2024-05-10 0 views
今日收工喺出面食完飯突然間想食甜品,就係附近搵咗間豆乳狂人嚟食。因為食晚飯嘅時候食得太多,所以我同朋友只係叫咗一碗嘅三色芋圓豆花($32)。呢間豆乳狂人我之前都試過佢嘅豆漿,但係就不過不失。估唔到今次試佢嘅三色芋圓豆花,發現又幾好食喎,豆花好有豆味,豆味香濃,食落去嘅時候好嫩滑。但佢豆花本身就冇乜味道,就加咗啲黑糖同埋淡奶落去令到有甜味,佢唔似傳統咁樣落糖水或者落黃糖。食落去幾特別。而三色芋圓嘅味道就不過不失啦。

2024-05-07 0 views
成日聽到好多人話佢豆乳好正 但地點上唔係我成日會去嘅地方🫢 所以一直bookmark都未試 今次終於經過樂富廣場有得食啦🤩🍧 鮮芋泥豆花 $32 6”輕豆乳(無糖) $22簡單嚟講 如果你鍾意豆乳 你就一定要試☺️建議唔好食正餐 食左呢個甜品先😏因為佢嘅芋泥豆花 係!超!足!料!🤩 本身豆腐花已經勁濃又滑 芋泥又係勁濃 食完飽到上心口🤣 成個甜品都唔會好甜 啱晒我😆另外豆乳都係好濃 好重豆味 少少似日本豆乳個種👍豆乳狂人 果然真係好狂🤭🖐️🖐️超大力推介

🍧 鮮芋泥豆花 $32

豆乳狂人 果然真係好狂🤭

🖐️🖐️超大力推介
2024-05-02
  • 鮮芋泥豆花
  • 6”輕豆乳(無糖)
2024-04-25 53 views
想搵啲輕食,不過淨係見到呢間,就求其叫少少嘢啦我哋叫咗個豆腐花,另外一個類似豆乳紅茶布甸珍珠之類我自己有帶杯,我落單嘅時候已經冇乜人,而且我隻杯容量絕對夠大,但係個職員竟然可以話做唔到,唔識做,啲材料你都係倒落隻杯度啫,,又唔忙,又唔洗手搖,到底智商有幾低先至會唔識做🙄豆腐花,絕對唔夠滑,豆味尚算OK但係豆乳配紅茶,其實都幾唔match,冇咗用鮮奶嗰種好Rich嘅感覺餐廳係自助形式,枱當然冇人抹啦,所以啲枱都幾污糟另外,垃圾要自己dump,我哋dump垃圾嘅時候,成個餐盤擺低咗喺Counter ,打算打開個垃圾桶,然後逐件逐件dump,費事個餐盤掂到個垃圾桶,但係我哋一擺低,個職員即刻啤住我哋,即刻同我哋講垃圾要自己dump,係唔係誤會都好,職員態度真係好差好差👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
想搵啲輕食,不過淨係見到呢間,就求其叫少少嘢啦

我哋叫咗個豆腐花,另外一個類似豆乳紅茶布甸珍珠之類

豆腐花,絕對唔夠滑,豆味尚算OK

餐廳係自助形式,枱當然冇人抹啦,所以啲枱都幾污糟

2024-04-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2024-04-23 41 views
香港既豆乳專門店唔算多,Gavin媽一直好喜愛𝐒𝐎𝐘𝐦𝐚𝐫𝐭 𝐛𝐲豆乳狂人,佢地主打每日新鮮製作既豆乳甜品🥛係全港首間用日式熟漿技術製作既新式豆乳店(◍•ᴗ•◍)除左甜品好香濃足料之外,口味選擇都唔少♥早幾日去樂富經過見到有分店,即刻入去食返杯先!除左甜品之外,仲有小食同埋粢飯好都吸引❗️▶︎滋潤之選杯底係用左綿密既芋泥同埋椰奶做基礎,淨係鮮芋泥都佔左1/3😚另外仲有芋圓、西米、桃膠🫶🏻軟糯口感既芋圓,再加上大大粒琥珀色既桃膠,睇得出毫無雜質😋口感超級豐富又唔會好甜(*´∀`)~♥如果外賣既話,Gavin媽建議可以用微波爐叮返熱食(養生mode on🤓)▶︎紫米豆乳當紫米同豆乳搖勻之後飲落好有咀嚼感,豆味的確好濃,建議用粗飲管飲用😁▶︎輕豆乳呢支係order比Gavin飲👶🏻口感比較濃郁而且️豆味好香,可以自行加糖漿,我無加糖Gavin都追住飲👏🏻👏🏻▶︎芋泥桃膠小丸子呢款係佢地既招牌甜品之一👑食第一啖已經覺得超好食,鮮芋泥好綿滑,桃膠既質感唔係硬身,好似燕窩既口感軟綿,再加左少少黑糖,所以口感超好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)‼ 小丸子咬落煙靭而糯米味好香,份量好多,所以呢個價錢係非常值得♡煙韌控記得要試♡▶︎奶

▶︎滋潤之選

▶︎紫米豆乳

▶︎輕豆乳

▶︎芋泥桃膠小丸子

▶︎奶蓋豆豆杯
面層有豆味芝士奶蓋,入面有豆乳、珍珠、小丸子、芋圓同埋豆乳布丁,口感好豐富(*’ー’*)
🤓之前一直近近地幫襯海之戀分店,今次黎到樂富分店都一直無令人失望,而Gavin又咁鍾意食,以後又可以食多d喇❤️

@soymarthk

📍𝐒𝐎𝐘𝐦𝐚𝐫𝐭 𝐛𝐲豆乳狂人
✿荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
❀樂富聯合道198號樂富廣場 ZoneA 1樓 1168 -1170號舖
✿沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖
❀黃大仙中心南館地下G10A-G10B號舖
✿將軍澳唐德街9號將軍澳中心G樓G01及G02號舖

#hongkongbaby #hongkongbabyboy #90後媽媽 #香港媽媽 #寶寶日常 #育兒日常 #港媽日常 #hkbabystyle #hkbabyboy #香港bb #hkkidsmodel #hkbbmodel #babyphotography #hkinfant #hkbabyphotography #photoshooting #親子好去處 #親子玩樂 #開飯喇 #黃大仙美食 #打卡餐廳 #豆乳狂人 #soymartby豆乳狂人 #甜品推介 #香港甜品 #香港美食 #香港甜品店 #香港甜品關注組
  • 滋潤之選
2024-04-21 25 views
這人氣豆品餐廳,不單只有豆腐花豆漿,還推出不定時推出一系列創新豆品款式,真係要成日去試吓! 今次專登帶第一次食嘅朋友去樂富分店,環境空間寬敞,寫意舒適! 先來了「桃膠豆乳」,及「仙草豆花」,朋友試了兩款,都超喜歡濃濃的豆香,直言感覺比以往食過的濃郁好多😋 桃膠份量佔豆乳1/3 ,Q彈有咬口! 仙草豆花,一黑一白,兩者都好嫩滑多芒楊枝甘露真係成碗都係芒果粒,爽滑果味濃,楊枝甘露甜中帶微酸,還有奶味及爽脆西米粒,口感層次豐盛 吉列豬扒栥蛋飯栥飯裡面裹住整塊吉列豬扒,還有肉鬆、青瓜絲、雞蛋、榨菜等,外層軟糯,裡面香脆啖啖肉! Gold 純度鹹蛋黃炸脆雞翼還有這令人難以抗拒的小食,即叫即整,表面酥脆,鹹蛋黃味香濃,肉嫩多汁

多芒楊枝甘露

吉列豬扒栥蛋飯

Gold 純度鹹蛋黃炸脆雞翼

✨超煙韌Oreo 奶蓋🥛✨購自:SOYmart by豆乳狂人(樂富)價錢:$48推薦度:8/10-$48大大兜超足料 真係超值😂 面頭有1層芝士奶蓋 口感濃滑得嚟 帶有微微嘅鹹香 中和咗整體嘅甜度👅 落埋Oreo碎碎 味道更濃郁🌟 鹹甜交錯 同可可豆乳味道好夾👍🏻 配埋煙韌嘅小丸子🍡珍珠同芋圓 芋圓味道唔太重 但咬落都好Q彈‼️Oreo控表示好滿意呢款口感豐富嘅甜品😍-✨桃膠芋泥小丸子🍡✨價錢:$45推薦度:8/10-滿滿嘅鮮芋泥口感綿滑 甜度適中 足足佔咗大半樽‼️上面嘅豆乳飲落好香豆味 味道唔太甜 桃膠口感滑溜 食落煙靭 同Q彈小丸子一齊食好有咬口👅 整體味道唔太甜 真材實料 亦係值得推薦👍🏻-✨薑汁夠薑豆花✨價錢:$20推薦度:6.5/10-豆花豆香濃郁🌟 不過口感未算好滑溜 而且薑汁味唔重 甜甜地 冇咩辣味🥲有啲失望☹️
✨超煙韌Oreo 奶蓋🥛✨
購自:SOYmart by豆乳狂人(樂富)
價錢:$48
推薦度:8/10
✨桃膠芋泥小丸子🍡✨
價錢:$45
推薦度:8/10
✨薑汁夠薑豆花✨
價錢:$20
推薦度:6.5/10
呢幾年發覺香港嘅豆漿舖真係買少見少,估唔到有日會喺樂富搵到間主打荳品嘅專門店😍 作為從事呢個行業嘅第三代,老闆開創左Soymart嘅品牌,希望將本地風味傳承落去🇭🇰 喺傳統荳製品裡加入芋圓、奶蓋、珍珠等元素,打造出各種創新嘅配搭🆕 佢哋採用非基因改造黃豆每日新鮮製作,店內亦有展示透明嘅豆乳機器俾大家睇到制作嘅流程⚙️Soymart is a local franchise in HK that specialises in products made by nonGMO soybeans. They hope to merge traditional dishes with modernised flavours, and everything is made fresh on the day. 呢到所有飲品都用透明膠樽裝住,方便攜帶之餘仲可以循環再用♻️ 雪櫃放左滿琳琅滿目嘅飲品,我就梗係要試下招牌豆乳啦🥛 佢哋大部份都預設左無糖,飲落濃稠順滑,滿嘴充斥住濃郁嘅豆香👅鮮芋泥豆乳($32)綿密中帶顆粒感,甜得黎又唔會蓋過豆香😌 仙草豆乳 ($28) 同桃膠豆乳 ($32) 每啖啜到爽滑嘅配

呢到所有飲品都用透明膠樽裝住,方便攜帶之餘仲可以循環再用♻️ 雪櫃放左滿琳琅滿目嘅飲品,我就梗係要試下招牌豆乳啦🥛 佢哋大部份都預設左無糖,飲落濃稠順滑,滿嘴充斥住濃郁嘅豆香👅鮮芋泥豆乳($32)綿密中帶顆粒感,甜得黎又唔會蓋過豆香😌 仙草豆乳 ($28) 同桃膠豆乳 ($32) 每啖啜到爽滑嘅配料,啱晒想養顏keep fit嘅朋友🧏🏻‍♀️ 十勝紅豆豆乳 ($32) 裡嘅紅豆煮到軟硬適中,配上無糖嘅豆奶令清甜味更突出🫘
All their drinks are packaged in transparent reusable bottles. I got their Soy Milk with Sweetened Red Bean, Soy Milk with Grass Jelly, Soy Milk with Peach Resin and Soy Milk with Taro. They are all preset to zero sugar, and the only sweetness comes toppings.

黑糖豆花 $22
Tofu Pudding with Brown Sugar
豆腐花用大大個嘅密封圓盒裝著,仲有雙層保護防止任何滲漏👏🏼每日新鮮製成嘅豆腐花質感滑嫩細膩,四溢嘅豆香配埋同黑糖汁簡直係絕配💕
The tofu pudding was mellow and smooth, filled with an overwhelming soy flavour which paired perfectly with the brown sugar syrup.

多芒果楊枝甘露 $48
Pomelo and Mango Sago
楊枝甘露呈鮮豔嘅橙黃色,一打開個蓋已經飄出陣陣嘅芒果香🥭 芒果汁同椰奶嘅比例啱啱好,飲落飽滿醇厚,清爽開胃👍🏽 來自金柚嘅酸香同甜蜜嘅芒果相得益彰,配上嚼勁十足嘅西米層次感相當豐富💯
The base made of mango juice and coconut milk was aromatic, topped with mangoes, pomelos and sago, creating a nice balance between sweet and sour.

2024-04-16 27 views
一向都係豆乳狂人 SOYMART 嘅粉絲,每次去開都會買外賣返屋企😍😍 就知我有幾鐘意食啦!必點我至愛的 #煙韌之選,入面有豆乳布丁、小丸子、三色芋圓、珍珠、特調椰奶、黑糖,每一啖都好豐富,微甜唔膩,芋圓好有咬口又飽肚!🌟 #滋潤之選入面有芋泥、桃膠、西米、三色芋圓、特調椰奶、黑糖,同樣不太甜,有埋桃膠十分滋潤!🌟 #多芒楊枝甘露入面有超多芒果同西柚肉,每啖都食得出佢勁足料!另外豆乳系列都係我經常回購,佢哋嘅豆乳係每日新鮮即磨,超濃厚又滑,仲有多款口味選擇!我就最愛 #鮮芋泥豆乳,有成1/3 都係芋泥,味道唔甜,飲一枝做早餐已經如飽,另一款 #桃膠豆乳 都係我經常回購,養顏之選,入面超多桃膠,好滿足!

🌟 #滋潤之選

🌟 #多芒楊枝甘露
入面有超多芒果同西柚肉,每啖都食得出佢勁足料!

2024-04-12
又來食豆乳狂人啦,之前都食過呢間幾次,好多唔同豆乳製嘅甜品同小食選擇,次次來都可試下唔同款😋💜滋潤之選 $45賣相超吸引,配料亦好足,有芋泥,桃膠,西米,三色芋圓,特調椰奶,黑糖,呢個配搭好夾又滋潤,芋泥仲超多的,好香濃又夠滑!🖤黑糖珍珠豆花呢款豆花可以揀熱或凍食,我今次就揀咗熱食,黑糖珍珠好Q彈加上滑溜嘅豆花,呢個配搭都幾創新又特別🐷吉列豬扒粢蛋飯 $45呢度除咗甜品,我都幾鍾意佢嘅小食,呢款粢蛋飯有肉鬆,青瓜絲,搾菜,玉子,豬扒,油條,沙律醬,口感豐富又好味!🐥地道避風塘炸脆雞 $36呢個已經食過幾次,今次再encore,單骨雞翼炸得好香脆,加上地道避風塘風味,香辣又惹味!🧡海苔肉鬆脆皮木棉豆腐 $38木棉豆腐炸得外脆內嫩,一口size,好方便食用,配上海苔同肉鬆,呢個配搭冇得輸,好香口,做小食一流🤗
又來食豆乳狂人啦,之前都食過呢間幾次,
好多唔同豆乳製嘅甜品同小食選擇,
次次來都可試下唔同款😋

💜滋潤之選 $45
賣相超吸引,配料亦好足,有芋泥,桃膠,

🖤黑糖珍珠豆花
呢個配搭都幾創新又特別

🐷吉列豬扒粢蛋飯 $45
呢度除咗甜品,我都幾鍾意佢嘅小食,

🐥地道避風塘炸脆雞 $36
呢個已經食過幾次,今次再encore,
單骨雞翼炸得好香脆,加上地道避風塘風味,香辣又惹味!

🧡海苔肉鬆脆皮木棉豆腐 $38
好香口,做小食一流🤗
Type of Meal
Tea
2024-04-14 27 views
親民高質人氣豆品店😋📌熱三色芋圓豆花 大愛!三色芋圓分別有原味芋頭味、紫薯味、番薯味,每款也口感十足,軟糯非常配上秘製豆花,豆味香濃,入口軟滑,性價比極高📌狂人粢飯 足料狂人粢飯!粢飯紮實不鬆散,而且配料豐富,內裏滿滿肉鬆和鮮炸油條,口感層次非常豐富,油條鬆脆可口,必食推介📌焙茶小丸子 豆乳茶精選!濃郁的豆乳香配上焙茶,茶味香濃,口感Creamy幼滑,配上黑糖珍珠和白玉,兩者口感軟糯,整體甜度適中,吃出滿滿幸福感!現在已推出多個系列,選擇繁多,下次回訪要試試牛油果狂人粢飯同豆乳奶蓋先得!樂富分店📍樂富聯合道198號樂富廣場 ZoneA 1樓 1168 -1170號舖
親民高質人氣豆品店😋

📌熱三色芋圓豆花
配上秘製豆花,豆味香濃,入口軟滑,性價比極高

📌狂人粢飯

📌焙茶小丸子

樂富分店
2024-04-14 19 views
放工去樂富商場跟朋友交收,順便買下輕食返屋企,老公好掛住豆乳狂人的多芒系列呢牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯我很喜歡食牛油果,因為營養豐富及很軟滑。吉列蝦大隻而且很脆口,配上清爽的青瓜絲,感覺很清新。即叫即做,粢飯材料豐富,很有口感。。多芒楊枝金露 老公鍾意佢爆滿的芒果,芒果大粒香甜,芒果汁配香滑椰奶,口感滑溜。仲有西米晶瑩通透,酸甜的西柚果肉,芒果控必食。黑糖3.6桃膠 桃膠滋陰養顏,大大粒,色澤透亮的琥珀色,食起來又滑溜。牛乳仲要係香濃的3.6牛乳,奶味香濃,加上黑糖的加持,在家中翻熱就成了養生糖水。芋泥豆乳 樽身設計更易放在袋入面,豆乳香濃,無糖很健康,底層是綿滑的芋泥,仲食到粒粒的芋頭,口感豐富。仙草豆花 豆花豆味香濃,仲有滑溜仙草,增加口感,非常清潤的豆品

牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯

多芒楊枝金露

黑糖3.6桃膠

芋泥豆乳

仙草豆花
豆花豆味香濃,仲有滑溜仙草,增加口感,非常清潤的豆品

TakeAway
2024-04-10 14 views
今次來到豆乳狂人 樂富廣場店!豆乳狂人,可謂甜品店新秀,呢兩年越來越多分店,絕對係人氣既表現!樂富店店面好闊落,加上裝潢帶點文青、大自然的感覺,好舒適!豆乳狂人是香港本地豆乳品牌,原來創辦人外婆都係營運豆品店,耳濡目染之下,成為第三代繼承人~三代豆乳品牌的出品!絕對值得一試!🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔹🔻黑芝麻奶蓋 $42奶蓋的質地濃稠而濕潤,黑芝麻的香氣濃郁,底部仲有海量黑糖珍珠,比起手搖奶茶更加豐富好喝呢!🔻黑糖3.6牛乳桃膠 $36養生之之選,黑糖甜味恰到高處!仲有桃膠帶來的豐富口感。3.6牛乳夠曬濃郁!🔻Gold纯度鹹蛋黃炸脆雞 $38這雞肉外酥內嫩,每一塊炸雞都過上鹹蛋黃蛋液,邪惡!🔻牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 $52爆餡!牛油果的濃郁,蝦肉的鮮甜,再加埋清爽的青瓜絲,搭配上綿密的粢飯,有營養又豐富。🔺狂人粢飯 $32經典的台灣料理!粢飯煙靭有口感,搭配上各種配料,包括肉鬆、炸兩、榨菜等等,拎上手熱辣辣,超足料,比坊間的粢飯有誠意好多!

🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔹

🔻黑芝麻奶蓋 $42

🔻黑糖3.6牛乳桃膠 $36

🔻Gold纯度鹹蛋黃炸脆雞 $38
這雞肉外酥內嫩,每一塊炸雞都過上鹹蛋黃蛋液,邪惡!

🔻牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 $52

🔺狂人粢飯 $32
2024-04-08 18 views
💠煙韌之選推味道好夾👅全部都系煙靭嘅配搭😍有煙煙韌靭嘅小丸子、珍珠同埋芋圓!仲有豆乳布丁配埋椰奶、黑糖,甜度啱啱好,啱哂我👍🏻👍🏻💠桃膠芋泥小丸子桃膠嘅份量好足💗✌🏻啖啖都食到桃膠,好有彈性!配搭埋芋泥同埋小丸子,口感好豐富,絕對系平民美顏嘅首選🫶🏻😍好抵食!💠多芒小丸子芒果同埋小丸子一直都系最佳配搭🤩芒果大大粒又香甜,而且份量又多😍啖啖都透心涼,食到好滿足😚💠鮮芋泥豆乳飲嘅時候,同時飲到兩種味道🙂有香甜嘅豆乳味,又飲到又滑又好濃郁嘅芋泥,幾好飲呀😊💠仙草豆花豆花質地柔軟香口而綿密,仲有口感嫩滑嘅仙草,唔錯😌👍🏻🎀最欣賞佢哋嘅地方就系,豆乳並沒有添加消泡劑,所以味道鮮甜,而且營養保留較高😍咁我就放心食啦😊餐廳舒適寬敞,仲設有唔少堂食座位!上菜速度快,餐廳店員服務態度好友善,抵贊👍🏻呢個價錢同埋味道,性價比好高,會再黎幫襯呀!🌟SOYmart by 豆乳狂人 🥛分店地址:📍荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號鋪📍沙田大湧橋路20-30號河畔花園地下28號鋪📍樂富聯合道198號樂富廣場1樓1168-1170號鋪📍黃大仙中心南館地下G10A-G10B號鋪
📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心G
💠煙韌之選

💠桃膠芋泥小丸子

💠多芒小丸子

💠鮮芋泥豆乳

💠仙草豆花
豆花質地柔軟香口而綿密,仲有口感嫩滑嘅仙草,唔錯😌👍🏻

🌟SOYmart by 豆乳狂人 🥛
分店地址:
📍荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號鋪
📍沙田大湧橋路20-30號河畔花園地下28號鋪
📍樂富聯合道198號樂富廣場1樓1168-1170號鋪
📍黃大仙中心南館地下G10A-G10B號鋪
📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心G樓G01及G02號鋪
2024-04-06 18 views
一直我都超喜歡💕「豆乳狂人」,它是一間創意又有水準的小食店,將傳統豆漿同其他元素結合,做出不同創新口味豆乳飲品或甜品🍮,使我愛不釋手!今日來樂富行街都見到它呀!狂人粢飯有款是牛油果🥑鰻魚玉子粢飯!外層軟糯糯米飯,包裹著鮮味牛油果🥑嫩滑鰻魚,還夾雜脆卜卜油炸鬼、榨菜同肉鬆,極惹味!Mini豆卜即叫即做,新鮮熱辣,咬下是內裡軟綿炸豆腐甜點更是我最愛: 桃膠系列的黑糖3.6桃膠 實在是豐富桃膠,桃膠浸有奶味香濃的糖水滋味養顏!

狂人粢飯

Mini豆卜
即叫即做,新鮮熱辣,咬下是內裡軟綿炸豆腐

甜點更是我最愛:
桃膠系列的黑糖3.6桃膠
實在是豐富桃膠,桃膠浸有奶味香濃的糖水滋味養顏!
2024-04-02 22 views
無黑糖既黑糖桃膠豆花真心無野講店員就咁比左我我都知自己衰架啦自己無檢查但無諗過寫到明黑糖桃膠豆花都可以無黑糖姐唯有當比錢買教訓利申食到一半先發現無黑糖!直接睇圖
無黑糖既黑糖桃膠豆花
但無諗過寫到明黑糖桃膠豆花
都可以無黑糖姐
唯有當比錢買教訓

利申
食到一半先發現無黑糖!

直接睇圖
無黑糖既黑糖桃膠豆花