2018-05-06 93 瀏覽
我其中兩個最好嘅朋友,係喺中學識嘅,又嗰陣時同班開始,佢哋兩個就已經好鍾意食辣野,特別係麻辣火鍋,所以我哋幾乎每次gathering ,都係去打邊爐,一嚟滿足到佢地鍾意食辣,二嚟又可以慢慢食、慢慢傾餐飽今日佢哋話要來渝味食重慶火鍋喎,話之前食過覺得唔錯第一眼入到就覺得環境好乾淨,光線十足,環境氣氛都唔錯,唔知係咪因為我哋book咗位,竟然有得坐梳化卡位,闊落又舒服如果所有人都食得辣嘅話,咁就應該叫招牌九宮格麻辣大紅鍋,不過我怕我頂唔順,所以就揀咗個鴛鴦鍋,有辣湯底,同時又有唔辣嘅,唔辣湯底我揀咗個山珍菌湯佢連張墊枱紙都做得幾靚,有介紹重慶火鍋點醬料嘅傳統蘸醬,係由,生蒜、蔥同麻油撈成,我有照住黎撈啊,果然好味野食都係交俾朋友發板,第一樣唔係邊爐料黎,上枱就食得,呢個紅糖糍粑正啊,應該係類似炸糯米嘅,外脆內軟,煙煙銀銀,配埋紅糖漿,好正到打邊爐配料喇,樣樣都十分新鮮,而且十分衛生、乾淨,你地望下呢個重慶耗兒魚就知,佢地十分著重賣相四寶丸值得推介,就連我平時最抗拒嘅鯪魚丸,都做得十分彈牙有味,出色我最欣賞嘅係佢個曉宇嫩牛肉,我估即係滑牛喇,真係好嫩同有牛肉味,有別於平時食開果啲牛肉滑就勝在
今日佢哋話要來渝味食重慶火鍋喎,話之前食過覺得唔錯

醬料

紅糖糍粑

重慶耗兒魚
四寶丸

曉宇嫩牛肉

牛肉滑就勝在夠得意,好似一大粒夜明珠咁,用匙羹逐少逐少咁放入邊爐,口感似平時飲茶果啲山竹牛肉球,不錯

仲有個比較特別嘅,大刀牛肝,感覺同豬潤差唔多,但牛肝感覺更加爽口,十分不錯
大刀牛肝

肥牛靚是常識吧,脂肪分佈平均,係典型嘅雪花紋

今餐食得好滿意啊,無論係湯底定係食材,都睇得出是用心經營的,而且環境舒適、服務佳,是值得推薦的火鍋
2018-05-03
紅糖糍粑