我就直接跟著叫了蕃茄湯通粉、瑞士雞脾和紅豆冰。滑蛋蕃茄湯通粉配瑞士雞脾$48超級愛吃蕃茄湯,湯有很濃郁的蕃茄味,酸甜的味道剛好,可以見到湯面有很多蕃茄肉,通粉也很大份,一邊食通粉也可以伴著蕃茄吃,用料一點都不馬虎。炒蛋很香滑,味道與質感都不錯,不過炒得有點散,如果是一份完整炒蛋的樣子會更吸引,香滑的碎蛋伴通粉吃,加上一口濃濃的蕃茄湯底,豐富的口感和蕃茄湯完美配搭起來,吃完這個超滿足的。重點的雞脾果然不失所望呀,雞脾皮薄肉厚,雞脾一咬下去又多肉又滑,還有肉汁鎖在裡面。瑞士汁也很入味,不會因為煮太耐而變起絲的雞肉,但又保持到入味的水準,正! 跟餐特飲 紅豆冰+$10甜度剛剛好,紅豆大大粒,份量也很多,椰奶、冰、紅豆都恰到好處,好喝 肉燥煎蛋飯$42朋友點的另一個飯,賣相看起來也很吸引 平靚正的食堂首選,好羨慕住附近的人呀~閒時來食個雞脾下午茶太幸福了
滑蛋蕃茄湯通粉配瑞士雞脾$48
跟餐特飲 紅豆冰+$10
肉燥煎蛋飯$42
朋友點的另一個飯,賣相看起來也很吸引

2016-05-16
$55 (Lunch)
  • 蕃茄濃湯通粉
  • 瑞士雞脾
2016-05-13 4656 views
我對雞脾一向情有獨鍾,下午茶餐經常食。但大部分餐廳都是以炸的為主,熱氣不說,食多都厭。之前朋友一直有推薦話樓下冰室的瑞士雞脾好好味,正啱考完一科可以行出荃灣休息下。入去見到坐咗不少人,路德圍作為食店集中地,選擇眾多,既然有咁多人客係呢間食,一定唔會差。店內裝潢屬於中西混搭風,既有老式冰室的風情,又有西式的活潑,令人感覺仿佛係樓下食飯。發現他們的時鐘很有特色,周圍一圈好似蕃茄蛋?和店裡的主推餐交相輝映。而我個人也偏愛冰室多些,很多時候,食冰室不僅僅是食味道,亦是食香港特有的文化。揭開餐牌就睇到主打的瑞士雞脾,蕃茄濃湯炒蛋粉餐可以配雞脾,點可以錯過?最期待的雞脾首先上碟,光看色澤已經流曬口水,應該鹵得好入味。即刻切一塊試下,皮滑肉厚,不得了!瑞士汁深深沁入肉裡,帶些甜,味濃卻不鹹,色深卻不老。果然名不虛傳,相當之正點。我點的是螺絲粉,看著比朋友的通粉大份好多。蕃茄湯底汁味濃郁,好fresh,適度的酸味令人食慾大開。牛乳蛋也炒的幾滑,浸一浸茄湯更好食。粉味淡配濃味雞脾非常夾,一啖湯粉一啖肉好是過癮,一下子就食到見底。飲品方面,凍朱古力同奶茶稍微偏甜。做為冰室,48蚊餐有大隻雞脾同大碗湯粉,味

我點的是螺絲粉,看著比朋友的通粉大份好多。
蕃茄湯底汁味濃郁,好fresh,適度的酸味令人食慾大開。
飲品方面,凍朱古力同奶茶稍微偏甜。
做為冰室,48蚊餐有大隻雞脾同大碗湯粉,味道又唔錯,呢間真係合格有突。Btw,入邊的waiters都幾靚仔😏會問你味道如何,姊妹們不要錯過😂
$51 (Tea)
2016-05-11 3071 views
今天放假心血來潮想食樓下冰室蕃茄湯米線,其實之前已去過幾次係唔錯既,今次去到首先入到去1無人理我,可能忙啦,自己搵位坐,之後諗好食咩就攑手啦,成分鐘都無人理我,之後眼見有幾個人遲過坐低的客人也想下單,前後有4個人一起攑手了,我是第一個攑手的,才有一人比較高級的回應等等,好啦心諗佢轉頭會黎幫我落單,點知無理我,我到其他3人也已落單,心情已很差 ,再攑手,有一樓面看到我想落單也當沒看到不理我 ,個高級的也是回應我而不過來下單 ,直至我生氣了,大聲說有無人落單架,才有第三個人來說有,但他落單是好像很不滿的樣子,真的一肚了氣,今次真的食的生氣 ,真的望服務會有改善囉,食物一樣是好味 我們今次點了黑椒牛扒腸仔飯,如圖用長碟上,牛扒做的很好切開是還有小小紅色就是剛熟唔會um,有肉汁有厚度,不是薄牛扒,黑椒汁亦有水準,因我去過其他的是只有黑椒辣味沒其他味道的,這個不太辣是我喜愛的味,另一個點了滑蛋蕃茄湯米線配瑞士雞翼,點了中辣,蕃茄湯底不是那種水汪汪的是有杰度的一種亦不會太杰,味道一流,瑞士雞翼皮軟肉滑又夠大隻食了一只已夠飽肚,每次我也有點的一款最肚
,再攑手,有一樓面看到我想落單也當沒看到不理我
,個高級的也是回應我而不過來下單
,真的望服務會有改善囉,食物一樣是好味
蕃茄湯米線
2016-05-11
$50 (Tea)
蕃茄湯米線
  • 蕃茄湯粉,瑞士雞翼,牛扒
2016-05-07 199 views
今日去左荃灣揾個朋友食野, 佢話有間蕃茄通同蛋治幾好食, 叫左個茄通套餐, 原來已經可以跟埋蛋治, 真貼心, 另外仲叫左個雞比餐同埋芝士肉醬薯角真係無介紹錯, 茄通湯底好濃, 又吾會太酸, 仲有小小辣味最出色係個蛋治, 好厚呀~~蛋味好香呀~~不得了雞比都好正, 端士汁好入味, 肉質都好嫰滑芝士肉醬薯角, 新鮮焗起, 薯角小小脆身, 加上芝士肉醬汁, 非常惹味
真係無介紹錯, 茄通湯底好濃, 又吾會太酸, 仲有小小辣味
最出色係個蛋治, 好厚呀~~蛋味好香呀~~不得了
雞比都好正, 端士汁好入味, 肉質都好嫰滑
2016-05-04
2016-05-04 377 views
今日同媽咪去左荃灣新之城行街,街到3點肚餓就去左附近路德圍食野休息下,果頭好多野食,之後我地揀左「樓下冰室」,今日熱熱地食下蕃茄野開開胃~呢間餐廳有幾個侍應,唔會唔夠人手招呼你,環境唔錯,乾淨~坐位都舒服!打開menu就叫左幾款野食share一齊食!
蕃茄濃湯通粉
招牌瑞士雞翼
炸韮菜餃子
2016-05-03 315 views
放假同朋友去一間好有人氣既冰室「樓下冰室」食個lunch!!!一去到已經有唔少人等緊位!我班遲到大王朋友未到就我拎左位先!等左10mins左右就入得,冰室既裝修好有心思,做左個假天花打造一個「樓下」既感覺,仲有好多懷舊擺設,乾淨舒服天氣咁熱飲番杯綠椰冰好爽!好多綠豆蓉!落足料!椰子味清清地,感覺好fresh叫左份午餐,豬仔蒜蓉包外脆,一層薄薄既蒜蓉mix牛油,好香鹵水雞翼超級入味!而且好大隻!配埋份沙津好開胃,岩晒夏天!焗芝士西蘭花夠晒芝士之餘又唔會好'漏',芝士一拉,拉到好長!而且西蘭花唔會淋晒,仲好有口感
叫左份午餐,豬仔蒜蓉包外脆,一層薄薄既蒜蓉mix牛油,好香
鹵水雞翼超級入味!而且好大隻!
配埋份沙津好開胃,岩晒夏天!
2016-05-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2016-05-02 362 views
受到朋友推薦一試呢間冰室,點知失望而回…我同男朋友叫左招牌的蕃茄湯螺絲粉。上菜時間算快,蕃茄湯味濃,唔似用茄膏,食到蕃茄蓉,但螺絲粉唔入味,感覺就似湯還湯,粉還粉咁,似白烚完d粉就放入湯到咁湯中有牛乳滑蛋,一點都不滑,成舊硬野咁🙈
湯中有牛乳滑蛋,一點都不滑,成舊硬野咁🙈
2016-05-02 361 views
早排放假入左荃灣,去左一間專食蕃茄湯底既餐廳佢入而有好多以蕃茄為主既食物,其中最好食既係通粉蕃茄炒蛋通粉,個湯底好正好好味,真正既蕃茄湯通粉唔算太林,幾好食炒蛋就OK啦咸魚炒飯都幾夠味,唔會太乾,又唔會太濕食落真係好夠口感同埋好平嫁,2樣野加埋都唔駛100蚊,所以好鍾意食依D小店
早排放假入左荃灣,去左一間專食蕃茄湯底既餐廳

佢入而有好多以蕃茄為主既食物,其中最好食既係通粉
蕃茄炒蛋通粉,個湯底好正好好味,真正既蕃茄湯

通粉唔算太林,幾好食

炒蛋就OK啦
咸魚炒飯都幾夠味,唔會太乾,又唔會太濕

食落真係好夠口感

同埋好平嫁,2樣野加埋都唔駛100蚊,所以好鍾意食依D小店

2016-05-01 332 views
行過荃灣,這一帶很多食肆,見到這間樓下冰室,望下門口個餐牌,主打係瑞士雞肶,紅荳冰,好耐未食過所以,揀了這間進餐。原來這餐廳走懷舊路線,裏面放了一些老香港的擺設。很大的卡位,用了中國人喜愛的大紅色。我當然點了招牌瑞士雞肶飯配紅荳冰,友人就叫了滑蛋牛柳蕃茄湯米,新鮮菠蘿冰番茄湯有粒粒番茄,不是太酸,米線覺得林咗啲但,雞蛋好滑。牛柳已分開3件上,有黑椒味,但若味道淡一點更好。炸交子 ,用韮菜餡,好似上海鋪嗰啲,點埋沙律醬,好味。餡料好充足,但記住要即食,唔係涷咗個皮會林雞比,好大隻,啲皮入晒味,連雞肉一起扯嚟食,好正。勾起童年回憶。用瑞士汁有好多汁夠晒嚟撈飯,唔咸有紹菜伴飯菠蘿冰用新鮮菠蘿,所以味道清甜,不似罐頭的糖水味紅豆冰,紅豆好林,用懷舊冰杯,甜度啱這裏是叫任何粉,麵,飯,可半價叫飲料
行過荃灣,這一帶很多食肆,見到這間樓下冰室,望下門口個餐牌,主打係瑞士雞肶紅荳冰,好耐未食過所以,揀了這間進餐。

滑蛋牛柳蕃茄湯米
招牌瑞士雞肶
新鮮菠蘿冰
菠蘿冰用新鮮菠蘿,所以味道清甜,不似罐頭的糖水
紅豆冰
$70 (Dinner)
滑蛋牛柳蕃茄湯米
招牌瑞士雞肶
紅豆冰
  • 炸交子
  • 菠蘿冰
  • 瑞士雞肶飯
2016-04-30 308 views
前陣子放大假,去左荃灣等朋友放工一齊食晚飯一個人未食野,見到呢間個名好懷舊~冰室於是入內食住等而家冰室已買小見少不禁令人懷念小時候常去的冰室呢先來一杯羅漢果茶(熱)跟餐,不用加錢味道濃郁自家製,真材實料,而且唔會太甜,平時其他冰室茶餐廳未必飲到鮮茄濃湯通粉HKD46配牛乳滑蛋可辣或不辣份量十足,侍應端出來時已聞到陣陣蕃茄香氣味道濃郁鮮甜微微的酸而且即叫即製入口還有蕃茄蓉,很有口感雜菌也完全滲透蕃茄濃湯好入味又爽口牛乳滑蛋將牛乳及雞蛋打匀打出來的蛋嫩滑鮮香一食就滑進喉嚨要小心呀味道適中不錯通粉唔會腍又唔會硬食落口亦只吃到蕃茄湯真的好汁呢!

前陣子放大假,去左荃灣等朋友放工一齊食晚飯

一個人未食野,見到呢間個名好懷舊~冰室

於是入內食住等

而家冰室已買小見少

不禁令人懷念小時候常去的冰室呢
先來一杯羅漢果茶(熱)

跟餐,不用加錢
味道濃郁

自家製,真材實料,而且唔會太甜,平時其他冰室茶餐廳未必飲到
鮮茄濃湯通粉HKD46

配牛乳滑蛋

可辣或不辣

份量十足,侍應端出來時已聞到陣陣蕃茄香氣

味道濃郁鮮甜微微的酸

而且即叫即製

入口還有蕃茄蓉,很有口感

雜菌也完全滲透蕃茄濃湯

不錯

通粉唔會腍又唔會硬

食落口亦只吃到蕃茄湯

真的好汁呢!

$38 (Lunch)
  • 羅漢果茶
2016-04-27 303 views
叫左個餐真係好ok磨姑蛋番茄通個番茄湯底係鮮番茄,好新鮮番茄味,唔咸,岩岩好配料就普普通通,通粉都適中,唔會話太淋呢個真係超正澛水味好濃,但唔咸,d味完全入哂雞翼真係連骨都想食埋😂😂
叫左個餐
真係好ok
磨姑蛋番茄通
個番茄湯底係鮮番茄,好新鮮番茄味,唔咸,岩岩好
配料就普普通通,通粉都適中,唔會話太淋
呢個真係超正
澛水味好濃,但唔咸,d味完全入哂雞翼
真係連骨都想食埋😂😂
2016-03-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2016-04-24 325 views
星期六2點幾黎食野但係眼見下午茶d野食唔太啱就叫左午餐蕃茄濃湯叉燒意粉配炒蛋火腿脆豬包,蕃茄濃湯我確係好濃,茄膏茄蓉好多令到個湯底好香好厚身不過叉燒就差左d得個幾舊細粒又薄身又有筋位。炒蛋唔油,美式炒蛋夠厚身個包都好脆,蒜蓉味好香基本都做得唔錯既提外話:唔知點解入完單之後一直坐左15分鐘都無野食,得野飲,眼見佢地只係出晒d雞翼雞脾,搵個待應姐姐黎問下,好彩待應姐姐肯幫我地催,仲鬧水吧個到要我地等咁耐,服務良好~好似貴左d,不過下次會再試。
星期六2點幾黎食野
但係眼見下午茶d野食唔太啱
就叫左午餐

蕃茄濃湯叉燒意粉配炒蛋火腿脆豬包,
蕃茄濃湯我確係好濃,茄膏茄蓉好多
令到個湯底好香好厚身
不過叉燒就差左d
得個幾舊細粒又薄身又有筋位。
炒蛋唔油,美式炒蛋夠厚身
個包都好脆,蒜蓉味好香
基本都做得唔錯既

提外話:

好似貴左d,不過下次會再試。
蕃茄濃湯叉燒意粉
炒蛋火腿脆豬包
2016-04-23 377 views
荃灣美食多,愛吃蕃茄類食品既我,今天特意挑選了位於荃灣既"樓下冰室"。做左功課既我,知道有排隊既機會,所以特意與友人提早來嘗鮮,但到達後發現仍要拎籌等待,幸而未幾就能入坐但要搭枱。好,一坐下已經知道目標食物,就是蕃茄通粉併瑞士雞脾雞脾大大隻,而且非常入味,看似咸咸的,但吃下去就知道,是甜甜又不膩的的瑞士汁味,而且雞肉輕易就能切開,不會老,誠意之選!輪到通粉,不只有蕃茄湯底,內還有蕃茄肉,甜酸度適中,而且分量也蠻多,只可惜此餐不包飲品,美中不足。

好,一坐下已經知道目標食物,就是蕃茄通粉併瑞士雞脾

• 招牌瑞士雞脾
2016-04-23 1744 views
時下興懷舊,尤其係大財團的逼使下傳統小店及美食買少見少,倒是有不少餐廳把握這個機會把懷舊美食重新包裝加以改良並推出市場,捧場客可是有不少哦!樓下冰室便是其中一間店內裝潢有新舊中西融合的氣質,我的右邊較新式西化,也明示客人他們的主打是蕃茄;至於左邊牆則以當鋪作主題,很是有趣。餐廳主打港式茶餐,店家推介蕃茄湯粉及瑞士雞翼/雞肶,價錢也不貴,而且還有港人最愛紅豆冰,兩個人剛剛好可以每樣試試先來瑞士雞脾飯$43 雞脾非常大隻,幾乎有我手掌般大,瑞汁呈深啡色帶點微紅,似乎比平日吃到的瑞士雞肶更深色。雞肶肉質鮮嫩,沒有煮過火的柴口感,瑞士汁非常入味,豐富的香氣先鹹回甘,順帶一提瑞士汁是來自一間舊港式扒房,因為味道較甜'sweet' ,英文讀音似廣東話「瑞士」而得來,所以瑞士汁不同鹵水汁,前者除了香之外還多了幾分甜味!雞肶再加瑞士汁撈飯確實一流再來肉燥娃娃菜$32極力推薦!除了台式肉燥還有港式肉鬆在上,頗特別的😝娃娃菜份量可不少,我猜大概有兩棵,娃娃菜吸收了肉燥的汁,爽甜得黎又惹味,汁的味道告訴我它不是行貨,中間見到有bay leaves,應該是用上幾種香料熬制吧蕃茄濃湯螺絲粉炒配牛乳炒蛋 炸雞翼$

先來瑞士雞脾飯$43
再來肉燥娃娃菜$32
蕃茄濃湯螺絲粉炒配牛乳炒蛋 炸雞翼$46
鮮黃的炒蛋配紅彤彤的蕃茄通粉,顏色組合很搶眼,我選了螺絲粉,想不到竟是螺絲粉給我驚喜!通常茶餐廳的湯粉類都煮得太稔,這裡的螺絲粉竟然煮得彈牙,而且掛湯不錯!蕃茄湯我點了小辣,有小量蕃茄肉,頗濃的蕃茄湯,加了辣反而像羅宋湯。至於炸雞翼真的不錯,雖然是炸但不油膩,皮薄而香脆,隱約嘗到五香粉的味道,而且是兩隻雞全翼,份量不欺場!
說到港式冰室怎少得紅豆冰呢$11
同樣好大杯!紅豆煮得稔,奶/糖/豆比例適中,而且奶很滑,有總透心涼的感覺
男友點了菠蘿冰$11 最特別之處是店家用上新鮮菠蘿,現在很少餐廳會這樣做,而且菠蘿肉份量很多,香甜而沒有渣,有誠意之作

這頓吃得很飽很飽,但竟然只是每人約$70,真的很抵食!而且座位尚算舒適,誰說食茶記一定是趕頭趕命不能享受的呢?
2016-04-14
$70 (Dinner)
2016-04-19 656 views
荃灣大河道可説是美食天堂!無論是泰國菜、還是日本拉麵都應有盡有。不過愛懷舊的我還是被80年代風格的樓下冰室吸引著。我和友人在下午茶時間去到,位置已經坐滿了七成,生意不錯喔!坐下時不禁暗爽:幸好我是在下午茶時段去,不用排隊等候。 店舖內卡位甚多,地方坐得舒適,而且裝潢着懷舊冰室風格,很有氣氛。餐牌簡潔多圖,食物種類繁多。 我點了蕃茄濃湯螺絲粉配牛乳炒蛋,還有招牌瑞士雞脾。套餐價$46,包熱飲。 冰室講求「快、靚、正!」,才剛落單不久,即磨咖啡已經隨即送上。 蕃茄湯底是用新鮮蕃茄煮成湯底,好味又新鮮,不像其他餐廳用罐頭湯代替,沒有味精而且又健康。蕃茄濃湯配上牛乳炒蛋可說是「最佳拍檔」,本來味道淡淡的炒蛋吸收了酸酸甜甜的蕃茄湯,變得更加好味。 鹵水雞脾果然名不虛傳,瑞士汁就是鹵水雞脾的靈魂。瑞士汁由外到內滲進雞脾的每一處,令每一啖肉都充斥著瑞士汁的甜味,不會太咸,味道剛剛好。「萬事俱備,只欠一碟白飯。」我巴不得把眼前的蕃茄濃湯螺絲粉換作白飯,好讓雞脾每一滴汁都不浪費。總括而言,她們家的招牌菜鹵水雞脾真的百聞不如一見。

餐牌簡潔多圖,食物種類繁多。

蕃茄濃湯套餐
蕃茄濃湯螺絲粉

蕃茄湯底是用新鮮蕃茄煮成湯底,

好味又新鮮,不像其他餐廳用罐頭湯代替,

沒有味精而且又健康。

招牌菜鹵水雞脾

總括而言,她們家的招牌菜鹵水雞脾真的百聞不如一見。
2016-04-13
Type of Meal