2020-10-07 404 瀏覽
難得放假當然想嘆個靚靚下午茶,美獅美高梅推出左個下午茶甜品放題,逢週末下午3點到6點任食約20多款甜品,跟一杯咖啡或熱茶。剛好遇上飛天海豚🐬半空表演,現場小朋友亦睇到好興奮,跟住海豚跑來跑去!.法式甜品「夏」午茶 ($238/位)虎紋黑糖珍珠鮮奶 ($38).由於擔心Full Booking,想提早訂位,可惜被告知無得預約,所以想試朋友記得要早少少去。當日兩點多左右可以提早入座,先點附送飲品,等到三點正再出去揀甜品。.放題甜品車放係入門口旁邊,甜品有蛋糕、馬卡龍、拿破崙、瑪德蓮、芝士蛋糕、泡芙、撻類、可麗露等,顏色色彩繽紛,未食睇見都心花怒放😍。雖然睇落多款,但其實兩邊一樣樣,諗好要邊款要幾件,有服務員幫你落單,之後等專人送過來就得,第一輪會詢問需唔需要放甜品3層架,想打卡影下相記得要啦😏!.基本上每款都試過,有點少失望是整體甜品一般,屬於正常食到不過不失的水準,部分的特別甜,而當中都有好評甜品,好似芒果同草莓蛋糕,印象度最高同回頭率最多實係「可麗露」「檸檬撻」兩款,可麗露外脆又香,大約食左十幾粒😆。計回本的話,一人食到十幾到二十件左右,飽到晚飯差啲食唔落,上個月有Mpay 75折優

法式甜品「夏」午茶 ($238/位)
虎紋黑糖珍珠鮮奶 ($38)

基本上每款都試過,有點少失望是整體甜品一般,屬於正常食到不過不失的水準,部分的特別甜,而當中都有好評甜品,好似芒果同草莓蛋糕,印象度最高同回頭率最多實係「可麗露」「檸檬撻」兩款,可麗露外脆又香,大約食左十幾粒😆。計回本的話,一人食到十幾到二十件左右,飽到晚飯差啲食唔落,上個月有Mpay 75折優惠加持下相當抵食。宜家無優惠下,以平時酒店蛋糕計,呢個價錢算合理,是因環境非常高質。最後提番杯珍珠鮮奶值得叫來試,個人覺得比部分街外好飲。

_
⭐️ 只限每週末下午3點至6點
⭐️ 飛天海豚表演分別有下午1點、3點、5點和7點
⭐️ 需加一服務費
2019-11-17 583 瀏覽
馬卡龍x3 香檳草莓🍓野紅莓伯爵茶雖然各款味道都非常濃郁有特色,但係真係太甜了😂😂😂不過試一試都無妨😃😋外貌好靓好吸睛啊!$18蚊1個,和外面比也不算貴,買自選六個一套會更加。
馬卡龍x3
香檳草莓🍓
野紅莓
伯爵茶

外賣自取
2019-06-19 465 瀏覽
同朋友尋日試完個 tea set,今日同朋友行過再黎試野 🤣🤣 我叫左個 草莓冰沙 同 冬甩!個冰沙見佢用唔少草莓同全奶去打,但左都好耐下,好奶滑!草莓味好正,酸酸甜甜!個奶我地估係全脂,極邪惡 🤣🤣 冬甩都唔錯,麵包入面好多氣孔,鬆軟既,面既朱古力醬同草莓好夾!好想試埋其他味道!值得一提就係,我地尋日覺得個咖啡好正,原因係用咖啡冰,但今日推介左個朋友黎...竟然唔係囉...話賣哂 😅 如果大家睇完開飯諗住試既,請自行自問店員 🙏🏻

2019-04-20
2019-06-07 629 瀏覽
上次去新加坡又唔覺有見到呢間嘢喎Janice Wong 算係甜品藝術家(我都係睇MGM WEBSITE 講)見到好似好靚咁 所以又懶係嘢去潮聖-綠影重重 - 係斑蘭 X 椰子我記得香港都好似食過係好食嘅同埋好靚 最好食 係佢啲白色餅 lol-Creme Brûlée Signature Tea嗱我就完全飲唔到creme brûlée 隻味但落咗糖係好飲好多但又未至於去買佢啲盒裝幾百蚊既茶個包裝係靚但唔值囉-雪糕一拿上手已經開始溶朱古力味好普通 反而個芝麻味好好食(影唔到 佢沉咗底)淨係記得幫我地掘雪糕個個着哂廚師衫嘅staff 好串P.S. 佢成間餐廳都包裝得好靚好有氣派,碌到最尾張相會見到佢個全世界最大嘅朱古力噴泉,唔知食唔食得,但第二三次經過已經覺得好骯髒P.S. 2 佢主打Afternoon Tea, 有個蜂巢set, 但啲甜品毫不吸引,慘在見到啲男人陪女去食,除非好愛個女人,如果唔係我諗唔到另一個原因會去食呢個tea set.P.S. 3 靚係靚,為咗靚嘅甜品,都會想去多次,同埋佢啲包好似都好正咁,想去嘅可以試吓 P.S. 4 才發現 因為個樣太似之前食過嘅嘢,不斷揾返,原來2
上次去新加坡又唔覺有見到呢間嘢喎
但落咗糖係好飲好多
但又未至於去買佢啲盒裝幾百蚊既茶
個包裝係靚但唔值囉
雪糕一拿上手已經開始溶
朱古力味好普通 反而個芝麻味好好食(影唔到 佢沉咗底)
淨係記得幫我地掘雪糕個個着哂廚師衫嘅staff 好串

P.S. 4 才發現 因為個樣太似之前食過嘅嘢,不斷揾返,原來2016年,我都去過一間叫Cobo House by 2am
essertbar 嘅嘢食過同一樣嘢 LOL 香港係HKD 148, 澳門係MOP 130. 笑咗。好彩有record 低,原來個陣都覺得幾好食,但覺得好貴,而家都一樣lol
香港呢間都係岀自Janice Wong 嘅手筆,當然唔係佢整,但menu 應該係佢定。想去嘅,去住香港先都得hehe
2019-04-29 672 瀏覽
一年無去澳門, 又開左新酒店! 同行友人話晚食後 (入賭場前) 要食甜點 (預祝嗎? ) 其實佢上星期先去過呢間 ”亞洲最佳甜點主廚Janice Wong” 喺新加坡以外的唯一分店!另一群友人原來早一日試過 crepe 話 “勁好食, 勁抵食” , 咁我哋第二晚開完會就衝左去食啦! 位於新 MGM 大堂內 (係新 MGM 唔係舊嗰間), 環境超級靚, 玻璃屋, 設計時尚, 我哋9pm去, 無乜人, 食得好舒服! 一份 crepe 加自選雪糕球,生果,醬汁 ~ $58! 堅抵! 失望在原味 Crepe 賣晒得番綠茶味! ! 生果新鮮,最最最欣賞係 crepe 裡面嘅忌廉,超。超。超。好食! Crepe 皮反而一般, 唔夠乾身又無脆邊, 應該係趕收工 雪糕味道濃郁,普遍偏甜
一年無去澳門, 又開左新酒店!
Janice Wong” 喺新加坡以外的唯一分店!
雪糕味道濃郁,普遍偏甜
2019-04-22 1141 瀏覽
朋友好叻豬,知道我會陪佢去澳門,佢即刻搵下甜品同我一齊食 🥰🥰 佢話 MGM 有間甜品成日好多人排,話今次都要試下!黎到本來都唔少人,等左陣就唔知做咩前排走...咁我地又快左好多!侍應俾左部 Pad 我地點菜,黎到一定要試 high tea set,呢套又唔同平時,見佢寫住復活節版,但一場黎到都冇所謂!想試!明明同我地講話個 set 要等廿分鐘...咁好啦!但勁快就黎!反而野飲勁耐!差唔多食哂個 set 先到!佢唔會放哂咸野係頂層,隔住黎放,我唔好記性,盡力寫下有咩 🤣🤣 我唔記得影個 menu,錯哂 🤣🤣煙吞拿魚三文治 / 桃味大福配朱古力 / 松露朱古力大福配酒心朱古力 / 紅羅白蛋糕仔 / 松露通粉 / 豬肉丸 / Scone / 棉花糖撻 / 鵪𪂹蛋撻 / 白朱古力雪糕加筒我契女話要食雪糕,我見佢想食果個有酒唔俾佢叫,最後選左8個球 🤣🤣🤣 好明顯係我爽!正呀!其中值得推介係 菠羅味既,食得出真材實料,仲有一個驚喜 薑味豆腐雪糕,好味 👍🏻呢個都值得一提,隻佬飲咖啡,佢話驚喜到佢,原因係佢杯入面既冰,全部都係咖啡冰,佢同我朋友都飲得好開心!我叫左杯 Earl Grey 都好正,

我叫左杯 Earl Grey 都好正,係唔明點解野飲可以等咁耐 🤣
2019-04-19
2019-04-12 576 瀏覽
之前成日經過呢間野以為淨係食tea ah甜品ah都無留意入面原來有雪糕食添我揀左士多啤梨同朱古力味朱古力味就一般但士多啤梨就好驚喜入面有d雪凍左既士多啤梨果粒咬到好有口感呀 仲好甜添我一路食一路話好味呀我下次一定要再食
之前成日經過呢間野以為淨係

咬到好有口感呀 仲好甜添
我一路食一路話好味呀

我下次一定要再食
2019-02-09 1144 瀏覽
今天到訪亞洲最佳甜點主廚Janice Wong所開設的Janice Wong MGM. 餐廳以不規則透明玻璃屋的小屋作甜品部,設計前衞又時尚。還在外設有用餐區,在天幕下享受陽光,十分寫意。車厘子伯爵茶蛋糕$52這旦糕賣相很美,雅淡的淺紫色圓扇形旦糕配上淺粉紅色的霜粉,再以一點金色highlight, 造型既高雅又細緻。切開一半,旦糕由伯爵茶慕絲和車厘子餡料造成。伯爵茶慕絲口感幼滑,是淡淡的甜,而且帶有伯爵茶幽幽芳香。而那車厘子饀料酸酸甜甜的,而且混有朱古力似的脆粒。那濃濃的車厘子味道和雅淡的伯爵茶慕絲一唱一和,真的十分合拍,好吃!午夜芝士蛋糕$52這芝士旦糕很美!旦糕以兩球形疊起而成,有著天藍色的雲紋圖案,尤如午夜的藍天幻化成藝術家的藝術品一樣,很美。吃一口,原來內外如一,好吃!芝士旦糕質地輕身,芝味十足,口感幼滑,而且中間夾有熱情果啫喱,酸爽輕盈,令平曰膩口的芝士旦糕多一份清新氣息。栗子牛角包$28這牛角包充滿氣孔,可是由於不是鮮焗的關係,質地沒有預期的脆香,軟稔稔的,而牛油香亦不突出。而中心的栗子饀是不錯的,充滿栗子的甜香粉糯,而且甜度適中。Cappuccino $40這熱的cap

車厘子伯爵茶蛋糕$52

午夜芝士蛋糕$52

,令平曰膩口的芝士旦糕多一份清新氣息。

栗子牛角包$28

Cappuccino $40

這熱的cappuccino 口感滑溜,泡沫十分豐富而幼滑,而咖啡味亦十分甘香。呷一口咖啡,吃一口曲奇,真是賞心樂事。

Iced cappuccino $45

這凍的cappuccino比熱的cappuccino 更為奶滑, 奶味比咖啡味更突出。咖啡醇香奶滑,加上厚厚的泡沫,令冰感咖啡更為溫和。

估唔到所費唔多,可以享受到亞洲最佳甜點主廚的手藝,旦糕的水準很高,尤如在星級餐廳吃的甜品一樣,值得一訪。
2019-02-07
2018-12-08 944 瀏覽
早前生日個澳門慶祝入住新嘅MGM酒店其中最大一個原因就係為咗入面嘅餐廳,已Janice Wong 呢間甜品店係我必試嘅餐廳之一。中午一點幾左右就已經到咗酒店可惜未有得check-in 所以決定嚟呢度食個甜品同Lunch先,叫咗兩個set lunch 跟甜品 一個喇沙麵 一個鴨肉咖哩飯,兩個主菜嘅水準都非常一般 似用微波爐翻熱禁,食咗大半就冇食到。 但過蝦片反而幾脆幾好食飲品就一個叫杯凍咖啡 一個係Creme brûlée 味嘅茶,咖啡一般 但個茶反而好出色 聞落好香焦糖燉蛋味 飲落紅茶味都好濃。但落單嘅時候杯咖啡一共落咗3次才成功,第一次覆單嘅時候記錯咗,第二次送錯咗,第三次reconfirm 又錯了....😅蛋糕叫咗兩款一個係伯爵茶覆盆子味,一個係榛子花生醬味。伯爵茶嗰個非常好食 好香茶味又唔甜榛子味雖然略為甜啲 但花生味好出,有種食Reese’s Peanut Butter Cup 嘅感覺。總括嚟講呢間啲甜品真係好好食 但主菜就冇咩必要試啦,而且呢度啲侍應感覺上不太禮貌 叫我地剛事試個甜品寫意見卡 剛寫完放低支筆 有位女士應立即衝過嚟收走,我都呆咗一下😅 然後再喺客人面前打開意見卡
但過蝦片反而幾脆幾好食

總括嚟講呢間啲甜品真係好好食 但主菜就冇咩必要試啦,而且呢度啲侍應感覺上不太禮貌 叫我地剛事試個甜品寫意見卡 剛寫完放低支筆 有位女士應立即衝過嚟收走,我都呆咗一下😅 然後再喺客人面前打開意見卡黎睇再同同事討論 感覺不太專重.... 感覺上待應Training 不太足 呢一點令我感覺不太好
生日
2018-12-08 555 瀏覽
遊歷澳門,去左今年新開酒店MGM 之拎獎甜品店 【JANICE WONG】食下甜品先……甜品賣相真係好靚得獎甜品~Cassis Plum, 見網上勁多人談論,微酸,清新,加埋賣相熱朱古力,一上枱已有驚喜!濃郁朱古力味,香滑
甜品賣相真係好靚

得獎甜品

熱朱古力,一上枱已有驚喜!濃郁朱古力味,香滑

2018-08-29 1210 瀏覽
今次特別選了下午茶時段來朝聖餐廳分開兩部分室內主要係售賣咸甜糕餅/曲奇/朱古力/souvenir等外賣給顧客(糕點也可Order堂食的)室外部分就係位處廣場的餐桌位置大概可容40-50食客吧餐廳本身身處美獅美高梅酒店廉場的Open Area樓底有4-5層樓高空間感充足同時有播放音樂及螢幕動影感覺係悠閒舒服的算是一個不錯的下午茶選擇 餐廳其實有供應麵類及小吃的但大部分光顧的食客都是為了甜品而來我們二人點了兩個甜品加一杯飲品黑加侖誘惑破開圓形淺紫色外殼其實係乳酪味雪糕中間深紫色有點蜂巢狀的是提子味類似雪葩味道酸酸甜甜幾醒胃另外伴碟還有硬身碎糖,脆口米花及稔身像水晶狀西米整體味道幾清新醒胃的焦糖爆谷窩夫窩夫熱辣辣入口夠香雲尼拿正糕加焦糖醬甜度正常但加上半球形的奶滑則有少少偏甜建議大家試清楚甜度才混合窩夫一起食配合埋爆谷一起吃感覺不錯香蕉沙冰香蕉足料味道夠濃似奶昔多一點飲完有少少飽肚
今次特別選了下午茶時段來朝聖

黑加侖誘惑
破開圓形淺紫色外殼其實係乳酪味雪糕
中間深紫色有點蜂巢狀的是提子味類似雪葩
味道酸酸甜甜幾醒胃
另外伴碟還有硬身碎糖,脆口米花及稔身像水晶狀西米
整體味道幾清新醒胃的

飲完有少少飽肚
2018-08-05
下午茶
2018-08-11 810 瀏覽
繼香港食記,也補記一下澳門美食:四月時一家人已拜訪過亞洲甜品女王 Janice Wong MGM,上月中過大海時,也忍不住去吃了頓「上午茶」,滿足一下越來越挑剔、不易被侍候的甜品胃。 為迎接炎炎夏日,餐廳特別推出三款特飲:芒果騾子 Mango Mule、柚子費斯 Yuzu Fizz,以及 西瓜瑪格麗特 Virgin Watermelon Margarita,色彩繽紛煞是好看,據食友講口味也很清新。 但我這老人家還是乖乖選點熱的 綠茶鮮奶 Green Tea Latte (MOP $45),養生之餘,附送的小餅乾正好可以轉贈兩兄妹,一舉兩得~ 這天點了數款店內新菜式分享,首先是 壓縮甜瓜荔枝沙律 Compressed Melon and Lychee Salad (MOP $100),內容很豐富包括火箭菜、蜜瓜、西瓜、麻瓜、薄荷葉、菲達芝士、義大利甜黑醋、脆葵花籽,健康又清新,重點是中間幾款水果都很清甜,我吃了很多! 接著品嚐 墨西哥蝦卷 King Prawn Wrap (MOP $120),這款由青瓜絲、生菜絲、鮮蝦、飛魚籽沙律醬、墨西哥卷組成的卷物,足料清鮮並不辣,兩兄妹也喜歡吃

為迎接炎炎夏日,餐廳特別推出三款特飲:芒果騾子 Mango Mule柚子費斯 Yuzu Fizz,以及 西瓜瑪格麗特 Virgin Watermelon Margarita,色彩繽紛煞是好看,據食友講口味也很清新。

接著品嚐 墨西哥蝦卷 King Prawn Wrap (MOP $120),這款由青瓜絲、生菜絲、鮮蝦、飛魚籽沙律醬、墨西哥卷組成的卷物,足料清鮮並不辣,兩兄妹也喜歡吃。

然後還有 蕃茄乾菠菜義大利餃 Semidried Tomato and Spinch Ravioli (MOP $90),巨大的菠菜餡餃皮不會太厚,襯以蕃茄忌廉汁、橄欖、羅勒、帕瑪臣芝士,滋味相當好吃,如非要留肚我三件全掃也不是問題!

少量鹹食打底後,來到甜品環節:第2次品嚐 黑加侖誘惑 Cassis Plum (MOP $140),學乖了懂得將黑加侖球、接骨木花乳酪泡沫、日本梅酒啫喱、 冰沙、柚子珠、柚子馬蹄混合拌和才吃,就不會像首次酸到眼晴也咪了,還覺得十分清新呢!

朱古力妹妹在場,當然也不會錯過重溫 朱古力H₂O Chocolate H₂O (MOP $140);65%朱古力H₂O、柚子雪葩、焦糖芭菲、鹽味焦糖、朱古力泥、柚子柑桔醬組成的甜點滋味豐富、香濃不膩,媽媽及妹妹都吃得滿意~

也十分推介新出的 夏日可可森林 Summer Cacao Forest (MOP $110),由杜爾塞朱古力慕絲、熱情果曼特尼黑朱古力、香蕉雪糕、 芒果青檸荔枝清甜湯、棉花糖製作的甜點造型夢幻迷人,吃前淋上荔枝清湯會令棉花糖融化,就像妹妹的甜笑令媽媽融化!

最後少不了集香濃朱古力、甜美焦糖及脆餅於一身,妹妹至愛的 Shortcake Millionaire (MOP $28),又便宜又好吃,如非天氣太熱真想吃完再帶一件回去!

也分享最新最潮最美味手信推介---Janice Wong 設計的豬肉乾餅乾,鹹甜好吃又香口不膩,包裝又精美,送禮自用都是一流!

其實MGM好吃的還有很多,下篇是牛魔朝聖地----盛焰58。
2018-07-13
外賣自取
用餐優惠
試食活動
同步刊載
2018-08-10 839 瀏覽
喜歡吃甜品的朋友,一定聽過新加坡甜品皇后 Janice Wong(黃慧嫻)的名字。在 2013 及 2014 年榮獲 San Pellegrino 「亞洲最佳甜品師」的她,去年底成立了她的第三間海外分店,瞬即成為甜品迷潮聖的新熱點。這間分店的地點,位於同樣去年新開張的澳門美獅美高梅酒店(MGM Cotai)內。名字叫做 Janice Wong MGM。Janice Wong MGM 的店子設計時尚。在美高梅酒店的標誌性玻璃天幕下,無論採光和空間感都十分出色。而酒店四周的幕場,裝置了電子屏幕。動態畫面會隨時間轉變而更換。時而是竹樹,時而變山水,黃昏時更會換上日落金黃景緻。能令人放鬆心情。在這種舒適寫意的環境下享用甜品,是雙重享受。Janice Wong MGM 主要分為兩個區域。分別是零售店,以及用餐區。偌大的零售店除了各種巧克力甜點,也有不少看頭。例如,在店外的時候,就留意到店子有一個相當醒目的杯子形玻璃屋。裡面原來是一個高達 7.3 米的巨型巧克力噴泉。三種顏色的巧克力醬,經過一片又一片的葉子,源源不絕由樹上流下。甚是壯觀。另外,玻璃櫥窗裡陳列著各種美侖美煥的糖果和藝術品。放在樹狀貨

另外,玻璃櫥窗裡陳列著各種美侖美煥的糖果和藝術品。

放在樹狀貨架上和各個專櫃中的商品五花八門,看得人心得怒放。

當中少不了 Janice Wong 最自豪的精緻巧克力。積木形的、球形的、方塊形的,全都漆上了斑斕的顏色。

其實我們每一個人,都可以造出這些 Colorful 的巧克力作品。零售店出售各款味道的「巧克力油彩」。可以發揮創意,在家中自製彩虹般的巧克力。甚至可以用它們來畫畫呢。

其他商品還包括各種糖果、茶葉、曲奇、色彩繽紛的和果子、選擇豐富的意大利手工雪糕等等。

買手信的話,特別推薦黑巧克力肉乾曲奇(Dark Chocolate Bakkwa Barbeque Pork)。餅身很鬆脆,肉乾的獨特味道跟巧克力竟然十分匹配。

另外,各款茶亦很值得試。我們便入手了較傳統的「法式藍伯爵茶」和新穎的「法式焦糖燉蛋茶」。

不過 Janice Wong MGM 最人氣的,必定是她如詩似畫的甜品藝術。一場來到,怎麼可能不坐下來試試呢?

歸類為 Dessert 的,共有十款甜品。今次我們試了「黑加侖誘惑」和「巧克力H2O」。

店內首推的「黑加侖誘惑」,是 Janice Wong 的得獎作品。據說靈感源於日本櫻花,美得像萬花筒。根本捨不得吃呀!

主體是黑加侖混合白巧克力的圓球,球內是接骨木花乳酪泡沫。酸中帶甜,味道非常鮮明和清新。甜點盤上散落著如落花般的梅酒啫喱、冰沙、柚子珠、脆米。切開圓球,把乳酪泡沫連著落花同吃,在梅酒的催化下更美妙誘人。

另一款「巧克力H2O」外型如珊瑚。主體是 65%  的巧克力慕斯雪糕,幼滑、十分香濃。

雖然不如「黑加侖誘惑」豐富多姿,卻有一種非常厚實的吸引力。就個人口味而言,我更喜歡這個呢!伴碟的還有柚子雪葩、焦糖芭菲、鹽味焦糖、朱古力泥、柚子柑桔醬。

為什麼甜品的名字叫 H2O?在化學中,H2O 是水的意思。原來這道甜品沒有加入牛奶,而是用巧克力和水製成慕斯雪糕。是其香滑的秘密之一呢,熱量也更低、更健康。

品嚐完令人嘆為觀止的甜品藝術,再來一壺獨特的「法式焦糖燉蛋茶」。感覺更加滿足和幸福。

除了甜品外,店子還供應窩夫、沙律、三文治,雞尾酒、特飲,甚至粥麵。可以滿足不同需求。但最吸引的,相信還是夢幻般的甜品吧?
2018-07-22 648 瀏覽
去到澳門 除左品嚐地道小食依加仲可以食到 出名法式甜品 位於美獅美高梅既Janice Wong 影相潮聖之選佢成間餐廳好西式用餐既地方好open 而裡面係賣cake chocolate 同 kitchen 外觀好似一舊雲甘 幾得意設計都好特別 好sharp 好外國既感覺店員都有好友善介紹出名既菜式叫左兩個得獎作品1.黑加倫誘惑接骨木花乳酪雪糕 + 酒味jelly 賣相好靚好artistic味道幾特別 酸酸地 2.朱古力H2O一黎到真係好似藝術品 最特別係隻碟好濃既朱古力味 配埋朱古力粉 再加試小小袖子味 又靚又好味埋單2百幾蚊
去到澳門 除左品嚐地道小食

一黎到真係好似藝術品 最特別係隻碟
好濃既朱古力味 配埋朱古力粉 再加試小小袖子味 又靚又好味

埋單2百幾蚊

2018-07-15 576 瀏覽
正當徬徨著早餐難道又要去吃麵(雖然擔擔麵真不錯)?想轉轉口味,試試新地方。Janice Wong經過很多次都沒進去,也沒看過餐牌,因為就覺得這只賣甜點。當然看到有各式熱食咸點,便立刻找位置座下來。法式,中式,新加坡,馬來西亞,有很多元素在餐牌裡看到,而且價錢相宜XO醬雞肉夾模,雞肉不會太乾,還好。夾模鬆軟綿綿,XO醬味道沒太能嚐出來,但整體就是個不錯的夾模。粥底不錯,綿密,用法式油封鴨做的粥卻未試過。超幼細的鴨肉絲,但鴨味欠奉,且吃起來藕斷絲蓮,鴨絲一直左黏右黏在嘴臉。最重要的一點是油封鴨是先油炸再烤焗的,整碗粥變得油油膩膩的。有喇沙吃也不驚喜,竟然是龍蝦的,突然像置身於新加坡的東方文華酒店。湯頭濃郁,椰香撲鼻,很有風味的一個湯頭。配料豆卜乾燥了點,吸了湯也差點。魚片麵粉了點,不彈牙。可愛的地方是用上鵪鶉蛋代替平常的雞蛋。龍蝦鉗鮮甜肉厚。