2021-11-28 957 瀏覽
今日同朋友相約在尖沙咀食晚飯,我哋就選擇了厚福街這個地點,因為呢度有不同的美食臨立,選擇好多。喺南華商業中心見到一間餐廳以CBD作為招牌,主打含有大麻二酚的料理,感覺幾吸引,就決定入去試吓。餐廳環境都幾有氣氛,有着不少霓虹燈的佈置,感覺新潮,幾適合年輕人。餐廳都有2 ppl Set dinner 選擇,不過我們就決定散叫。芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅這個是推介必點!好好食!芒果莎莎味道清新,帶有些少天然酸甜。虎蝦炸得香脆,而且蝦肉彈牙,都幾大隻,配上新鮮蔬菜減低膩感,整個感覺好清新!墨汁蟹肉意大利飯配香煎北海道帶子賣相已經非常吸引,除了有大大隻的日本帶子之外,還有新鮮魚子。意大利飯帶咗墨汁香氣加上魚子更增添咸香。帶子煎得半熟,口感不錯。炸蝦餅配水牛城雞翼炸蝦餅炸得十分香脆,裏面的蝦膠彈牙,而且外皮酥脆,有別於平時的炸蝦餅,有點像超薄的雲吞皮包着蝦膠,有鬆化的感覺。水牛城雞翼就偏向重香料味,而且醬汁偏辣,我就覺得OK。不過朋友就覺得香料味太重,可能一些香草味不太合他口味。白酒金不換蜆肉意大利麵味道不錯!意大利麵帶有海鮮的鹹香加上蒜蓉香氣和辣椒的辛辣,好惹味!蜆肉沒有沙,幾鮮甜,好好食!蒜香

芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅

墨汁蟹肉意大利飯配香煎北海道帶子

炸蝦餅配水牛城雞翼

白酒金不換蜆肉意大利麵

蒜香味都幾濃郁,食完之後整個口都是蒜蓉味,哈哈!

最後當然要叫番杯熱帶雨林,像fruit punch 的味道,好清新!

整體來說環境氣氛,食物質素都唔錯,絕對直得再來!

• 芒果莎莎吉列蝦墨西哥薄餅