2024-04-22 45 瀏覽
今日係尖沙咀附近收工,女朋友話有d想去打冷/川菜,但4月中都已經開始有d熱熱地🥵正當我say no、見到佢都皺皺地眉果陣靈機一觸不如去中菜廳食啦既然想食中菜🤪坐得舒服d又有冷氣歎🤣就係咁我吃貨既comfort zone又擴大左,因為每個星期都試一間新餐廳係我既原則,香港咁多野食,無理由每星期都重覆!最後揀左附近既依間尚苑京滬川菜😁款式都好多,冷盤、前菜、小菜、主食、海鮮、小食、甜品樣樣齊,事關今日都肚餓到傻,所以嗌左5款,捧腹而歸🫃🏻擔擔麵🍜 $68擔擔肉碎辣香味濃,麵條彈牙,湯底都幾濃,有少少麻香花生嘅味道,麻中帶點微酸,幾好食😋回鍋肉 $98回鍋肉滋味香濃,香氣撲鼻,而且份量都多🤩有青椒,紅椒,洋蔥,蔥,槨菜,至於豬肉肥瘦勻稱,調味都恰到好處。回鍋肉永遠都係我至愛🥹因為我鐘意食辣,但又唔食得太辣,回鍋肉就啱哂我~魚香茄子煲 🍆 $98魚香茄子煲酸甜可口,茄子入口即化,口感軟綿🤤 魚香味好濃郁。肉碎、蔥、辣椒等配料提升風味,而且上碟果下係好滾🔥熱辣辣超正,食到尾段都仲係好熱,為左佢專登嗌多碗飯,勁開胃,每啖都好滿足😌椒鹽九肚魚 $88椒鹽九肚魚香脆可口,外脆內嫩,鹽香適中,增添左魚肉

擔擔麵🍜 $68

回鍋肉 $98

魚香茄子煲 🍆 $98

椒鹽九肚魚 $88
椒鹽九肚魚香脆可口,外脆內嫩,鹽香適中,增添左魚肉嘅鮮味😙金黃色外皮入口爽脆,而且魚肉好嫩滑,配少少喼汁吊味,超好食🤪

高力豆沙 $58
好耐都無食過,就算飽到食唔落我地都堅持一定要嗌,好彩有叫到🥹高力豆沙甜而不膩,酥脆外皮包裹著綿密豆沙餡😋香甜可口,淡淡豆香味,餡料唔太甜嘅感覺剛剛好,一定要嗌,必食🥳
2024-04-19