2022-05-30 488 瀏覽
以前唔知咩係CBD, 但自從有左失眠問題,開始接觸CBD honey, 發現CBD令人放鬆,提升睡眠質素,有時仲會用係護膚品。疫情後真係少左好多聚餐,補食生日飯,所以要食返個開心放鬆飯,叫到一枱都食唔曬既嘢。餐廳好好坐,唔係好多人,真係可以好耐。可以選有CBD或者唔要, 但黎得呢間我覺得係要試下CBD 既食物前菜:大麻二酚小食拼盤出黎食飯就係想放肆,好想食炸嘢,呢個小食拼盤2個人食岩岩好。水牛城雞翼一向都我既至愛,好juicy,配上醬汁即時有水牛城風味。炸蝦餅真係見到有蝦,真材實料,外脆內軟,又多汁。洋蔥圈都唔錯,甜甜地。主菜一:墨汁蟹肉意大利飯伴香煎北海道帶子呢個墨汁好出色,好香濃。帶子都煎得岩岩好,加埋蟹肉無咁油膩。主菜二:威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬威靈頓牛就食得多,三文魚真係第一次。出街食飯當然係要試d 自己唔識整既料理,唔洗諗即時點左。賣相真係好好,仲有菠菜係中間,外面脆脆地,入面又無overcook, 唔錯,不過可以多少少汁。飽飽的完結,星期一至四黎食仲有15%OFF, 返屋企段路都開始覺眼訓,好輕鬆愉快既一晚。

前菜:大麻二酚小食拼盤

主菜一:墨汁蟹肉意大利飯伴香煎北海道帶子

主菜二:威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬

2022-05-23
  • 墨汁蟹肉意大利飯伴香煎北海道帶子
2022-05-29 270 瀏覽
今晚同舊同事聚舊,決定食好少少~佢話想試下Med Chef,原來係因為呢到嘅食物會加CBD(大麻二酚)佢話呢排壓力好大喎XD 其實大麻二酚(CBD)係大麻中其中一種有醫療作用嘅成分,純CBD有能夠令人放鬆心情、幫助入睡、消炎及收復肌肉疼痛等等作用。由於Med Chef依家做緊星期一至四 all item 15% off所以我地星期四黎食~呢到係QR code自助落單,我同事叫左個法式龍蝦湯($108)佢話鮮香濃郁!威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬(走CBD $238)平時食威靈頓牛多,三文魚第一次食,外脆內嫩滑口感一流~美國安格斯穀飼平鐵牛扒配燒汁伴黑醋露荀/白菜花蓉($338)牛扒煮得啱啱好唔會好鞋口,由於呢個冇走CBD,味道微微有CBD但唔係怪味/難食,所以大家可以放心!脆炸焦糖西班牙油炸鬼配雲呢拿雪糕($98)個油炸鬼好鬆脆加埋雪糕食就啱啱好!舊同事叫嘅法式橙酒可麗餅伴雲呢拿雪糕($88)佢話甜度ok唔鍾意食甜嘅都唔怕!飲品方面,舊同事叫凍Latte($52)而我就叫左含CBD嘅蜜桃乳酪沙冰($58)酸酸甜甜易入口。以前只試過搽含CBD嘅護膚品,食落肚都係第一次~食完返到屋企之後明顯成個

威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬

飲品方面,舊同事叫凍Latte($52)而我就叫左含CBD嘅蜜桃乳酪沙冰($58)酸酸甜甜易入口。以前只試過搽含CBD嘅護膚品,食落肚都係第一次~食完返到屋企之後明顯成個人好relax,當晚亦訓得好冧~大家不防試試!

2022-05-26
$416.5 (晚餐)
威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬
早幾日報導泰國大麻合法化,其實香港都有間大麻餐廳,絕對合法㗎!【Med Chef】 係全港首間大麻二酚餐廳(Cannabidiol)簡稱CBD,CBD係大麻植物內的化合物,有鎮靜、消炎止痛、舒緩情緒、放鬆心情作用,所有食品係製作過程會加入大麻二酚CBD,份量已悉心調教,如果唔想加入CBD,落單時講明就得全店以深紫為主色,配合昏暗氛圍好有mood,成個人好relax,店內亦有香港本地品牌【FORMERCBD 】CBD產品購買,價錢都好親民,有興趣CBD可以直接買走大麻二酚小食拼盤(水牛雞翼、炸蝦餅、炸洋蔥圈) $148見到依個組合唔使諗即刻嗌,炸蝦餅真係食到粒粒蝦肉。見餐牌寫水牛雞翼但食落一d都唔辣嘅?原來係隨碟附上個醬係水牛汁,所以食唔到辣朋友仔都可以食雞翼,唔點醬就得威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬 $238威靈頓牛柳聽得多,不過唔食牛嘅Venus就未試過,Med Chef 威靈頓用三文魚做餡終於可以試下la,上枱已經好期待,好香牛油酥皮味,切開外層鬆脆酥皮,入面有軟腍腍三文魚肉,仲有洋蔥菠菜增加味道層次,加上微辣黃椒醬,無論口感、味道層次都非常豐富,一定要試!墨汁蟹肉意大利飯伴香煎北海道帶

大麻二酚小食拼盤(水牛雞翼、炸蝦餅、炸洋蔥圈) $148

威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬 $238

墨汁蟹肉意大利飯伴香煎北海道帶子 $158
蟹肉絕對唔吝嗇,約有4大湯匙,夠哂撈勻全碟,墨魚汁意大利飯充滿香濃忌廉味,有切粒青瓜和洋蔥增強口感,帶子煎到好香口又不失鮮甜,相當高質!

總括食物相當高質,地方夠Chill~另外相信好多人都同我一樣好奇大麻二酚味道係點?答案係我都唔知?因為食落d食物真係無額外味,聞落亦同平時食嘅一樣,唔會特別苦/甜/酸咁。不過夜晚真係好好訓,訓到第二朝鬧鐘響先醒,無好似平時咁中途扎醒,估計係CBD功效!

【Med Chef】做緊星期1~4餐牌內所有item全日15% off,所以我揀星期一去食,抵食勁多!

Med Chef
地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈1樓

2022-05-16
  • 威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬
  • 墨汁蟹肉意大利飯伴香煎北海道帶子
  • 大麻二酚小食拼盤(水牛雞翼、炸蝦餅、炸洋蔥圈)
2022-05-17 262 瀏覽
放假先至來落雨! 不過希望<並非>在明天! 星期日落雨, 明天就係星期一! 要返工囉! 好灰囉!  幸好今日約左朋友見面, 總算是小確幸! 朋友帶我到這樓上餐廳, 保證可以鬆一鬆. 原來係食物加入CBD大麻二酚. 以手機下單後, 我倆就開始雞啄唔斷吹呀吹!!   帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁SCALLOP, CRAB MEAT, MENTAIKO, GUACAMOLE TARTARE       食蟹要有儀態, 看到CRAB MEAT, 所以首選這款小食. 綠色, 橙色, 白色, 黑色, 顏色夠豐富. 以脆脆法包作匙, 將白色帶子肉和CRAB肉, 連同青BB牛油果醬一起舀出來, 再配上橙色三文魚籽, 全部都放入口裡慢慢嘆. 硬的軟的亁的濕的,都盡口裡.  可是帶子蟹肉牛油果他他份量很足, 反而顯得薑油黑醋汁比例較小.       美國安格斯穀飼平鐵牛扒配燒汁拌黑醋露筍, 椰菜花蓉PAN SEARED USDA PRIME ANGUS FLAT IRON STEAK  BROWN SAUCE, ASPARAGUS, CAULIFLOWER PUREE
放假先至來落雨! 不過希望<並非>在明天!
星期日落雨, 明天就係星期一!
要返工囉! 好灰囉!
幸好今日約左朋友見面, 總算是小確幸!
朋友帶我到這樓上餐廳, 保證可以鬆一鬆.
原來係食物加入CBD大麻二酚.
以手機下單後, 我倆就開始雞啄唔斷吹呀吹!!
帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁

綠色, 橙色, 白色, 黑色, 顏色夠豐富.
帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁
以脆脆法包作匙, 將白色帶子肉和CRAB肉,
連同青BB牛油果醬一起舀出來,
再配上橙色三文魚籽, 全部都放入口裡慢慢嘆.
硬的軟的亁的濕的,都盡口裡.
美國安格斯穀飼平鐵牛扒配燒汁拌黑醋露筍, 椰菜花蓉

原塊FLAT IRON STEAK表面灑有黑椒碎碎, 很正常的做法.
牛扒油花分佈很平均, 先取一件到自己小碟裡慢慢切.
美國安格斯穀飼平鐵牛扒配燒汁拌黑醋露筍, 椰菜花蓉
牛肩肉的肉質較軟腍. 就因為牛扒很軟身, 難以用叉子定位, 加上這塊牛肩肉中央有2-3條明顯的白筋, 餐刀要多鋸几次.
整肉質不結實, 很鬆軟嫩滑.
就因為容易咀嚼, 所以味蕾較容易感受到牛肩肉的甘香.
美國安格斯穀飼平鐵牛扒配燒汁
燒汁 炒洋蔥碎的甜味和黑椒的辣味, 同時也有點醋酸味, 配甘香的牛肩肉一流!
間中來一口車厘茄, 好讓味蕾清新一下.
消滅牛扒後, 來到伴碟沙律菜.
沙律菜有油醋汁很正常,
食露筍要有儀態, 先分切為小段, 再以叉子來享用.
椰菜苗
泰菜常出現的椰菜苗呀!
有了椰菜苗承托, 牛扒就不沾上下方白色椰菜花蓉.  保持牛扒的原味了!
美國安格斯穀飼平鐵牛扒配燒汁拌黑醋露筍, 椰菜花蓉
白色軟綿綿, 乍看之下以為是薯蓉, 實情是椰菜花蓉. 終於明白剛才廚房的<沼沼>聲何來!
原來是攪拌器制作椰菜花蓉!
不過椰菜花蓉軟綿綿, 無需牙力即何享用, 我喜歡這口感.
黑松露忌廉什菇意大利飯

又是軟綿綿杰撻撻的美食!
可是RISOTTO始終要咀嚼. 幸好飯粒煮得剛剛好!
中芯位不硬, 意大利飯的口感反而似雪藏後日本飯糰那口感.
忌廉不太濃, 没有蓋過雜菇味道呢!
不知不覺, 我倆邊食邊談, 直到太陽落山了!
也許是難得和朋友見面, 讓人身心康泰.
也許是CBD大麻二酚, 令人放鬆.
當晚的睡眠質素有改善!
美國安格斯穀飼平鐵牛扒配燒汁
  • 美國安格斯穀飼平鐵牛扒配燒汁拌黑醋露筍
2021-12-29 1313 瀏覽
隨着公司搬咗去港島區,已經好耐冇去過尖沙咀食飯,臨近年尾飯局總係好多,今日約返個同事去厚福街嘅一間樓上鋪晚飯,佢嘅特色係以大麻素為主題。之前係第二到試過落咗大麻素嘅咖啡,老實說除咗貴都覺得冇乜特別感覺,所以其實今次去之前期望都唔係好大。上到餐廳,黑暗嘅環境加上霓虹燈裝飾,係比較新潮嘅酒吧feel;食物價錢都親民wo,而且感覺都特別。我都一如以往唔想諗,一於叫二人set。通常set嘅野食都會比較普通,方便廚房烹調,但今次呢餐確實震撼左我!由沙律到主菜,都feel到誠意十足。最欣賞佢嘅威靈頓三文魚,工序多唔再講,佢個皮脆之餘件三文魚都係係劣質貨,黃椒醬更加意外地好食,唔會有陣生生嘅椒味。廣島蠔闊條麵同樣出色,芥末忌廉汁係少有嘅配搭,唔膩但又好juicy,麵質軟硬合適,蠔鮮甜味美!簡單嘅甜品都有花心思擺盤,唔係比行貨蛋糕應酬客人。餐廳聲稱每道菜都加左大麻素,而我地點龍蝦湯亦都extra加左,味道當然無分別,不過食完之後感覺真係relax左,可能真係有一定放鬆作用🥰

簡單嘅甜品都有花心思擺盤,唔係比行貨蛋糕應酬客人。

2021-12-21
  • 芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅
  • 威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬
  • 日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵
好一段時間冇嚟呢一間大麻二酚(CBD)餐廳放鬆一下,打完第三針終於咁出街食嘢,一於過嚟會一會佢🥢哈里薩辣雞墨西哥薄餅($88)上枱嘅時候已經聞到濃郁嘅香氣,嫩口雞肉被包裹在炸得香脆香脆嘅外皮中,加上份量恰到好處嘅醬料,牛油果蕃茄洋蔥酸汁等等,調味甚是不錯。🥢白酒煮藍青口伴蒜茸法包($208)大大兜用白酒煮過嘅青口份量比得幾大方,青口都嫩,汁底無過鹹,不過最鍾意都係烤得香脆充滿牛油香氣嘅蒜蓉法包。🥢墨汁蟹肉意大利飯伴香煎北海道帶子($158)黑漆漆嘅意大利飯,配搭粒粒白嫩厚身嘅帶子,感覺高貴華麗。蟹肉鮮味融入飯粒之中,加上堅韌咬口,食完滿足又飽肚。🍊法式橙酒可麗餅伴雲呢拿雪糕($88)之前喺法國餐廳食嘅法式可麗餅都幾貴,仲要係冇雪糕嘅,呢度算係平價抵玩版本。可麗餅浸泡喺香甜嘅橙酒之中,加上凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,調味還不錯。

🥢哈里薩辣雞墨西哥薄餅($88)

🥢白酒煮藍青口伴蒜茸法包($208)

近年CBD大麻二酚大行其道,因為可以放鬆下而且又合法當中我就最鍾意呢間啦因為佢仲要連食物都有水準呢到裝修非常之闊落,坐得勁舒服略為幽暗既燈光令人非常之放鬆仲有少少音樂做背景一路食野一路放鬆,都咪話唔CHILL選擇不少,而且價錢唔貴基本上呢到既食物都會加入CBD大麻二酚既但如果你有憂慮既,其實都可以要求唔加都得哈里薩辣雞墨西哥薄餅通常雞類TACOS都係用雞絲形式上,佢選擇用成舊雞,都幾特別而且味道都唔錯韓式甜辣炸雞醬汁辣辣地,但又唔會太辣,而且辣中帶甜,味道剛好,雞肉亦幾嫩美式BBQ醬燒豬肋骨醬汁香濃,豬肋骨好多肉,令人食極唔停,食佢已經勁飽薯角炸得亦唔錯脆炸焦糖西班牙油炸鬼配雲呢拿雪糕西班牙油炸鬼口感好特別,炸得外脆內軟,唔似中式油炸鬼炸到入面乾晒再加上佢有好香肉桂味,令人十分回味佢個焦糖醬亦好加分
近年CBD大麻二酚大行其道,因為可以放鬆下而且又合法
當中我就最鍾意呢間啦
因為佢仲要連食物都有水準
呢到裝修非常之闊落,坐得勁舒服
略為幽暗既燈光令人非常之放鬆
仲有少少音樂做背景
一路食野一路放鬆,都咪話唔CHILL

選擇不少,而且價錢唔貴
基本上呢到既食物都會加入CBD大麻二酚既
但如果你有憂慮既,其實都可以要求唔加都得
哈里薩辣雞墨西哥薄餅

而且味道都唔錯
韓式甜辣炸雞

美式BBQ醬燒豬肋骨

醬汁香濃,豬肋骨好多肉,令人食極唔停,食佢已經勁飽

薯角炸得亦唔錯
脆炸焦糖西班牙油炸鬼配雲呢拿雪糕
再加上佢有好香肉桂味,令人十分回味
佢個焦糖醬亦好加分
1K
2022-06-19 0 瀏覽
位於尖沙咀厚福街的「Med Chef」,係一間創新以大麻二酚CBD入饌的餐廳。店內裝修簡約舒適,地方寬敞。餐牌上供應前菜、小食、主菜、甜品等等西式食物。現凡於星期一至四,全日任何時段,所有食品都有85折優惠香煎虎蝦鮮茄龍蝦汁闊麵虎蝦有三大隻,蝦殼已𠝹開,方便剝殼食用,好貼心❤️闊麵口感軟硬適中,加咗辣椒、鮮茄、龍蝦汁、洋蔥等等配料一齊烹調,香辣惹味威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬熱辣辣的威靈頓三文魚,份量十足!酥脆可口的酥皮包住三文魚及菠菜,嫩滑多汁,充滿魚鮮味。配上獨特的秘魯黃椒醬,微微辣,好好食哦手打流心菲達芝士撻焗熱後的芝士撻,香氣撲鼻~撻皮好鬆脆,充滿牛油香🧈流心菲達芝士好軟滑,芝味香濃,唔會太甜,大滿足呢熱帶水果白茶清雅脫俗的水果白茶,去脂解膩

香煎虎蝦鮮茄龍蝦汁闊麵

手打流心菲達芝士撻

熱帶水果白茶

清雅脫俗的水果白茶,去脂解膩
2022-06-19 0 瀏覽
每次覺得個人好stressful 嘅時候都會想嚟呢度食餐勁嘅等自己可以relax下唔係因為呢度嘅食物係我指定嘅comfort food其實係因為呢度嘅菜式可以落CBD令個人放鬆啲蟹肉牛油果🥑帶子多士呢個基本上每次嚟必點個層次好豐富蟹肉帶子已經夠鮮味頂層仲有三文魚籽墨魚汁帶子蟹肉意大利飯呢個超超超惹味帶子煎到剛剛熟意大利飯就有咬口CBD 拼盤~~有蝦餅、雞翼、洋蔥圈、沙律個雞翼帶少少辣有少少墨西哥風味蝦餅似乎都係手打唔係現成貨有誠意炸雞tacos個墨西哥辣醬好惹味又係有牛油果醬~~我至愛
每次覺得個人好stressful 嘅時候

墨魚汁帶子蟹肉意大利飯
呢個超超超惹味
帶子煎到剛剛熟
意大利飯就有咬口

CBD 拼盤~~有蝦餅、雞翼、洋蔥圈、沙律
個雞翼帶少少辣

炸雞tacos
個墨西哥辣醬好惹味
又係有牛油果醬~~我至愛
2022-06-17 0 瀏覽
👉🏻美式BBQ醬燒豬肋骨 ROASTED PROK RIBS WITH BARBECUE SAUCE💲268👉🏻黑松露忌廉什菇意大利飯 BLACK TRUFFLE MIX MUSHROOM RISOTTO💲128👉🏻自家製焦糖西班牙油炸鬼拌雲呢拿雪糕 CARAMEL SPANISH CHURROS W VANILA ICE CREAM💲98👉🏻士多啤梨乳酪沙冰 STRAWBERRY YOGURT SMOOTHIE💲58👉🏻MALDIVES💲98Gin, Blue Curacao, Lemon Juice, Egg White-已經唔知第幾次幫襯呢間餐廳🤣因為佢係香港唯一一間亦都係第一間CBD餐廳😗近排好多人討論緊應唔應該禁CBD 所以食得就食啦🤣其實CBD加咗唔會好覺架千祈唔好覺得啲嘢食會好苦🤣意大利飯淋得嚟有咬口 幾creamy 黑松露味都幾香 pork ribs就好似鞋咗少少🤔churros都唔錯不過得四條 多啲就好🫣飲品反而一般 因為太多冰😹建議大家食多啲主食🤣〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️Med Chef (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈1樓🔗#7eating尖沙咀#7e

👉🏻MALDIVES💲98

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Med Chef (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈1樓
🔗#7eating尖沙咀#7eating西式
2022-06-15 0 瀏覽
唔好以為Med Chef只係主打CBD做賣點,其實佢仲係一間好高質的西餐,時常覺得只要佢裝修得再grand d,就可以挑戰好多靚餐廳嘅地位。最近又有新菜式!帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁每次黎都要叫,滿滿的刺身帶子配牛油果加上蟹肉,鮮味滿滿!帶子份量真係好重手!美國安格斯穀飼平鐵牛扒牛扒外層帶微脆,但內裡保持軟腍,以為下面係薯蓉,原來係白菜花蓉,低碳飲食Friendly!西京味噌醃漬烤銀雪魚銀雪魚味道甜甜的,外皮微脆,配菜全部用心煮不是求其白洽裝飾!Oreo 沙冰男友認為呢到的Oreo沙冰係數一數二,滑溜夠味,實在好怕飲到冇味的沙冰!熱情果柚子伯爵茶梳打3者味道好夾,3種味道都嘗得出來,MED CHEF 連飲品都好出色!
唔好以為Med Chef只係主打CBD做賣點,
其實佢仲係一間好高質的西餐,
最近又有新菜式!
帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁
每次黎都要叫,滿滿的刺身帶子配牛油果加上蟹肉,
鮮味滿滿!
帶子份量真係好重手!
美國安格斯穀飼平鐵牛扒
牛扒外層帶微脆,但內裡保持軟腍,
以為下面係薯蓉,原來係白菜花蓉,低碳飲食Friendly!
西京味噌醃漬烤銀雪魚
銀雪魚味道甜甜的,外皮微脆,配菜全部用心煮
不是求其白洽裝飾!
Oreo 沙冰
男友認為呢到的Oreo沙冰係數一數二,
滑溜夠味,實在好怕飲到冇味的沙冰!
熱情果柚子伯爵茶梳打
3者味道好夾,3種味道都嘗得出來,
MED CHEF 連飲品都好出色!
2022-06-14 4 瀏覽
見到依間以Cannabidiol(CBD)為主題多國菜餐廳,有研究指出,CBD 具多種益處,包括有助抗焦慮丶抗精神病等特性,同友人都未試過又覺得幾特別就最近黎左dinner食物方面叫左幾樣,前菜有帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁帶子同埋蟹肉同少少魚籽配牛油果醬配得好好,食落好 creamy同新鮮主食有威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬三文魚酥皮烤得岩岩好,入口鬆脆,菠菜做餡料,加上入面嫩滑嘅三文魚,滑得黎好有口感日式芥未忌廉香煎廣島蠔闊條麵芥末同忌廉味道幾夾,廣島蠔鮮甜冇腥味,整體餐廳菜式有驚喜,比我哋想像中好
食物方面叫左幾樣,前菜有帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁
主食有威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬
日式芥未忌廉香煎廣島蠔闊條麵

2022-06-14 6 瀏覽
今次同朋友去左呢間位於尖沙咀嘅餐廳😋餐餐以大麻二酚CBD為主題,據聞係食物入面加入左CBD會令人鎮靜同放鬆心情,相當有gimmick ❤️餐廳裝修相對昏暗,入面掛滿左紫色嘅霓虹燈,非常有feel🌿✨帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁($128)前菜我地就揀左呢款他他❤️蟹肉、牛油果同帶子都係我鍾意嘅食材,加埋一齊味道當然好味喇😋佢嘅酸汁同他他本身嘅味道都幾夾,份量亦都唔少,值得一試。✨日本芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵($158)意粉食到恰到好處嘅芥末香,味道都唔錯。廣島蠔煎得剛剛好熟,食落口感嫩滑鮮甜。✨威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬($238)見唔少人都推薦呢款威靈頓三文魚,就叫黎試下。平時威靈頓牛就聽得多,威靈頓三文魚就第一次見,但味道方面有少少令人失望。成道菜即叫即焗,上枱時外層嘅酥皮保持到鬆脆口感,但入面嘅三文魚肉就熟左少少,食落口感較鞋身,同上面兩道菜比就略為遜色。整體而言餐廳食物水準都唔錯,雖然係以CBD為主題但其實我唔太食到CBD係咩味🤣但單論味道方面都值得一試。星期一至四仲有15%off Tim.

✨帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁($128)

✨日本芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵($158)

✨威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬($238)

📍 Med Chef📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 厚福街12-12A號藍馬商業大廈1樓〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-HK gov is planning on banning cannabidiol, or better known CBD. Not sure about the fate of shops selling this product or featuring it in their products, like this < Med Chef > in Tsim Sha Tsui!CBD and THC (tetrahydrocannabinol) are two active ingredients in cannabis. While THC makes people feel high (it is a psychoactive compound in marijuana), CBD doesn't. Instead, it works with the body to he
📍 Med Chef
CBD and THC (tetrahydrocannabinol) are two active ingredients in cannabis. While THC makes people feel high (it is a psychoactive compound in marijuana), CBD doesn't. Instead, it works with the body to help with anxiety, sleep disorders, etc. That's why CBD is more and more used in the retail, food and beverage, and even the beauty industry.
CBD-infused foods contain a dose of CBD. As marketed, it could deliver some wellness benefits. So why not give Med Chef a try, before a possible ban on CBD use?
We couldn't really feel a sense of relaxation after the meal but both felt really sleepy lol, don't know if that's a sign! Even if not for the CBD, food here is still worth trying as it's delicious! You can choose not to add CBD to your food too.
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
Med Chef》是香港首家主打含CBD的食物的餐廳
CBD (大麻二酚) 從大麻提取,具醫療價值,可以抗焦慮、改善睡眠等,所以在零售業、餐飲業,甚至美容業的使用都越來越普遍
跟大麻裡的另一種元素THC不一樣,CBD並不會令人興奮 (get high)、產生幻覺等
沒有負面作用,又有醫療價值,但香港政府最近就打算禁止製造、售賣和管有CBD的產品😕
趁相關條例立法前,來Med Chef試試看吧!
不希望吃到CBD的話,也可以選擇不要添加
因為CBD不會影響食物味道,所以有或沒有,味道同樣很不錯~
晚餐後,其實沒有特別放鬆的感覺,只是超級睏,不知道跟這裡的CBD有沒有關係呢🤣