2021-12-29 290 瀏覽
隨着公司搬咗去港島區,已經好耐冇去過尖沙咀食飯,臨近年尾飯局總係好多,今日約返個同事去厚福街嘅一間樓上鋪晚飯,佢嘅特色係以大麻素為主題。之前係第二到試過落咗大麻素嘅咖啡,老實說除咗貴都覺得冇乜特別感覺,所以其實今次去之前期望都唔係好大。上到餐廳,黑暗嘅環境加上霓虹燈裝飾,係比較新潮嘅酒吧feel;食物價錢都親民wo,而且感覺都特別。我都一如以往唔想諗,一於叫二人set。通常set嘅野食都會比較普通,方便廚房烹調,但今次呢餐確實震撼左我!由沙律到主菜,都feel到誠意十足。最欣賞佢嘅威靈頓三文魚,工序多唔再講,佢個皮脆之餘件三文魚都係係劣質貨,黃椒醬更加意外地好食,唔會有陣生生嘅椒味。廣島蠔闊條麵同樣出色,芥末忌廉汁係少有嘅配搭,唔膩但又好juicy,麵質軟硬合適,蠔鮮甜味美!簡單嘅甜品都有花心思擺盤,唔係比行貨蛋糕應酬客人。餐廳聲稱每道菜都加左大麻素,而我地點龍蝦湯亦都extra加左,味道當然無分別,不過食完之後感覺真係relax左,可能真係有一定放鬆作用🥰

簡單嘅甜品都有花心思擺盤,唔係比行貨蛋糕應酬客人。

2021-12-21
  • 芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅
  • 威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬
  • 日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵
2021-12-10 781 瀏覽
朋友生日想找間特別有特色的餐廳為他慶祝。在網上找到一間Med Chef,最大特色之處,廚師會在食物烹調過程中加入CBD成分,心中一個疑問到底CBD是什麼?原來是大麻⋯⋯再查看更多資料其實CBD是大麻二酚,是一種能提神但無毒性的植物天然成分,能達到比較平和安心的神經紓緩效果,還有CBD有強效消炎作用能有效減低身體炎症,如運動後能更快修復肌肉或關節發炎情況。哦…..但我仍對它的仍存在懷疑,不過我朋友十分有感興趣食。來到Med Chef裝潢格局似一間酒吧,但又比一般嘅酒吧有型格,半開放式廚房,環境寬躺座位舒適。餐廳主打多國菜有主食、輕食、甜品,所有食品可加和不加入CBD。我們叫了倆人套餐HKD638(極為抵食)法式龍蝦湯龍蝦湯口感順滑濃郁鮮甜黏口吞拿魚水草㰖尼斯沙律吞拿魚魚味極濃,除了煮熟法國邊豆外,其餘都係新鮮爽口沙律菜,酸酸甜甜好開胃。芒果莎莎吉列虎蝦哈墨西哥薄餅味道不太濃醬汁帶點酸酸辣辣,吉列虎蝦炸得很脆口,墨西哥薄餅餅底很脆身。威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬外倡層香脆的酥皮包住肉質滑嫩粉色的三文魚肉,再配上秘魯黃椒汁,非常之鮮甜美味。墨汁蟹肉意大利飯半香煎北海道帶子帶子兩邊煎至金黃色,口感

龍蝦湯口感順滑濃郁鮮甜黏口

墨汁蟹肉意大利飯半香煎北海道帶子
帶子兩邊煎至金黃色,口感鮮甜帶爽,意大利飯一粒粒分名好有口感,墨魚汁味道較濃,配以帶子簡單又美味。
墨汁蟹肉意大利飯半香煎北海道帶子

是日甜品有抹茶麻薯、有雲呢拿雪糕、泡芙、藍莓、紅桑子
飯後來個甜品特別感覺幸福好滿足。
是日甜品

是日甜品
2021-11-28 645 瀏覽
今日同朋友相約在尖沙咀食晚飯,我哋就選擇了厚福街這個地點,因為呢度有不同的美食臨立,選擇好多。喺南華商業中心見到一間餐廳以CBD作為招牌,主打含有大麻二酚的料理,感覺幾吸引,就決定入去試吓。餐廳環境都幾有氣氛,有着不少霓虹燈的佈置,感覺新潮,幾適合年輕人。餐廳都有2 ppl Set dinner 選擇,不過我們就決定散叫。芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅這個是推介必點!好好食!芒果莎莎味道清新,帶有些少天然酸甜。虎蝦炸得香脆,而且蝦肉彈牙,都幾大隻,配上新鮮蔬菜減低膩感,整個感覺好清新!墨汁蟹肉意大利飯配香煎北海道帶子賣相已經非常吸引,除了有大大隻的日本帶子之外,還有新鮮魚子。意大利飯帶咗墨汁香氣加上魚子更增添咸香。帶子煎得半熟,口感不錯。炸蝦餅配水牛城雞翼炸蝦餅炸得十分香脆,裏面的蝦膠彈牙,而且外皮酥脆,有別於平時的炸蝦餅,有點像超薄的雲吞皮包着蝦膠,有鬆化的感覺。水牛城雞翼就偏向重香料味,而且醬汁偏辣,我就覺得OK。不過朋友就覺得香料味太重,可能一些香草味不太合他口味。白酒金不換蜆肉意大利麵味道不錯!意大利麵帶有海鮮的鹹香加上蒜蓉香氣和辣椒的辛辣,好惹味!蜆肉沒有沙,幾鮮甜,好好食!蒜香

芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅

墨汁蟹肉意大利飯配香煎北海道帶子

炸蝦餅配水牛城雞翼

白酒金不換蜆肉意大利麵

蒜香味都幾濃郁,食完之後整個口都是蒜蓉味,哈哈!

最後當然要叫番杯熱帶雨林,像fruit punch 的味道,好清新!

整體來說環境氣氛,食物質素都唔錯,絕對直得再來!

• 芒果莎莎吉列蝦墨西哥薄餅
2021-11-24 551 瀏覽
話說 今日食飯前 朋友問我 有無聽過大麻二酚(CBD) 我當然有聽過 但礙於依家我係奶媽所以我就唔可以用CBD 但朋友依舊帶我去CBD餐廳--Med Chef入到去 有八、九十年代 disco feel因為有 霓虹光管 裝飾 氣氛唔錯 我地叫左芒果莎莎吉列蝦墨西哥薄餅日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵西京味噌醃漬烤銀雪魚伴松露芝士薯波 椰菜仔 飲品就叫左蘋果白茶梳打 同熱情果柚子伯爵茶梳打 芒果莎莎吉列蝦墨西哥薄餅 --隻蝦大大隻 啖啖肉而且莎莎好惹味 連我唔食辣 都食到好惹味加上墨西哥薄餅好crispy配埋沙律菜 match得好好日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵--一人兩隻蠔 size無縮水而且個醬夠creamy但唔膩配埋闊條麵可以掛到d醬 mm7 西京味噌醃漬烤銀雪魚伴松露芝士薯波 椰菜仔--呢個係朋友 在威靈頓三文魚 同銀雪魚 諗左好耐今次我地都覺得略甜 可能味啉多左但魚肉好香好滑身 另外松露芝士薯波 都係一大亮點有拉絲~而且脆卜卜 至於飲品 都好好份量剛剛好但足夠食呢餐尾聲時 飲晒 所以野都好igable~~希望下次可以食下CBD版本
話說 今日食飯前
朋友問我 有無聽過大麻二酚(CBD)
我當然有聽過 但礙於依家我係奶媽
所以我就唔可以用CBD

但朋友依舊帶我去CBD餐廳--Med Chef
入到去 有八、九十年代 disco feel
因為有 霓虹光管 裝飾 氣氛唔錯

另外松露芝士薯波 都係一大亮點
有拉絲~而且脆卜卜

至於飲品 都好好份量剛剛好
但足夠食呢餐尾聲時 飲晒

所以野都好igable~~
希望下次可以食下CBD版本

• 日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵
  • 熱情果柚子伯爵茶梳打
  • 芒果莎莎吉列蝦墨西哥薄餅
2021-11-22 544 瀏覽
若干年前巴士阿叔金句 : "你有壓力,我有壓力..................."作為香港人點會無壓力?!  唔知係咪咁原因,出現咗香港首間以大麻二酚 Cannabidiol(CBD)為主題的多國菜餐廳,就係呢間啦!呢度裝潢走型格路線,掛上霓虹燈及半開放式廚房,食物方面主打多國菜美食,由前菜,小食,主食,意粉,至甜品都有!  亦有提供CBD飲品!廚師會在食物烹調過程中會加入CBD成分,令大家食得更chill。如不需要可於落單時注明,服用CBD後,在幾分鐘至數十分鐘內身體會有輕微放鬆的感覺,大壓力的朋友仔可以來試一試喎 (哈...哈.......)。今餐先由呢客帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁 ($128)打頭陣,香脆多士圍邊,中間一"磚"帶子蟹肉牛油果他他,頂部再加上蟹子及黑魚籽,擺盤見得出心思。類似鵝肝多士食法,將帶子蟹肉牛油果他他放上脆多士,豪邁D可以一口食晒,蟹肉與牛油果嘅香味係口內爆發,一綿一脆,雙重口感!肉類代表今晚由羊架跑出,就係佢...............薩他烤羊架配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律 ($228)一客4件都幾抵食,羊架切開後仍帶少少粉紅色入口唔太"蘇",

一客4件都幾抵食,羊架切開後仍帶少少粉紅色

入口唔太"蘇",肉質部份鬆軟部分帶嚼口,加入麵包糠一齊烤煮增加香脆口感!  配以乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律一齊食,帶點酸甜口感代替咗傳統嘅薄荷醬,又幾有驚喜喎!

食意粉個人比較歡喜唔太多醬汁嘅,呢客白酒金不換蜆肉意大利麵 ($138)就半點醬汁也沒有,眼見嘅只有蜆及意粉

加入香蒜及金不換與意粉一齊炒,D味入晒落意粉度,就咁單食都好好味,仲有少少辣椒粒更加惹人胃口; 蜆肉鮮甜嫩滑,零沙粒,食得放心!!

甜品時間又到啦,呢客牛油甜蕃薯蓉配甜奶法式多士 ($78)係廚師推介黎架,一大球士多啤梨雪糕再淋上同味醬汁,主色係粉紅,未食已覺得甜美可愛啦

件法式多士外圍煙韌,內裏索滿牛奶嘅香綿感; 再配以牛油甜蕃薯蓉,加埋雪糕及忌廉,一熱一凍,感覺相當過癮!

呢度上菜速度快,一邊聽住輕快音樂,一邊嘆住美食,姑勿論加入咗CBD對個人反應有幾多,都一樣令人有CHILL嘅感覺~~
2天前 0 瀏覽
相約朋友到尖沙咀厚福街藍馬商業大廈(Med Chef)餐廳食fusion菜,餐廳設計十分新潮,同帶有夢幻感覺,仲好有情調好舒服,餐廳有些菜式是有大麻二酚的食材但不會有上癮,隱世廚神還可在這裏尋找。以紫色系列佈置浪漫氣氛十足。帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑蒜汁$128,將全部材料放在脆脆的多士上,芒果的香甜淋滑,蟹肉的鮮香富礦物味,一個滑一個有質感,層次感豐富。芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅$98,酸酸甜甜的芒果、香脆的虎蝦夾在脆脆的薄餅多重口感。香烤海鮮白象啤酒薯角$98,薯角滲了啤酒的味道,誘惑非常,是男人的專屬菜式。白酒金不換蜆肉意大利麵$138,將鮮甜的蜆肉、爽口彈牙的意粉拌勻後,加埋酒味更能帶起意粉的原味,麥味特別清香。法式橙酒可麗餅伴雲呢拿雪糕$88,夢幻樂園,色彩繽紛的甜品。
,隱世廚神還可在這裏尋找。

以紫色系列佈置浪漫氣氛十足。

法式橙酒可麗餅伴雲呢拿雪糕$88,夢幻樂園,色彩繽紛的甜品

4天前 0 瀏覽
比大麻菜式吸引去試吓,點知去到去勁重油煙味,好焗,但一開抽油煙機就猶如置身地盤食嘢,嘈到拆天。除了環境完全唔掂,食物也一般,食材本身應有嘅味道完全冇囉,中哂伏!
2022-01-11 4 瀏覽
**Med Chef **之前見過一個飲食平台介紹過,今日就同表姐嚟鬆一鬆食個Dinner香港首間以大麻二酚 Cannabidiol(CBD)為主題既餐廳,到底有咩咁特別?我都唔知 因為我都未試過😂睇返介紹原來廚師係煮食過程中會加入CBD成分,服用CBD後,在幾分鐘至數十分鐘內身體會有輕微放鬆的感覺,壓力大的朋友不妨鬆一鬆。(孕婦&12歲以下的小朋友應盡量避免服用CBD)餐廳係用QR code落單 所以冇收+1服務費唔知係咪因為咁嘅關係服務生都有少少奇怪🤣阿根廷穀飼牛 牛味幾香濃,雖然比我要求嘅熟咗少少🤏但係亦都唔會好鞋口 威靈頓牛亦都係推介之選唯一係吞拿魚黑水欖沙律就比較失色,所有嘢都好似各有各食咁冇Mix埋一齊嘅感覺
**Med Chef **

餐廳係用QR code落單 所以冇收+1服務費
唔知係咪因為咁嘅關係服務生都有少少奇怪🤣

威靈頓牛亦都係推介之選

2021-12-15
2022-01-09 8 瀏覽
呢間餐廳係以CBD大麻為主題,原來CBD係有消炎嘅作用,亦都有舒緩嘅作用。作為香港人壓力咁大,係時候嚟呢度食吓放鬆吓。我哋一共嗌咗三樣嘢,包括帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁,鐵板青咖喱安吉拉雞捲同板燒西班牙八爪魚海鮮炒長米飯配秘製醬油汁。帶子蟹肉牛油果他他幾好食,唔好睇佢細細盤,作為前菜其實佢嘅份量都真係幾多。牛油果食到粒粒嘅果肉,有口感,不過佢嘅法包片偏硬,咬得有少少辛苦。青咖喱安吉拉雞捲,見佢有啲特別。佢其實就係墨西哥嘅一種食品。佢嘅咖喱唔算好辣,但係味道好好味。平時呢道菜上面諗嘅係辣椒醬,但係換咗做青咖喱好特別好fusion但係都好好味。同埋佢嘅卷餅唔算話好林,仲keep到脆脆地。最後就係八爪魚海鮮炒長米飯,一嚟到就已經聞到好香嘅味道。而且個八爪魚都好大件,未食已經覺得好吸引。八爪魚唔會好乾,好Juicy,海鮮飯入面都有其他海鮮,包括有蝦同蟹柳。可惜當日所有CBD signatures既嘢飲都冇,搞到我冇得試。於是我哋就嗌左cocktail。整體來講,味道幾好,有機會都想試吓佢其他嘅嘢食。

整體來講,味道幾好,有機會都想試吓佢其他嘅嘢食。
2022-01-09 7 瀏覽
..▪️帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁 $128 • 10/10賣相好吸引,蟹肉超多🦀,反而唔係太多帶子~同牛油果蓉嘅配搭好match,食落去嘅感覺好smooth🤌🏼帶有薑味嘅黑醋汁都幾特別😻😻將點咗黑醋汁嘅他他,放喺脆卜卜嘅多士上面,口感一流💯..▪️白酒金不渙蜆肉意大利麵 $138 • 9/10麵身好彈牙,充滿蒜香味同少量嘅辣味🧄🌶蜆肉都幾多,幾大隻,冇沙得嚟又好鮮甜!!..▪️熱帶雨林 $35 • 8/10好似fruit punch嘅味道,好fresh!!..▪️熱情果柚子伯爵茶梳打 $38 • 8/10熱情果同柚子嘅味好突出,份量剛剛好~..▪️手打流心菲達芝士撻 $68 • 7/10適逢朋友生日,特登order咗甜品同佢慶祝🥳仲有得喺碟上面寫字🪄芝士撻嘅味道不錯,不過唔夠流心~

賣相好吸引,蟹肉超多🦀,反而唔係太多帶子~
帶有薑味嘅黑醋汁都幾特別😻😻
將點咗黑醋汁嘅他他,放喺脆卜卜嘅多士上面,口感一流💯

▪️白酒金不渙蜆肉意大利麵 $138 • 9/10
麵身好彈牙,充滿蒜香味同少量嘅辣味🧄🌶
蜆肉都幾多,幾大隻,冇沙得嚟又好鮮甜!!

▪️熱帶雨林 $35 • 8/10
好似fruit punch嘅味道,好fresh!!

▪️熱情果柚子伯爵茶梳打 $38 • 8/10
熱情果同柚子嘅味好突出,份量剛剛好~

▪️手打流心菲達芝士撻 $68 • 7/10
適逢朋友生日,特登order咗甜品同佢慶祝🥳
仲有得喺碟上面寫字🪄
芝士撻嘅味道不錯,不過唔夠流心~

2022-01-05 11 瀏覽
今日同朋友難得放早,可以食餐好嘅聚一聚,於是係岀名多好嘢食嘅厚福街搵食。上咗黎呢間Med chef ,諗住睇下有咩好食,見到呢度係少有嘅餐廳用CBD 精油加入食物。帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁,擺盤幾靚,仲有法包可以搽上他他黎食,幼滑牛油果蓉配上黑醋汁都幾特別,味道上多咗變化。西京味噌醃漬烤銀雪魚伴松露芝士薯波、椰菜仔,銀雪魚魚皮煎到好脆,好好食,魚肉嫩滑,芝士薯波裡面嘅薯蓉加有粒粒薯肉,食落更有口感。椰菜仔好爽口,連配菜都好味。日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵,有三隻厚肉嘅香煎廣島蠔,表面煎到金黃色,蠔肉食落口仲浪浪下嘅質地,正!闊條麵有咬勁,掛滿忌廉汁,帶少少芥末味。

闊條麵有咬勁,掛滿忌廉汁,帶少少芥末味。
2021-12-28 18 瀏覽
係附近酒店check out完因為太掛住呢到個羊架,所以就早d過黎晚餐廚師會在食物烹調過程中加入CBD成分,唔鐘意都可以選擇唔加見之前未食過,芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅大大隻吉列虎蝦,厚肉又彈牙,配上酸酸甜甜再夾埋蔬菜一齊食,唔錯帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁可以將帶子蟹肉牛油果他他放上脆多士,鮮味到不得了薩他烤羊架配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律羊架外面加上麵包糠一齊烤,食落好脆身,而羊架食落唔會羶個人好欣賞佢地個乳酪醬蘋果玉桂藜麥沙律,好有驚喜!脆炸焦糖西班牙油炸鬼絕對係我近期食過最滿意的西班牙油炸鬼,外脆內軟可沾上焦糖同雪糕一齊食,真係就算幾飽都要食,勁滿足呀!熱帶雨林,同fruit punch 的味道差唔多
係附近酒店check out完
因為太掛住呢到個羊架,所以就早d過黎晚餐
廚師會在食物烹調過程中加入CBD成分,唔鐘意都可以選擇唔加

見之前未食過,芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅
大大隻吉列虎蝦,厚肉又彈牙,配上酸酸甜甜
再夾埋蔬菜一齊食,唔錯

帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁
可以將帶子蟹肉牛油果他他放上脆多士,鮮味到不得了

薩他烤羊架配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律
羊架外面加上麵包糠一齊烤,食落好脆身,而羊架食落唔會羶
個人好欣賞佢地個乳酪醬蘋果玉桂藜麥沙律,好有驚喜!

脆炸焦糖西班牙油炸鬼
絕對係我近期食過最滿意的西班牙油炸鬼,外脆內軟
可沾上焦糖同雪糕一齊食,真係就算幾飽都要食,勁滿足呀!

熱帶雨林,同fruit punch 的味道差唔多
  • 薩他羊架配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律
2021-12-25 22 瀏覽
裝修勁特別,聽講呢度嘅嘢食都好特別!仲要有套餐唔使煩,我哋兩個人就嗌咗二人餐。吞拿魚黑水欖尼斯沙律蔬菜新鮮,吞拿魚味道香濃,兩人一盆夠哂開胃。法式龍蝦湯龍蝦湯味道香濃,啖啖龍蝦味,面頭仲有龍蝦肉。芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅虎蝦勁大條,炸到好鬆脆,加埋個醬汁同埋啲香料,成個薄餅食落去口感好豐富,味道一流。墨汁蟹肉意大利飯伴北海道煎帶子意大利飯好正宗,咬落去有嚼勁,帶子煎到金黃色,味道鮮甜,面頭仲有蟹肉同埋三文魚子。威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬酥皮十分鬆脆,三文魚好嫩滑,咬落去成個口感係外脆內軟,入邊仲有菠菜,營養價值好高。最後仲有甜品,係雪糕泡芙,二人餐夠晒飽,性價比高

吞拿魚黑水欖尼斯沙律

蔬菜新鮮,吞拿魚味道香濃,兩人一盆夠哂開胃。

法式龍蝦湯

龍蝦湯味道香濃,啖啖龍蝦味,面頭仲有龍蝦肉。

芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅

墨汁蟹肉意大利飯伴北海道煎帶子

最後仲有甜品
係雪糕泡芙,二人餐夠晒飽,性價比高
之前已經食過一次MedChef, 一直對佢地嘅CBD系列非常有興趣, 於是今日挑起條筋又去睇下佢地有冇新菜式!🌟Gin Tonic入口清新爽喉, 唔知係唔係有CBD所以飲完有種好放鬆嘅感覺🌟Ginger baby入口先係好濃郁嘅威士忌味, 之後慢慢滲出薑汁味, 味道幾特別🌟帶子蟹肉牛油果他他配薑汁黑醋汁帶子切成細粒, 口感鮮嫩爽口, 混合牛油果醬配搭薑汁黑醋汁味道相當清新, 夾住脆餅一齊食口感非常豐富🌟威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬威靈頓牛扒食幾多, 威靈頓三文魚小妹就未試過, 上次已經好想試, 今次終於試到啦! 切落去肉汁爆瀉, 外層酥脆可口, 三文魚啖啖肉, 入面仲有菠菜同cream cheese, 食落無咁悶😊, 整體味道不錯!

🌟Gin Tonic
入口清新爽喉, 唔知係唔係有CBD所以飲完有種好放鬆嘅感覺

🌟Ginger baby

🌟帶子蟹肉牛油果他他配薑汁黑醋汁