2020-11-13 148 views
今日去開荃灣買野,突然興起想食瑞士雞翼。上openrice見到呢間樓下冰室,好似好正咁,就一於去試下啦。去到見到都好爆場,經理都叫我哋要等一等,不過好快就入到去啦。量好體溫之後,就安排我哋坐左係個卡位度,附近都有板格一格開。餐牌啲選擇都好多,我哋睇左一輪就叫左幾樣野。飲品就上枱先,有菠蘿冰同綠椰冰。菠蘿冰有好多菠蘿,仲係新鮮架,唔係開罐頭果啲,我食極都食唔晒。而個綠椰冰就係椰汁冰同綠豆蓉,啲蓉都好多下,同埋椰汁飲真係一絕!小食我哋叫左3隻瑞士雞翼同芝士蒜蓉多士,個雞翼係全翼嚟,亦都好大隻下,食落啲肉好滑,啲汁都好入味,正。而個多士就大大塊熱辣辣上枱,烤得啱啱好,仲好脆。而啲芝士同蒜蓉都俾啲熱力溶左,好香好好食。而主食我哋叫左招牌胡椒豬肚滑雞米線同自家製蔥花叉燒滑蛋飯。個米線係驚為天人地大碗,以為兩個人食咁。入面啲配料多到食唔晒,而且好重胡椒味,冬天食好正。米線亦都好爽,飲埋啖湯就一絕。而個叉燒蛋飯亦都大大碗,啲蛋同叉燒多到睇唔到啲飯,叉燒入味又軟熟,蛋亦都好厚身,飯底仲有豉油,撈埋食好正。最後想一提啲侍應好有禮貌,仲會介紹啲野食,做到無停手都保持到禮貌,咁樣埋單都唔駛200蚊,好推薦大

餐牌啲選擇都好多,我哋睇左一輪就叫左幾樣野。飲品就上枱先,有菠蘿冰同綠椰冰。菠蘿冰有好多菠蘿,仲係新鮮架,唔係開罐頭果啲,我食極都食唔晒。而個綠椰冰就係椰汁冰同綠豆蓉,啲蓉都好多下,同埋椰汁飲真係一絕!小食我哋叫左3隻瑞士雞翼同芝士蒜蓉多士,個雞翼係全翼嚟,亦都好大隻下,食落啲肉好滑,啲汁都好入味,正。而個多士就大大塊熱辣辣上枱,烤得啱啱好,仲好脆。而啲芝士同蒜蓉都俾啲熱力溶左,好香好好食。而主食我哋叫左招牌胡椒豬肚滑雞米線同自家製蔥花叉燒滑蛋飯。個米線係驚為天人地大碗,以為兩個人食咁。入面啲配料多到食唔晒,而且好重胡椒味,冬天食好正。米線亦都好爽,飲埋啖湯就一絕。而個叉燒蛋飯亦都大大碗,啲蛋同叉燒多到睇唔到啲飯,叉燒入味又軟熟,蛋亦都好厚身,飯底仲有豉油,撈埋食好正。最後想一提啲侍應好有禮貌,仲會介紹啲野食,做到無停手都保持到禮貌,咁樣埋單都唔駛200蚊,好推薦大家去試下!
2020-11-12
  • 綠椰冰
2020-09-11 1080 views
嘻。食咗好耐外賣,今晚決定出去食個晚餐。路德圍一向好多嘢食,間間都要排隊。今次揀左冰室,呢間瑞士雞翼好似好吸引,就試下啦。大概等左5分鐘左右就有位啦,餐廳全部位都隔左白色板,私隱度好高😂落單要舉高隻手!!餐牌都有好多不同款,睇落蕃茄湯米線都吸引😬所以點左呢啲👇🏻瑞士雞全翼:通常都係見雞中翼多,全翼小見啲。好多隻,上色均勻!食入口有小小酒香味,之後就甜甜地。全翼都醃得好入味,雞肉好滑有肉汁😬炸薯角:即點即炸熱辣辣,我好中意食薯角,就咁沾茄汁已經好好味啦牛乳炒蛋蕃茄米線值得一讚!個牛乳炒蛋真係好好食!好香蛋味又滑,唔會煮到又燶又老!蕃茄濃湯有茄肉,米線q彈唔會一patpat,讚👍🏻吉列豬扒:炸到好脆口,但唔會吉口,不過略嫌豬扒有點癡牙,唔夠淋身。胡椒豬肚雞米線:好大碗!個湯就咁飲會偏咸,不過配米線就岩岩好!雞肉豬肚都有好多件。雞肉好入味又夠滑。紅豆咖啡:紅豆夠淋身,咖啡又香,又幾好飲啵脆脆華田:阿華田加上脆脆米,一啲都唔甜,味道岩岩好🥰🥰呢度好多卡位,裝修又有懷舊feel,員工都好友善又有禮貌,讚👍🏻價錢唔算好貴,但食左好多野😋

餐牌都有好多不同款,睇落蕃茄湯米線都吸引😬所以點左呢啲👇🏻

瑞士雞全翼:

炸薯角:
即點即炸熱辣辣,我好中意食薯角,就咁沾茄汁已經好好味啦

牛乳炒蛋蕃茄米線

吉列豬扒:
炸到好脆口,但唔會吉口,不過略嫌豬扒有點癡牙,唔夠淋身。

胡椒豬肚雞米線:

紅豆咖啡:
紅豆夠淋身,咖啡又香,又幾好飲啵

脆脆華田:
阿華田加上脆脆米,一啲都唔甜,味道岩岩好🥰🥰

2020-09-09
2020-08-17 1088 views
📍 樓下冰室一直都對蕃茄情有獨鍾,今次突登去左荃灣試下呢間主打蕃茄湯底既冰室。-- 餐牌食物選擇非常多,除左主食之外,亦有好多款小食任君選擇。飲品方面,除左一般大路既奶茶檸水,仲有好幾款特飲有得揀。--- 特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋,牛油厚多士 $46蕃茄湯入面浸左好多新鮮蕃茄蓉,好濃郁。另外,牛乳炒蛋作為配角都同樣出色,炒蛋炒得相對乾身既同時亦保留到滑溜口感。牛油厚多士鬆脆可口,味道剛好。-- 招牌瑞士雞脾 $28雞脾顏色好深,應該鹵左好耐時間。食落口同想像既一樣,雞脾好入味,唔似出面有D餐廳咁只係得塊皮係有味。而且雞肉保持到嫩滑,非常有驚喜。--芝士焗西蘭花 $38西蘭花食落冇草青味,而且焗得岩岩好,唔會太硬又或者太淋。芝士汁很濃郁,健康得黎又好食。--華田脆脆 紅豆冰 單點各$22紅豆煮得好夠淋,甜度適中。另外華田脆脆味道濃郁,脆脆都落得好足料。---地址: 荃灣路德圍14-18號B舖
📍 樓下冰室

---
地址: 荃灣路德圍14-18號B舖
Tea
2020-08-16 677 views
最近經常在家工作,但不代表比在辦公室上班空閑,我和同事們依然非常忙碌,有無數的工作要處理。不過在家工作,則可以在家附近吃想吃的東西做午餐,不用帶飯或在公司附近還貴價便堂,也不錯啦。雖然說可以選自己想吃的東西,但食飯時間只有一小時,所以只能選擇港人最愛的茶餐廳,快速、便利的港人快餐,然後又回家中開會啦。特色蕃茄濃湯配牛乳炒蛋 $50湯通粉可以轉做螺絲粉、意粉、米線、公仔麵或湯飯,選擇甚多,今次選擇較少食的螺絲粉。蕃茄湯色好深,望落去好濃郁,入口有超濃蕃茄味,加上炒蛋,幾高質呀。而且可以配一款配菜,我當然食招牌的瑞士雞髀啦。大大隻雞髀,上曬瑞士汁色,好吸引。雞皮好Q彈,入曬味,果然是招牌呀。焗芝士西蘭花 $38想食點蔬菜,所以要份焗芝士西蘭花。西蘭花焗至好腍,放滿芝士醬,好食呀。去茶餐廳食飯,一定要喝杯奶茶和紅豆冰,奶夠香,茶夠滑,紅豆夠腍,甜度啱啱好。
最近經常在家工作,但不代表比在辦公室上班空閑
,我和同事們依然非常忙碌,有無數的工作要處理。

也不錯啦。

雖然說可以選自己想吃的東西,但食飯時間只有一小時,

特色蕃茄濃湯配牛乳炒蛋 $50

,入口有超濃蕃茄味,加上炒蛋,幾高質呀。

焗芝士西蘭花 $38

想食點蔬菜,所以要份焗芝士西蘭花。西蘭花焗至好腍
,放滿芝士醬,好食呀。

2020-08-11
2020-08-07 629 views
餐廳簡潔、明亮, 佈置大玩 懷舊風味, 放滿懷舊玩具、 posters 及物件, 充滿心思 ,環境舒適, 進入餐廳前先量度體溫及提供搓手液, 十分貼心。潮州蠔仔肉碎泡飯$50炎炎夏日, 吃蠔仔肉碎泡飯 最適合, 蠔仔飽滿而鮮味, 配上大量肉碎、鮮菇片及香茜等配料, 賣相已經吸引,每口泡飯充滿蠔仔的鮮味、惹味的香茜, 十分享受 。特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋配招牌瑞士雞髀$50牛乳炒蛋嫩滑, 蛋香誘人 , 滑蛋和通粉完全浸泡在蕃茄濃湯裏, 酸酸甜甜, 令人胃口大開。招牌瑞士雞髀, 必食之選, 瑞士 汁蜜甜惹味, 雞髀鹵得十分入味, 入口嫩滑, 特別是滋味的甜甜雞皮,最後連雞皮都通通吃光了, 認真大滿足。炸韭菜餃子八隻$35韮菜餃炸到金黃色香脆, 脹卜卜, 十分飽滿, 餃子新鮮炸起,熱呼呼,香噴噴, 輕輕咬下,肉汁四溢, 口腔內散發陣陣韭菜香氣, 令人一吃再吃, 停不了口。芝士煎蛋豬扒包$35漢堡包包皮焗至脆身,夾著煎香豬扒、 半溶芝士、煎蛋及爽甜生菜, 餡料十分豐富, 大口咬下去, 發現豬扒好軟稔, 充滿肉汁, 口感多層次 ,愈吃愈滋味。西多士$25西多士大件厚身, 把大片牛油放在炸到金黃

潮州蠔仔肉碎泡飯$50

特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋配招牌瑞士雞髀$50

炸韭菜餃子八隻$35

芝士煎蛋豬扒包$35

西多士$25
西多士大件厚身, 把大片牛油放在炸到金黃色、 熱燙燙西多士上面,牛油慢慢溶化, 再傾下糖漿 , 賣相令人垂涎,西多士內裏夾滿花生醬, 口感幼滑 , 不錯的黃金組合。

新鮮菠蘿冰$22
菠蘿冰入口酸酸甜甜, 清新冰爽,仲有大量新鮮菠蘿果肉, 誠意十足, 消暑解膩。

綠椰冰$22
黃色的綠豆蓉,口感綿密,配上香甜椰汁, 椰香誘人,炎炎夏天, 冰爽解渴。
2020-11-17 0 views
💕今日放假訓到好晏,諗住去屋企樓下求其食d野先出街,見到樓下冰室冇人排隊(平時通常要等位),就入左去坐低。💕平時嚟依度通常都係食早餐,今次都係第一次試佢d午餐。🍝意式肉醬燴意粉-居然有驚喜,味道勁似舊式茶餐廳的燴意粉,蕃茄味好濃,蕃茄醬更加融合了响每一條意粉上,肉醬夠多又惹味,食到最尾都勁多肉醬,唔會dry😂🥛阿華田-夠濃,正常。總結:原來肉醬燴意粉好好食😋下次會試埋其他menu中意粉類食物。

💕平時嚟依度通常都係食早餐,今次都係第一次試佢d午餐。

🥛阿華田-夠濃,正常。

2020-11-11 2 views
呢間冰室幾乎係我飯堂,唔只主打無味精瑞士雞腩脾同番茄湯粉好食,其他野都煮得比其他冰室更用心同好食。例牌我食開嘅招牌瑞士雞脾番茄螺絲粉,抵食有營。啖番茄湯係屋企煮再濃d嘅版本,瑞士汁調較得香甜,雞脾非常入味而肉質滑溜,呢間係我少有會食埋雞皮嘅餐廳。番茄粉上面仲放有滑蛋,香濃蛋味撈埋番茄湯係超正!呢度咖喱都好正,唔辣偏香同惹味。秘製咖哩牛腩飯牛腩份量多,飯餸分開裝,都靚仔。冰室有菜食係少見,而且上湯浸雜菇娃娃菜更少見。難得係都煮得好味,娃娃菜索哂d上湯,上湯湯底好鮮甜,唔洗講啦,好味。友人鍾意瑞士雞翼,同雞脾一樣好味,再入味d,佢連雞翼尖都食埋。餐加$9有凍檸茶,加$11有特飲華田脆爆添,即係凍阿華田上面加阿華田脆脆,咁杯凍飲就超濃華田味又有脆嘅口感,得意有好味。我就係鍾意呢度員工有禮貌,野又好食,價錢又一d都唔貴,希望水準一直保持下去呀。
招牌瑞士雞脾番茄螺絲粉

秘製咖哩牛腩飯
上湯浸雜菇娃娃菜
瑞士雞翼
2020-11-06 21 views
每次嚟到樓下冰室,都一定要食佢個蕃茄湯通粉,仲要加佢隻最出名瑞士雞髀!呢間茶餐廳,雖然座位都比較迫,但係真係有讀書食到出嚟社會工作都咁鍾意食!特別係佢隻瑞士雞髀,真係喺香港搵唔到第二間好食過佢嘅雞髀,可能係因為我未發掘到掛,哈哈!至於蕃茄濃湯嘅湯底,開頭見到蕃茄都好抗拒,因為本人好唔鍾意食蕃茄,但係自從食咗佢哋嘅湯底之後,我鍾意咗蕃茄湯底,再加埋佢個炒蛋真係一流。至於佢個咖喱雞扒飯,就係男朋友最鍾意食,佢個咖喱汁濃得來又唔會太肥膩,都係一個唔錯嘅選擇🙋🏻‍♀️

蕃茄湯通粉
瑞士雞髀
2020-10-06
$70 (Lunch)
蕃茄湯通粉
瑞士雞髀
聽講呢度出名食番茄通粉同埋瑞士雞翼/雞髀今晚就同男朋友試試😋環境乾淨 而且做足防疫措施 入座時亦特登安排我地坐隔離冇人既座位 感覺同隔離枱有段距離 安心好多🥰呢度仲有少少懷舊感 好特別😬望個餐牌 價錢都唔貴🤩選擇頗多👍我同男朋友分別都叫左特色蕃茄濃湯意粉佢轉左螺絲粉 而我就係通粉未食落口 已經聞到好濃既蕃茄味🤩蕃茄湯底真係好濃烈 而且茄肉多 可以咬下🤣個蛋都好滑欣賞👍👍👍跟住就係期待已久既瑞士雞翼&雞髀😙✨✨✨個汁真係好出色🤩有少少甜甜地既味雞肉都偏滑 多肉食左兩隻覺得唔夠喉😂🙈好回味....男朋友叫左杯綠椰冰😛佢話幾有椰汁味 唔會太甜 不過不失😄特別值得一提係❗️雖然好似唔係叫左好多野食 但我地兩個都食得好飽!所以個份量真係好多🤗抵食✌🏾
聽講呢度出名食番茄通粉同埋瑞士雞翼/雞髀

欣賞👍👍👍

跟住就係期待已久既瑞士雞翼&雞髀😙✨✨✨
個汁真係好出色🤩有少少甜甜地既味
雞肉都偏滑 多肉
食左兩隻覺得唔夠喉😂🙈好回味....

男朋友叫左杯綠椰冰😛
佢話幾有椰汁味 唔會太甜 不過不失😄

特別值得一提係❗️
雖然好似唔係叫左好多野食 但我地兩個都食得好飽!
所以個份量真係好多🤗
抵食✌🏾

2020-10-14
2020-10-07 36 views
好耐冇黎食樓下冰室,今次一個人再去食午餐,打開餐牌睇到咖喱牛腩飯(好味到汁都會撈埋)同蕃茄通....通通好想食!但一個人點食到咁多,一於食瑞士雞翼餐(因為路德圍先有)加錢飲杯新鮮菠蘿冰😋雖然疫情好似冇咁嚴重,但跟餐嘅沙津都用盒個別裝住先送上,食起黎到安心D👍🏻大大隻雞全翼色香味俱全,未食都聞到好香豉油汁嘅豆香味,老實講幾十蚊一客雞翼餐,一定唔會用新鮮雞翼整,為咗成本多數用雪藏雞翼架啦,但係佢哋處理得好好,一啲雪藏味都冇👍🏻 x 20, 雞皮浸倒有爽滑口感,我平時唔食雞翼尖但今次都要破戒,全隻K.O咗😝骨都(倫)埋新鮮菠蘿冰,成杯滿滿嘅新鮮菠蘿, 店主絕不吝嗇等食客大啖大啖菠蘿食住飲,好爽快
2020-10-04 59 views
星期日黎男朋友朋友屋企玩,去之前食個下午茶,去左兩間想食既餐廳都大排長龍,所以轉場去左樓下冰室食,雖然都要排隊,但係都好快有位。我地叫左牛肉鮮番濃湯通粉配牛乳炒蛋、牛油厚多士,飲凍檸茶少甜同埋招牌瑞士雞脾配薯角,飲熱華田。招牌瑞士雞脾好濃味,肉質都嫩滑,薯角熱辣辣。牛肉鮮番濃湯通粉超熱,有唔少番茄蓉,真材實料。牛乳炒蛋比較碎,都滑身。牛油厚多士唔算厚,都唔夠脆,但配滑蛋食就幾好食。呢間食物質素雖然唔錯,但衛生需要改善下。

招牌瑞士雞脾好濃味,肉質都嫩滑,薯角熱辣辣。

牛肉鮮番濃湯通粉超熱,有唔少番茄蓉,真材實料。

牛乳炒蛋比較碎,都滑身。
牛油厚多士唔算厚,都唔夠脆,但配滑蛋食就幾好食。

呢間食物質素雖然唔錯,但衛生需要改善下。
2020-10-04
Tea
2020-10-03 33 views
好耐無黎啦! 今次都係食番佢既招牌蕃茄濃湯底通粉餐~蕃茄湯底濃厚,熱辣辣,帶有少少甜味,😃👏🏻通粉質地好好,唔會過淋! 今次無揀牛肉,試左佢既豬潤,味道ok la, 但稍微薄左啲! 下次食番牛肉😅;炒蛋無乜特別,多士係厚多士,跟餐配即磨咖啡👍🏼。另外點左個樓下三寶飯: 义燒、瑞士雞全翼、煎蛋,仲有好香既葱油撈飯! 好美味!推介😋其實佢有好多特飲,跟餐只係加$10,對佢既紅豆咖啡、話梅甘桔同綠椰冰有啲興趣,下次試吓先!
好耐無黎啦! 今次都係食番佢既招牌蕃茄濃湯底通粉餐~

2020-10-03
$50 (Tea)
  • 樓下三寶飯
2020-09-30 41 views
喺荃灣行行吓街落雨就去咗間冰室度食嘢啦,細細間估唔到都坐滿晒人即係好出名呀我一眼就比呢個蕃茄濃湯牛肉通粉吸引咗$58再配左個麻辣脆雞粒對於茄牛呢家野真係好挑剔,首先試試個湯,香濃得黎又唔會太酸,加埋冇坑既通粉就係呢一個吸引既味道,牛肉份量岩岩好冇筋得黎又唔會重味,可以配合到蕃茄湯既味道!而雞粒就失色左小小,可以再麻辣一啲,不過岩岩炸起脆口都好襯呢個蕃茄湯配搭!男朋友就比自家製蔥花叉燒滑蛋飯$52吸引:mad呢個飯就真心推薦抵食,叉燒份量不在話下,佢既炒滑蛋真心不得了,入口雞蛋汁果種軟綿綿再加埋叉燒既咬口感,最重要係豉油底嘅白飯,呢個先係靈魂既所有!火腿奄烈配蒜蓉多士$32佢啲火腿奄列分量比例啱啱好,唔會話令你食落去一啖有太多嘅雞蛋或者火腿,都有少少滑蛋嘅質地,口感唔錯!反而蒜蓉多士可以在燶一啲同埋更多嘅蒜蓉口感,但係兩支夾埋配合飲食又不錯!跟餐嘅嘢飲:華田脆爆+$10嘢飲嘅驚喜都有,佢嘅阿華田十分之濃郁, 脆脆分量配合適中,最重要唔係多冰!凍檸樂+$10汽水呢個就唔使點樣推介啦,夏天解渴必備!

男朋友就比自家製蔥花叉燒滑蛋飯$52吸引:mad

火腿奄烈配蒜蓉多士$32

跟餐嘅嘢飲:
華田脆爆+$10

凍檸樂+$10

汽水呢個就唔使點樣推介啦,夏天解渴必備!
  • 華田脆脆
  • 麻辣脆雞粒
星期六晚約左閏密食餐好,佢話想試好食既冰室! 講到出色既冰室 我個腦即刻諗起樓下冰室🦦因為以前係鰂魚涌嗰邊試過佢地既分店 成日心思思想翻啅🌜🌜 於是今次就帶左朋友去荃灣分店試試🦥🦥餐廳環境唔算大 但左右每邊都有幾張卡位 衛生都做得幾好 餐牌 餐枱櫈都唔會油淋淋!我同朋友太耐冇見 一坐低就雞啄唔斷左20分鐘 店員都冇嚟催促我地落單😆😆😆😆到我地落單時候 三心兩意 男店員仲好詳細為我地介紹招牌食物 希望我地能夠點到心頭好🥰🥰瑞士雞翼(單點 $38)一碟有三隻雞全翼🐥色澤鮮艷 令人好有食慾!! 雞翼滷得好入味 甜度適中 不會死甜🐻雞皮很有彈性!甜甜的雞皮包裹著嫩滑緊緻既雞肉 真係想一隻接住一隻咁食😆😆😆可惜只有3隻 兩個人分既話 有啲尷尬😆😆😆火腿奄列配蒜蓉多士 (單點 $35)一份厚厚的火腿奄列承托住4塊蒜蓉多士 每塊多士都平均塗滿蒜蓉牛油🧈好香😛 牛油同蒜蒸既味道唔會互相搶左大家 佢地相處得好好😆😆 酥脆既多士搭上軟軟既火腿奄列 簡單得嚟又迷倒眾生 😆😆 西多士 (單點 $28)兩塊外脆內軟既方包中間搽滿粒粒花生醬 🥜口感同層次都好豐富 唔會過甜!而且好欣賞鋪頭提供既糖漿係一包包 🧈🍯

瑞士雞翼(單點 $38)

火腿奄列配蒜蓉多士 (單點 $35)

西多士 (單點 $28)
兩塊外脆內軟既方包中間搽滿粒粒花生醬 🥜口感同層次都好豐富 唔會過甜!而且好欣賞鋪頭提供既糖漿係一包包 🧈🍯 感覺更加衛生🥰🥰🥰

炸芝士海鮮豆腐 (單點 $35)
一客有6粒芝士海鮮豆腐 配以自家調製既沙律醬 酸酸甜甜 好開胃!芝士海鮮豆腐就係軟軟的 裡面夾著流心的白色芝士 淡淡的芝士香🧀🧀🧀

叉燒滑蛋飯 ($55 可半價加餐飲)
好大份!叉燒非乾爭爭之流!係半肥瘦叉 油脂豐腴 配以嫩滑既香蔥炒蛋 真係一絕 底下既白飯早已同豉油愛得火熱 撈埋一齊食 真係好食到返唔到轉頭!🍚🐖

熱檸蜜
正常檸蜜味 但值得一提係超大杯!普通茶記既熱飲通常都係漱口size 一啖都飲完 哩到既熱飲杯真係大到嚇親我 🍵

華田脆脆
店員極力推薦 華田愛好者真係不容錯過 店家比既脆脆份量好大方🧉🧉 哩杯又好飲又有得but野咬下 好過癮!不過對我嚟講就甜左啲🍫heheh