2024-04-04 355 瀏覽
尖沙咀南洋中心地庫原來有間酒樓,都係第一次發現,但係就勝在夠靜,環境光猛,坐得舒服除左有點心,仲有唔少招牌菜套餐,都好抵食椒鹽九肚魚一入口就食到魚嘅鮮嫩滑脆,椒鹽調味帶點微辣同微鹹嘅味道,令魚肚更加香脆,而且無魚骨人參湯鮮蝦餃餃子皮薄透明,蝦肉鮮甜彈牙。而湯底以人參熬煮而成,滋味鮮醇濃厚,充滿著鮮蝦同人參嘅香氣。每一口都能夠感受到湯汁嘅溫潤炸銀絲卷外層酥炸至金黃酥脆,銀絲魚嘅鮮味同蛋白質豐富,加上炸得恰到好處,即刻入口即化,點埋煉奶絕配!鴛鴦肚滑雞扎雞扎鮮嫩多汁,加上魚肚嘅滑嫩質感,醬汁綿密濃郁,特別地加左金錢肚,帶有微辣同微甜嘅味道,完美地融合咗雞扎嘅鮮味原隻鮮蝦燒賣皇燒賣皮薄滑嫩,內餡以鮮蝦為主,質地鮮甜鮮嫩。每一粒燒賣皇都以一隻完整嘅鮮蝦點綴,令外觀更加吸引人,咬落鮮蝦汁水四溢豉汁醬皇蒸鳳爪鳳爪經過蒸煮後,肉質鮮嫩彈牙,配上豉汁醬皇,帶出濃郁嘅醬汁香氣。豉汁醬皇嘅味道鹹香,稍微帶點甜味同微辣
除左有點心,仲有唔少招牌菜套餐,都好抵食
椒鹽九肚魚

豉汁醬皇蒸鳳爪

• 鴛鴦肚滑雞扎
  • 原隻鮮蝦燒賣皇
2024-03-07 452 瀏覽
滋味的北京烤鴨真的深得我心,今天選擇到訪位於尖沙咀南洋中心的「尚苑京滬川菜」回味一番,新派酒家裝潢,感覺典雅堂皇又舒適除北京烤鴨外,有提供燻香樟茶鴨及酸菜魚,套餐價格非常相宜,最後決定改試燻香樟茶鴨及酸菜魚-午市友誼套餐 $268▶燻香樟茶鴨 (半隻)樟茶鴨擺放得整齊得體又美觀,呈上時已嗅到陣陣燻香味道鴨皮輕脆富油香,鴨肉緊緻嫩滑充滿樟茶香味,而且保留肉汁;從鴨肉的嫩滑感覺到是一道考功夫的菜色,真令人滿足又回味美味指數:9.5/10-▶必食酸菜魚材料非常豐富,有萵筍、酸菜、紹菜、雲耳、寬粉、泡椒、芫茜、蔥花、蒜蓉及芝麻等,魚片份量絕對不少魚塊大片雪白,嫩滑帶啖啖鮮魚味道卻毫無腥味;配菜皆新鮮爽脆,配合非常鮮甜的金湯,酸辣平衡又惹味,膩感不重,喜歡食魚的朋友必點美味指數:9.5/10-加自選點心兩款:▶萵筍鮮蝦餃餃皮厚薄及乾濕度適中,煙韌有彈性;餡料絕不欺場,蝦肉滿滿又爽彈鮮味,出色!美味指數:8.5/10-▶灌湯小籠包夾起時能保持小籠包皮完整,功夫到家;皮厚度適中,餡料鮮味又富肉汁,蘸上適量的薑絲及醋更能提鮮美味指數:8/10-人參湯蝦餃皇 $1 (原價每隻 $21.8)每位限1隻及堂
午市友誼套餐 $268

▶燻香樟茶鴨 (半隻)
樟茶鴨擺放得整齊得體又美觀,呈上時已嗅到陣陣燻香味道
美味指數:9.5/10
▶必食酸菜魚
美味指數:9.5/10
加自選點心兩款:

▶萵筍鮮蝦餃
美味指數:8.5/10
▶灌湯小籠包
美味指數:8/10
人參湯蝦餃皇 $1 (原價每隻 $21.8)
每位限1隻及堂食
人參湯甘甜;蝦餃大隻飽滿,餃皮保持彈性,蝦肉鮮彈美味
美味指數:8/10
2024-03-07
  • 燻香樟茶鴨
  • 必食酸菜魚
2024-02-20 442 瀏覽
今日去了尖東行街, 行完後朋友說想吃點心, 於是我們去了這間酒樓吃飯.鮮菠蘿櫻花蝦炒飯($138):  鮮菠蘿甜甜的, 幾開胃, 櫻花蝦咸咸香香的, 幾好食.另外個炒飯炒得粒粒分明, 又唔會炒得油, 不錯.灌湯小籠包(頂) : 小籠包好多湯汁, 真的好juicy, 好好食!!另外個皮又唔會太厚, 皮薄餡靚.鴛鴦肚滑雞扎(大): 好多餡, 有牛肚,魚肚,芋頭,腐竹,雞件, 雞件爽滑又好食, 好正.金銀蒜豉汁蒸排骨(大):排骨蒸得好滑, 完全不會韌, 好好食, 蒜豉汁都好香.蒿筍蝦餃皇 (頂): 隻蝦大大粒, 好好食, 不錯.櫻花蝦香煎蘿蔔糕 (小):蘿蔔糕煎得好香好滑, 櫻花蝦咸咸香香幾好食, 個味好正.我個人很喜歡這間酒樓的蘿蔔糕, 佢櫻花蝦個味好夠香, 好好食.食完野我地有去其他房望一下, 環境都不錯, 幾靚, 仲見到有卡拉ok唱.另外這酒樓的服務態度不錯, 特別是Daisy 經理.
另外個炒飯炒得粒粒分明, 又唔會炒得油, 不錯.
鴛鴦肚滑雞扎(大):
金銀蒜豉汁蒸排骨(大):
排骨蒸得好滑, 完全不會韌, 好好食, 蒜豉汁都好香.

蒿筍蝦餃皇 (頂): 隻蝦大大粒, 好好食, 不錯.

櫻花蝦香煎蘿蔔糕 (小):
蘿蔔糕煎得好香好滑, 櫻花蝦咸咸香香幾好食, 個味好正.

另外這酒樓的服務態度不錯, 特別是Daisy 經理.
2024-02-18
2024-02-05 457 瀏覽
今日約左大姑媽飲早茶,好耐未試過週日晨早出尖沙嘴飲茶喇。好耐之前嚟過南洋中心呢度,之前好似係百xx宴會廳,原來而家轉左尚苑京滬川菜,好彩都同樣有點心食。打開菜牌見到推介嘅二人餐,有我鍾意食嘅酸菜魚,加埋燻香樟茶鴨、再可以選兩個點心,望落唔錯,又好似幾抵食,就決定點呢個“友誼套餐”。上菜時,侍應仲俾左籠黑糖棗皇糕,細問之下,原來係午市優惠,每個客人都可以有一件。😃🥟萵筍鮮蝦餃:賣相精緻,皮唔算太薄,有小小彈牙;裡邊有1-2隻中蝦,爽口。⚫️黑金流沙包:流沙效果幾勁,要小心咬開;奶黃味香,包身十分軟綿綿。🦆燻香樟茶鴨:查一查資料,這道菜是川菜中有名的傳統菜式,相傳更是慈禧太后喜歡的席上菜之一。這道先蒸後炸的樟茶鴨,皮層顏色較深,有好淡嘅煙燻香味,皮層帶小小脆,肉質軟腍,唔會因多重工序而變得乾身;當中夾雜著軟骨,嘴嚼時更添口感,唔錯。🐠酸菜魚:酸菜金湯非常惹味,淺嚐幾口飲到湯味嘅濃郁但唔會嗆喉。魚片有大件亦有細件,實身而軟滑;酸菜魚不可缺少嘅萵筍同寬粉亦齊備,前者爽口,後者煙韌。黑糖棗皇糕:雖然係免費贈品,但誠意十足。千層糕點,做到煙韌,帶棗香;最欣賞係甜度適中,不嗜甜品嘅大姑媽亦讚不絕口。總

萵筍鮮蝦餃

黑金流沙包

煙燻樟茶鴨

酸菜魚

黑糖棗皇糕

總結:物超所值!! 份量之多其實三人食也可以;而質素雖未至於頂級,但真心好食。加上位處尖東,呢個價錢,呢個質素,完全值得俾⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

$150 (早餐)
大鄉里出城🤣好耐冇去尖沙咀飲茶,見到呢一間新開嘅酒樓,性價比好似幾高就入去試吓! 櫻花蝦香煎蘿蔔糕 推介❤️煎到外面脆卜卜,而且上邊仲有櫻花蝦同XO醬嘅香味,辣辣地幾惹味!萵筍蝦餃皇 推介❤️同出邊蝦餃唔同之處係裏面有萵筍。 除此之外佢個蝦餃好大粒,裏面仲有好多鮮蝦,萵筍就提升左成個蝦餃嘅口感。 咬落去中間有少少爽脆。四喜素鵝卷 特色❤️呢個特色,喺出邊好少酒樓見到。 裏面應該係蘿蔔木耳,外面就係腐竹皮。 包得好精緻,食落去口感都好特別,外面係林嘅裏面係爽脆嘅! 原隻鮮蝦燒賣皇賣相非常唔錯,豬肉香味亦都好濃郁,而且個外皮好薄。蘿蔔絲酥餅脆卜卜熱辣辣,外脆內軟!裏面嘅蘿蔔絲落咗少少調味鹹鹹地有啲胡椒粉。 鮮蝦菜苗餃裏面嘅菜苗唔會有草腥味,再加埋鮮蝦嘅香味。 裏面仲要好Juicy添。整體來講呢間酒樓新開半年都幾企理,碗碟乾淨。 而且啲侍應都好細心,留意到冇水就主動斟水,食完嘢又好快收碟! 食物水準都唔錯,尖沙咀來講呢個價錢幾抵食! 👍🏻

櫻花蝦香煎蘿蔔糕 推介❤️

萵筍蝦餃皇 推介❤️

四喜素鵝卷 特色❤️

原隻鮮蝦燒賣皇
賣相非常唔錯,豬肉香味亦都好濃郁,而且個外皮好薄。

蘿蔔絲酥餅

鮮蝦菜苗餃

2024-01-21
  • 四喜素鵝卷
  • 櫻花蝦香煎蘿蔔糕
  • 萵筍蝦餃王
2024-05-06 0 瀏覽
之前同屋企人食過午餐,已經覺得唔錯。今次專登帶啲鄰居嚟試吓。因為有鄰居鍾意食酸菜魚,今次就可以嗌晒兩樣嘢嚟試。先試咗個小食係啲腐皮包住啲蔬菜嘅卷,感覺都幾清新。跟住個蜜桃骨超驚嘆,啲蜜汁掛住啲骨同埋唔會炸完之後超乾,咬落去好有肉汁,食完呢個,真係想搵一晚出嚟再試去夜晚嘅小菜。反而就唔係好鍾意佢嗰個炸嘅卷,個皮比較厚個餡料就冇乜特別。酸菜魚就可能啲鄰居怕辣,跳晒啲辣椒出嚟,我就覺得可以再辣啲,不過啲魚肉堅揪滑。小籠包、鍋貼同埋樟茶鴨就唔多講啦,返頭再食水準依然冇變,表現幾穩定。申明試次用餐自費,並無享受任何優惠。

申明試次用餐自費,並無享受任何優惠。

2024-05-02 0 瀏覽
呢間餐廳喺尖東,行五分鐘就到海邊,食飽飽行吓吹吓海風一流。餐廳裝修好光猛,感覺舒服,可以同屋企人或者朋友嚟食飯,享受家庭樂。座位之間嘅距離都好闊落,坐得好舒服,唔會覺得逼夾,可以慢慢食飯傾吓偈。菠蘿拔絲咕嚕肉HK$128,酸酸甜甜好開胃,啲菠蘿同豬肉都好新鮮,外層炸得金黃鬆脆,咬落去啖啖肉汁,配埋酸甜嘅菠蘿,真係一流!酸甜嘅醬汁包裹住每一塊咕嚕肉,令人食指大動,配飯一流。順德乾焗魚頭煲HK$198, 香噴噴,一上枱就聞到香味,魚頭肉質鮮嫩,辣味啱啱好,食得出係用心煮嘅,好惹味。魚頭嘅膠質豐富,食落口感彈牙,配埋香辣嘅醬汁,真係令人回味無窮。乾焗嘅做法保留咗魚嘅鮮味,同時帶出香辣嘅味道,令人一試難忘。灌湯小籠包HK$98 ,皮薄餡靚湯汁多,每一啖都好滿足,豬肉餡鮮甜 juicy,湯汁濃郁,係必食之選。輕輕咬開小籠包嘅皮,鮮甜嘅湯汁就會湧出嚟,配埋鮮嫩嘅豬肉餡,真係好滿足。小籠包嘅皮薄而有彈性,包裹住豐富嘅湯汁同鮮美嘅豬肉餡,每一口都係享受。

2024-04-27 19 瀏覽
籌備週年晚宴,心癢癢就來試吓,咁就週末約咗屋企人出嚟飲個下午茶。嚟到落咗樓梯,部長話今日有聯誼會包場,淨係剩返個細廳可以飲茶,只係見到兩枱人。個心即刻暗灰咗一下,唔通真係咗。但係真係好想試佢個樟茶鴨,所以就叫咗個套餐加兩個點心嚟試吓。我就覺得越式點心普通咗少少,我見佢有個貝貝粉葛以為裏面有啲細細粒嘅元貝肉,點知原來係普通粉果,同埋個皮有少少厚。$1蝦餃冇投訴,蝦肉都好爽,不過可以慳返唔使飲啲蔘水。都係講返啲京滬嘢,小籠包個湯汁好特別,同出邊嗰啲有好大嘅分別,個湯頭好特別。個鍋貼都好出色,留意返個碟底嗰啲圈圈唔係花紋而係粉漿拉出嚟嘅線條,薄脆超出色,個鍋貼亦都好Juicy。個米粉雖然淡咗少少,但係用新竹米粉炒超乾身。終於到咗打大佬嘅時候啦,即將拆鴨好味到黐線,有煙燻嘅香味,咬落去咸香適中。平時都唔食嘅,但係都忍唔住食,超入味。侍應招待都好有禮貌,同埋部長都十分健談。我覺得公司今次揀唔到呢度,真係有啲走寶。
2024-04-26 22 瀏覽
間間西餐廳都有限時,竟然搵到一間中餐可以慢慢坐飲啖茶傾下偈!坐得舒服,食物價錢合理,食物水準中上!由小食到糖水均有唔少選擇,服務不錯!蔥油餅~蔥嘅香味非常討好!酥炸嘅外皮包裹著大量嘅蔥花多重口感,香氣四溢!新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉~賣相已經可以攞100分!菠蘿每一件都酸酸甜甜,具有天然嘅風味!咕嚕肉每一件都沾上醬汁,非常下飯!外層香脆,內層軟滑多汁配菜用上酸橋頭,絕對係兒時回憶之作!金華火腿扒津白~菜非常香軟,配上透明嘅薄芡汁,每一片都夠曬味!金華火腿更有提鮮嘅作用!頭抽乾炒牛肉河粉~整碟河粉都非常乾身,火喉十足,仍然保留到芽菜爽脆,灑上芝麻,更有香氣逼出!桂花酒釀丸子~丸子煙煙韌韌,配上清香撲鼻嘅桂花酒,簡直係絕配,唔會嗰過甜👍🏻下次都會再嚟幫襯😉

配菜用上酸橋頭,絕對係兒時回憶之作!

下次都會再嚟幫襯😉
2024-04-26 14 瀏覽
突然心血來潮想食中菜,呢間環境乾淨企理,一入去仲有個大大魚缸,樓面服務唔錯,立即好感度上升。新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉$88 - 非常貼心,菠蘿冇連咕嚕肉一齊炒,剛好中和咗油膩嘅感覺,甜酸度適中,推👍🏻蔥油餅$48 - 咬落香脆,脆略嫌皮厚咗啲,不過不失,不過外型幫佢加分啦。金華火腿扒津白$148 - 非常清甜新鮮、大大片嘅金華火腿,有驚喜!頭抽乾炒牛肉河粉$108 - 值得一讚唔會過鹹、大大片嘅牛肉、肉質嫩滑。最後嗌埋個甜品高力豆沙$58 - 咬落口感似疏乎厘、豆沙唔會過甜,值得一試👍🏻

2024-04-25 13 瀏覽
原來尖東南洋中心有間食中菜嘅餐廳,位置少少隱蔽,入面地方好大,非常闊落好座。晚市有啲單點菜式之餘,仲有啲孖寶、三寶小菜選擇,價錢都幾抵食。燻香樟茶鴨半隻($98)- 半隻分量都唔少,鴨肉十分嫩滑,帶少少燻香及鹹香味,開胃惹味。新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉($88)- 呢個絕對係必食推介,超驚喜。咕嚕肉炸得香脆,配埋新鮮菠蘿嘅酸甜味,十分之夾。值得一讚,拔絲做得一流。鍾意食咕嚕肉嘅朋友,一定要點嚟試吓。尚苑擔擔麵($68)- 擔擔麵帶微辣,麵質軟滑,少少彈牙,鍾意佢湯底有花生醬香味,唔會只係食到辣味咁單一。灌湯小籠包 ($98)- 一客共六隻,上菜時熱辣辣,灌滿湯汁,一咬落去就時爆汁,味道不錯。

燻香樟茶鴨半隻($98)- 半隻分量都唔少,
鴨肉十分嫩滑,帶少少燻香及鹹香味,開胃惹味。

2024-04-22 22 瀏覽
今日係尖沙咀附近收工,女朋友話有d想去打冷/川菜,但4月中都已經開始有d熱熱地🥵正當我say no、見到佢都皺皺地眉果陣靈機一觸不如去中菜廳食啦既然想食中菜🤪坐得舒服d又有冷氣歎🤣就係咁我吃貨既comfort zone又擴大左,因為每個星期都試一間新餐廳係我既原則,香港咁多野食,無理由每星期都重覆!最後揀左附近既依間尚苑京滬川菜😁款式都好多,冷盤、前菜、小菜、主食、海鮮、小食、甜品樣樣齊,事關今日都肚餓到傻,所以嗌左5款,捧腹而歸🫃🏻擔擔麵🍜 $68擔擔肉碎辣香味濃,麵條彈牙,湯底都幾濃,有少少麻香花生嘅味道,麻中帶點微酸,幾好食😋回鍋肉 $98回鍋肉滋味香濃,香氣撲鼻,而且份量都多🤩有青椒,紅椒,洋蔥,蔥,槨菜,至於豬肉肥瘦勻稱,調味都恰到好處。回鍋肉永遠都係我至愛🥹因為我鐘意食辣,但又唔食得太辣,回鍋肉就啱哂我~魚香茄子煲 🍆 $98魚香茄子煲酸甜可口,茄子入口即化,口感軟綿🤤 魚香味好濃郁。肉碎、蔥、辣椒等配料提升風味,而且上碟果下係好滾🔥熱辣辣超正,食到尾段都仲係好熱,為左佢專登嗌多碗飯,勁開胃,每啖都好滿足😌椒鹽九肚魚 $88椒鹽九肚魚香脆可口,外脆內嫩,鹽香適中,增添左魚肉

擔擔麵🍜 $68

回鍋肉 $98

魚香茄子煲 🍆 $98

椒鹽九肚魚 $88
椒鹽九肚魚香脆可口,外脆內嫩,鹽香適中,增添左魚肉嘅鮮味😙金黃色外皮入口爽脆,而且魚肉好嫩滑,配少少喼汁吊味,超好食🤪

高力豆沙 $58
好耐都無食過,就算飽到食唔落我地都堅持一定要嗌,好彩有叫到🥹高力豆沙甜而不膩,酥脆外皮包裹著綿密豆沙餡😋香甜可口,淡淡豆香味,餡料唔太甜嘅感覺剛剛好,一定要嗌,必食🥳
2024-04-19
2024-04-20 10 瀏覽
朋友在尖沙咀東返工,我倆約咗係附近食晚飯吹吹水。發現東邊幾多美食,除咗小食店外,有很多茶餐廳、酒家、燒肉等…放工時間仲好多人係嗰邊食飯,又多個筧食地方🤪今次舒服啲揀咗酒家食飯,邊食飯邊吹水,冷氣夠涼,酒家主要係地下層,環境都幾大,坐得好舒服。落到去,已經見到魚缸,入面有好多生猛海鮮游嚟游去,朋友已經點名要食海鮮。除咗鑊氣小菜/生猛海鮮外,都有川菜。可惜我哋喉嚨不適,無幸試川菜🥲茶水(位)$18小食$20晚飯海鮮孖寶C$288清蒸沙巴龍躉班(一斤)+燻香樟茶鴨(半)龍躉班肥美,啱好兩條女食。魚肉滑,鮮甜👍🏻係自己唔會煮到嘅味道🤭燒鴨食得多,燻鴨就是沒吃過。鴨子帶點脂肪睇落好乾。食落都有肉汁,重點要講燻味好濃烈,調味夠。外皮都脆卜卜,愛皮人士要叫了🫶🏻菜心炒牛肉$128清清哋叫碟菜,清腸胃🤭牛肉份量比相像中多,牛肉滑滑,菜心有口感剛好宋嫂魚羮(位)$58宋嫂是誰?原來是魚肉羹,真材實料,見到好多魚肉、蛋白、木耳、荀絲…味道偏清淡,但食到十分鮮味😋啱食鐘意食魚/懶人(me)

今次舒服啲揀咗酒家食飯,邊食飯邊吹水,冷氣夠涼,

茶水(位)$18
小食$20
晚飯海鮮孖寶C$288
清蒸沙巴龍躉班(一斤)+燻香樟茶鴨(半)

菜心炒牛肉$128

宋嫂魚羮(位)$58

2024-04-19 9 瀏覽
呢度既裝修幾華麗,光線充足,環境乾淨,服務態度好!👍🏻👍🏻1. 生煎包:底部酥脆的和餡料多汁。不錯!👍🏻2.順德乾焗魚頭煲:一送上枱已經聞到好香!魚肉新鮮,調味濃郁!烹調既火候足夠!好滿意!🫶🏻3. 新鮮菠蘿櫻花蝦肉碎炒飯:係好似櫻花咁既粉紅色既!👍🏻結合左新鮮菠蘿、櫻花蝦和炒飯,有一種甜酸口感和海鮮既香味。炒飯粒粒分明,不油膩!食材之間既味道相互襯托!🫶🏻下次會同屋企人再黎!😀
呢度既裝修幾華麗,光線充足,環境乾淨,服務態度好!👍🏻👍🏻

1. 生煎包:
底部酥脆的和餡料多汁。不錯!👍🏻

2.順德乾焗魚頭煲:

3. 新鮮菠蘿櫻花蝦肉碎炒飯:
係好似櫻花咁既粉紅色既!👍🏻

下次會同屋企人再黎!😀
2024-04-19
2024-04-19 5 瀏覽
今日同屋企人去咗呢間中菜廳食飯。佢嘅位置喺南洋商業中心入邊嘅地庫,有少少唔顯眼。五香燻魚 ($108)咸鮮嘅口味好啱做餸,炸到外面香脆,裏面唔太硬。太白醉翁乳鴿 ($98)原本想叫普通乳鴿,但竟然賣晒,就叫咗依個嚟replace,點知好有驚喜。個乳鴿酒味濃郁,啖啖肉,肉質嫩滑多汁,皮薄又唔肥。尚宛擔擔麵 ($68)同平時食開嘅擔擔麵唔同,佢有一浸辣油喺面,唔係好似花生湯底嘅感覺。不過啲麵條煮到軟硬適中,都還好嘅。蘿蔔絲酥餅 ($48)好好食而且有睇頭。黑色嘅蘿蔔絲酥餅配上少少金箔,成個菜即刻高級咗。個酥皮唔會好厚粉,入面嘅蘿蔔絲熱辣辣,好正!花素蒸餃 ($38)貪佢健康唔肥膩,點埋醋食提味,不過不失啦。

五香燻魚 ($108)
咸鮮嘅口味好啱做餸,炸到外面香脆,裏面唔太硬。

太白醉翁乳鴿 ($98)

尚宛擔擔麵 ($68)

蘿蔔絲酥餅 ($48)

花素蒸餃 ($38)
貪佢健康唔肥膩,點埋醋食提味,不過不失啦。