Michelin 1-star兼Asia’s Best 50法國菜- ̗̀‎𖤐今年生日飯挑選左Neighborhood 想一試同時擁有呢兩個榮譽既餐廳會有幾wow◦ sicillian red prawn tartare/burrata/pequillo pepper先講前菜 burrata既creamy同紅蝦刺身既鮮甜意外地合襯仲岩哂送麵包◦ daily seafood specials: baby squids未見其人先聞其香( ˶'-'˶)上菜時用上鐵pan 仍然熱辣辣pesto蒜油仲滾緊Baby squids口感剛好又入哂味 umami大爆發.ᐟ‪‪‬◦ "mayura station" wagyu shortrib roast beef/potato/lettuce/garlic confitMust order既主菜之一 絕對係for sharing既份量事前睇圖都不以為意 真心食左先知有幾出色(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)M9級別澳洲和牛又軟嫩又油香十足但不至於好似日本和牛既肉味咁低存在感配角既薯仔同生菜吸收左牛油香之餘 亦平衡到牛肉既膩醬汁再將成道菜連結起來◦ salt baked chi

仲岩哂送麵包

未見其人先聞其香( ˶'-'˶)
上菜時用上鐵pan 仍然熱辣辣pesto蒜油仲滾緊

M9級別澳洲和牛又軟嫩又油香十足
但不至於好似日本和牛既肉味咁低存在感
配角既薯仔同生菜吸收左牛油香之餘 亦平衡到牛肉既膩
醬汁再將成道菜連結起來

◦ salt baked chicken/griblets/morel mushrooms
我到訪既最大原因 被譽為香港四大名雞之一(≖֊≖)
但不幸呢道菜我會排係全晚最低分…
真心隻鹽焗雞無特別更加略嫌overcooked
不過個飯會加番分 cream sauce加入羊肚菌同雞內臟係高質既
飯既味同口感好好 帶啲煙靭仲有啲飯焦
但好好笑 本身以為內臟係來自同一隻雞 但數數下雞子竟然有成4 5粒lol

◦ truffle french toast
好飽但甜品都係要食(˶ˊᵕˋ˵)
意外地係凍既 食落似bread pudding一啲

◦ canelé
餐廳送既petit four反而更好食呢ˏ₍•ɞ•₎ˎ
細細粒好qq 標準既外脆內軟

P.S. 見openrice唔少人投訴staff會push人order多啲又催埋單
但好彩serve我地既staff好專業又friendly又helpful ·͜-

#lastbitematters
#lastbitematters_central