2018-04-29 535 瀏覽
聽到美獅美高梅在這裏開咗一間多元化的cafe, 所以來朝聖。 果然係超級多人, 亦都好多人慕名而嚟。 店內除咗有蛋糕,果汁,沙冰,曲奇餅,麵包,還有乳酪雪糕。 餐廳排長龍所以我哋未能坐低吃, 我們決定外賣,這樣我們買了一杯香蕉沙冰,45元。 味道不錯但比較甜。 總括來說也值得去朝聖
下午茶
2018-04-28 1618 瀏覽
一直想拜訪新開的 MGM Cotai 美獅美高梅,上週六終於成行。由又新又大的氹仔客運碼頭出來後,第一個橙紅亮麗的穿梭巴站就是屬於 MGM 集團,有班次頻密的穿梭巴接載去 MGM Cotai,十分方便。 除了閃耀如珠寶盒的外觀設計,酒店內藝術無處不在,一抵埗已見到導賞員帶領賓客欣賞酒店內的藝術佈置。MGM Cotai 比 MGM 規模更大,合共有九間餐廳,其中 Coast 濤岸、Aji 雅吉、Grill 58 盛焰 及 Janice Wong MGM 等4間星級餐廳,更誠邀了世界50大/米芝蓮星級廚師加盟,理所當然成為我們的目標! 作為甜魔,當然要來由亞洲甜品女王、數次榮獲亞洲五十强「亞洲最佳甜品師」的 黃慧嫻 Janice Wong 所主理的 Janice Wong MGM。餐廳位處 MGM Cotai 視博廣場中間,可以好好欣賞廣場景色,又設有全球最大的朱古力噴泉,而且,價錢並不很貴! 店內有5款 Janice Wong 特色茶 (MOP $50@),今年初新年收到品嚐過味道香甜的 Creme Brulee 口味茶葉,這天決定一試 French Blue Earl Grey,清

店內有5款 Janice Wong 特色茶 (MOP $50@),今年初新年收到品嚐過味道香甜的 Creme Brulee 口味茶葉,這天決定一試 French Blue Earl Grey,清幽馥郁十分對胃,妹妹則對同上的朱古力脆餅很感興趣。爸爸則要了 Cappuccino (MOP $45),正好是 Nespresso 出品,品質有保證!

別以為這裡只得甜品,其實也有不少鹹食、主食選擇,而且質素不俗;這首先上檯的 田園蔬菜沙律配藜麥、彩虹蘿蔔、檸檬及日本柚子醋汁 (MOP $80) 就是例子,內容清新健康、賣相漂亮又好吃,兩口子很快就KO了!

接著的 牛油果、烤茄子及橙籠椒三文治配兩式雞蛋 (MOP $90),同樣是集健康、繽紛及美味於一身的出品,兩層誘人的蛋黃還成功吸引兩兄妹吃了不少素食的三文治,真好!

然後是甜魔媽媽的必食推介----蒸辣蟹肉包 (MOP $60),又香又脆的金黃炸包中間,是微辣惹味的蒸蟹肉絲,令人回想起吃新加坡辣蟹滋味,但吃用更方便,很讚呢!

同樣勾起獅城回憶的,還有這 新加坡特色龍蝦叻沙配粉絲、叻沙葉、辣椒及青檸 (MOP $120),在酒店以這價錢吃到大大碗香濃叻沙,裡面還有一整隻起肉龍蝦(包括一對龍蝦鉗肉),實在太抵食了!但別給色澤騙倒,這碗叻沙原來辣度十足的,怕辣的不宜點了...

連嗜辣的老公也給叻沙辣到了,正好可以逼他多點幾個甜品解辣,呵呵!店內甜品選擇太多了,這次我們主要選廚師推介,果然賣相及味道都很有驚喜~

首先是 黑加侖誘惑 Cassis Plum (MOP $140),由黑加侖球、接骨木花乳酪泡沫、日本梅酒啫喱、冰沙、柚子珠及柚子馬蹄組成的甜點對媽媽來講,坦白講有點太酸,不過老公就吃到津津有味,還大讚 Janice Wong 有料到!XD 帶住男友/老公同去的姊妹,大家識做了吧?

甜魔媽媽更愛這 朱古力H2O Chocolate H2O (MOP $140),由65%朱古力H2O、柚子雪葩、焦糖芭菲、鹽味焦糖、朱古力泥、柚子柑枯醬組成的甜品,吃下去味道香濃中見清新、香甜中又帶鹹,味道十分豐富多變;Chloe拒絕嘗試,Matthew則喜歡極了,一直與媽媽搶食!

至於 爆谷 Popcorn (MOP $100),巧妙之處是長筒中放了甜味及鹹味的爆谷,上檯後再倒出來,之後可拌柚子芭菲、熱情果雪葩、鹽味焦糖、爆谷粉末同吃;其中柚子芭菲、熱情果雪葩對我來講又是太酸,卻再度獲得爸爸青睞,這樣的口味差異有時也挺好的!

除了以上廚師推介,其實其他甜品也很好吃!超愛這 蛋撻窩夫 Egg Tart Waffle (MOP $70),雖然賣相看不出那裡像蛋撻,連口感及味道也不似,但面層香濃微鹹像鹹蛋黃的慕絲,配合香脆可口的酥皮層,滋味實在太讚了!值得一試啊~

最後,是兩兄妹由餅櫃精心挑選的 Shortbread Millionaire (MOP $28),兩小魔超有眼光,這件集香濃朱古力、甜美焦糖及脆餅於一身、其貌不揚的甜餅,口味超級讚,重點是可以外賣,萬一在下午遇到這樣的人龍,也可以照樣朝聖~

是的,大概下午三點人龍就會出現(估計主要是排下午茶),那時就最好改幫襯外賣~另外我們沒有留到夜晚,但估計餐廳還是日間景觀較好,所以最好就是早來。

最後囝囝似乎也傾情 Janice Wong,看來下次訪澳也面要重來!

午餐
同步刊載
2018-04-14 587 瀏覽
本來想堂食,但見好多人排隊,所以就買左幾罐shortbread, cookies 同埋朱古力,諗住返屋企試試。朱古力賣相唔錯,盒內亦寫明邊種色係邊個味,味道可以,但未至於值$2x粒。花生醬棉花糖曲奇,有好香嘅花生醬味,鍾意花生醬嘅必揀蜜糖燕麥曲奇,好味,但硬左少少生薑覆盤子果醬曲奇, 味道好酥,但可以完成一塊士多啤梨酥餅,一打開,有陣士多啤梨味加奶酥味,但味道非常酥,難食抹茶酥餅,一打開好似bb嘔奶味,酥到不得了,食落無抹茶味,難食到無辦法完成一塊
花生醬棉花糖曲奇,有好香嘅花生醬味,鍾意花生醬嘅必揀
蜜糖燕麥曲奇,好味,但硬左少少
生薑覆盤子果醬曲奇, 味道好酥,但可以完成一塊
朱古力
花生醬棉花糖曲奇
蜜糖燕麥曲奇
生薑覆盤子果醬曲奇
抹茶酥餅
士多啤梨酥餅
外賣自取
2018-04-12 459 瀏覽
過開黎澳門🇲🇴見到Janice Wong開左😋😋當然要黎一試啦😍😍😍鋪頭裝修轉我好靚有好多甜品賣🍮🍨🍧🍡🍰12點幾左右dine in都唔使點排隊😍😍到一兩點左右都有人龍🕴🏻🕴🏻🕴🏻試左chocolate H2O & Toffee Popcorn Tea🍽甜品精緻好味道🍫個配搭真係用心做出黎texture都好好☺️☺️茶很可口又唔係超甜果啲😋😋下次過黎要再試其他😇😇
5 分鐘 (堂食)
午餐
2018-04-03 439 瀏覽
住在美獅美高梅酒店,每天出入都會經過有新加坡甜點皇后之稱的Janice Wong甜品店,每次都想坐下品嚐她的甜品,但正餐實在吃得太飽,雖然很想嘗試,但肚子告訴我真的容不下。今天已是澳門之旅的第三天,中午便要check-out了。早上十一時多到了大堂,又看到了「她」,因已訂了中午到新濠天地午餐,所以現在不能吃太多,於是決定來個ice-cream做美好一天的開始我們要了班蘭椰糖開心果雪糕和香橙特濃咖啡雪糕,自家制雪榚口感幼滑,味道香濃但又甜味適中。甜品愛好者必定喜歡這裡,「她」提供了各式各樣的雪糕、糖果、朱古力、蛋糕、法式泡芙、撻......希望下次可再來慢慢品嚐其他的甜㸃。

。甜品愛好者必定喜歡這裡
香橙特濃咖啡雪榚和班蘭椰糖開心果雪榚
香橙特濃咖啡雪榚和班蘭椰糖開心果雪榚
2018-04-02 404 瀏覽
食物有驚喜,值得一試,但今次整個用餐經驗好差。service team好有問題,淨係由等入座到坐低,我地答左5次(2位),証明員工無溝通,員工人數不少,但工作效率好慢。落order,落左二個咸食,一個甜品,員工幫我都先hold住甜品,當我地食完咸食,我地同員工講上甜品,之後等至少15分鐘,我地搵一個男經理跟進下,之後佢check單後,答我地個甜品hold左,未起,我就話,我已經同你同事講左,佢話師傅未知喎呢個係咩答案,無道歉!態度好差!甜品15分鐘內到,好食,但心情已經大受影響。到埋單,3個item,好清楚丫,俾現金,又等10分鐘,找錢時,張單變左4個item,高招真心O嘴,真係唔明佢地點運作,兩次張單可以唔同,好彩有check姐。呢個價錢,咁既服務,真係嬲到爆。早知買外賣無咁嬲
食物有驚喜,值得一試,但今次整個用餐經驗好差。

呢個係咩答案,無道歉!態度好差!
甜品15分鐘內到,好食,但心情已經大受影響。

呢個價錢,咁既服務,真係嬲到爆。
早知買外賣無咁嬲
2018-04-02
20 分鐘 (堂食)
2018-03-06 648 瀏覽
啲嘢食好似好靚,服務超恐怖,啲枱唔執條隊長到飛起。啲人執枱一張要行六轉都未執好。坐低15分鐘都無人斟水。所有野超慢。crepes 味道就好好。我哋叫咗等左一輪,原來佢哋話冇落單,然後買單至知道有落單但係冇嚟!吹脹 !
2018-02-25 732 瀏覽
嘩!一聽到Janice Wong 既名已經好期待!即刻衝去試試!要排隊... .... 好長既隊.... .... 不過.... 好彩!等得耐係值得的!去到零售區,有cake, 有雪糕,有朱古力,d 朱古力好精美!雪糕係自家製的!有兩個Mon show 緊Janice Wong 點整甜品,好似謝霆鋒o甘型!企左係度睇好耐!坐低再試左爆谷同芒果泡泡,爆谷分量小,但係勁藝術feel! 芒果泡泡外表唔知有幾好,食落都幾得意👍🏻👍🏻下次一定要再試其他!!
2018-02-24 555 瀏覽
因爲要等朋友終於等到坐下來在Janice Wong 的天井餐廳用一些小點望進餅店內餐廳眾生都是遊客會吃的中國人!叫一個最抵食的Crepe 2 個餡料只是38$廚師即製坐下來吃加一服務費會員大約95%即九五折經本人算法⋯⋯都是最佳選擇約四十多元新春快樂🎈🍾️一個咖啡至少40$ 大元呢!看著她做不是Janice 一個小女孩廚娘其實我幾享受十一歲中學學做糕點是我最喜歡的堂發現自己原來根本不是那麼中意求學很開心也許意外因為當時中學是band 1
因爲要等朋友

經本人算法⋯⋯
都是最佳選擇
約四十多元
新春快樂🎈🍾️
一個咖啡至少40$ 大元呢!
看著她做

因為當時中學是band 1
2018-02-24
用餐優惠
優惠券
  • Fresh  orange  and  strawberry  crepe
2018-02-24 956 瀏覽
美高梅氹仔新開幕朋友要去,我無意中食到一個法國烤焙專門Janice 巧克力和雪糕價格都幾金仔細看一周拍拍照雖則對中國人來說:這兒太認真出入都要restricted 有職員保安令食客很不安她解釋因為遲些會人好多跟著買一件無論什麼-⋯⋯都要寫單然後去收費站買單令本人大驚小怪大驚失色 或花容失色?雖幾好吃😋一個杏仁味牛角酥28$元美高梅會員95%但低能服務和麻煩⋯⋯令美人生嫌本來酥餅好吃本人好好吃懶做但基於尊重人權原則不能好評嘉許
美高梅氹仔新開幕
本人好好吃懶做
但基於尊重人權原則
不能好評嘉許
2018-02-24
8 分鐘 (堂食)
$28 (早餐)
  • 杏仁牛酥加熱