2020-12-28 964 views
今日同朋友去完行街,之後想搵間餐廳坐低食返個下午茶。行過見到呢間茶餐廳客人又唔少,而且價錢又幾吸引。所以就同朋友坐低食返個下午茶。好幸運有張卡座坐,有自己既私人空間。座位與座位間有隔板,而且唔會太迫。睇完餐牌,好多野都好吸引,蕃茄通、瑞士雞脾、瑞士雞翼,好多唔同款式,十分滋味。我同朋友一人點了一份下午茶,仲加左$10配埋特飲,開心下。我點了一杯華田脆脆,係一杯凍華田再加好多華田脆脆粒係面,凍冰冰既華田好滋味,透心涼,上面的華田脆脆好好咬,脆卜卜,好正,口感跟味道都好好。另一杯是茶記經典既紅豆冰,香滑多豆,yummy yummy.我們仲叫多個小食。正呢個小食係麻辣脆雞粒,帶少少辣,但唔會超辣。外皮又脆卜卜,入面雞粒juicy,啖啖肉,一啖一粒超香口,超惹味。一份下午茶是吉列豬扒配薯角。呢度既下午茶份量都超大份。大大塊既吉列豬扒,塊豬扒仲大過隻手掌,炸到外皮金黃,但中間仍保持juicy,而且豬扒好腍身,好好味,啖啖肉。岩曬食肉獸。薯肉份量都唔少,熱辣辣。超豐盛。另一個下午茶點了瑞士雞脾配薯角。雞脾啖啖肉,而且超入味,超香濃滋味既瑞士汁,令每一啖雞脾都滲透左瑞士汁,又juicy又好味。呢度既

我同朋友一人點了一份下午茶,仲加左$10配埋特飲,開心下。

紅豆冰

我們仲叫多個小食。正
麻辣脆雞粒

吉列豬扒配薯角

薯肉份量都唔少,熱辣辣。超豐盛。
瑞士雞脾配薯角

另一個下午茶點了瑞士雞脾配薯角。

雞脾啖啖肉,而且超入味,超香濃滋味既瑞士汁,令每一啖雞脾都滲透左瑞士汁,又juicy又好味。呢度既瑞士雞脾真係無得彈,又唔會好重味精,味道岩岩好,正。
呢個茶餐好豐富又好味。平平地質素又唔錯。
2020-12-22
$60 (Tea)
紅豆冰
麻辣脆雞粒
吉列豬扒配薯角
2020-11-13 1059 views
今日去開荃灣買野,突然興起想食瑞士雞翼。上openrice見到呢間樓下冰室,好似好正咁,就一於去試下啦。去到見到都好爆場,經理都叫我哋要等一等,不過好快就入到去啦。量好體溫之後,就安排我哋坐左係個卡位度,附近都有板格一格開。餐牌啲選擇都好多,我哋睇左一輪就叫左幾樣野。飲品就上枱先,有菠蘿冰同綠椰冰。菠蘿冰有好多菠蘿,仲係新鮮架,唔係開罐頭果啲,我食極都食唔晒。而個綠椰冰就係椰汁冰同綠豆蓉,啲蓉都好多下,同埋椰汁飲真係一絕!小食我哋叫左3隻瑞士雞翼同芝士蒜蓉多士,個雞翼係全翼嚟,亦都好大隻下,食落啲肉好滑,啲汁都好入味,正。而個多士就大大塊熱辣辣上枱,烤得啱啱好,仲好脆。而啲芝士同蒜蓉都俾啲熱力溶左,好香好好食。而主食我哋叫左招牌胡椒豬肚滑雞米線同自家製蔥花叉燒滑蛋飯。個米線係驚為天人地大碗,以為兩個人食咁。入面啲配料多到食唔晒,而且好重胡椒味,冬天食好正。米線亦都好爽,飲埋啖湯就一絕。而個叉燒蛋飯亦都大大碗,啲蛋同叉燒多到睇唔到啲飯,叉燒入味又軟熟,蛋亦都好厚身,飯底仲有豉油,撈埋食好正。最後想一提啲侍應好有禮貌,仲會介紹啲野食,做到無停手都保持到禮貌,咁樣埋單都唔駛200蚊,好推薦大

餐牌啲選擇都好多,我哋睇左一輪就叫左幾樣野。飲品就上枱先,有菠蘿冰同綠椰冰。菠蘿冰有好多菠蘿,仲係新鮮架,唔係開罐頭果啲,我食極都食唔晒。而個綠椰冰就係椰汁冰同綠豆蓉,啲蓉都好多下,同埋椰汁飲真係一絕!小食我哋叫左3隻瑞士雞翼同芝士蒜蓉多士,個雞翼係全翼嚟,亦都好大隻下,食落啲肉好滑,啲汁都好入味,正。而個多士就大大塊熱辣辣上枱,烤得啱啱好,仲好脆。而啲芝士同蒜蓉都俾啲熱力溶左,好香好好食。而主食我哋叫左招牌胡椒豬肚滑雞米線同自家製蔥花叉燒滑蛋飯。個米線係驚為天人地大碗,以為兩個人食咁。入面啲配料多到食唔晒,而且好重胡椒味,冬天食好正。米線亦都好爽,飲埋啖湯就一絕。而個叉燒蛋飯亦都大大碗,啲蛋同叉燒多到睇唔到啲飯,叉燒入味又軟熟,蛋亦都好厚身,飯底仲有豉油,撈埋食好正。最後想一提啲侍應好有禮貌,仲會介紹啲野食,做到無停手都保持到禮貌,咁樣埋單都唔駛200蚊,好推薦大家去試下!
2020-11-12
  • 瑞士雞翼
  • 綠椰冰
2020-09-11 1536 views
嘻。食咗好耐外賣,今晚決定出去食個晚餐。路德圍一向好多嘢食,間間都要排隊。今次揀左冰室,呢間瑞士雞翼好似好吸引,就試下啦。大概等左5分鐘左右就有位啦,餐廳全部位都隔左白色板,私隱度好高😂落單要舉高隻手!!餐牌都有好多不同款,睇落蕃茄湯米線都吸引😬所以點左呢啲👇🏻瑞士雞全翼:通常都係見雞中翼多,全翼小見啲。好多隻,上色均勻!食入口有小小酒香味,之後就甜甜地。全翼都醃得好入味,雞肉好滑有肉汁😬炸薯角:即點即炸熱辣辣,我好中意食薯角,就咁沾茄汁已經好好味啦牛乳炒蛋蕃茄米線值得一讚!個牛乳炒蛋真係好好食!好香蛋味又滑,唔會煮到又燶又老!蕃茄濃湯有茄肉,米線q彈唔會一patpat,讚👍🏻吉列豬扒:炸到好脆口,但唔會吉口,不過略嫌豬扒有點癡牙,唔夠淋身。胡椒豬肚雞米線:好大碗!個湯就咁飲會偏咸,不過配米線就岩岩好!雞肉豬肚都有好多件。雞肉好入味又夠滑。紅豆咖啡:紅豆夠淋身,咖啡又香,又幾好飲啵脆脆華田:阿華田加上脆脆米,一啲都唔甜,味道岩岩好🥰🥰呢度好多卡位,裝修又有懷舊feel,員工都好友善又有禮貌,讚👍🏻價錢唔算好貴,但食左好多野😋

餐牌都有好多不同款,睇落蕃茄湯米線都吸引😬所以點左呢啲👇🏻

瑞士雞全翼:

炸薯角:
即點即炸熱辣辣,我好中意食薯角,就咁沾茄汁已經好好味啦

牛乳炒蛋蕃茄米線

吉列豬扒:
炸到好脆口,但唔會吉口,不過略嫌豬扒有點癡牙,唔夠淋身。

胡椒豬肚雞米線:

紅豆咖啡:
紅豆夠淋身,咖啡又香,又幾好飲啵

脆脆華田:
阿華田加上脆脆米,一啲都唔甜,味道岩岩好🥰🥰

2020-09-09
2021-02-14 65 views
一直經過路德圍見到呢間蕃茄湯都未試過初一至初三服務費加二都仲好多人排隊咁就試下啦,一齊叫個蕃茄濃湯+滑蛋配唔同配料*茄湯真係好濃味,味道一啲都唔假,配埋滑蛋,正😋*螺絲粉唔會太淋都唔會太硬,口感岩岩好*吉列豬扒炸粉唔厚,炸得岩岩好,肉質唔老,好嫩滑*豬潤雖然爽,但有啲苦,有啲美中不足*墨魚丸普普通通,不過唔夠熱,要淋落茄湯座熱番少少野飲緊係想叫番啲特色啲嫁啦*華田脆脆脆脆雖然較甜,但超脆口感好正,唔係就咁淋美綠粉係面,華田味道都沖得岩岩好綠椰冰*綠豆蓉配椰汁,白雪雪,味道淡淡的
一直經過路德圍見到呢間蕃茄湯都未試過
初一至初三服務費加二都仲好多人排隊
咁就試下啦,一齊叫個蕃茄濃湯+滑蛋配唔同配料

*茄湯
真係好濃味,味道一啲都唔假,配埋滑蛋,正😋
*螺絲粉
唔會太淋都唔會太硬,口感岩岩好
*吉列豬扒
炸粉唔厚,炸得岩岩好,肉質唔老,好嫩滑
*豬潤
雖然爽,但有啲苦,有啲美中不足
*墨魚丸
普普通通,不過唔夠熱,要淋落茄湯座熱番少少

野飲緊係想叫番啲特色啲嫁啦
*華田脆脆

綠椰冰
*綠豆蓉配椰汁,白雪雪,味道淡淡的
2021-02-08 19 views
樓下冰室喺荃灣都有兩間分店,今日黎到荃灣,就去左食路德圍呢間樓下冰室食下午茶。地點好方便很就腳易搵。瑞士汁雞髀配薯角$42雞脾肉質很嫩滑,而且瑞士汁很入味,原隻雞脾食落啖啖肉,很滋味!!如果想食得斯文d,可以叫佢地碎上,斬開一件件。配埋新鮮熱辣炸薯角,係必食既下午茶餐!!沙爹牛肉麵$48沙爹牛肉麵好香花生醬味,牛肉都算幾多,公仔麵唔會太腍。丹麥多士烘到個面好脆,裏面又好鬆軟,好味!炒蛋都好滑好香。

瑞士汁雞脾配薯角

瑞士汁雞髀配薯角$42

沙嗲牛肉麵
沙爹牛肉麵$48
2021-02-04
$46.5 (Tea)
瑞士汁雞脾配薯角
沙嗲牛肉麵
2021-02-02 23 views
今日嚟到路德圍附近覓食☺️荃灣呢間咁出名嘅冰室相信大家都一定食過😋佢最出名就係佢個瑞士汁同埋蕃茄湯。我都係早兩年先開始第一次食,之後陸續都介紹咗朋友黎幾次☺️今日我又來食嘢啦😝入到去好闊落好好坐,可能因為限聚令🙈我鍾意佢嘅佈置,好有心機好有特色,特別係佢個tomato 😋即係無理由唔試啦🥳我真係十分鍾意佢嘅佈置☺️我哋最後就叫咗瑞士汁雞髀番茄湯螺絲粉加豬扒蓮藕餅飯☺️瑞士汁係我每次嚟到必叫嘅食物☺️雞脾好食,個蕃茄湯上既滑蛋係精華所在!豉油汁豬扒都好好食,夠厚夠軟🥰我哋仲叫咗一杯紅豆咖啡同埋紅豆冰☺️勁嘆!推薦!最後勁為食地忍唔住再encore左個瑞士汁雞翼☺️平民價錢超值享受☺️無論食幾多次都繼續推薦☺️
今日嚟到路德圍附近覓食☺️

入到去好闊落好好坐,可能因為限聚令🙈

我真係十分鍾意佢嘅佈置☺️

我哋最後就叫咗瑞士汁雞髀番茄湯螺絲粉加豬扒蓮藕餅飯☺️

瑞士汁係我每次嚟到必叫嘅食物☺️

雞脾好食,個蕃茄湯上既滑蛋係精華所在!

豉油汁豬扒都好好食,夠厚夠軟🥰

我哋仲叫咗一杯紅豆咖啡同埋紅豆冰☺️勁嘆!

推薦!

最後勁為食地忍唔住再encore左個瑞士汁雞翼☺️

平民價錢超值享受☺️
無論食幾多次都繼續推薦☺️

2021-02-01 29 views
經過見蕃茄湯底同瑞士汁茶餐,試!Menu好多選擇~茶記少有有咁多小食,揀嚟試下先瑞士汁雞髀,色。香。味都不錯,又大隻。值得回頭蕃茄湯牛乳滑蛋通,都係有回頭率高既麻辣脆雞粒,跟餐想食下炸雞可以一試~38元鮮菇娃娃菜來説很不錯,幾大碗炸韮菜餃子,內涵好足,多韮菜,鐘意香口加韮菜既可以一試~熱奶茶就是最決定茶餐廳質素既一環,熱奶茶係做到80分既❣️總結,午餐食物質素不錯,價錢相宜,環境都坐得幾舒服,服務都幾好
經過見蕃茄湯底同瑞士汁茶餐,試!

Menu好多選擇~

茶記少有有咁多小食,揀嚟試下先

瑞士汁雞髀,色。香。味都不錯,又大隻。值得回頭

蕃茄湯牛乳滑蛋通,都係有回頭率高既

麻辣脆雞粒,跟餐想食下炸雞可以一試~

38元鮮菇娃娃菜來説很不錯,幾大碗

炸韮菜餃子,內涵好足,多韮菜,鐘意香口加韮菜既可以一試~

熱奶茶就是最決定茶餐廳質素既一環,熱奶茶係做到80分既❣️

• 瑞士雞脾
  • 蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋
  • 麻辣脆雞粒
2021-01-02 64 views
間間都叫冰室sell懷舊,唔通真係間間都係懷舊冰室咩呢間叫冰室但都唔係真懷舊,但好食就得豬肝粉同蕃茄濃湯真材實料炒蛋同脆豬就正常水準出名嘅瑞士雞脾都係差唔多味係好味但唔會話特別好味過人薯角就睇樣都覺得正山長水遠去荃灣食但終於都係港島開左分店早排幫襯過,水準同份量都keep到
間間都叫冰室sell懷舊,唔通真係間間都係懷舊冰室咩
呢間叫冰室但都唔係真懷舊,但好食就得

豬肝蕃茄濃湯通粉配炒蛋脆豬

豬肝粉同蕃茄濃湯真材實料
炒蛋同脆豬就正常水準

出名嘅瑞士雞脾都係差唔多味
係好味但唔會話特別好味過人
薯角就睇樣都覺得正

山長水遠去荃灣食但終於都係港島開左分店
早排幫襯過,水準同份量都keep到
2017-08-19
$40 (Tea)
Celebration
Birthday
豬肝蕃茄濃湯通粉配炒蛋脆豬
2020-12-28 68 views
招牌瑞士雞髀$50,髀滑夠嫩口,瑞士汁味道剛好唔太甜或咸😌蕃茄湯底公仔麵+炒蛋,湯底之蕃茄味適中恰當公仔麵爽口唔覺冧,蛋滑;高汁好味😋金牌咖哩牛腩飯$49+紅豆冰$10咖哩味香濃唔辣,牛腩肉嫩口唔un牛肉嫩滑配公仔麵,豬骨湯底唔太濃稠,清清地炒蛋+半份厚脆多士,食埋就非常滿足紅豆冰特飲半價另+$10凍檸檬茶另+$3牛腩飲真係嫩滑唔”鞋”,影得唔太清楚😞總括嚟講,試完總店真係差天共地⋯⋯同一個價錢,味覺感受完全唔同,以為荃灣茶記無乜特別,點知厨師、用料截然不同。下次可以再嚟食
招牌瑞士雞髀$50,髀滑夠嫩口,瑞士汁味道剛好唔太甜或咸😌
招牌豉油王雞髀

蕃茄湯底公仔麵+炒蛋,湯底之蕃茄味適中恰當
公仔麵爽口唔覺冧,蛋滑;高汁好味😋

金牌咖哩牛腩飯$49+紅豆冰$10
咖哩味香濃唔辣,牛腩肉嫩口唔un

牛肉嫩滑配公仔麵,豬骨湯底唔太濃稠,清清地

炒蛋+半份厚脆多士,食埋就非常滿足

紅豆冰特飲半價另+$10
凍檸檬茶另+$3

牛腩飲真係嫩滑唔”鞋”,影得唔太清楚😞

總括嚟講,試完總店真係差天共地⋯⋯
同一個價錢,味覺感受完全唔同,
以為荃灣茶記無乜特別,
點知厨師、用料截然不同。

下次可以再嚟食
2020-12-27
$55 (Tea)
2020-12-21 60 views
今天來到位於路德圍的樓下冰室,冰室比較乾淨企理,主打是蕃茄汁和瑞士雞翼鮮濃茄牛肉燴意粉 - 蕃茄汁真是整碟意粉的精髓,非常香濃,蕃茄味鮮甜牛肉份量很多,而且十分鮮嫩,絕對高質吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋冶 - 本來是想輕食的,但原來份量都是很多,真是抵食夾大件牛乳炒蛋冶真的十分驚喜,炒蛋是厚切,而且蛋味香濃吉列炸豬扒十分香脆,不會很乾瑞士雞翼 - 是每次來到都必食的!瑞士汁比較濃郁,十分適合愛重口味的我們雞翼非常大隻,是全翼,雞肉鮮嫩多汁,真的吃不停口餐飲點了華田脆脆和茶餐廳特有的鴛鴦凍華田上加上脆脆片,多了一份懷舊的口味這間冰室食物非常高質,絕對值得再來

鮮濃茄牛肉燴意粉

牛肉份量很多,而且十分鮮嫩,絕對高質

吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋冶

牛乳炒蛋冶真的十分驚喜,炒蛋是厚切,而且蛋味香濃
吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋冶

吉列炸豬扒十分香脆,不會很乾

瑞士雞翼

雞翼非常大隻,是全翼,雞肉鮮嫩多汁,真的吃不停口

餐飲點了華田脆脆和茶餐廳特有的鴛鴦
華田脆脆

凍華田上加上脆脆片,多了一份懷舊的口味

這間冰室食物非常高質,絕對值得再來
  • 厚切牛乳炒蛋治
小時候,屋企樓下便是冰室,幾乎每天早上我與家姐都會在冰室吃早餐,接著便返工、返學,非常方便!  可惜婚後,BeautySearch 的家樓下沒有冰室,一切也變得不便!尤其現在疫情嚴重,就更希望有間樓下冰室,方便隨時買外賣...... 最近來到《樓下冰室》,這種渴望樓下冰室的慾望就更強烈!  《樓下冰室》雖然帶點陳舊,但搭配懷舊奇趣的裝修設計,風格恰到好處。在這裡進餐,童年回憶即是湧上心頭,突然很掛念姐姐!    冰室與茶餐廳一樣,充滿著香港人的味道,而這次我點算的「自家製蔥花叉燒滑蛋飯」,滑蛋與叉燒,絕對是完美組合,同樣滿載港式味道。半熟蛋好滑,而且蛋味濃郁,每一啖飯都透出豐富的蛋汁,厚切半肥瘦叉燒,增加口感,簡簡單單添加甜豉油,散一點蔥花,已好好食!  蝦子餅點選的是「金牌咖喱牛腩飯」,甫上桌,咖喱香氣已撲鼻而來,的確相當吸引,而且牛腩軟腍入味,超水準表現!   不過,來到《樓下冰室》幾乎每桌食客都必選這裡主打的大大隻瑞士汁雞髀,我又豈能錯過?瑞士汁是師傅精心秘製的,瑞士汁滲透在雞髀內,香味極濃,加上雞髀肉質較厚、軟嫩,真的非常棒! 早年的冰室,主要售賣冷飲、雪糕及沙冰等冷凍食品,因
早年的冰室,主要售賣冷飲、雪糕及沙冰等冷凍食品,因此又怎能不點選「紅豆冰」與「綠椰冰」這對孖寶?尤其「綠椰冰」,椰汁搭配綠豆蓉,口感清甜,絕非到處也能品嘗喔!
2020-12-13 39 views
依間樓下冰室喺荃灣來講都叫做有好多好評,咁為食嘅我當然去試吓佢值唔值啦!餐廳內在裝修都幾有特色,卡位係好傳統嘅冰室個種,有少少逼夾。叫咗個牛肉蕃茄湯通粉,先講蕃茄湯有好多軟綿綿嘅蕃茄蓉,酸酸甜甜十分開胃,牛肉都好淋,通粉細細粒都幾吸湯!常餐配嘅炒蛋份量好多,我鍾意把炒蛋放喺多士上面食!另外仲叫咗一個瑞士雞髀餐配鮮果沙律。瑞士汁略嫌有點過鹹,雞皮就好入味啦,但係雞肉就唔夠上色,但勝在餐廳都俾咗好多瑞士汁,所以切完都可以點醬汁食!鮮果沙律水果都新鮮,不過就較多薯仔。

鮮果沙律水果都新鮮,不過就較多薯仔。
2020-12-07 43 views
之前食過蕃茄18見呢間鋪頭既餐牌同蕃茄18咁似就吸引左我入去食忌廉粟米汁雞排飯 $46粟米汁正 👍🏻雞排大大塊 好抵食但味道偏咸同埋碟飯大碟到食唔哂蕃茄濃湯牛肉螺絲粉 $46佢既蕃茄濃湯係好味好濃郁但無蕃茄18 咁好味😂(食過蕃茄18就知架喇)螺絲粉煮得太淋口感差左d牛肉都唔算新鮮仲有點難咬開🙈蕃茄螺絲粉配左呢個牛油多士同牛乳炒蛋厚多士上面勁多牛油而且既方包又幾好食 幾軟身炒蛋炒得比較水 但份量幾多熱飲既杯好有特色
之前食過蕃茄18

同埋碟飯大碟到食唔哂

蕃茄濃湯牛肉螺絲粉 $46
佢既蕃茄濃湯係好味好濃郁
但無蕃茄18 咁好味😂
(食過蕃茄18就知架喇)
螺絲粉煮得太淋

而且既方包又幾好食 幾軟身
炒蛋炒得比較水 但份量幾多

熱飲既杯好有特色
2020-12-03 33 views
樓下冰室有三間分店☺️荃灣兩家 鰂魚涌英皇道一家餐廳以新派香港茶餐廳為主題 😇🥰環境寬闊 特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 牛扒$50好多番茄粒 超濃番茄味而且可以點大辣夠晒惹味🤩仲要無添加味精 招牌瑞士雞髀$28必點招牌小食 雞肉好嫩滑 咬落啖啖肉好濃嘅香甜瑞士汁味 椰汁綠豆冰香濃椰汁味道底下係無邊綠豆香甜可口推介!✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $50/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 樓下冰室 (荃灣)荃灣路德圍14-18號B舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
樓下冰室有三間分店☺️荃灣兩家 鰂魚涌英皇道一家

底下係無邊綠豆
香甜可口推介!

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $50/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ 樓下冰室 (荃灣)
荃灣路德圍14-18號B舖

2020-12-01 42 views
疫情下同屋企人日日喺屋企食飯媽媽話想放日假所以就出街搵食🤪又黎到最熱鬧嘅路德圍經過樓下冰室睇完menu比佢地嘅蕃茄濃湯吸引住就決定兩位唔該✌🏼除左蕃茄濃湯之外餐廳仲有唔同茶餐廳有嘅主食同飲品選擇好多睇到花多眼亂🤩最後問店員推介終於決定好~餐廳主題行懷舊風天花位嘅裝修唔馬虎假扮成舊式樓宇外牆比起其他茶餐廳天花見到水管冷氣靚🖼牆上嘅裝飾模仿舊式茶餐廳嘅餐牌連杯嘅design都非常舊香港風格🇭🇰同媽媽各叫一碗湯粉同飯而飲品跟餐半價今次發現佢地一杯檸茶足足放4片完整檸檬😮特色番茄濃湯螺絲粉配牛乳炒蛋+瑞士雞翼($50)番茄螺絲粉超大碗我地比番茄湯吸引入座自然對佢嘅味道有所要求😤果然不負眾望茄味超濃😍湯入面有好多茄肉🍅番茄控絕對不能抗拒!螺絲粉份量好多好似食極都唔完~瑞士雞翼亦相當有驚喜👍🏼👍🏼上枱嘅時候有陣好重嘅瑞士汁味雞翼都係熱辣辣相信岩岩煲起就上碟味道亦冇失望食一隻又太少兩隻岩岩好😋台式肉燥豬扒飯($48)點解份量又係咁大架?!!飯嘅上層好多嘅肉燥撈飯一流~豬扒好大塊煎出黎金黃色切開見到唔會煎到乾真真🤭估唔到午餐嘅價錢食到一餐咁飽嘅晚飯😝
疫情下同屋企人日日喺屋企食飯

今次發現佢地一杯檸茶
足足放4片完整檸檬😮
番茄濃湯螺絲粉配牛乳炒蛋
瑞士雞翼

特色番茄濃湯螺絲粉配牛乳炒蛋+瑞士雞翼($50)
番茄螺絲粉超大碗
我地比番茄湯吸引入座
自然對佢嘅味道有所要求😤
果然不負眾望
茄味超濃😍
湯入面有好多茄肉🍅
番茄控絕對不能抗拒!
螺絲粉份量好多
好似食極都唔完~
瑞士雞翼亦相當有驚喜👍🏼👍🏼
上枱嘅時候有陣好重嘅瑞士汁味
雞翼都係熱辣辣
相信岩岩煲起就上碟
味道亦冇失望
食一隻又太少兩隻岩岩好😋
台式肉燥豬扒飯
台式肉燥豬扒飯($48)
點解份量又係咁大架?!!
飯嘅上層好多嘅肉燥
撈飯一流~